#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 17:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αύγουστος 1922 : Σε 15 ημέρες κατεστράφη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας

[caption id="attachment_174869" align="alignnone" width="600" caption="Η IX Μεραρχία διασχίζει την Αλμυρά Έρημο."][/caption]

" Η Αγγλική Κυβέρνησις ευκόλως θα εννοήση ότι , εάν ο Ελληνικός Στρατός υποχωρήση  εκ των σημερινών αυτού θέσεων, προστατευουσών τους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και των Στενών του Ελλησπόντου, ού μόνον θα εκτεθώσιν οι Χριστιανικοί ούτοι πληθυσμοί εις τας φρικαλεότητας της Κεμαλικής επιδρομής, αλλά η Τουρκική αλαζονεία προ ουδενός θα αναχαιτισθή και η Κεμαλική πρόοδος  δεν θα κρατηθή ούτε εις τα υπό της Συνθήκης των Σεβρών οριζόμενα όρια , ούτε εις την Σμύρνην , αλλά θα καταλάβη τα Στενά ".

(Χαρακτηριστικό απόσπασμα από επιστολή του Έλληνος Πρωθυπουργού Δ. Γούναρη προς τον Βρετανό Υπουργό επί των Εξωτερικών Λόρδον Κώρζον.  10)23 Φεβρουαρίου 1922).

Σαν χθες , πριν 90 χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός εδέχθη αιφνιδιαστική σφοδρή επίθεση σε τρία μέτωπα , στην αμυντική γραμμή περί το Αφιόν Καραχισάρ (περιοχή ευθύνης του Α΄Σώματος Στρατού). Από της 6ης πρωινής ώρας, το τουρκικό βαρύ πυροβολικό εβομβάρδιζε τον τομέα της ΙV Mεραρχίας , νότια-νοτιοδυτικά του ποταμού Ακάρ (παραποτάμου του ποταμού Σαγγαρίου) και τον τομέα της Ι Μεραρχίας μαχομένην δυτικά της ΙV Μεραρχίας (νότια του Ακάρ Ντάγ) . Συγχρόνως, το Τουρκικό Σώμα Ιππικού , αφού είχε κατορθώσει μέσα από δύσβατες χαράδρες του ποταμού Ακάρ να αχθεί προς δυσμάς χωρίς να γίνει αντιληπτόν από την Ελληνική στρατιωτική ηγεσία, επετέθη κατά του δεξιού πλευρού και των νώτων  των μαχομένων Ελληνικών Μεραρχιών (Ι και IV), απέκοψε αυτές από τις γραμμές του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών των και κατέστρεψε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής  Αφιόν Καραχισάρ-Σμύρνης !

Η τουρκική επίθεση στα πιό πάνω μέτωπα ήταν καταιγιστική και καθόρισε αποφασιστικά την έκβαση του πολέμου. Η νέα (δύο μόλις μηνών) ηγεσία της Στρατιάς Μικράς Ασίας δεν είχε προλάβει να συμπτύξει το Μέτωπο μήκους 800 περίπου χιλιομέτρων και να αναδιατάξει τις διατιθέμενες δυνάμεις, σύμφωνα με την υποβληθείσα έκθεση του διοικητού της Αρχιστρατήγου Γ. Χατζανέστη .  Το σχέδιον Χατζανέστη γιά την αιφνιδιαστική προέλαση προς Κωνσταντινούπολη που είχεν ορισθεί γιά την 14ην Ιουλίου 1922, δεν είχε καταστή δυνατόν να υλοποιηθεί, ίσως, λόγω της επιδειχθείσης ατολμίας  της Ελληνικής Κυβέρνησης ..!

Η σειρά των επακολουθησάντων πολεμικών γεγονότων είναι σήμερα ,λιγότερο ή περισσότερο γνωστή. Πέντε Ελληνικές Μεραρχίες (οι πιό πάνω και οι V , VII  και ΙΧ) αναγκάσθηκαν σε άτακτη υποχώρηση, εγκλωβίσθηκαν στην κοιλάδα του Αλή Βεράν στις 17 Αυγούστου 1922 καιεκεί έδωσαν την ομώνυμη μεγαλύτερη και φονικώτερη μάχη του υποχωρητικού πολέμου .

Τα 2/3 αυτών αιχμαλωτίσθηκαν (μεταξύ των αιχμαλωτισθέντων περιελαμβάνοντο και οι διοικητές των Α' και Β΄Σωμάτων Στρατού , Υποστράτηγοι Ν. Τρικούπης και Κ.Διγενής) .

Υπολείμματα των 5 Ελληνικών Μεραρχιών , υπό τον Συνταγματάρχη Γαρδίκα, διέφυγαν την αιχμαλωσία και τελικά διεσώθησαν (σε κακή κατάσταση) στην Σμύρνη.  Το Γ΄Σώμα Στρατού δεν μετέσχε ουσιαστικά στον υποχωρητικό πόλεμο του Αυγούστου του 1922. Ένεκα όμως της άτακτης  υποχώρησης των Α΄και Β΄ Σωμάτων Στρατού , αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον τομέα ευθύνης του (περιοχή Εσκή Σεχήρ - Σεϊντή Γαζή) , ώστε να μην αποκοπεί εντός της Μικράς Ασίας από τον ,προελαύνοντα προς δυσμάς, Τουρκικό Στρατό και να διαπεραιωθεί στην Ανατολική Θράκη με απόλυτη τάξη.

Στις 28 Αυγούστου 1922 δεν υπήρχε Ελληνικός Στρατός στην προαιώνια κοιτίδα 3.000 ετών Ελληνισμού της Μικράς Ασίας!  Η Σμύρνη είχε παραδοθεί στις φλόγες (και στον συνωστισμό της Ρεμπούση) και  οι συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί της " καθ΄ημάς Ανατολής " ζούσαν το δικό τους δράμα ...

Μιχάλης Βάρδας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 14/08/2012 17:45:24

  Θα πρεπει να αποτιουμε τιμη στους πεσοντες της εκστρατειας, και να καταδικαζουμε τους πολιτικαντιδες που οταν ηταν συνετο να γινει η υποχωρηση για λογους στρατηγικης αναγκαιοτητας, δεν την επραξαν.

  Η υποχωρηση κατα τη διαρκεια του χειμωνα του 1922 σε μια μικροτερη γραμμη η οποια να καλυπτει μονο την Μανισα και την Προυσσα και τα στενα θα ηταν η καλυτερη δυνατη ενεργεια. Θα επρεπε μαλιστα να συνοδευεται απο σχεδια ελαστικης αμυνας η τακτικης υποχωρησης εφοσον συνετρεχε αναγκη ωστε να εκενωθει με ασφαλεια ο στρατος. Επισης θα επρεπε να ειχε γινει γενικη στρατολογηση στη Μικρα Ασια πραγμα που δεν εγινε... Η ιστορα πρεπει να μας διδασκει για τις συνεπεις της ανοργανωσιας και των παραλειψεων.

  • ROCK avatar
   ROCK @ man8os 14/08/2012 19:09:06

   ΧΟΥ ΑΡ ΓΙΟΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ;
   ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ;
   Η ΠΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΠΛΑΙΣΙΩΣΗ.
   ΞΕΚΟΛΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
   ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΟΥΤΟ Ή ΤΟ ΔΕΙΝΑ.
   ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

 2. panosz avatar
  panosz 14/08/2012 18:33:30

  ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους Μαχητες τις Μικρας Ασιας.

