06/10/2008 14:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αχ Βασίλω μ’ και αχ Ζαχάρω μ’

Οι τράπεζες, τις τελευταίες μέρες ρευστοποίησαν μετοχές, είτε από τα δικά τους χαρτοφυλάκια (για ρευστότητα) είτε από τις ΑΕΔΑΚ που ελέγχουν σαν μέρος της διαχείρισης. Τι έκαναν οι μετοχές; Έπεσαν.

Πόσες εισηγμένες έχουν δανειστεί, με ενέχυρο τις μετοχές τους, από τις ίδιες τράπεζες που έμμεσα ή άμεσα πούλησαν τις μετοχές; Πολλές. Τι ενέχυρο θα βάλουν τώρα; Θα γράψουμε νέους λογιστικούς κανόνες για τα νέα αυτά «προβληματικά» δάνεια, παρέα με τα στεγαστικά που απαγορεύεται η εκποίηση κάτω από την αντικειμενική; Και με τα κυμαινόμενα να ανηφορίζουν...

Πιστεύω ότι οι μεγάλες τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να το κάνουν γαργάρα, με σιωπηλές ανοχές, και εμπιστευτικές ρυθμίσεις. Και οι ορκωτοί ελεγκτές τι θα κάνουν; Και τι θα γίνει που δεν προλαβαίνουν, τέλος χρόνου, να αλλάξουν ελεγκτικές εταιρίες;

Αχ Βασίλω μ' τι τα 'θελα τα επενδυτικά...Αχ Ζαχάρω μ' τι τα 'θελα τα χρηματιστήρια... Αχ Γαρουφαλιά μ' τι τσ' ήθελα τις διεθνείς ελεγκτικές... Αχ Μέλπω μ' τι τα' θελα τα κυμαινόμενα...

ΔΠ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 06/10/2008 14:49:27

  Αν υπάρξει μείωση προς τα κάτω της αξίας των ασφαλειών θα έχουμε παρόμοια προβλήματα με αυτά της Αμερικής. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ιδιωτικές πτωχεύσεις δηλ. δε μπορεί να γίνει διαγραφή χρεών ιδιωτών που χρωστάνε. Αν είχαμε θα παρατούσαν τα δάνεια απλήρωτα, θα έκαναν πτώχευση για να σβήσουν τα χρέη, και θα έμεναν οι τράπεζες με τα ακίνητα και τις άλλες ασφάλειες στο χέρι οι οποίες όμως θα άξιζαν λιγότερο από την αξία των δανείων. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα θα πάρει όσους δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα δάνεια για αντικειμενικούς λόγους αλλά και πάλι πρέπει να προσέξουν οι τράπεζες διότι αν τους τσιτώσουν πολύ και κλατάρουν δε θα πάρουν μία διότι ως γνωστόν ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

  Σημειώνεται ότι σε μικρογραφία το κόλπο το είδαμε με το σκάνδαλο τη Αγροτικής, διότι ως γνωστόν πρώτος διδάξας στις κομπίνες είναι ο Έλληνας. Το κόλπο είχε ως εξής. Με πλασματικές αγοραπωλησίες φούσκωσαν την τιμή ακινήτων τα οποία και υποθήκευσε η Αγροτική με βάση τη φουσκωμένη τιμή. Τα γατόνια πήραν τα δάνεια και τα άφησαν απλήρωτα. Πήγε η αγροτική να πάρει τα ακίνητα και φυσικά τότε πουλήθηκαν στην κανονική τιμή κι όχι στη φουσκωμένη κι έτσι την έφαγε στον πισινό η τράπεζα και την πονάει και την τσούζει ακόμη. Τόσο μεγάλο ήταν το σκίσιμο. Επειδή τα γατόνια ήταν έμποροι έσκασαν και πτώχευση κι έσβησαν τα χρέη και είναι όμορφοι κι ωραίοι.

 2. ΔΠ avatar
  ΔΠ 06/10/2008 16:08:11

  Για να είμαι ειλικρινής, καλύτερα να καθόμαστε ήσυχοι παρά να πάμε να στηθούμε έξω από την τράπεζα να σηκώσουμε τα πάντα. Ο φόβος του πανικού δημιουργεί πανικό.

  Εντίμως λέω σε ξαδερφάκια μου από το χωριό που με ρωτάνε, να μην σπάσουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις, να μην τα πάρουν από την Χ και να τα πάνε στην Ψ. Δεν έχει νόημα, δεν θα κερδίσουν κάτι ούτε θα χάσουν κάτι. Αν φτάσει ο οικοδόμος ή ο υπάλληλος να χάσουν τις καταθέσεις τους, θα έχουμε πολύ χειρότερα προβλήματα από την απώλεια των καταθέσεων. Το πρόβλημα είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ.

