13/12/2008 23:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το πουθενά…»

Ποια πρόσωπα κρύβονται αλήθεια, πίσω από τα κράνη, τα κασκόλ και τις κουκούλες; Δεν πρόκειται πια για 200-300 άτομα που είχαμε μάθει στο παρελθόν να αποκαλούμε, «γνωστούς-άγνωστους».

Μιλάμε πια για μερικές χιλιάδες παιδιά σ' ολόκληρη τη χώρα που κινούνται εντελώς αυτόνομα, αγόρια και κορίτσια συνηθισμένα και ήσυχα μέχρι προ τινος, που βρέθηκαν από το πουθενά στο προσκήνιο.

Σχηματικά, οι ομάδες αυτές των 16ρηδων συγκροτούν τρεις μεγάλες κατηγορίες:

*Η πρώτη είναι οργανώσεις αντιεξουσιαστών που από θέση αρχής επιζητούν την ανοιχτή και μετωπική αντιπαράθεση με την αστυνομία.

*Η δεύτερη αποτελείται από άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για καταστροφές, δεν έχουν ιδεολογικό στίγμα και αποκαλούνται μπαχαλάκηδες.

*Η τρίτη (και μεγαλύτερη) κατηγορία απαρτίζεται πια από μαθητές και συνομηλίκους τους που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Κινούνται σε παρέες πέντε-δέκα ατόμων και, χωρίς ιδιαίτερα πρότυπα, γοητεύονται από την αίσθηση ελευθερίας, που αποπνέει κάθε «περιθώριο».

*Τον τόνο στα πρόσφατα γεγονότα δεν δίνουν οι ομάδες αντιεξουσιαστών, αλλά ακριβώς «αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το πουθενά», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά άτομα του χώρου: «Πετροβολούν αστυνομικούς, σπάνε τράπεζες και καταστήματα και έχουν τόση οργή που δεν περιγράφεται με λόγια». Χτυπούν κάθε τι που συμβολίζει καθεστώς και βλέπουν με όρους βεντέτας κάθε αστυνομικό. Προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις συνοικίες και έχουν ετερόκλητα ενδιαφέροντα.

*Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά στέκονται αδιάφορα ή ακόμη και με καχυποψία απέναντι στις παλαιότερες αναρχικές και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις. Γι' αυτό και δεν είναι εύκολη η προσέγγισή τους. Σπανίως, άλλωστε, συναντώνται με άλλα μπλοκ στις πορείες και σπανιότερα σε συζητήσεις στα αμφιθέατρα καταλήψεων. Ανάλογη στάση τηρούν και απέναντι στις ομάδες μεταναστών, που έχουν διακριτή παρουσία σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

*«Κύτταρο» των «παιδιών από το πουθενά» αποτελεί η παρέα. Και όλες οι παρέες δεν είναι ίδιες. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα δύο ομάδων 14χρονων που κινούνταν παράλληλα κόντρα στα ΜΑΤ με στόχο ποια θα πλησιάσει περισσότερο. Χαρακτηριστική και η στιχομυθία άλλης παρέας μπροστά στην είσοδο καταστήματος, για το εάν ανήκει σε πολυεθνική αλυσίδα ή όχι πριν αποφασίσουν να το σπάσουν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα; Οι αναζητήσεις τους δεν βρίσκουν απαντήσεις πουθενά. Μόνο σε κάποιους φίλους που ζουν στην ίδια κατάσταση.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου, από την αυριανή «Ε»
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=69385508

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 13/12/2008 23:14:22

  @ Factorx
  Δεν σε προλαβαίνουμε.
  Αμαν

 2. donaE avatar
  donaE 13/12/2008 23:19:02

  εμενα μου φαινεται μια αλλη life style εκφραση.Ενταξει εχει και αδρεναλινη.Οι πιο μεγαλοι

 3. adexios avatar
  adexios 13/12/2008 23:34:30

  Οι δημοσιογράφοι που το παίζουν αγωνιστές της δημοκρατίας και ανεξάρτητοι μπορεί να μην είναι κουκουλοφόροι, φοράνε όμως στολές παραλλαγής. Το «έργο» τους είναι στρατευμένο στην υπηρεσία οικονομικών και πολιτικών παιχνιδιών. Θεωρούνταν ότι η «τέταρτη εξουσία» είναι υποταγμένη στην «πρώτη». Λάθος. Η «τέταρτη» θέλει να έχει πλήρως υποταγμένη την «πρώτη»…. Αυτός είναι ο «αγώνας της ελευθερίας» τους. Χειραγώγηση των υπόλοιπων εξουσιών και των πολιτών μέσω φερέφωνων και αναξιόπιστων star-δημοσιογράφων.

 4. Factorx avatar
  Factorx 13/12/2008 23:36:55

  @t: Βάζω για να έχετε παρακαταθήκη

 5. KRIMA avatar
  KRIMA 13/12/2008 23:45:07

  συμληρώνω τον αδεξιο

  Συνολικά διατρέχει την κοινωνία η σύγχρονη έλλειψη σεβασμού απέναντι στον ανθρώπινο πόνο.
  Όταν επιτρέπεται η κάμερα να μπαίνει στα πιο «απόκρυφα» μέρη της κοινωνίας, όπως κρεβατοκάμαρες, νεκροταφεία, νεκροτομεία και αυτό να διαφημίζεται ως «δικαίωμα του κοινού να μάθει» και «δημοκρατία στην πράξη» τότε η ενημέρωση έχει ξεφύγει από το ρόλο της και έχει γίνει εμπόρευμα στα χέρια τεράστιων και άπληστων οικονομικών κέντρων που μετατρέπουν τη δημοκρατία σε ένα γυάλινο σπίτι, διαφανές και προσβάσιμο από παντού,στους ανακριτές δημοσιογράφους και στις κάμερές τους. Η αποκάλυψη των μυστικών, που εμφανίζεται ως θεμέλιο της δημοκρατίας, γίνεται όπλο κατά της δημοκρατίας γιατί καταργεί τα δικαιώματα του πολίτη και κατ’ επέκτασιν και του πολιτικού(που είναι και ο στόχος της τηλεοπτικής επιρροής). Γίνονται πιόνια στα σχέδια των οικονομικών κέντρων και οι πολίτες και οι πολιτικοί. Ξαφνικά οι πάντες, απαγορεύεται να αμαρτήσουν ή να κάμουν λάθος λες και ο άνθρωπος υποχρεούται πλέον να είναι πάπας, άγιος ή καλόγερος! Μια κριτική που αφορά μόνο τους «στοχοποιημένους» της ενημέρωσης και ποτέ τους «εκλεκτούς» του συστήματος!!!

  KATΩ H XOYNTA TΩN MME

 6. t avatar
  t 13/12/2008 23:54:01

  Μπα ακόμη και οι καλόγεροι είναι σκέτη decadence

 7. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 13/12/2008 23:59:32

  Καλή μας "Ελευθεροτυπία",
  "Όποιος σήµερα θέλει να γράφει την αλήθεια έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει την αλήθεια, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει, την τέχνη να την κάνει όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που θα το πάρουν στα χέρια τους, την πονηριά να τη διαδώσει ανάµεσα τους (Μ.Μπρέχτ).
  Κι εμείς, ύστερα από τριάντα τόσα χρόνια σ' έχουμε πάρει πιά χαμπάρι...

 8. t avatar
  t 14/12/2008 00:01:37

  To troktiko αποφάσισε να μην ξαναβάλει καμία κάμερα και να δείξει πλάνα από την πορεία κυρίως γιατί γίνεται ζουμ σε πρόσωπα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους διαδηλωτές.
  Μας συγχωρείτε αλλά είδαμε κάποια πρόσωπα και ρουφιάνοι δεν γινόμαστε όσα κλικ και αν δώσετε....
  Το link το είχαμε πάρει από την "Γκάρντιαν" και μετά διαπιστώσαμε ότι το έπαιρνε από την "Ζούγκλα" οπότε να μας λείπει για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις με τον κόσμο.

 9. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 00:08:56

  Ειχε ειπωθεί εδώ στο μπλόγκ οτι θα επανέλθει σε ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παιδιών αυτών.Και συμφωνώ με την ανάλυση.Αλλα ειναι ακόμη προς διερεύνση οι αιτίες:οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική κοινωνία, οι οικογένειες, το σχολείο, η στρεβλή κοινωνικοποίησή τους, η μορφή των πόλεων. Γιατί πριν τις σπασμένες τζαμαρίες, ειχαμε τα σχολεία-αποθήκες να ειναι τίγκα στο γκράφιτι την βρωμιά, τα σπασμένα θρανία και την μουτζούρα, τους βανδαλισμούς και τους τοίχους παντού στις πόλεις γεμάτους τάγκς, που ολο και πληθαίνανε. Μέχρι που δεν μας ενδιέφερε, δεν τα βλέπαμε, και αυτά δεν ξέρανε οτι υπάρχουν χώρες οπου αυτό δεν συμβαίνει, το θεωρούσαν εικαστική παρέμβαση.Μία γενιά που μεγάλωνε σε πόλεις που δεν ειχε χώρο για αυτούς,αποκλεισμένα ηδη χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει περιθώριο,με γονείς κουρασμένους και χαμένους και ανίκανους να τους καταλάβουν ακόμη και αν το θέλουν,με χώρους ξεσπάσματος το γήπεδο οπου ολα επιτρέπονται και οπου οι μαφίες των παραγόντων τους καθοδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, μια τηλεόραση με ολο και πιο παρακμιακά πρότυπα και συμπεριφορές αθλιότητας και σάχλας που ειναι το σύγχρονο στάιλ λάιφ.Το σχολείο τους απορρίπτει, οι συμμαθητές τους τους απομονώνουν, τα ίδια δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει, οταν ανοίγονται, δεν ξέρεις και εσύ τι να πείς, οι γονείς αποκαμωμένοι απο την καθημερινότητα τα παρκάρουν σε ενα σχολείο οπου ειναι ήσυχοι γιατί τουλάχιστον ξέρουν που ειναι. Και δίπλα τους ολοι μίλάνε για λεφτά, λεφτά λεφτά και επιτυχία, και "λαμπερές" ξανθιές γκόμενες που δεν εχει σημασία πως τα αποκτάς, κανένας δεν ενδιαφέρεται, αρκεί να τα αποκτήσεις. Να δεν ειδες ο Εφραίμ και ο τάδε μεγαλουπουργός με την θεούσα του που η Παναγία μόνο αυτήν ευλογούσε; Δεν μιλάμε για ηλίθια παιδιά, για έξυπνα μιλάμε. Αυτά, γιατί δεν θα τελειώσουμε σήμερα.

 10. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 00:09:17

  Πώς εννοεί το άρθρο την τρίτη κατηγορία;
  ΄Εγκατάλειψη τού Σχολείου΄τί σημαίνει;
  Oτι πηγαινουν μονον στο Φροντιστήριο ή οτι γενικώς δέν θά πάρουν κάν Απολυτήριο Λυκείου;

 11. koukouroukou avatar
  koukouroukou 14/12/2008 00:14:34

  @8

  κάτι ξέχασαν όμως !
  http://troktiko.blogspot.com/2008/12/live_2078.html

  ε ρε δούλεμα που πέφτει !!!!!

 12. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 14/12/2008 00:19:38

  @ Αλεξάνδρα
  Δεν αμφισβητεί κανένας ότι τα παιδιά μας (οι μαθητές μας) είναι έξυπνα. Εκείνο που ψάχνουμε αυτές τις ημέρες είναι πώς θα παραμείνουν έξυπνα σαν μεγαλώσουν.

 13. PATRA avatar
  PATRA 14/12/2008 00:27:43

  ΚΑΦΕ ΣΕ ΚΟΛΩΝΑΚΙ/ΕΞΑΡΧΕΙΑ/ΠΑΓΚΡΑΤΙ , ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΦΤΥΣΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΜΠΑΤΣΟ, ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ (ΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΤΑΚΙΑ ΤΑ
  ΞΑΝΑΣΠΑΣΟΥΝ), ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΕΣΙΜΟ ΣΤΑ ΑΤ.
  ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ Κε ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (μικρη)

 14. kanis avatar
  kanis 14/12/2008 00:40:53

  @12 έξυπνα σαν μεγαλώσουν...ή έχοντα την απαραίτητη δόση οπορτουνισμού, ώστε να επιπλέουν πάντα, ως φελοί; Πόθεν η αναγέννηση , τότε;

 15. commento avatar
  commento 14/12/2008 00:41:07

  Δεν ξέρω αν στις δύσκολες μέρες για το ΣΥΡΙΖΑ η ελευθεροτυπία θέλει να κάνει τη δύσκολη δουλειά αλλά αυτά τα παιδιά δεν είναι από το πουθενά. Δυστυχώς δεν είναι Τσίπρες. Δυστυχώς δεν έχουν την υπομονή να ασχοληθούν με ξεπουλημένα μεγάλα αριστερά κόμματα και με αριστερούς μικροκομματικούς παράγοντες. Δυστυχώς η Κανέλλη πηγαινει σε γκάλα με αγγελοπούλου και το ΚΚΕ δεν τους εκφράζει. Ευτυχώς τα βαρέθηκαν όλα και όλους.
  Μόνη ελπίδα : να μην υποκύψουν σε κάνενα ξεφούσκωμα των αγώνων από τους δήθεν παράγοντες. Μόνος αντίπαλος : η ανοργανωσιά τους και το αυθόρμητο που δεν φτάνουν για ανατροπές. Αυτά ξέρουν οι "λόγιοι" και προσπαθούν ήδη να τους στρατολογήσουν με συναισθηματισμούς.