 3. LamprosΜ avatar
  LamprosΜ 14/08/2012 18:34:01

  Ειναι αυστηρη υποχρέωση του antinews, να μας δινει συχνοτερα τετοια αρθρα. Δεν πρεπει να ξεχασουμε. Τους το χρωσταμε σε οσους εσφαξαν οι απέναντι. Δεν εχουμε καμια ελπίδα σαν εθνος αν ξεχασουμε. Ο θεος να αναπαυσεις τις ψυχες τους, και να μας δωσει φωτιση να ξανα δουμε τη ιστορία μας οι Ελληνες, και να παρουμε τις αποφασεις μας για το μελλον μας. Αν θα ειναι ελληνικό ή θολοκουλτουριαρικο. Και τα δυο δεν γινεται

  • Vee avatar
   Vee @ LamprosΜ 14/08/2012 20:01:07

   Συμφωνώ απολύτως!

 4. KAMINIS GIORGOS avatar
  KAMINIS GIORGOS 14/08/2012 19:37:28

  Δημοσιευστε και την επιστολη που στειλανε το ΚΚΕ στην ηγεσια της Αγκυρας τοτε με τις σφαγες στην Σμυρνη,οχι μονο αποσπασματικα οτι μας συμφερει...

 5. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 14/08/2012 20:25:37

  Ο προπάππος μου πολέμησε στην Μικρά Ασία . Ήτανε απο τους λίγους που επέστρεψαν και διηγήθηκαν τις ιστορίες του πολέμου στα παιδιά τους αργότερα .

  Μεγαλύτερος εχθρός από τη Βρετανία δεν υπάρχει για την Ελλάς .

  Εάν δεν ανακατευόταν οι Άγγλοι στην περιοχή μας καθόλου ,.... θα ήμασταν πολύ λιγότερα χρόνια από τα 400 σκλαβωμένοι στους Τούρκους , δε θα είχε διαιρεθεί ποτέ η Κύπρος μας , ούτε θα είχαμε χρεοκοπήσει το 1983 με το περίφημο και πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερον , ( δυστηχώς επτωχεύσαμεν ) του Χαριλάου Τρικούπη . Και τα πιο σημαντικά δε θα χάναμε ποτέ τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας , ενώ στον πόλεμο με την επίθεση των ελλήνων στην Τουρκία δεκαετία του 1910 , εάν δεν είχαμε εκλογές στην Ελλάς κατα τη διάρκεια του πολέμου ( με παρέμβαση των Άγγλων) και δεν είχαμε αλλάξει σύμμαχο , ( απο Γαλλία τη Βρετανία ) , θα είχαμε πιθανώς κατακτήσει και τη Κωνσταντινούπολη .

  Αυτά με λίγα λόγια γιατί κάποιοι Αγγλόφιλοι εν Ελλάδι , έκαναν εμάς τους νέους ( είμαι 23 ετών ) να ξεχνάμε την πρόσφατη Ιστορία της Πατρίδος μας , να μαθένουμε αγγλικά στο σχολείο και στα φροντιστίρια και να ξεχάσουμε τη γραφή της γλώσσας μας με τα greeklish .

  Όμως μερικοί απο εμάς τους νέους δε θα ξεχάσουμε ποτέ ποιός είναι ο κατά νο.1 εχθρός του Έθνους ...
  Όσο και αν το θέλησαν και το έχουν καταφέρει μερικοί , μερικοί ......

  *Υ.Γ. Για όλους τους κάθε λογής προδότες που έχουν στα χέρια τους την εξουσία σήμερον :
  διδαχθείτε από τα αποτελέσματα εκείνης της ολέθριας καταστροφής εις βάρος των Ελλήνων και του Έθνους .


  Το γουδί και η απόσταση των 6 μέτρων .... -

  • popolaros avatar
   popolaros @ Αλέξανδρος 14/08/2012 20:54:12

   Μετά την Αγγλία είναι και η Γερμανία που διαχρονικά μας αγαπά πολύ.
   Για αυτό είχε στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και πολλά άλλα στο Κεμάλ.
   Φοβόταν μην χάσει τον τίτλο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είχε πάρει με την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

   • Αλέξανδρος avatar
    Αλέξανδρος @ popolaros 14/08/2012 21:30:12

    Πολύ σωστά τα λές φίλτατε .
    Ας μή ξεχνάμε όμως και τις πράξεις των ''φίλων'' μας , ρώσων και το πόσο μας εστήριξαν στην εκστρατεία μας .
    Και για του λόγου το αληθές , δείτε και ένα βίντεο ρώσου βουλευτού που ομιλεί για το θέμα , στη ρωσική βουλή !
    Δια να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν όλες τις πτυχές εκείνου του πολέμου .

    Επιτρέψτε μου το λίνκ : http://www.youtube.com/watch?v=CWwH9hd_g1c

    Για όσους δε γνωρίζουν με το ''cc'' μπαίνουν οι υπότιτλοι .

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Αλέξανδρος 14/08/2012 21:44:03

     Οι Σοβιετικοί τα έκαναν αυτά, όχι έτσι σκέτο «οι Ρώσοι».

     • Αλέξανδρος avatar
      Αλέξανδρος @ ΚΜ 14/08/2012 21:56:08

      Και ποιοί ήταν επικεφαλής των Σοβιετικών ;

     • LamprosΜ avatar
      LamprosΜ @ ΚΜ 15/08/2012 13:34:22

      Οι κουμμουνιστες ρε παιδια τα εκαναν αυτα. Γιατι μασαμε τα λογια μας επιτελους εκατο χρονια μετα?? Αυτοι που πολεμαγαν με το σφυροδρεπανο για σημαια και σημερα μας πααμυθιαζουν πως ειχαν την ελληνική σημαια. Ρωτηστε κανενα παππου (οσο υπαρχουν ακομα ζωντανοι) να μας πουν.

   • popolaros avatar
    popolaros @ popolaros 14/08/2012 21:35:27

    Εκείνη τη περίοδο οι Ρώσοι είχαν αντικατασταθεί από τη παρέα του Λένιν.
    Είχε και ο Βενιζέλος την φαεινή ιδέα να στείλει εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Αλέξανδρος 14/08/2012 22:27:15

   Έλεος αγαπητέ! Σιγά-σιγά θα φταίνε οι Αγγλοι και οι Αγγλόφιλοι για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, πιθανώς και για τις Θερμοπύλες!
   Ευτυχώς είστε 23 χρονών κι έχετε χρονικά περιθώρια να καταλάβετε πέντε πράγματα. Διάθεση δεν βλέπω.
   (Υποθέτω ότι για το πως γράφουμε την γλώσσα μας δεν φταίει το ότι μαθΑΙνουμε αγγλικά στα σχολεία και στα φροντιστΗρια )

   • Αλέξανδρος avatar
    Αλέξανδρος @ firiki2010 14/08/2012 22:59:49

    Αγαπητή firiki2010 ..
    Επέτρεψέ μου να σε παραπέμψω σε ένα λίνκ και όποτε έχεις τη διάθεση ή το χρόνο θα σε παρακαλέσω να το διαβάσεις ...

    http://www.alfavita.gr/artro.php?id=3679

    *Υ.Γ. 1ον αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα που ανήκουν στο παρελθόν της αρχαιότητας όταν οι άγγλοι δεν υπήρχαν κάν ως ονομασία ( θερμοπύλες ) δε χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω γιατί το θεωρώ αστείο .

    Απλά σου επενθυμίζω ό,τι ομιλούμε για την σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος .

    Και η Βρετανία στη σύγχρονη Ιστορία μας είναι ο χειρότερος και ο πιο ύπουλος εχθρός μας .

