#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2010 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφήστε τα πτώματα να προχωρούν …Η δημιουργία μίας «εικονικής πραγματικότητας» για να εγκλωβίζει και να χειραγωγεί την λαϊκή θέληση έμελλε να είναι το τελευταίο και ήδη καμένο χαρτί των ομόκεντρων κύκλων του καθεστωτικού μηχανισμού προπαγάνδας. Η ατάκα «9 κανάλια, δεκάδες δημοσιογράφοι, μία φωνή» δίνει περίτρανα τον κοινό παράγοντα μίας ασθμαίνουσας προσπάθειας ενός εξουσιαστικού μηχανισμού που έριξε όλες του τις εφεδρείες στη μάχη για την επιβολή της αναίσχυντης «Νέας Κατοχής» του Μνημονίου «στήριξης» που θα διασφάλιζε την αυτοχρηματοδότηση του.

Προκλητικές δημοσκοπήσεις με ευρήματα ενάντια στην κοινή λογική, έλεγχος της πληροφορίας, ελεγχόμενο ρεπορτάζ και ταφόπλακα στην ανεξάρτητη έρευνα δομούν ένα τοπίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Οργουελικό» εάν δεν ήταν δομημένο από κατά συνείδηση κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους και τα καλοπληρωμένα δημοσιογραφικά εκτελεστικά όργανα τους. Τους εκλεκτούς δηλαδή του μεταπολιτευτικού συστήματος διοίκησης που καλλιεργήθηκαν από το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης για να το υπηρετήσουν πειθήνια.

Η ιστορία όμως εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο: Ακριβώς αυτό το δημιούργημα της «Εικονικής πραγματικότητας» έμελλε να είναι το λίκνο της κινηματικής αντίδρασης μίας κοινωνίας, που ανδρώθηκε ακριβώς στην «Εικονική πραγματικότητα» του διαδικτύου με μία διαφορά: Η ζύμωση στον κυβερνοχώρο έγινε πεδίο απεικόνισης της ίδιας της κοινωνίας με κυρίαρχο στοιχείο την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς ανταλλαγής γνώσης και - κυρίως - την ανάπτυξη τρόπων έκφρασης και εφαρμογής στην φυσική (όχι εικονική) καθημερινότητα.

Παρά τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν σε «νέες τεχνολογίες», διαδικτυακούς σαλτιμπάγκους, συναρθροιστές προπαγάνδας και έμμισθους πληκτρολόγους, η Ελληνική Διαδικτυακή Κοινότητα εντόπισε και απέβαλλε τους καθεστωτικούς αρλεκίνους. Δυστυχώς για τους ηγέτες του καθεστώτος, περιβάλλονται ακριβώς από πανικόβλητους, ανίκανους συμβούλους που συνεχίζουν να τους τροφοδοτούν με χαλκευμένα στοιχεία για να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η αναφορά από το βήμα της βουλής, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε δικτυακό τόπο (G700) που επικροτούσε τις πολιτικές της κυβέρνησης! Φανταστείτε την κατάρρευση. Ένας δικτυακός τόπος που «ιδρύθηκε» για να λιθοβολήσει μία κυβέρνηση που διατηρούσε την «εξαθλιωμένη» γενιά των 700 Ευρώ, έρχεται να αποθεώσει μία άλλη κυβέρνηση που «εξαφάνισε» αυτή τη γενιά, κάνοντας την Γενιά των 532 Ευρώ!

Και όμως, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον «έπεισαν»! Τον έπεισαν να διαφημίσει μία στρατευμένη προσπάθεια μερικών εκατοντάδων επισκεπτών που ήδη εκείνη τη στιγμή είχε απαξιωθεί, διασυρθεί και λοιδορηθεί από 1098 αναρτήσεις ανεξάρτητων ιστολογίων (σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες). Ερασιτεχνισμός και κατάντια.

Ο πραγματικός όμως τρόμος του καθεστώτος έρχεται από άρθρα όπως αυτό της κυρίας Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή. Εκεί φαίνεται περίτρανα η απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από το χαλί η επέλαση των ανεξάρτητων ιστολογίων, αφού ο φέρελπις τίτλος «Οι διαδικτυακές παρέες γίνονται κινήματα», κρύβει ένα άρθρο μνημειώδους αμηχανίας, στα πρότυπα της απίστευτης δημοσκόπησης που φιγουράρει στην ίδια εφημερίδα.

Παρουσιάζεται λοιπόν η ...συντριπτική δύναμη του Twitter (!) και κάποιων ιστοσελίδων που ζουν προφανώς στη φαντασία της αρθρογράφου ως κινηματικές ενέργειες! Δικτυακοί τόποι ευτελούς επισκεψιμότητας που λειτουργούν ως θεραπαινίδες καθεστωτικών επιλογών αναφέρονται ως «αυθόρμητες προσπάθειες κινηματικού χαρακτήρα!».

