#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2012 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρά μέτρα εναντίον της απασχόλησης λαθρομεταναστών

Ιδιωτικό όφελος - Δημόσια ζημίαΟ Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης εναρμονίστηκε με το κοινό αίσθημα όταν προχθές αποφάσισε το κλείσιμο δύο επιχειρήσεων στην Πάρο, για απασχόληση λαθρομεταναστών. 

Ενός εστιατορίου στη Νάουσσα και του ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή, όπου απασχολείτο ο “δράκος” της Πάρου.

Το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας εκείνης της φυσιογνωμίας με το πούρο που εξύβριζε τους δημοσιογράφους όταν τον ρωτούσαν για τον Πακιστανό.

Ο Υπουργός, εφήρμοσε για πρώτη φορά τον Ν. 4052/2012.
Δυστυχώς, η πολιτική του βούληση ακυρώθηκε .
Με δικαστική απόφαση οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές και, προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες δεν υπέστησαν συνέπειες. 

Καταφέροντας προσωπικό πλήγμα στον Υπουργό.
Κυρίως όμως επιφέροντας ισχυρό συμβολικό πλήγμα στην κρατική εξουσία, σε ένα κρισιμότατο κοινωνικό ζήτημα.

Ο “ιδιώτης” μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος πάντα γλυτώνει : αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η ατυχής έκβαση της απόπειρας επιβολής του Νόμου στην Πάρο. 

Δεδομένου ότι η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη ασχολείται κυρίως με το γράμμα του νόμου, πιθανότατα έχουν συμβεί αυτά που δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης.

«Οι επιχειρηματίες πέτυχαν την ευνοϊκή γι' αυτούς δικαστική απόφαση, καθώς είχαν μόνο προφορικά ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για το σφράγισμα των επιχειρήσεών τους, την παραμονή του λουκέτου», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.

«Η απόφαση για σφράγισμα δεν επιδόθηκε γραπτώς στους επιχειρηματίες και δεν ζητήθηκε αποδεικτικό επίδοσης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πετύχουν αναστολή εκτέλεσης στα δικαστήρια», συνέχισε ο δήμαρχος.

Ας μην ξεκινήσουμε προσεγγίσεις που εμπεριέχουν μυστήριο. 

Αλλά σίγουρα προκαλεί περιέργεια το ότι ο χειρισμός ενός τόσο σημαντικού θέματος έγινε προφορικά. 

Λες και κάποιοι είτε βιάστηκαν, για να επιδείξουν ίσως στον Υπουργό “αποτελεσματικότητα”, είτε γνώριζαν την προϋπόθεση του Νόμου για γραπτά αποδεικτικά και υπονόμευσαν την εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πολλές φορές η ανθρώπινη αμέλεια ή ανικανότητα ή βλακεία αποτελούν την εξήγηση.

Εν τούτοις, ο Υπουργός οφείλει να αναζητήσει το αίτιο και τον υπαίτιο για την τρώση του κρατικού κύρους.

Και ελπίζουμε ότι στο εξής ο νόμος θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, όπως ισχύει.

Η λαθρομετανάστευση, προκαλεί στις εθνικές οικονομίες δύο βασικές αλλοιώσεις, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα επιθυμητές από όσους επωφελούνται. 

Πρώτον, σε βάρος της εθνικής συνοχής, ανοίγει - επεκτείνει - συντηρεί αγορές. 
Οι λαθρομετανάστες έχουν βιοτικές ανάγκες. Θέλουν στέγαση, τροφή, ένδυση, μεταφορές, επικοινωνία. 

Δύσκολα για παράδειγμα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα ζητούσαν την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. 

Οι Έλληνες είναι 9,9 εκατομμύρια. Τα κινητά τηλέφωνα 16 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατομμύρια κινητά ανήκουν σε αλλοδαπούς. Νόμιμους και μη.

Θα συμφωνούσαν οι εταιρείες σε απώλεια του 10% του κύκλου εργασιών τους;

Δεύτερον, η λαθρομετανάστευση που καταλήγει σε παράνομη εργασία, αποτελεί τον πρώτο παράγοντα νόθευσης του ανταγωνισμού. 

Ο “μάγκας” με τους εύκολους Πακιστανούς κατατροπώνει τον -σπάνιο πλέον- νομιμόφρονα που αναζητεί εναγωνίως κάλυψη των εργασιακών αναγκών της επιχείρησης του.

Πέντε Πακιστανούς απασχολούσε ο ξενοδόχος στην Πάρο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. 

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια του θέρους διακινήθηκε προς τα ελληνικά νησιά μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, κυρίως Πακιστανών, που απασχολήθηκαν εποχικά σε βοηθητικές εργασίες, συνήθως ως κηπουροί και εργάτες καθαριότητας.

Η αδήλωτη εργασία στις τουριστικές περιοχές ξεπέρασε το 30%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μη καταχωρημένων εργαζομένων που εντοπίσθηκαν ήταν παράνομοι αλλοδαποί.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ανεξέλεγκτα δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής. Θα έχουν επικρατήσει στην οικονομική ζωή τύποι σαν τον ξενοδόχο της Πάρου.

Γι' αυτό πρέπει να αυστηροποιηθούν ΤΩΡΑ τα μέτρα που αποτρέπουν τους εργοδότες να χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες.

