#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 16:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυκτικές πιέσεις της Τρόϊκα για 11 μέτρα-φωτιάΤο πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας έχουν βάλει Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να θυσιαστούν για άλλη μία φορά μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, εφάπαξ και άλλες κοινωνικές παροχές στο βωμό της συνέχισης της δανειακής στήριξης της χώρας.

Οι ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις και οι δημόσιες δηλώσεις με χαρακτήρα τελεσιγράφου -ιδίως από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο- κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να στείλει το μήνυμα ότι «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι σημαντικές». Για τον κ. Μπαρόζο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως και για τα στελέχη του ΔΝΤ, «πράξεις» σημαίνει άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Ο κλοιός των πιέσεων εντείνεται και μέσω διαρροών, όπως αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές το απόγευμα από τη «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής δήλωσαν ανωνύμως ότι το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι κατά 30 δισ. ευρώ μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο (290,8 δισ. ευρώ). Στην περίπτωση αυτή, το χρέος θα εκτοξευόταν από το 116,5% στο 128% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, με συνέπεια να τίθεται ζήτημα βιωσιμότητάς του.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στους επικεφαλής της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων που έχει επεξεργαστεί για να πετύχει περιστολή δαπανών 11,5 δισ. ευρώ την προσεχή διετία αλλά και για να πιάσει τους στόχους του τρέχοντος έτους.

Η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων προς τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα γίνει μόλις διαμορφωθεί η τελική μορφή τους από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι συναντώνται εκ νέου αύριο για το σκοπό αυτό. Μέχρι τότε, το «γράψε-σβήσε» στον κατάλογο των μέτρων συνεχίζεται, με στόχο να αποφευχθούν τα πιο σκληρά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και το τελικό πακέτο παρεμβάσεων να διέπεται, στο μέτρο του δυνατού, από κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα».

Παρότι εκκρεμεί η διευθέτηση πολλών κρίσιμων σημείων του νέου πακέτου μέτρων, είναι βέβαιο πως: (α) οι συντάξεις θα οδηγηθούν ξανά στην «πρέσα», αλλά θα δοθεί μάχη για να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, (β) ορισμένες από τις περικοπές θα επιβληθούν αναδρομικά και (γ) μέτρα όπως οι μειώσεις στα εφάπαξ θα εφαρμοστούν νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί - πιθανότατα από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , τα κυριότερα μέτρα που φαίνεται να οδεύουν προς υλοποίηση είναι τα εξής:

Επιβολή ανώτατου ορίου στις συντάξεις. Οπως ανέφερε προχθές ο «Ε.Τ.», το πιθανότερο σενάριο είναι το πλαφόν να αγγίζει τα 2.100 ευρώ (μικτά) για τις κύριες συντάξεις. Το δημοσιονομικό όφελος μόνο από τη μείωση αυτή υπολογίζεται στα 1,735 δισ. ευρώ. Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε η «οροφή» να ανεβεί υψηλότερα, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται ότι δύσκολα θα απέφερε τα απαιτούμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να οριστεί ότι δεν θα ξεπερνούν ένα ποσοστό της κύριας σύνταξης (πιθανότατα 20%).
Επιβολή κλιμακωτών μειώσεων από 5% έως 15% στις κύριες συντάξεις από τα 1.400 ευρώ και άνω. Δεν αποκλείεται, όμως, ο πήχυς να πέσει εν τέλει χαμηλότερα και οι μειώσεις να αρχίσουν από τα 1.000 ευρώ, όπως έχει προτείνει στην έκθεσή του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το μέτρο θα υιοθετηθεί, ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 506,1 εκατ. ευρώ.
Αμεση περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22% αλλά και περικοπή του εφάπαξ όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και το 40%. Το τελικό ύψος του εφάπαξ που θα χορηγείται στο εξής θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για το κάθε Ταμείο, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στον «ΤτΚ» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το μέτρο αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, συνεπώς θα θιγούν ακόμα και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις καταβολής εφάπαξ και η ικανοποίηση της αίτησής τους εκκρεμεί.  
Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20%, μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το ύψος των κριτηρίων αυτών αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μία από τις πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η χορήγηση των επιδομάτων αυτών μόνο για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας (περίπου 7.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος ή 15.000 ευρώ οικογενειακού). Πάντως, θα εξαιρεθούν το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές μέσω του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα θέτει και για αυτές εισοδηματικά κριτήρια. Για ατομικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και οικογενειακά άνω των 24.000 ευρώ ο κίνδυνος κατάργησης των φοροαπαλλαγών είναι παραπάνω από ορατός.
Περικοπές 600 εκατ. ευρώ στον κλάδο της Υγείας (οι μισές το 2013 και οι υπόλοιπες το 2014). Το ΚΕΠΕ είχε διαγνώσει περιθώρια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και της δαπάνης συνταγογράφησης κατά περίπου 475 εκατ. ευρώ, μέσω της χρήσης γενοσήμων.
«Ψαλίδισμα» των αμοιβών των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δρομολογήθηκε ήδη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
«Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων
Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές (το ΚΕΠΕ έχει προτείνει 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως).

