#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφαίμαξη 5,9 δισ. € για μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργουςΤην πλήρη κατάργηση των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα από τον ΟΓΑ σε 418.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες και την αντικατάστασή τους από επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται από την Εφορία μόνο σε όσες οικογένειες με παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς επίσης και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για 1,4 εκατ. φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα, αποφάσισαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αλλά και από τα όσα διευκρίνισε αργά χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή!

Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θα είναι οι περισσότερες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες να υποστούν εισοδηματικές απώλειες άνω των 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, μέσω της πλήρους απώλειας των επιδομάτων και της σημαντικής αύξησης των φορολογικών τους επιβαρύνσεων.

 Μαχαίρι για όλους

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, οι 800.000 εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, περίπου 2.500.000 συνταξιούχοι και άλλοι 700.000 άνεργοι που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ αναμένεται να χάσουν συνολικά άλλα 5,4 δισ. ευρώ το 2013 μέσω νέων μειώσεων στις αποδοχές και τις παροχές που λαμβάνουν!

Ουσιαστικά, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι άνεργοι είναι οι κατηγορίες πολιτών που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής το επόμενο έτος, αν ληφθούν υπόψη όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού και τα όσα διευκρίνισε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Τρόικας, οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να συνεισφέρουν, με περικοπές εισοδημάτων και πρόσθετους φόρους, τα 5,9 δισ. ευρώ, από τα 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εξοικονομηθούν, συνολικά, το επόμενο έτος, μέσω του νέου «πακέτου» δημοσιονομικών μέτρων!

 Σημεία - φωτιά

Ειδικότερα, βάσει των όσων προβλέπει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού αλλά και σύμφωνα με τα όσα έγιναν χθες γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών:

1 Τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες μέσω του ΟΓΑ θα καταργηθούν πλήρως από την 1η-1-2013! Το τριτεκνικό και πολυτεκνικό επίδομα ανέρχεται σήμερα σε 44 ευρώ το μήνα για κάθε τέκνο. Συγκεκριμένα, κάθε τρίτεκνη μητέρα λαμβάνει σήμερα από τον ΟΓΑ επίδομα 264 ευρώ ανά δίμηνο (44 ευρώ το μήνα Χ 3 παιδιά Χ 2 μήνες = 264 ευρώ) δηλαδή 1.584 ευρώ το χρόνο. Επίσης, κάθε τετράτεκνη λαμβάνει επίδομα συνολικού ύψους 352 ευρώ ανά δίμηνο (44 ευρώ το μήνα Χ 4 παιδιά Χ 2 μήνες = 352 ευρώ), δηλαδή 2.112 ευρώ το χρόνο. Από το 2013 τόσο οι τρίτεκνες και οι τετράτεκνες όσο και οι λοιπές πολύτεκνες μητέρες θα πάψουν να λαμβάνουν τα επιδόματα αυτά! Γενικότερα, ο ΟΓΑ θα πάψει να χορηγεί επιδόματα σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα! Στη θέση των επιδομάτων αυτών θα καθιερωθεί ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας, το οποίο θα δίδεται, μέσω της Εφορίας, σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, δηλαδή ακόμη και σ’ αυτές με 1 ή 2 παιδιά, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Ουσιαστικά, το νέο επίδομα, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων θα δίδεται μόνο σε όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από τα όρια της φτώχειας! Δεν αποκλείεται κάτω από την «ομπρέλα» του νέου αυτού επιδόματος να ενταχθούν και άλλα επιμέρους κοινωνικά επιδόματα. Οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες που θα προκύψουν για τις 418.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες από τα επαχθή αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 600 εκατ. ευρώ!

2 Τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα καταργούνται για μισθούς και συντάξεις που θα καταβάλλονται από την 1η-1-2013, καθώς επίσης και για όλους τους λοιπούς φορολογούμενους, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αναδρομική κατάργησή τους για τα εισοδήματα που απέκτησαν όλα τα φυσικά πρόσωπα εντός του 2012! Τα αφορολόγητα αυτά όρια ανέρχονται σήμερα σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Η κατάργησή τους θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η ετήσια φορολογική επιβάρυνση κατά 200 ευρώ για κάθε οικογένεια με 1 παιδί, κατά 400 ευρώ για κάθε οικογένεια με 2 παιδιά, κατά 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνη οικογένεια και κατά 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά! Oι επιπτώσεις αυτές θα γίνουν αισθητές στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω της σημαντικής αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από τις αποδοχές που θα καταβάλλονται από την 1η-1-2013 και μετά.

 3 Οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη κατά 10%-20%.

4 Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

5 Θα καταργηθούν τα ειδικά βοηθήματα που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ οι εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.).

6 Οι συνταξιούχοι θα υποστούν το 2013 εισοδηματικές απώλειες συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, μέσω της εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

* Πλήρης κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος.

* Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 10% για όλους τους συνταξιούχους που το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

* Πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματών, των πανεπιστημιακών και των καθηγητών ΤΕΙ, εξαιτίας των μειώσεων που θα επιβληθούν στους συντάξιμους μισθούς με την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

* Περικοπές στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω της επιβολής ενός νέου, χαμηλότερου ορίου 720 ευρώ το μήνα.