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Αλέξανδρος 15/08/2012 00:51:30

     Δεν υπάρχουν διαχρονικοί εχθροί και φίλοι , όπως δεν υπάρχουν αγγλόφιλοι ή ρωσόφιλοι γενικώς και αορίστως Υπάρχουν εθνικά συμφέροντα και βάσει αυτών κινούνται ή προσπαθούν να κινηθούν τα κράτη. Τα συμφέροντα σου σήμερα μπορεί να ταυτίζονται με τον Α , αύριο ενδεχομένως με τον Β Μπορεί ακόμα σε άλλα ζητήματα τα συμφέροντα σου να συμπίπτουν με αυτά του Α και σε άλλα να συγκρούονται. Ούτε καν οι απόψεις μέσα στο ίδιο το κράτος ταυτίζονται σχετικά με το τι συμφέρει και τι όχι. Δεν είναι άσπρο-μαύρο.
     Με βάση τα παραπάνω κτίζονται συμμαχίες, γίνονται στρατηγικές επιλογές και έξυπνο είναι οι επιλογές αυτές να βλέπουν όσο γίνεται σε βάθος χρόνου.
     Πριν αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε εχθρούς καλό είναι να βλέπουμε αν εμείς τα κάναμε όλα όπως έπρεπε. Ούτε στη Μικρά Ασία ούτε στην Κύπρο χειριστήκαμε σωστά τις καταστάσεις όπως ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ αποδεικνύεται.

     • Γιαννης Ν. avatar
      Γιαννης Ν. @ firiki2010 15/08/2012 01:58:10

      Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Άγγλοι είναι μια πληγή για τον τόπο τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. (για να μην πάμε πιο πίσω)
      Απέκλεισαν ναυτικά , βομβάρδισαν την Αθήνα και τον Πειραιά (πείνα και νεκροί) για να ενισχυθεί η έξοδος στον Α Π Πόλεμο της Ελλάδας. Δεν αντέδρασαν στις γενοκτονίες των Τούρκων κατά των Ελλήνων και Αρμενίων. Πούλησαν την Ελλάδα και δεν της έδωσαν την βόρειο Ήπειρο στην συνθήκη των Παρισίων ούτε στη συνθήκη των Σεβρών αν και συνέβαλε στη νίκη. Ενίσχυσαν τον Κεμάλ και μεθόδευσαν την Ελληνική ήτα. Αν και οι Τούρκοι πολεμούσαν με τις κεντρικές δυνάμεις. Αφού έβαλαν το χεράκι τους για να εμπλακεί η Ελλάδα στον εμφύλιο αποχώρισαν. Διέπραξαν εγκλήματα στην Κύπρο εκτελώντας τους αγωνιστές του ΕΟΚΑ , συλλήψεις , εκτοπίσεις απαγωγές (με τα οποία θα έπρεπε να έχουμε ασχοληθεί σοβαρά) . Ενίσχυσαν τους Τουρκοκυπρίους , τους εξόπλισαν , τους οργάνωσαν και τους έβαλαν να κυνηγάνε Έλληνες αγωνιστές , σπέρνοντας μίσος στις δύο πλευρές (διαίρει και βασίλευε γνωστή τακτική του αιμοσταγούς βρετανικού στέματος. Προέτρεψαν την Τουρκία σε διεκδικήσεις στην Κύπρο , αντέστρεψαν την πορεία του Κυπριακού αγώνα από ενωτική σε ανεξαρτησίας . Ενίσχυσαν τον Αττίλα και την κατάληψη της Κύπρου , είναι υπερ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ….. κ.α.

      Τι άλλο θέλεις να μας κάνουν οι φίλοι σου οι Άγγλοι;
      Αν δεν είναι έτσι οι φίλοι και σύμμαχοι τότε εχθροί τότε πως είναι;
      Η Αγγλική πολιτική εδώ και 200 χρόνια είναι φιλοτουρκική και ανθελληνική παρά το γεγονός πως εμείς σαν πιστά σκυλιά τους γλύφουμε συνεχώς. ….
      Μπορεί να οφείλεται σε σταθερά συμφέροντα που εμείς τα θίγουμε …..
      Τα γεγονότα και η Ιστορία δεν αλλάζει

     • firiki2010 avatar
      firiki2010 @ Γιαννης Ν. 15/08/2012 02:01:34

      " ... οι φίλοι σου οι Αγγλοι..." Προφανώς δεν συνεννοούμαστε ! Καληνύχτα.

     • Αλέξανδρος avatar
      Αλέξανδρος @ Γιαννης Ν. 15/08/2012 02:37:34

      Έτσι είναι Γιάννη.Μ , δυστυχώς για εμάς !
      Πολύ πρίν την ελληνική επανάσταση είχαν ταχθεί με το μέρος των Τούρκων , σαμποτάροντας κάθε ελληνική προσπάθεια που ξεκινούσε από την Πελλοπόνησο , με τη βοήθεια τότε των Ρώσων .
      Κάθε σχέδιο μας , το μάθεναν οι Άγγλοι και το μαρτυρούσαν κατευθείαν στους Σουλτάνους .
      Με αποτέλεσμα κάθε φορά που γινότανε οποιαδήποτε προσπάθεια , ο τούρκικος στρατός ήταν εκεί για να αναχαιτήσει κάθε σκέψη επανάστασης .

      Η ίδρυση Ελληνικού Κράτους γι'αυτούς ήτανε ένας εφιάλτης .

      Και αυτό φένεται από τα λόγια των βουλευτών τους στη βρετανική βουλή εκείνης της περιόδου .

      Τεμπέληδες , ψεύτες , κλέφτες και βρωμερό λαό μας έλεγαν , που δεν αξίζει καν να ασχοληθούν μαζί μας . ( Πηγή Φορέϊνς Όφις )

      Ακόμη και όταν μας έδωσαν την Κέρκυρα , έπειτα από συμφωνία ( να ιδρυσουμε αγγλοφιλικό κόμμα ) όταν εστάλη εκ Ελλάδος δημοκρατική αντιπροσωπεία στο νησί , ο άγγλος δήμαρχος Φρέντερικ Άνταμ , δέ τους δέχθηκε μη θέλοντας ουσιαστικά να αναγνωρίσει την ίδρυση του Ελληνικού κράτους .

      Υπάρχει μεγαλύτερος πολέμιος της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδος από αυτούς ;

      Και ας μή ξεχάσουμε βέβαια το εμπάργκο ( έπι Βενιζέλου ) στο εμπόριο των 7 ημερών που με την παρέμβαση της Γαλλίας και της Ρωσίας έληξε πριν προλάβει ο κόσμος να λιμοκτονήσει .... Αφήγηση* : Με μαύρο δάκρυ έκλαιγε ο λαός στις πλατείες από την πείνα ... ( *Αφήγηση συγγραφέα της εποχής )

      Και οι λίρες που πετούσαν για τυχαίο σκοπό δεν ήταν , στον εμφύλιο ....
      Θα ήθελαν πολύ να καταστραφούμε εντελώς ...

      Τους λόγους δε τους γνωρίζω......

  • LamprosΜ avatar
   LamprosΜ @ Αλέξανδρος 15/08/2012 13:40:33

   Συμφωνω γιατ ον ρολο των αγγλων διαχρονικα (θυμιζω και την Κυπρο) αμεσως μετα των γερμανων. ΩΣτοσο, εγω επιεδη θελω να ειμαι αυστηρος με τον εαυτο μου, θα ριξω πιο μεγελη ευθυνη τελικά σε εμας τους Ελληνες με τις εκλογικές επιλογές μας σε ολες τις κρισιμες στιγμες της ιστορίας μας (με πιο προσφατη φυσικα την ειλογη "λεφτα-υπαρχουν -ΓΑΠ 2009". Αν οι αγγλογαλλοι γερμανοι κοκ ηξεραν πως ειχαν απεναντι τους ενα λαο με εθνικη συνειδιση που δεν χωρανε Ρεπουστηδες αναμεσα τους, τοτε θα μας υπολογιζαν και σεβονταν περισσοτερο. Ειδαν οτι ειμαστε διατεθημενοι να ξεχασουμε τα εθνικά μας συμφεροντα και επραξαν αναλογως. Οταν δουν (μακαρι να το φερει η Παναγια μερα που ειναι) ενα αραγες εθνικό μετωπο, τοτε θα φανου οι εχθροι και οι φιλοι.