 16. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 14/12/2008 00:44:35

  @ Kanis
  Μην παίζουμε και με τις λέξεις, γιατί από 'δώ μέσα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τίποτ' άλλο. Έξυπνος είναι ο έξυπνος, ούτε η "γάτα" ούτε ο οπορτουνιστής.

 17. commento avatar
  commento 14/12/2008 00:51:16

  Οπουρτονισμός ήταν η αγαπημένη λέξη του ΚΚΣΕ επί Στάλιν... Βλέπουμε σήμερα πολύ καλά ποιο είναι το ΚΚΕ ποιο ήταν το ΚΚΣΕ ...

 18. kanis avatar
  kanis 14/12/2008 00:54:11

  Τι είναι ΚΚΣΕ;

 19. PATRA avatar
  PATRA 14/12/2008 00:54:13

  ΒΓΗΚΕ ΜΠΑΤΣΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΠΕΤΑΓΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ...
  ΠΩΣ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΕΡΙΧΝΑ ΠΕΤΡΕΣ, ΚΡΟΤΟΥ-ΛΑΜΨΗΣ ΕΡΙΧΝΑ.
  ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΚΑΛΟ...
  ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΝΗ ΕΧΟΥΝΕ ΣΚΑΤΑ....

 20. kanis avatar
  kanis 14/12/2008 00:58:34

  Ντόρα πρωθυπουργός, μας καθησυχάζει δηλαδή;
  Σταματούν οι κουκουλοφόροι τη δράση τους, τα παιδιά το θρήνο και τις καταλήψεις, εργαζόμενοι τις διεκδικήσεις, βουνά τα ..δέντρα τους.
  Αυτό είναι δηλαδή το γιατρικό;
  Για πείτε οι μάντεις της επαύριον!

 21. commento avatar
  commento 14/12/2008 01:02:13

  @kanis

  κομμουνιστικό κόμμα σοβιετικης ένωσης

 22. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/12/2008 01:04:16

  @kanis: ΚΚΣΕ = Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

 23. kanis avatar
  kanis 14/12/2008 01:07:51

  ..τι μαθαίνεις! Ποία η σχετική σημιολογία όμως, σε σχέση με τον απαραίτητο οπορτουνισμό και την καθ΄ημάς καθημερινή δημοσιογραφία; Τι να διαβάσουμε, τι να πιστέψουμε, πιά!

 24. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 01:14:02

  Διοτίμα, σ΄αυτό δεν έχω απάντηση. Γιατί οι απαντήσεις ειναι πολλές, ο καθένας και ο δρόμος του.Για μένα μπορώ να μιλήσω.

 25. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:14:51

  Στά γκαλά της Αγγελοπούλου δεν πηγαινει μονον η Κανέλλη.
  Παει ο Παγκαλος,ο Φιλης τής ΄Αυγής΄ ,ο Τζιμακος ο Πανουσης.
  Να λέμε ολόκληρη την αλήθεια...
  Πολλοί και απο όλα τά κόμματα σχετιζονται..
  Και μέ ΄αναρχική εκπροσωπηση΄...(Tζιμάκος...)

 26. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2008 01:16:00

  Ας δούμε που θα οδηγήσει η νίκη της αναρχίας.
  Εάν τα παιδιά δεν τα παρατησουν και συνεχίσουν τους "αγωνες" τους το αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της ανασφαλειας σε όλη τη χώρα.Εάν ικανοποιηθεί και το αίτημα για αποσυρση της αστυνομίας ,επειδή η φύση των πραγμάτων δεν ανέχεται κενό και πρέπει ο κόσμος και να ζήσει θα αναλάβουν ιδιωτικές συμμορίες την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των μαγαζιών.
  Και τότε δεν θα υπάρχουν ούτε "μπάτσοι",ούτε Κούγιες ούτε δικαστήρια.Θα πέφτει ξύλο σε όποιον θίξει προατστευόμενη επιχείρηση χωρίς πολλά - πολλά και ίσως και χειρότερα.
  Οι διάφοροι "ελευθεριακοί" και αναρχικοί δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι η μόνη αναρχική περιοχή του σύγχρονου κόσμου ήταν οι ΗΠΑ το 19ο αιώνα ,δηλ. το Φαρ Ουέστ.

 27. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 01:22:29

  Και αν μίλησα για εξυπνα και οχι ηλίθια παιδιά, ειναι γιατί δεν ειναι τα μαιμουδάκια που τρώνε το κουτόχορτο,σε στέλνουν με αυτά που σου λένε,μπορεί να μην έχουν απαντήσεις,εχουν ομως ερωτήσεις, και πολλά να πούνε, μπερδεμένα ή βουβά.

 28. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:25:20

  Ψυχραιμία 26
  Nομίζω ότι υπερβάλλεις .
  Ποιος θα δεχτεί την απόσυρση τής Αστυνομίας??
  Δέν ήρθε και το τελος του κόσμου...
  Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι μεγαλύτερη αστυνομοκρατία .
  Ο στόχος είναι νά μήν υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις στήν Οικονομική κρίση πού βρίσκεται εντός των Τειχών..
  Η φοβάσαι μήπως πώς μιά Νέα Κυβέρνηση θα λάβει πιό φιλολαϊκά μέτρα.??

 29. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:28:08

  Συγνώμη αλλά τά σημερινά παιδιά δεν είναι τά μοναδικά έξυπνα παιδιά που γέννησε ολόκληρη η Ιστορία τής Γής,ούτε τά μοναδικά που έχουν απορίες πρός τούς μεγαλυτέρους τους..Συνέβαινε σέ κάθε γενιά..
  Τι μυθοποίηση και αποθέωση είναι αυτή τής κάθε Νεας Γενιάς...
  Τα ιδια λεγανε καποιοι και για παλιοτερες γενιές..
  Σαν μυθιστόρημα τής Μαρως βαμβουνάκη έχει καταντήσει το θέμα.

 30. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 01:29:12

  @ Σπυρος Μη λερωνεις το στομα σου.Αυτα βλεπουν οι πιτσιρικαδες και αντε μετα να τους πεις κουβεντα.

 31. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2008 01:33:16

  @ Σπύρος
  Εγώ φοβάμαι ακριβώς την άνοδο της ανασφάλειας και στις γειτονιές αν συνεχίσουν τα ίδια.
  Δεν ξέρω αν θα φθάσουμε στο σημείο να συγκροτηθούν ιδιωτικές ομάδες για να φυλάνε μαγαζιά αλλά υπάρχουν προμηνύματα.
  Εάν μία νέα κυβερνηση ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πάρει πιο φιλολαικά μέτρα δεν έχω καμμία αντίρρηση.Αλλά τα έχουμε πει τόσες φορές-το κόλπο της δεκαετίας του 80 με το δανεισμό γίνεται άπαξ.Το πρωτο που είπε ο Μπαρόζο όταν τον ρώτησαν για την Ελλάδα είναι ότι "η Ελλάδα έχει πάρει πολλά λεφτά από την ΕΕ".

 32. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:36:58

  donaE@
  Δένα κατάλαβα τι εννοείς...Aσε τα λερωματα κατα μερος...
  Ειναι η πρώτη γενιά 15 χρονων παιδιών που γνωρισες??
  Aπο την ΄ευαισθησία΄τού ειδους που αναπτύσσεται κινδυνευουν περισσοτερο τά παιδιά...
  Και εάν δεν παίρνουν κουβέντα τώρα(λογω ηλικίας)θα καταλάβουν αργότερα και τά δικά τους παιδιά θα αντιδρούν προς αυτά οταν εχουν γινει ενήλικοι...
  Ξαφνικά ξεχάστηκε η εξέλιξη τών Ανθρώπων και σταμάτησαν τά πάντα σέ μια Γενιά.
  Και αυτή η προσπάθεια ενοχοποίησης οσων δέν υμνούν τά παιδιά μονίμως και πάντοτε,αλλού........
  Δεν είμαστε ολοι αναγνώστες Αρλεκιν ούτε μονον Ελευθεροτυπίας και Lifo...

 33. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:39:51

  Ψυχραιμία@31
  Δέν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά εάν φτάσουμε στήν αθλιότητα τής αυτοδικίας σημαίνει οτι θα τήν έχει επιτρέψει το Κράτος.

 34. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 01:41:28

  Σπύρο, ιδού η είδηση. Ουτε αποθέωση ουτε εξιδανίκευση. Προφανως οι γενιές δεν ειναι ιδιες. Ουτε οι συνθήκες, οι σχέσεις και τα αδιέξοδα ειναι τα ίδια. Σε ποιό μυθιστόρημα αναφέρεσαι ακριβώς; Μάλλον δεν σε βοήθησε .

 35. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:51:14

  Αναφέρομαι στη ιδια τήν Ζωή.Τά μυθιστορήματα τής δεκάρας άλλοι τά φτιάχνουν..
  Και η ΄αποθέωση΄και οι Υμνοι οδηγουν σε μεγαλύτερη κατάθλιψη αυτούς πού αναμένουν απο τά παιδιά να εκπληρώσουν τίς δικές τους ματαιώσεις............
  Η γενιά τού 50 και τού 60 δεν ειχε αδιέξοδα τοτε??
  H γενιά τού Πολυτεχνειου??
  Η γενιά τού 815??
  Oι μετέπειτα γενιές??
  Oλες υμνηθηκαν και αποκαθηλώθηκαν..
  Η κοντόφθαλμη ανάγνωση της Ιστορίας οδηγεί σε μελό,και τα σημερινά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς πού τά ΄αγκαλιάζουν΄σφικτά.
  Απο την μεγάλη αγάπη θά τά πνίξουν στο τέλος..

 36. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:53:28

  Και η πρώτη γενιά πού έφαγε το Life style ειναι η γενιά τού Nitro και τού Κλικ...
  Ποιος χρηματοδοτούσε το Nitro???????????????

 37. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 01:53:35

  Ενοουσα μην λερωνεις το στομα σου με τα ονοματα των ανθρωπων που ανεφερες στο γκαλα,στο #25,αλλα στο μεταξυ επεσε αλλο σχολιο.Εγω συμφωνω μαζι σου.Αδικα με κατηγορεις για αρλεκιν και LIFO.Νομιζω το ξανακανες.

 38. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 01:54:18

  @Σπύρος για σενα το 37

 39. ΣΑΣΑ avatar
  ΣΑΣΑ 14/12/2008 01:56:59

  Ρε εδώ έχουμε απέραντο χαβαλέ.
  Απέραντο χαβαλέ, σ' όλη την χώρα.

  Αυτό εκμεταλλεύεται την μεγάλη δυσαρέσκεια
  του κόσμου και τίποτα άλλο.
  Στο μεταξύ εξυπηρετούνται ξένα σχέδια.

 40. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 01:57:43

  Dona E :Δέν το ξανάκανα.
  Αν θυμαμαι καλά μάλιστα ειχαμε συζητήσει για μουσική.
  Το σχόλιο τότε απευθύνεται ολόκληρο στην κοινωνιολογική ανάλυση της κυρίας Αλεξάνδρας.
  Σού ζητώ συγνωμη.

 41. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 01:58:33

  @ Σπυρος Παρακαλω

 42. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2008 02:05:42

  @ Σπύρος
  Δεν ξέρω για τις άλλες γενιές αλλά η γενιά του 815 στην οποία ανήκα ήθελε να πάρει εύκολα πτυχίο.
  Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο και δεν μπορεί να με ξεγελάσει κανείς.
  Εκείνο που συνεβη ήταν ότι ο Φλωράκης ως παλιός αριστερός είχε το συνθημα "πρώτοι στα μαθήματα -πρώτοι στους αγωνες" και δεν έβλεπε με καλό μάτι αιτήματα για διευκολύνσεις στα μαθήματα.
  Ετσι οι αριστεριστές που έγιναν μετά οι πρώτοι αναρχικοί ξεκίνησαν τις καταλήψεις αιφνιδιάζοντας τα κόμματα και τελικά ακύρωσαν τον 815 καταφεροντας και πλήγμα στην κομματική στρατευση και αρχίζοντας την πορεία που μας έφθασε ως εδώ.
  Λοιπόν ξεπεράστηκαν τα τότε κόμματα από τη νεολαία;Ναι αλλά αυτή η νεολαία -δηλ. οι σημερινοί 50αρηδες ήθελε να πάρει εύκολα πτυχίο και μην κοροιδευόμαστε.

