#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2010 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξάνει η φορολογία, φεύγουν οι επιχειρήσεις

Κλείδωσε» ο προϋπολογισμός του 2011 και μαζί οι αποφάσεις για την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 11% στο 13% και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, που θα κληθούν να καταβάλουν για τρίτη συνεχή χρονιά πρόσθετο φόρο ως 10%. Το σχέδιο προϋπολογισμού, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντί-νου, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και στηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση της φορολογίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Από την πλευρά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι «ήδη η φορολογία των κερδών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη» και ότι η έκτακτη φορολογία λειτουργεί ως πρόσθετο αντικίνητρο στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα από τους πολυεθνικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε πρόσφατα δήλωσε ότι, «αν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της επιχείρησης».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Ευ. Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ, ο τζίρος της οποίας προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από δραστηριότητες στο εξωτερικό, εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της εταιρείας για μεταφορά της έδρας (και όχι της παραγωγικής δραστηριότητας) σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Τρίτο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ιntralot. Το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Κ. Αντωνόπουλος, «οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοι της εταιρείας να πιέζουν το μάνατζμεντ να μεταφέρει την έδρα στο Λουξεμβούργο ή σε ζώνη χαμηλής φορολογίας».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=357994&dt=02/10/2010#ixzz11C55hjWu

γράφημα απο το ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 02/10/2010 13:49:05

  Δεν ανυσυχώ, θα βρεί λεφτά ο Γαπ.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/10/2010 14:01:35

  Όταν θα διαλύσουν και διώξουν όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις θα ρίξουν τη φορολογία για να επελάσουν οι ξένες.

  • anonymos avatar
   anonymos @ αλλενάκι 02/10/2010 18:28:26

   Ηδη έχουμε κινέζικη απόβαση στον Πειραιά. Για όσους δεν ξέρουν στην Κινα ο μισθός είναι 80 ευρω, 10 ώρες δουλεια 6 μέρες την βδομάδα ανύπαρκτα τα διακιώματα των εργαζομένων. Αυτό το μοντέλο έχει επιλέξει η κλίκα Γιωργάκη

 3. tony avatar
  tony 02/10/2010 15:25:45

  Ποιες επιχείρησεις?
  Υπάρχουν ακόμα?
  Εγώ κάτι απελπισμένους βλέπω μόνο
  να προσπαθούν και όσο αντέξουν.

 4. TASSOS avatar
  TASSOS 02/10/2010 15:38:26

  Σιγά σιγά οι γερμανοτσολιάδες υλοποιούν προειλημένες, εδώ και δεκαετίες, αποφάσεις για αυτή την δύσμοιρη χώρα. Από την άλλη "οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν" έστω και με εξαπάτηση και υφαρπαγή ψήφου.

 5. KNWD avatar
  KNWD 02/10/2010 16:59:02

  «ήδη η φορολογία των κερδών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη»

  Πόσα ψέματα ακόμα θα μας ταίσουν;;;

  Η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη και είναι μία από τις αιτίες που φτάσαμε σε αυτά τα χάλια. Την αρχή την έκανε ο Μητσοτάκης και την συνέχισαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Η δικαιολογία εξαρχής ήταν ότι έτσι έδιναν κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις. Αντί να γίνουν επενδύσεις όμως οι "καυμένοι" επιχηρματίες πήραν τον πακτωλό των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια με τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν, μεταφέροντάς τα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, είτε μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες.
  Πλήρης τεκμηρίωση των παραπάνω με πίνακες και στοιχεία εδώ
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/10/blog-post_02.html

  • Dyer avatar
   Dyer @ KNWD 02/10/2010 19:39:38

   Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που γράφεις είναι αντιφατικό; Ή έχουμε υψηλή φορολογία και οι επιχειρήσεις φεύγουν ή έχουμε χαμηλή και οι επιχειρήσεις έρχονται. Να έχουμε τη χαμηλότερη φορολογία και παράλληλα να φεύγουν οι επιχειρήσεις είναι παράλογο. Από βίτσιο το κάνουν;

   • KNWD avatar
    KNWD @ Dyer 03/10/2010 01:09:36

    Δεν είναι αντιφατικό αν σκεφτείς όλο το πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Όπως κυριαρχεί η απληστία στον χρηματοοικονομικό τομέα, έτσι κυριαρχεί πλέον λόγω παγκοσμιοποίησης (αλλά και για λόγους επιβίωσης σε κάποιες περιπτώσεις) και στον παραγωγικό τομέα. Φεύγουν σε χώρες με το χαμηλότερο δυνατό εργατικό κόστος. Δες τι έγινε στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια αποβιομηχανοποιηθήκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Ακόμα και μικρές βιοτεχνίες μετακόμισαν τις έδρες τους από Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή στη γειτονική Βουλγαρία. Κάπως έτσι καταστράφηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Τα ξέρανε (ΕΕ και κυβερνήσεις) ότι έτσι θα γινόταν. Η ΕΕ χρηματοδότησε με εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία, που είναι το μόνο μέσο άμυνας σε αυτές τις συνθήκες. Επίσης απανωτοί αναπτυξιακοί νόμοι δώσανε επίσης κίνητρα και φοροαπαλλαγές. Τι κάνανε όμως οι κρατικοδίαιτοι έλληνες βιομήχανοι; Κάνανε κάποιες δήθεν επενδύσεις για να μπορέσουνε να πάρουνε τις επιδοτήσεις και μετά από 2-3 χρόνια αρχίσανε είτε να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, είτε να τις πτωχεύουν και να τσεπώνουν το χρήμα. Δηλ. με λίγα λόγια εμείς οι έλληνες φορολογούμενοι τους επιδοτήσαμε για να κάνουν μπίζνες στα Βαλκάνια και να κερδίζουν ακόμα περισσότερα από την υπεραξία των χαμηλών μισθών.
    Θα ρωτήσεις τι μπορούσε να γίνει. Η απάντηση είναι ότι αν πράγματι πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις σε καινοτομία και τεχνολογία, τότε θα είχαν σωθεί και όλες αυτές οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι και ανταγωνιστικές. Αυτοί επέλεξαν την εύκολη λύση της αρπαχτής.

