#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφιερωμένο σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χαμένη υπόθεσηΈνα από τα ελάχιστα καλά που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν η έκδοση, τις τελευταίες μέρες του 2011, Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ήρε ένα απαράδεκτο μονοπωλιακό καθεστώς δεκαετιών. Συγκεκριμένα, επέτρεψε την πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (για μωρά 0-6 μηνών) και από τα σούπερ μάρκετ, ενώ μέχρι τότε το “προνόμιο” της πώλησης νέμονταν αποκλειστικά οι φαρμακοποιοί.

Έχοντας εξέλθει νικητές στα σημεία στην αντιπαράθεση για το “άνοιγμα” του επαγγέλματός τους (η οποία είχε μόλις προηγηθεί), οι φαρμακοποιοί ήταν αναμενόμενο ότι θα αποθρασύνονταν και δεν θα άφηναν να φύγει μέσα από τα χέρια τους η χρυσοτόκος όρνιθα της εκμετάλλευσης της αγωνίας του νέου γονιού. Άσκησαν πιέσεις στις εταιρείες βρεφικού γάλακτος, ώστε να μη διαθέσουν σε άλλα σημεία πώλησης το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας εξέδωσε ανερυθρίαστα επίσημη οδηγία -για την οποία μάλιστα ελέγχθηκε και ποινικά- προς τα μέλη του να μην πωλούν στα φαρμακεία τους γάλατα όσων εταιρειών “δεν αναγνωρίζουν έμπρακτα τη συμβολή και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των φαρμακοποιών”!

Με παρόμοια τερτίπια οι φαρμακοποιοί κατάφεραν να καθυστερήσει πρακτικά η έναρξη της διάθεσης του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ κατά περίπου ενάμιση μήνα, αφού μόλις από τα μέσα Φεβρουαρίου άρχισε το γάλα αυτό να κάνει την εμφάνισή του στα ράφια. Ωστόσο, επειδή η τιμή του στα σούπερ μάρκετ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 20-30% χαμηλότερη από αυτή στην οποία είχαν... συνηθίσει να πωλούν τα φαρμακεία, “έπρεπε” να εξευρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε ο... κακός ανταγωνισμός να χτυπηθεί και το πάρτυ της μονοπωλιακής αισχροκέρδειας να συνεχιστεί.

Και, αίφνης, ο τρόπος εξευρέθη, στο πρόσωπο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Η ίδια Δικαιοσύνη που κατ’ επανάληψη έβγαλε το μνημόνιο άσπιλο, αμόλυντο και “συνταγματικότατο”, ήρθε προχθές αρωγός στο... δίκαιο συντεχνιακό αίτημα των φαρμακοποιών αναστέλλοντας την ισχύ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και απαγορεύοντας την πώληση του βρεφικού γάλακτος από οποιοδήποτε άλλο σημείο εκτός των φαρμακείων.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ακόμα και από την ίδια την απόφαση, είναι το σκεπτικό της. Σύμφωνα με αυτό, “η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών”. Και ερωτώ: εσείς, ως πελάτης, τι εμπιστεύεστε περισσότερο: τις συνθήκες πώλησης του γάλακτος σε ένα φαρμακείο (όπου πολύ συχνά έχω δει γάλατα δίπλα σε τζαμαρίες που τις δέρνει το καλοκαιριάτικο λιοπύρι), ή τις συνθήκες πώλησης σε έναν μονίμως σκιασμένο και κλιματιζόμενο χώρο ενός σούπερ μάρκετ; Επίσης, για το ποιο γάλα θα αγοράσετε για το μωρό σας, συμβουλεύεστε τον παιδίατρο ή το φαρμακοποιό, ώστε να είναι απαραίτητη η “καθοδήγηση και εποπτεία” του δεύτερου;

Όλα αυτά μικρή σημασία θα είχαν αν αφορούσαν μόνο στις πρακτικές των φαρμακοποιών. Είναι άλλωστε αναφαίρετο δικαίωμά τους να χάσουν και τα ελάχιστα ερείσματα που τους είχαν απομείνει στην κοινωνία και να πυροδοτήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, αν το επιθυμούν. Όμως, όταν όλα αυτά αφορούν σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν πρώτης ανάγκης για πολλούς γονείς, όταν παράλληλα οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ψάχνουν -λένε- να βρουν πώς θα κάμψουν την αδιαλλαξία των τροϊκανών, όταν οι ίδιοι οι τροϊκανοί βλέπουν κάποια επαγγέλματα όχι μόνο να μην ανοίγουν, αλλά και να... ενισχύεται περισσότερο ο μονοπωλιακός τους χαρακτήρας με το ερμητικό σφράγισμα ακόμα και των ελάχιστων χαραμάδων ελεύθερου ανταγωνισμού, η σημασία τέτοιων πρακτικών παύει να είναι μικρή. Εσείς λοιπόν, αν ήσασταν ο Τόμσεν και μαθαίνατε ότι συνέβη αυτό το γεγονός κατά τη μέρα της άφιξής σας στην Ελλάδα για τον τακτικό “έλεγχο προόδου”, θα επιδεικνύατε διαλλακτικότητα;

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους εξακολουθούν να βαυκαλίζονται ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ανέλπιδη, χαμένη υπόθεση...

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/07/2012 08:35:18

  Πέστα μεγάλε!

  • Αείμνηστος avatar
   Αείμνηστος @ Strange Attractor 07/07/2012 09:35:34

   Γάλα έχουμε, παιδιά δεν έχουμε να τα ταίσουμε γάλα.Αυτό γράψτε.
   Το μεγαλύτερο έγκλημα Βενιζέλου, Παπανδρέου η διάλυση της χώρας έιναι η υπογεννητικότητα.Ο Κ.Καραμανλής είχε καταφέρει με παροχές υλικές και μή να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων (απο έλληνες)
   Ας μην γράψει κανένας εξυπνάκιας οτι δεν έχουμε λεφτά για παροχές, σε πολύτεκνες οικογένειες.Για παροχές σε τούρκους, αφγανούς, και μουσουλμάνους έχουμε.
   Ας δοθούν χρήματα απο το κράτος μέσω της εκκλησίας σε χριστιανικές οικογένειες.
   Απο την κρίση μπορεί να βγούμε, αλλά θα είμαστε σαν τα χωριά της επαρχίας που έχουν μόνο γέρους στα καφενεία.

