#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2011 12:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυκτική πίεση να γίνει το "κούρεμα" με βάση το βρετανικό δίκαιοΤο έχουμε αποκαλύψει από τους πρώτους. Υπάρχει ασφυκτική πίεση (αν όχι ήδη συμφωνία) ώστε το κούρεμα των ομολόγων να γίνει με βάση το βρετανικό δίκαιο κι όχι το ελληνικό. Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν εγγυήσεις την ελληνική περιουσία, κινητή και ακίνητη, θα είναι τα... collateral που θα δοθούν στους ιδιώτες πιστωτές ώστε να βάλουν την υπογραφή τους στο PSI.

Αντίθετα, το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει ξεπούλημα περιουσίας με στόχο να προστατευτούν οι πιστωτές μας.

Έρχεται λοιπόν τώρα το δεξί χέρι της Μέρκελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαλύψει το σχέδιο που εξυφαίνεται κάτω από τη μύτη μας.

«Οι τράπεζες συμφώνησαν να διαγράψουν 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, αλλά αν προχωρήσει το ζήτημα περαιτέρω και η συμφωνία εφαρμοστεί βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ζητούν κάποιοι παράγοντες, τότε δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια... Εξαιτίας του αιτήματος αυτού οι διαπραγματεύσεις έχουν κατά κάποιον τρόπο κολλήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης.

Τι είπε δηλαδή; Οτι το PSI έχει κολλήσει διότι γίνεται με βάση το ελληνικό δίκαιο και άρα πρέπει να... αλλάξει. Και τι να γίνει; Μα βρετανικό δίκαιο ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστωτές μας.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε. Μας σέρνουν σε μια συμφωνία που θα έχει δύο σημεία, εκτός κι αν το ένα γίνει με αντάλλαγμα το άλλο:

Ότι το PSI πρέπει να γίνει με βάση το βρετανικό δίκαιο, άρα θα μπει υποθήκη η δημόσια περιουσία.

Κι ότι το επιτόκιο που ζητούν οι πιστωτές είναι πάνω από 8% ενώ οι Έλληνες δεν ανεβαίνουν πάνω από 6%.

Ο κ. Ακερμαν μας έδωσε να καταλάβουμε τι παίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρεας avatar
  Ανδρεας 16/12/2011 12:16:27

  Τι ειναι το PSI?

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Ανδρεας 16/12/2011 12:20:36

   Ανδρέα με απλά λόγια,

   ας πούμε ότι χρωστάς πολλά. Σε δάνειζαν οι τράπεζες και σου έδιναν δάνεια χωρίς έλεγχο. Τώρα που δεν μπορείς να επιβιώσεις έρχονται και σου δίνουν και μία από πάνω - αφού προηγουμένως σου έχουν δέσει και μία πέτρα στα πόδια - για να πνιγείς και να σου πάρουν ότι έχεις και δεν έχεις βάσει του δικού τους δικαίου με τα "ψιλά" γράμματα.....

 2. hdgr avatar
  hdgr 16/12/2011 12:21:51

  Ερώτηση

  Η ΝΔ , μέσω παραγόντων της , είναι ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων;

  Τι θα πράξει αν "οι εκπρόσωποι μας" δεχθούν την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο;

 3. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 16/12/2011 12:23:31

  Δείτε και αυτό:

  h**p://blogs.ft.com/brusselsblog/files/2011/10/HERALDING_A_NEW_GREEK_PSI_102797009.pdf

 4. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 16/12/2011 12:24:21

  PSI = Private Sector Involvement.

 5. κατερίνα avatar
  κατερίνα 16/12/2011 12:27:27

  Αυτό που ακουγόταν σαν θεωρία συνομωσίας πριν από ένα χρόνο είναι τελικά
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Ουσιαστικά τα δάνεια μας από εδώ και στο εξής έχουν υποθήκη την χώρα. Τον πλούτο που παράγουμε ή/και τις πηγές πλούτου που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά.

