22/12/2010 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρή επιστολή 9 φορέων στον πρωθυπουργό για τα κλειστά επαγγέλματα

Νέα, δεύτερη ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να τους συναντήσει αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, απέστειλαν εννέα πρόεδροι επιστημονικών φορέων. Στην επιστολή γίνεται παράλληλα αναφορά στον υπουργό Οικονομικών, στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, κ.ά.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Βλαχάκης και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Διον. Κριάρης.

Ειδικότερα, στη νέα επιστολή των φορέων αναφέρεται σε αυστηρό τόνο:

«Όταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Όταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει την χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό. Όταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με την φύση και υπόσταση του επαγγέλματος - λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα. Όταν επιπρόσθετα ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται στο ψεύδος και στην οίηση, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών. Πόσο μάλλον όταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για το οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Όταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδορούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα. Όταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Όταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη για αλλότριους όμως σκοπούς κοινωνική συνοχή.

Εξοχώτατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων»

http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Johnys avatar
  Johnys 22/12/2010 12:51:37

  Μωρε θα φωνάξουν, σαν κατσίκι που το σφάζουν!

 2. Enzo avatar
  Enzo 22/12/2010 12:58:58

  μα καλα γιατι φωναζουν? τωρα πηραν χαμπαρι αυτοι τι γινεται?
  και δεν ξερουν οτι ο γαπ τους εχει γραμμενους ολους αυτους και ολον τον Ελληνικον Λαον?εδω τα καλα καλσοοοοοοοον που δεν σκιζονται.ΑΑ ποιοτης.

 3. spiros avatar
  spiros 22/12/2010 13:56:44

  Άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου.

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 22/12/2010 14:04:29

  Μ'άρεσε το "όλων των κλάδων εργαζομένων" ! Καημένοι εργάτες, δικηγόροι και φαρμακοποιοί - αδέλφια μου !

  Ένα με τσούζει μονάχα : το πιό προφανές, το πιό λογικό, το πιό δημοκρατικό άν θέλετε, μέτρο, δέν τόλμησε να το πάρει ποτέ το κόμμα μου. Αυτό το καθεστώς με τα διάφορα χαράτσια τουρκικής σκληρότητας που είχαν καταφέρει εκβιάζοντας να επιβάλλουν λίγοι "μάγκες" πάνω στον απλό λαό, βρέθηκε ένα ΔΝΤ να το καταργήσει, με το στανιό. Με το έτσι θέλω. Με τσαμπουκά. Έτσι όπως έπρεπε να κάνει ένα δεξιό κόμμα πρίν απο καιρό. Όπως είχε καθήκον. Όπως επέτασσε η ιδεολογία του, στο κάτω κάτω.

  Τώρα... κατάντησε να κλαίει μαζί τους ! Με τον Λουράντο και τον Παξινό ! Και θέλει να πάμε όλοι με μαύρα στην κηδεία και να κλαίμε και να βρίζουμε το φονιά.

  Μωρέ, σαμπάνια θ'ανοίξουμε !

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ τσώφλι πασατέμπου 22/12/2010 15:14:32

   Άκου να δεις. Επειδή δεν γνωρίζεις για το θέμα, μην πετάς εξυπνάδες.

   Για τους ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ συγκεριμένα ισχύουν τα εξής:

   Οι δικηγόροι ορθώς αντιδρούν στα περισσότερα σημεία που αφορούν το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους. Πρώτον, το επάγγελμά τους δεν είναι "κλειστό". Είναι ορθάνοιχτο, τόσο που μόνο η Αθήνα έχει 15.000 δικηγόρους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα αριθμού. Επίσης, δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί σε όλα τα δικαστήρια με εξαίρεση τα πολιτικά στα οποία όμως και πάλι, ένας ντόπιος δικηγόρος μπορεί να νομιμοποιήσει κάποιον συνάδελφό του από άλλη περιφέρεια με ένα μικρό ποσό που δεν υπερβαίνει την ελάχιστη αμοιβή η οποία κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ περίπου ανά υπόθεση. Αυτό είναι το μοναδικό θέμα που θα μπορούσε να καταργηθεί χωρίς να υποβαθμιστεί το επάγγελμα του δικηγόρου, δηλαδή να μην χρειάζεται η νομιμοποίηση του ντόπιου δικηγόρου και έτσι να εξοικονομείται κάποιο μικρό ποσό για τον πελάτη.
   Όμως, η θρυλούμενη κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, είναι ως πρόταση ανόητη. Για τον απλό λόγο ότι έτσι δεν θα υπάρχει ένα μίνιμουμ ανά υπόθεση για να φορολογήσει το κράτος, επομένως εγώ ως δικηγόρος θα δηλώνω ότι για μία αγωγή αμείφθηκα δήθεν με 100 ευρώ (αντί για 800 ευρώ που θα είναι η πραγματική μου αμοιβή) και έτσι θα χάσει το κράτος σε επίπεδο ΦΠΑ, φόρου ελευθέρων επαγγελματιών (ΦΕΕ), κρατήσεων υπέρ συντηρήσεως δικαστικών κτηρίων, θα χάσει κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Αν το κράτος, λοιπόν, δεν θέλει να αυτοκτονήσει φορολογικά, θα πρέπει να δεχτεί τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών των δικηγόρων και αν νομίζει ότι κάποιες από αυτές είναι μεγάλες ας τις μειώσει λελογισμένα.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/12/2010 15:16:33

