#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2013 10:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό μήνυμα Σαμαρά σε υποψήφιους αποστάτεςΑπαντήσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, δίνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» με κύριο σημείο το γεγονός ότι αποκλείει τις τριπλές εκλογές τον Μάιο. Αναφέρει επίσης ότι αν υπολόγιζε με βάση το στενά κομματικό συμφέρον, θα τον συνέφεραν οι τριπλές εκλογές, αλλά για εκείνον «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».

Σε ότι αφορά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν την πτώση της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς απαντά πως «φαίνεται πως είναι εμμονή του κ. Τσίπρα να ρίξει αυτή την κυβέρνηση πάση θυσία. Μόνο που δεν του βγαίνει...»

«Το εξήγγειλε μέχρι τώρα πολλές φορές: Ήταν να μας «ρίξει» την άνοιξη. Δεν τα κατάφερε. Μετά ήταν μας «ρίξει» στις αρχές του καλοκαιριού. Πάλι δεν τα κατάφερε...Μετά ήταν μας «ρίξει» το φθινόπωρο. Είχε εξαγγείλει μάλιστα και εξέγερση ανατροπής από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίσης δεν του βγήκε. Μετά έκανε πρόταση μομφής που επίσης δεν του βγήκε. Και τώρα το μεταθέτει στις ευρωεκλογές... Καλό θα ήταν να κοιτάξει να διατυπώσει εναλλακτική λύση για τη χώρα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει... Κι ύστερα να δει πως θα πείσει το κόμμα του. Γιατί ως τώρα μάλλον δεν τους πείθει. Το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα είναι πως για να έλθει πιο κοντά στη διακυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί τον λαϊκισμό και να προσχωρήσει στην ευθύνη. Αλλά αν το επιχειρούσε αυτό, θα έχανε το κόμμα του. Που είναι η επιτομή του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Κι αυτό ούτε το θέλει ούτε το μπορεί. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα» αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η αναφορά του στα σενάρια που κυκλοφορούν περί ανατροπής του, χωρίς εκλογές και σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Λέει: «Τα θεωρώ και το λέω καθαρά σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Εάν μέσα σε όλα, έπρεπε να έχω το νου μου και σε κινήσεις ή σενάρια πολιτικής ανωμαλίας τότε θα έκανα το χατίρι όσων θέλουν τη χώρα γονατισμένη, ακυβέρνητη, μοιραία και άβουλη αντάμα. Εγώ τέτοιο χατίρι δεν κάνω σε κανέναν και για κανέναν λόγο. Πηγαίνω στον ευθύ δρόμο, πολιτεύομαι στο φως, ότι έχω να πω το λέω, ότι έχω να κάνω το κάνω, δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες την εβδομάδα, 52 εβδομάδες τον χρόνο, γιατί δεν έχει παραπάνω. Ο κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει. Με όποιους κινούνται ενδεχομένως στα σκοτάδια δεν ασχολούμαι, αλλά και αυτούς ο κόσμος τους βλέπει και τους καταλαβαίνει. Όπως ξέρει και τα κίνητρά τους. Και αν χρειαστεί θα τους δώσει την απάντηση που τους ταιριάζει. Αλλά δε νομίζω ότι θα χρειαστεί».

Αναφερόμενος σε πιθανά «ατυχήματα» στη Βουλή ο πρωθυπουργός τονίζει:

-          Την κυβέρνηση αναμένει, μετά τον προϋπολογισμό, μια ακόμη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή για τον φόρο ακινήτων. Στο παρελθόν, βουλευτές της Ν.Δ. που καταψήφισαν κρίσιμα νομοσχέδια βρέθηκαν εκτός Κ.Ο. Θα ισχύσει και τώρα το ίδιο;

– Δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Πρώτον, γιατί σεβόμαστε απολύτως και τη διαβούλευση και τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Ακούμε τους βουλευτές μας, ακούμε, αν θέλετε, τους βουλευτές όλων των κομμάτων όταν λένε κάτι σωστό, έχουμε ανοικτά αυτιά και ανοικτά μυαλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Έγινε μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους μας. Και προέκυψε πραγματική συνεννόηση, εκεί που έμοιαζε να υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα. Δεύτερον, από την πλευρά τους οι βουλευτές μας έχουν δείξει απόλυτη υπευθυνότητα κι έχουν υποστηρίξει τα πολύ δύσκολα νομοσχέδια που ήδη πέρασαν. Από ’δω και στο εξής, οι δυσκολίες θα είναι πολύ μικρότερες.

