#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2012 21:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυθαίρετα: με άδεια ταμεία η σοβαρότητα πάει περίπατοΠενία τέχνας απεργάζεται ή αλλιώς με άδεια ταμεία η... σοβαρότητα πάει περίπατο. Έτσι, το υπουργείο περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει την πέμπτη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και μια σειρά από εκπτώσεις και μπόνους, μπας και έρθουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να κάνουν δηλώσεις ή να πληρώσουν τις δόσεις που χρωστούν.

Άλλωστε, εκτιμάται ότι μόλις 1 στις 10 παρανομίες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, αφού έχουν γίνει κάτι παραπάνω από 400.000 αιτήσεις κι έχουν εισπραχθεί πάνω από 620 εκατ. ευρώ. Αν όλοι αυτοί που δήλωσαν και έχουν πληρώσει κάποιες δόσεις τελικά εξοφλήσουν τότε μπορεί το κράτος να εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ. Όμως, με άδειες τις τσέπες δεν μπορεί το υπουργείο να υπολογίζει σε πολλά, γι' αυτό και κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσελκύσει αυθαιρετούχους.

Οι εκπτώσεις είναι πολύ ικανοποιητικές, όμως, θα πρέπει να αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι, γιατί να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων "αυθαίρετοι". Όσοι πλήρωσαν μέχρι σήμερα κάνοντας αιματηρές θυσίες, τώρα βλέπουν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση για όσους «ξέχασαν» ή δεν είχαν πράγματι να πληρώσουν. Οι τελευταίοι παίρνουν συνεχώς ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ:

Αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όπως επίσης και για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 201.
Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 αντίστοιχα και η προθεσμία για τη δεύτερη φάση υπαγωγής στο νόμο 4014.
Διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του
Για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου 2013, σε παλιές και νέες δηλώσεις, παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό.
Αναστέλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επιτρέπεται ακόμα η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά μόνον ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013.
Όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης, δίνεται η δυνατότητα περαίωσης επίσης μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, αλλά τι να πρωτοπληρώσει ο πολίτης; Τόσες δόσεις κάθε μήνα και με μειωμένους μισθούς δε μένει ευρώ για την τακτοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 11/09/2012 21:54:33

  Κάντε την ρύθμιση να είναι για πάντα και όχι για 30 χρόνια διαφορετικα η αγορα δεν πρόκειται να κινηθεί .
  Μα τι διάολο ;
  Όλα εμείς θα τους τα λέμε ;

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ @ Enzo 12/09/2012 13:16:35

   Μήπως να σας κάνουν το αυθαίρετο και αφορολόγητο;
   Δώσε χώρο στο χωριάτη...
   Κοίτα κάτι παρανόμους που το παίζουν και νομοθέτες....
   ΥΓ:Επιτέλους σε αυτή τη χώρα πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε από το κατεστημένο της οικοδομής-ανάπτυξης;
   Η ανάπτυξη θα έρθει από την πρωτογενή παραγωγή και την ανάπτυξη της ενέργειας και όχι από τα τούβλα και τις πλάκες!

 2. franc avatar
  franc 11/09/2012 22:03:26

  Για να μην γελοιοποιείται το κράτος πηγαίνοντας απο παράταση σε παράταση μπορεί πολύ απλά να δώσει μια παράταση επ' αόριστον μέχρι να δηλωθούν όλα τα αυθαίρετα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ιδιοκτητών τους. Αλλωστε η τιμωρία όσων υπερέβησαν το χρονικό οριο επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, μάλλον θα κριθεί αντισυνταγματική απο το ΣΤΕ αφού τιμωρεί τους φτωχώτερους και επιβραβεύει τους πλούσιους αυθαιρετούχους...Αλλωστε απο τη στιγμή που νομιμοποιείται το αυθαίρετο, ,(μάλλον καλώς αφού το κράτος προφανώς δεν είχε την αρμόζουσα νομοθεσία ώστε να μην δημιουργούνται αυθαίρετα) δεν συνιστά πλέον παρανομία η ανέγερσή του, αλλά απλή οκονομική παράβαση.