   • Καλά Κρασιά avatar
    Καλά Κρασιά @ Αείμνηστος 07/07/2012 13:42:36

    Οι Έλληνες παιδιά όντως μπορεί να μην έχουν όσα θα έπρεπε για την συνέχιση του έθνους , έχουν όμως πολλά οι αλλοδαποί, οπότε η πελατεία υπάρχει για τους φαρμακοτρίφτες :lol:

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 07/07/2012 09:11:14

  Καλημέρα Αυριανιστή Καλά τα λες

 3. kitsos avatar
  kitsos 07/07/2012 09:14:54

  Πιστευει κανεις οτι θα γινουν αυτα που πρεπει να γινουν προκειμενου να παρει η χωρα ξανα μπροστα?
  Ο πολεμος ειναι σε δυο μετωπα. Το ενα εχει να κανει με τις αλλαγες στο κρατος Δημοσια Διοικηση κλπ και το αλλο στην αλλαγη νοοτροπιας που υπαρχει σε ικανο αριθμο Ελληνων απο το βολεμα και την αρπαχτη-λαμογια στην προσπαθεια-εργασια.
  Δεν θα στοιχηματιζα ουτε μια "δραχμη" στην αλλαγη.
  Αντιθετως θα πονταριζα πολλα σε επιστροφη στη δραχμη με τις αναλογες τυμπανοκρουσιες για το ποπολο.

 4. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 07/07/2012 09:31:04

  σ'αυτα κολλατε ,εδω ο φαρμακοποιος συνηθως συνταγογραφει κι εκτελει, του λες τι εχεις και σου δινει θεραπεια ,τι να τρεχεις στους γιατρους ;

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 07/07/2012 09:31:45

  Άϊ ' αγειάσει το στόμα σου. Πως έλεγε ο Θουκυδίδης; Δεν υπαρχουν μικρές και μεγάλες υποχωρήσεις αλλά υποχωρήσεις αρχών. Το ίδιο γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες με την τουρκία στο Αιγαίο. Και φτάσαμε να σουλατσάρουν -ατιμώρητοι!!!- οι τουρκοι στο Σούνιο. Αυτή είναι η άλλη όψη του ραγιαδισμού, εεε ρεαλισμού ντε...

 6. ap avatar
  ap 07/07/2012 09:32:34

  Σωστό! Ορισμένοι παίζουνε με την υπομονή μας.
  Αυτού του είδους οι κλειστές κάστες, θυμίζουν μεσαίωνα με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την κοινωνία...

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/07/2012 09:32:48

  Ζητήματα που άλλες χώρες της Δύσης (συντεταγμένες) τα έχουν λύσει προ πολλού με μια απλή πράξη, σε εμάς απειλούν να ρίξουν κυβερνήσεις.

 8. Jimakos avatar
  Jimakos 07/07/2012 10:11:20

  Και πόσο γρήγορα βγάζουν ορισμένες αποφάσεις τα δικαστήρια...

 9. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 07/07/2012 11:41:46

  δυστηχωs το οποιο καταστημενο ζει και βασιλευει αναρωτιεμαι μηπωs τελικα ειμαστε αιθαιροβαμονεs

 10. Βασίλης avatar
  Βασίλης 07/07/2012 12:35:31

  Αγαπητέ faxtorx:

  Θα ήθελα, ως φαρμακοποιός, να σου παραθέσω τα εξής σημεία.

  Η αγορανομική διάταξη επιβάλλει στα φαρμακεία μέγιστο ποσοστό κέρδους (επί της χονδρικής τιμής) στα βρεφικά γάλατα το 15% .

  Δεδομένου ότι:

  - Ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων που κινούνται από το μέσο Ελληνικό φαρμακείο είναι μικρός.

  - Η κινησιμότητα ενός βρεφικού γάλακτος δεν είναι σταθερή (ώστε να μπορείς να κάνεις μια λογική πρόβλεψη των αποθεμάτων) αλλά υπόκειται στις δυνάμεις της αγοράς (δηλ. στο ποια εταιρεία "επένδυσε" περισσότερο αυτή την εποχή σε κλινικές κτλ.)

  - Την άρνηση των εταιρειών παραγωγής να δεχτούν επιστροφή των ληξιπρόθεσμων βρεφικών τροφών (τα οποία έχουμε ήδη προπληρώσει αλλά φυσικά δεν έχουμε διαθέσει).

  Σου δηλώνω κατηγορηματικά και με απόλυτη ειλικρίνεια ότι:

  Η παρουσία των βρεφικών τροφών τόσο στο δικό μου φαρμακείο όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών φαρμακείων είναι ζημιογόνος από οικονομική άποψη.

  Οι λόγοι για τους οποίους έχουμε τα βρεφικά γάλατα στα φαρμακεία μας είναι οι εξής:

  - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ: Θεωρούμε (σύμφωνα εξάλλου με τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, ψηφισμένο από την Ελλάδα στον ΟΗΕ το 1981) ότι τα βρεφικά γάλατα (και δη αυτά της 1ης βρεφικής ηλικίας) είναι ισοδύναμα φαρμάκων άρα είναι επιστημονική μας υποχρέωση.

  - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ: Γιατί πολύ απλά θέλεις να εξυπηρετήσεις τους ανθρώπους που επισκέπτονται το φαρμακείο σου καθότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την γειτονιά που σε περιβάλλει και με την οποία έχεις αναπτύξει μια χρόνια ανθρώπινη σχέση.

  Όσο αφορά την διαφοροποίηση στην τιμή που προέκυψε μεταξύ των SuperMarket και των φαρμακείων δεν οφείλεται σε καταχρηστική συμπεριφορά των φαρμακοποιών.

  Απλά τα SuperMarket λόγω της μεγάλης αγοραστικής δύναμης που διαθέτουν (αλλά και για ...άλλους λόγους) μπόρεσαν να πετύχουν χαμηλότερες χονδρικές τιμές. Εμείς ως μικρομεσαίες δομές δεν μπορούμε να επιτύχουμε τέτοια διαπραγματευτική δύναμη.

