Αυτά είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα
27/04/2015 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτά είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα

«Κινούμαστε προς μία σταδιακή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πώς αναμένουμε να υπάρξει σύγκλιση εντός της εβδομάδος ή των αμέσως επόμενων ημερών.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς, θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα τα άρθρα του νομοσχεδίου θα αφορούν:

 • δημοσιονομικά ζητήματα,
 • τη φορολογική διοίκηση,
 • τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων,
 • τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων,
 • τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
 • διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

- Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο.

- Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

- Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω». Πρόσθεσε δε χαριτολογώντας ότι «είμαι οπαδός του πατέρα Γκαλμπρέιθ, που έλεγε ότι οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα- δυνατά για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις». Επίσης σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ένα από τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια, που καταστούν σύνθετη τη διαπραγμάτευση.

«Σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη». Για να προσθέσει ο υπουργός Οικονομικών, διασκεδάζοντας επίσης τη φημολογία περί ανατροπών στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι «όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή».

Σημειώνεται ότι, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις δια ζώσης συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη.

Επιτάχυνση

Οπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μετά τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης. Αυτό εξάγεται και από την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών το οποίο ουσιαστικά αναφέρει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κλειδώσουν με τους δανειστές.

Η πρώτη σύσκεψη του νέου οργάνου, αυτής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών είχε, σύμφωνα με την ανακοίνωση ως θέμα «την προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει επειγόντως νομοσχέδιο - σκούπα που θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν με τους δανειστές.

Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.

Δηλώσεις

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου ή και, γιατί όχι, στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι επιδίωξή μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Εκτός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της «ομάδας διαπραγμάτευσης», μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής της ομάδας), ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να εξεταστεί η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου θέτει ως νέα ημερομηνία ορόσημο την 11η Μαϊου, οπότε και προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Brussels Group.

Από την ελληνική πλευρά μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Δραγασάκη Δημήτρης Λιάκος.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 27/04/2015 17:14:37

  Το τρίτο μνημόνιο λοιπόν σερβιρισμένο με ροζ κορδέλες απο τους γνωστούς πρωινούς παραουσιαστές της τηλεόρασης,θα φαντάζει τεράστια εθνική επιτυχία.Κλείστε την τι-βι ...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Μεγάλες στιγμές 27/04/2015 19:36:15

   Κι όμως,αυτή η λίστα θεωρώ ότι δεν περιέχει κάποιο ''σκληρό'' μέτρο.Τουλάχιστον όχι τόσο που να θεωρηθεί δυσκολότερο από αυτά που πίεζαν το Σαμαρά να εφαρμόσει. Το θέμα όμως είναι αν θα την δεχθούν οι Ευρωπαίοι και τί θα πιέσουν τον Τσίπρα να προσθέσει ακόμη...

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/04/2015 20:23:57

    Aν και εγώ δεν παίρνω γραμμή απο τη Συγγρού, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου αγαπητέ Κυθήριε. Αν αυτή η λίστα του Τσίπρα φέρει την "έντιμη αμοιβαία επωφελή συμφωνία" και στη συνέχεια τα λεφτά, θα περάσει χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσει η "αριστερή πλατφόρμα" και ο λαφαζάνης...

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ οδυσσεύς Κ. 27/04/2015 20:30:14

     O Λαφαζάνης αγαπητέ Οδυσσέα είναι αγκάθι για την Κυβέρνηση,που αν τώρα συμπορευτεί,αργότερα πάλι θα τον βρεί μπροστά του ο Τσίπρας. Τό θέμα είναι ότι κάτι τέτοιοι όπως ο Λαφαζάνης,ο Λαπαβίτσας και φυσικά ο ''Τσάρος'' μας,κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα...

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/04/2015 21:52:54

      Αν αυτοί που λες το τραβήξουν πολύ, ο Τσίπρας μάλλον θα τους διαγράψει κι αυτούς όπως τον Αλαβάνο και τον Τατσόπουλο, ή θα τους "αποσύρει" όπως τον Βαρουφάκη. Μην ξεχνάμε οτι ο Αλέξης είναι δις πατροκτόνος...(Κουβέλης-Αλαβάνος)

    • Vassilis avatar
     Vassilis @ οδυσσεύς Κ. 27/04/2015 21:20:24

     Αυτη ειναι λιστα για SUPER MARKET. Ερχετε ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ απο βορεια.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Vassilis 28/04/2015 17:19:13

      Έτσι νομίζω κι εγώ. Δεν είναι όσα θέλουν.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/04/2015 20:47:03

    Όταν θα μειωθούν οι επικουρικές,θα έρθει ο νέος φόρος ακινήτων,η ανεργία θα ανέβει και ο τουρίστας θα διαλέξει άλλη χώρα που δεν τον ξεζουμίζουν με ανόητους φόρους πολυτελείας καθόλου δεν θα μοιάζει δυσκολότερο το μνημόνιο του Σαμαρά.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Μεγάλες στιγμές 27/04/2015 21:32:28

     Σωστά.Γι' αυτό είπα ''τί θα πιέσουν τον Τσίπρα να προσθέσει ακόμη...''.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 28/04/2015 08:18:13

    Τσιριγώτη, τι υπονοεί ο αγαπητός πλην φίλτατος Οδυσσέας? Παίρνεις γραμμή από Συγγρού? Βάλε με κι εμένα στο καρέ ρε φίλε! Μην είσαι μοναχοφάης!!! άντε κι όταν τα 'κονομήσουμε καλά, θα του κάνουμε το τραπέζι με δύο πιτόγυρα!!!

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ πΔπ 28/04/2015 12:51:18

     Βάζω καβάντζα και δυό καφάσια Φίξες,διότι το μαγαζί δε διαθέτει για δρόσισμα,μόνο για λιγδαντέρωμα...

 2. kromanos avatar
  kromanos 27/04/2015 20:08:33

  https://gaidourinoidialogoi.wordpress.com

 3. m.s avatar
  m.s 28/04/2015 12:43:30

  Καλοκαίρι... η εποχή που φτιάχνεται ο τραχανάς. Φέτος φτιάξτε μπόλικο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ m.s 28/04/2015 17:20:20

   Σωστός. Διπλή και βάλε δόση να βγάλουμε 5-6 μήνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.