    Αντίστοιχο έγκλημα έγινε και με την μετανάστευση. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν συνειδητά να ευνοήσουν την είσοδο όλων αυτών των χιλιάδων λαθρομεταναστών για να μπορούν να έχουν φθηνό και μαύρο ανασφάλιστο ανειδίκευτο προσωπικό τα αφεντικά τους (και μη ρωτήσεις ποιοι είναι τα αφεντικά τους) Αν ήθελαν να ελέγξουν αυτή την κατάσταση θα είχαν επιβάλλει εξαρχής βαρύτατα πρόστιμα στους εργοδότες (όπως έκανε η Ισπανία απο το 2005 και μετά) που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Αλλά τι συζητάμε τώρα; Εδώ έφτασε να είναι ανασφάλιστο το 1/4 του εργατικού δυναμικού και δεν συγκινήθηκε κανένας τους. Αντίθετα βοήθησαν να διαλυθούν και οι ελάχιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (βλ. Επιθεώρηση εργασίας)

   • Dyer avatar
    Dyer @ Dyer 03/10/2010 10:20:23

    @KNWD
    Σαυτα που γράφεις με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Οι λόγοι που η χώρα μας οδηγήθηκε στην αποβιομηχάνιση είναι ορθότατοι (είμαι ακόμα βιοτέχνης στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας).
    Να συμπληρώσω μονο ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν είχαν ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δόθηκαν στις παραμεθόριες περιοχές για να τονώσουν της τοπικές οικονομίες χωρίς να εξετασθεί σε βάθος χρόνου η βιωσιμότητά τους, και τα πήραν οι καιροσκόποι. Θέματα καινοτομίας, έρευνας, εξέλιξης δεν αποτέλεσαν ποτέ ζητούμενο για τα επενδυτικά προγράμματα. Τα πανεπιστήμια ποτέ δεν είχαν σοβαρή επαφή με την παραγωγή για να βοηθήσουν με την έρευνα. Και τέλος δεν δημιούργησε ποτέ το κράτος το στοιχειώδες χωροταξικό πλαίσιο με τις αναγκαίες υποδομές για την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Αυτό το τελευταίο ήταν ένας από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων, που ακόμα και τώρα συντελεί στην αποβιομηχάνιση μετατρέποντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις σε real estate.
    Τέλος η φορολογία δεν ήταν ποτέ το καθοριστικό για επενδύσεις, μάλλον αποτρεπτικά λειτούργησε λόγο της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.
    Στο blog μου ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ προσπαθώ να δω την κατάσταση από μια άλλη θετική οπτική, χωρίς να παραβλέπω όλα όσα ορθά ανέφερες. Η ανάλυση από το youpayyourcrisis εκτός του ότι είναι χαλκευμένη τίποτα θετικό δεν προσφέρει.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/10/2010 18:35:38

  Πώς το έλεγε; Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης;

 7. Dyer avatar
  Dyer 02/10/2010 18:56:59

  Και οι μεγάλοι βρίσκουν λύσεις. Σιγά μη κάτσουν να πληρώνουν 10% επί των κερδών τους κάθε χρόνο, όσοι όμως από τους μικρομεσαίους παρουσιάζουν ακόμα κέδροι τι κάνουν; Θα υποστούν τη νέα φορολογική επιδρομή και όσο αντέξουν; Ποιος νοιάζεται; Τι απίστευτο σχέδιο εξαθλιώσεις έχουν σκεφθεί;

 8. anonymos avatar
  anonymos 02/10/2010 19:47:10

  ΕΞΩ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 9. ΜΑΡΙΑ avatar
  ΜΑΡΙΑ 03/10/2010 00:29:43

  Εσύ δεν τους απειλείς ότι θα στείλεις Ταμείο Ανεργείας εκατοντάδες υπαλλήλων όπως κάνουν αυτοί . Εσύ κι εγώ γενικώς δεν τους απειλούμε σε τίποτε , οπότε πλήρωσε όπως κι εγώ 40% για να μάθεις τι ψηφίζεις !!!

 10. Παστός Αστός avatar
  Παστός Αστός 03/10/2010 04:54:08

  Οι έμμεσοι φόροι (φπα)
  που είναι και οι πιο άδικοι (αφού πληρώνουν όλοι το ίδιο),
  αυξήθηκαν 14,44% (απο 9% σε 13%) και 12,11% (απο 19% σε 23%).

  Το σύστημα-τέρας, όχι μόνο είναι άδικο πλέον, αλλά απαιτεί ως μερίδιο το 1/4 απ' ότι κινείται και το 1/7 από ότι τρώγεται.

  Αν οι φόροι δε σου επιστρέφονται με κάποιο τρόπο, η αδικία γίνεται κλοπή και το οικονομικό κίνητρο της φοροαποφυγής, αποκτά ηθικό έρεισμα.

  Το χρήμα χρειάζεται κίνητρα, όχι εμπόδια.

  Τέλος, είναι αστεία η απουσία της λέξης τράπεζα από τα φορομέτρα, έστω και για τους τύπους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.