#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2010 10:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφαλιστικό:“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή“


“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή “ λέει ο Ρήγας σε έναν στίχο επίκαιρο λόγω της 25ης Μαρτίου αλλά και λόγω των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό!
Και αυτό γιατί εργασιακό  βίο έως και 40 χρόνια θα προβλέπει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2018 με άξονα τη βασική σύνταξη η οποία θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο  του ασφαλιστικού ( κείμενο 12 σημείων ) που θα αρχίσει να συζητείται την Τετάρτη στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής , η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα είναι η δεκαετία ή η 15ετία κατά την έναρξη της εφαρμογής και το σύνολο του εργατικού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Θα προβλέπει επίσης κλιμακούμενους συντελεστές από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών - όπως επεσήμανε σήμερα ο κ. Λοβέρδος -έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα αλλά θα εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα των ταμείων.

Πάντως όπως υπολογίζουν  οι ειδικοί με το νέο τρόπο υπολογισμού  με βάση μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου, ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω από 35 χρόνια για να εισπράξει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Από το 2018 θα γίνει  λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών και ανταποδοτικών παροχών. Η ανταποδοτική σύνταξη θα καθορίζεται με όρους τιμαριθμικούς ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων. Οι εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2013, θα απαγορευθούν τα προγράμματα εθελουσιών εξόδων ενώ ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015 (από 61,4 στα 63,5 έτη).
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=64223

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 24/03/2010 11:40:28

  Καλή μας λευτεριά αδέρφια...

 2. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 24/03/2010 15:33:55

  "Ας το αντιληφθούμε. Εάν εχεις ενα ασφαλιστικό σύστημα που λειτουργεί με αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους 4:1 και προσδόκιμο ζωής τα 70 χρόνια όταν η αναλογία γίνεται 1,7:1 και το προσδόκιμο ανεβαίνει πάνω από τα 75 το σύστημα δεν μπορεί να περπατήσει. Οι δε λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες

  Ή ανεβάζεις τα όρια συνταξιοδότησης

  ‘Η κάνεις περικοπές στις συντάξεις

  Ή αυξάνεις τις εισφορές (το ότι πρέπει να πιάσεις την εισφοροδιαφυγή είναι αυτονόητο αλλά δεν σου φθάνει)

  Ή βρίσκεις πόρους (πχ μέσω αύξησης της φορολογίας) για να το χρηματοδοτήσεις.

  Προφανώς όλες οι λύσεις “πονάνε” και όποιο μείγμα των παραπάνω μέτρων και να υιοθετηθεί σίγουρα θα είναι πιο δυσάρεστο απο τα μέτρα που μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε πάρει πριν 5, 10 ή 15 χρόνια.

  Επιμύθιο: Τα “φιλολαικά” μέτρα δεν είναι πάντα φιλολαικά. “Φιλολαικές” και “κοινωνικά ευαίσθητες” πολιτικές που σπρώχνουν προβλήματα κάτω από το χαλί και αναβάλλουν την αντιμετώπιση τους είναι πολιτικές βαθύτατα αντιλαικές, καθιστούν τη λύση του προβλήματος δυσχερέστερη, πιο επώδυνη και τελικά βλάπτουν αυτούς που υποτίθεται θέλουν να προστατεύσουν."
  (απόσπασμα από το [["Φιλολαική"αναβλητικότητα ... με αντιλαικά αποτελέσματα ]] στις 19.3 στο firiki2010
  http://firiki2010.wordpress.com/

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/03/2010 18:01:40

  Μπούρδες αγαπητέ κύριε Υπουργέ.
  Κάποιοι είχαν όλα αυτά τα χρόνια άτοκα τα αποθεματικά των Ταμείων
  Κάποιοι τα επένδυσαν στο Χρηματιστήριο
  Κάποιοι ανακάλυψαν τα δομημένα

  κλπ

  Ότι και να μας λέτε λοιπόν είναι ψέματα. Θέλετε και νούμερα; Ορίστε λοιπόν: γιατί τα ταμεία των ΔΥ έχουν πρόβλημα αφού και τους τριπλάσιους έχουμε σε σχέση με άλλες χώρες και πρόωρες δεν έχουμε (εξαιρούνται οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας που έχουν δικά τους Ταμεία) κλπ;
  Επειδή κάποιοι πέρα από τους παραπάνω λόγους χάρισαν προεκλογικά το 2003 σε χιλιάδες δικαιούχους, εκατοντάδες εκατομμύρια €, σε άτομα που δεν είχαν πληρώσει ούτε ένα €. Επειδή στον ΟΠΑΔ πχ δεν καταβάλετε τις εισφορές που παρακρατεί το κράτος από το μισθό μου. Επειδή την Δευτέρα ο κ Σαχινίδης πήγε να εντάξει τους ανασφάλιστους της ΑΣΠΙΣ κλπ κλπ κλπ
  Οταν οι ίδιοι κύριοι (μόνο το χρώμα κουστουμιών αλλάζει) έχουν τη διαχείριση, οι ίδιοι που δημιούργησαν τα προβλήματα το ίδιο θα γίνει και το 2018,2028,2038,2048 κλπ.
  Η μόνη λύση με βάση την ικανότητα και τις δεξιότητες των πολιτικών μας και των επιλογών τους, είναι όσο ζεις δουλεύεις, σύνταξη και μαλακίες τώρα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.