Ιστοτόποι που δεν επιτρέπουν καν την ανάρτηση σχολίων από τους αναγνώστες (όσους από λάθος βρίσκονται εκεί) διαφημίζονται ως μνημεία δημοκρατικών διαδικασιών!!

Μα ποιούς νομίζουν ότι εξαπατούν...

Ποιούς νομίζουν ότι «χειραγωγούν». Πόσο θα κρύβουν κάτω από το χαλί την ηχηρή απάντηση των πολιτών που εγείρεται και τους γυρνά την πλάτη; Ενώ αυτοί συνεχίζουν να προβάλλουν με κωμικά επιχειρήματα καταστάσεις που συμβαίνουν μόνο στην καλοπληρωμένη κυβερνοφαντασία τους, το πραγματικό κίνημα εκδηλώνεται με μορφές και αριθμούς που αποτιμούν την πραγματικότητα.

Είναι το κίνημα που κατάφερε να ανατρέψει εξουσιαστικούς σχεδιασμούς φέρνοντας τον Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στις καλοπληρωμένες προσπάθειες των συμβατικών μέσων.

Είναι το κίνημα που έδωσε δύναμη σε όσους αντιδρούσαν στην υποτέλεια του μνημονίου να ορθώσουν φωνή ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο λέγοντας ένα ηχηρό ΟΧΙ.

Είναι το κίνημα που αποκάλυψε τις καταστροφικές πτυχές της συνέργειας ΔΝΤ - κυβέρνησης δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνωστών να ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ και να βγάλουν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ συμπεράσματα, ενώ ΟΛΑ τα συμβατικά μέσα δεν άρθρωσαν ΛΕΞΗ, ενώ θα έπρεπε να έχουν το περιβόητο μνημόνιο ως πρώτη είδηση.

Είναι το ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ κίνημα που ποτέ δεν θα καταφέρουν να το εξαγοράσουν. Που προσπαθούν αλλά δε μπορούν να βρουν «επαφή». Είναι το κίνημα που έχει 600,000 πραγματικούς (σωρευτικά αναγνώστε), όσο δηλαδή όλες οι εφημερίδες τους μαζί. Που τα άρθρα του γίνονται θέμα συζήτησης από το γραφείο μέχρι το καφενείο και δειλά - δειλά στις αδέσμευτες φωνές των ΜΜ»Ε».

Είναι το μέλλον αυτής της χώρας, όχι γιατί το θέλουν οι οικονομικοί μνηστήρες και τα συμφέροντα, αλλά το θέλει αυτός που ήταν είναι και θα είναι ΕΔΩ. Αυτός που θα μεγαλώσει τα παιδιά του ΕΔΩ. Που θα ξαναχτίσει το γκρεμισμένο του σπίτι ΕΔΩ. Θα αγωνιστεί για άλλη μια φορά όπως οι γονείς και οι Παππούδες του ΕΔΩ.

Ενώ εσείς θα είσαστε ΑΛΛΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 11/07/2010 14:26:56

  Υπακοή στην αυθεντία

  Το φαινόμενο της υπακοής στη "μορφή μιας αυθεντίας" έγινε αντικείμενο μελέτης από τον καθηγητή Stanley Milgram, ο οποίος ήταν ένας Αμερικανός επιστήμονας στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας. Το 1961 πραγματοποίησε ένα σημαντικό πείραμα το οποίο, από τότε έχει επαναληφθεί και επιβεβαιωθεί σε πολλές χώρες.Τα ευρήματα του πειράματος καταδεικνύουν ότι η παρόρμηση του ανθρώπου που έχει κάποιες δικαιοδοσίες «να ενεργήσει σωστά» καθώς και η αδυναμία του να ασκήσει δημιουργική κριτική στον φορέα ισχύος που υπηρετεί (κράτος, ΜΜΕ, επιστήμη, τράπεζα, επανάσταση, κλπ) δεν είναι επιθετικότητα αλλά βιολογικός συμβιβασμός και ολοκληρωτική υποταγή στο απρόσωπο και γενικό σύνολο-έννοια που αποτελεί ο φορέας. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις υπέρμετρης παθολογικής κατάστασης σε σημείο που η απρόσωπη βούληση κάποιου φορέα ισχύος να καταλήγει στη νομιμοποίηση οποιασδήποτε πράξης, ακόμα και παράνομης και βάρβαρης, πάντα στο όνομα του συλλογικού και απρόσωπου φορέα που μπορεί να εκφράζεται από ένα όνομα, ένα σύνολο ή μία συλλογική εικόνα ή έννοια.