  Μήπως τα βέλη σου έπρεπε να τα στρέψεις στις εταιρείες παραγωγής βρεφικών τροφών που συνέχιζαν να πωλούν στα φαρμακεία (ακόμα και μετά την είσοδο τους στα SM) με την ίδια υψηλή τιμή; Μήπως εκεί βρίσκεται η "στρέβλωση της αγοράς";

  Σου θυμίζω πως είτε 20 ευρώ μου δώσει η εταιρεία το βρεφικό γάλα είτε 5 ευρώ, εγώ θα προσθέσω, σύμφωνα πάντα με την αγορανομική διάταξη, το 15% (επί της ΧΤ), θα προσθέσω και το ΦΠΑ και έτσι θα προκύψει η τελική τιμή.

  Άρα δεν είμαι εγώ, ως φαρμακοποιός και ως φαρμακείο που καθορίζω την τελική τιμή του προϊόντος αλλά ουσιαστικά η εταιρεία παραγωγής και το Κράτος.

  Όλα τα παραπάνω (δηλ. τα οικονομοτεχνικά) έρχονται να απαντήσουν στους δικούς σου ισχυρισμούς για τα βρεφικά γάλατα και την πώληση τους από τα φαρμακεία και θα έπρεπε πιθανά να μονοπωλήσουν τον διάλογο μας εάν επέμενα στο δικό σου ερώτημα έτσι όπως ουσιαστικά το θέτεις μέσα από το άρθρο σου δηλ. "Βρεφικά γάλατα στα φαρμακεία ή στα SuperMarket".

  Δεν θέλω όμως να επιμείνω στο ερώτημα σου γιατί θεωρώ πως είναι ελάσσονος σημασίας (άλλα απόλυτα λογικό να τεθεί με αυτό τον τρόπο από άνθρωπο που δεν είναι υγειονομικός επιστήμονας και δρα μέσα σε μια κοινωνία που επιταχυνόμενα μαθαίνει να βλέπει όλα τα ζητήματα μέσα από το μονοδιάστατο χρηματοικονομικό - νεοφιλελεύθερο πρίσμα).

  Κατά την γνώμη μου το κεντρικό ερώτημα είναι άλλο, άπτεται της Δημόσιας Υγείας και είναι το εξής: "Μητρικός θηλασμός ή Βρεφικά Γάλατα".

  Να δούμε για ποίο λόγο οι Ελληνίδες Μητέρες έχουν το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ποσοστό θηλασμού πανευρωπαϊκά, γιατί επιλέγουν να μην δώσουν μητρικό γάλα (που αποδεδειγμένα είναι ανώτερο από κλινικής άποψης και ασύγκριτα πιο οικονομικό) και επιλέγουν να δώσουν βρεφική διατροφή, ποιες οι ευθύνες της Πολιτείας και των Υγειονομικών και πως θα μπορούσαν να συμβάλουν.

  Εάν λοιπόν ενδιαφερόμαστε τόσο για την υγεία όσο και για τα οικονομικά της Ελληνικής Οικογένειας η επιλογή μου είναι ξεκάθαρη. Των υπόλοιπων παραγόντων της αγοράς (Εταιρείες παραγωγής, SuperMarket, κτλ); Η δική σας;


  Υ.Γ. Διαβάστε το πολύ ωραίο άρθρο του συναδέλφου:

  http://pediatros-thes.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%84/

  • Mike avatar
   Mike @ Βασίλης 07/07/2012 13:28:58

   Έλεος!!!
   Δηλαδή σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου πωλούνται αυτά τα προϊόντα στα super markets τα βρέφη πεθαίνουν αβοήθητα στους δρόμους; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Και μιας και ετέθη το θέμα, ΝΑΙ το μέγεθος των επιχειρήσεών σας ΕΙΝΑΙ πρόβλημα, ακριβώς διότι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε οικονομίες κλίμακος. Αυτήν την κατάσταση όμως την υπερασπίζεστε λυσσωδώς, διότι έτσι σας βολεύει. Έχω δει εκατοντάδες μαγαζιά κλειστά, ΟΥΤΕ ΕΝΑ φαρμακείο όμως. Κοντεύω να κλάψω με το δράμα σας. Τέλος θέλω να θυμίσω στους αναγνώστες, ότι όλα τα οικονομικά εγκλήματα σ' αυτή τη χώρα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων επιτροπών καθηγητών πανεπιστημίου (ο Θεός να τους κάνει...) ή κάποιων επιστημονικών συλλόγων (επίσης ο Θεός να τους κάνει. Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΛΙΓΟ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΟΠΗ. Όσο κι αν δε θέλετε να το πιστέψετε GAME OVER!

   • Το Κοράκι avatar
    Το Κοράκι @ Mike 07/07/2012 15:56:44

    Για αυτό οι Κόκκινοι Χμερ, όταν κατέλαβαν την εξουσία, έστειλαν όλους τους μορφωμένους στα χωράφια να σπέρνουν ρύζι. Εύγε !

    • Mike avatar
     Mike @ Το Κοράκι 08/07/2012 15:55:32

     Οι κόκκινοι Χμερ αλλά και ο Μάο κατά την πολιτιστική επανάσταση όντως αυτό έκαναν. Το ίδιο και ο Στάλιν. Όμως το ίδιο έκαναν και οι Ιακωβίνοι (βλέπε περιπτώσεις Λαβουαζιέ και Κοντορσέ). Δεν συμφωνώ ούτε με τα πεπραγμένα των μεν ούτε των δε. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτά που λέω δεν είναι αλήθεια. Όμως η στάση των "μορφωμένων" στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράζεται συλλογικά δεν παύει να είναι αυτή που περιγράφω: αυτοεξυπηρετική, αντικοινωνική, κοντόφθαλμη και αντιπατριωτική εντέλει. Η επισήμανση αυτή δε με κάνει ούτε κομμουνιστή, ούτε καν αριστερό. Ίσα ίσα επειδή είμαι δεξιός τα λέω αυτά, ενώ οι περισσότεροι "μορφωμένοι" το παίζουν αριστεροί και κοινωνικά ευαίσθητοι (για τον εαυτό τους φυσικά μόνο).
     P.S. Εγώ προσωπικά ανήκω τυπικά σε αυτήν την τάξη και την γνωρίζω εκ βαθέων.....

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Βασίλης 07/07/2012 16:15:30

   "...Απλά τα SuperMarket λόγω της μεγάλης αγοραστικής δύναμης που διαθέτουν (αλλά και για …άλλους λόγους) μπόρεσαν να πετύχουν χαμηλότερες χονδρικές τιμές. Εμείς ως μικρομεσαίες δομές δεν μπορούμε να επιτύχουμε τέτοια διαπραγματευτική δύναμη."

   Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά κύριε, την έλλειψη διαπραγματευτικής δυνάμεως εκ μέρους σας πρέπει να την πληρώνουμε εμείς με το ανάλογο "καπέλο";

   Εμένα, ένα πράγμα με νοιάζει. Ότι έχω μείνει "πανί με πανί" από την εξοντωτική υπερφορολόγηση που μου ρίχνει το κράτος επειδή δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους που θα έπρεπε από κάποιους συναδέλφους σας (και όχι μόνο), οπότε επόμενο είναι να θεωρήσω ευεργετική τη μείωση της λιανικής τιμής του γάλακτος κατά 25% (κατά μέσο όρο). Και εκεί που εξ ανάγκης σάς τα "ακουμπούσα" πληρώνοντάς σας 13,50 ευρώ (πάλι κατά μέσο όρο) στο πρώτο μου παιδί, αναθάρρησα κάπως για το δεύτερο (που έρχεται) όταν είδα τους προηγούμενους μήνες την τιμή να έχει υποχωρήσει στα σούπερ μάρκετ στα 9,70. Και τώρα, σα να μην έχει αλλάξει τίποτε για εσάς, σα να βρισκόμαστε ακόμα στις μέρες της επίπλαστης ευδαιμονίας του 2009, έρχεστε εσείς να εκμαιεύσετε μια σκανδαλωδώς ευνοϊκή για την κάστα σας δικαστική απόφαση και να με υποχρεώσετε να σας "ακουμπήσω" ξανά 13,50-14 ευρώ. Γιατί αλήθεια; Τι ακριβώς μου προσφέρετε με αυτό το "καπέλο"; Μήπως την εγγύηση ότι το γάλα αποθηκεύεται σωστά όταν το δέρνει το λιοπύρι δίπλα στη τζαμαρία; Μήπως την υποχρέωσή μου να τρέχω χιλιόμετρα για να αναζητώ ποιος από την κάστα σας διανυκτερεύει, και όταν τελικά τον βρω να μου λέει "το συγκεκριμένο γάλα τελείωσε, πάρτε κάποιο άλλο"; Μήπως την "ξεπέτα" που μου κάνετε και δεν μου δίνετε την παραμικρή συμβουλή, γιατί από πίσω περιμένουν κι άλλα πέντε θύμ..., εεε, συγγνώμη, πελάτες ήθελα να πω;

   ΟΧΙ λοιπόν. Από εδώ και στο εξής, θα με βρίσκετε απέναντι. Σε ό,τι κι αν διεκδικήσετε, ακόμα και στο πιο δίκαιο -λέμε τώρα- αίτημά σας. Και σήμερα κιόλας θα πάρω σβάρνα ΟΛΑ τα σούπερ μάρκετ της περιοχής μου ως το βράδυ, για να σηκώσω και να στοκάρω ΟΛΑ τα κουτιά που προλαβαίνω ακόμα να βρω, πριν ισχύσει η νταβατζηλίδικη απαγόρευση που πετύχατε (η μία κάστα νίβει την άλλη, βλέπεις).

   Εσείς οι ίδιοι πυροδοτείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό. Λουστείτε τον, λοιπόν!

  • ΠΑΝ.ΠΑΠ avatar
   ΠΑΝ.ΠΑΠ @ Βασίλης 08/07/2012 10:15:45

   Ολα οσα λές φαρμακοποιέ δικαιώνουν απόλυτα τον αρθρογράφο και τα επιχειρηματά του. Με την διαφορά οτι εσύ έχεις μόνο μία διαφορετική
   προσέγγιση απο τον Αυριανιστή. Την επίκληση της ιδιότητας του φαρμακοποιού ως απαραίτητη προυπόθεση απαγόρευσης πώλησης απο τα σούπερ μάρκετ. Να συμφωνήσουμε μαζί σου; Αντε να συμφωνήσουμε για να πάμε παρακάτω. Συμφωνείς όμως εσύ να
   ανοίξουν φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ με φαρμακοποιό υπάλληλο; Αν διαφωνείς εξηγησέ μας το λόγο.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ ΠΑΝ.ΠΑΠ 08/07/2012 12:20:28

    Αγαπητέ ΠΑΝ.ΠΑΝ.,

    Εσύ όπως και άλλοι, βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα χωρίς να έχετε μπει στην ουσία της παρέμβασης μου.

    1. Δεν επιχειρηματολόγησα στο παρόν άρθρο μου υπέρ της αποκλειστικής διάθεσης του βρεφικού γάλακτος από το φαρμακείο (χωρίς να σημαίνει ότι δεν την υποστηρίζω απλά δεν είναι του παρόντος).

    2. Εξήγησα στον factorx ότι ο χαρακτηρισμός για τα βρεφικά γάλατα ως χρυσοτόκος όρνιθα είναι παντελώς λανθασμένος καθώς από οικονομικής άποψης η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων είναι ζημιωμένα.

    3. Εξήγησα στον factorx γιατί εμείς έχουμε επιλέξει να έχουμε τα γάλατα στο φαρμακείο (παρά την προφανή οικονομική ζημία).

    4. Εξήγησα στον factorx τον λόγο διαφοροποίησης της τιμής και ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς τους φαρμακοποιούς.

    Η ουσία όμως είναι άλλη και θέλω να την επαναφέρω στην επιφάνεια.

    Εάν για κάτι μπορείτε να κατηγορήσετε τον κλάδο μας δεν είναι όσα υποστηρίζετε μέχρις στιγμής, είναι το ότι δεν προάγει στο βαθμό του δυνατού τον μητρικό θηλασμό.

    Γιατί εάν το κάναμε (σε συνεργασία με τους υπολοίπους επιστήμονες υγείας και την αρωγή του κράτους) τότε:

    1. Η ελληνική οικογένεια θα πετύχαινε την ΔΩΡΕΑΝ σίτιση του βρέφους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τον φαρμακοποιό ή to Super Market.

    2. Η νοσηρότητα των βρεφών θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη.

    3. Η Ελληνική οικονομία θα επιτύγχανε εξοικονόμηση πόρων καθώς τα βρέφη θα χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα και μικρότερης διάρκειας νοσηλεία.

    Υ.Γ.

