17/10/2012 21:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Α. Σαμαράς: "θα κάνω την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση"

«Σπάμε απανωτά ρεκόρ Γκίνες». Mε τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε από το Βουκουρέστι όσα έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όσα αρνητικά έχει πετύχει τα οποία όμως αντί να την σκοτώνουν μπορούν να την κάνουν πιο δυνατή. Μιλώντας από το βήμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μέσα σε 3 χρόνια έχει περάσει πρωτοφανή μέτρα, η οικονομία είναι σε ύφεση πάνω από 5 χρόνια ενώ έχει χαθεί περί το 20% του ΑΕΠ.

«Αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει όλη η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει κι αν μάθαμε κάτι από τις δυσκολίες που ζούμε είναι ότι χωρίς ανάπτυξη η λιτότητα φέρνει καταστροφή, ότι η κοινωνία δεν είναι μηχάνημα και οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά που μπορείς να τα αφαιρείς και να βάζεις άλλα. Πρέπει να φτιάξουμε το πρόβλημα διατηρώντας την κοινωνική συνοχή διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή» είπε και συνέχισε δίνοντας τη δική του υπόσχεση: «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να φέρουμε τη χωρά στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας… Οφείλω στη χώρα μου να ανατρέψω την κατάσταση, οφείλω στην Ευρώπη να κάνω την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση, οφείλω στο ΕΛΚ να δείξω ότι οι δικές μας αξίες είναι υπεύθυνες και δίνουν προοπτική από την κρίση» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα θα γίνει «ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Χαρακτηριστικές εκφράσεις που έκαναν αίσθηση στο Βουκουρέστι ήταν όταν είπε «τα ιδανικά μας θα μας βγάλουν πιο δυνατούς από την κρίση» και «από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία, και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story».

Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την τρόικα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσει οριστικά και η Ελλάδα θα πάει πιο πέρα τονίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος πως κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να επιτευχθεί σύντομα, ώστε να κινηθούμε προς την ανάκαμψη».

Είναι προφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δώσει το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, ένα κλίμα υπερπροσπάθειας που γίνεται ώστε η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά βοηθούμενη από την Ευρώπη.

Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κουρφής ο κ. Σαμαράς στέλνει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτες θυσίες και το μόνο που ζητά είναι να μην αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Και φυσικά, η ελληνική αντιπροσωπεία πάει στις Βρυξέλλες, όχι περιμένοντας να ληφθούν αποφάσεις, αλλά περιμένοντας μια ισχυρή δήλωση στήριξης των προσπαθειών της και μια κίνηση από την ΕΕ ότι αναγνωρίζονται οι θυσίες του λαού.

Αποσπάσματα από την ομιλία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκπροσωπώ εδώ τη χώρα που πολλοί θεωρούν τον "πιο αδύναμο κρίκο" της Ένωσής μας σήμερα - ή τουλάχιστον, μέχρι πολύ πρόσφατα...
Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει αυτή την εικόνα, αλλά και την τύχη της. Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω– σε μια ιστορία επιτυχίας.
Από μια ‘’χαμένη υπόθεση’’ για μερικούς, σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς.
Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία:

Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο...

Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!

Έχουμε κάνει πολλά. Και έχουμε βεβαίως ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας.
Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία.

Και υλοποιώντας αυτό το στόχο, θα καταφέρουμε μια συνολική επιτυχία για την Ευρώπη!  Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο ‘’αδύναμος κρίκος’’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως μάθαμε και κάτι ακόμη από όλες τις δυσκολίες που περάσαμε τελευταία.
--Πρώτον, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής  προσαρμογής. Χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη, η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και στο μεγαλύτερο χρέος.