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του ορίου ηλικίας, είτε με κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο ισχύων νόμος για την αύξησή του στα 65 έτη μέχρι το 2015 είτε με σταδιακή αύξηση στα 66-67 έτη. Στη «διακεκαυμένη ζώνη» βρίσκονται ακόμη οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ και του ΙΚΑ, με πιθανή και εδώ τη συμπίεσή τους επί τη βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.


  «ΠΑΚΕΤΟ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012


 

 

 

 Εκτός από το πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τρία «καυτά» μέτωπα που αφορούν στη φετινή χρονιά:

1.   Απολύσεις στο Δημόσιο: Προτού καν φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια είχαν ανακινήσει φορτικά το ζήτημα, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την περασμένη Πέμπτη. Οι ελεγκτές εμφανίζονται να εμμένουν σε 30.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει την απαίτηση αυτή προχωρώντας σε απομακρύνσεις συμβασιούχων.

2.   Πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού Προϋπολογισμού: Παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν την Πέμπτη ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τριμερούς, διαφορετική είναι η εικόνα για τη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ επισήμαναν στον κ. Σαμαρά ότι αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) θα αποδώσουν μέρος των εσόδων το 2013, άρα θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 1,44 δισ. ευρώ φέτος.

Ειδικά μισθολόγια: Η μάχη για να διασωθούν στο σύνολό τους από τη μείωση κατά 12% η οποία προβλέπεται στο Μνημόνιο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει περικοπές λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 10%-20% με όφελος 200 εκατ. ευρώ, αλλά η Τρόικα περνά τις προτάσεις από κρησάρα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τις εγκρίνει ως δημοσιονομικά ισοδύναμες.

Μάριος Ροζάκος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 28/07/2012 17:14:28

  Λοιπόν, έφθασε η στιγμή να "κόψουμε την κλάρα" και να μιλήσουμε ειλικρινά.

  Τα οριζόντια μέτρα (και τα ισοδύναμά τους) τα προτείνουμε εμείς και μας λένε "πάρτε τα".

  Τα διαρθρωτικά μας τα προτείνουν αυτοί, γιατι με τα οριζόντια και τα ισοδύναμα που προτείνουμε δεν βγαίνουμε.

  ΥΓ:
  1. 2,5 χρόνια πανηγυράκι πρέπει να τελειώνει, μπας και μπορέσει να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί πλέον.
  2. Περίπου μας λένε ότι αν μας πάρουν όλα τα υπόλοιπα κοψοχρονιά, δεν θα φταίνε αυτοί (και τις μίζες που περιμένετε από την ανικανότητα και ενδοτικότητά σας, να τις βάλετε εκεί που ξέρετε!!!)