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 11/09/2012 22:51:48

  Αν είναι πρώτη κατοικία δεν χρειάζεται αυστηρότητα.Αν είναι εξοχικό θα πρέπει να πληρώσουν αρκετά και την οικοδομική-φορολογική-περιβαλοντική παράβαση

 4. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 11/09/2012 23:28:14

  Να ξεκαθαρίσουμε κανα δυό πράγματα:
  Περιθώριο νομιμοποίησης υπάρχει μόνον για όσα αυθαίρετα κτίστηκαν πριν το 1983 (αποδεδειγμένα), καθώς και για όσα κτίστηκαν χωρις οικοδομική άδεια μεν, χωρίς όμως δε να υπερβαίνουν τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης. Καθε άλλο ενδεχόμενο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομολογία είναι αδύνατο.
  Συνεπώς το κράτος καλά κάνει και θέτει χρονικό περιθώριο (π.χ. τα 30 χρόνια), κάκιστα όμως δεν προχωράει και σε κάποια μέτρα με τα οποία θα αποτραπεί πλέον η αυθαίρετη δόμηση.
  Το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Αφενός δε μπορεί (μάλλον δε θέλει) ο όποιος υπουργός, να αναλλάβει το πολιτικό κόστος κατεδάφισης αυθαιρέτων που ανήκουν σε μικρομεσαία στρώματα (που είναι και η πλειοψηφία), αφετέρου, όλοι εμείς επικεντρώνουμε στα αυθαίρετα των πολύ πλουσίων, σαν να είναι τα μόνα. Πρέπει να αποφασίσουμε. Ή όλα ή κανένα. Ο νόμος δεν ξεχωρίζει κοινωνική διαστρωμάτωση.
  Για τον Franc (παραπάνω).
  Έχεις άδικο, δεν είναι απλή παράβαση, αν εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να γκρεμιστεί.
  Επίσης μία επισήμανση για όλους. Δεν υπάρχει νομιμοποίηση αυθαιρέτου (απαγορεύεται από το Σύνταγμα), υπάρχει τακτοποίηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μη θεωρείτε δηλαδή ότι η δήλωσή του επιφέρει συγχωροχάρτι. Το πρόβλημα είναι ότι αν αύριο έρθει ένας "ψυχάκιας" υπουργός, μπορεί να άρει το νόμο αυτό και τα αυθαίρετα να ξαναπληρώνουν πρόστιμο ή και να κατεδαφιστούν.

  • Μάνος avatar
   Μάνος @ Κώστας Χ. 12/09/2012 00:20:18

   Να ρωτήσω κάτι που δεν καταλαβαίνω. Αυτοί που έκτιζαν ήταν-είναι αυθαίρετοι αυτοί που πουλούσαν τα οικόπεδα τι ήταν;; Πως τους άφηναν να πουλάνε οικόπεδα;;

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Μάνος 12/09/2012 08:56:36

    E, ίσως δεν καταλαβαίνω το ερώτημα, αλλά αυτός που πουλούσε οικόπεδο γιατί να είναι αυθαίρετος; Στο οικόπεδο προς αγορά, ζητάς από τον πωλητη τοπογραφικό του γεωτεμαχίου, για να δεις τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, τα ακριβή όρια του οικοπέδου. Εαν δεν κτίζει, δεν το ονομάζουμε οικόπεδο, όπως και να το αποκαλεί ο ιδιοκτητης του. Εαν οι όροι δομησης που αναγραφηκαν στο τοπογραφικό, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε έχουμε δολο εκ μέρους του πωλητη και του μηχανικού.
    Ίσως να εννοείς τον τρόπο που γινοταν οι μεταβιβάσεις στα αυθέρετα κτίσματα, γινεται γονική παροχή- αγορα κτλ μόνο του οικοπέδου, σαν να ήταν άκτιστο. Τώρα αυτά που ξέραμε έχουν τελειώσει διότι εκδίδεται πιστοποιητικό με αυτοψία το οποίο συνοδεύει το εξαρτημένο τοπογραφικό του μηχανικού, και χωρις αυτά δεν είναι δυνατο να γίνει μεταβίβαση.
    Αλλά δε φταίει ο κοσμος φταίει το κράτος: Για παράδειγμα , ενώ ηδη ο νόμος (1512/1985) προέβλεπε στο αρθρο 1 να απαγορεύεται η συνδεση αυθερέτου με τα δικτυα κοινής ωφέλειας ώστε εκ τον προτέρων να αποτρέπεται η κατασκευή τους, ο 3212/03 του προσθέτει το αρθρο 12 : κατ εξαιρεση της παραγράφου 1 επιτρέπεται η σύνδεση με τα δικτυα εφόσον δε βρισκονται μέσα σε κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους ..." κτλ. Τα τραβάς τα μαλιά σου ή δεν τα τραβάς;