– Έχετε κάνει λόγο στο εξωτερικό για «μαξιλάρια ασφαλείας» σε σχέση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τι εννοείτε;

– Κάτι πολύ απλό, που, κανονικά, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται «διευκρινίσεις»: ότι πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, που είναι φυσιολογικές σε κάθε Κοινοβούλιο, υπάρχει και η κοινή λογική, η αίσθηση εθνικού συμφέροντος, αν θέλετε, που επιβάλλει η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί εκ του αποτελέσματος, αφού το ολοκληρώσει. Όχι να υποχρεωθεί να το αφήσει στη μέση, ρίχνοντας τη χώρα πίσω στην ακυβερνησία. Εμείς προσπαθούμε να απομακρυνθούμε ολοταχώς από το χείλος της καταστροφής, όχι να μας επιστρέψουν εκεί. Κι αυτό δεν το βλέπουμε μόνον εμείς που ασκούμε τη διακυβέρνηση, το βλέπουν και πολλοί άλλοι. Είπα, λοιπόν, το προφανές: ότι υπάρχουν πολλοί που χωρίς να συμφωνούν μαζί μας δεν θα αφήσουν να υπάρξει κύκλος πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα. Και το πιστεύω απολύτως.

Αποκαλύπτει επίσης και συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή λέγοντας: «Οι σχέσεις μου με τον Καραμανλή είναι άριστες, όπως ήταν πάντα. Προ ημερών βρεθήκαμε και τα είπαμε σαν καλοί φίλοι. Τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό ίσως γίνει μάθημα στους διάφορους twitterάδες και δήθεν άτυπους εκπροσώπους τύπου του πρώην πρωθυπουργού που βγαίνουν και μιλάνε αντ’ αυτού. Τ΄ ακούς Ευάγγελε, τ’ ακούς Ευριπίδη;

Μιλώντας για τους φόρους ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι το 2013 οι Έλληνες γονάτισαν κι ότι το 2014 θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Δίνει μάλιστα ένα δίκιο στον Γ. Στουρνάρα τονίζοντας: «Πράγματι, αν διαιρέσει κανείς το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους με το σύνολο του ΑΕΠ, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε κοντά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Σχετικά μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος διαφεύγει από την φορολόγηση. Κάναμε φέτος, για πρώτη φορά, σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να επιμείνουμε γιατί η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υπάρχει. Έτσι, υπάρχουν ακόμα πολλοί που ξεφεύγουν, αλλά όσοι δεν μπορούν να ξεφύγουν -οι περισσότεροι δηλαδή- πληρώνουν δυσανάλογα πολλά! Κι αυτό πάμε να περιορίσουμε με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε τελικά να παίρνουμε λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους  και, μάλιστα, τους πιο ανήμπορους. Και, τέλος, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν  ακόμα περισσότερο το 2013 γιατί κάλυψαν όλες τις απλήρωτες οφειλές τους σε φόρους από τα προηγούμενα χρόνια. Κι έτσι υπερφορολογήθηκαν, πράγματι. Και, για να πούμε όλη την αλήθεια, φέτος στην Ελλάδα έπεσαν πολλές πληρωμές φόρων μαζί! Και σημασία δεν έχει τι λένε οι στατιστικές, αλλά τι ένιωσε η πλειονότητα των πολιτών, που γονάτισε από φόρους φέτος. Όμως, το 2014, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο και από τα επόμενα χρόνια θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών θα μειωθεί αισθητά κι άλλο… Το μεγάλο και δύσκολο βήμα έγινε ήδη το 2013. Στο εξής, τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο καλύτερα από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η απόφαση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους πρέπει να ληφθεί από τους εταίρους το αργότερο έως την Άνοιξη, αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας, τονίζει πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anonymous avatar
  Anonymous 15/12/2013 11:03:28