 6. Tassos avatar
  Tassos 14/08/2012 21:03:04

  Πάντως μια εκδίκηση για τα 400 χρόνια σκλαβιάς την πήραμε. Στην διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μετά την αποχώρησή μας δηλώσαμε απώλειες σε στρατιώτες και πολίτες για την περίοδο 19-22 168.000 και οι Τούρκοι 1 εκατομμύριο. Να προσθέσουμε βέβαια και τα θύματα της γενοκτονίας του Πόντου. Πηγή: Δακρυσμένη Μικρασία του Βασίλη Τζανακάρη.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Tassos 14/08/2012 21:10:49

   Αφού δεν δήλωσαν ένα δισεκατομμύριο....

 7. ΚΜ avatar
  ΚΜ 14/08/2012 22:09:32

  Υπόδουλοι των σοβιετικών πάντως, ήταν οι Ρωσοι!

  • Αλέξανδρος avatar
   Αλέξανδρος @ ΚΜ 14/08/2012 22:13:10

   Έτσι ή αλλιώς η Ιστορία εγράφη με αίμα .. , με το αίμα των Ελλήνων .
   Και αυτό είναι που μετράει .

   • man8os avatar
    man8os @ Αλέξανδρος 15/08/2012 10:34:43

    Οι Σοβιετικοι ηταν οι Ρωσσοι, και προστατευσαν τα συμφεροντα τους, δηλαδη να μην βρεθουν οι Αγγλοι κυριαρχοι των στενων

 8. απατσι avatar
  απατσι 14/08/2012 23:05:04

  Στο άρθρο να συμπληρωθούν καποια πολύ διδακτικά για το μέλλον μας:
  1. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Μεραρχιών του Α κα Β' ΣΣ ήταν τα Συντάγματα των Πλαστήρα - Γονατά, οι οποίοι μιά ωραία νύκτα τα πήραν και βάδισαν ολοταχώς δυτικά προκειμένου να ελέγξουν τις πολιτικές κινήσεις που ήταν αναπόφευκτες μετά την συρρίκνωση του μετώπου στα αρχικά της απόβασης στη Σμύρνη. Απ΄λο το σημείο αυτό πέρασε απαρατήρητη η τουρκική μεραρχία ιππικού και έγειρε αποφασιστικά τη μάχη υπέρ των τούρκων στο Αλι Βεράν. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε ο με κάθε τρόπος επιβολή αλλαγής κυβερνήσεως ακόμη και με πραξικόπημα (Πλαστήρα-Γονατά-Οθωναίου-Πάγκαλου κλπ), αφού γνωρίζαν ότι για την ενέργειά τους αυτή είχε ήδη αποφασισθεί μεταξύ των Μεράρχων η προσαγωγή τους σε στρατοδικείο και η παραδιγματική εκτέλεση,
  2. Από τη στιγμή που η Γαλλία άλλαξε στρατόπεδο ενίσχυσε όχι μόνο με υλικά τον Κεμάλ αλλα΄και το κυριώτερο με τους εκπαιδευμένους χειριστές τους. Έτσι, το πυροβολικό που είχαν οι τούρκοι στο Σαγγάριο και εξ αιτίας του είχαμε την Πύρρειο νίκη μας συνέβη διότι χειριστές των νέων γαλλικών πυροβόλων Σαινντετιέν, ήταν Γάλλοι στρατιωτικοί. Τα ίδια έδρασαν και στη μάχη του Αλί Βεράν.
  3. Οι Σοβιετικοί μόνο στο διάστημα του πολέμου, δώρισαν στον Κεμάλ (κυρίως) χρήματα και λιγώτερο όπλα συνολικής αξίας (σε τιμές 1983 σύμφωνα με την Σχ. πολέμου Γερμανίας) σε περίπου 10,5 δις δολλάρια.
  4. Να μήν ξεχνάμε τον προδοτικό (μα εντελώς) ρόλο που έπαιξαν αφενός το ΚΚΕ (απομνημονεύματα του ΓΓ του Ε. Σταυρίδη) αλλά και κυρίως όλων των Αμυνιτών Αξκών (Κονδύλης, Πάγκαλος, Πλαστήρας Γονατάς, κλπ) και πολιτικών του Βενιζέλου προεξάρχοντος .
  Τί να πρωτογράψει κανείς. Αυτός ο χώρος βρίθει από προδοσίες, αλλά τυλιγμένες μέσα στα πολύχρωμα σελοφάν της μαύρης - φαιάς και λευκής προπαγάνδας τους, τομέας στον οπόιο είναι στρατηγικά προσανατολισμένοι και έχουν αναδείξει δάσκαλους του Γκέμπελς με πολλά ντοκτορά.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ απατσι 15/08/2012 11:15:37

   Η διαστροφή της ιστορίας έχει όρια: η Μικρασιατική Καταστροφή,
   η μεγαλύτερη καταστροφή του Ελληνισμού ανα τους αιώνες,στο μέτρο που αφορά εσωτερικές πολιτικές ευθύνες, είναι απότοκος της
   συγκατοίκησης Γλύξμπουργκ και Λαικού Κόμματος!
   Γενικά,κάθε σοβαρή εθνική καταστροφή υπήρξε "προνόμιο" αυτής
   της πλευράς....ο Ελευθέριος Βενιζέλος , ο αδιαμφισβήτητος ιστορικά
   εθνάρχης, δεν έχει ανάγκη απο οποιονδήποτε ιστορικό αναθεωρητισμό..
   είναι το λαμπερό αστέρι στην διαχρονική εθνική συνείδηση!

 9. Αλμωπιευς avatar
  Αλμωπιευς 14/08/2012 23:05:37

  @Aλεξανδρος.Προς συμπληρωσι των γνωσεων σου για το μεγα αυτο ζητημα μη λησμονησεις να αναζητησεις και να μελετησεις το βιβλιο του Ξενοφωντος Στρατηγου ΄' Η Ελλας εν Μικρα Ασια΄΄.

 10. Aris. A avatar
  Aris. A 15/08/2012 00:04:39

  Η Μικρά Ασία μάλλον πρέπει να είχε πουληθεί χρόνια πριν.

  Ο Βενιζέλος για αυτό την έκανε μέσα από τις εκλογές για να μην πάρει πάνω του το φορτίο της καταστροφής.

  Χρόνια πριν είχε πουληθεί και η Κύπρος.

  Και επειδή μαθαίνουμε από την ιστορία κάποιοι φαίνεται ότι έχουν πουλήσει ήδη την Θράκη.

  Το θέμα είναι οι υπόλοιποι τι κάνουμε ρε παιδιά.

  • man8os avatar
   man8os @ Aris. A 15/08/2012 09:11:15

   Η Μικρα Ασια ηταν πολυ μεγαλη για να κρατηθει.
   Το ζητημα ειναι αν στις συνομιλιες της ειρηνης θα κρατουσαμε την Σμυρνη με μια πολυ μικρη γυρω περιοχη. Αυτο ομως που δεν εμποδισαμε ηταν η απωλεια της Ανατολικης Θρακης κατι που ηταν εντελως απαραδεκτο που συνεβη...

 11. liapis avatar
  liapis 15/08/2012 00:23:04

  KOIMOMASTE!!! distihos ki alloimono mas

 12. popolaros avatar
  popolaros 15/08/2012 08:36:59

  Ο Νίκος Καζαντζάκης, συνεργάτης του Βενιζέλου, σε επιστολή του το Δεκέμβριο του 1921, υποστηρίζει ευθέως ότι έκανε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει.

  "Άνθρωπος που μ' επανάσταση κατάλαβε την αρχή και δικτατορικώς εκυβέρνησε τόσα χρόνια, Πώς; και Γιατί; θυμήθηκε το σύνταγμα και ενήργησε εκλογές αφού τόξερε πώς θα χάσει." (Αρχείο Κώστα Τριαρίδη).

  Στη συνέχεια ο 'Εθνάρχης' πρότεινε και τον Κεμάλ για Νόμπελ ειρήνης.