Το Υπουργείο Εργασίας, εκτός συνεχείς ελέγχους και επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει :

1. Να ιδρύσει και να καλύψει με το κύρος της κρατικής εξουσίας ένα Παρατηρητήριο παράνομης εργασίας. Ένα Lathrowatch. 

Συνδυασμό διαδραστικής ιστοσελίδας και τηλεφωνικής γραμμής, όπου θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες, ακόμα και με βιντεο-φωτογραφίες, για επιχειρήσεις που απασχολούν λαθρομετανάστες. 
Όπως γίνεται στο ΣΔΟΕ, για φοροδιαφυγή. Όταν οι καταγγελίες ελέγχονται και ευσταθούν να αναρτώνται με πλήρη στοιχεία οι παρανομούσες επιχειρήσεις, όπως τα πρατήρια βενζίνης που συλλαμβάνονται για νοθεία καυσίμων στο Υπ. Ανάπτυξης.

Η “κουλτούρα” της Αριστεράς μπόλιασε το δημόσιο λόγο με ανοησίες περί “χαφιεδισμού” στις περιπτώσεις συνεργασίας πολιτών με κρατικές αρχές. Κάπως έτσι οι ελεεινοί του indymedia βάφτισαν αμέσως “ρουφιάνο” τον άτυχο ταξιτζή που δολοφόνησαν οι όμοιοί τους στην Πάρο. 

Γνωρίζουμε ότι η αντιζηλία και ο φθόνος, τα γνωστά συναισθήματα αγάπης που ενδημούν στην ελληνική κοινωνία, θα οργιάσουν, προκαλώντας πάμπολλες ψευδείς καταγγελίες.
Αλλά μια πλημμυρίδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς σύμπνοια αρχών-πολιτών.

2. Να επιδιώξει άμεσα την τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας, ώστε να διώκεται αυτεπάγγελτα ως ηθικός αυτουργός ο εργοδότης λαθρομετανάστη τελεσίδικα ενόχου για εγκληματική πράξη. Τιμωρούμενος με αντίστοιχη αυστηρότητα.

Στην περίπτωση του “δράκου” της Πάρου, ηθική αυτουργία του ξενοδόχου στην δολοφονική επίθεση του Πακιστανού στην 15χρονη.
Κυκλοφόρησαν δε ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι αυτός διακίνησε το σενάριο ότι η κοπελίτσα “χτύπησε το κεφάλι της στα βράχια”.

Το χυδαίο φιλοσόφημα πίσω από τον νεοφιλελευθερισμό είναι ότι κάθε άτομο μπορεί να πράττει οτιδήποτε για την προσωπική του πραγμάτωση, όπως κι αν την νοεί. Χωρίς ποτέ να εξετάζεται τι επιπτώσεις προκαλεί αυτό τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στο φυσικό περιβάλλον. 

Αλλά για να παραμένει μια κοινωνία συγκροτημένη, απαραίτητος όρος είναι ότι δεν μπορεί η επιδίωξη του ατομικού οφέλους να προκαλεί συλλογική ζημία.  Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 30/08/2012 16:39:05

  Και να πληρωθούν αναδρομικά ο ΦΜΥ και οι εισφορές για όσο διάστημα τους απασχολούν παράνομα. Χωρίς πρόστιμα. Αλλιώς, δέσμαυση λογαριασμών, δήμευση και βραχιολάκια δια τα περαιτέρω. Αλλά δε θα φτάνουν οι φυλακές.
  Η ανασφάλιστη εργασία θα πρέπει να είναι στο στόχαστρο μιας παράταξης η οποία θέλει να λέγεται "φιλελεύθερη" καθώς καταλύει κάθε έννοια ανταγωνισμού και νομιμότητας.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/08/2012 18:58:33

   Αν στην αρχή πάνε μερικοί μέσα για παραδειγματισμό, χωρίς μετατροπή ποινής, δεν θα χρειάζονται κελλιά για όλους, που δεν φτάνουν.
   Αμέσως μετά, στους επόμενους, δημεύσεις και κλείσιμο. Στην τσέπη πονάνε αυτοί οι τύποι. Αλλά χρειάζεται και η κρησάρα της παιδείας. Που θα βρεθούν απλοί εργάτες, έλληνες; Όταν όλοι αποφοιτούν υποχρεωτικά(!) από το Λύκειο και με ένα 7-8 πάνε "σπουδαστές" στα απίθανα επαρχιακά ΤΕΙ και γίνονται "πτυχιούχοι", αρνούμενοι πλέον να αναλάβουν "χαμηλές" θέσεις και συντηρώντας το πελατειακό κράτος.

   • Κώστας Σταματάκης avatar
    Κώστας Σταματάκης @ Προφήτης 31/08/2012 08:41:31

    Έχεις απόλυτο δίκιο! Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Μαζική παραγωγή πτυχιούχων και διπλωματούχων ανέργων, με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας και όχι μόνο, η έλλειψη τεχνικών.

 2. helios avatar
  helios 30/08/2012 16:39:32

  Πρόκειται για επιχειρηματίες - σκουπίδια που δεν διαθέτουν απολύτως καμία εθνική αστική συνείδηση, πάνω απ' όλα το κέρδος, δεν τους ενδιαφέρει η εθνική και κοινωνική συνοχή αυτού του τόπου, αρκεί να γλιτώσουν ένα ένσημο ή να βγάλουν κανένα ευρώ παραπάνω.