 6. anonymous avatar
  anonymous 16/12/2011 12:32:10

  Επιτόκιο 8% επί της ουσίας σημαίνει ότι δε θα χάσουν ούτε μια πεντάρα. Ότι κουρευτεί θα το πάρουν πίσω μέσω υψηλότερου επιτοκίου.

 7. Silence t. avatar
  Silence t. 16/12/2011 12:33:13

  Χμμ....δηλαδή να πάρουν την κυριαρχία της χώρας , σφετερίζοντας τον εθνικό μας πλούτο , σκλαβώνοντας τον λαό , για ποιός ξέρει πόσες γενιές (αν ξανασηκώσει ποτέ κεφάλι η δύσμοιρη χώρα) , ταπεινώνοντας , ξεφτελίζοντας , σκυλεύοντας και όλα αυτά χωρίς να ανοίξουν ρουθούνι !
  Δέν ακούγεται κακό , μιά χαρά τους έρχεται .
  Και όλα αυτά γιατί λέει , δεν είμασταν ''καλά παιδιά'' , δεν πειθαρχούσαμε στους κανόνες , δημοσιονομική πειθαρχία , ισοσκελισμένος προϋπολογισμός , μείωση ελλείματος , μπλα , μπλα , μπλα.
  Και ποιός , με ποιά και απο ποιόν αρμοδιότητα τα λέει αυτά , επίσης αδιάφορο .
  Πραγματικά θέλω να δω ποιοί απο τα παλικάρια που απαρτίζουν τον σημερινό θίασο που λέγεται κυβέρνηση , θα συναινέσουν στο έγκλημα , γιατί η περίοδος της ασφαλούς κριτικής τελείωσε για όλους .
  Στάση πληρωμής , άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους , διάλυση βουλής και εκλογές τώρα !!

 8. gio23 avatar
  gio23 16/12/2011 12:42:20

  Η τραπεζική κρίση μεταφέρθηκε στα κράτη από τις πολιτικές ηγεσίες.Αν δε θέλουν άμεσα κοινωνικοποιήση ( όχι κρατικοποιήση) θα επιστρέψουν μισθούς-μπόνους από την Ελβετία που βρίσκονται παρκαρισμένα αλλιώς ας τις γλυτώσουν μόνοι τους ή ας φουντάρουν να τελειώνουμε.Δεν θα πληρώνουμε το μπόνους τη κεφαλαιακή τους επάρκεια και τα δάνειά μας και θα συνεχίζουν να είναι μέτοχοι κιόλας.Τέλος στα ψέμματα της διαπλοκής.

 9. anonymous avatar
  anonymous 16/12/2011 12:45:06

  Στάση πληρωμής , άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους , διάλυση βουλής και εκλογές τώρα !!

  Τα λέμε φίλε εδώ και χρόνια αλλά ποιος ακούει.

 10. Silence t. avatar
  Silence t. 16/12/2011 13:02:55

  Τότε να φροντίσουμε να γίνουμε πιο πειστικοί!

 11. Nick avatar
  Nick 16/12/2011 13:26:20

  Εκτός από τα παραπάνω, από τη στιγμή που η Ε.Ε απέρριψε πλέον μελλοντικό PSI για άλλες χώρες.

  Και οι τραπεζίτες βρήκαν άλλο ένα πάτημα για να μην προχωρήσει το Ελληνικό PSI...

 12. ola avatar
  ola 16/12/2011 13:37:18

  To καλοκαίρι στο πρώτο «κούρεμα» 21%, είχε ήδη συμφωνηθεί η αλλαγή που τώρα δήθεν αμφισβητείται ενώ στην πραγματικότητα είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η, καταστροφική ούτως ή αλλως , για την χωρα διαδικασία, εφοσον μέσω αυτής αναγνωρίζεται το σύνολο του υποτιθέμενου χρεους , ύψους 370 δις.