 43. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 02:16:30

  @Ψυχραιμία
  Δεν ξέρω εάν ήθελε νά πάρει εύκολα Πτυχίο ,αλλά θυμάμαι ταυτόχρονα Καθηγητές,συνεργάτες τής Χούντας,νά κάνουν τήν ζωή δύσκολη σε πολλούς φοιτητές,χωρίς λόγο..
  Τον 815 δεν τον ακύρωσαν μονον οι αριστεριστές,αλλά και οι Αυτόνομες Συσπειρώσεις της Εποχής καθώς και μερίδα τού Ρηγα(Παντειος,Αρχιτεκτονική,Ιατρικη,Βιολογικό και μερικές άλλες σχολές)καί τής Β.Πανελλαδικής,αλλά και μερίδα τής ΠΑΣΠ,πού τότε ήταν ριζοσπαστικοποιημένη(συμφωνα μέ τούς όρους τής εποχής).
  Η κομματική στράτευση με την παλαιά έννοια μειώθηκε στην δεύτερη τετραετία τού ΠΑΣΟΚ και απο το 90 και μετά υποβαθμίστηκε πλήρως..
  Αφού είμαστε τής ίδιας γενιάς ,θά θυμάσαι πώς το βασικό σύνθημα ήταν η άρνηση στην ΄Εντατικοποίηση τών Σπουδών΄...
  Δεν ήταν λάθος σύνθημα..Και ούτε όσοι πήραν Πτυχίο εκείνες τίς εποχές είχαν ελλειπείς γνώσεις...
  Το σχέδιο του Δοξιάδη δέν ήταν ακόμα ικανό νά περάσει στην φοιτητική κοινωνία...
  Και τά αποτελέσματα τής εντατικοποίησης και μάλιστα τής ανούσιας όπως εφαρμόστηκε αργότερα(απο το Δημοτικό ακόμα)έχουν οδηγήσει εδώ πού οδήγησαν..

 44. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 02:16:46

  @ ψυχραιμια 42 Αυτη η γενια αφου την ειχανε πρηξει με τον εμφυλιο,και με την τιμημενη αριστερα,και αφου η δεξια δεν της επετρεπε ουτε να γραψει στην δημοτικη,καταλαβε το ματαιο του πραγματος και ειπε,αει στο διαλο ολοι εγω θα μπω στην παραγωγη και θα τους ...την μανα.Για αυτο ηθελε να παρει πτυχιο.Αυτο θυμαμαι εγω μετα απο ωρες συνελευσεων και συζητησεων.Παλι καλα που δεν παραλογιστηκαμε με τοση πρεσα.Αυτη η γενια προδοθηκε νωρις.

 45. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 02:20:54

  @Σπυρο που τα θυμηθηκες ολα! Β.Πανελλαδικη!

 46. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 02:29:13

  @Dona.
  Ε αφού με τά παιδιά της Β.Πανελλαδικής ειχαμε ιδια γραφεία κάποτε..
  Μετά ήρθαν οι μεγάλες ΄αγάπες΄το 77 ,χέχέ.
  Οι περισσοτεροι Πανελλαδικάριοι ζούν ανάμεσά μας ακόμα ....Μην λέμε ονόματα τώρα...Ως ιστορία τά θυμόμαστε πιά...

 47. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 02:31:14

  Σπύρο τον Πανούση σε γκαλά της Αγγελοπούλου τον έχει πάρει κάποιο μάτι συγκεκριμένα ή κάνεις εκτίμηση οτι αφού εκπέμπει από δικό της σταθμό άρα θα πηγαίνει και σε γκαλά?

 48. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 02:33:17

  Ξ.Δ.
  Εχει κυκλοφορήσει φωτογραφία του στο διαδίκτυο στην τελευταια εκδήλωση της Γιαννας για τον ραδιοφωνικό της σταθμό..Είναι οι δυό τους απο το γκαλά.
  Και δεν είναι μονταρισμένη..

 49. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 02:37:04

  @ 48 Ναι ζουν,μερικοι πολυ,πολυ καλα

 50. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 02:38:41

  Δεν το αμφισβητώ αλλά θα ψάξω να την δω με τα μάτια μου. Και θέλω να δω το ύφος και την στάση του, αν δηλαδή η όλη του παρουσία εκεί ήταν καθαρά ειρωνική. Ακόμη και να ήταν όμως, όντως δεν κάθεται καλά στο στομάχι ως θέαμα.

 51. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 02:41:22

  Κυκλοφόρησε καί στίς εφημερίδες Ξ.Δ.
  Και οι δυό τους αμήχανοι φαίνονταν πάντως..

 52. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 02:47:10

  @ Ξένος Δάκτυλος 50 Νομιζω καπου ειπες πως εισαι 26 χρονων.Επιβεβαιωνεται.Μια χαρα θεαμα ειναι η φυσικη εξελιξη ολων αυτων των ατομων απο την εποχη του 80 και δωθε,που ο κυνισμος αντικατεστησε το κενο μεσα τους.Οι 'αλλοι' ειναι εκτος κυκλωματων.

 53. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 02:50:28

  http://www.mediablog.gr/wp-content/uploads/tzimakos-gianna.jpg

 54. ΣΑΣΑ avatar
  ΣΑΣΑ 14/12/2008 02:57:01

  Εδώ έχουμε χαβαλέ και τίποτα άλλο...

  Απλώς το ανεχόμαστε επειδή είμαστε
  κυκλωμένοι από την φτώχεια και τόσα άλλα..

 55. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 03:03:05

  donaE στην παρατήρησή σου υπάρχει μια υφέρπουσα υπεροψία που μάλλον απορρέει από την ηλικιακή μας διαφορά. Το σχόλιό σου είναι απλά δεκτό. Θα ήταν καλοδεχούμενο αν παρέλειπες αυτή την περιττή αναφορά. Γνωρίζω για τους βολεμένους, γνωρίζω οτι κατά πάσα πιθανότητα ίσως στο μέλλον βολευτώ ακόμα περισσότερο σε σχέση με όσους «μου ξινίζουν» σήμερα, αλλά άσε με να χαρώ τα χρόνια μου χωρίς επόμενο τέτοιο υπονοούμενο σε πιθανό επόμενό μας διάλογο.
  Και συγκεκριμένα για τον Πανούση, δεν λεω ότι βάζω το χέρι μου στη φωτιά ούτε ότι αποκλείω τίποτα. Απλώς, αν πράγματι αποδειχθεί κάποια στιγμή οτι τα παίρνει (άμεσα ή έμμεσα) για να κάνει «χαμαλοδουλειές του συστήματος», για το συγκεκριμένο πρόσωπο όντως θα νιώσω μια κάποια απογοήτευση. Και δεν κρύβω οτι μέχρι αποδείξεως –ή ισχυρότατης, βαριάς ένδειξης- του εναντίου, είμαι καλοπροαίρετος δέκτης των περισσότερων σχολιασμών του.

 56. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 03:04:58

  Μάλλον διάβασες πολλά σήμερα και δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς λέγεται.Ειναι θέμα στάσης ζωής, χώρου ή γνώσης και αν δεν καταλαβαίνεις δεν πειράζει, δεν έχασε η Βενετιά βελόνι.Δεν έθιξα την νοημοσύνη της δικής σου γενιάς, προφανώς κάθε γενιά ειχε τις δυσκολίες της και τα αδιέξοδά της, αλλα να ειμαστε και του Αρλεκιν και της μελό γυναικείας λογοτεχνίας και του Λίφο και του Ουφο και σιγά τωρα οι Λαλιωτοκωστόπουλοι, στο Νίτρο καταλήξανε,και "πφφφ ευαισθησίες"...., μήπως πρέπει να κλεισουμε τα ματια μας για να μην δούμε τι έγινε,μην και ξαναγίνει; Κατάλαβες οτι μιλάμε για παραβατικές συμπεριφορές και περιθώριακούς εφηβους; Να τα αφήσουμε να τα ρημάξουν όλα λοιπόν,να μην τα δούμε μην και τα πνίξουμε με την μεγάλη αγάπη μας.΄


  ΥΓ. Οσο για το Λίφο, μένω μακρυά απο Αθήνα και το ξέρω εγκυκλοπαιδικά, οσο για το σχετικό υπόλοιπο σκουπιδαριό, κάλα τώρα ψώνισες απο σβέρκο.Ετσι για να γνωριζόμαστε.Ειναι πολλές οι απαντήσεις και σε πολλές, ότι θέλουμε καταλαβαίνουμε.

 57. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 03:05:55

  Προ ολίγου ήμουν στο Σύνταγμα. Μικρός αριθμός ατόμων μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 58. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:07:04

  Ξ.Δ.
  Με συγχωρείς αλλά τζάμπα παρεξηγείσαι...
  Δεν κατάλαβα καμιά υπεροψία στο 52.
  Μάλλον συμπάθεια.
  Αλήθεια για τον Τζιμάκο έχεις την εντύπωση πώς μένει στο Δρογούτι και εργάζεται ως μεταφορέας γιά να συμπληρώνει το εισόδημά του??
  Προσωπικά,πέρα τού ότι μιά χαρά βολεμένος απο μικρός ήταν,δεν μού είπε ποτέ οτιδήποτε ,ούτε μουσικά ,αλλά ούτε σε επιπεδο διακηρυξεων..
  Και αυτό απο τότε πού πρωτοεμφανίστηκε..
  Υποκειμενική γνώμη πάντα.

 59. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 14/12/2008 03:16:15

  Και μια που οταν διάβασα τα σχόλια που προηγήθηκαν, ανακάλυψα οτι αυτό το 815 κάτι μου θύμιζε αλλα δεν θυμόμουν ακριβώς τί, άσε φίλε. Στα ίδια μαγαζιά συχνάζαμε,τις ίδιες εποχές,ξέρω καλά τις ιστορίες απο τον στρατό,και τα αδιέξοδα, και τις καταλήψεις του καιρού και αν ήταν δύσκολα τότε.

 60. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:16:40

  57@Αλεξανδρα.
  Δεν βλέπω μόνον περιθωριακούς εφήβους.
  Μπορεί η Ελευθεροτυπία να θέλει να τούς βλέπει έτσι γιά να πουλήσει ανέξοδη ΄αντεξουσιαστική στάση΄...
  Βλέπω και υγιέστατα παιδιά πού στά 15 τους και στά 16 τους τά πήραν χοντρά απο μιά εγκληματική ενέργεια ενός Αστυνομικού σύν όλα τά ζόρια πού τραβάνε...
  Δηλαδή πιστεύεις πώς οι σημερινοί νέοι που βγήκαν στούς δρόμους θα γίνουν Ρωχάμηδες αύριο??
  Γιατί τέτοια ανησυχία??
  Αυτούς πού απεχθάνομαι είναι τούς ΄μπαχαλάκηδες΄και τούς ΄αντεξουσιαστές΄.Και βαριέμαι τον Τσίπρα με την ψήφο στά 16...
  Kαι δεν θεωρώ την γενιά μου ούτε καλύτερη ,ούτε χειρότερη...Παρόμοια υπό άλλες συνθήκες.
  Υ.Γ.
  Μακάρι να υπήρχε διαδίκτυο και το 78-στο Πολυτεχνείο το 73 θαταν δύσκολο γιατί θα τοχε πετσοκόψει η Χούντα-στις Καταλήψεις ,στό Χημείο,ή στις δολοφονίες τών Κουμή-Κανελλοπούλου το 80..
  Καί πάλι αντίστοιχα και χειρότερα θα γράφονταν..

 61. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 03:17:27

  @Ξένος Δάκτυλος 54 Καμια υπεροψια,το αντιθετο.Απλως πικρη διαπιστωση για τα χαλια εμας των παλιων.Ανεφερα την διαφορα,γιατι εξηγει την απορια σου,μιας και δεν εζησες την πορεια ολης αυτης της γενιας,διαφορετικα θα ητανε σχεδον αυτονοητη η φωτογραφια για σενα.Τοσο χαλια ειναι τα πραγματα,και προκειται για μεγαλης εκτασης φαινομενο.Τελος παντων εσεις ειστε το μελλον,οπωσδηποτε.

 62. τιμωρός avatar
  τιμωρός 14/12/2008 03:19:06

  Καλά, ακόμη να καταλάβουμε ότι η γενιά του 815 χρησιμοποιήθηκε για να έρθει θριαμβευτικά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;
  Η τότε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την εντατικοποίηση στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αν είχε συνεχιστεί θα καθιστούσε την Ελλάδα Ιρλανδία της δεκαετίας του 80. Τώρα θα είμαστε στα επίπεδα της Σλοβενίας -ως οικονομία και ως πολιτισμός. Με ισχυρή ναυτιλία και χρημαοτοικονομικά και πληροφορικοπροχώ χωρίς γραμματείς της ΠΑΣΠ ΚΑΤΕΕ και μηχανικούς από το Ανατολικό Βερολίνο.

 63. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:23:46

  Μάλλον δε θέλαμε να γίνουμε Ιρλανδία και δεν πειράζει πού δεν θέλαμε..
  Και το ΠΑΣΟΚ θα ερχόταν οπωσδήποτε στην Εξουσία.
  Ηταν ιστορική αναγκαιότητα.
  Σιγά που η γενιά τού 815 χρησιμοποιηθηκε γι΄αυτό.
  Μέ η χωρίς καταλήψεις έπρεπε επιτέλους να εκπροσωπηθούν και άλλες κατηγορίες Πολιτών περά απο την Δεξιά..
  Το πώς εξελίχθηκε το ΠΑΣΟΚ είναι άλλο θέμα.Αλλά ήταν απαραίτητο να κυβερνήσει..
  Καί στην αρχή τουλάχιστον εξεφρασε και πολλούς ριζοσπαστικοποιημένους ανθρωπους..