  Άντε και τους κλείνεις την επιχείρηση για πέντε μέρες, εγώ σας λέω τους βάζεις και κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Θα αλλάξει τίποτα; Όχι απολύτως τίποτα.
  Το μόνο που θα τους φοβίζε πραγματικά θα ήταν η άμεση δήμευση της περιουσίας τους (το δημόσιο θα είχε οφέλη με τη μεταπώληση της επιχείρησης σε κάποιον άλλο επαγγελματία) και η καταναγκαστική εργασία. Και αν η κυβέρνηση δεν έχει τα καρύδια να επιβάλει καταναγκαστική εργασία τουλάχιστον να επιβάλει την οριστική απαγόρευση δραστηριοποίησης στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνταν ( π.χ. ο ξενοδόχος της Πάρου στον κλάδο του τουρισμού).
  Όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες το καλοκαίρι μεταφέρονται και εργάζονται στα νησιά και το χειμώνα στα αστικά κέντρα και στην επαρχία, και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.
  Και αυτό που φοβάμαι εγώ (και θα μου το θυμηθείτε) είναι ότι το υπουργείο θα επιβάλει σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που τους απασχολούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο (ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. ) και με αυτόν τον τρόπο θα τους νομιμοποιήσουν.
  Ήδη ο υπουργός εργασίας μιλάει για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ανέργων (εδώ γελάμε) και των νόμιμων μεταναστών (εδώ είναι το κλειδί και η ουσία).
  Εμένα δεν με ενδιαφέρει εάν ο Πακιστανοαλβανός είναι νόμιμος ή παράνομος , εμένα το πρόβλημα καθεαυτό είναι ο Πακιστανοαλβανός .

  Που όμως είναι το κράτος να προστατεύσει πραγματικά τους Έλληνες ανέργους και το εγχώριο εργατικό δυναμικό; Τόσο καιρό φωνάζω για την αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα εργασίας, και εάν δεν θέλουν να το εφαρμόσουν τουλάχιστον να επιδοτήσουν τις ασφαλιστικές φορές σε ορισμένες εργασίες και να επιβάλλουν αντικίνητρα προκειμένου να μη συμφέρει τους επιχειρηματίες και τον ιδιωτικό τομέα να απασχολεί αλλοδαπούς.
  Γιατί όμως δεν τα εφαρμόζουν αυτά; Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο τριάντα τοις εκατό των αλλοδαπών που αναφέρεται το άρθρον με Έλληνες ανέργους όταν μάλιστα η ανεργία των Ελλήνων έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.Το όφελος τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία θα ήταν τεράστιο. Επιπλέον πρέπει να προσθέσετε και τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία λόγω των λαθρομεταναστών, ένας κίνδυνος που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ helios 30/08/2012 19:00:17

   Συμφωνώ απολύτως

  • sawas avatar
   sawas @ helios 30/08/2012 20:03:49

   Πως είναι δυνατόν να ακυρώσεις εσύ μια πάγια-παγκόσμια κυβερνητική επιλογή και πρακτική!!!
   Ποιος είσαι για να εισακουσθείς?
   Και στα "καλά σπίτια" το ίδιο συμβαίνει.....δεν είμαστε μόνοι μας. Δες εδώ.
   h--p://www.youtube.com/watch?v=HmlX3fLQrEc (μετά το 33λ)

  • Νίκη avatar
   Νίκη @ helios 31/08/2012 00:03:18

   *το δημόσιο θα είχε οφέλη με τη μεταπώληση της επιχείρησης σε κάποιον άλλο*

   Όταν μιλάμε για μεταπώληση της επιχείρησης, μιλάμε για το κτίσμα (που μπορεί να είναι ενοικιασμένο ή να ανήκει σε άλλο μέλος της οικογένειας), τον εξοπλισμό (όλα σχεδόν τα κατεσχεμένα μηχανήματα από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που πτώχευσαν πωλήθηκαν για παλιοσίδερα), το πελατολόγιο ή το απόθεμα εμπορευμάτων και πρώτων υλών, ή κάτι άλλο;

   Οι μικρές/ατομικές/οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα, δεν μπορούν να πωληθούν σε τρίτους και δεν έχουν καμμία αξία ως "αέρας". Μόνο οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν το προϊόν, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους "συνεργάτες" δημόσιους ελεγκτές.

   Άρα η παραπάνω πρόταση δεν περπατάει στην ελληνική πραγματικότητα.