  • franc avatar
   franc @ Κώστας Χ. 12/09/2012 10:29:35

   Κατ' αρχήν ο νόμος ορίζει πως μετά το 1983 ο,τι κτίστηκε χωρίς οικοδομική άδεια είναι αυθαίρετο και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ. Ο,τι κτίζεται με έστω και ενα (1) μεροκάματο ΙΚΑ οφείλει να έχει οικοδομική άδεια.
   Ακόμα και να βάψεις εναν τοίχο στον κήπο σου πρέπει πρώτα να περάσεις από το ΙΚΑ να δηλώσεις οτι θα το κάνεις μόνος σου χωρίς εργάτη.
   Σε όλη την προηγμένη Ευρώπη δεν χρειάζεται άδεια απο την Πολεοδομία ακόμα κι αν χτίσεις ολόκληρη μονοκατοικία όπου συνήθως την άδεια παίρνεις από τον δήμαρχο.
   Δηλαδή η Ελληνική νομοθεσία, ως συνήθως επειδή δεν υπάρχουν εφαρμοστές της στην πράξη, είναι η Αυστηρότερη στον κόσμο, με αποτέλεσμα η αυθαιρεσία να καθίσταται αναπόφευκτη.
   Στην Ολλανδία πρόσφατα έγινε ένας νόμος αυστηρότατος για το κάπνισμα στα καφενεία.
   Οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν σαν Ελληνες! και τον παραβίασαν μαζικά. Αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και τον πήρε πίσω διότι δεν είχε σταθμίσει σωστά την εφαρμοσιμότητα του νόμου.
   Το ίδιο είχα δεί να συμβαίνει στη Γαλλία το 1978 με έναν αυστηρό νόμο που απαγόρευε το κλείσιμο ημιυπαιθρίων χώρων και μπαλκονιών σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα στην Τουλούζ. Επειδή κατοικήθηκε από πολύτεκνες κυρίως οικογένειες με αυξημένες ανάγκες σε χώρο, έγιναν όλοι σχεδόν αυθαίρετοι. Το κράτος αντί να τους βάλει πρόστιμο, αναγνώρισε το λάθος του νόμου και κάλυψε την αυθαιρεσία αυξάνοντας τον Σ.Δ. Θέλω να πω με αυτά οτι άν δεν καταργήσουμε την αιτία δημιουργίας αυθαιρέτων (μη εφαρμοσιμότητα του νόμου) δεν θα λύσουμε το πρόβλημα και επι πλέον θα δημιουργούμε κοινωνικές αδικίες. Η πολεοδομική νομοθεσία πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη ευελιξία. Ο Σ.Δ. πχ. στην μη τουριστική επαρχία είναι ευχή και θα έπρεπε να είναι απεριόριστος. Ο ΓΟΚ του 1985 πολύ σωστά απελευθέρωσε το ύψος των οικξοδομών. Οι Νομάρχες όμως για μικροπολιτικούς λόγους κατήργησαν τον Νόμο με νομαρχιακές αποφάσεις!...Στην Αττική ο Σ.Δ. είναι κατάρα και θα έπρεπε να οργανωθεί και να ελέγχεται κατάλληλα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι νομοθέτες εκτός των άλλων, νομοθετούν κατα κανόνα για την Αθήνα με αποτέλεσμα οι Νόμοι τους να δημιουργούν αυθαιρεσίες...
   Επειδή λοιπόν οι νόμοι, ιδίως οι πολεοδομικοί, στην Ελλάδα κατά κανόνα δεν είναι σωστοί, θα ήταν άδικο να κατεδαφίζονται κτίρια αν πρώτα δεν κριθεί σε ανώτατο επίπεδο η ορθότητα του νόμου που το χαρακτηρίζει ως αυθαίρετα.

 5. xp avatar
  xp 12/09/2012 00:47:13

  To αυθαιρετο εαν δεν τακτοποιηθεί δεν θα μπορέσει να μεταβιβαστεί.Επίσης θα έχει πρόβλημα στην ανακαίνηση.

 6. Κεντροδεξιός avatar
  Κεντροδεξιός 12/09/2012 10:07:39

  Συμφωνώ με τον franc. Η ρύθμιση πρέπει να ισχύει στο διηνεκές για όσους έχουν αυθαίρετο κτισμένο πριν τον Ιούλιο του 2011. Οι περισσότεροι έχουν αυθαίρετο χωρίς να το γνωρίζουν.

