#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2008 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας μιλήσουμε για την διαπλοκή στο Υπουργείο Πολιτισμού

 Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής καταδίκασε τη «νοσηρή κατάσταση» των τελευταίων ημερών και μας κάλεσε όλους να μην την «γενικεύουμε». Συμφωνούμε απολύτως. Ας πάψουμε να μιλάμε γενικώς και αορίστως περί ροζ σκανδάλων και σεξουαλικών ιστοριών και ας μιλήσουμε συγκεκριμένα: Για τη διαχρονική διαπλοκή στο ΥΠΠΟ για παράδειγμα και το ρόλο επιμελητή των συμφερόντων της που είχε ανατεθεί στον κ. Ζαχόπουλο. Επειδή εκεί βρίσκονται οι μεγάλες υποθέσεις.

Χθες γράψαμε για το πώς ο κ. Ζαχόπουλος παρέκαμψε το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και χρησιμοποίησε μια …απλή επιστολή του κ. Σπ. Κλαδά για να νομιμοποιήσει την απευθείας ανάθεση εκ μέρους ρόλου συμβούλου στη διαχείριση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ, στην εταιρία ΣΤΑΔΙΟΝ ΑΕ (βλ.εδώ). Προσέξτε τώρα πως ξετυλίγεται το κουβάρι των διαπλεκόμενων διασυνδέσεων, μέσα από αυτήν την εταιρία, σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στο τελευταίο τεύχος του «Αντι»: Μέλη του ΔΣ της ΣΤΑΔΙΟΝ είναι ομοίως μέλη του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΟΤΕΧΝΙΚΗΣ  Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τεχνικά έργα πολιτισμού, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ (!!!). Δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Κοινό μέλος στα ΔΣ και των δυο εταιριών είναι ο κ. Χαράλαμπος Πανδής γιος του κ. Νίκου Πανδή,  που επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής, για λογαριασμό του κ. Χρ. Λαμπράκη.

Ορισμένα από τα έργα που κατά καιρούς ανέλαβε η ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε είναι: Υπόστεγο αρχαιολογικού τόπου Σαντορίνης, μαζί με ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα. Τεχνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο ΔΣ της οποίας έχει τοποθετηθεί από το 2004 και ο κ. Δ Καπράνος, πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, όταν αγοράστηκε το αμαρτωλό ομόλογο (ο κ. Λιάπης ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία του). Μελέτη Αποτύπωσης Κτιρίου ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού. Αναπτυξιακή Μελέτη για την περιοχή Θράκης, για λογαριασμό του ΥΒΕΤ, σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΟΤΕΧΝΙΚΗ. Η ΣΤΑΔΙΟΝ ήταν επίσης συνεργάτης στην Εγνατία οδό, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, το Μουσείο Τεχνολογίας, Θέρμη Θεσσαλονίκης, κ.λ.π..

Η «ΕΛΛΗΝΟΤΕΧΝΙΚΗ» από την πλευρά της έχει συνεργαστεί και με πολλές άλλες εταιρείες και σε ιδιωτικά έργα. Για παράδειγμα με την DIMAND, η οποία, μεταξύ των άλλων, έχει πάρει σημαντικές δουλειές στην ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ Βοτανικού, Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δηλαδή, σε ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που υλοποιούνται στην πρωτεύουσα, στον τελευταίο ελεύθερο φιλέτο γης στην Αθήνα. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν DIMAND ήταν στο παρελθόν (από το 2000 και εφεξής) σε εταιρείες είτε μαζί με πρωτοκλασάτους συνεργάτες του κ. Μπόμπολα, είτε με τον κ. Κόκκαλη.

Στην «ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ -Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΕ» συμμετείχαν μέχρι πρότινος όλοι οι άνθρωποι της Ντόρας. Οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης (υπουργείο Εξωτερικών) και ο Δημήτρης Ζαφειριάδης, διευθυντής του γραφείου της κ. Μπακογιάννη. Μεταξύ των άλλων επίσης ήταν ο επί ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του ΟΕΕΚ, Γεράσιμος Σαπουτζόγλου και ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, πρώην γενικός γραμματέας του  υπουργείου Αιγαίου, μέλος της ΚΕ της ΝΔ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μητσοτάκη, το οποίο, όπως και άλλα Ιδρύματα χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ.

Κάποια στιγμή, η διαδρομή του κ. Κουρκουμέλη συμπίπτει με εκείνη του κ. Χαράλαμπου Πανδή. Έτσι, βρέθηκαν και οι δύο στο ΔΣ της εταιρείας «Χαλάστρα ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται στα ακίνητα. Μαζί τους στο ΔΣ ήταν οι κ.κ. Γιάννης Δεληνακάκης και ο δικηγόρος, Νίκος Κορίτσας. Οι δύο τελευταίοι, μαζί με τον κ. Χ. Πανδή συναντώνται σε μια άλλη εταιρεία: Την BLUE HOUSE, που επίσης έχει σχέση με ακίνητα. Σε αυτήν βρίσκεται και πρόσωπο που σχετίζεται με το Χρηματιστήριο. Οι κ. Δεληκανάκης και Πανδής όμως, μετέχουν και σε μια άλλη ξενοδοχειακή, τουριστική, κατασκευαστική εταιρεία, την Ίνδαλμα ΑΕ. Οι δραστηριότητες του κ. Χ. Πανδή επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην ηλεκτρενέργεια, με την εταιρεία «Λούστρους», με έδρα την Κύπρο, κ.λ.π.