    Αν δεν θέλει να αυτοκτονήσει φορολογικά και εισφοροασφαλιστικά, βέβαια

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/12/2010 17:33:35

    Το "άκου να δείς" κ. δικηγόρε, μόνο στο δικαστήριό σου, παρακαλώ.

    Γιά ρώτα με πόσο πλήρωσα παράσταση για πώληση ενός αγρού 8 στρεμμάτων, που θίχτηκες κιόλας !

    • EMP avatar
     EMP @ τσώφλι πασατέμπου 22/12/2010 18:20:15

     Και τα χρήματα στα δημόσιο ταμεία από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους που θα χαθούν ποιος θα τα καλύψει; Άσε ξέρω, περικοπές στις συντάξεις και μετάταξη καθημερινών προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ που όπως πάμε θα φθάσει το 30%....

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ τσώφλι πασατέμπου 23/12/2010 01:08:03

     Παίρνω πίσω τη δεικτική πρόταση. Η παράσταση που πλήρωσες, η οποία θα ήταν της τάξεως των 500 έως 1000 ευρώ, δηλαδή 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είναι ψίχουλα μπροστά στο φόρο 10% της μεταβίβασης. Επομένως, εκεί σε κλέβουν, όχι εμείς

     • τσώφλι πασατέμπου avatar
      τσώφλι πασατέμπου @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 23/12/2010 09:11:31

      φίλε Μανώλη, 1.100 πλήρωσα για κόστος 67.000 ευρώ. Τα 750 μου είπε ο δικηγόρος θα πάνε στο παράβολο (ή όπως αλλιώς το λένε) κι αυτός πήρε χωρίς απόδειξη 350 για να παραστεί απλώς. Ούτε κι εμείς οι γιατροί δέν κάνουμε τέτοιες αρπαχτές - άν μου επιτρέπεις.

      Κι όπως βλέπεις δέν χαρίζομαι στο σινάφι μου, που γράφει seroxat (αντικαταθλιπτικά) για απλό πονοκέφαλο, για να πάει τζάμπα ταξίδι "εκπαιδευτικό" στην Ινδία...

 5. Greg avatar
  Greg 22/12/2010 14:13:53

  ΠΑΣΟΚ δεν έχω ψηφίσει ποτέ. Αν, όμως, ο ΓΑΠ ανοίξει στ'αλήθεια ΟΛΑ τα κλειστά επαγγέλματα, χωρίς αστερίσκους, και συμμαζέψει το δημόσιο (π.χ. βγάλει τους εργαζόμενους, που έχουν προσληφθεί στην καθαριότητα και αράζουν στα γραφεία, στο δρόμο) θα σκεφτώ να το ρίξω ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στη ζωή μου!

 6. ruddock avatar
  ruddock 22/12/2010 16:04:11

  Κι εγώ θα το έκανα ίσως,αλλά το να έβλεπα καθημερινά αυτή τη φάτσα μπροστά μου θα με έκανε να το ξανασκεφτώ,χαχα

 7. MARIA avatar
  MARIA 22/12/2010 17:41:08

  Τώρα τους πήρε ο πόνος που θίχτηκαν τα δικαιώματά τους ???

  Γιατί δεν έγραψαν αυτή την επιστολή όταν ο ΓΑΠ αποφάσιζε για τις μειώσεις των συντάξεων, τις μειώσεις των μισθών, τις αυξήσεις ΦΠΑ, κλπ. ???

 8. KARBONAROS avatar
  KARBONAROS 22/12/2010 18:12:52

  Η συζήτηση εδώ μέσα δείχνει τον κοινωνικό αυτοματισμό στον οποίο τα μούτρα που κυβερνάνε εφαρμόζουν με όχημα τα παπαγαλάκια ..κρίμα κρίμα όταν ο γαπ και η παρέα του οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα και για να βρούν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια κτυπούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες,υπάρχουν άνθρωποι που τσιμπάνε και χορεύουν σαν την αρκούδα του γύφτου..δεν μιλάω γιά τους εγκάθετους αυτοί την δουλειά τους κάνουν...

