#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2010 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυγουστιάτικα τύμπανα πολέμουΟι πρόσφατες μεθοριακές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του Λιβάνου και του Ισραήλ, αποτελούν τη πιο σοβαρή αρνητική εξέλιξη μεταξύ των δυο κρατών, από την εποχή του  «ατελούς» πολέμου του 2006. Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να κλιμακωθεί και να δούμε μια κανονική σύρραξη, αυτή τη φορά με συμμετοχή της Συρίας ή ακόμη και του Ιράν;

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα. Το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ, που ερευνά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Rafik Hariri το 2005, βρίσκεται στη τελική ευθεία να κατονομάσει τους υπόπτους. Λέγεται πως αυτοί είναι μέλη της Hezbollah. Για να προλάβει τις εξελίξεις, ο ισχυρός άνδρας της οργάνωσης Sheikh Nasrallah, έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τώρα, ο βασικός φόβος είναι πως τα ευρήματα του ΟΗΕ θα ενισχύσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις στο εσωτερικό της χώρας και πιθανόν να οδηγήσουν σε εμφύλια σύρραξη.

Ο νυν πρωθυπουργός Saad Hariri, γιος του εκλιπόντος Rafik, κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή για τη περιοχή κίνηση, συναντήθηκε στη Βηρυτό πριν από μία εβδομάδα  με τον Σύριο ηγέτη Bashar al-Assad, και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Abdullah προκειμένου να βρεθεί μια λύση εκτόνωσης. Ξεκαθάρισε πως αν τυχόν κατηγορηθούν συγκεκριμένα μέλη της Hezbollah, αυτοί και μόνο θα διωχθούν, χωρίς αυτό να  θεωρηθεί γενικότερη καταδίκη της οργάνωσης. Στη πραγματικότητα όμως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το πώς θα αντιδράσουν οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου. Πολλοί θεωρούν πως η κόντρα με το Ισραήλ είναι τεχνητή προκειμένου να δημιουργηθεί εσωτερικός αντιπερισπασμός. Μια νέα σύρραξη όμως με τους Ισραηλινούς μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Το Ισραήλ καταγγέλλει πως η Hezbollah συγκεντρώνει στρατεύματα στο νότιο Λίβανο και στη κοιλάδα Bekaa, αναφέροντας πως η Συρία έχει μετακινήσει στη περιοχή πυραύλους Scud οι οποίοι μπορούν να πλήξουν τα αστικά κέντρα του Ισραήλ, όπως είναι το Τελ Αβίβ. Αν και τόσο η Συρία όσο και η Hezbollah διαψεύδουν τις κατηγορίες, η αλήθεια είναι πως μεγάλοι αριθμοί πυραύλων καταλήγουν στα χέρια της οργάνωσης από διάφορες πηγές.

Υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ που επιμένουν πως ο πόλεμος του 2006 οργανώθηκε και εξελίχτηκε με λάθος τρόπο, υποσχόμενοι πως την επόμενη φορά τα πράγματα θα αλλάξουν, και πως αυτή τη φορά θα γίνει μαζική χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των λιβανέζικων στόχων. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και βαριές απώλειες μεταξύ αμάχων. Το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμαστεί για να δεχτεί επιθέσεις, και εδώ είναι που εμπλέκεται τόσο η Συρία όσο και το Ιράν. Οποιαδήποτε μεγάλη πυραυλική επίθεση πόλεων του Ισραήλ από πλευράς της Hezbollah θα σημαίνει πως η Συρία και πιθανώς το Ιράν παραβιάζουν την απόφαση υπ αριθ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 και η οποία απαγόρευσε τη μεταφορά νέων οπλικών συστημάτων χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Λιβάνου. Οι Ισραηλινοί θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Λιβάνου και της Hezbollah με βάση αυτές τις παραβιάσεις. Οποιαδήποτε όμως σύγκρουση αφορά το Ισραήλ και τη Συρία, μπορεί πολύ εύκολα να εμπλέξει και το Ιράν.

Υπάρχουν αρκετοί στο Ισραήλ που πιστεύουν πως αργά η γρήγορα θα πρέπει να επιτεθούν στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να είναι χρονικά κατάλληλη, σε περίπτωση σύγκρουσης με τον Λίβανο και τη Συρία. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να εμπλέξει και τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν τη στρατιωτική ισχύ να καταστρέψουν την ιρανική πυρηνική υποδομή. Είναι μάλλον αμφίβολο ο πρόεδρος Ομπάμα να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι απίθανο. Κάθε πόλεμος που ξεκινά, καταλήγει απρόβλεπτος.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως την ώρα που ξεπηδά μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, διεθνείς αλλά και ισραηλινές εταιρίες έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες αερίου και πιθανώς πετρελαίου στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Ισραήλ. Οι Λιβανέζοι ισχυρίζονται πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι δική τους και ορκίζονται να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους.

Από τη πλευρά του, το Ισραήλ μπορεί ξαφνικά να βρεθεί με πρόσβαση σε ενεργειακό πλούτο, τον οποίο μπορεί να εξάγει, δημιουργώντας όμως ακόμη περισσότερα προβλήματα με τον βόρειο γείτονά του. Το καλοκαίρι αναμένεται καυτό στη Μέση Ανατολή. Και μπορεί η αναλογία με τη Σερβία του 1914 να είναι λίγο υπερβολική, δεν είναι όμως απίθανη.

(The National Interest)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neotera avatar
  neotera 10/08/2010 08:27:44

  Μιλώντας για National Interest... Οι σιωναζί που φωλιάζουν στα κρατικά κανάλια αποκαλούν την παναγία Σουμελά "ιερουσαλήμ των ποντίων", προσβλέποντας να γίνει της ...ιερουσαλήμ μόλις το αποφασίσουν προκειμένου ν' ανοίξει κι άλλο μέτωπο εναντίον των τούρκων που αμφισβητούν την επικυριαρχία τους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά φέτος, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αποσιωπούσαν ακόμη και την ύπαρξη ελλήνων ποντίων ποθ ενέτασσαν στον ελληνικό "εθνικισμό". Δείχνουν σίγουροι δηλαδή τώρα πως η πρωτοβουλία τους ανήκει αφού η Ελλάς βρίσκεται κάτω απ' την μπότα τους και τα κατοχικά ανδρείκελα της αθήνας ομνύουν στην περιούσια τραπεζική. Τα ίδια δήθεν δημόσια και στην πραγματικότητα προδοτικά Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης ρητώς αποκλείουν να τολμήσει ο ελληνισμός να επωφεληθεί από τη σύγκρουση των δύο προαιώνιων εχθρών του στην περιοχή.
  Υποταγμένοι ραγιάδες υποχείρια USRAEL είναι και θα παραμείνουν οι έλληνες, κρώζουν από τα μήντια οι κάθε λογής πουλημένοι προκειμένου να το αποδεχτούμε μιά για πάντα όλοι, ακόμη και οι πόντιοι.

 2. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 10/08/2010 11:42:36

  βαρεθήκαμε το χιλιοπαιγμένο έργο

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ ανώνυμος 10/08/2010 14:38:02

   Τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί ?

   • Misha avatar
    Misha @ http://neotera.wordpress.com 10/08/2010 14:39:48

    Ε, δεν κατάλαβες;
    Ο Κοέν ενοχλείται και δε μπορεί να κάνει καλές δημόσιες σχέσεις στο Καζίνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.