#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/02/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφόρητες πιέσεις στους δυο εισαγγελείς για την υπόθεση των CDSΠαρεμβάσεις στο έργο τους καταγγέλλουν στις καταθέσεις τους οι δύο εισαγγελείς αρμόδιοι για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Ειδικότερα, με αφορμή έρευνα για την υπόθεση των CDS, μετά από δημοσιεύματα που έφεραν τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκο Παπανδρέου, να εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ασφαλιστικών προϊόντων που σχετίζονταν με το οικονομικό χρέος της Ελλάδας, ο Σπ. Μουζακίτης είπε στην κατάθεσή του στις 5-1-2012: «Κατά την επίσκεψή μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. υπουργός (σ.σ.: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου), αμέσως μετά τη διατύπωση των διαβεβαιώσεων για την παροχή των αναγκαίων για τη λειτουργία του Γραφείου (σ.σ.: δίωξης οικονομικού εγκλήματος), ζήτησε από τον κ. Πεπόνη, παρουσία εμού και του γενικού γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η Προκαταρκτική αυτή Εξέταση, η οποία, όμως, είχε παραγγελθεί προ μίας ή δύο εβδομάδων».

«Η αναφορά αυτή του κ. υπουργού στη συγκεκριμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία με εξέπληξε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουδέποτε κατά την επί είκοσι εννέα σχεδόν έτη υπηρεσία μου ως εισαγγελέας άκουσα ποτέ κατά τις επισκέψεις μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρονται οι εκάστοτε υπουργοί σε ποινικές υποθέσεις. Ο δεύτερος ήταν το γεγονός ότι η αναφορά αυτή δεν σχετιζόταν με κάποια ποινική υπόθεση, η οποία βρισκόταν εν εξελίξει επί μήνες, και είχε ενδεχομένως υπερβεί τα επιτρεπτά δικονομικά όρια. Με εξέπληξε δε, έτι περαιτέρω το γεγονός ότι κατά την έξοδό μας από το γραφείο του κ. υπουργού, μας συνόδευσε μέχρι τον ανελκυστήρα ο κ. γενικός γραμματέας, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για όσο το δυνατόν πιο σύντομη περάτωση της Προκαταρκτικής Εξετάσεως επί της συγκεκριμένης ποινικής υποθέσεως».

Από την πλευρά του ο Γρ. Πεπόνης γράφει: «Η Προκαταρκτική Εξέταση, η οποία παραγγέλθηκε στις 12-7-2011, προκάλεσε συγκεκριμένες υπουργικές αντιδράσεις και δη πλειστάκις, γνωστές και εις εμάς αμφοτέρους και στον επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων. (…) Σημειωτέον, το αντικείμενο της υποθέσεως είναι πολύπλοκο, ενώ ήταν συνερευνώμενη με άλλη που αφορά τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εβδομάδες μόλις μετά την παραγγελία της Προκαταρκτικής Εξετάσεως, κατέστημεν δέκτες αμφότεροι των αντιδράσεων του είδους που εξετέθη. Το “δεν είναι νοητόν να εξελίσσεται τέτοιου είδους έρευνα εις βάρος του ιδίου του πρωθυπουργού ουσιαστικώς”, και το “πώς και με τι κύρος θα εκπροσωπεί αυτός την Ελλάδα στο εξωτερικό”, ήταν η επωδός και το στερεοτύπως επαναλαμβανόμενο “άλλοθι”, καθ’ ημάς, των παρεμβάσεων αυτών».

Ο ίδιος λέει ότι σε συνάντηση που είχε πριν από τα Χριστούγεννα με υψηλότατους παράγοντες του Αρείου Πάγου, «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (σ.σ.: Ιωάννης Τέντες) με ερώτησε “τι γίνεται αυτή η υπόθεση των CDS;”, και μου είπε “πρόσεξε, αυτή είναι επικίνδυνη και θα έχει προεκτάσεις”, χωρίς, σε ερώτησή μου, να δείξει διάθεση να μου εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με το τελευταίο». Πάντως, από την αναφορά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικολάου Παντελή, για την υπόθεση, οι δύο εισαγγελείς φέρονται να είχαν μάρτυρα που προτίθετο να δώσει σημαντικές πληροφορίες, αλλά, άγνωστο για ποιους λόγους, ουδέποτε κατέθεσε.