  Εγώ γιατί εκλαμβάνω τη συνέντευξη ως βουλευτικό μασάζ εν όψει των ψηφοφοριών?
  Μασάζ στο λαό χρειάζεται Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά. Μπας και μπορέσει να ανακουφιστεί από τους πόνους που του έχουν προκαλέσει οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων

 2. benny avatar
  benny 15/12/2013 11:53:04

  ο Στουρναρας ειπε οτι ειμαστε κατω απο τον μεσο ορο σε φορολογηση στην ΕΕ.
  Ποσο ευκολα ξεγελανε οι αριθμοι......
  1. οταν παιρνεις 1500-3000 μισθο τον μηνα ,κ 50% να φορολογησαι σου μενουν 750-1500 για να καληψεις τις βασικες αναγκες σου ,οταν παιρνεις ομως 480 κ φορολογησαι με 50% μπορεις να ζησεις με 240 ? κ
  2. στα ευρωπαικα κρατη οι φοροι ειναι ανταποδοτικοι (πχ επιδομα ανεργιας για παντα ,ιατροφαρμακευτικη καλυψη που καλυπτει τα παντα,)κ δεν τρωγωνται απο μαιμου εργα απο Μπομπολες κ σια..

  • Valter avatar
   Valter @ benny 15/12/2013 12:35:34

   Έχεις δίκιο , άλλο 750 διαθέσιμο εισόδημα και άλλο 300.
   Αν όμως πέσουμε στο 30% φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ (που εγώ αυτό θέλω) τότε το κράτος πρέπει να μάθει να ζει με πάνω από 10 δις λιγότερα τον χρόνο.
   Εσύ το θες αυτό ή θέλεις και λίγη φορολογία και μεγάλο κράτος?

 3. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 15/12/2013 15:08:07

  Όμως, το 2014, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο και από τα επόμενα χρόνια θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών θα μειωθεί αισθητά κι άλλο…"
  Κι όμως ακόμα κι αν αληθεύει θα ωφελήσει τους προνομιούχους....κι ας γκρινιάζουν ότι έχασαν μέσα στην κρίση...., μόνο χαμένοι δεν είναι .....

  ".... Το μεγάλο και δύσκολο βήμα έγινε ήδη το 2013. Στο εξής, τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο καλύτερα από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης»......" Σαφώς και θα ήταν καλύτερα αν οι φορολογικές ανισότητες στην κοινωνική διαστρωμάτωση διορθώνονταν άμεσα και οι προνομιούχοι φοροφυγάδες αντιμετωπίζονταν ( από τους υποστηρικτές τους/προστάστες τους στο ΥΠΟΙΚ και της πολιτικής σκηνής) όπως ακριβώς και οι απλοί πολίτες που καταδικάστηκαν σε υποτυπώδη διαβίωση από την υπερφορολόγηση συνδυαστικά με άθλια επιδόματα...μισθούς-συντάξεις (τ'αποκαλούν κάποιοι...)και κάποιους σταθερά μη θιγμένους ( ούτε καν στο μέτρο που τους αναλογεί) σε πλουσιοπάροχη, αν όχι χλιδάτη.
  Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει βήματα....όμως τ'άλματα έγιναν με στόχο την εξαθλίωση των " απονήρευτων " και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση...δυστυχώς.

 4. giorgos avatar
  giorgos 15/12/2013 16:06:23

  Αυτα δεν ειναι τιποτα σε οτι ειπε ο Γιγαντας της πολιτικης χρυσανθος,σημερα το πρωι στο Μεγκαλο καναλι-που αλλου-.λοιπον ο γιγαντας της οικονομιας χρυσανθος ειπε οτι ο φορος ακινητων ειναι δικαιος αλλα και αναπτυξιακος.πας καλα Αντωνη που δινεις το δικαιωμα σε αυτα τα λιμα της χωρας να βγαινουν και να κανουν δηλωσεις πας καλα.Μετα θα μας φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ giorgos 16/12/2013 07:29:32

   Δεν θα είναι μειωμένος ο φόρος στους περισσότερους; Που είχε άδικο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.