 13. Scarface avatar
  Scarface 15/08/2012 10:21:09

  Τη στιγμή που στη Μικρα Ασία δεν υπάρχει ένα βουνό η ένα ποτάμι ώστε να μπορείς να αμυνθεις ήταν αδύνατο να κρατηθεί. Ο Μεταξάς είχε διαφωνήσει από την αρχή. Θα μπορούσαμε να είχαμε οχυρωθεί γύρω από τη Σμύρνη, κάτι τέτοιο όμως θα απορροφούσε τεράστιους πόρους και δε θα είχε μόνιμο αποτέλεσμα. Στη Μικρα Ασία δε χάσαμε λόγω των Άγγλων, των Ρωσων η των κομμουνιστών.Χάσαμε επειδή η χώρα είχε τέτοιο στρατηγικό βάθος ώστε να απορροφήσει την ορμή της επίθεσης μας. Είχαμε φτάσει στην Αγκυρα με κανένα τακτικό αποτέλεσμα. Ο στρατός καταπονημένος, οι γραμμές εφοδιασμού ευάλωτες. Ακόμα και αν περνάμε την Αγκυρα ο Κεμάλ θα υποχωρούσε. Που έπρεπε να παμε μετά, στο κουρδιστάν; Στην Αρμενία;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Scarface 15/08/2012 11:51:27

   ..στην "Κόκκινη Μηλιά" της Κεντρικής Ασίας, Τουρκμενιστάν και Κινεζικό Τουρκεστάν - Σινκιάνγκ Ουιγκούρ !!!
   Ήταν μεγάλοι στρατηγικοί εγκέφαλοι, οι λεγόμενοι "μεγαλοιδεάτες" της εποχής εκείνης !

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/08/2012 11:31:31

  Τραγικό λάθος του Βενιζέλου που ξεκίνησε την στρατιωτική περιπέτεια στην Μικρά Ασία.
  Ακόμη πιό τραγικό και τυχοδιωκτικό λάθος των αντιπάλων του, που συνέχισαν με την εκ των προτέρων καταδικασμένη εκστρατεία της Άγκυρας.
  Μαζί κατέστρεψαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και έκαναν πραγματικότητα την εγκατάλειψη εστιών Ελληνικού πολιτισμού, που είχαν αντέξει αδιάκοπα επί 2500 χρονια.
  Οι άρρωστες ιδέες του Βενιζέλου για "ανταλλαγή πληθυσμών" υπήρχαν ήδη στο μυαλό του από το 1914 τουλάχιστον. Η στρατηγική του δεν ήταν καθαρή, παράπαιε. Αλλά οι προηγούμενες βαλκανικές επιτυχίες και το φωτοστέφανο του "εθνάρχη" τον έχουν διασώσει από την σκληρή ιστορική κριτική που χρειάζεται.
  Για τους αντιπάλους του δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.
  Το ΚΚΕ (ή μιά μερίδα του τουλάχιστον), ήταν από τις λίγες φορές που είχε διαυγή, ρεαλιστική και ορθολογική ανάλυση της κατάστασης και του συσχετισμού των δυνάμεων. Οι πικρές προειδοποιήσεις του κόντρα στους τυχοδιώκτες, που δεν εισακούσθηκαν, δυστυχώς αποδείχθηκαν ακριβέστατες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 11:38:14

   Ο Βενιζέλος άφησε τους Άγγλους να τον χρησιμοποιήσουν ως "χρήσιμο ηλίθιο" για να διαλύσουν εντελώς την Οθωμανική επιρροή στην Μέση Ανατολή και να στήσουν εκεί το αποικιακό τους imperium (Παλαιστίνη, Ιράκ, Αίγυπτος).
   Η συνέχεια του "Λώρενς της Αραβίας" ήταν ο "Ελευθέριος της Ιωνίας".
   Οι αντιβενιζελικοί συνέχισαν απιταχύνοντας την πορεία προς το βάραθρο, ενώ ήδη το παιχνίδι είχε τελειώσει.
   Η Αγγλική πολιτική πέταξε μετά τους άχρηστους πιά Βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς σαν στιμμένες λεμονόκουπες. Μαζί όμως πετάχτηκε στην προσφυγιά και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 11:48:05

    Οι Γάλλοι συνέπραξαν με τους "Λώρενς", πήραν Συρία και Λίβανο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 11:59:09

    Κανείς δεν ήταν προδότης, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε οι αντίπαλοι. Δεν έπραξαν ως συνειδητά όργανα για το συμφέρον των Άγγλων.
    Λειτούργησαν επί χρόνια θερμοκέφαλα και ανορθολογικά, με κακή εκτίμηση της κατάστασης.
    Δεν είχαν άλωστε στη διάθεσή τους και τα καλύτερα των διπλωματικών συμβουλευτικών επιτελείων...Άλλη κατάρα αυτή - ακόμη μας κατατρέχει ως Πολιτεία.

    • man8os avatar
     man8os @ Ο Θείος 15/08/2012 16:47:32

     Νηφαλια κρινοντας,Θειε, επρεπε οταν του προτειναν Βορεια Ηπειρο η Μικρα Ασια να ειχε πει βορεια Ηπειρο. Δεν μπορουσε ομως να ξερει εκ των προτερων την καταληξη. Συζητοντας το με εναν Τουρκο καποια στιγμη μου ειχε πει: Το 1919, η Τουρκια ηταν διαλυμενη και η Ελλαδα στην καλυτερη δυνατη της κατασταση. Ο Βενιζελος εκανε αυτο που δεν θα μπορουσε να κανει ποτε αλλοτε η Ελλαδα, χωρις ομως τελικα ακομη και σε αυτη την κατασταση να εχει τη δυνατοτητα να αποσπασει κατι απο την Ανατολια.... Σε αυτο το συμπερασμα εχω καταληξει και εγω... Το μονο που θα μπορουσε να κρατηθει θα ηταν το 1/3, ισως και το 1/4 απο τη ζωνη της Σμυρνης με πολυ πυκνη αμυνα. Αλλοιως θα ηταν καλυτερη η πογραφη της ειρηνης με τον Κεμαλ το 1920 παραδιδοντας τη Σμυρνη και κρατωντας την Ανατολικη Θρακη. Δεν μπορουσε να γινει τιποτε καλυτερο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 11:47:06

   Η "άγνοια κινδύνου" και η τυχοδιωκτική παραγνώριση των συσχετισμών δύναμης είναι μόνιμο χαρακτηριστικό της Ελληνικής πολιτικής τάξης στον 20ό αιώνα. Ολόκληρης.
   Από την απόβαση στη Σμύρνη του Βενιζέλου και την εκστρατεία της Άγκυρας των εχθρών του, στο "Λιτόχωρο" και στον εμφύλιο του Ζαχαριάδη...

 15. STEVE avatar
  STEVE 15/08/2012 11:50:45

  Ο ρόλος του Βενιζέλου στο μικρασιατικό ζήτημα ήταν αμφιλεγόμενος.Έως και την μικρασιατική καταστροφή απέφυγε επιμελώς να πάρει ξεκάθαρη στάση.Αποκορύφωμα και ολοκλήρωση της προσπάθειάς του να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση ήταν η δολοφονία των έξι στο Γουδί.Αυτά που γράφονται ότι δεν πρόλαβε να αποτρέψει την εκτέλεση δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την Ιστορία.Αυτή ήταν η τελευταία και πιο μαύρη σελίδα του μικρασιατικού ζητήματος.Η εκτέλεση κορυφαίων στελεχών της τότε δεξιάς δεν ξεχάστηκε ποτέ.Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν ίσως και το κορυφαίο μυαλό και επιστήμονας της εποχής Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης ο οποίος δεν τυγχάνει ανάλογης προβολής, καθώς ήταν σε λάθος πλευρά από αυτή που προβάλλεται μονότονα τα τελευταία 30 χρόνια.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ STEVE 15/08/2012 17:01:34

   Συμφωνώ με την εκτέλεση των 6. Δε νομίζω να είχαν κάτι να προσφέρουν μετά τη λήξη του πολέμου και ο λαός ήθελε να δεί αίμα για να ηρεμήσει. Η εκτέλεση ήταν κατι θετικό.