 

«Δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου υπουργού»

 

 

Οι δύο εισαγγελείς αναφέρονται επίσης στην υπόθεση των καταγγελιών περί «απόκρυψης» της λίστας με χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες προς το Ελληνικό Δημόσιο. «Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος -αναφέρει ο Σπ. Μουζακίτης- κατά τη διάρκεια της ασκήσεως των καθηκόντων μας, στις αρχές Οκτωβρίου του 2011, μου ανέφερε με έκπληξη και έκδηλη δυσφορία, ότι ο εποπτεύων αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Παντελής (το όνομα του οποίου ο αντιεισαγγελεύς ανακοίνωσε στον κ. Πεπόνη και είναι γνωστό σε μας) τηλεφώνησε στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σε έντονο ύφος εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Πεπόνης είχε παραγγείλει την ίδια ημέρα Προκαταρκτική Εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημητρίου Κουσελά, σχετικά με απόκρυψη -κατά τις καταγγελίες- λίστας με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου».

Για το ίδιο θέμα ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει: «Απογευματινές ώρες της ιδίας ημέρας (σ.σ.: 7-10-2011) μου τηλεφώνησε ο κ. Νικόλαος Παντελής, στην οικία μου και σαφώς, κατά την αντίληψή μου, φορτισμένος, μου είπε ότι του τηλεφώνησε ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και του εξεφράσθη εντόνως εναντίον της ενέργειας (Προκαταρκτική Εξέταση Κουσελά). Εν τω μεταξύ είχε τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συγκεκριμένος υπουργός της κυβερνήσεως και του εξέφρασε εντόνως τη δυσφορία του για την παραγγελία Προκαταρκτικής. Εγώ του επεσήμανα ότι “ενήργησα νόμιμα, και δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου υπουργού”».

 

Ισχυρός παράγων

Στην κατάθεσή του ο Γρ. Πεπόνης αναφέρει ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2011 έγινε παραλήπτης πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος οικονομικός παράγων εκτόξευε απειλές εναντίον του. Για δραστηριότητες του επιχειρηματία, ο οποίος κατά πληροφορίες προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο, είχε διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα. Τότε, μάλιστα, ζήτησε ενίσχυση των μέτρων προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ. Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει το περιστατικό αυτό ως «αποκαλυπτικό της γκρίζας ζώνης του οικονομικού εγκλήματος».

Για τον ίδιο επιχειρηματία φαίνεται να ενδιαφέρθηκε και πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Ειδικότερα, ο Γρ. Πεπόνης λέει ότι κατά την επίσκεψη του συνταξιούχου δικαστικού στο γραφείο του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπου ήταν και οι δύο εισαγγελείς, «αμέσως άρχισε να αναφέρεται στο συγκεκριμένο μεγαλοοικονομικό παράγοντα, επαινετικά για την προσωπικότητά του, χαρακτηρίζοντάς τον παραλλήλως και μεγάλο κοινωνικό παράγοντα. Είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον ίδιο και την εν γένει δραστηριότητά του, εξέφρασε, δε, έκδηλη δυσαρέσκεια και δυσφορία για το γεγονός ότι ελέγχεται από τις διωκτικές του Οικονομικού Εγκλήματος Αρχές, επιτονίσας παραλλήλως τη στενή σχέση τόσο του συγκεκριμένου μεγαλοοικονομικού παράγοντος όσο και του ιδίου, με έτερον μεγάλο οικονομικό παράγοντα της Ελλάδος».