-- Δεύτερον, ότι οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε, να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα, να τις επιδιορθώνουμε και μετά να τις συναρμολογούμε ξανά. Οι άνθρωποι δεν είναι ‘’ανταλλακτικά". Πρέπει να διορθώσεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή. Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την Ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους. Με την ελπίδα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες. Χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος.
-- Τρίτον, ένα σχέδιο μακρόχρονης προσαρμογής δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης. Είναι και πολιτικής. Δεν είναι μόνο θέμα μακροοικονομίας ή μικροοικονομίας. Είναι κυρίως θέμα Πολιτικής Οικονομίας!  Και δεν την αποκαλούν "Πολιτική Οικονομία" χωρίς λόγο…
Με άλλα λόγια, όταν τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η πρόοδος είναι όλο και περισσότερο ορατή και κερδίζει έδαφος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότιη κατάσταση  είναι ακόμη εύθραυστη!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια “Ελληνική επιστροφή’’.
Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την Ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας,

Θεωρώ καθήκον μου προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δείξω σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ιδανικά μας μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν και πως είναι οι αξίες μας που μπορούν να βγάλουν τις χώρες από την κρίση,

Θα κάνω το καθήκον μου, τολμηρά, αποφασιστικά, αλλά και με σύνεση.
Και σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη.

Με τη βοήθειά σας "ο πιο αδύναμος κρίκος" θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 17/10/2012 22:20:57

  Θα γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί όντως, με μισθούς 500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

 2. FALCON avatar
  FALCON 17/10/2012 22:38:43

  Όταν ο Δημόσιος τομέας λειτουργεί όπως λειτουργεί. όταν θέλεις να κάνεις μια επιχείρηση και περνάς από μύρια γραφεία. Όταν δεν έχεις περίθαλψη, παιδεία, ασφάλεια . Όταν οι φοροφυγάδες και τα λαμόγια συνεχίζουν τις αρπαχτές και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτός ο τόπος θα αλλάξει, από που να κρατηθεί ο Ελληνικός λαός και να ελπίζει στην ανατροπή της διαφθοράς και το στήσιμο μιας νέας πατρίδας. Πού να ελπίζουν οι άνεργοι νέοι .Τα ιδανικά πάντα ενέπνευσαν τους Έλληνες όταν όμως πίστευαν στους ηγέτες με βάσει τις πράξεις και τη δικαιοσύνη. Αντώνη η μπρος θα πας η πίσω και επειδή δεν μπορείς να κάνεις πίσω τράβα με δύναμη μπροστά, ο λαός θέλει να δεί χειροπιαστά όσα λες.

 3. nikos avatar
  nikos 17/10/2012 22:52:19

  Δηλαδή επάνω μας προσπαθεί να "αποδείξει ότι τα ιδανικά του ΕΛΚ μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν και οι αξίες του ΕΛΚ μπορούν να βγάλουν τις χώρες απο την κρίση"

  Αυτο αποτελεί κλείσιμο ομιλίας προθυπουργου χώρας που στραγγαλιζεται απο τις συνταγές που το ΕΛΚ επιβάλλει !

 4. Άρχισαν τα όργανα... avatar
  Άρχισαν τα όργανα... 17/10/2012 22:53:43

  Μία χώρα γίνεται παράδειγμα προς μίμηση όταν οι πολίτες της έχουν ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα, άρτιο εκπαιδευτικό σύστημα, ισχυρούς θεσμούς πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και υψηλό κοινωνικό-πολιτισμικό επίπεδο (πχ Σκανδιναβικές χώρες). Αυτά

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Άρχισαν τα όργανα... 18/10/2012 00:43:41

   Επίσης 5 μπουκάλια βότκα στο ψυγείο και τα χαρτιά του διαζυγίου ετοιμα προς υπογραφή στο κομοδίνο.Ασε ρε φίλε ...

 5. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 17/10/2012 22:58:11

  Μαθήματα πολιτικής ευρωπαϊκής συνοχής.
  Η Ευρώπη σήμερα απέκτησε το νέο της ήρωα. Το νέο οραματιστή της Ηγέτη!!!

  • klik avatar
   klik @ Igor Rasputin 18/10/2012 01:16:18

   Καλά, η Ευρώπη σώθηκε. Εμείς τι κάνουμε...