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 30/08/2012 16:40:14

  Δεν υπάρχει βούληση , τις μέρες αυτές χιλιάδες λαθρό μαζεύουν πατάτες , σε λίγο μήλα, μετά ελιές με 15-20 ευρώ μεροκάματο.Αν τολμά ο υπουργός να στείλει να τους μαζέψουν 30-40.000 λαθρό, να δω τί θα τους κάνουν;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΠΕΛΙΑΣ 30/08/2012 17:00:01

   Το θέμα είναι ότι, για να τους αντικαταστήσεις με ημεδαπούς, πρέπει να έχεις κάνει την κατάλληλη προεργασία, καθόσον η παραγωγή δεν μπορεί να μείνει στα χωράφια. Ελάχιστη προσπάθεια βλέπω προς αυτή την κατεύθυνση. Το εξαιρετικό παράδειγμα του δήμου Σκάλας Λακωνίας που, μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς της περιοχής του προκειμένου να προτιμήσουν Έλληνες ανέργους, δημοσιοποίησε δια του τύπου την πρόθεσή του να δημιουργήσει αρχείο ενδιαφερομένων για εργασία και να προωθήσει έτσι νέους ανθρώπους σε αγροτικές εργασίες, άραγε τι κατάληξη είχε? τον ακολούθησε κανείς? Εκεί στην περιοχή σου έβγαλε κανένας δήμος παρόμοια ανακοίνωση-πρόσκληση?

   • helios avatar
    helios @ δρόμος 30/08/2012 20:46:36

    Στη Γερμανια για παραδειγμα ο αγροτης απευθυνεται σε μια κεντρικη υπηρεσια οπου δηλωνει ποσα εργατικα χερια εχει αναγκη.Η υπηρεσια μετα του στελνει Γερμανους ανεργους(οι οποιοι τοτε μονο παιρνουν ολοκληρο το επιδομα ανεργιας συν το μισθο στο κτημα) αλλά και Γερμανούς που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους (φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κλπ …). Στο τέλος θα απευθυνθεί σε αλλοδαπους κυριως απο χωρες-μελη της Ε.Ε.(οι οποιοι ερχονται με συμβασεις,γινεται ελεγχος για το ποιον και υγεια τους κλπ...).Οι αλλοδαποι αυτοι εργαζονται για ενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα,δεν εκμεταλλευονται και στο τελος επιστρεφουν στις πατριδες τους.Δεν μπορει δηλαδη ο καθε αγροτης να προσλαβει οποιον λαθρομεταναστη βρει μπροστα του,ουτε και ο καθε λαθρομεταναστης να προσφερει την εργασια του.
    Στην Ιταλια υπαρχουν ορισμενες περιοχες οπου στα κτηματα δουλευουν τουριστες με μοναδικο ανταλλαγμα δωρεαν διακοπες(στεγη,σιτιση κλπ...)
    Επισης δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ο Γερμανος η ο Ιταλος αγροτης χρησιμοποιωντας την τεχνολογια χρειαζεται πολυ λιγοτερα εργατικα χερια σε σχεση με τον Ελληνα αγροτη.
    Υπαρχουν δηλαδη εναλλακτικες λυσεις αρκει να υπαρχει θεληση,οργανωση και σχεδιο.

    Τα παραπάνω ισχύουν για πάρα πολλούς κλάδους εργασίας. έτσι αγαπητοί φίλοι προστατεύουν σοβαρά κράτη την εθνική και κοινωνική συνοχή των πατρίδων τους.
    Αυτο που συμβαινει στην Ελλαδα ονομαζεται αγριος εποικισμος με μοναδικο στοχο την καταργηση της ελληνικης κοινωνιας.

 4. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 30/08/2012 17:07:57

  "Η απόφαση για σφράγισμα δεν επιδόθηκε γραπτώς στους επιχειρηματίες και δεν ζητήθηκε αποδεικτικό επίδοσης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πετύχουν αναστολή εκτέλεσης στα δικαστήρια»
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΚαΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΣΚΟΠΙΜΩΣ Ή ΟΧΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ
  Θα έλεγα απόλυση άμεσα του υπαλλήλου που είχε την ευθύνη επίδοσης, αλλά επειδη θα αρχίσουν τα δακρύβρεχτα "για τον οικογενειάρχη υπάλληλο κλπ" και άλλες πασοκογενείς ηλιθιότητες. Λέω λοιπόν άμεση μετάθεση στην πινέζα του χάρτη και μόνιμη στέρηση βαθμού. Η επόμενη επίδοση θα είναι άρτια

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ IOKLOS ZARAS 30/08/2012 17:49:32

   Κύριε Ζάρα,

   γράφετε "άμεση μετάθεση στην πινέζα του χάρτη και μόνιμη στέρηση βαθμού. Η επόμενη επίδοση θα είναι άρτια"...

   Εάν δεν γίνει αυτό αλλά ο συγκεκριμένος υπάλληλος απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες και χάσει το Εφάπαξ κτλ. να δείτε μετά η επίδοση των υπολοίπων πως θα γίνει άρτια σε μηδέν χρόνο...

 5. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 30/08/2012 17:47:14

  Άριστο το μέτρο αυτό! Να κλείσουνε όλοι οι "επιχειρηματίες-δουλέμποροι". Και λίγη φυλακή μαζί με το κλείσιμο της επιχείρησης δεν βλάπτει...

  Επίσης να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο της κατάσχεσης των σπιτιών, που τα ενοικιάζουνε οι ιδιοκτήτες τους σε ΛΑΘΡΟμετανάστες!
  Όπως το καινούριο μέτρο στην Ισπανία.
  Όταν θέλει να ενοικιάσει το σπίτι σου ξένος, πρέπει να τον πάρεις από το χέρι, να πας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, να σου δώσει το ΟΚ (ύστερα από έλεγχο για τη νομιμότητα του μετανάστη) η Αστυνομία ώστε να μπορέσεις να κάνεις ενοικιαστήριο συμβόλαιο.
  Εάν δεν το κάνεις αυτό αλλά ενοικιάσεις το σπίτι χωρίς έλεγχο και μάλιστα "μαύρα", ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ το σπίτι και επέρχεται στην περιουσία του Δημοσίου και σε κυνηγάει και η Εφορία για τα μαύρα ενοίκια που εισέπραττες.