   Ο Βενιζέλος το χειρίστηκε πάρα πολύ έξυπνα. Ήξερε ότι καλό θα ήταν να γίνουν οι εκτελέσεις, δεν ήθελε να φανεί ότι είναι υπέρ τους όμως και έπαιξε το χαρτί του "δεν πρόλαβα να τις ακυρώσω αλλά τον πήραν τον άλλο σηκωτό το πρωί με τις πυτζάμες για να μην προλάβω να ακυρώσω".

   Ο Βενιζέλος ήταν ιδιοφυία. Ήξερε ότι από τις εκτελέσεις μόνο κέρδος είχαμε καθώς οι στρατιωτικοί αυτοί δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα πια, το ίδιο και ο Πρωτοπαπαδάκης αφού δε θα ξαναεκλεγόταν. Γλιτώσαμε και τις συντάξεις των στρατιωτικών.

   • STEVE avatar
    STEVE @ Νικόλας 15/08/2012 17:06:49

    Η εκτέλεση ήταν κάτι θετικό.Γλιτώσαμε από συντάξεις κ.λ.π. πότε θα γλιτώσουμε από τις μπούρδες σου δεν ξέρω.Μπουρδολόγε θετικέ των εκτελέσεων

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ STEVE 15/08/2012 19:29:39

     Για τις συντάξεις αστειευόμουν, πιστεύω ότι είναι σαφές. Στα άλλα που διαφωνείς; Σημειώνω ότι δεν πιστεύω στην αυταξία της ζωής και εάν μπόρεσε να ωφεληθεί το κράτος έστω και λίγο πιστεύω ότι καλώς εκτελέστηκαν.

     Πες μου αν θες γιατί να ΜΗΝ εκτελεστούν; Είχαν να προσφέρουν κάτι ακόμα; Οι πολιτικοί είχαν καεί άρα δεν είχαν να προσφέρουν. Άλλος πόλεμος σύντομα δεν έγινε άρα ούτε οι στρατιωτικοί είχαν να προσφέρουν.

 16. nikos avatar
  nikos 15/08/2012 14:36:27

  Μεχρι τωρα παντως θολουρα κυριαρχουσε, συνεχως και αδιαληπτως απο την εποχη των γεγονοτων του αρθρου

 17. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 15/08/2012 14:52:23

  Αν παιρναμε την Αγκυρα, ισως πετυχαιναμε το διαμελισμο της Τουρκιας, αφου υπηρχαν αρκετα εθνη εντος της Ανατολιας, που δεν ηθελαν να ειναι κατω απο τη Τουρκικη διακυβερνηση. Με τις καταλληλες συμμαχιες θα πετυχαιναμε την ισχυροποιηση τους, εις βαρος των Τουρκων. Τοτε ισως θα γινοταν εφικτο το να κρατησουμε τη Μικρα Ασια, και τωρα να εγραφα αυτο το σχολιο, απ το σπιτι της οικογενειας μου στο Αιβαλι..

  • man8os avatar
   man8os @ Μικρασιάτης 15/08/2012 16:50:39

   Αν παιρναμε την Αγκυρα... Οι πιθανοτητες ηταν ελαχιστες, η μονη πιθανη ευκαιρεια θα ηταν ειτε να ειχαμε λιγες ερισσοτερες εφεδρειες στη μαχη για το Πολατλι, ειτε να ειχαμε επιτεθει κανα μηνα νωριετερα πριν στησει την αμυνα του ο Κεμαλ...

   Εν πασει περιπτωσει οι πιθανοτητες ηταν υπερ μιας πολιτικης λυσης η οποια θα μας εξασφαλιζε κατι καλυτερο απο την συνθηκη της Λωζανης, κατι χειροτερο απο τη συνθηκη των Σεβρων...

 18. Μιχάλης Σ.Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ.Βάρδας 15/08/2012 20:28:00

  Είναι , νομίζω, σήμερα προφανές ότι ο Βενιζέλος παρεσύρθη από τους τότε
  συμμάχους μας Άγγλους (κυρίως) και Γάλλους να καταλάβει την Σμύρνη και
  την πέριξ αυτής ενδοχώρα . Πιθανώτατα υπολόγιζε (λανθασμένα, βέβαια) και
  στην δική τους στρατιωτική συνδρομή, την οποίαν ουδέποτε έλαβε.

  Οι Σύμμαχοί μας , δεν μας χάρισαν την κατάληψη και Κατοχή της Σμύρνης !
  Την πληρώσαμε προκαταβολικά (advance payment) με την ολέθρια αποστολή
  του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Ουκρανία , το 1919, το οποίο
  απώλεσε περισσότερους από 1.000 άνδρες νεκρούς και αναρίθμητους τραυματίες
  αξ/κούς, υπαξ/κούς και στρατιώτες.

  Η Σμύρνη κατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό την 2αν Μαϊου 1919 . Μετά από
  18 μήνες ο Στρατός μας είχε τριπλασιάσει την Ζώνη Κατοχής (που πλέον
  περιελάμβανε την Προύσσα, την Νικομήδεια, την Φιλαδέλφεια και πολλές άλλες
  πόλεις με συμπαγείς Ελληνικούς πληθυσμούς) , πάντοτε μετά από έγκριση των
  Άγγλων συμμάχων μας και φίλων του Βενιζέλου !

  Τον Οκτώβριο του 1920 διεφαίνετο ήδη πολύ καθαρά ότι η Ελλάδα δεν είχε την
  απαιτούμενη ισχύ γιά να επιβάλει την Ειρήνη με τους δικούς της όρους στον
  Κεμάλ. Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920 που προκάλεσε, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ
  άλλο εμφανή λόγο ο πρωθυπουργός Βενιζέλος , έφεραν στην Εξουσία το αντίπαλο
  Λαϊκό Κόμμα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν εξελέγη κάν βουλευτής.

  Η νέα Κυβέρνηση είχε να διαχειρισθεί έναν μεγάλο Πόλεμο , που η προηγηθείσα Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει . Το δίλημμα ήταν και ΜΕΓΑΛΟ και ΦΟΒΕΡΟ :

  Ή θα έπρεπε να αποσύρει τον Ελληνικό Στρατό από την Μικρά Ασία , εγκαταλεί-
  ποντας τους Ελληνικούς πληθυσμούς στην κακή τους μοίρα και στις .... καλές
  προθέσεις του Κεμάλ , ή , θα έπρεπε να συνεχίσει τον Πόλεμο τον οποίον είχε
  αναγκαστικά κληρονομήσει , με την ελπίδα ότι θα μπορούσε - ίσως - να εκβιάσει
  την συμμαχική βοήθεια ή να καταβάλει στρατιωτικά τους Τούρκους , υποχρεώ-
  νοντάς τους να συνάψουν Συνθήκη Ειρήνης .

  Επέλεξε - ορθώς , κατά την γνώμη μου - να συνεχίσει τον Πόλεμο . Οι μεγάλες
  στρατιωτικές επιχειρήσεις του Μαρτίου 1921 , του Ιουνίου-Ιουλίου 1921 , και
  του Αυγούστου 1921 ,όταν ο Στρατός μας διέβη τον ποταμό Σαγγάριο προς
  συνάντηση του συνεχώς υποχωρούντος Τουρκικού στρατού , δεν επέτυχαν το
  επιδιωκόμενον αποτέλεσμα , την συντριβή του εχθρού ώστε αυτός να αναγκασθεί
  να υπογράψει την Συνθήκη Ειρήνης και να συνομολογήσει το τέλος του Πολέμου.