 6. George avatar
  George 17/10/2012 23:01:29

  Ο Σαμαράς οφείλει να προσποιείται στην Ευρώπη ότι πολεμάει για να σώσει την Ελλάδα (έστω κι αν τα μέτρα είναι όντως καταστροφικά). Έτσι θα δώσει δικαιολογία στους ηγέτες Μέρκελ-Ολαν να απευθυνθούν στα κοινοβούλιά τους για να μας αντιμετωπίσουν με άλλο μάτι. Τα 30 δις της επιμήκυνσης μπορούν πολύ εύκολα να μας τα χαρίσουν στο όνομα των θυσιών που έχουμε ήδη υποστεί (αυτό θα πουν στα κοινοβούλιά τους). Η Γερμανία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το να μας πιέζει σε περαιτέρω deflation θα της κοστίσει πολύ περισσότερο από εδώ και πέρα. Όσο έπαιξε έπαιξε. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να μας εκβιάσουν να φύγουμε από το Ευρώ διότι ακόμα και τώρα δεν μπορούν να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σενάριο για να μην υποστούν τρελή και απότομη ύφεση. Ο Σαμαράς έχει ήδη αναβαθμίσει την διαπραγματευτική του θέση. Νομίζω ότι από την άνοιξη θα αρχίσουν να μας χαϊδεύουν με μέτρα ανάπτυξης. Το όλο θέμα είναι να μην χειροτερέψει η κοινωνική συνοχή. Οι διαδηλώσεις και η "λαϊκή οργή" καλό είναι να μην απαγορεύονται, ώστε να ενισχύουν την καινοφανή και γνήσια ανησυχία για Grexit που πλέον επιδεικνύουν οι Βορειοευρωπαίοι ηγέτες. Όσο για τα απαισιόδοξα σενάρια που γράφονται εδώ νομίζω ότι έχουν έννοια μόνο σε περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης (μείωση ανάπτυξης στις BRICs). Όλα βέβαια παίζουν.

 7. livas avatar
  livas 17/10/2012 23:44:12

  Όταν ένα κράτος εξαρτά την ιστορική του συνέχεια από την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, τότε παύει να είναι κράτος.

 8. xzetta avatar
  xzetta 17/10/2012 23:44:35

  τελικά και στα δύσκολα δεν χάνει το χιούμορ του.... άκου success story. καλό.

 9. adidrust avatar
  adidrust 17/10/2012 23:44:43

  Αν δεν είσαι στην 'ελληνική νομενκλατούρα', αν δεν έχεις πάει σε ένα-δύο ιδιωτικά, αν δεν ξέρεις 4-5 βουτυρομπεμπέδες με "βαρύ" όνομα...τότε επιχείρηση που θα είναι ανταγωνιστική δεν πρόκειται να ανοίξεις ποτέ και να επιτύχεις ...άρα η ανοιχτή επιχειρηματικότητα και η πραγματική ανταγωνιστικότητα που ονειρεύεται ο πρωθυπουργός πάει χαμένη εξ'αρχής σε αυτόν τον τόπο. Αλλά ούτε και στο δημόσιο θα μπορέσεις να αναρριχηθείς και πάρα πολύ...για τους ίδιους λόγους. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρθρωτικό κοινωνικό...όχι μόνο θεσμικό.

  Με πολύ ρεαλισμό, μιλάμε για αλλαγή σε πολύ βασικά πράγματα.

  Άντε να έρθουν και μερικές επενδύσεις από το εξωτερικό που θα μπορέσουν ίσως να αξιοποιήσουν και μερικά μυαλά από το κατά τ'άλλα "απόκληρο" ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, μακρυά από φαμίλιες και άλλα "δον-κορλεονικά" που μας βαράνε καρπαζιά από τα χρόνια των παππούδων μας -ας μην συνεχιστεί και έως τα εγγόνια μας. Μήπως και νιώσουμε ένα αεράκι να μας ξεγελάει λιγάκι...

 10. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 18/10/2012 00:10:41

  Οπου ευημερουν οι αριθμοι, δυστυχουν οι ανθρωποι...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ ΝΕΚΚ 18/10/2012 00:45:49

   Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα,θα τον σώζαμε..