 2. Stefanos avatar
  Stefanos 28/07/2012 18:41:39

  Τα προεκλογικά και ασύστολα ψέμματα έληξαν τόσο νωρίς και άδοξα για όλους εκείνους τους αφελείς που τα πίστεψαν. Η Ελλάδα υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία έσβησε είτε μας αρέσει είτε όχι.

  • AIK avatar
   AIK @ Stefanos 29/07/2012 11:06:10

   ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ή ΟΧΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
   Το ότι πρέπει να πεθάνει το παρασιτικό λούμεν στοιχείο που επί 38 συναπτά έτη την εξικμάζει δεν έχει καμμία σημασία. Οτιδήποτε είναι γύρω μας είναι ψεύτικο, κλεμμένο και στηριγμένο στην αδικία και στην εκμετάλλευση του Λαού, ο οποίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών στην πλειονότητά του διότι "βολευόταν" με τα ψίχουλα που του πετούσαν τα λαμόγια. Τυφλοί με όραση γερακιού, συνταξιούχοι που δεν εδικαιούντο σύντάξεως ή άλλοι που έπαιρναν δυσανάλογη των εισφορών τους σύνταξη, υπάλληλοι που "δεν μπορούν" να μάθουν να δουλεύουν Η/Υ, "επαγγελματίες" που όχι μόνο δεν κατέβαλαν τα νόμιμα, αλλά και αποδείχτηκαν άσχετοι γιατί βούλιαξαν αμέσως μόλις το δημόσιο έπαψε να διακινεί χρήμα, μικροσυμφέροντα που στον αρμαγεδώνα αυτόν μοιάζουν γελοία, βοήθησαν να εκλεγονται επί σειρά ετών άνθρωποι που η πράξη έδειξε ότι είναι - επιεικώς - απολύτως ανίκανοι. Και 'οταν ο εσμός αυτός είδε ότι το πάρτι τελείωσε, "είδε το φώς του" στις ηλιθιότητες των αναρχοκομμουνιστών, ανακαλύπτοντας στα 60 του τη μαρξιστική - ου μην αλλά και συφιλιδική- ενόραση του κόσμου.
   Τα μέτρα πειράζουν τους κρατικοδίαιτους άμεσα και τους υπολοίπους έμμεσα μέσω μείωσης του τζίρου που έτσι και αλλοιως είναι χάλια. Αυτό όμως, σε όσους από τους δεύτερους επιβιώσουν, θα αποδειχτεί σωτήριο γιατί ενέχει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με λεφτά όμως που δεν θα είναι δανεικά για να ταϊστεί το κηφηναριό, αλλά κεφάλαια κίνησης που θα φέρουν άλλα λεφτά και εκείνα με τη σειρά τους νέα κοκ.
   Ας χαθεί λοιπόν το κηφηναριό - μικρή σημασία έχει αυτό. Θα χαθούν και πολλοί καλοί δυστυχώς, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, θα χαθούμε όλοι

 3. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 29/07/2012 09:33:25

  Οποιος απο το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί οτι οικογενειακό εισόδημα 24000 ευρώ μπορεί να ''αντέξει'' το κόψιμο των φοροαπαλλαγών είναι άσχετος και επικίνδυνος για την κοινωνική συνοχή