    Όσο αφορά το ερώτημα σου, θα σου απαντήσω ξεκάθαρα πως είμαι κάθετα αντίθετος στην δημιουργία φαρμακείων στα SM, όπως και κάθε άλλης δομής υγείας μέσα σε αυτά.

    Και είμαι αντίθετος επί της αρχής καθώς η υπαλληλοποίηση των φαρμακοποιών σε ένα SM (όπως και κάθε άλλου επιστήμονα υγείας) θα του στερούσε την επιστημονική του ανεξαρτησία.

    Παράδειγμα:

    Σήμερα καταβάλω μέσα από το φαρμακείο μου κάθε προσπάθεια για την προαγωγή του θηλασμού (γνωρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με μειωμένες πωλήσεις).

    Ως υπάλληλος ενός SM θα μπορούσα;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Βασίλης 08/07/2012 22:05:26

     Ασφαλώς και θα μπορούσατε! Ποιος θα σας εμπόδιζε;
     Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε το πρόβλημα της πολυφαρμακίας στη χώρα μας. Δεν άκουσα όμως ποτέ την "επιστημονική γνώμη" του κλάδου σας για αυτό το ζέον και πολύ επικίνδυνο φαινόμενο.
     Υ.Γ. Δομές υγείας θα μπορούσαν να είναι τα φαρμακεία αλλά δυστυχώς ΔΕΝ είναι! Αντιθέτως, μετατρέπονται τα ίδια σιγά - σιγά σε σούπερ μάρκετ, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: από παντόφλες και παπούτσια, μέχρι αποσμητικά και κραγιόν. Από καπέλα και αντηλιακά μέχρι μαγιό, σαγιονάρες και γυαλιά ηλίου. Έλεος !!!!!

    • ΠΑΝ.ΠΑΠ avatar
     ΠΑΝ.ΠΑΠ @ Βασίλης 08/07/2012 22:30:54

     Δεν κατάλαβα την απάντηση. Τι ακριβώς κάνετε οι
     φαρμακοποιοί; Προσπάθειες για την προαγωγή του θηλασμού; Καλά δουλευόμαστε; Εχω υποχρέωση να σε εξαιρέσω αποδεχόμενος αυτά που λές οτι απο το φαρμακείο σου καταβάλεις προσπάθεια για την προαγωγή του θηλασμού.Δεν θα επιμείνω λοιπόν γιατί η προσωποποίηση απο μέρους σου με αναγκάζει -καθώς δεν γνωρίζω-να μην αμφισβητήσω τον τρόπο που λειτουργείς.
     Θα δεχτώ επίσης υποθετικά οτι έχεις δίκαιο στα περί υπαλληλοποίησης...και στέρησης επιστημονικής ανεξαρτησίας. Το δέχομαι για νά θέσω αλλιώς το ερώτημα: Να μην είναι υπάλληλος
     του σούπερ μάρκετ ο φαρμακοποιός. Να νοικιάσει
     χώρο στο σούπερ μάρκετ και να ανοίξει φαρμακείο.
     Εχεις πρόβλημα; Θα το δεχτείς; Θα διαχωρίσεις τη θέση σου απο την συντεχνία; Πολύ θα ήθελα να μου απαντήσεις και σε αυτό.

 11. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 07/07/2012 12:58:47

  Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία πριν πάρουμε θέση.
  - Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαικού Δικατσηρίου που προστάζει το γάλα σε βρέφη έως 6 μηνών να μην διατίθεται από σουπερ-μάρκετ. Μετά την ηλικία αυτή καθώς και παιδικές τροφές διατίθενται από σούπερ μάρκετ. Το κρίσιμο γκρουπ είναι τα βρέφη εώς 6 μηνών. Γιατί πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα όλο το 24 ωρο και χρειάζεται ο καταναλωτής-γονιός ειδικές οδηγίες( η υπάλληλος του ΑΒ θα τις δώσει;)
  Ανάλογη απόφαση υπάρχει και από το Συμβούλιο Επικρατείας.
  - Υπάρχει αγορανομική διάταξη του Υπουργείου που καθορίζει το κέρδος των φαρμακοποιπών:
  - περίπου 11% επί της λιανικής τιμής μεικτό,καθαρό πολύ παρακάτω περί το 4%( μισό ευρώ στα 10...)

  Ξαναλέω η Ευρωπαική Επιτροπή είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας γι'αυτό το θέμα και το Ετρωπαικό Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα:
  " Υπό τις συνθήκες αυτές, η ελληνική κανονιστική ρύθμιση, η οποία προβλέπει
  ότι τα τροποποιημένα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας πωλούνται κατ' αρχήν
  μόνον από τα φαρμακεία, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου
  30 της Συνθήκης και επομένως η προσφυγή της Επιτροπής πρέπει να απορριφθεί."

  (Googlάρετε Υπόθεση C391/92)