 64. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 03:25:06

  Σπύρο γενικότερα είμαι καχύποπτος απέναντι σε πρακτικές «εκ των έσω αποδόμησης» απλώς θα ήθελα να ελπίζω –και η έλλειψη τρανταχτών, αδιάσειστων αποδείξεων πιστεύω πως μου το επιτρέπει- οτι ίσως στον συγκεκριμένο θα έπρεπε να κάνω μια εξαίρεση, θεωρώντας οτι μάλλον αυτό κάνει. Αν τον πάρει το μάτι μου να ζει έστω και με υποψία πολυτέλειας ή να παίζει τις κουμπάρες με υψηλά ιστάμενα, σιχαμένα πρόσωπα και παράγοντες (όπως το γκαλά που ανέφερες και με προβλημάτισε), στην συνείδησή μου θα κριθεί αναλόγως. Αλλά για μένα είναι λίγο δύσκολο ακόμη και τότε να τον διαγράψω εντελώς, αφού ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ακόμα και όταν μιλάει ο αποδεδειγμένα βολεψάκιας Λαζόπουλος, κάθονται να τον ακούσουν. Φυσικά οι απόψεις τους κρίνονται, ζυγίζονται, φιλτράρονται και εκτιμώνται. Γενικά θέλω να τους ακούω όλους. Ακόμα και τον μικρό* Πλεύρη ή τον Γεωργιάδη, πολλές φορές κάθομαι και τους ακούω ή βλέπω βίντεο και εκπομπές τους. Δεν λένε μόνο μαλακίες.

  *Τον μεγάλο, ούτε κατά διάνοια. Η ανεκτικότητα και η συλλογή απόψεων, έχει και όρια.

 65. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 03:25:17

  Το αρθρο είναι η προσπάθεια εξωραισμού μιας κατάστασης με βαθύ πολιτικό νόημα. Τα παιδιά δεν έπεσαν από τον ουρανό και δεν φύτρωσαν από την γή ξαφνικά. Ήταν εδώ πάντα και δεν τα βλέπαμε. Υπήρχαν όμως και άλλοι που τα έβλεπαν. Οι schooligans π.χ. δίνουν το ρυθμό και διάφορες πολιτικές ομάδες. άλλοτε εμφανιζόμενες και μη τα χρησιμοποιούν σαν εμπροσθοφυλακή. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. τα παιδιά νομίζουν οτί παίζουν. Όταν τελειώσει το χαβαλέ, πάλι θα μιλάμε για το χάσμα των γενεών.

 66. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 03:28:34

  Ειμαι περιεργη,θα ειναι παλι ψηλα σε προτιμησεις οι αστυνομικες και στρατιωτικες σχολες,φετος?

 67. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:30:33

  Ξ.Δ σού έβαλα το link,αλλά την πάτησα γιατί θέλει moderation..
  Πάντως δεν είναι η φωτογραφία το ζήτημα..
  Δεν θέλω να γράψω άλλα δημόσια.
  Παντως μάθε περιοχή κατοικίας,και σημαντικές δημόσιες σχέσεις και θα βγάλεις άκρη..
  Εμένα δεν μού έκανε ποτέ ούτε σάν διασκεδαστής...
  Μεχρις εκεί τον είχα...

 68. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:31:47

  67
  Νάσαι σίγουρη..
  Σταθερή δουλειά και εξασφαλισμένη.

 69. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 03:31:48

  @ donaE
  Θα είναι, ναι. Τι νόμισες? Τα παιδιά ξέρουν ότι εκεί θα έχουν μια σιγουριά και δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλεια τους ανά πάσα στιγμή.

 70. τιμωρός avatar
  τιμωρός 14/12/2008 03:33:55

  @62
  Το χειρότερο κακό που κάνει μια χούντα είναι η αντίσταση που αναπτύσσεται εναντίον της.

  Δεν είναι απαραιτήτως "καλή" η ριζοσπαστικοποίηση, πολλώ μάλλον η αριστερά.
  Επιπλέον το παραμύθι της αντιπροσώπευσης των μισών ελλήνων που βγήκαν από το περιθώριο κ.λπ. πρέπει κάποτε να σταματήσει. Το κέντρο κυβενρούσε στον εμφύλιο, το κέντρο στον Μπελογιάννη, το κέντρο στα ιουλιανά, το κέντρο από το 22 ως το 36, το κέντρο από το 10 ως το 20. Μαζί με τη δεξιά (που κυβερνούσε στα άλλα διατήματα) ήταν το λιγότερο 75% και συνήθως το 90-95% του λαού. Ποιοι δεν αντιπροσωπεύονταν;

 71. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 03:35:38

  Τοτε θα υπαρχει η απαντηση σε ολες τις ερωτησεις.

 72. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 03:50:34

  To ΠΑΣΟΚ ήταν η ριζοσπαστική εξέλιξη τού Κέντρου.
  Και το Κέντρο δεν ήταν κάτι το συμπαγές..
  Απετέλεσε και καταφύγιο πολλων αριστερών πολιτών.
  Η Αποστασία απέδειξε τίς διαφορετικές δυνάμεις που υπήρχαν στο κέντρο.
  Μονον που ξεχνάμε και μερικές λεπτομέρειες:Tήν αποδεδειγμένη παρακρατική λειτουργία τής μετεμφυλιοπολεμικής Δεξιάς και το Παλάτι,αλλά και τίς εξωθεσμικές πιέσεις τών Αμερικανών.
  Και δεν καατνοώ γιατί θάπρεπε να παίρνει διαρκώς η Δεξιά το ΄πρωτάθλημα΄...
  Κέρδισε πού κέρδισε έναν εμφύλιο με ξένες πλάτες και με μιά παρασιτική Αστική Ταξη,που κρυβόταν στην Μέση Ανατολή,τσάκισε μετά και τούς ηττημένους..
  Πέραν τού ότι ξερίζωσε πολλά Χωριά για να γεμισει την Αθήνα..
  Το μόνον που δεν χρειαζόμαστε τώρα ειναι νά εμφανιστεί και μιά δεξιά Ρεπούση να ξαναγράψει την Ιστορία.

 73. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 03:51:03

  Ως πότε θα έχουμε Drama-Queens ενήλικές, που μόλις τα παιδία δηλώσουν την αντίθεση του στο καταπιεστικό καθεστώς, βγαίνουν να εκφράσουν την έκπληξη του και διάφορες άλλες δικαιολογίες, αντί να σκεφτούν ήδη σιωπηλά μέσα τους και να αναρρωτηθούν για τα σωστά ή μη προς τα παιδιά? Όλα τα άλλα περιτεύουν γιατί είναι κατόπιν εορτής. Σαν τον εγκληματία που μετά το φόνο ζητά συγνώμμη. Κυρίως περιτεύουν οι βαθυστόχαστοι πόρδοι της μαζικής ενημέρωσης.

 74. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 03:54:35

  Διευκρίνηση: ως καταπιεστικό καθεστώς εννοώ το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα, την άνευ προηγουμένου υποχρεωτική προσπάθεια επίτευξης του στόχου, την πίεση από την οικογένεια και τον περίγυρο, την απαίτηση το παιδί να είναι super hero.

 75. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 04:00:20

  75
  Συμφωνώ.
  Τα παιδιά είναι οι πιό σκληρά εργαζόμενοι απο τά 5 τους,με χιλιάδες υποχρεώσεις,φροντιστήρια,΄παράλληλες δραστηριότητες΄-η μόδα της εποχής-και μιά βλακώδη εντατικοποίηση με στόχο την εισαγωγή στο Πανεπιστημιο και μόνο.Σύν τον ηλίθιο ανταγωνισμό μερίδας γονιών που θεωρουν οτι τά παιδιά τους συμμετέχουν σε διαγωνισμό για το ποιό έχει την καλύτερη παραπαιδεία,και το καλύτερο παπούτσι..
  Περιμένω την πρόταση κατάργησης τών φροντιστηρίων...
  Και εκεί θα φανεί ποσα απιδια πιάνει ο σάκκος απο την ΄συντεχνία΄..
  Αλλά ποιός θα τολμήσει??

 76. τιμωρός avatar
  τιμωρός 14/12/2008 04:00:28

  Εγώ πάλι νομίζω ότι το Κέντρο και η Δεξιά φέρθηκαν μεγαλόψυχα (όχι από καλοσύνη βέβαια) σε ένοπλους (ενόπλους λέγω) ηττημένους που βαρύνονταν με την ομηρία του 45, την βίαιη στρατολόγηση του 47-49 και του παιδομαζώματος για να αναφερθώ στα σημαντικότερα.

 77. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 04:14:27

  Σπύρο εκτός από αυτό και την αποκοπή του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής, θα έπρεπε και οι δάσκαλοι & καθηγητές, να περνούν από πολύ σοβαρούς ελέγχους, μεταξύ αυτών και ψυχομετρική παρακολούθηση.
  Για την αστυνομία ο ανάλογος νόμος ψηφίσθηκε το 2001 (!!) ενώ ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται μόλις φέτος (...) κατά δήλωση του Πέτρου Ευθυμίου.

 78. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 05:35:01

  @ Ξενος Δάκτυλος
  Βρε τι δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου!! Ογνωστός συνδαιτημόνας της Γιάννας και φιλοξενούμενος στης στο ALPHA NERO όταν επισκεπτόταν συχνά πυκνά τον Πόρο το καλοκαίρι του 2003.

 79. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 05:41:33

  @ Σπύρος
  Τα παιδιά πάνω από όλα τους γονείς τους έχουν ανάγκη. Η διακοπή κάποιων ωρών της μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος θα ήταν μια κάποια λύση. Τα παιδιά δεν θα κολούσαν και οι γονείς θα τους απαντούσαν, παρά θα ηρεμούσαν με το να κοιτά ο μπόμπιρας τηλεόραση και αυτοί να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Κλείστε τις τηλεοράσεις για να μπορούν τα παιδιά να ακουστούν. Μόνο έτσι ίσως μπορεί κάτι να γίνει. Και τότε τα παιδιά θα ξέρουμε από που έρχονται και που πηγαίνουν.

 80. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 05:56:21

  Orestios δεν έκανα έλεγχο ανατρέχοντας σε σχετικά Φ.Ε.Κ. Τον ανέφερα ως πηγή και δεν θεωρώ οτι πρώην υπουργός, όποιας παράταξης, ότι καπνό κι αν φουμάρει μπορεί να κάνει δημόσια τέτοια δήλωση και να είναι ανακριβής. Υπήρχε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ να τον διαψεύσει. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ούτε πιστεύω οτι έβγαλε την ουρά του κόμματός του απ’ έξω. Από το 1981 έως το 2001 θα μπορούσε η παράταξή του να τον είχε ψηφίσει αυτόν τον νόμο. Κι από το 2001 έως το 2004, να τον θέσει σε εφαρμογή. Δεν φαίνεται για κομματική η παρατήρησή του.

 81. ataktos avatar
  ataktos 14/12/2008 06:04:06

  Τιμωρός- άρε συμπεράσματα μεγάλε που έχεις βγάλει μέρα μεσημέρι που έχουμε . Και τότε το ΚΕΝΤΡΟ και η ΔΕΞΙΑ δεν έστειλαν 2.000.000 ελληνόπουλα στο εξωτερικό για γυμναστική Της εθνικής σπόνδυλοκειστιλης .Ποσά από αυτά έχουν γυρίσει πίσω σε κασόνια και με κλάματα .Μας δουλεύεις όμως κανονικά .Είσαι μαγγας τέρμα.

 82. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 06:17:26

  @ Ξένος Δάκτυλος
  Θα είχε σημασία για σένα το χαρτί του ψυχιάτρου? Τότε θα ήταν όλα καλά για τα παιδιά? Ξέρεις ότι για να πάρεις τέτοιο χαρτί πρέπει να έχεις περάσει πρώτα από 6μηνη παρακολούθηση και μετά βλέπουμε αν σου δωθεί? Και αυτό δεν το λέει ο νόμος αλλά η ιατρική πρακτική. Αν περίμενες από νόμους...... Αυτό που γίνεται τώρα με τα χαρτιά αυτά είναι μην πω τι. Πάρ' όλα αυτά, ουσιαστικής σημασίας είναι η συμμετοχή των γονέων που, για ακόμα μια φορά, είναι απόντες. Αυτοί, ως έχοντες μεγαλύτερο συμφέρον, μπορούσαν μέσω των ενώσεων γονέων και κηδεμόνων να ελέγχουν. Αλλά οι επικεφαλής τους, επειδή βαριούνται, διεκδίκησαν ο έλεγχος να γίνεται από τους ιατρούς.