 4. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 29/07/2012 11:01:38

  1,5 εκ άνεργοι - συνταξιούχου των 400-600 ευρώ , ενα κράτος που πτώχευσε απο το δημόσιο του , σήμερα συζητάμε αν βάλουμε πλαφόν στα 2300 σε συνταξιούχους ?
  ποιοι είναι αυτοί ?
  συνταξιούχοι ταξίαρχοι , συνταγματάρχες , στρατηγοί , δικαστικοί με τις άγαμες θυγατέρες ? αστυνομικοί συνταξιούχοι από τα 45 ? 100αδες βουλευτές ?
  γιατροί ? οι παπάδες των μαύρων ευχελαίων? υπάλληλοι Δεκο ? ποιοι είναι τελικά αυτοί ? ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ επι ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ για πιο λογο ? ΘΙΓΕΤΑΙ Ο ΦΤΩΧΟς συνταξιούχος ? ενω του νέου εργαζομένου σε ένα λεπτό σύσκεψης έκαναν το μεροκομματο 350 ευρώ!!, και ταυτόχρονα αυξάνουν την κερδοφορία του ιδιωτη επενδύτη σε offshore ?
  ΕΙΝΑΙ αυτοί που έπαιρναν ( με τα δάνεια μας) 5 και 7 χιλιάδες" ακαθάριστα" για να προσέχουν τους κλεφτές ?
  ΜΟΝΟ οι ελεύθεροι επαγγελματιες και οι εργάτες δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη πάνω απο 1000 ευρώ, που εχουν πληρώσει οι ίδιου από τα μεροκάματα της ελεύθερης εργασίας τους και όχι η ¨ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ" συντάξεις του δημοσίου
  ---700 ευρώ και πολλά τους είναι .

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 29/07/2012 14:18:49

   Όλοι στη φτώχεια.Το προλεταριάτο αναβιώνει από τις απόψεις σου φίλε μου.Πολύ απλοικά τα βλέπεις τα πράγματα.Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο κήρυκας και υπέρμαχος της ανάπτυξης.Αυτά που προτείνεις εσύ είναι όχι ύφεση αλλά κάτι χειρότερο.Χρεοκοπία μάρς έτσι λέγεται.

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 29/07/2012 14:46:31

   Και κάτι άλλο.Αυτοί οι συνταξιούχοι ταξίαρχοι , συνταγματάρχες , στρατηγοί,πριν να γίνουν συνταξιούχοι ταξίαρχοι , συνταγματάρχες , στρατηγοί,ήταν ανθυπολοχαγοί υπολοχαγοί,και υπηρέτησαν χρόνια σε περιοχές όπως ο Έβρος και τα νησιά που εσύ όταν ήταν να πάς στρατιώτης
   έβγαζες σπυριά,και ζούσαν σε συνθήκες που εσύ για 9 μήνες θητεία χάλαγες τον κόσμο να μην πας,και έβαζες γλύψιμο να σε κρατήσουν κοντά στη γκόμενα.Αλλά και αργότερα όταν είχαν μαγαλύτερους βαθμούς πάλι σε παραμεθώριες πςεριοχές ήταν διοιηκητές.Σουφλί Διδυμότειχο,Χίο,Σάμο,Κώ.Για το μόνο που συμφωνώ μαζί σου είναι για τις συντάξεις στις κόρες τους.

 5. Enzo avatar
  Enzo 29/07/2012 16:11:08

  Έτσι και αλλιώς το τελευταίο πακέτο είναι αυτο .
  Μετα έχει φόρο ελαφρύνσεις αναγκαστικά

 6. nikos1610 avatar
  nikos1610 29/07/2012 16:23:40

  Αλήθεια θέλουν οι συντάξεις να έχουν πλαφόν >>οκ αλλά οι συντάξεις ΟΛΩΝ απο αυτή των τεως προέδρων της Δημοκρατείας και τ. Πρωθυπουργών αλλα και βουλευτων , προέδρων ανωτατων δικαστηρίων κλπ κλπ. Τελικά είμαστε χωρα του παραλόγου όσοι κανουν οικονομίες και αγόρασαν κάποιο ακίνητο πληρώνουν χαράτσια, όσοι δουλεψαν πολλά χρόνια και προσπάθησαν να είναι καλοί στη δουλειά τους και ετσι ανέβηκαν τα κλιμακια της ιεραρχίας πληρώνουν με μειωμένη σύνταξη ( μα καλά τα χρηματα του εφ 'απαξ ποιου είναι ? δικα μας δεν είναι ? πάλι φορολουγούμεθα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.