  Απλά τα πράγματα.

  Πολιτική βούληση χρειάζεται καθώς και γράψιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τις τυχόν ενστάσεις των επιχειρηματιών της κακιάς ώρας, των ψευτοργοδοτών, αυτών που νομίζουν οτι με ένα συαράκι θα λύσουνε το οικονομικό τους πεόβλημα, του "αδερφάτου" του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού κόσμου, της (ακρο)Αριστεράς κ.λ.

  Υ.Γ.:
  Αν και το ζητούμενο δεν είναι να βγάλεις τους ΛΑΘΡΟμετανάστες από τις παράνομες δουλειές και από τα σπίτια.
  Το ζητούμκενο πρέπει να είναι να τους ΒΓΑΛΕΙΣ από τη χώρα!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Βασίλης Γκιώνης 30/08/2012 19:04:54

   "Το ζητούμενο πρέπει να είναι να τους ΒΓΑΛΕΙΣ από τη χώρα!"
   Ακριβώς. Αλλά κάπως πρέπει να ξεκινήσεις. Εφόσον αυτοί μεν ήρθαν με τη βία, αλλά εσύ έχεις αποκλείσει τη βία στην αντιμετώπισή τους.
   Η Ισπανική λύση στα μισθωτήρια αποδεικνυει ότι είναι δυνατές εθνικές πολιτικές.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Προφήτης 30/08/2012 21:09:07

    Γερμανία
    - Αδήλωτη εργασία: Πρώτο πρόστιμο γιά κάθε αδήλωτο εργαζόμενο 15.000€, σέ περίπτωση υποτροπής 50.000€ καί στήν τρίτη υποτροπή φυλακή. Μή καταβολή τού προστίμου σημαίνει προφυλάκιση, δήμευση λογαριασμών καί εταιρικής ή προσωπικής περιουσίας, μέχρι τό ύψος τού προστίμου. Σέ κάθε περίπτωση μετά έρχεται η οικονομική αστυνομία γιά έλεγχο, γιατί αδήλωτη απασχόληση σημαίνει αυτόματα καί φοροδιαφυγή. Μπορεί νά επιλέξει ο επιχειρηματίας τήν δικαστική οδό, αλλά δέν υπάρχει νομική δυνατότητα αναστολής τού προστίμου. Τό πρόστιμο είναι άμεσα εκτελεστό. Άν δικαιωθεί δικαστικά ο επιχειρηματίας, επιστρέφεται τό ποσό τού προστίμου μέ τούς αναλογούντες τόκους.

    - Απασχόληση ατόμου αδήλωτου, χωρίς άδεια εργασίας:
    Διοικητικό πρόστιμο 50.000€, άμεσα καταβλητέο. Επιπλέον αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη τού εργοδότη από τήν εισαγγελία καί άμεση σύλληψη καί απέλαση (εντός μιάς βδομάδος) τού «μαύρου», ότι εθνικότητας καί νά είναι καί άς τού έχει παραχωρηθεί προσωρινή άδεια παραμονής στήν χώρα (λόγω αίτησης ασύλου ή γιά άλλη αιτία). Η αίτηση παροχής ασύλου δέν προϋποθέτει άδεια εργασίας. Είναι δέ σέ εξάρτηση μέ συγκεκριμένη κοινωνική συμπεριφορά τού αιτούμενου ασύλου. Οποιαδήποτε παραβίαση από μέρους του τών νομικών περιορισμών πού τού έχουν επιβληθεί, οδηγεί στήν άμεση απέλασή του.
    Τελεία καί παύλα.
    Έλεγχοι κάθε τρείς καί λίγο.
    Όποιος επιχειρηματίας απασχολεί αδήλωτο ή «μαύρο» προσωπικό πρέπει νά είναι ή πολύ ριψοκίνδυνος ή ηλίθιος.

  • Αθηνά-Μαρία avatar
   Αθηνά-Μαρία @ Βασίλης Γκιώνης 31/08/2012 01:18:56

   Βασίλη Γκιώνη, τέλεια τα λές και συμφωνούμε. Αλλά λέω : Τι ωραία πού τα λέμε όλοι μας και συμφωνούμε ...μεταξύ μας. Ποιός και πότε επιτέλους θα τα κάνει πράξη;;;

 6. α.α avatar
  α.α 30/08/2012 18:58:37

  Η ποινή των 5 ημερών σφράγισης της επιχειρησης δεν είναι απλά επιεικής , είναι για γέλια. Αυτό που απαιτείται, είναι ποινική (και όχι απλά διοικητική κύρωση που εύκολα αναστέλλεται) βαρειά κύρωση (3-5 έτη φυλάκιση), χωρίς αναστολή , μετατροπή και ευεργετικό υπολογισμό έκτισης, ώστε αυτός που νοικιάζει και απασχολεί λαθρομετανάστες να τιμωρηθεί παραδειγματικά και οι υπόλοιποι να το ξανασκεφθούν. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (λαθρομετ/σης και ανασφαλ. εργασίας) στην πηγή του. Πρέπει δηλαδή να αλλάξει η νομοθεσία.