  «Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.

  Η Anna Gelpern, ειδικός στο δίκαιο κρατικών ομολόγων στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πληροφορία στους New York Times. Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και εξηγεί ότι με τη συμφωνία για το PSI αποδέχτηκε να το χάσει κάτι που μπορεί να της κοστίσει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επόμενη διαπραγμάτευση στο μέλλον. »

  h--p://www.xrimanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=54:financial-frontpages&Itemid=121&id=20058

 13. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/12/2011 14:15:42

  Πρόβλεψη: το PSI θα προχωρήσει με βάση το ελληνικό δίκαιο μόνο αν η ΕΚΤ δώσει άφθονο ρευστό στις τράπεζες όλων των κρατών μελών δηλαδή αν γίνει η ίδια δανειστής τους. Αλλιώς, δεν θα γίνει το κούρεμα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/12/2011 14:21:22

   Μέχρι στιγμής, κατηγορηματικά αντίθετη με τέτοιου είδους εμπλοκή της ΕΚΤ είναι η Γερμανία, η οποία επιθυμεί περιορισμένες αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα (όπως κάνει τους τελευταίους μήνες) αλλά είναι αντίθετη στο τύπωμα χρήματος και στον απευθείας δανεισμό χωρών. Επικαλείται δε το καταστατικό της ΕΚΤ, στο οποίο προβλέπεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να δανείζει χώρες, παρά μόνο τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς.

   Δηλαδή, η λύση είναι να βρεθεί πολιτική βούληση ώστε να γίνει τροποποίηση του καταστατικού της ΕΚΤ για να δανείζει η ίδια απευθείας στα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα. Τα έχει πει πιο περιφραστικά ο Σαμαράς πρόσφατα.

   Για να καμφθεί η Γερμανία και η ακολουθούσα αυτήν Γαλλία θα πρέπει να συνασπιστούν όλα τα νότια κράτη μέλη συν την Ιρλανδία και να ζητήσουν επίμονα το παραπάνω.

 14. ioannis33 avatar
  ioannis33 16/12/2011 14:57:34

  Είναι νομίζω η πρώτη φορά που συμβαίνει κατι ανάλογο.Την ελληνική χρεωκοπία θα την εξετάσουν τα αγγλικά δικαστήρια.Αυτο σημαίνει οτι θα δεν θα υπάρξη καθυστέρηση στην απόφαση και οτι θα σου δεσμεύσουν ελληνική γη.(ή οτι άλλο επιθυμούν).

 15. Κλεόστρατος avatar
  Κλεόστρατος 16/12/2011 14:57:59

  Πάντως ο Παπαδήμος όταν ρωτήθηκε στην Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα από τον Τσίπρα απάντησε: "δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο"
  Αν άλλαξε κάτι πρέπει να το πει δημοσίως.
  Για καλό και για κακό ας τον ξαναρωτήσει κάποιος βουλευτής

 16. TARAMAS avatar
  TARAMAS 16/12/2011 22:06:03

  Συγνώμη αλλά από που προκύπτει ότι το αγγλοσαξονικό δίκαιο συνεπάγεται έμπραγματες εγγυήσεις;

  • Idiot avatar
   Idiot @ TARAMAS 17/12/2011 00:43:04

   Δεν ειμαι νομικος αλλα το περι ου ο λογος αγγλοσαξωνικο δικαιο ειναι εμπορικο δικαιο(corporate law-British Maritime Law).Το δανειζομενο κρατος χανει τα εθνικα συνταγματικα του χαρακτηριστικα και συμβαλλεται με τον δανειστη σαν επιχειρηση.Αν αθετηθουν οι οροι της ληψης του δανειου γινεται κατασχεση περιουσιακων στιχειων(εμπραγματες εγγυησεις)και το χειροτερο ειναι η αναζητηση ευθυνων απο τον καθε ελληνα προσωπικα,γιατι θεωρειται subsidiary of the Holding company ΕΛΛΑΣ Co.Ltd.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Idiot 17/12/2011 01:40:25