 83. ataktos avatar
  ataktos 14/12/2008 06:25:21

  @timoros-Φαίνετε αυτά και αλλα είχε στο μυαλό του ο εκπρόσωπος τους Νικήτας Κ .δήμαρχος του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Ευρώπης όταν στο ΑΝΤ έλεγε απαξιώτηκα για τους μετανάστες και συγκεκριμένα για αλβανικής καταγωγής . Τους εφερε η όχι η ΔΕΞΙΑ ,τους εκμεταλλεύτηκε το ΚΕΝΤΡΟ .Τώρα άνοιξαν και είδαν ότι τελείωσε η περίοδο φτηνών εργατικών χεριών ο περίφημος «εκσυγχρονισμός» τους πέρασε δίπλα και δεν άφησε τίποτα , δημιουργήθηκε στρατιά πτυχιούχων που γέμισαν της καφετέριες τον 5 ευρω .Και αυτή είναι τώρα ΝΑΤΟ ,άρα τι γίνεται .Τα σύνορα ανοιχτά και ο λαός δεν αποχωρεί δεν φεύγει στο παράδεισο .Φαύλος κοινωνικός κύκλος .μήπως τώρα οι εξαθλιωμένοι πρέπει να ζητήσουν να φύγουν οι κηφήνες της άρχουσας τάξεις βροντοφωνάζοντας το ,και ουσιαστικά αυτό αποκρυπτεί η εξέγερση

 84. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 06:27:06

  Orestios προσωπικά όχι απλώς δεν είμαι αναρχικός αλλά θεωρώ οτι στις πολιτειακές μου αντιλήψεις, μπορεί να είμαι και πολύ πιο «φασίστας» σε σχέση με κάποιους σχολιαστές εδώ. Πιστεύω οτι κάποια στιγμή στο –όχι και τόσο κοντινό, για πρακτικούς λόγους- μέλλον θα πρέπει να βρεθεί κάτι σαν «πιστοποιητικό καταλληλότητας γονέα». Να δίνει εξετάσεις ένα ζευγάρι σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή παιδιών. Και έλεγχο κάθε εξάμηνο, επιτόπου στο σπίτι μέχρι το παιδί να ενηλικιωθεί, από ειδικούς επισκέπτες. Αν ένα ζευγάρι δεν τα καταφέρνει, αυτομάτως η ανατροφή να περνάει στην πολιτεία. Σπαρτιάτικο, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι είναι κατ’ ανάγκη «χοντροκομμένο» αν γίνει σωστά και οργανωμένα μέσα στο κατάλληλο πλέγμα παραγόντων. Δεν είναι δυνατόν εμένα να μου τυχαίνει αυτή η ανατροφή και να βγαίνω έτσι, του άλλου να του τυχαίνει η στουπέτσι και στο τέλος ο εγώ να καταλήγω στην κορυφή κι ο άλλος στα τάρταρα. Αδικία μέγιστη, κι από εκεί ξεκινούν όλα.
  Αν αυτή μου η θέση ενοχλεί, έχω και χειρότερη, πιο γενική και ίσως ανεφικτη. Αλλά αυτό πιστεύω. Την έχω αναρτήσει ξανά παλαιότερα, την μεταφέρω κι εδώ τώρα ως κολάζ από διάφορα επιμέρους σχόλια:

  Υπάρχει και ολιγαρχία που θα άξιζε να μελετηθεί σε μια πιθανή μορφή της. Το πέταγμα της μπάλας της (αλλά έμμεσα) στον ίδιο τον λαό, δηλαδή η κατάργηση της ισοβαρούς ψήφου των πολιτών. Θα μπορούσε να υπάρχει αλγοριθμικά οριζόμενο point system όπου η ψήφος κάποιου με διανοητική κατάσταση, ψυχική ισορροπία, ειδικές και γενικές γνώσεις Αρβελέρ να είχε αξία 6 πόντων και κάποιου όπως η xxxxxxx (βάλτε όποιο όνομα από πρωινάδικο θέλετε, παραδείγματα άφθονα) αξία 2. Χωρίς ερωτήσεις που να διερευνούν πολιτικά φρονήματα και τοποθετήσεις βέβαια. Και με επανεξέταση ανά 8ετία. Όλοι να ψηφίζουν, μηδέν να μην υπάρχει, αλλά όχι και όλα ίσωμα όπως τόσο καιρό συμβαίνει. Δεν μπορεί να μη ξέρεις τι είναι π.χ «κομουνισμός» και να τρέχεις να ψηφίσεις ότι σου είπανε ή ότι σε πείσανε στα πρόχειρα (το έπαθα αυτό το συγκεκριμένο με συνάδελφο στη δουλειά λογιστή, ο οποίος με ρώτησε επίσης και πόσα εκατομμύρια είναι το ένα δισεκατομμύριο. ΛΟΓΙΣΤΗΣ. Δεν κάνω πλάκα, παρ’ όλες τις δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στην εκπαίδευση, ξέφυγε και αντί γίνει κάτι άλλο, το σύστημα ξεγελάστηκε/αδιαφόρησε και έγινε τελικά λογιστής).
  Να είσαι ότι είσαι, αλλά να υπάρχει πολιτικό κόστος σε αυτό. Άσε που τώρα και μόνο το να είσαι επαγγελματικά «σαξέσφουλ» όπως παρουσιαστής στο Mad TV, σε καθιστά σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους πολίτες. Θα έπρεπε να αρκεί αυτό? Σε ένα τέτοιο μοντέλο όπως περιέγραψα, η κοινωνική προτροπή «κάνε λεφτά παιδί μου» θα μετατρεπόταν σε «κάνε παιδί μου εγκέφαλο γιατί τι να τα κάνεις τα λεφτά αν πολιτειακά είσαι ρόμπα με βούλα».

  Σκληρό μέτρο αλλά δεν βγαίνει αλλιώς. Όπως και πολύ παλαιότερα όταν θα άρχισαν να εγκαθιδρύονται οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες, σίγουρα θα υπήρχαν αντιδράσεις, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει όμως και τελικά έγινε. Μήπως πρέπει να δείξουμε προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, υπό την προϋπόθεση πως τίποτα δεν θα γίνει βιαστικά και άγαρμπα αλλά μαλακά και σταδιακά προς τα εκεί? Το πρόβλημα στη ρίζα του, είναι η έλλειψη αξιοκρατίας που υπάρχει παντού. Και όταν υπάρχει αναξιοκρατία στον τρόπο που η πολιτεία ζυγίζει την βαρύτητα γνώμης και επιλογής του κάθε πολίτη, τι να ψάχνεις να βρεις μετά, πάει ντόμινο από κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν.

  Βασικά μου αρέσουν τα ανοιχτά μοντέλα και οι αυτορυθμίσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται και αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι η κοινωνική πρόοδος καθεαυτή με το λιγότερο δυνατό κόστος για τις μονάδες που το αποτελούν. Συνεπώς ακόμα και το ανοιχτό μοντέλο, αν δείξει οτι πρέπει να γίνει κατά τι ποιο κλειστό, σε περίπτωση που δεν επιτραπεί να γίνει αυτό τότε εκ των πραγμάτων αυτοακυρώνεται. Κάθε θεσμός αυτοαναιρείται, όταν δεν ξέρει πότε πρέπει να χτυπάει τη γροθιά στο μαχαίρι και πότε να υποχωρεί. Αυτό που περιέγραψα πιο πάνω, δεν ζητάω να γίνει εδώ και τώρα ούτε κάν για τα επόμενα 50 για να μη πω 100 χρόνια δεν το μελετάω. Σαν κατεύθυνση το εξετάζω, αν αξίζει να δείξουμε προς τα εκεί από τώρα.

  Και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις επί προσωπικού, δεν θεωρώ οτι θα έπαιρνα “6″ στο μοντέλο που περιέγραψα, γιατί δεν με αξιολογώ σε αυτό το επίπεδο. Ούτε καν από "4" και πάνω. Η αλήθεια είναι βέβαια οτι ελπίζω να μην έπαιρνα 1 και 0,5. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Και δεν είμαι ούτε βουλευτής, ούτε από θέση ισχύως γενικότερα ώστε να με καθηστά επικίνδυνο μια τέτοια θέση. Είναι προς συζήτηση, ίσως μεταξύ ρετσίνας και χωριάτικης σαλάτας. Αλλά δεν είμαι ούτε βουλευτής, ούτε από θέση ισχύος γενικότερα ώστε να με καθιστά επικίνδυνο μια τέτοια θέση. Είναι προς συζήτηση, ίσως μεταξύ ρετσίνας και χωριάτικης σαλάτας. Αλλά πιστεύω πως όσο κι αν τρομάζει, για τα σκουπίδια δεν είναι. Και μη βιαστεί να πει κανείς πως αυτά είναι ζητήματα φυσικής επιλογής. Γιατί καμια δράση, καμία μορφή «οργάνωσης» που υπόκειται στην μέθοδο της πρακτικής δοκιμής στον χρόνο, δεν είναι εκτός πλαισίου «φυσικής επιλογής». Θα παρέπεμπε στο γνωστό παράδοξο «Φύση εναντίων Φύσης».

 85. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 06:32:06

  @ ataktos
  Eντόπισες σωστά το θέμα. Τα ανοικτά σύνορα. Αλλά το κατάλαβαν οι Ολανδοί πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ. Εδώ οι κηφήνες μας βολεύονται από αυτό. Τα σύνορα είναι το θέμα φίλε μου. Ένα από τα θέματα δηλαδή. Το άλλο είναι η διάταση του εγκεφάλου με αέριο μπούρδας που έφαγαν όλοι αυτοί οι πολυπτυχιούχοι. Γιατί, ενώ αυτοί μάζευαν πτυχία μπας και τους ανοίξει μια πόρτα στο δημόσιο, κάποιοι άλλοι με τα κονέξια τους έμπαιναν από το παράθυρο και χωρίς πτυχία.

 86. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 06:41:06

  Κι επειδή κάποιοι με είχαν βαφτίσει «Νικοδημοπουλάκι», πιστεύω να καταλαβαίνουν πως αν ο Δήμου και οι συμπαρομαρτούντες διάβαζαν αυτή την πολιτική πρόταση θα πάθαιναν τέσσερα εγκεφαλικά, δύο λουμπάγκα και μιάμιση οσφυαλγία. Αυτός είμαι όμως και αυτό έχω να προτείνω με τα δεδομένα και παραστάσεις που έως τώρα έχω στα χέρια μου. Αν στην πορεία τρακάρω πάνω σε άλλα πράγματα, ίσως αλλάξω θέσεις.

 87. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 06:44:55

  @ Ξένος Δάκτυλος
  Μου θύμισες την Πλατωνική Πολιτεία. Όπου όλα ελέγχονται. Και γνωρίζεις την Πλατωνική επιρροή στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.
  Ουσιώδης κατά την άποψη μου είναι η απεμπόλιση της ατομικής ευθύνης, που εκφράζεται και προωθείται με το σλόγκαν "αφού δεν μπορείς να το κάνεις εσύ, ας το κάνει ο ειδικός". Η ατομική ευθύνη είναι η πεμπτουσία. Πόσες φορές αναρρωτήθηκες και θύμωσες γιατί δεν ήταν κάποιος εκεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα? Πόσες φορές δεν περίμενες να δώσει κάποιος την λύση? Πόσες φορές δεν ευχαριστήθηκες την έτοιμη ευκαιρία χωρίς να κοπιάσεις?
  Ως γονέας σκέψου να περιμένεις τον έλεγχο ενώ μέχρι εκείνη την ώρα μπορείς να "καταστρεφεις" το παιδί σου. Χωρίς καν να σκεφτείς ότι για τις πράξεις σου έχεις ατομική ευθύνη. Για όλες τις πράξεις σου. Σκέψου.

 88. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 07:09:38

  Orestios καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν νομίζω οτι οι απόψεις μας συγκρούονται απαραιτήτως. Όποιος μπορεί, καλώς. Όποιος δεν μπορεί, ας έχει τις ευκαιρίες να προσπαθήσει να τα καταφέρει. Αν δεν γίνεται τίποτα, ε τι να κάνουμε τώρα. Υπάρχει και ανάλογος ειδικός στο κάθε τι και όσο προχωράει η επιστιμονική εξέλιξη τόσο τα διάφορα πεδία θα διευρύνονται και θα εμπλουτίζονται.

  Ο Πλάτωνας δαιμονοποιήθηκε με βάση τις κριτικές του Καστοριάδη. Δεν με θεωρώ βέβαια μέγεθος άξιο να υψώσω ανάστημα απέναντι σε θέσεις του Καστοριάδη, αλλά απλή και ταπεινή μου αίσθηση είναι οτι τον αδίκησε. Κι αυτό είναι επόμενο, αφού ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν τέτοιου είδους διαφωνίες ως προς την ουσία του πλατωνικού έργου. Η κριτική του χαρακτηρίζεται από την σφοδρότητα που χαρακτηρίζει συνήθως οτιδήποτε ρηξικέλευθο, υπερβάλλοντας εαυτόν ίσως σε μερικά σημεία.

 89. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 07:29:22

  Ο Κορνήλιος τουλάχιστον δεν κατάπιε αμάσητα κάποια πράγματα, και αυτό του το αναγνωρίζω. Στην άνοδο της ασημαντότητας εντόπισε αρκετά από τα παθογενή που ζούμε σήμερα.
  Όμως κι εγώ μπορώ να πω, πως όταν διάβασα την Πολιτεία ενθουσιάστηκα αρχικά. Αργότερα προβληματήστικα γιατί στο κείμενο απουσίαζε η φυσική επιλογή, που μέσα απο την τυχαία της δράση οδηγεί στην βελτίωση (ή και τον αφανισμό). Και όχι μόνο απουσίαζε αλλά θεωρούταν καταστροφική για την συγκεκριμένη πολιτεία, καθώς δεν θα υφίστατο σε πραγματικές συνθήκες. Η άποψη μου για την Πολιτεία είναι αυτή.
  Οι τωρινές καταστάσεις όμως είναι πιο ζωντανές από ανύπαρκες πόλεις και εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε. Δυστυχώς αφεθήκαμε, χωρίς ατομική ευθύνη να συμβούν πράγματα (φόνος παιδιού) και πάλι υπό το ίδιο πνεύμα αναρρωτιέμαι αν χρειαζόμαστε τον "ειδικό" να μας βοηθήσει. Αν είναι έτσι τότε για μιαακόμα φορά θα πάρουμε αυτό που μας αξίζει. Κι αυτό γιατί "έτσι ορίζει ο ειδικός".