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 30/08/2012 19:33:25

  Aπο τη μιά φωνάζουμε για τους λαθρομετανάστες και απο την άλλη τους νοικιάζουμε τα σπίτια μας ,τους παίρνουμε στη δούλεψη μας και αγοράζουμε τα εμπορεύματα τους.
  Τί περιμένουμε να κάνει το κράτος όταν το πραγματικό πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις μας?
  Οσο αφορά το αγροτικό πρόβλημα, παλιά στα χωράφια ποιοί δούλευαν; Οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας δεν ήταν; Τωρα οι απόγονοι γιατί δεν δουλεύουν; Πήραν ενα πτυχίο και οταν δεν μπορούν να βρουν δουλειά που να ανταποκρίνεται σ αυτο νομίζουν οτι εχουν 2 επιλογές? ή να πίνουν καφέ με τα χρήματα του μπαμπά ή να φτιάχνουν μολότωφ?

 8. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 30/08/2012 20:36:55

  "Να ιδρύσει και να καλύψει με το κύρος της κρατικής εξουσίας ένα Παρατηρητήριο παράνομης εργασίας. Ένα Lathrowatch. 

Συνδυασμό διαδραστικής ιστοσελίδας και τηλεφωνικής γραμμής, όπου θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες, ακόμα και με βιντεο-φωτογραφίες, για επιχειρήσεις που απασχολούν λαθρομετανάστες"

  Eυστοχότατο. Προγραμματίζω να πάω στο Χ νησί. Μπαίνω στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και βλέπω ποιές επιχειρήσεις του νησιού έχουν διωχθεί για μαύρη εργασία/παράνομη απασχόληση λαθρομετανάστη. Και κάνω τις επιλογές μου.
  Οι οποίες βέβαια θα είναι να μην δώσω ούτε δεκάρα στην εν λόγω επιχείρηση ,να ενημερώσω φίλους και γνωστούς, αλλά και να τηλεφωνήσω στην εν λόγω επιχείρηση λέγοντας: "Πήρα να σας πω γιατί ΔΕΝ θα περάσω ούτε απ' έξω από την επιχείρησή σας: γαιτί δίνετε δουελειά σε παράνομους μετανάστες".
  Εύγε Προφήτη!

 9. Αναρχικός Κύων avatar
  Αναρχικός Κύων 30/08/2012 20:42:35

  Μόνο αν εξέλθουν συνολικά από την χώρα θα ανακάμψει η εθνική οικονομία, στην οποία στοιχίζουν 27 δισ τον χρόνο. Το χρήμα πλέον δεν ανακυκλώνεται στην χώρα καταλήγει στο Πακιστάν. Αδυνατώ να καταλάβω την λογική του πολιτικού συστήματος. Από την μία ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την άμυνα της χώρας και από την άλλη εκατομμύρια μουσουλμάνοι, φανατικοί ανθέλληνες και φιλότουρκοι, εισβάλλουν μαζικά στην χώρα με την ενθάρρυνση των ΜΚΟ που αφειδώς χρηματοδοτεί το Ελληνικό κράτος. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο δια των όπλων στα σύνορα, και με την ύπαρξη στρατοπέδων τύπου Γκουαντανάμο, όπου οι εισβολείς δεν θα καλοπερνούν. Μόνο με τον φόβο έγκλησης τους σε στρατόπεδο - κολαστήριο θα φύγουν μόνοι τους από την χώρα. Τέτοιου είδους λύσεις βέβαια προϋποθέτουν αγάπη για την Ελλάδα από την πολιτική ηγεσία που θα συνοδευτούν από μία εκστρατεία ενημέρωσης και μεταστροφής της κοινής γνώμης για την αποβολή των ένοχών στερεοτύπων του ψευτοανθρωπισμού, ρατσισμού, κλπ.

 10. communi avatar
  communi 30/08/2012 20:50:22

  Γιατί έχει αποκλεισθεί η βία στην Ελλάδα; Έχει δοκιμάσει κανείς να εισέλθει παράνομα στην Γερμανία από την Τσεχία; Πρώτα πυροβολούν οι Γερμανοί και μετά υποβάλλουν ερωτήσεις.Οι Ιταλοί τουυς πνίγουν. Οι Ισπανοί τους σπάνε τα κόκκαλα στον φράκτη, στην Μάλτα τους εξαφανίζουν, οι Σλοβένοι δεν τους νοικιάζουν σπίτια για να μείνουν, ούτε μπορούν να εξασκήσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

 11. communi avatar
  communi 30/08/2012 20:56:35

  Γιατί δεν μπορείς να τους βγάλεις με την βία Προφήτη; Έχει δοκιμάσει κανείς να εισβάλει στην Γερμανία από την Τσεχία; Οι Γερμανοί πρώτα πυροβολούν και μετά υποβάλουν ερωτήσεις. Οι Ιταλοί τους πνίγουν, οι Ισπανοί τους σπάνε τα κόκκαλα στον φράκτη, οι Μαλτέζοι τους εξαφανίζουν, οι Σλοβένοι δεν τους νοικιάζουν σπίτια και τους απαγορεύουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Οι Γάλλοι απελαύνουν μαζικά τους γύφτους από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, που τελικά καταλήγουν στην Ελλάδα.