  Λόγω της έναρξης της περιόδου των βροχών, οπόταν ο Σαγγάριος καθίσταται
  αδιάβατος , ο Ελληνικός Στρατός αναγκάσθηκε να σταματήσει την πορεία του
  προς ανατολάς και να υποχωρήσει στην , φύσει και θέσει, οχυρά γραμμή
  Εσκή Σεχήρ (βορράς) - Σεϊντή Γαζή - Αφιόν Καραχισάρ (νότος).

  Στις θέσεις αυτές παρεέμεινε αδρανών επί 11-μηνον μέχρις ότου δεχθεί την
  αιφνιδιαστική τουρκική επίθεση της 13ης Αυγούστου 1922, με τα προαναφερ-
  θέντα τραγικά αποτελέσματα .

  Κατά το διαρρεύσαν 11-μηνον , η Ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε πάρα πολλές
  προσπάθειες , κυρίως προς την Αγγλική πλευρά , γιά την μεσολάβηση της
  τελευταίας προς την Τουρκική κυβέρνηση ώστε να συναφθεί Ειρήνη, πλην όμως
  λόγω της απασχόλησης της Αγγλίας με τον Ιρλανδικό πόλεμο και της άρνησης
  της Αγγλικής κοινής γνώμης να διαθέσει χρήματα και τον Αγγλικό Στρατό σε
  αμφίβολης , γιά τα αγγλικά συμφέροντα, Επιχειρήσεις , τα ελληνικά αιτήματα
  δεν γινόντουσαν αποδεκτά , χωρίς -βέβαια-να απορρίπτονται !

  Μετά τον άτολμο και αφελή χειρισμό του σχεδίου κατάληψης της Κωνσταντινου-
  πόλεως, που είχεν εκπονηθεί από τον αρχιστράτηγο Γ. Χατζανέστη και η εκτέλεσή του είχεν ορισθεί γιά την 14ην Ιουλίου 1922, η Ελληνική Κυβέρνηση
  δεν είχε άλλες επιλογές ...!

  • man8os avatar
   man8os @ Μιχάλης Σ.Βάρδας 15/08/2012 22:00:24

   Αυτο το 11 μηνο θα επρεπε να ειχε γινει η οργανωμενη υποχωρηση σε νεα αμυντικη γραμμη, 20-50χλμ ανατολικα της Σμυρνης με ταυτοχρονη εκενωση των Χριστιανικων πλυθησμων. Ο Κεμαλ δε θα εκανε επιθεση μεσα στον χειμωνα...

 19. Μιχάλης Σ.Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ.Βάρδας 16/08/2012 02:49:19

  Κύριε man8os,

  1. Δυστυχώς η μορφολογία της Μικράς Ασίας δεν επιτρέπει αυτό που -σωστά-
  προτείνετε . Δεν υπάρχει δηλαδή άλλη , φύσει και θέσει, αμυντική γραμμή !

  Ο Ιωάννης Μεταξάς επίστευε ότι "αν θα ήμασταν αναγκασμένοι να εγκαταλεί
  ψωμεν την οχυράν γραμμήν Εσκή Σεχήρ - Αφιόν Καραχισάρ και έπρεπε να
  επανακάμψωμεν εις τα, υπό της Συνθήκης των Σεβρών, επιδικασθέντα εδάφη
  θα απητούντο 17 Μεραρχίαι διά την προστασίαν της Ζώνης Κατοχής".
  Αντιλαμβάνεσθε ότι τόσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη δεν μπορούσε να
  διαθέσει τότε η Ελλάδα των 6.000.000 ψυχών και μάλιστα γιά να φρουρεί
  μία σχετικώς μικρή ζώνη . Σκεφθείτε πόσον άλλον Στρατόν χρειαζότανε
  γιά να φυλάττει και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα .

  Διαβάστε περισσότερα στα περίφημα δύο "Μνημόνια Συνομιλιών" , που έχουν
  διασωθεί στο Προσωπικό του Ημερολόγιο αλλά δημοσιεύθηκαν αργότερα και
  σε πολλά άλλα ιστορικά συγγράματα. Είναι συγκλονιστικά . Είναι , ίσως τα
  δραματικώτερα κείμενα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας !

  • man8os avatar
   man8os @ Μιχάλης Σ.Βάρδας 16/08/2012 11:59:56

   Κατα τη γνωμη μου, η αμυντικη γραμμη μπορουσε να κρατηθει εξω απο τη πολη της Σμυρνης, σε μια φυσικα οχυρη τοποθεσια οριζομενη ως εξης:
   Απο την παραλια της Σελτσουκ, στους φυσικα οχυρους και δεσποζοντες λοφους δυτικα του Σαγκλικ, το στρατηγικο κομβο Τολμπαλι-Νιφ Νταγ που καλυπτει τη Σμυρνη, Σπιλ-Νταγι (Συπιλος που ειναι απροσβλητο τοπογραφικα αλλα αφηνει ακαλυπτη τη Μανισα, Τελεκλερ-Κουσουκιοι-Αλιαγα (προς εξασφαλιση της ασφαλειας του λιμανιου της Σμυρνης απο βολες πυροβολικου). Και αυτη ειναι ολη η περιμετρος που θα μπορουσε να κρατηθει, εκτασης περιπου 120 χιλιομερων με 5-6 μεραρχιες (ισως και 1-2 σε εφεδρεια που θα συγκροτουνταν απο την επιστρατευση του τοπικου πλυθησμου) και υποστηριξη του στολου. Τιποτα περισσοτερο δεν μπορουσε να κρατηθει κατα τη γνωμη μου.
   Ο ολος στοχος θα ηταν να ανακγαστει ο Κεμαλ να υπογραψει ειρηνη επειδη δε θα μπορουσε να σπασει αυτη την αμυνα και να καταλαβει τη Σμυρνη με ορους καλυτερους απο αυτους της Λωζανης, που ισως περιλαμβαναν και την παραδωση αυτης της μικρης περιοχης στην Ελλαδα, ισως και οχι. Σιγουρα ομως θα προυπεθετε την γεναιοτητα απο τους πολιτικους για την εκγαταλειψη ολης της υπολοιπης Μικρας Ασιας (ισως εκτος απο φυσικα οχυρες τοποθεσιες οπως η απεναντι ακτη της Κωνσταντινουπολης η η περιοχη του Μαρμαρα, αλλα τιποτε αλλο δε θα μπορουσε να κρατηθει.

   • Lampros avatar
    Lampros @ man8os 16/08/2012 12:39:11

    Μανθο, η τελευταια σου πρόταση με μπερδεψε λιγο. εννοεις δηλαδή, πως θα έπρεπε να ειχε στραφει ο Στρατός μας προς την Κωνσταντινουπολη?

    • man8os avatar
     man8os @ Lampros 16/08/2012 22:53:26

     Ο στρατος μας κατηχε θεσεις ανατολικα της Κωνστατινουπολης και την περιοχη της Προυσσας. Εγω εεννοω μονο εκεινη τη μικρη χερσονησσο απεναντι απο την Κωνσταντινουπολη οχι την ιδια την Πολη που ηταν απαγορευμενο να καταλαβουμε.