 90. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 08:06:50

  Orestios αν αφήσουμε την φυσική επιλογή να πάρει τυφλά τα γκέμια, δείχνει να καταλήγουμε στην μεγιστοποίηση του βαθμού εντροπίας. Δηλαδή μακροπρόθεσμα, finito la musica passato la fiesta στα θεμέλια αυτού που ονομάζεται πολιτισμός. Εκ πρώτης δείχνει παράδοξο αφού η λέξη «επιλογή» υποδηλώνει το αντίθετο αλλά αν ανοίξουμε και αυτή τη συζήτηση, το χάσαμε τελείως.
  Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε έναν ειδ. φρουρό που απ’ ότι φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν ήλεγξε τον θυμικό του. Δεν κινήθηκε από ωμή παρόρμηση, αλλά οι πράξεις του είχαν χρονική διάρκεια και ακολουθία τέτοια που δεν συνηγορούν στο οτι «έχασε απλώς τον έλεγχο». Αποφάσισε να βγάλει επιτέλους από μέσα του αυτό που πραγματικά είναι. Συνειδητά. Αυτό που έκρυβε επιμελώς κάτω από το χαλάκι έως εκείνη τη στιγμή.
  Θα είχε συμβεί αυτό το γεγονός αν υπήρχε αυστηρό κόσκινο στον τρόπο στελέχωσης των σωμάτων ασφαλείας? Και ποιός θα κατασκευάσει το κόσκινο, αν όχι η επιστημονική μέθοδος και οι «ειδικοί»?
  Ο άνθρωπος αυτός ίσως διέπρεπε ως στρατιωτικός ανακριτής. Για φρουρός δεν έκανε. Εν καιρό ειρήνης ας καθόταν σπίτι του να βλέπει ταινίες Van Dame να ξεκαβλώνει.
  Ξέρω οτι τώρα μπαίνουμε σε λογικές και αμπελοφιλοσοφίες τύπου «αν η γιαγιά μου ήταν καντηλανάφτης», αλλά όλα τα υπόλοιπα μάλλον να έχουν εξαντληθεί. Και φυσικά έχει να κάνει και με την ανατροφή του. Στην περίπτωση της πρότασής μου, η φυσική επιλογή, ας δρά σε επίπεδο γονιδίων. Γιατί αν επιχειρήσουμε να βάλουμε έλεγχο κι εκεί, τα πράγματα σκουραίνουν και παραπέμπουν σε πολύ άσχημα σενάρια. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην χαλιναγώγηση του μιμιδιακού παράγοντα, αφού συμφωνήσουμε σε ορισμένα θεμελιώδη πράγματα. Όπως κάνουμε π.χ στην νομοθεσία σε επίπεδο Συντάγματος. Δεν νομίζω οτι θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε όλοι πως είναι καταστρεπτικά για την επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν αρνητικές προσλαμβάνουσες ενός ανθρώπου κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία. Λεπτά ζητήματα αλλά αν δεν τα αγγίζουμε ποτέ από φόβο και τα αφήνουμε στο έλεος της τυχαιότητας, δεν βλέπω φως.

 91. Ioannis avatar
  Ioannis 14/12/2008 09:03:03

  Βρέ παιδιά μου σάς διάβασα όλους, μέ ζαλίσατε.
  Αν τό έχετε άκουστά ύπάρχει Θεός, δημιουργός τού σύμπαντος κόσμου, υπάρχουν άγιοι πού έχετε τά όνόματά τους γιά κάποιο λόγο, υπάρχει Άγία Γραφή, τό πρώτο σέ πωλήσεις βιβλίο στόν κόσμο, τήν έχετε
  διαβάσει; Αν τή μελετούσατε σέ όλα αύτά πού συζητάτε θά είχατε άπαντήσεις.
  Θαυμάζω τό Έλληνικό πνεύμα πού έχετε, πού σκέπτεσθε,
  πού κάνετε διάλογο, στήν Έλλάδα γεννήθηκαν αύτά,
  όμως έχετε αποδεχθεί ξένα πρός τό πνεύμα τών Έλλήνων έργαλεία, διαλεχτική, όρθολογισμός τής δύσεως, ίδεολογήματα [άντίθετα μέ τό πρότυπο τής δημοκρατίας πού μάς παρέδωσαν οί πρόγονοί μας] καί
  χαθήκατε. Ο διάλογος τών προγόνων μας έβγαζε συμπεράσματα χρήσιμα γιά τήν κοινωνία, πού έμπαιναν σέ έφαρμογή, δέν ήταν άντιπαράθεση άπόψεων έτσι γιά τήν άντιπαράθεση, διότι αύτό τό θεωρούσαν σπατάλη, χρόνου καί μυαλού.
  Μιά εύχή τού Όσίου Εφραίμ τού Σύρου λέει:
  Κύριε καί δέσποτα τής ζωής μου, πνεύμα άργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καί άργολογίας μή μοί δώς,
  καταλάβατε; Οταν λοιπόν θωρακίσετε τόν έαυτό σας μέ τή μελέτη τής Άγίας Γραφής καί μελετήσετε Έλληνες φιλοσόφους, πάνω απ' όλα Σωκράτη, τότε θά μπορείτε νά συζητάτε ήσυχα κι άπλά, πού είπε κι ό ποιητής, αλλά καί έποικοδομητικά.

 92. ataktos avatar
  ataktos 14/12/2008 09:11:07

  Ξένος Δάκτυλοςδιαβάζω με ακρίβεια αυτά που λες και σε ένα μόνο συμφωνώ στη φράσει σου «Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην χαλιναγώγηση του μιμιδιακού παράγοντα» που έχει κυριαρχήσει δυστυχώς παντού με τρόπο φασιστικό και απαράδεκτα μονοπωλιακό στην ελληνική κοινωνία ,σπιτια κλπ. θυμήθηκα τον αείμνηστο φίλο μου Οδυσσέα που έγραψε κάπως έτσι « Το μεγαλύτερο «επιστημονικό» έγκλημα του ΧΧ αιώνα είναι η ανακάλυψη της τηλεοράσεις ,μιας και δεν υπάρχει επώνυμος ερευνητής ,επιστήμονας που να την έχει εφεύρεση» .Μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένω ,αλλά δυστυχώς εδώ σε αυτήν την χώρα επιβεβαιώθηκε πλήρως .

 93. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 09:34:58

  @ Ξενος Δακτυλος
  Το κόσκινο το κατασκευάζουν οι πολιτικοί. όσο και αν οι ειδικοί προσπαθούν να περιορίσουν το μέγεθος της τρύπας, για να περνά από εκεί το πιο εκλεκτό, οι πολιτικοί θα την μεγαλώνουν για "να περάσει και το καημένο το παιδί". Ο ψηφοφόρος τους δηλαδή. Ο φρουρός ήταν ταμαμ για την θέση του. Τέτοιους θέλει η σημερινή πολιτεία, για να μην μπορούν ακόμα και τα βογκητά στις τσόντες να καταλαβαίνουν. Από δικτατορίσκους έχει γεμίσει ο τόπος. Πάρε παράδειγμα τα ΜΜΕ. Μην πας μακριά. Διάβασε την πρόταση μου για ολιγόωρη διακοπή του προγράμματος τους με σκοπό την επικοινωνία γονέων παιδιών.
  Πιστεύω όμως ότι όλα ξεκινούν από την "επιλογή". Φυσική ή ατομική. Εμείς επιλέγουμε κάτι και με την επιλογή επιβαρυνόμαστε και τη ατομική ευθύνη αυτής. Δεν μου κάνει εντύπωση που πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να κουράζονται, να προβληματίζονται, να σκέφτονται. Ακόμα και η παραγωγική σκέψη είναι επιλεκτική διαδικασία και το άγος της η ατομική ευθύνη αυτού που την παρείγε. Η τιμή της δε, ανεκτίμητη. Δεν μου κάνει εντύπωση πόση έτοιμη σκέψη υπάρχει, ώστε να καταναλωθεί ευχάριστα και χωρίς βάρος ή κόστος, σήμερα. Πατώντας το κουμπί της TV είναι μπροστά σου. Ή αγοράζοντας την άθλια, αντιοικολογική πια, εφημερίδα, αφού η διαφορά της με την TV δεν διαφέρει (τα ίδια σχεδόν πρόσωπα δουλεύουν κι εκεί). Η τυχαιότητα εν κατακλείδι μας οδήγησε ώστε να σκεφτόμαστε και να παράγουμε πολιτισμό. Μην ανησυχείς δεν τελειώνει τόσο γρήγορα ο πολιτισμός, όποια μορφή και να έχει. Θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται και επιλέγουν.

 94. aris53m avatar
  aris53m 14/12/2008 09:40:19

  Από την ίδρυση του αστυνομικού Κράτους επί Καραμανλή (του Εθνάρχη) το 1956 έως σήμερα, το μόνο που έχει αλλάξει στην Ελληνική αστυνομία είναι το εξίς:

  Μεταξύ 1956 και 1973 σε έδερναν αν ήσουν κομμουνιστής. Από το 1973 έως σήμερα ... δεν σε δέρνουν. Ε αυτά.

  Όσο για τα παιδιά που ήρθαν απο το πουθενά, δεν ήρθαν καθόλου απο το πουθενά. Αλλά η υπομονή έχει και όρια. Εναλλάξ τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ρημάξει τον Ελληνικό λαό κλεβοντας το δημόσιο, δηλαδή τα λεφτά του. Άρα για να πλουτίσουν ορισμένοι πολιτευτάκηδες αναγκάζετε ο εκάστοτε υπουργός οικονομίας είτε Χριστοδουλάκης λέγεται είτε Παπαντωνίου είτε Αλογοσκούφης
  α) να βάζει περισσότερους φόρους και
  β) να κόβει τον χρηματισμό της παιδείας (ακόμα ακούμε για το περίφημο 5% και απο τα δύο κόμματα αλλά δεν το έχουμε δει)
  Ας μην ξεχνάμε οτι οι "παραγραφές" είναι στα χαρτιά μόνο και όχι στο μυαλό του κόσμου. Ξέρει ο λαός ποιός τα έχει πάρει. Έχουν ξεφυτρώσει αρκετά πολιτικά τζάκια απο το πουθενά. (Εδώ κολλάει το "απο πουθενά).
  Οπότε κάποια ώρα (που είναι τώρα) έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τα παιδιά έχουν το θάρρος και την τόλμη να πούν με το δικό τους τρόπο, φτάνει η κλεψιά, φτάνει η κοροιδία.
  Από ποιό πουθενά ήρθαν λοιπόν?

 95. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 10:34:05

  @ ataktos
  Δημοσιογραφίσκε, τρομάζεις με την προοπτική να χάσεις την δουλίτσα σου στα ΜΜΕ. Έρχεται η ωρίτσα σου με την κρίση που θα χτυπήσει τον επαγγελματικό σου χώρο. Τι θα κάνεις χωρίς GAP (mind the)? O Economist τον ψάχνει. Ο λαός τον ζητά. Ως επιτελείο τι κάνετε? Τα στραβάδια?
  ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ GAP ρε κότες συντρόφια. Που τον ΚΡΥΒΕΤΕ? Βγάλτε τον να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
  Τι είναι? ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ?

 96. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2008 11:42:10

  Θα επανέλθω στη γενιά του 815 που ήμουν και εγώ μέσα γιατί κάποτε πρέπει να πούμε την αλήθεια.
  Το αίτημα για κατάργηση του 815 ήταν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου άσχετα αν συνεφερε εμάς που θέλαμε να πάρουμε εύκολα πτυχίο.
  Γιατί το κοινωνικό σύνολο εξυπηρετείται από διαβασμένους πτυχιούχους και όχι αδιάβαστους.
  Εκμεταλλευθηκαμε το κυρος του φοιτητικού κινήματος τότε για να κερδίσουμε κάτι -εύκολες σπουδές - εις βάρος της ευρύτερης κοινωνίας.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο 815 ψηφίστηκε απο τη ΝΔ και έμμεσα έγινε ανεκτός από το ΚΚΕ δηλαδή από δύο αντίθετα κόμματα που όμως έχουν αντίθετη αλλά ολοκληρωμένη αντίληψη για την κοινωνία ούτε είναι τυχαίο ότι τότε άρχισαν να υπάρχουν οι αναρχοαυτόνομοι,οι πρόγονοι των κουκουλοφόρων.
  Και τούτο γιατί ο σημερινός κουκουλοφόρος είναι η τελική μετάλλαξη -κατά το τελικό στάδιο - του καταληψία του 815 δηλ. κάποιος που κάνει αγωνα για την πάρτη του αγνοώντας το συνολικό συμφερον της κοινωνίας.Ούτε είναι τυχαίο ότι από το ΚΚΕεσωτ.και τους αριστεριστές βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αναρχικοί.
  Είναι η μετεξέλιξη της ατομικότητας στην πολιτική και η αδιαφορία για το γενικό συμφέρον.
  Θα πείτε δεν έχουν τα ατομα ατομικά συμφέροντα;
  Εχουν και πρέπει να τα προάγουν δρώντας ατομικά.
  Αλλά όταν υποκριτικά δημιουργούν ένα κίνημα δήθεν για το γενικό συμφέρον ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν να βολευτούν στρεβλώνουν την πολιτική.
  Τό τέρμα του δρόμου είναι ο κουκουλοφορος που τα σπαει και ληστεύει και το λέει κοινωνικό αγώνα.