 12. helios avatar
  helios 30/08/2012 21:00:38

  Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπει την πλήρη μηχανική συγκομιδή για σχεδόν όλα τα γεωργικά και αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα πολλές καλλιέργειες καλλιεργούνται πλέον με νέo και διαφορετικό τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μηχανική συγκομιδή τους. Το κόστος της επένδυσης είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί, καθώς μηδενίζει το εργατικό κόστος ,παράλληλα γίνεσαι πολύ περισσότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός με αποτέλεσμα η απόσβεση να γίνεται μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Από κει και πέρα εάν χρειάζονται λιγοστά εργατικά χέρια θα μπορούν να επιδοτούνται Έλληνες που είναι άνεργοι,Έλληνες που δεν είναι άνεργοι αλλά θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους που θα μπορούν να έρχονται οργανωμένα, και τελευταία τελευταία λύση αλλοδαποί (κυρίως από χώρες της Ε.Ε.) που θα εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

  Τώρα γιατί οι κωλοκυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν προωθούν και δεν δίνουν ισχυρά κίνητρα για αυτοματοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες είναι να απορεί κανείς.
  Σε όλη την Ευρώπη όλοι οι σύγχρονοι αγρότες - παραγωγοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία, ευτυχώς και στην Ελλάδα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα:
  Π.χ. μηχανική συγκομιδή ελιάς
  h--p://www.youtube.com/watch?v=59LGC8V6v_0&feature=player_embedded%22
  h--p://kopanakinews.files.wordpress.com/2010/01/8.pdf
  h--p://www.e-geoponoi.gr/2010-01-24-08-56-43/349-2010-01-24-09-24-40.html

  Ένας άλλος τρόπος για να πούμε ένα οριστικό arrivederci στους λαθροεισβολείς είναι τα υπερσύγχρονα θερμοκήπια:
  h--p://www.crazybusinessideas.gr/see-all-the-crazzy-ideas/item/306-thermokipia-ipsilis-tehnologias
  h--p://www.agritex.gr/
  h--p://www.dgsa.com.gr/index_gr.html
  h--p://www.georgein.gr/
  - είναι περισσότερο παραγωγικά σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια ή την αντίστοιχη έκταση ανοιχτής γης
  - παράγουν πολύ ποιοτικότερα προϊόντα χρησιμοποιώντας σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα
  - μεγάλο μέρος αν όχι το μεγαλύτερο εξάγεται (σύνδεση παραγωγής με εξαγωγική ανάπτυξη)
  - χρειάζονται πολύ λιγότερα άλλα εκπαιδευμένα εργατικά χέρια σε πολύ καλές συνθήκες εργασίας
  h--p://www.agritex.gr/inst/redestos/gallery/Image/HF%20agritex%20esoteriko.JPG
  οπότε Έλληνες που είναι άνεργοι ή θα χάνουν την εργασία τους θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εργάζονται εκεί με έναν πολύ καλό μισθό είτε μόνιμα είτε μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο .Το ίδιο βέβαια θα μπορεί να ισχύει και για Έλληνες (φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοικλπ …) που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους έστω και για ένα μεροκάματο, εποχιακά κλπ …

  Κοιτάξτε χάλια , δεν υπάρχει πλέον σημείο της Ελλάδας που να μην εποικίζεται.
  h--p://www.youtube.com/watch?v=oDXaveaopVg

  Για ποια Ελλάδα θα μιλάμε σε λίγα χρόνια και για ποιον τουρισμό όταν όλη η Ελλάδα ολοένα και περισσότερο θυμίζει κάτι μεταξύ Τιράνων, Ισλαμαμπάντ, Καμπούλ και Μογκαντίσου.
  Όλοι αυτοί οι προδότες δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες κλπ … το μόνο που γνωρίζουν είναι η λέξη νομιμοποίηση χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.
  Αντί λοιπόν να σκεφτούν και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουν τον εποικισμό της περιοχής τους, οι προδότες αυτοί ουσιαστικά τον πριμοδοτούν.

 13. nik avatar
  nik 30/08/2012 21:08:57

  Δεν είναι μόνο τα χωράφια στα οποία δουλεύουν παράνομοι αλλοδαποί. Είναι και οι λαϊκές αγορές στις οποίες κάποιοι "παραγωγοί" τους έχουν προάγει από εργάτες γης σε πωλητές νωπών κηπευτικών. Είναι και πολλές βιοτεχνίες ενδυμάτων όπου δουλεύουν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ, έχω υπόψη μου μία στο Νέο Κόσμο. Είναι και πολλές καφετέριες, ταβέρνες, όπου τους έχουν "κρυμμένους" στην κουζίνα και στη λάντζα. Είναι και κηπουροί, και καθαριστές ξενοδοχείων, και γενικά όπου απαιτείται χειρονακτική εργασία. Οι Έλληνες απαξιούν πιά να κάνουν τις συγκεκριμένες δουλειές ή τα λεφτά είναι πολύ λίγα και έτσι παίρνουν αλλοδαπούς με ακόμη λιγότερα. Το κράτος πρέπει να είναι αυστηρό στην εφαρμογή του Νόμου, αλλά ο Νόμος για να επιβληθεί χρειάζεται υπαλλήλους με "αντίδια" και φυσικά έγγραφη επίδοση της ποινής.