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/08/2012 10:48:05

  Θυμίζω τα βασικά:
  Το γενικό διπλωματικό - στρατιωτικό πλαίσιο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Συνθήκη των Σεβρών.
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:TreatyOfSevres_%28corrected%29.PNG
  Οι άλλες νικήτριες σύμμαχες δυνάμεις είχαν λίγο ή πολύ διαυγή και ρεαλιστική προοπτική:
  Η Βρετανία από την αρχή επικεντρώθηκε σε ό,τι την ενδιέφερε πιό πολύ, δηλαδή στο Ιράκ (με τα πετρέλαια), Παλαιστίνη και Αίγυπτο. Η Γαλλία, μετά τον Γαλλο-οθωμανικό πόλεμο 1919 - 1920, φρονίμως ποιούσα, παραιτήθηκε από την εκτεταμένη ζώνη Αδάνων - Σεβάστειας - Ντιαρμπεκίρ που της ειχε επιδικαστεί και προτίμησε να κρατήσει Συρία και Λίβανο, Η Ιταλία από την αρχή αδιαφόρησε για την επιδικασμένη πελώρια νοτιοδυτική ζώνη Αττάλειας - Ικονίου - Αφιόν και περιορίστηκε στο στρατηγικά εφικτό: Δωδεκάνησα.
  Όλες οι δυνάμεις, φρονίμως ποιούσες, απέφυγαν να εμπλακούν στο γεωγραφικό, πληθυσμιακό και στρατηγικό χάος των Μικρασιατικών εδαφών και φρόντισαν να απαγγιστρωθούν έγκαιρα από αυτά.
  Πλήν Ελλάδος, που τσίμπησε το "τυρί" της Σμύρνης και δεν είδε την "φάκα" της ευρύτερης Ανατολίας. Φυσικά το παραλιακό τρίγωνο της Σμύρνης από την αρχή δεν ήταν υπερασπίσιμο στρατιωτικά.
  Μοιραία, αφού μια συνετή απαγγίστρωση δεν αντιμετωπίσθηκε ποτέ σοβαρά, άρχισε η (διαρκώς κλιμακούμενη και χωρίς αντικειμενικό όριο) εκστρατεία προς την Μικρασιατική ενδοχώρα. Το φρικτό τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο.
  Το ρεαλιστικό, εφικτό, άκρως επιθυμητό και συμβατό με μια πολιτική απαγγίστρωσης (η Ανατολική Θράκη και μόνον αυτή), είχε θεωρηθεί "πολύ λίγο" από τους θερμοκέφαλους "μεγαλοιδεάτες", που με αφροσύνη 3 χρόνων, κατέστρεψαν 2500 χρόνια Μικρασιατικού Ελληνικού πολιτισμού.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/08/2012 10:59:41

   Το πρωταρχικό στρατηγικό λάθος ήταν του Βενιζέλου, η απόβαση στρατού στην Σμύρνη. Δηλαδή, η έργω συμμετοχή της Ελλάδας, στην διάλυση και κατακερματισμό των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
   Ο κατακερματισμός αυτός θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Από τα εδάφη αυτά θα προέκυπταν - όπως προέκυψαν - αποικίες των 2 νικητριών δυνάμεων και μερικά εθνικά κράτη (μια μή αυτοκρατορική Τουρκία και η Αραβία). Αλλά η Ελλάδα δεν είχε λόγο να συμμετάσχει. Με μια έγκαιρη συμφωνία με τις ανερχόμενες αντιμοναρχικές πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία, ο Ελληνισμός μπορούσε να παραμείνει στις Μικρασιατικές εστίες του, ως μειονότητα με ειδικά προνόμια. Και παράλληλα, όλα δείχνουν ότι ως αντάλλαγμα, θα ήταν απολύτως εφικτό να εξασφαλιστεί η Ανατολική Θράκη ως Ελληνικό έδαφος.
   Τα μετέπειτα - Σαγγάριος και εκστρατεία Άγκυρας - ήταν οι σπασμωδικές κινήσεις του θύματος που ήταν ήδη γερά πιασμένο στη φάκα, λόγω αφροσύνης και παρορμητικότητας.

   • Lampros avatar
    Lampros @ Ο Θείος 16/08/2012 12:42:05

    ο στοχος μας επρεπε να ειναι τα στενά κατα τη γνώμη μου. Η εξάπλωση του Στρατου μας στην αχανη ενδοχώρα της Τουρκίας ηταν απο την αρχή καταδικασμενη. Στα στενά λόγω γεωγραφίας ίσως να ηταν πιο ευκολη η διατήρηση των θέσεών μας

 21. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 17/08/2012 05:13:53

  Οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ανέλαβε ο Στρατός μας προς
  Ανατολάς (Μάρτιος 1921 , Ιούνιος - Ιούλιος 1921 και Αύγουστος 1921) ,
  δεν είχαν σκοπό να κατακτήσουν εδάφη αλλά να εκμηδενίσουν τον Τουρκικό
  στρατό και να υποχρεώσουν την ηγεσία του να υπογράψει μία έντιμη
  Συνθήκη Ειρήνης. Δεν το καταφέραμε. Οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις ήταν
  μονόδρομος γιά την Ελλάδα , αφ΄ής στιγμής αυτή είχε αποδεχθεί την εντολή-
  -πρόσκληση των Συμμάχων να αποβιβάσει Ελληνικό Στρατό στην Σμύρνη.
  Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας έβλεπε τον Ελληνικό Στρατό σαν απελευθε
  ρωτή . Πώς θα μπορούσε αυτός ο Στρατός να εγκαταλείψει τους Έλληνες
  Μικρασιάτες χωρίς την Νίκη ή έστω χωρίς κάποια έντιμη και εγγυημένη ,από
  τους Συμμάχους μας, Συνθήκη Ειρήνης ; Ήταν λοιπόν σοβαρώτατο σφάλμα
  του Βενιζέλου ότι απεδέχθη την Εντολή , χωρίς να έχει τις απαραίτητες εγγυή
  σεις ! Θα μπορούσε να αρκεσθεί στην κατάληψη της Ανατολικής Θράκης ,
  η οποία απαιτούσε ελάχιστες (σχετικά) δυνάμεις , δοθέντος ότι ο Κεμάλ εστε
  ρείτο τότε πολεμικού ναυτικού και δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί εκεί .

  Η διατήρηση της Σμύρνης, κύριε Μάνθο, δεν θα ήταν εφικτή γιά πολύ καιρό.
  Όλοι οι στρατιωτικοί συγγραφείς της εποχής αλλά και σύγχρονοι συμφωνούν
  σε αυτό.

  Τελικά όχι μόνον χάσαμε την Μικρά Ασία (τουλάχιστον εκεί η έκβαση εκρίθη
  από τα όπλα) . Δύο μήνες μετά , τον Οκτώβριο του 1922 , εγκαταλείψαμε και
  την Ανατολική Θράκη , χωρίς πόλεμο, αφού πρώτα είχαμε πιεσθεί από τους
  Συμμάχους (;) μας και προσωπικά από τον Βενιζέλο, ενδιατρίβοντα εις Παρισίους, να υπογράψουμε την επαίσχυντη Συμφωνία των Μουδανιών (κάτι σαν τα σημερινά Μνημόνια).

  Με την Συμφωνία των Μουδανιών , ο ποταμός Έβρος καθίστατο το σύνορον
  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας . Ο Ελληνικό Στρατός (το Γ΄Σώμα Στρατού)
  απεσύρετο από την Ανατολική Θράκη και μαζύ με αυτόν 160.00 Έλληνες της
  Ανατολικής Θράκης έπαιρναν τον δρόμο της Προσφυγιάς .

  Είναι αυτή άλλη μία θλιβερή πτυχή της εθνικής και ιστορικής συρρίκνωσης
  του Ελληνισμού , γιά την οποίαν δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ !!

  Θα επανέλθουμε όμως εμείς τον προσεχή Οκτώβριο 2012 με ανάρτησή μας,
  αντί Μνημοσύνου , στην φιλόξενη ιστοσελίδα του antinews.gr .

  • man8os avatar
   man8os @ Mιχάλης Σ. Βάρδας 17/08/2012 09:13:18

   Εαν και δεν ειμαι σιγουρος, νομιζω οτι ηταν τοσο χαμηλο το ηθικο μετα την καταστροφη που υπογραψαμε οτι μας εδωσαν...
   Για εμενα το λαθος ηταν οτι δεν οργανωθηκε η εκενωση και εγινε τελικα εν μεσω σφαγης...
   Και επισης οτι δεν κατοχυρωσαμε την Ανατολικη Θρακη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.