#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αύριο θα ξέρουμε αν ο Ντράγκι θα σώσει την παρτίδαΑυτό που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό,  είναι ότι η ΕΕ θα προχωρήσει τελικά σε μια κίνηση οριστικοποίησης της στρατηγικής της για την ανάκαμψη από την κρίση. Και δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς, ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει συμφέρον να πετύχει αυτή η  ανάκαμψη.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, θα ανακοινώσει σχέδιο για την επέκταση της αρμοδιότητας της τράπεζας στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης. Όταν εφαρμοστεί στη πράξη αυτό το σχέδιο, το οποίο ο Draghi το υπολογίζει για μέσα στο 2013, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, και συνεπώς να συντελέσει στην μείωση του κόστους δανεισμού των οικονομικά ταλαιπωρημένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Πορτογαλία. Παράλληλα,  ο Draghi αναμένεται να ανακοινώσει και τη σύσταση μιας  νέας ευρωπαϊκής εποπτικής οικονομικής αρχής.

Όλα αυτά θεωρούνται, και είναι σημαντικά, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, και προφανώς, θα προσφερθεί η απαραίτητη ανακούφιση στην Αθήνα, την Μαδρίτη, την Λισσαβόνα, την Ρώμη, και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ειδικά τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση στο κόστος δανεισμού τους.

Παράλληλα, θα δοθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη στους επενδυτές, η οποία είχε χαθεί προ πολλού.

Ήδη, και μόνο με την αναμονή των εξαγγελιών του  Draghi, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μειώθηκε.

Δεύτερον, η Ευρώπη ενισχύεται, κινούμενη με αποφασιστικότητα προς μια δημοσιονομική ένωση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει παράλληλα με την νομισματική πριν από 12 χρόνια.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσει την έδρα της νέας ευρωπαϊκής εποπτικής τραπεζικής αρχής. Αυτή η αρχή θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια ενωμένη Ευρώπη, με παράλληλη αποδυνάμωση των εθνικών κυριαρχιών.

Εδώ και μερικούς μήνες, η Angela Merkel στηρίζει αυτό το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, και αυτή είναι μια ιδιαίτερα καθοριστική εξέλιξη. Μέχρι πρότινος έδειχνε μοιρασμένη μεταξύ των Βρυξελλών και του Βερολίνου, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα αντιευρωπαϊκό σώμα ψηφοφόρων στην χώρα της, αλλά αυτό φαίνεται πως έχει πια παρέλθει. Την στάση της μάλιστα την στηρίζει και ο Wolfgang Schäuble. Έτσι ο μόνος σημαντικός της αντίπαλος φαίνεται να είναι ο επικεφαλής της  Bundesbank,  Jens Weidmann.

Ο Draghi, και οι σύμμαχοί του, θα φέρουν την σωτηρία για όλους μας, αν εφαρμοστούν τα σχέδια του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ αποτελεί (συνολικά) την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Είναι μεγαλύτερη και από αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, που είθισται να  χαρακτηρίζονται ως οι δυο πρώτες.

Εδώ και πολύ καιρό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές της υψηλής τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό απέναντι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομική κατάρρευση. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικούς μήνες ο δ/νων σύμβουλος της Cisco, John Chambers ανήγγειλε την εξασθένηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της εταιρίας του, οι μετοχές της έπεσαν κατά 11% μέσα σε μια μόνο μέρα.

Τέλος, υπάρχει και η «φιλοσοφική» επιλογή, την οποία καλούνται να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, και οι Αμερικάνοι καλά θα κάνουν να προσέξουν, αφού οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν πρώτοι να καούν. Εν ολίγοις, η Ευρώπη είναι έτοιμη να απορρίψει τον νεοφιλελευθερισμό, τον οποίο λατρεύουν οι ΗΠΑ.

Ιδού τι λέει επ αυτού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Το βασικό μάθημα της κρίσης είναι ότι η χαλαρή  εποπτεία, και η αυτορύθμιση, απλά δεν λειτουργούν στον οικονομικό τομέα… χωρίς επαρκείς κανόνες και προσεκτική αστυνόμευση, τα συμφέροντα των ιδιωτών είναι αναπόφευκτο να αποκλίνουν από αυτά του συστήματος. Αν αφεθεί μόνη της, η αγορά αυτοκαταστρέφεται».