  • Mike avatar
   Mike @ Κώστας ΜΠ 07/07/2012 14:12:08

   Καλό θα ήταν αν διαβάζατε τί λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:61992CJ0391:EL:PDF). Και σίγουρα η απόφαση, την οποία επικαλείστε κάθε άλλο παρά "...προστάζει το γάλα σε βρέφη έως 6 μηνών να μην διατίθεται από σουπερ-μάρκετ".
   Επιγραμματικά η επίκληση του άρθρου 30 της συνθήκης αφορά μόνο την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων εντός της τότε ΕΟΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 30 απαγορεύει την επιλεκτική αντιμετώπιση προϊόντων προερχόμενα από κάποιες χώρες έναντι άλλων της τότε ΕΟΚ. Δεν αναφέρεται στον τρόπο πώλησης.
   "...Πρέπει να υπομνησθεί συναφώς ότι δεν μπορεί να εμποδίσει άμεσα ή έμμεσα, πραγματικά ή δυνητικά, το μεταξύ των κρατών μελών εμπόριο, κατά την έννοια της προπαρατεθείσας αποφάσεως Dassonville, η εφαρμογή επί προϊόντων προερχομένων από άλλα κράτη μέλη εθνικών διατάξεων που περιορίζουν ή απαγορεύουν ορισμένους τρόπους πωλήσεως, αρκεί αυτές να εφαρμόζονται ως προς όλους τους οικείους επιχειρηματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους στο εθνικό έδαφος και να επηρεάζουν κατά τον ΙΔΙΟ τρόπο, τόσο από νομική όσο και από πραγματική άποψη, την εμπορία των εγχωρίων προϊόντων και εκείνων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη. Εφόσον οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται, η εφαρμογή κανονιστικών ρυθμίσεων αυτού του είδους στην πώληση προϊόντων προερχομένων από άλλο κράτος μέλος και ανταποκρινο­μένων στους θεσπισθέντες από αυτό το κράτος μέλος κανόνες δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην αγορά ή να την παρακωλύσει περισσότερο απ' ό,τι αυτήν των εγχωρίων προϊόντων. Επομένως, οι εν λόγω κανονιστικές ρυθμίσεις εκφεύγουν του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 30 της Συνθήκης..."
   Και συνεχίζει η απόφαση:
   "...Επιπλέον, η βαλλόμένη από την Επιτροπή κανονιστική ρύθμιση, η οποία εφαρ­μόζεται, αδιακρίτως καταγωγής των εν λόγω προϊόντων, επί του συνόλου των επιχειρηματιών που ασκούν τη δραστηριότητά τους επί του εθνικού εδάφους, δεν επηρεάζει την εμπορία των προϊόντων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη κατά τρόπο διαφορετικό απ' ό,τι των εγχωρίων προϊόντων. "
   Το βασικό σας επιχείρημα (το ξαναλέτε και στο τέλος) περί αποφάσεως τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι μια φθηνή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και θα έλεγα πως και τα υπόλοιπα που γράφετε είναι επιπέδου Μάρθας Βούρτση. Κανείς δε λέει να μην πωλείται το βρεφικό γάλα και στα φαρμακεία, αλλά από πότε το βρεφικό γάλα έγινε και είδος επείγουσας ανάγκης για να πρέπει να πωλείται σε 24ωρη βάση παντού; Και γιατί να υπάρχει καθορισμένο περιθώριο κέρδους από κράτος; Και σιγά τις οδηγίες από τον εξειδικευμένο φαρμακοποιό που χρειάζονται για να αραιώσει κανείς μερικά κουταλάκια σκόνη σε λίγο νερό!

   • Το Κοράκι avatar
    Το Κοράκι @ Mike 07/07/2012 16:07:44

    Συμφωνώ μαζί σου, απλά να επισημάνω μια δύο περιπτώσεις που υπάρχει η πιθανότητα λάθους.

    Ως γνωστόν πολλές φορές τα βρέφη δεν μπορούν να συγκρατήσουν το γάλα που πίνουν (τα βρεφικά γάλατα όχι το μητρικό) με αποτέλεσμα να κάνουν εμετό και κατά συνέπεια να μην τρέφονται σωστά - πράγμα που δε θέλουμε να συμβαίνει για το 1ο έτος τουλάχιστον.

    Τότε ο παιδιατρος συστήνει γάλα τύπου AR (αντι αναγωγικό).

    Στις περιπτώσεις διάρροιας νομίζω είναι το ΑD.
    Και υάρχουν τουλάχιστον 2~3 τύποι ακόμη, νομίζω AH και ΑΚ τα οποία έχω ξεχάσει.

    Αν όλα αυτά είναι στο ράφι,ναι υπάρχει κίνδυνος κάποιος άσχετος να πάρει λάθος γάλα.

    Από την άλλη θα μπορούσαν τα απλά γάλατα να είναι στο σούπερ μάρκετ και τα ειδικά μόνο στα φαρμακεία.

    • Iωάννης33 avatar
     Iωάννης33 @ Το Κοράκι 07/07/2012 18:25:54

     Δεν θα έκανε τέτοιο λάθος κανένας γιατί τα υποαλλεργικά γάλατα είναι πολύ πιο ακριβά.Οταν νοσηλεύτηκε η κόρη μου,οι παιδίατροι μου είπαν να παρακαλάς να είναι γαστρεντερίτιδα.Αν είναι αλλεργία,τα γάλατα κοστίζουν το τριπλάσιο.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Το Κοράκι 07/07/2012 18:41:14

     Αυτό που λες στο τέλος είχε συμβεί. Δηλαδή τα "απλά" γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας είχε επιτραπεί να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ. Για τα ειδικά εξακολουθούσε να υφίσταται ο περιορισμός.

     Αλλά, βλέπεις, η κάστα των φαρμακοποιών δεν το ήθελε ούτε αυτό. Ήθελε "μονά-ζυγά, δικά της"!

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 07/07/2012 13:36:31

  "Χωρίς παιδιά λόγω της κρίσης"
  http://on-msn.com/N2Tenw

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 07/07/2012 18:36:23

   «Οταν τα παιδιά ολοκλήρωσαν ένα απορροφητικό κομμάτι εργασίας, εμφανίστηκαν ξεκούραστα και γεμάτα χαρά. Φαινόταν σαν ένας δρόμος να είχε ανοίξει μέσα στη ψυχή τους που τα οδηγούσε σε όλες τις κρυμμένες δυνάμεις τους, αποκαλύπτοντας το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους. Τα παιδιά επέδειξαν μεγάλη καταδεκτικότητα προς όλους, θέτοντας τον εαυτό τους διαθέσιμο στη βοήθεια των άλλων και ο εσωτερικός κόσμος τους φαινόταν γεμάτος από καλή πρόθεση.»
   ~Maria Montessori, MD

   «When the children had completed an absorbing bit of work, they appeared rested and deeply pleased. It almost seemed as if a road had opened up within their souls that led to all their latent powers, revealing the better part of themselves. They exhibited a great affability to everyone, put themselves out to help others and seemed full of good will.»

   «Λόγια μιας γυναίκας για το παιδί, που ταξιδεύουν εδώ και έναν αιώνα μέχρι το σήμερα, πιο ζωντανά από ποτέ, μας θυμίζουν το λόγο για τον οποίο στεκόμαστε πλάϊ στο παιδί και υποδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του εκπαιδευτικού ή του θεραπευτή στη διαδικασία της μάθησης. Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.

   Ο δεκάλογος της θεωρίας Maria Montessori για το παιδί
   (an education for life):

   1-
   Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
   2-
   Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
   3-
   Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.
   4-
   Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.
   5-
   Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.
   6-
   Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί, το περιβάλλον του ή τους άλλους.
   7-
   Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.
   8-
   Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.
   9-
   Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό,τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετέ το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.
   10-
   Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας.