    Ούτε εγώ είμαι νομικός, άλλωστε ακόμη και για νομικό αυτό είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο, γι αυτό μιλάω με κάθε επιφύλαξη. Είμαι σχεδόν σίγουρος όμως ότι αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα ΔΕΝ σημαίνει εμπράγματες εγγυήσεις, μόνο ότι η χώρα δεν μπορεί μονομερώς (π.χ. με ένα νόμο που θα ψηφίσει η βουλή) να αλλάξει τους όρους του δανείου και (πολύ χονδρικά) ότι οι πιστωτές υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τον κανόνα της πλειοψηφίας σε πιθανή αναδιάρθρωση και ότι προστατεύονται έναντι ευνοϊκής μεταχείρισης προς κάποιους πιστωτές. Πουθενά δεν έχω βρει σύνδεση του αγγλοσαξονικού δικαίου με εμπράγματες εγγυήσεις, σε σημείο να υποψιάζομαι ότι πρόκειται για (ηθελημένη;) παραπληροφόρηση. Και οποιαδήποτε απόφαση αγγλικών δικαστηρίων για κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είναι ΜΗ ΕΦΑΡΜΌΣΙΜΗ, εκτός κι αν η περιουσία αυτή είναι εκτός Ελλάδας. Καλοδεχούμενος όποιος διαφωνεί, με στοιχεία όμως και παραπομπές και όχι σε άρθρα του Τύπου (και μάλιστα του Ελληνικού). Μάλιστα από ότι έχω δει χώρες όπως η Ρωσία π.χ. δανείζονται με ομόλογα αγγλοσαξωνικού δικαίου.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ TARAMAS 17/12/2011 01:51:58

     Η δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης προς κάποιους πιστωτές θα μας ήταν εξαιρετικά πολύτιμη προκειμένου να προστατεύσουμε τα (εκτεθειμένα στα ελληνικά ομόλογα) ασφαλιστικά μας ταμεία από την χρεωκοπία. Είναι αδιανότητο να αποποιηθούμε το δικαίωμά μας αυτό (να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας) έναντι οιωνδήποτε πιέσεων.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ ΚΜ 17/12/2011 20:14:12

      Είναι θέμα επιλογής επομένως. Κούρεμα 50% με χάσιμο αυτής της δυνατότητας ή όχι κούρεμα και διατήρηση αυτού του όπλου.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ TARAMAS 17/12/2011 22:14:32

      Ποιός τα λέει αυτά; Ο Μππαμπης ή η Ντόρα; Καί κούρεμα 50%-75% καί εξαίρεση των ταμείων. Ή, για να στο πω διαφορετικά: 50-75% εξωτερικό κούρεμα και 0% εσωτερικό κούρεμα.

      Φυσικά, αυτά προϋποθέτουν κυβέρνηση ελληνικών συμφερόντων...

 17. Orestios avatar
  Orestios 17/12/2011 18:55:41

  Δεν πειράζει ας μην μας τα δώσουν τα χρήματα... χι χι χι

 18. Idiot avatar
  Idiot 18/12/2011 13:13:27

  Υπαρχει Εθνικο Δικαιο,υπαρχει και Διεθνες.Υπαρχει Αστικο,Ποινικο,Οικογενειακο,Εμπορικο(μερος του οποιου ειναι το δικαιο του επιχειρειν)μεσα στο Εθνικο.Το οτι το Ελληνικο Κοινοβουλιο δεν μπορει να ανατρεψει τους ορους της δανειακης συμβασης δικαιωνει την αποψη μου για τις συνεπειες σε περιπτωση αθετησης των ορων δανεισμου.Αν μπορειτε να απαντησετε σε αυτο το ερωτημα κε Ταραμα εχει καλως,αν οχι.. κανενας νομικος βρε παιδια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.