* Μειώσεις από 8,2% έως 83% στα εφάπαξ.

7 Συνολικά, τα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού φθάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών και μόλις 492 εκατ. ευρώ αφορούν σε μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων αυτών είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την Τρόικα, κι όπως ανέφερε χθες αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας των δανειστών εξακολουθούν να εκφράζουν ενστάσεις για ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού των νέων μέτρων.

8 Αν δεν είχαν περιληφθεί τα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ στον νέο Προϋπολογισμό, τότε η απόκλιση από τον στόχο που προβλέπει το Μνημόνιο για το έλλειμμα του 2013 θα έφθανε στα 4,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξανόταν σε 14,08 δισ. ευρώ ή στο 7,1% του ΑΕΠ, από 13,28 δισ. ευρώ ή 6,6% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Με την ενσωμάτωση των πρόσθετων μέτρων ύψους 7,8 δισ. ευρώ, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 8,048 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013, ενώ ταυτόχρονα θα σχηματιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,16 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

9) Από τα 7 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα προς ιδιωτικές επιχειρήσεις τα 3,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να εξοφληθούν φέτος και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ το 2013.

Ποιοι γλιτώνουν τα επιπλέον 2 έτη εργασίας

* Αύξηση του βασικού και των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη. Το βασικό όριο των 65 ετών θα αυξηθεί στα 67. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με βάση το νόμο Λοβέρδου.

* Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, από τα 15 στα 20 έτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/10/2012 07:19:35

  ''Τό μόνο πού μπορῶ νά ὑποσχεθῶ,εἶναι ὅτι θά ἀποκαταστήσω τά πολυτεκνικά ἐπιδόματα'' Ἀντώνης Σαμαρᾶς (σέ ἐλεύθερη ἀπόδοση)..........................................
  Συγνώμη κ.Σαμαρᾶ πού κατάλαβα λάθος,θά ΥΠΟκαταστήσω ἒννοοῦσες...,μέ ἀέρα κοπανιστό.........Ἀπό τή λαχτάρα μου νά βγεῖς Πρωθυπουργός γιά τή σωτηρία τῆς χῶρας,ἴσως παράκουσα..........................................................................

 2. evola avatar
  evola 02/10/2012 08:14:28

  Συνεχιστε όσοι οι πολίτες ανέχονται να ειναι σκλάβοι καλα τους κάνετε!

 3. nikos avatar
  nikos 02/10/2012 10:24:35

  Οταν λέμε πασει θυσία το εννοούμε. Με πορδες δεν βάφονται αβγά . Οι φωστήρες πάντα αυτά λέγανε και ο λαός τους ψήφισε .

 4. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 02/10/2012 10:49:11

  Γιατί δεν καταργούνται τελείως μισθοί και συντάξεις;
  Όχι μόνο θα καλύψουμε τα ελλείμματα, όχι μόνο θα δημιουργηθεί από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θα καταπλήξουμε τις αγορές παγκοσμίως και ακαριαίως.
  Έτσι θα αρχίσουν να μας δανείζουν αμέσως με εξευτελιστικά επιτόκια, οπότε θα μπορέσουμε να ξαναδώσουμε, από τον επόμενο μήνα, μισθούς, συντάξεις και επιδόματα σε όλους.
  Τόσοι σπουδαγμένοι οικονομολόγοι, μηχανολόγοι και θεολόγοι στην κυβέρνηση, δεν μπόρεσαν να το σκεφθούν;
  (Το παραπάνω οικονομικό πρόγραμμα προσφέρεται πλήρες και δωρεάν, εφόσον υιοθετηθεί μέχρι μεθαύριο από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς).
  Χορηγός επικοινωνίας :
  Γραφείο Τελετών "Δεν Υπάρχει Αύριο".

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιάννης Καλαματιανός 02/10/2012 11:53:09

   Μά ἀφοῦ δέν ὑπάρχει9 αὔριο,πῶς νά τό ὑιοθετήσουν μεθαύριο;

 5. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 02/10/2012 14:00:14

  Είναι δυνατόν έστω και να σκέφτονται τέτοια μέτρα?

 6. new age avatar
  new age 02/10/2012 21:00:12

  Δηλαδη ενα ζευγαρι χωρις παιδια και ενα ζευγαρι με 3 παιδια, θα πληρώνουν ακριβώς τον ιδιο φόρο!!!
  Συνταγματικότατο και δικαιότατο! Μπράβο σ'αυτόν που το σκέφτηκε!

 7. Sabmarine avatar
  Sabmarine 03/10/2012 06:50:30

  Με ταιτοιους φωστηρες στο οικονομικων βλεπε σταικουρας και ολο το κακο συναπαντημα τι περιμενετε

 8. ΚΡΗΤΗ avatar
  ΚΡΗΤΗ 10/10/2012 10:42:47

  πρεπει να αρουν τις ηλικιακες αδικιες μεταξυ των αποστρατων οπως ειχαν υποσχεθει οι κυριοι της"ΝΔ" και να μην πειραξουν τους τριτεκνους και πολυτεκνους γιατι θα παθουν οτι επαθε ο βενιζελος και το ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.