 97. τιμωρός avatar
  τιμωρός 14/12/2008 13:09:16

  Η γενιά του 815 ήταν η σωστή δόση "περιρρέουασας ατμόσφαιρας" για να επιταχυνθεί η κατάρρευση του κράτους, της γραφειοκρατίας, που μπορεί να ήταν χωρίς φαντασία αλλά ήταν σχετικά αποτελεσματική: επρόκειτο για το λεγόμενο κράτος της Δεξιάς (ψευδεπίγραφος όρος -στις εκλογές των δημοσιουπαλληλικών σωματείων εκείνη την εποχή η αριστερά και το ΠΑΣΟΚ άθροιζαν πάνω από 70%).
  Αν δεν υπήρχε η μεταρρύμιση αυτή κάτι άλλο θα είχε βρεθεί για να ακυρώσει την προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της χώρας, που από την πλευρά των ηγετών της τότε δεξιάς σήμαινε περισσότερη δουλειά.

  @81
  θέλεις πολύ δουλειά για να κατανοήσεις την μετανάστευση. Ξεκίνα από το να μην πιστεύεις ότι σου λένε...

 98. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 13:31:22

  Ψυχραιμία:
  Διαστρεβλώνεις εντελώς την πραγματικότητα της Εποχής.
  Ουδέποτε η Ανανεωτική Αριστερά της εποχής στήριξε ή συγκάλυψε γεγονότα ΄τυφλής βίας΄.
  Η Ανανεωτική αριστερά προερχόταν από τις ευρωκομμουνιστικές ιδέες του Μπερλινγκουέρ,του Ινγκράο ,βασισμένη σε σελίδες του Γκράμσι.
  Στις καταλήψεις του 815 συμμετείχε η πλειοψηφία του Ρήγα πού παρέσυρε και τους λοιπούς πού ήσαν επιφυλακτικοί.
  Το ΚΚΕ ήταν τοτε επιδεικτικά απόν γιατί το Κινημα το υπερέβη και δεν μπορούσε να το ελέγξει.
  Οι λεγόμενοι ΄αυτόνομοι΄της εποχής είχαν συγκροτημένη αντιεκσυγχρονιστική ιδεολογία πού προερχόταν κυρίως από την Β.Πανελλαδική.
  Οι αριστεριστές επίσης,αν και υποστηρικτές του Χότζα ή του Μάο,στην πράξη δεν στήριξαν την ΄τυφλή βία΄.
  Συμμετείχε επίσης και μερίδα της ΠΑΣΠ της εποχής,πού είχε και μια ριζοσπαστικοποιημένη πτέρυγα.
  Μονον ομάδες ΄αναρχικών΄προσπάθησαν να δημιουργήσουν ακραίες καταστάσεις,αλλά γενικά απομονώθηκαν ,πλήν των γεγονότων του Χημείου,όπου και πάλι όμως δεν ήταν μόνον θέμα ΄αναρχικών΄.
  Πολύ καλά έκαναν οι φοιτητές της εποχής,πού 4 χρόνια μετά την Χούντα αντέδρασαν στην απόπειρα δημιουργίας ΄χρήσιμων ηλιθίων΄.Το σύνθημα ήταν ΄Όχι στην εντατικοποίηση των Σπουδών΄και για την εποχή ήταν σωστό.Απεδείχθη από την συνέχεια..
  Επίσης σού διαφεύγουν και κάποιες ακόμα λεπτομέρειες..
  1)Ουδέποτε έγινε η περίφημη αποχουντοποίηση Καθηγητών συνεργατών της επταετίας πού μέχρις και παραισθησιογόνα έδιναν στην Ασφάλεια για την ΄περιποίηση ΄των Φοιτητών…Όλα τα ονόματα ήταν και είναι γνωστά,μονον που μερικοί κατέλαβαν και ανωτατες θέσεις στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
  2)Τα Πανεπιστήμια ήταν γεμάτα χαφιέδες,από θυρωρούς μέχρις διοικητικούς υπαλλήλους,που κατέγραφαν πλήρως τις δραστηριότητες των πολιτικοποιημένων.
  Λεπτομέρειες στην διάθεσή σου.
  3)Λίγο πριν τις Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια γίνονταν επιθέσεις από ομάδες Φασιστών.Παράδειγμα η ομάδα Γκόρου-Δεσποτίδη πού επιτέθηκε στην Ιατρική με αλυσίδες και ρόπαλα.Το ίδιο ειχε συμβεί και σε πολλές άλλες σχολές.
  4)Στην Αθήνα οι Καθηγητές ουδέποτε εμφανίζονταν στα Αμφιθέατρα πλην τιμητικών εξαιρέσεων για να διδάξουν…Ντίβες άλλων εποχών και ξεκομένοι από την πραγματικότητα διοικούσαν ως Συγκλητικοί.
  Πιθανώς τά γεγονότα να τά είδες απ΄έξω ,εξ΄ού και οι ανακρίβειες.
  Επίσης οι ΄αυτόνομοι΄της εποχής ήσαν συγκροτημένοι ιδεολογικά και επίσης δικαίως ο Ρήγας τους προστάτευσε όταν χρειάστηκε από επιθέσεις της αστυνομίας.Τι θάπρεπε να κανει δηλαδή…
  Να τους παραδίδει στην Ασφάλεια…Eλεος.
  Τέλος σού υπενθυμίζω πώς στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 80 αμεσως μετά τις δολοφονίες Κουμή και Κανελλοπούλου,τα Ματ(΄Αρχάγγελους με Ρομφαία΄τους ονομασε ο Ράλλης στην Βουλή)επιχείρησαν εισβολή στα παλιά γραφεία του Ρήγα πού είχε τότε μέσω του ΚΚΕ ες,Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση,γεγονός πρωτοφανές για συνθήκες Δημοκρατίας.
  Κάτω λοιπόν από αυτό το πλαίσιο μάλλον θάταν αδιανόητο για τους νεολαίους της Εποχής να αποδεχτούν κακοφορμισμένες απόπειρες ΄εκσυγχρονισμού΄με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά.
  Για το τι συνέβη αργότερα στην Ελληνική Κοινωνία το συζητάμε.Αλλά μην παρουσιάζουμε τά γεγονότα όπως βολεύει.

 99. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 13:32:16

  @ ψυχραιμία
  Θα ήθελα να μάθω περισσότερα φίλε ψύχραιμε για το 815. Να μάθουμε όλοι οι νέοι.

 100. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 13:38:05

  @ Σπύρος
  Από αυτά όλα που είπες συμπεραίνω πως το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να καταργηθεί μαζί με τις πολιτικές οργανώσεις, οι οποίες θα αντικατασταθούν από συνδέσμους φοιτητών για την διατήρηση της καφετιάς πεταλούδας ας πούμε. πιο πολύ έργο θα προσφέρουν έτσι παρά τώρα που είναι εκτροφεία μικρών δικτατορίσκων, εκλεκτών των πρυτάνεων και μελλοντικών κομματικών. τα βλέπουμε στα πανεπιστήμια.

 101. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 13:50:44

  @ ψυχραιμια 96 δεν γινοτανε μονο για τον 815 οι καταληψεις και το ξερεις.Μιλαμε για μια νεολαια πολυ στριμωγμενη ιδεολογικα,και καταπιεσμενη με πολλους τροπους,μεχρι παραλογισμου.Υπηρχε αιτημα να πανε να πνιγουνε ολοι καθε μορφη εξουσιας.Σε αυτο μοιαζει με τον Γαλλικο Μαη.Σιγα νη βγηκαν οι αναρχικοι απο τον Συριζα.Μανατζερ εβγαλε μονο και στελεχη.Οι αναρχοαυτονομοι βγηκανε απο την ακρα αριστερα.

 102. donaE avatar
  donaE 14/12/2008 13:58:36

  @ Σπυρο 98,Τι ωραια τα θυμασαι ολα.Αν εκεινα τα παιδια δεν ειχανε το θαρρος να στραφουν εναντια σε μυθους της εποχης οπως το ΚΚΕ,οπως και αν εξελιχθηκαν μετα,που θα ειχαμε μεινει πολιτιστικα!Σηκωθηκε μεγαλο βαρος και μη το υποτιμουν τωρα ,που τα βρηκανε ολα ετοιμα.

 103. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2008 14:05:43

  orestie,

  o άτακτος είναι «άτακτος» δεν είναι δημοσιογραφίσκος...

  Καλημέρα άτακτε!

 104. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 14:38:15

  100
  Οrestie αν απο αυτά που έγραψα αυτό κατάλαβες για την εποχή εκείνη μάλλον τζάμπα έχασα τον χρόνο μου.
  Και προφανώς παρέβλεψες όλο το αντιδημοκρατικό σκηνικό πού είχε στηθεί τότε.

 105. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 14/12/2008 15:46:17

  Θεωρώ ότι, ταιριάζει σε κάθε παιδί και νέο που εκτός απο το να καταστρέφει, θα ήθελε κάποτε να φτιάξει και κάτι που να μήν χαλάει ...


  MIA AΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  Και επειδή ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ καλά κρατεί, συνεχίζω επανερχόμενος λέγοντας ότι, σαν λαός είμαστε - και σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας - άσχετοι με οποιαδήποτε εφαρμογή τέχνης και επιστήμης. Εκτός απο ελάχιστους που, κερδίζοντας πολλαπλάσια απο αυτούς που με το σπαθί τους (σπάνια) ή ελαίω βουλευτικού γραφείου (συχνά)έφθασαν καταϊδρωμένοι σε μία θεσούλα στο δημόσιο, αυτούς που έχουν ανέλθει στα τζάκια των νεόπλουτων και με το δίκαιό τους προκαλούν και είδικά αυτούς, που ανάλωσαν χρονάκια απο τα νιάτα τους για να σπουδάσουν κάτι χρήσιμο, αλλά σήμερα κανενας δέν τους θέλει, όπως αντίθετα θέλει τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό, τον τζακά, τον ξυλουργό για να εξασφαλίζει το εύ ζήν του και τον χρυσοπληρώνει, αφού δέν τον βρίσκει ποτέ όταν τον χρειάζεται, αλλά όταν ο ίδιος τον τιμά με την γνώση την τέχνη και την παρουσία του.

  Απευθύνομαι λοιπόν προς όλους αυτούς, που θωρούν προσβολή το να εχουν σπουδάσει με έξοδα των γονιών τους, με κόπο και με βάσανα εντός και εκτός Ελλάδος και που δεν διανοούνται, πώς μπορούν να αυξήσουν πάνω απο τα 700 ευρω το μηνιαίο τους εισόδημα, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά με εργαλεία, τα πιο απλά, να σταματήσουν την βρύση τη κουζίνας τους που τρέχει και να πληρώνουν τζάμπα χρήματα για το νερό που χάνεται, αλλά και είναι και πολύτιμο. Μία τέτοια δοκιμή, πέρα απο την βοήθεια στο νοικοκυριό, θα αποτελέσει και την πρώτη άσκηση για την σιγουριά ότι, και ένας θεωρητικά σπουδαγμένος δέν είναι για πεταμα, μόνο για την καφετέρια και για τις πορείες, γιατί είναι και σε θέση να αποκαταστήσει ζημίες αναπόφευκτες με την πάροδο του χρόνου σε όλες τις κατοικίες και πολυκατοικίες της χώρας μας.

  Ρωτήστε τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σας - άν δεν είστε εσείς ο ίδιος, πόσα έχει πληρώσει η πολυκατοικία σας σε συνεργεία για συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών μέσα σε έναν χρόνο. Και θα φρίξετε, όταν αναλογισθείτε ότι, τα χρήματα αυτά που δόθηκαν σε ξένους, ενώ μπορούσαν να δίδονταν σε σάς, θα είχαν ανεβάσει το εισόδημά σας σε 2-3.000 ευρώ τον μήνα κατ'ελάχιστον ! Κάπου 36.000 ευρώ τον χρόνο ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ, αφού κανένας Αλογοσκούφης δέν διανοείται ή δεν είναι και σε θέση να φορολογήσει ένα τετοιο εισόδημα.

  Οι σημερινές διαδηλώσεις δέν θα είχαν ούτε το πλήθος ούτε και το μίσος, που μετράμε, άν η νεολαία μας σκεφτόταν πρακτικά. Δηλαδή άν μπορούσε να σκεφθεί πρακτικά.

  Γιατί ψάχνοντας να βρώ, γιατί εμείς οι πιο παλιοί μετά τον πόλεμο με κάτι εργαλεία-πορδές φτιάναμε - πιτσιρικάδες τότε - μέχρι και ποδήλατο, και σήμερα οι πιτσιρικάδες δέν ξέρουν να κρατήσουν και να χρησιμοποιησουν ούτε ένα κατσαβίδι, ενώ η χώρα μας έχeι πλημμυρίσει με ποδήλατα made in FYROM !!!, καταλήγω με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι, οι εποχές δέν ήταν τόσο δοφορετικές όσο το περιβάλλον.

  Το περιβάλλον μέσα στους άπειρους κήπους χωρίς φράκτες και περιτοιχίσματα μέσα στις γειτονιές, όπου και το κατασκευάζειν ήταν παιγνίδι, ενώ στο μπαλκόνι μίας πολυκατοικίας αποτελεί πρόβλημα.

  Μία παρέα απο παιδιά του δημοτικού είχαμε φτιάξει με πραγματικά συλλογική δουλειά, πέρα απο το ποδήλατο, που φυσικά, οπως και ανάλογα δημιουργήματα του Ζορμπά, δεν άντεξε στο βάρος μετά απο μία διαδρομή 500 μέτρων (δέν ξέραμε τότε απο αμορτισέρ και σούστες δέν υπήρχαν πουθενά), αλλά εξεπλήρωσε τον στόχο και την επιθυμία και χαρά της δημιουργίας και αρκετά αυτοκινητάκια με σύρμα χοντρό και ευλύγιστο με τιμόνι μήκους άξονα περι το ένα μέτρο και με εγγύηση ζωής μέχρι και σήμερα, όπως βρεθηκε μάρτυρας απο τοτε ένα τετοιο δείγμα στο υπόγειο του σπιτιού μου.