Όσον αφορά στην επίβλεψη των τραπεζών, ο Draghi φαίνεται πως θέλει την επίβλεψη αυτή να εκτείνεται στις 6.000 τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην ευρωζώνη, ισχυριζόμενος πως αυτό θα ενισχύσει τις αγορές. Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί μιλάνε για την επίβλεψη μόνο των 20-25 μεγαλύτερων τραπεζών, που παρουσιάζουν συστημικά ρίσκα, ενώ η εποπτεία των υπολοίπων θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από τις εθνικές αρχές.

Η Merkel, παρά τις όποιες διαφωνίες, θα κερδίσει αυτή τη μάχη για την Ευρώπη. Έχει μια εμφανή φιλοευρωπαϊκή στάση, η οποία όμως γεννά και μια μεγάλη «αντίσταση» στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας της. Πολλοί θέλουν την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός να διαμαρτύρεται πως αυτού του είδους η ρητορική δυσκολεύει την χώρα του στο να πείσει και να καθησυχάσει τις αγορές. Το αποτέλεσμα ήταν η ίδια η Merkel να ξεσπάσει πρόσφατα, ζητώντας από όλους να «μετράνε τα λόγια τους».

Σε τελική ανάλυση, η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχώς μας εκπλήσσει, όσον αφορά στον χειρισμό της κρίσης από μέρους της. Τώρα κάνει το σωστό. Η ΕΕ σχηματίστηκε (εν μέρει) με σκοπό την ενσωμάτωση της μεταναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη, και στην αποδοχή της από τους γείτονές της. Απ όλη αυτή την ιστορία η χώρα κέρδισε πολλά. Τώρα ήρθε η ώρα για την Γερμανία να αποδεχτεί την Ευρώπη. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό θα το δούμε σύντομα.

 

http://www.thefiscaltimes.com/Columns/2012/09/04/As-Merkel-Goes-So-Goes-the-European-Union.aspx#page1

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 05/09/2012 14:02:14

  Συγγνώμη, η Μέρκελ προ ημερών δεν πήρε το μέρος του Βάιντμαν; Ο Ντράγκι, ως καλός "Goldmanite" παίζει το ίδιο παιγνίδι με αυτό του Paulson το 2008...

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 05/09/2012 14:06:10

  Εμφανή φιλοευρωπαϊκή τάση η Μέρκελ; Που έβαλε στο χωρό το ΔΝΤ; Που μας παγίδεψε και μας εκβίαζε 2 χρόνια με έξοδο από την ΟΝΕ; Που δεν έλυσε το θέμα της Ελλάδας οριστικά όπως θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή; Που ζήτησε 7% επιτόκιο για τα δανεικά του Μνημονίου Α; Πόσο ηλίθιος ή εγκάθετος μπορεί να είναι όποιος εγραψε τέτοιο έκτρωμα;

 3. franc avatar
  franc 05/09/2012 14:55:09

  Mπά? Αρχισε να σφυρίζει η χύτρα και κατάλαβαν οτι ήρθε η ώρα να λασκάρουν λίγο τη βίδα για να φύγει ατμός? Καλές οι αρπαχτές με τα 7% κλπ τοκογλυφικά κόλπα, αλλά να μη χάσουν βέβαια και τον έλεγχο. Να είναι πάλι η Μέρκελ που θα διώξει το κακό ΔΝΤ απο την Ευρώπη όπου το έφερε το Γκιωργκάκις με το κανό του...Ετσι θα την ξαναβγάλουνε Καγγελλάριο για να συνεχίζουνε μαζί της τις βρωμοδουλειές και τα κέρδη τους πάνω απο 15% σταθερά...Μπορεί οι Υπερτραπεζίτες να είναι άπληστοι και να αρμέγουν τις αγελάδες τους μέχρι θανάτου, αλλά την τελευταία στιγμή δυστυχώς σκέφτονται, και τις αφήνουν να ζήσουν για να συνεχίσουν το άρμεγμα...

 4. dimitrtf avatar
  dimitrtf 05/09/2012 20:53:54

  Πιστευεται οτι η τραπεζοκρατια θα πυροβολησει τα ποδια της??Απλως εφαρμοζουν νεο σχεδιο Β.Ο Ντραγκι ειναι πρωην δικος τους.

 5. alexei avatar
  alexei 05/09/2012 21:57:59

  πληθωριστικο χρημα στις αγορες! ετσι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.