  • helios avatar
   helios @ nik 31/08/2012 12:18:15

   Αν θέλουμε να ξαναζήσουμε σε μια Ελλάδα Ελλήνων και ελληνική και να ξανά δουλέψουν οι Έλληνες και να προστατεύσουμε το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το επίδομα ανεργίας με επίδομα εργασίας με ταυτόχρονη επιβολή εμποδίων και ισχυρών αντικινήτρων προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας / οι επιχειρήσεις να μην προσλαμβάνουν αλλοδαπούς, π.χ.υψηλότερη φορολογία / υψηλότερες εισφορές/ υψηλότερα δημοτικά τέλη/περισσότερα ένσημα κλπ….. Άλλη λύση δεν υπάρχει.Αυτή η πρόταση πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα,σε διαφορετική περίπτωση τελειώσαμε.
   Και να έβλεπες τότε τι σπρώξιμο θα υπήρχε μεταξύ των συμπατριωτών μας για να δουλέψουν σε κάποιες από τις εργασίες που ανέφερες προκειμένου να αποφύγουν υποθετικά ακόμη πιο δύσκολες δουλειές.

   Γιατί δεν δίνουν ισχυρά κίνητρα για εσωτερική μετανάστευση των επιχειρήσεων με υψηλό ποσοστό αλλοδαπών εργαζομένων σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας Ελλήνων εργαζομένων;
   Στην Θράκη τούρκοι επιχειρηματίες περιμένουν να πέσουν σαν τις ακρίδες και να αγοράσουν κλειστά εργοστάσια σε διάφορες βιομηχανικές ζώνες της Θράκης, ενώ υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανικές ζώνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (αττική,βοιοτία κλπ...), όπου ο έλληνας εργαζόμενος είναι είδος προς εξαφάνιση. Θα μπορούσαν λοιπόν πάρα πολλά εργοστάσια να μεταφερθούν στη Θράκη για παράδειγμα.

   Πρόσφατα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι έδειξε ένα ρεπορτάζ όπου Ελληνίδες ράπτριες από τη Μακεδονία να έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, καθώς είχαν κλείσει όλες οι βιοτεχνίες στην περιοχή τους και δεν έβρισκαν πλέον εργασία. Δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα να δημιουργηθούν βιοτεχνικά πάρκα στη Μακεδονία ( π.χ. στη Νάουσα) και να μεταφερθούν σε αυτά οι βιοτεχνίες π.χ. από την Αθήνα που απασχολούν λαθρομετανάστες;
   Όπως δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταναστεύουν στο εξωτερικό έλληνες επιστήμονες , άλλο τόσο δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταναστεύουν στο εξωτερικό εξειδικευμένοι εργάτες και εργαζόμενοι.
   Όσον αφορά τις βιοτεχνίες ενδυμάτων μία άλλη λύση θα ήταν επίσης η διοχέτευση του εξοπλισμού τους σε σπίτια - νοικοκυριά σε χωριά, πόλεις κ.λπ. … και να δέχονται παραγγελίες. Θα υπήρχε τεράστια ανταπόκριση καθώς θα μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημα τους τα νοικοκυριά.
   Το μεταναστευτικό μπορεί να λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αρκεί να υπάρχει σχέδιο οργάνωση και θέληση. Υπάρχει όμως πολιτική βούληση; Αυτό είναι το ζητούμενο.

 14. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 31/08/2012 10:52:08

  Υπάρχει επίσης κάτι πολύ ευκολότερο από τη σύλληψη της αδήλωτης εργασίας, όταν αυτή αφορά λαθρομετανάστες:
  Ο έλεγχος της εκμίσθωσης κατοικιών σε άτομα χωρίς άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
  Με την επιβολή στον ιδιοκτήτη προστίμου 5.000 ευρώ (το οποίο θα γίνεται 10.000 σε περίπτωση υποτροπής) και δήμευση του ακινήτου εφόσον επαναληφθεί για τρίτη φορά η παράβαση και με τη λειτουργία μιας γραμμής τηλεφωνικών καταγγελιών, μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά η σημερινή απελπιστική κατάσταση, κυρίως του κέντρου της Αθήνας.
  Εφόσον φυσικά υπάρχει η σχετική βούληση από την κυβέρνηση.
  Υπάρχει όμως;

 15. new age avatar
  new age 31/08/2012 16:51:40

  πρωτα πρεπει ΑΜΕΣΑ το νομικο πλαισιο για ολα τα παραπανω να γινει 100% σαφες για ποινες που θα εφαρμοζονται απολυτα.
  οταν λεμε κλεισιμο για 6 μηνες θα ειναι για 6 μηνες, όταν λεμε κατασχεση θα ολοκληρωνεται σε λιγες μερες, οταν λεμε φυλακη θα ειναι φυλακη....
  φτανει ποια με το καθε λαμογιο που μπερδευει με χιλια νομικα τερτιπια και στο τελος δεν γινεται τιποτα.
  και φυσικα τηλεοπτικα σποτ που θα εξηγουν τις παρανομιες και τις συνεπειες και θα ζητούν απο τους πολιτες την καταγγελια για καθε παρανομία που αντιλαμβανονται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.