   «Η Maria Montessori γεννήθηκε στο Chiaravalle της Ιταλίας στις 31 Αυγούστου 1870. Έφυγε από τη ζωή το 1952 στο Noordwijk της Ολλανδίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην Ιατρική, οι κλινικές παρατηρήσεις της την οδήγησαν στο να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν.

   Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους. Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία. Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το 1907 εγκαινιάστηκε το “Casa de Bambini”. Ηταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.

   Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους. Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία.Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το 1907 εγκαινιάστηκε το “Casa de Bambini”. Ήταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.

   Το 1911 φεύγει από τον κλάδο της Ιατρικής και ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο. Το 1913 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η σύζυγός του Mαμπέλ εγκαινίασαν τoν Μορφωτικό Σύλλογο Μontessori (Montessori Educational Association) στην Ουάσινγκτον. Εισέρχεται στον κόσμο της Παιδαγωγικής μια νέα μέθοδος, στην οποία τα υλικά είναι κύρια πηγή μάθησης κατά την προσχολική περίοδο.

   Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην προώθηση της πρωτοβουλίας και την ανταπόκριση του παιδιού με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και έτσι να ανακαλύπτει τη γνώση.»

   Πηγές:
   ariadni’s blog (goneis-paidia.com)
   http://www.montessori.edu/

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ η Dimi 08/07/2012 05:25:06

    Ναι, εντάξει, οκ. Η καλή Montessori που ξέρει τα πάντα για τα παιδιά, αλλά το δικό της παιδί (που δεν είναι και βέβαιο ότι είχε...) το κράτησε κρυφό από όλους, το παράτησε σε ξένους στο χωριό (όπου "πήγαινε συχνά να το δει") ώστε να μπορεί να κάνει καριέρα και το πήρε πάλι κοντά της όταν το ξανασυνάντησε 15χρονο τυχαία στο δρόμο... Συνέχισε δε να το κρατάει κρυφό από την κοινωνία και το αναγνώρισε δημόσια αφού πρώτα σαραντάρησε...

    Και αυτή την μπανάνα πρέπει να ακούω εγώ να μου εξηγεί πως θα μεγαλώσω τα παιδιά μου;

    • Εύα avatar
     Εύα @ Πεπόνης 08/07/2012 19:39:09

     Είναι κυρίως μέθοδος διδασκαλίας με χρήση εποπτικού υλικού..Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη τα Μοντεσοριανά σχολεία (ιδιωτικά) στην Αθήνα..

 13. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 07/07/2012 18:19:21

  > τις συνθήκες πώλησης σε έναν μονίμως σκιασμένο και κλιματιζόμενο χώρο ενός σούπερ μάρκετ

  Χωρίς να επιθυμώ να υπεισέλθω στην ουσία της ανάρτησης, τα παραπάνω ισχύουν και για τα περισσότερα φαρμακεία, αλλά αρκετές φορές δεν ισχύουν και για τους αποθηκευτικούς χώρους των υπεραγορών. Το προϊόν δεν ζει μόνο στο ράφι, εκτεθειμένο σε δημόσια θέα κι έτοιμο προς πώληση. Τα πρόστιμα που καταλογίζουν κάθε λίγο οι διευθύνσεις υγιεινής των πρώην νομαρχιών ενίοτε αφορούν και τους χώρους συντήρησης / αποθήκευσης υπεραγορών.

 14. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 07/07/2012 18:29:49

  Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω το ντόρο που γίνεται.
  Οσο κίνδυνο διατρέχει το γάλα να αλλοιωθεί στο σούπερ-μάρκετ,τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν όλα τα τρόφιμα.Ενα κουτί σε ένα ράφι είναι!!Πόσοι επιστήμονες χρειάζονται πια για να πωληθεί.
  Και συμφωνώ με όσους δίνουν έμφαση στην τιμή.Το αγοράζω 5 ευρώ φθηνότερα απο το φαρμακείο.

 15. Εύα avatar
  Εύα 07/07/2012 19:29:50

  Σωστά όσα λέτε..
  ΥΓ: Η πλημμελής συντήρηση όμως που αναφέρει η απόφαση δεν είναι ρεαλιστική..τα sm διαθέτουν και κρέατα και καλλυντικά και προϊόντα για παιδιά γενικότερα..

 16. Εύα avatar
  Εύα 07/07/2012 19:44:10

  Σωστή Dimi..
  (αν και οι Ελληνίδες μαμάδες που τυχαίνει να είναι κι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν και την...παντόφλα κάποιες φορές, χαχα!)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Εύα 07/07/2012 20:18:03

   Εύα, είσαι πολύ τυχερή! Εγώ έχω χάσει ένα μωρό αγοράκι και απ' αυτή τη τραγική απώλεια δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθω.

   • Εύα avatar
    Εύα @ η Dimi 07/07/2012 20:38:31

    Λυπάμαι αφάνταστα..δεν είναι καθόλου εύκολο για μια μητέρα να χάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματός της και της ψυχής της..δεν ξέρω τι άλλο να πω..

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ Εύα 07/07/2012 21:31:15

     Εύα, ευχαριστώ για τα ζεστά σου λόγια. Αυτή η εικόνα του μωρού να κρατάει με τα δυό χεράκια του το μπουκάλι και το δάκτυλο του πατέρα του για να σιγουρέψει το γάλα του, με απονεύρωσε σήμερα.
     Εύα, και πάλι ευχαριστώ!

    • The Saint avatar
     The Saint @ Εύα 08/07/2012 02:19:43

     Σε διαβεβαιώνω αγαπητή Ευα, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ακόμη και γιά έναν πατέρα να χάνει το παιδί του. Είμαι παθών, ένα κοριτσάκι 15 ημερών που -τραγική ειρωνεία- ξεψυχησε στα χέρια μου....
     Απο τότε έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μου....

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ The Saint 08/07/2012 05:27:48

      :( καλό κουράγιο φίλε :(

     • Εύα avatar
      Εύα @ The Saint 08/07/2012 19:43:14

      Saint, δε θα μπορούσα ποτέ να υποτιμήσω το μέγεθος των συναισθημάτων ενός πατέρα..είναι τραγική απώλεια...σου εύχομαι δύναμη..

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ η Dimi 08/07/2012 05:27:07

    :( προσπάθησε όσο γίνεται να είσαι δυνατή :(

    δεν ξέρω τι άλλο να πω...