 11. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 18/10/2012 00:35:04

  Έχει σημασία για ποιους θα είναι η Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση.Αν η Ελλάδα γίνει παράδειγμα προς μίμηση π.χ. στους διεθνείς τοκογλύφους τότε είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρει ο Σάμαρας.Αν θεωρεί ότι θα είμαστε παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες χώρες του Βορρά (Δανία , Σουηδία κ.λ.π.) ως προς το βιοτικό μας επίπεδο μάλλον απέχει μακριά δυστυχώς από την πραγματικότητα.Ίσως φυσικά προσπαθεί να ξεπεράσει τον ΓΑΠ στο ποιος θα έχει πει την καλύτερη ατάκα (παίζοντας με τον πόνο μας).Μετά το γνωστό λεφτά υπάρχουν το ότι θα κάνει ο Α.Σ. την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση είναι όπως και να το κάνουμε μια καλή προσπάθεια να φτάσει τον ΓΑΠ, σε λίγο καιρό θα τα καταφέρει είναι σίγουρο.

 12. Decodex avatar
  Decodex 18/10/2012 00:37:25

  Τι ειναι η "μοντερνα οικονομια"; Δεν καταλαβαινω, λυπαμαι... Κατα τα αλλα ειπαμε...οι ιθαγενεις δεν εχουν πειστει και αρχιζουν και διαπιστωνουν οτι αλλα λες και αλλα γινονται. Τωρα το ποιος φταιει για αυτο...αν λυθει αμεσα κατι μπορει να γινει. Αν οχι...reboot και οποιος αντεξει.

 13. Karenin avatar
  Karenin 18/10/2012 00:51:51

  To κακό με αυτές τις ομιλίες είναι οτι ξεχνιούντε εύκολα για χάρι των αναγκών της επόμενης. Ανέβηκαν προεκλογικά πολλές που τώρα θα διαβάζονται με θλίψη. Τουλάχιστον αφήσαμε στην ησυχία του τον Ελύτη.
  Αλλά ρε παιδιά, μια χώρα με σειρά τα λουκέτα, τα ληγμένα διατροφική πια ανάγκη, και αυτά τα ενεχυροδανειστηρεια που αυγαταίνουν κάθε μέρα, θέλει πολύ κουράγιο να την πασάρεις για πρότυπο.

  • Α avatar
   Α @ Karenin 18/10/2012 03:02:02

   Δεν την έκανε ο Σαμαράς έτσι αυτή τη χώρα, αυτοί που την έκαναν έλεγαν τους δανειστές μας ότι κυβερνούν μια διεφθαρμένη χώρα.
   Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, ό ένας δυσφήμιζε και κατέστρεφε ότι υπήρχε μέσα σ΄αυτή τη χώρα και ο άλλος προσπαθεί να την ανυψώσει στα μάτια των ξένων, να προστατέψει την την υπόληψή της!
   Έπρεπε να μην είχαμε σήμερα τον Σαμαρά, να είχαμε κανέναν Τσίπρα, να βλέπαμε τι θα πει βερύκκοκο...

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ Α 18/10/2012 03:22:39

    Συμφωνώ απολύτως. Λειτουργεί και πάλι η γνωστή "αμνησία" των Ελλήνων. Αυτοί που σήμερα κατηγορούν τον Σαμαρά ξεχνάνε το "έπος" του ΓΑΠ και φυσικά ότι σήμερα αυτή η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει -δυστυχώς- όσα υπέγραψε το ευφτραφές υποκείμενο που φέρει το ιστορικο επώνυμο του Βενιζέλου, ένα χρόνο πριν.

    Ελπίζω ο Σαμαράς να έχει σχέδιο γιατί δεν βλέπω το καράβι που λέγεται "ΕΛΛΑΣ" ν' αντέχει ακόμα πολύ...