  Απλά πληρώνουμε όλοι την απληστία και την βλακεία...όλων ή άλλων.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 06/10/2008 16:35:59

  Δεν υπήρξε ούτε απληστία ούτε βλακεία. Απλά ανέβηκαν οι τιμές των ακινήτων και τώρα πέφτουν. Εδώ που τα λέμε είχαν ανέβει πολύ και τα οικονόμησαν οι εργολάβοι, διότι οι οικοπεδούχοι δεν πήραν και πολλά από την άνοδο.

  Εκείνο που είναι εντελώς νέο και κανείς δεν το έχει καταλάβει είναι ότι το ακίνητο μετατράπηκε πλέον σε χρηματιστηριακό είδος. Ανεβοκατεβαίνει η τιμή του όπως ανεβοκατεβαίνει και η τιμή των μετοχών. Κάποια στιγμή σε 10 χρόνια θα ξαναπιάσουν τα τωρινά επίπεδα και σε αυτό ποντάρουν οι κυβερνήσεις που ρίχνουν ζεστό χρήμα. Να αποφύγουμε τον πανικό και μόλις στρώσουν τα πράγματα να πουλήσουμε τις τράπεζες να ξαναπάρουμε τα λεφτά μας πίσω.

 4. ΔΠ avatar
  ΔΠ 06/10/2008 17:17:15

  έχεις απόλυτο δίκιο στην β' παράγραφο, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα home equity loans.

  Να σου πω όμως που νομίζω είναι η απληστία και η βλακεία, με παραδείγματα. Σοβαρός επιχειρηματίας έρχεται και με ρωτάει που και πως να επενδύσει τα πλεονάζοντα μετρητά του. Του λέω τα περί διασποράς ρίσκου, μη ανάληψης συστηματικού ρίσκου, μη ανάληψης ρίσκου πέραν αυτού που αντιστοιχεί στην προσδοκόμενη απόδοση κλπ. Δεν του τα λέω έτσι, του τα λέω με πιο απλά λόγια, αλλά καθαρά. Μου λέει ότι θέλει να πάρει ρώσικα ομόλογα, ή να του πω ποια μετοχή παίζουν τα παπαγαλάκια για να πάρει. Δεν τον λυπάμαι αν έχει χάσει τα σώβρακά του διότι είναι και άπληστος και βλάξ

  Θελει ο φίλος να πάει διακοπές. Δεν τον φτάνουν τα λεφτά του. Δανείζεται γιατί έτσι του λέει η τηλεόραση, βάζει και η μαμά μια τζίφρα... Που ξανακούστηκε? Όταν δεν έχω για διακοπές, κάθομαι σπίτι μου.

  Η προσδοκία του εύκολου πλουτισμού, η αρνηση της ιδέας του "ρίσκου" χαντακώνουν κοσμάκη.

  Το μπέρδεμα επενδύσεων σε μετοχές και δανειοδότησης από την ίδια τράπεζα, στον ίδιο πελάτη. Αντε πείσε οτι είναι ασυμβίβαστα

 5. Theodore avatar
  Theodore 06/10/2008 19:56:25

  ,Απληστια και βλακεια. Αυτο ειναι.Παντα.
  Η νυφη μου ελεγε κομπαζουσα το 99, παιζω με φουσκες!Στο τελος βεβαια,ξερετε τι πηρε,αλλα αυτο το παθανε πααρα πολλοι.
  Τους εβλεπα στις παραλιες να κορδωνονται με το κινητο ανα χειρας και να διαταζουν αγορασε-πουλησε.
  Τα χαιρια τους, τα ειδατε.
  Οσον αφορα στα ακινητα και οι οικοπεδουχοι εβγαλαν λεφτα, μην το λες.
  Αλλα παλι οι αγοραστες φταινε, γιατι ενω ειδαν το δολωμα, τα χαμηλα επιτοκια ντε, δεν ειδαν τη φακα,την αυξηση των τιμων δηλαδη.Και την πατησαν διπλα.
  Και τιμες ασυλληπτες υπεγραψαν να δωσουν, αλλα και τα επιτοκια, πηραν φωτια.
  Ας προσεχαν,αλλα εμεις, τι φταιμε;

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 06/10/2008 20:27:19

  Ένα οικόπεδο το έφτασαν στις 200.000 Ευρώ. Ό κατασκευαστής που έχτισε και το πούλησε έβγαλε άλλα 200.000 τουλάχιστον. Να βγάλει δεν είπαμε αλλά όχι και 200.000 σε 6 μήνες! Πολλά δεν είναι?

 7. eos-φορος avatar
  eos-φορος 06/10/2008 23:26:40

  Για τον "εργολαβο" Φώλια , καμμια κουφαλιτσα δεν μιλαει. Γιατι ??????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.