 17. Simon Bolivar avatar
  Simon Bolivar 08/07/2012 02:30:05

  Τι ξέρει το ΣτΕ τώρα ? Ο αρθρογράφος ξέρει καλύτερα. Απορώ τι τα θέλουμε τα δικαστήρια και τα ΣτΕ . 5 ευρώ ο άλλος το παίρνει πιο φθηνά όχι αστεία . Αμα έχει καμιά αλλοίωση(σπάνιο για σούπερ μάρκετ) τα 5 ευρώ θα τα φάει στους γιατρούς . Μακάρι να τα απαγορεύσουν και τελείως από τα φαρμακεία ώστε έτσι και ξεμείνει από το βρεφικό σκεύασμα να συνηθίζει και στην δίαιτα το βρέφος , άμα έχει την ατυχία να το βρει κλειστό το σούπερ μάρκετ . Τα 5 ευρώ όμως θα μείνουν στο παντελόνι .

  • Iωάννης33 avatar
   Iωάννης33 @ Simon Bolivar 08/07/2012 06:25:58

   Καταρχάς η τιμή είναι πολύ βασική παράμετρος σε όλα τα αγαθά.Εκτός αν είσαι εσύ τόσο "άπλας".
   Και η ποιότητα επίσης γιατί η αλλοίωση μπορεί να συμβεί παντού.Και δεν θα ξεμείνω ποτέ,δεν περιμένω να τελειώσει για να πάρω το επόμενο.Για βρεφικο γάλα μιλάμε,όχι για οδοντόκρεμα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Simon Bolivar 09/07/2012 09:38:07

   Κι όμως, αν πρόκειται για σοβαρό σούπερ μάρκετ (και τη σοβαρότητα δεν την κάνει κατ' ανάγκη το όνομα), ναι, ΔΕΝ περιμένω να έχει βρεφικά γάλατα με αλλοίωση. Είναι πολύ πιθανότερο, αλλοιωμένο γάλα να βρω σε κάποιο φαρμακείο, που τις ώρες λειτουργίας του δεν κλιματίζεται και που πιθανόν να χτυπάει τα κουτιά με τα γάλατα ο ήλιος. Και -το χειρότερο- να μην έχω και άλλη επιλογή, γιατί ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός να είναι ο μόνος που εφημερεύει.

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 08/07/2012 16:30:44

  Saint, καταλαβαίνω πως αισθάνεσαι και νοερά συμπάσχω μαζί σου. Η απώλεια ενός παιδιού, ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές κι ο χρόνος φαίνεται να βαθαίνει αντί να θεραπεύει τις πληγές. Θεωρώ δε ότι για τον πατέρα που θρηνεί την απώλεια του παιδιού του, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη γι’ αυτόν, καθώς λανθασμένα νομίζει ότι δεν μπορεί το ίδιο ελεύθερα, όπως η μητέρα, να κλάψει κι ελεύθερα ν’ αφήσει τον πόνο του να εκδηλωθεί. Κι αυτό, επειδή οι άνδρες από τη νηπιακή τους ηλικία, έχουν γαλουχηθεί με το ανόητο κοινωνικό κλισέ «οι άνδρες δεν κλαίνε». Λοιπόν οι άνδρες και κλαίνε και ειλικρινείς όταν κλαίνε είναι και ευαίσθητα πλάσματα είναι και τον σεβαστό πόνο τους ελεύθερα μπορούν να εκφράζουν. Αυτή είναι η γνώμη μου και συνοδεύεται από τις πιο εγκάρδιες ευχές μου, για τεράστια αποθέματα ψυχικής αντοχής σου.

 19. Γεωργία avatar
  Γεωργία 08/07/2012 19:02:06

  Σαν γονέας παιδιού ήμουν από αυτός που εκμεταλεύτηκαν αυτήν την ρύθμιση.

  Όμως καταθέτω και κάτι που φυσικά δείχνει ότι τα καρτέλ κάνουν τα πάντα για να κερδίζουν.

  Τον Ιανουάριο έπαιρνα δύο γάλατα: το Frisolac Comfort και το Frisolac απλό, με τιμές 24 και 21 ευρώ αντίστοιχα.

  Τον Μάιο, τα γάλατα αυτά τα αγόραζα, 33 και 18 ευρώ αντίστοιχα. Το απλό φυσικά από σούπερ μάρκετ.
  Όταν ρώτησα τον φαρμακοποιό γιατί αυξήθηκε τόσο πολύ η τιμή(2 εβδομάδες πριν το είχα πάρει στα 27 ευρώ): μου απάντησε ότι φταίει ο Λοβέρδος.!!!

  Πήγα στον παιδίατρο και του ανέφερα το γεγονός. Αυτός πήρε μπροστά μου τον συνεργάτη της Nestle και πήρε της εξής εξήγηση: οι φαρμακοποιοί ανέβασαν σκόπιμα την τιμή.

  Δυστυχώς είμαστε ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ των καρτέλ(εταιρείες, γιατροί, φαρμακοποιοί)

 20. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/07/2012 20:50:45

  Ακόμα θυμάμαι το πόσο έτρεχα σαββατοκύριακα να βρω ανοιχτό φαρμακείο όταν διαπιστώναμε Παρασκευή βράδυ ότι το γάλα δεν έφτανε μέχρι και την Τρίτη το πρωί (καθότι τη Δευτέρα το πρωί, λόγω ωραρίου εργασίας, δεν μπορούσαμε να πάμε σε φαρμακείο και, βέβαια, δεν ήταν δυνατό να αφήσει τα μωρά μόνα τους η γιαγιά ή η γυναίκα που τα κρατούσε για να τρέχει για γάλα, ενώ Δευτέρα απόγευμα τα φαρμακεία είναι κλειστά!). Δηλαδή, Παρασκευή απόγευμα έπρεπε να προμηθευόμαστε παιδικό γάλα για 4 μέρες!! Από Σάββατο μέχρι και Τρίτη απόγευμα! Δηλαδή, για πάνω από μισή εβδομάδα!
  Άλλη μια ελληνική πατέντα. Ευτυχώς που τα δικαστήριά μας ξέρουν τα πάντα....

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΒΙΣ 09/07/2012 09:39:51

   Είπαμε, ΒΙΣ: η μια κάστα νίβει την άλλη. Μη σου κάνει εντύπωση η στάση της "Δικαιοσύνης".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.