  Ο Milgram και οι συνεργάτες του ερευνητές ζητούσαν από διάφορα άτομα 25-50 ετών που τυχαία περνούσαν από κάποιο δρόμο να διαθέσουν λίγες ώρες για να συμμετάσχουν σε ένα επιστημονικό πείραμα του Πανεπιστημίου Yale. Φθάνοντας ο καθένας από αυτούς χωριστά για το πείραμα, εύρισκε εκεί άλλον έναν εθελοντή για το ίδιο πείραμα ο οποίος, όμως, ήταν συνεργάτης του Milgram. Ο διευθυντής του πειράματος, με λευκή ιατρική μπλούζα -σύμβολο αυθεντίας-, έριχνε νόμισμα κορώνα-γράμματα για το ποιος θα έχει το ρόλο του «εξεταστή» και ποιος του «μαθητή» με αποτέλεσμα, σκόπιμα, ο πραγματικός εθελοντής να ορίζεται πάντα σαν εξεταστής. Παρουσία του τελευταίου, ο μαθητής δενόταν σε μία παραλλαγή ηλεκτρικής καρέκλας με ελεύθερο ένα μόνο χέρι για να πατάει κουμπιά για τις απαντήσεις. Με εμφανή δυσφορία και διαμαρτυρίες, ο μαθητής μάθαινε ότι για κάθε λαθεμένη απάντηση θα του γίνεται μία ηλεκτρική εκκένωση. Σε επιβεβαίωση ότι το σύστημα λειτουργεί, γινόταν μία δοκιμή όπου ο εξεταστής γινόταν δέκτης μιας πραγματικής και αρκετά ενοχλητικής εκκένωσης 45 volt για να δεί πως είναι. Στη συνέχεια, ο διευθυντής και ο εξεταστής περνούσαν στη διπλανή αίθουσα που είχε οπτική και ηχητική επικοινωνία με τον μαθητή.

  Ο εξεταστής έδινε τότε στο μαθητή ένα κατάλογο λέξεων που έπρεπε να αποστηθίσει και να τις επαναλαμβάνει με το πάτημα κουμπιών. Ο εξεταστής καθόταν μπροστά σε μία κονσόλα με τριάντα διαφορετικούς μοχλούς, ένα για κάθε μία διαφορετική ένταση ρεύματος από 15 έως 450 volt με αντίστοιχες επιγραφές με διαβαθμισμένες ενδείξεις, από ελαφρύ σόκ έως κίνδυνος, σφοδρό σόκ. Οι οδηγίες προς τον εξεταστή ήταν ότι οι εκκενώσεις ρεύματος θα πρέπει να κλιμακώνονται με κάθε λαθεμένη απάντηση.
  Βέβαια, στη πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα ηλεκτρικό ρεύμα-τιμωρία προς τον μαθητή. Ο ίδιος έδινε απαντήσεις και έκανε σκόπιμα λάθη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ δυσφορούσε για τις τιμωρίες. Από τα 75 volt και πάνω, φώναζε αρκετά δυνατά ενώ, μετά το 180 volt ούρλιαζε «σταματήστε!». Μετά έβαζε τα κλάματα και παρακαλούσε για έλεος και μετά γρύλιζε σαν ζώο. Από τα 300 volt και πάνω σταματούσε να απαντά στις ερωτήσεις, δεν αντιδρούσε καθόλου και έδινε την εντύπωση ότι έχει χάσει επαφή με το περιβάλλον. Επειδή όμως, σύμφωνα με τον κανονισμό του πειράματος, έλλειψη απάντησης μετρούσε σαν λαθεμένη απάντηση, ο εξεταστής συνέχιζε να κάνει ερωτήσεις, κλιμακώνοντας συνέχεια τις ηλεκτρικές εκκενώσεις.

  Το πείραμα ήταν οργανωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει στον εθελοντή-εξεταστή καμία υπόνοια για τη γνησιότητά του. Αυτό ήταν κάτι που, μετά το πείραμα, αναγνώριζαν όλοι οι εθελοντές. Η πραγματική ερώτηση που έθετε το πείραμα, βέβαια, ήταν: «μέχρι ποιό σημείο θα μπορούσε να φθάσει ένας άνθρωπος στον οποίο μία ανώνυμη αρχή ή εξουσία θα του ζητούσε να βασανίσει ή ακόμη να σκοτώσει ένα συνάνθρωπό του».

  Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν τρομακτικά. Στις ΗΠΑ, 65% των εθελοντών συνέχισαν το ρόλο τους μέχρι το μέγιστο όριο των 450 volt παρά τις κραυγές του θύματος και την μετέπειτα σιωπή του. Οταν το πείραμα επαναλήφθηκε στο Maxwell Planck Institute στο Μόναχο, το ίδιο αποτέλεσμα ήταν 85%! Από τότε, το πείραμα αυτό έχει γίνει πάρα πολλές φορές, ακόμη και με παραλλαγές που έκαναν διάφοροι άλλοι επιστήμονες που είχαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε κάποιες διαδικαστικές πλευρές, και τα στατιστικά αποτελέσματα πάντα επιβεβαιώθηκαν.

  Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο τρεις στους τέσσερις εθελοντές είναι έτοιμοι να βασανίσουν και να σκοτώσουν συνάνθρωπό τους χωρίς να αμφισβητήσουν την αιτία. Η στατιστική αυτή διαπίστωση συνηγορεί στο ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα κανένας από όλους εμάς να πιστεύει ότι ανήκει στη μικρή εξαίρεση. Σχεδόν όλοι οι εθελοντές στα διάφορα πειράματα έδειξαν μία κάποια απροθυμία να συνεχίσουν όταν τα θύματα άρχισαν να παραπονούνται για πόνο. Ο διευθυντής του πειράματος που στεκόταν συνέχεια δίπλα τους με σταυρωμένα τα χέρια και αυστηρό ύφος δεν άφηνε περιθώρια για συζήτηση ενώ, αντίθετα, έδειχνε προβληματισμένος για το ενδεχόμενο διακοπής του πειράματος κάνοντας συνέχεια τις στερεότυπες παροτρύνσεις «Συνεχίζουμε, είναι αναγκαίο για την επιτυχία του πειράματος, δεν μπορώ να σου εξηγήσω τώρα, συνέχισε, δεν έχεις άλλη επιλογή». Οι περισσότεροι εθελοντές δυσφορούσαν ή γελούσαν νευρικά, γκρίνιαζαν και έλεγαν περισσότερο από μία φορά ότι δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Αλλά εκείνοι που ακούστηκαν να λένε κάτι για την απάνθρωπη διαδικασία του πειράματος ήταν τελικά και αυτοί που το έφταναν μέχρι τέλος.

  Από συζητήσεις μετά τα πειράματα, αποκαλύφθηκε ότι όλοι οι εθελοντές είχαν νομίσει ότι το θύμα ήταν ή αναίσθητο ή ίσως ακόμη και νεκρό. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν βαθύτατα ενοχλημένοι από την ίδια τους τη συμπεριφορά και δεν μπορούσαν να τη καταλάβουν. Προσπαθώντας να βρουν κάποια εξήγηση, έλεγαν πράγματα όπως «δεν ήθελα να κάνω κάποιο λάθος που θα χαλούσε το πείραμα». Επειθαν τους εαυτούς τους ότι «οι επιστήμονες ήξεραν τι κάνουν». Η παρόρμηση να είναι εντάξει με τις απαιτήσεις του πειράματος και η αδυναμία τους να επικρίνουν την ανώνυμη εξουσία δεν αποτελούν επιθετικότητα αλλά είναι το βιολογικά απαραίτητο συμπλήρωμά της, η πίστη και η υποταγή στο σύνολο. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν, επίσης, αναπτυχθεί παθολογικά σε υπέρμετρο βαθμό στην ανθρώπινη κοινωνία, όπως αποδεικνύει το πείραμα, σε βαθμό που καθιερωμένες ανώνυμες αρχές-εξουσίες όπως «το κράτος, τα ΜΜΕ, η επιστήμη ή ακόμη η επανάσταση» μπορούν να μετατρέψουν οτιδήποτε σε θεμιτό και νόμιμο με μόνη μία σφραγίδα, μία άσπρη μπλούζα ή ένα περιβραχιόνιο.  πηγή: h**p://www.phorum.gr/viewtopic.php?p=179732
  αναφορές: h**p://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/07/2010 21:26:21

  Eύγε για το κείμενο.
  Από τα καλύτερα που έχεις γράψει FactorX.

 3. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 12/07/2010 02:09:50

  Ο "δικτυακός τόπος G700" δεν έχει σχέση με εκείνον τον υπάλληλο της ΕΡΤ τον Κούλογλου, που τον διορίσαν αμισθή στο ΔΣ της ΕΡΤ και παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες, γιατί προτίμησε τα 25.000 ευρώ για εκπομπή, που θα κάνει κάποια στιγμή;

  Η μήπως κανω λάθος;

 4. Pankalos avatar
  Pankalos 12/07/2010 09:43:48

  Γιατί δε βγάζετε στο home page των αριθμό ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ επισκεπτών; Ντρέπεστε; Αν δεν σας τον δίνει ο πάροχός σας, απαιτήστε το.
  Και σε αντιπαραβολή βάλτε τον αριθμό των Κυριακάτικων φυλλάδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.