 9. KARBONAROS avatar
  KARBONAROS 22/12/2010 18:54:25

  Από topontiki.gr

  Γράφει η Κουκίδα

  Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε, είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).

  Το κράτος πτώχευσε και δεν έχει άλλα. Άλλωστε είμαστε ένα βήμα πριν από την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους και, όπως είπε και ο υπουργός Oικονομικών, «κόβουμε από παντού, ακόμα και από τα αναγκαία». Ε, αφού είμαστε στο χείλος της καταστροφής, τουλάχιστο γλιτώσαμε από τους μιζαδόρους. Λάθος. Η μίζα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει, απλά διοχετεύεται με μεθόδους new age και σε καρτέλ new age. Σε μια νέα κάστα διαπλεκόμενων, που αναδύθηκε μέσα από την κρίση.

  Την ώρα που τα μέτρα που ελήφθησαν και αυτά που έρχονται θεωρούνται τουλάχιστον αιματηρά, που διαλύθηκαν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, πήξαμε στους φόρους και οι νεόπτωχοι αυξάνονται συνεχώς, εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ τρώγονται μετά μανίας, άνευ ελέγχου και με τις ευλογίες των κυβερνώντων.

  Αυτά τα εκατομμύρια είναι μέρος όσων εξοικονομούνται από τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους, από το δάνειο της τρόικας και από τα νέα δάνεια που θα μας «φορέσει» το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα της οικονομικοπολιτικής και κοινωνικής υποδούλωσής μας. Πώς δίδονται; Με τον πολύ απλό εξής τρόπο:

  ● Πρέπει να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις; Συστήνεται μια επιτροπή με εγχώριους και ξένους «ειδήμονες» ώστε να κάνουν την απαραίτητη μελέτη.

  ● Πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ; Κάθε ΔΕΚΟ και μια επιτροπή για το πώς θα γίνει.

  ● Πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Επιτροπή.

  ● Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας; Επιτροπή (εδώ τρώγονται και τα περισσότερα).

  ● Πρέπει να επιταχυνθούν οι εφαρμογές του μνημονίου; Ειδική επιτροπή για να «συστήσει» στην κυβέρνηση πώς να το κάνει.

  ● Περιττό να σας πούμε ότι η κάθε επιτροπή έχει και παρακλάδια. Σε αυτό το πάρτι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και των υπουργών. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους και πόσα ακριβώς λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους. Δεν ξέρουμε ποιες και πόσες εταιρείες εντός και εκτός έχουν προσληφθεί για να προσφέρουν τις συμβουλές τους και πώς δρουν.

  Και όταν ανοίξει η όρεξη, σιγά μην μείνουν οι ενδιαφερόμενοι στις επιτροπούλες. Υπογείως τα διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν μάθει ότι θα έρθει χρήμα κοινοτικό μέσω των κονδυλίων στήριξης για την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα έργα. Και ετοιμάζονται τα καρτέλ μέσω δικηγορικών γραφείων να χτυπήσουν. Τα πράσινα έργα είναι το νέο αμάρτημα.

  Θα διερωτηθεί κανείς με τόσους ειδήμονες γιατί υπάρχουν οι υπουργοί. Θα το αντι-γυρίσουμε και θα ρωτήσουμε γιατί χρειάζονται οι επιτροπές, αφού υπάρχουν οι υπουργοί, που υποτίθεται πως διορίζονται για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

  Και όμως. Παρά τον κοινωνικό πανικό που βιώνουμε, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να λειτουργεί με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες και που μας έφερε έως εδώ. Το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών φαντάζει αγεφύρωτο, αλλά η οικογενειοκρατία τον χαβά της.

  Αδελφοί, μανάδες, μπατζανάκηδες, κουνιάδοι καλούνται να ασκήσουν εξουσία και το κάνουν πλέον ανοιχτά, ελλείψει σοβαρής ηγεσίας. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή αποφασίζουν και διατάσσουν άνθρωποι που δεν εξελέγησαν από τον λαό. Και δεν μιλάμε για τους τροϊκανούς. Μιλάμε για συγγενείς. Σε μια δημοκρατική χώρα αυτό θα ονομαζόταν coup-d'etat. Και ο νοών νοείτω.

  Χμ. Μαζί με την νέα γενιά μίζας και των καρτέλ των frat boys, γεννάται επάξια η νέα κάστα οικογενειοκρατίας και η νέα φουρνιά παιδιών του κομματικού σωλήνα. Αυτή η νέα ομάδα θα μας σύρει μέχρι το 2025, όταν θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν ένας Παπανδρέου, Καραμανλής ή Μπακογιάννης θα μας βγάλει από το μνημόνιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.