Αυτή είναι η συμφωνία Μέρκελ - Σαμαρά για τη ρύθμιση του χρέους
13/04/2014 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτή είναι η συμφωνία Μέρκελ - Σαμαρά για τη ρύθμιση του χρέους

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξουν και οι πρώτες πινελιές της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για το χρέος

Μια νηφάλια προσέγγιση στο τι έγινε τελικά κατά τη δεκάωρη επίσκεψη της φράου Μέρκελ στην Αθήνα, θα μπορούσε να δώσει το περίγραμμα για το τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα και τι όχι. Η επίσκεψη είχε και υπέρ και κατά, μπορούσε να εξελιχθεί και καλύτερα, αλλά μπορούσε να γίνει και χειρότερα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποιοι περίμεναν μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση της κ. Μέρκελ στο θέμα του ελληνικού χρέους και της διευθέτησής του. Κι αυτό είναι στα κατά της επίσκεψης. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε την κίνηση καλής θέλησης να μιλήσει γι’ αυτό και παρέπεμψε στο μέλλον οποιαδήποτε συζήτηση.

Ήταν σε γενικές γραμμές ψυχρή, ιδιαίτερα ψύχραιμη και χωρίς να αφήσει ούτε για μια στιγμή να σκεφτεί κανείς ότι η Μέρκελ μαλάκωσε και θα μας αντιμετωπίσει διαφορετικά τώρα. Η μόνη φορά που «ξέφυγε» ήταν όταν είπε ότι το πλεόνασμα δεν αφορά τον άνεργο, ωστόσο, κι αυτό το είπε με τέτοιο τρόπο που δεν έδωσε ελπίδα για κάτι καλύτερο σε κανέναν άνεργο.

Τέλος, στα κατά της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Γερμανία έκανε την «πάπια» στο θέμα του κατοχικού δανείου. Τι και αν της το «ξαναθύμισε» ο Σαμαράς, η Μέρκελ… αγρόν αγόρασε. Και είναι ασφαλώς ένα θέμα που δεν θα κλείσει ποτέ, θα παραμένει ανοικτή πληγή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά υπέρ από το ταξίδι – αστραπή της Μέρκελ. Σίγουρα ότι έφαγε το… κατσικάκι της χωρίς φόβο μήπως τη δηλητηριάσουμε, είναι καλό. Δείχνει να μας εμπιστεύεται περισσότερο.

Στα σοβαρά τώρα:

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δήλωση της κ. Μέρκελ για τα στοιχεία που θα περιμένουν όλοι στα τέλη Απριλίου για το πλεόνασμα θα είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Μπορεί κάποιοι να μεταθέτουν τις αποφάσεις για το Φθινόπωρο ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν στις αρχές Μαΐου. Στο Γιούργκρουπ που θα γίνει στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξουν και οι πρώτες πινελιές της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για το χρέος. Να δοθεί δηλαδή στη δημοσιότητα ένα αρχικό σχέδιο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και για μείωση των επιτοκίων.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμφωνήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά καθώς θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την υποψηφιότητα Γιούνκερ από πλευράς Λαϊκού Κόμματος.

Βεβαίως θα τονίζεται η σταθερή και χωρίς παρεκκλίσεις πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ως «αντάλλαγμα» για τη ρύθμιση του χρέους.

Μια άλλη πληροφορία που φαίνεται να είναι θετική και βγήκε από την επίσκεψη Μέρκελ είναι αυτό το λεγόμενο αναπτυξιακό ταμείο το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα ώστε να προσφέρει στην Ελλάδα την απαραίτητη ρευστότητα για το αναπτυξιακό «μπουμ» που θα βγάλει τη χώρα οριστικά από την ύφεση. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί κι αυτό στο Γιούρογκρουπ της 5ης Μαΐου και σίγουρα κάποια σημεία του θα τα δούμε πριν τις ευρωεκλογές.

Τέλος, σημαντικό θεωρείται και το στοιχείο ότι Μέρκελ και Σαμαράς συμφώνησαν για την οριστική αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα. Να μην ξαναζεί η Ελλάδα δηλαδή το συνεχές ψυχόδραμα των διαπραγματεύσεων με τον Πόλ Τόμσεν και την παρέα του. Βεβαίως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα δημοσιονομικά από Βρυξέλλες και ΔΝΤ (αν δεν αποχωρήσει από την τρόικα) αλλά δεν θα είναι αυτό το χάλι των παζαριών, των εκβιασμών και του «πιστολιού στον κρόταφο» που μας έβαζαν κάθε λίγο και λιγάκι.

Η ελληνική κυβέρνηση, με την έξοδο στις αγορές και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στην οικονομία κέρδισε και τους ευρωπαίους συμμάχους της. Η επίσκεψη της Μέρκελ και τα έστω και φειδωλά λόγια επιδοκιμασίας της προόδου της οικονομίας είναι το εφαλτήριο για την οριστική συμφωνία για το χρέος που θα υπάρξει μέσα στο 2014. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα οριστικά και αμετάκλητα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
    ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 13/04/2014 23:05:14

    Φίλε αρθρογράφε, Δεν είμαι ούτε οικονομικός αναλυτής, ούτε ακαδημαϊκός, ούτε μέλος κάποιου think tank. Είμαι ένας απλός πολίτης που παρακολουθώ τις εξελίξεις απ' όλα τα ΜΜΕ, και θέλω να σου πω πως αισθάνομαι. 1ον. Αισθάνομαι ότι όταν δανείζεσαι, πρέπει πάση θυσία να επιστρέψεις τα δανεικά. Και όταν λέω πάση θυσία, κυριολεκτώ. Διαφορετικά, αν δεν είσαι φερέγγυος, μετά από κάποια στιγμή θα σταματήσουν να σε δανείζουνε. 2ον. Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, που πήγαν τα λεφτά που δανειστήκαμε. Και αν υπάρξουν ευθύνες νε επέμβει η Δικαιοσύνη. 3ον. Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εκείνες οι δομές, ώστε τα νέα δανεικά να μην καταλήξουν στις ίδιες τσέπες. Αν γίνουν αυτά τα 3 πράγματα, και ιδίως το πρώτο, δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους μας. Πρέπει όμως να πείσουμε ότι είμαστε φερέγγυοι. Θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα κάνουμε μονομερώς παύση πληρωμών είναι επικίνδυνες παπαρολογίες. Είναι σαν να λες "ψηφείστε εμένα που είμαι αφερέγγυος".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.