 14. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 18/10/2012 01:10:55

  Χθες, την ώρα που η Εθνική μας κέρδιζε τη Σλοβακία, η Σερβία έχανε μέσα στα Σκόπια από την Εθνική ομάδας της FYROM, με 1-0, με γκολ του Αλβανού παίκτη της Agim Ibraimi. Το γεγονός,που σημάδεψε τον αγώνα όμως, ήταν ότι κάποιοι φιλοξενούμενοι Σέρβοι οπαδοί, σήκωσαν ελληνική σημαία και ...δείτε τι έγινε:
  Οι οπαδοί των γηπεδούχων όρμησαν με άγριες διαθέσεις, αλλά τους πρόλαβε η αστυνομία που αφαίρεσε τη σημαία από τα χέρια των Σέρβων

 15. κύριος Χ avatar
  κύριος Χ 18/10/2012 03:07:33

  Τα παρακάτω αφορούν επικοινωνιακά τα επιχειρήματά μας στην τελευταία προσπάθειά μας (επιχείρηση 'ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ')...

  Αυτό το επιχείρημα μου αρέσει...
  ''Αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει όλη η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει''...
  Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει, πόσο σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρει η Ευρώπη? Θα καταφέρει να δείξει την εικόνα ότι θα τα καταφέρει ή ότι ίσως να μην?
  Η απάντηση είναι μέχρι στιγμής όχι, η εικόνα της θα καταρρακωθεί αν δεν τα καταφέρει η Ελλάδα υπό την εποπτεία/ευθύνη της. Μέχρι πριν μήνες είχαν δοκιμάσει οι Γερμανοί και άλλοι να περάσουν το σενάριο της ειδικής περίπτωσης, της χειρότερης χώρας, αλλά οι εξελίξεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία διέλυσαν το σενάριο της ειδικής περίπτωσης.
  ΔΕΝ θα τα καταφέρει λοιπόν η Ευρώπη πιθανόν, αν δεν τα καταφέρει η Ελλάδα.

 16. Dal avatar
  Dal 18/10/2012 06:23:37

  H ομιλία είναι μια άλλη απόδειξη ότι: δεν σώνουμε την χώρα μας την Ευρώπη σώνουμε. Πια Ευρώπη? των Γερμανών και των τραπεζών.

  Με ανεργία κοντά στο 30% το 2013 , αθροιστική ύφεση πάνω από 25% και χρέος 190% δεν υπάρχει καμιά ελπίδα σωτηρίας. Μας καταστρέφουν με την ελπίδα να κερδηθεί χρόνος για να σωθεί η ΕΖ.

 17. triste avatar
  triste 18/10/2012 09:46:02

  μαλλον προς απο φυγην

 18. arion avatar
  arion 18/10/2012 11:02:49

  "Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία."

  Δηλαδή θα γίνουμε Ιρλανδία? Και μετά θα έρθει η νέα κρίση και τα νέα μνημόνια, με τη διαφορά οτι τότε πλέον δεν θα είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα, αλλά μια χώρα με Διεφθερμένους Τραπεζίτες-Νταβατζήδες-Πολιτικούς που θα τα τρώνε ΟΛΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και όχι μαζι με τα λαμόγια τους?

  και καλά θα τα κάνει αυτά ο Σαμαράς . Εμείς τι θα απογίνουμε?

 19. Άρχισαν τα όργανα... avatar
  Άρχισαν τα όργανα... 18/10/2012 12:29:09

  Απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και ισόβια μονογαμία ( για τις γυναίκες μόνο) ισχύει στο Ιράν. Να εξετάσουμε κι αυτό το μοντέλο αγαπητέ, αφού μας πέφτει λίγο το Σκανδιναβικό μοντέλο.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Άρχισαν τα όργανα... 18/10/2012 14:00:13

   Δεν χρειάζεται να πάμε στο άλλο άκρο,δεν το έθεσα ως επιχείρημα.Απλώς να ρωτήσουμε και κανέναν που έζησε εκεί πώς είναι πλέον τα πράγματα.Γενικά έχω πρόβλημα στην ειδωλολατρεία άλλων κρατών,συνηθειών,πολιτισμών.Μου αρεσει να δημιουργησουμε το δικό μας μοντέλο,όχι να αντιγράφουμε.
   Πάντως με το νίκνέιμ,συμφωνω..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.