04/10/2010 14:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξήθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος

Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 21,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας έτσι τα 434,3 δισ. ευρώ ή στο 187% του ΑΕΠ.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι των άλλων χωρών, όπως αυτό προκύπτει ανά τομέα της οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση, Τράπεζες κλπ). Αποτυπώνει κατά κύριο λόγο τη συνολική αξία του δανεισμού των φορέων αυτών στο εξωτερικό. Έτσι, για παράδειγμα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει την τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται στα χέρια μη κατοίκων.

Ο κύριος όγκος του εξωτερικού χρέους αφορά στο Δημόσιο.

Συνολικά, το συγκεκριμένο μέγεθος αποτιμήθηκε στις 30 Ιουνίου σε 184 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (αποτίμηση Μαρτίου), που ήταν 213,1 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή - η οποία δεν επηρεάζει το συνολικό Δημόσιο Χρέος της χώρας, όπως αυτό καταγράφεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αντανακλά κατά κύριο λόγο την μεγάλη υποχώρηση των αγοραίων τιμών των ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές, η οποία τον Μάρτιο του 2010 ήταν 200 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο η αξία τους (με βάση τις τιμές στη δευτερογενή αγορά) μειώθηκε σε 154,7 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα μειωμένη τιμή αφορά στην τιμή που (υποθετικά) θα εξοφλούνταν σήμερα τα ομόλογα, με βάση τις τιμές διαπραγμάτευσής τους στη δευτερογενή.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, καταγράφεται αύξηση των υποχρεώσεών τους προς το εξωτερικό, το σύνολο των οποίων στο τέλος του Ιουνίου έφτασε σε 139,6 δισ. ευρώ και πρόκειται κυρίως για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, διαδικασία που εντάθηκε στο β’ τρίμηνο του 2010, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση, με το κλείσιμο των αγορών για το δημόσιο, που επηρέασε και τις ελληνικές τράπεζες. Στο διάρκεια του β’ τριμήνου, οι σχετικές υποχρεώσεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 27 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, οι αντίστοιχες υποχρεώσεις ήταν 112,6 δισ. ευρώ, και στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνταν από το τέλος του 2008. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανήλθε τον Ιούνιο σε 105,3 δισ. ευρώ, και το μακροπρόθεσμο σε 34,3 δισ. ευρώ.

Από τον δανεισμό των τραπεζών επηρεάστηκε και το χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος, που αυξήθηκε σε 84,7 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουνίου, από 60,9 δισ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου. Διευκρινίζεται, όμως, ότι το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις στο Ευρωσύστημα, που σχετίζονται με το TARGET, αλλά και τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 04/10/2010 14:59:29

  απόλυτα λογικό και αναμενόμενο .. όταν η παραγωγή εξορύξει λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία κατέρρευσε και δεν θα ξεπεράσει τα 39 εκ.τον δλδ το επίπεδο του 1996-7 ...

  • victoria avatar
   victoria @ ataktos 04/10/2010 21:03:56

   Δηλαδή atakte; Εννοείς ότι επίτηδες μείωσαν την εξόρυξη (για να προμοτάρουν ανάγκη ΑΠΕ κ τιμολόγιά τους) ή έπεσε η ζήτηση;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria 04/10/2010 23:06:37

    Η ιδέα ότι "πρέπει" να περικοπεί ο λιγνίτης κυκλοφορούσε τουλάχιστον από την πρώτη τετραετία Σημίτη. Τον ίδιο τον λιγνίτη τον ήθελαν ιδιώτες από την εποχή τουλάχιστον Μητσοτάκη. Λιγνίτης υπάρχει (όχι σαν τα λεφτά) για 30-50 χρόνια, λένε οι ειδικοί.

    Έχεις αμφιβολία ότι τον κόβουν για να πριμοδοτήσουν αύξηση τιμή ρεύματος και συγχόνως τις ΑΠΕ; Έχουν κάνει πολύ πιο χυδαία. Εδώ βγήκε η Σιούτη (τέως σύμβουλος του ΓΑΠ) και είπε "ναι στα αιολικά στα καμμένα και αναδασωτέα". Είναι ή δεν είναι αυτουργός; Ή δεν ξέρεις τι λιγούρια είναι οι αιολικοί;

   • Orestios avatar
    Orestios @ victoria 04/10/2010 23:09:23

    Αρχαίε, αυτή η δήλωση της Μαντάμ είναι πολύ σοβαρή.

 2. Orestios avatar
  Orestios 04/10/2010 20:56:08

  Εξαιρετική η δουλειά της κυβέρνησης!
  Κατάφερε να εκτοξεύσει το ποσοστό του χρέους.
  Γρήγορα, το Νόμπελ οικονομίας στο GAP.

 3. victoria avatar
  victoria 05/10/2010 11:57:45

  Ε, ναι αυτό κατάλαβα κι εγώ αρχαίε.
  Αν υποψιαστώ ότι όλη η πολιτική της Ε.Ε. να μην έχει η ΔΕΗ μόνο τους ελληνικούς λιγνίτες, δεν έχει ουδόλως σκοπό την απελευθέρωση- δηλδ να υπάρξει ανταγωνισμός και εμείς οι καταναλωτές να έχουμε καλύτερες τιμές ρεύματος...... ούτε που το γράφω δεν το πιστεύω πια..... ΟΥΦ.

  Πού το είπε αυτό η Σιούτη, τη θέλω κι εγώ τη δήλωση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.