  Αυτά φίλοι μου για να μήν χάνετε την αυτοπεποίθησή σας μέσα στις ανοησίες της προπαγάνδας και του προσηλυτισμού απο κάθε είδους κομματική αλλά και αντεθνική οργάνωση. Για κορόϊδα ψάχνουν και ΜΟΝΟ. Κρίμα που και ο Αλέξης υπήρξε ακόμα ενα τέτοιο κορόϊδο, που την πλήρωσε με την άγνοια, την αφέλεια και την επιπολαιότητα της ηλικίας του.

  ΠΕΛΙΑΣ

 106. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 15:49:42

  @ Σπύρος
  Σε προέτρεψα να μας διδάξεις.

 107. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 15:53:39

  @ #103
  "Φωνάζω στη πεθερά για να τ' ακούσει η νύφη"

 108. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 16:01:26

  Οrestios@106
  Μακριά απο μένα οι διδαχές.Θεωρώ οτι οι ιδεολογικές βεβαιότητες μας έχουν ξεπεράσει
  Περιέγραψα απλά κάποια γεγονότα μιάς άλλης εποχής,κυρίως επειδή μερικοί θεωρούν τά σημερινά ξεσηκωμένα εφηβάκια παιδιά τού περιθωρίου ,εντελώς λαθεμένα ,κατά την γνώμη μου και επειδή με κουράζουν οι γνωστές μελό ερωτήσεις τού στύλ ΄πού βαδίζουν τά παιδιά μας΄απο ΄ανησυχούντες΄.

  Οσο γιά το σήμερα ,μού φαίνεται προφητικό το απόσπασμα αυτό τού Παναγιώτη Κονδύλη απο συνέντευξή του,στο Περιοδικό ΄Διαβάζω΄τού 1998.

  Το παραθέτω:'Γιατί το πρόβλημα της κατανομής δεν τίθεται πλέον μεταξύ συγκροτημένων κοινωνικών τάξεων στο πλαίσιο χωριστών εθνών και άφθονων ακόμα φυσικών πόρων αλλά τίθεται μετά την απορρόφηση των κλασσικών κοινωνικών τάξεων από τη μαζικοδημοκρατική χοάνη και στο πλαίσιο ενός πλανήτη, όπου η δημογραφική και η οικολογική επιβάρυνση καθίσταται βαθμιαία αφόρητη. Τα γυμνά βιολογικά μεγέθη υποκαθιστούν σιγά-σιγά τα παραδοσιακά πολιτικά, με την εκάστοτε ιδεολογική συσκευασία τους. Καμιά «δεξιά» και καμιά «αριστερή» σοφία δεν θα βοηθούσε αν οχτώ ή δέκα δισεκατομμύρια άνθρωποι επιδιώκουν μανιωδώς να καταναλώσουν τόσες πρώτες ύλες τόση ενέργεια και τόσα αγαθά όσα οι Βορειοαμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Η πολιτική γίνεται βιολογική καθώς μετατρέπεται απλώς σε κατανομή αγαθών (αγαθών επίσης οικολογικών) πάνω σ' έναν στενότατο πλέον πλανήτη. Όπως βλέπουμε, η αναγκαστική αποκοπή από τις πολιτικές ιδεολογίες των ευρωπαϊκών Νέων χρόνων δεν θα σημάνει το τέλος των αγώνων μεταξύ των ανθρώπων παρά θα σημάνει απλώς αγώνες χωρίς τέτοιες ιδεολογίες – στη χειρότερη περίπτωση θα σημάνει επιστροφή στις γυμνές υπαρξιακές αντιπαραθέσεις που δεν χρειάζονται καν ιδεολογικούς εξωραϊσμούς και ιδεολογικά περιτυλίγματα. Η υποκατάσταση των γνωστών μας πολιτικών ιδεολογιών με τα βιολογικά κριτήρια και μεγέθη δεν θα συνιστούσε, στη χειρότερη αυτή περίπτωση, μιαν ευπρόσδεκτη απελευθέρωση της ανθρώπινης ιστορίας από το περιττό φορτίο αρχέγονων ψευδαισθήσεων, αλλά το αντίθετο: θα σηματοδοτούσε μια κατάσταση τόσο βεβαρημένη, ώστε να μη μπορεί να σηκώσει επιπρόσθετα ούτε καν το μικρό βάρος μιας ιδεολογικής σαπουνόφουσκας.'

  Bάσει του ανωτέρω αποσπάσματος συζητήσεις περί ΄πανεπιστημιακού ασύλου΄ή μή μού φαίνονται ΄σταγόνα στον Ωκεανό΄.

 109. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 16:25:05

  Δεν εννοώ διδαχή κατά την έννοια της προπαγάνδας. Εννοώ διδαχή ως προσ την χρονολογική σειρά γεγονότων της εποχής και καταστάσεων όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, μιας και έχεις απομακρυνθεί απο τα τότε γεγονότα και τα έχεις μεταβολήσει, η σκέψη σου σίγουρα έχει πολύτιμη βαρύτητα.

 110. Γιάννης avatar
  Γιάννης 14/12/2008 16:27:51

  @όλους

  απ' όλα έχει ο μπαξές εδώ για αυτό μ' αρέσει να διαβάζω...

  Εχουμε και λέμε:
  Ο Ξένος Δάκτυλος βλέπει και Πλεύρη που "δεν λέει μόνο μαλακίες".
  Σπύρος, Ψυχραιμία και άλλοι θυμόνται τον 815 λες κι έχει σχέση η αποχουντοποίηση με την παγκοσμιοποίηση... Κι εγώ τον θυμάμαι αλλά θυμάμαι επίσης πολλά κινήματα που έζησα ή διάβασα για αυτά. Βοηθάνε; Και ναι και όχι, διάβασα και Μίκι Μάους... Βοηθάει;
  Ο Ioannis μας θυμίζει τον Οσιο Εφραιμ της Σύρου που ζητάει να μη του δώσει ο Θεός πνεύμα... περιέργειας. Διότι αυτό φταίει κύριοι, πίστευε και μη ερεύνα...
  Κ.ΛΠ. Κ.ΛΠ.

  Καθένας από μας έχει μια άποψη (μερικές φορές και δύο) και καλώς την καταθέτουμε, αλλά, λέω μήπως, το πράγμα είναι πιο απλό...

  ΜΗΠΩΣ τα μαθήτια εξεγείρονται γιατί τους κλέβουν την εφηβεία; Αφήστε την ανεργία, την ανασφάλεια και ό,τι θα έρθει μετά.
  Απλώς τους κλέβουν την εφηβεία. 6 ώρες σχολείο, 2-3 ώρες φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, διάβασμα, πότε θα βγουν με γκόμενα, πότε θα κάνουν πλάκα;

 111. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 16:41:40

  @Γιάννης.
  Τόχω αναφέρει και αλλού.
  Τα εφηβάκια είναι τά πλέον βαρέως και ανθυγιεινώς εργαζόμενα απο τά 5 τους κιόλας μέ όλο αυτό το ανούσιο και βλακώδες ΄παιδευτικό΄μπούκωμα,πού έχουν ταϊστεί.

 112. Factorx avatar
  Factorx 14/12/2008 16:42:42

  θα αρχίσει να πέφτει πολυ γέλιο σε λίγο. Θα λύνουν τις δοαφορές τους με βάση τη στάση που κράτησε ο καθένας απέναντι στην "εξέγερση της νεολαίας":

  Εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις από αυτές του αρχιεπίσκοπου για τις καθημερινές διαδηλώσεις, έκανε την Κυριακή ο μητροπολίτης Άνθιμος.

  Στο κυριακάτικο κήρυγμά του, ο κ. Άνθιμος υποστήριξε ότι η αντίδραση των μαθητών καθοδηγείται από sites και υποκινείται από ξένους πράκτορες. Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία.

  Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι "τα παιδιά δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο, δεν αμφισβητούν την αλήθεια και τις αξίες, αλλά την προδοσία τους".

 113. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2008 17:43:28

  ΦακτοραΧ
  περιμένω να δω ρασοφόρους και καλόγριες να κάνουν επίθεση σε Α.Τ. με θυμιατά κι ας πεθάνω.

 114. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2008 18:49:25

  @ Οrestios αλλα και λοιποί
  Εκείνο που είπα δεν είναι ότι το κομμάτι της νεολαίας του 78 που ξεσηκώθηκε δεν ήταν το πιο ανοιχτό στην Ευρώπη,στα νέα ρεύματα αλλά ότι αυτό το κομμάτι κοροιδεψε τον εαυτό του και την κοινωνία.
  Ούτε φυσικά ήταν υπερ της βίας -καμμία σχέση με τα σημερινά.Οταν όμως για να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου προβλήματα ζητάς κάτι που είναι εις βαρος της κοινωνίας κάνεις την πρωτη αβαρία.
  Μετά την πτώση της δικτατορίας υπήρξε τεράστια αύξηση των πολιτικών νεολαιών παντού και μέσα στα πενεπιστήμια.Τα παιδια από την επαρχία έμπαιναν συνήθως στην ΚΝΕ ενώ από την Αθήνα και σε άλλες οργανώσεις.
  Η συντηρητικότητα που γράφει η dona ήταν γεγονός και οι δύο μυλόπετρες ήταν το ακόμη κράτος της δεξιάς που μόλις "άνοιγε" αλλά και μερικές οργανώσεις όπως του ΚΚΕ που ήθελαν να απαγορεύσουν μέχρι και τη ροκ μουσική,αυτό που λεγόταν "αμερικάνικος τρόπος ζωής" και να βάλουν τον κόσμο στα δικά τους καλούπια.
  Το 1978 ψηφίσθηκε ο νόμος 815 που πρόβλεπε περιορισμένο αριθμό εξετάσεων και διαγραφή αν δε τέλειωνε κάποιος σε ορισμένο χρόνο-δηλαδή αν είχε διατηρηθεί δεν θα υπηρχαν ποτέ οι αιωνιοι φοιτητές.Ο νόμος προκάλεσε ξεσηκωμό των φοιτητών που τελικά καθοδηγήθηκε από όλους αυτούς που γράφει ο Σπύρος ενάντια και στην ΚΝΕ που τότε ήταν πανίσχυρη.Τότε ψηφίσθηκαν για πρώτη φορά καταλήψεις και όχι αποχή στα πανεπιστήμια.
  Ο διπλός κλοιός έσπασε και τελικά ο Καραμανλής ο Α΄πήρε πίσω το νόμο. Αυτό θεωρήθηκε και νίκη των πιο "ελευθεριακών".
  Αλλά το αίτημα αυτό καθ εαυτό ήταν αντικοινωνικό ότι κι αν λέμε.Η κοινωνία καπιταλιστική ή σοσιαλιστική θέλει διαβασμένους πτυχιούχους και όχι πρόχειρα πτυχία και αυτό ήταν η βάση της συμφωνίας των αντίθετων συντηρητικών κομμάτων ΝΔ και ΚΚΕ.Οσον αφορά τους "χουντικούς" καθηγητές που έκοβαν,στο Πολυτεχνείο που ξέρω οι χουντικοί φοβόντουσαν να κόψουν και το πρόβλημα ήταν κάποιοι αντιστασιακοί καθηγητές που δεν μπορούσαν να απειληθούν λόγω της πρότερης στάσης τους να περνάνε με ευκολία.
  Εκείνο που λέω είναι ότι οι αντιθέσεις εκείνης της εποχής μου φάινονται να επαναλαμβάνονται με τους σημερινούς αναρχικούς να έχουν τελείως ξεφύγει και να είναι η εντελώς εκφυλισμένη μεταλλαγή των τότε αυτόνομων.

 115. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/12/2008 18:59:49

  Ψυχραιμία.
  Καί πάλι υπερβάλλεις αδελφέ.
  Και ουδέποτε οι αιώνιοι φοιτητές απετέλεσαν πρόβλημα.
  Στην τελική αυτοί έχασαν.
  Και σέ διαβεβαιώ πώς πολλοί εκείνης τής γενιάς μορφώθηκαν..
  Η επιχειρηματολογία σου πάσχει.
  Το πρόβλημα Παιδείας παραμένει το ίδιο και σήμερα.
  Και η περίφημη ανούσια ΄εντατικοποίηση΄έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα...
  Εχει κάψει σημαντικά μυαλά.
  Η Ελλάδα κινείται μεταξύ υποβαθμισμένων Δημοσίων Σχολειών ,γκετοποιημένων Ιδιωτικών και Φροντιστηρίων...

 116. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 14/12/2008 19:26:04

  Γιάννη είπαμε. Ο μεγάλος όντως λεει ΜΟΝΟ μαλακίες. Του μπουμπούκου αλλά και του Πλεύρη Jr, ενίοτε ανάμεσα σε ύβρεις, υπερβολές και κατά το δοκούν διαστρεβλώσεις τους ξεφεύγουν και ενδιαφέροντα πράγματα. Και όταν λεω «βλέπω», εννοώ πως αν τους πετύχω στην τηλεόραση δεν αλλάζω κανάλι, εκτός αν είναι από τις φορές που εκτροχιάζονται εντελώς. Όχι πως τους κυνηγάω να τους βρω κιόλας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.