 7. limmys avatar
  limmys 12/09/2012 11:19:03

  Αιτήσεις εξαγοράς από ιδιώτες κατεχόμενων ακινήτων του ΥΠ.Α.Α.Τ. μέχρι 22-9-2012 http://shar.es/us9Hx

 8. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 12/09/2012 13:13:19

  Δήμευση όλων των αυθαιρέτων με άμεσες ενέργειες!
  Βαρεθήκαμε σε αυτή τη χώρα να βλέπουμε τους παρανόμους και τα λαμόγια να επιβραβεύονται διαρκώς.
  Οι γονείς μας δηλαδή ήταν χαζοί που δεν έχτισαν ένα εξοχικό πάνω στον αιγιαλό;

 9. franc avatar
  franc 12/09/2012 14:45:01

  Τα κτισμένα απο τους γονείς μας πάνω στον αιγιαλό είναι ΝΟΜΙΜΑ αγαπητέ Αθανάσιε γιατί τότε δεν χρειαζόταν άδειες και αρκούσε το μεράκι των γονιών μας και τα λιγοστά και απέριττα φυσικά υλικά τους. Γι αυτό και τα περισσότερα "μη νόμιμα" (προ του 1955) κτίσματα ΠΑΝΩ στον αιγιαλό είναι τα ανεκτίμητα διαμάντια που αποτελούν τον μεγαλύτερο κήρυκα της Ελληνικής ομορφιάς. (Πχ. η "βενετία" της Μυκόνου) Σύμφωνα με την Πολεοδομική νομοθεσία όλα τα κτίσματά της είναι αυθαίρετα και οφείλουν να νομιμοποιηθούν προκειμένου να γίνει οιαδήποτε εργασία συντήρησής τους. Οσες τέτοιες εργασίες έγιναν χωρία άδεια είναι αυθαίρετες και άμμεσα κατεδαφιστέες.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ της χώρας είναι αυθαίρετες (από τους ημιορόφους πάνω απο τις εισόδους μέχρι τις "επεκτάσεις" των ρετιρέ και των πυλωτών και κυρίως τις υπερβάσεις στα τετραγωνικά που σε ΟΛΕΣ υπάρχουν.
  Να δημευθούν όλες?

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ @ franc 12/09/2012 15:35:38

   Εισφερεις στο διάλογο σοβαρά επιχειρήματα.
   Τουλάχιστον ας ξεκινήσουμε με κάποιες πολύ χοντροκομμένες περιπτώσεις και ειδικά με εστιατόρια-καφετέριες που κάποιοι έξυπνοι έχτισαν σχεδόν πάνω στην άμμο.

   • franc avatar
    franc @ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 12/09/2012 19:19:30

    Τώρα έρχεσαι στην ουσία του θέματος. Δυστυχως αυτά ανήκουν σε "ημετέρους". Για να τους τα γκρεμίσουμε θα πρέπει πρώτα να τους διορίσουμε στη Βουλή, ή να τους προσλάβουμε ως συμβούλους , ή να τους δώσουμε ίσης αξίας εργολαβίες ή προμήθειες (ώστε να παίρνουμε και εμείς το κατι τίς μας...).
    Αυτό το ξεκίνημα "με κάποιες πολύ χοντροκομμένες περιπτώσεις και ειδικά με εστιατόρια-καφετέριες που κάποιοι έξυπνοι έχτισαν σχεδόν πάνω στην άμμο" το κάνουν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις στο ξεκίνημά τους.
    Το πιό πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επανακατεδάφιση των "Δειλινών?" απο την Τίνα Μπιρμπίλη παρουσία του ΓΑΠ, on camera φυσικά...
    Λες να κάνει κάτι ανάλογο και ο Σαμαράς?

 10. θεος φυλαξοι avatar
  θεος φυλαξοι 13/09/2012 02:25:36

  Εμένα ο γειτονας μου πριν 5 ΜΗΝΕΣ έκτισε μπαίνοντας και μέσα στο οικοπεδο μου,έκανα γραπτη καταγγελια στην πολεοδομια, έδωσα και φωτογραφιες ,
  ύστερα από πολλά παρακαλιά, φιλοτιμιθηκαν οι υπαλληλοι της, να πάνε προχτες για έλεγχο.Κάποια στιγμή με παιρνουν τηλεφωνο και λενε : ότι εντάξει ο τύπος έχει πληρώσει και έχει κάνει τακτοποίηση αυθαιρέτου!!!!! και μένω μακάκας!
  Τους ρωτάω λοιπόν : Ρε άνθρωποι του θεού τακτοποιηση σε ξένη περιουσία γίνεται????
  και μ απαντανε "ε κάν' τον μήνυση τι να σου πουμε".
  ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ -ΑΠΟΡΩ Μ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.