(Θανάσης Αργυράκης, Γιάννης Απέργης στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 19/02/2012 11:16:47

  Τί σας κάνει ακριβώς εντύπωση; Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό αριθμό CDS.

  Κάιλ Μπας - BBC (0:40 στο βίντεο)
  h**p://www.youtube.com/watch?v=4HW8J59rQNQ

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/02/2012 11:18:30

  Και να σου λέει ο ΓΑΠ μετά πως κάποιοι έχουν στοιχηματίσει υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας. Έτσι εξηγείται πως ήταν τόσο σίγουρος. Εκλογές ΤΩΡΑ και φυλακή ή εξορία ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ. Και μια κλωτσιά στην τρόικα λόγω συνενοχής.

 3. tak avatar
  tak 19/02/2012 11:20:03

  Αν είναι πίσω από τις πιέσεις ο κ. Παπαϊωάννου ή οποιοσδήποτε άλλος μεγαλόσχημος, να πάνε κατηγορούμενοι, όπως τους αξίζει... Εδώ οι ηγήτορες του ΑΠ μπορούν να αποδείξουν πως υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα...

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 19/02/2012 11:46:42

  Το τραγικό είναι πως βγαίνουμε στους δρόμους μόνον γιατί μας κόβουν από το εισόδημα.
  Πότε θα βγούμε στους δρόμους, για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς;
  Τελικά μήπως μας ενδιαφέρει μόνο η τσεπούλα μας.
  Μήπως αυτό ήταν, γιατί ο Παπατζής αγαπήθηκε και εις βάρος μας ασέλγησες;

  • Γιώργος Βλάχος avatar
   Γιώργος Βλάχος @ Μανιάτης 19/02/2012 15:48:17

   Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Ο πατριωτισμός ημών των Νεοελλήνων αρχίζει και τελειώνει στην τσέπη μας!!!

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ Μανιάτης 19/02/2012 16:38:07

   Τους θεσμούς τους υπερασπιζόμαστε, εκλέγοντας πολιτικούς που δεν υπηρέτησαν ή/και εξαγόρασαν την στρατιωτική τους θητεία.

  • sofia avatar
   sofia @ Μανιάτης 20/02/2012 07:39:45

   ΜΑΝΙΑΤΗ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΧΟΛΙΟ!!!! ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ. ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΤΣΙ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ.

 5. yianna avatar
  yianna 19/02/2012 12:32:48

  Δύο δικαστές βρέθηκαν να σπάσουν τα αποστήματα, και φαίνεται από τα λεγόμενά τους ότι δέχθηκαν παρεμβάσεις από τον ίδιο τους το χώρο.
  Τι κάνει η Ανώτατη Ηγεσία της Δικαιοσύνης σχετικά με τις καταγγελίες τους για συγκεκριμένους λειτουργούς? Ο Παπαδήμος τι κάνει με τον Παπαϊωάννου? Ο ΑΣ γιατί δεν τους σφυροκοπά κάθε μέρα? Αυτό δεν αποτελεί ζήτημα διαρθρωτικών αλλαγών? Δηλαδή από εμας μόνο τον ψήφο θέλουν και μετά να συνεχίζουν ακάθεκτοι? Τώρα όμως ήρθε η ώρα να μπούν τα πράγματα στη θέση τους, θέλουν δεν θέλουν.
  Εμείς οι απλοί πολίτες θα ματώσουμε, αυτοί όμως που είναι υπεύθυνοι για ότι τραβάμε, είτε λέγονται βουλευτές, είτε πολιτευτές, είτε δικαστές θα πρέπει όχι απλά να πάνε σπίτι τους αλλά όπως λέει και ο Γεώργιος Τ. διακοπές στο νησί απέναντι από το Λαύριο. Για να μην ταλαιπωρήσουν και τα παιδιά μας στο μέλλον. !!

 6. Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Κωστας Ε. Χριστοδουλου 19/02/2012 15:38:55

  Άπολύτως έτσι ,γιατί άλλοιώς πάμε χαμένοι !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.