(Διαβάστε περισσότερα στο «Αντί» που κυκλοφορεί)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. semnos & tapeinos avatar
  semnos & tapeinos 18/01/2008 18:54:42

  Μεγάλε, συνήθως κλαίνε γοερά, ίδίως με αυτά που γράφεις, διότι φαίνεται ότι μάλλον σε άλλον πλανήτη βρίσκεσαι. Και με την ευκαιρία της ΑΕ που αναφέρεις. Τι συμβαίνει ρε φίλε, καταλάβατε οι δεξιούληδες ότι δεν έχετε το νόου χάου για να βγάζετε μίζες και πήρατε τους ΠΑΣΟΚους που τόσα χρόνια στο κουρμπέτι ήξεραν, για να τρώτε φράγκα; Καλά, είναι φανερό ότι ούτε γι'αυτό δεν είστε ικανοί. Διαφορετικά δεν θα είχατε τη μιά παραίτηση υπουργού κατόπιν της άλλης, ούτε και μιά δολοφόνία (Βαρθολομαίος), μιά αυτοκτονία (Ζαχόπουλος), ένα μείζον σκάνδαλο σαν τις υποκλοπές (με "αυτοκτονία"-Τσαλικίδης) που προσπαθείτε τώρα να συγκαλύψετε, ένα ακόμα με το ροκάνισμα των χρημάτων των Ταμείων (ομόλογα), κ.ο.κ. Οι δεξιούληδες είναι τόσο φαταούλες, που μέσα σε τέσσερα χρόνια θέλουν να φάνε όσα έφαγαν οι ΠΑΣΟΚοι σε είκοσι χρόνια. Αλλά είναι τόσο άπληστοι που όποιο σκάνδαλο κι'αν έστησαν, αποκαλύφθηκε. Μεγάλη ΧΑΛΑΣΤΡΑ μεγάλε!!! Κι'ακόμη δεν έχει δεί τίποτα.

 2. factorx avatar
  factorx 19/01/2008 02:59:58

  Ενοχλήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης από το δημοσίευμα του «Αντι» και όπως έγραψε χθες η «Ε» είπε ότι κακώς ξεσηκώθηκε όλος αυτός ο αχός για παρατυπίες στον τρόπο ανάθεσης έργων από το υπουργείο Πολιτισμού αφού η Ερση Φιλιπποπούλου (πρώην προϊστάμενη της διαχειριστικής αρχής για το Γ' ΚΠΣ) που καταγγέλλει την διαδικασία αυτή με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες εταιρείες υπέγραφε συμβάσεις. Η κ. Φιλιπποπούλου απάντησε: «Ουδέποτε εγώ προσωπικά έχω υπογράψει συμβάσεις σαν αυτές». Και επανέλαβε όσα έχει δηλώσει και στον ανακριτή, ότι «επρόκειτο για διαδοχικές συμβάσεις, οι δύο των οποίων ήταν 250.000 ευρώ συν ΦΠΑ, πάνω από το κοινοτικό όριο (154.000 ευρώ) και μία μόνο των 150.000 ευρώ. Επομένως, έπρεπε να είχε προηγηθεί διαγωνισμός. Ζήτησα από τον κ. Ζαχόπουλο μια γνωμοδότηση νομικού συμβούλου, αλλά δεν την πήρα ποτέ. Αντ' αυτής, μας έδωσε μια επιστολή ιδιώτη δικηγόρου (σ.σ. του επικεφαλής σήμερα της ΥΠΕΣΣΔΑ Σπύρου Κλαδά), η οποία όμως δεν δεσμεύει τη διοίκηση. Ενημέρωσα τον κ. Τατούλη και όταν είδα ότι δεν λυνόταν το θέμα, προσπάθησα να ενημερώσω προφορικά τον κ. Βουλγαράκη. Δεν με δέχτηκε ποτέ και γι' αυτό τού έκανα μια γραπτή αναφορά».

 3. Observer avatar
  Observer 19/01/2008 15:05:45

  Στο εισαγγελέα ο Κλαδάς: Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε χθες Παρασκευή και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, Σπύρος Κλαδάς, ο οποίος στο παρελθόν είχε ως ιδιώτης δικηγόρος γνωμοδοτήσει υπέρ του σύννομου διαχειριστικών πράξεων του Χρήστου Ζαχόπουλου, που σήμερα ελέγχονται. Αρμόδιος για τέτοιες γνωμοδοτήσεις φέρεται πως είναι ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού.
  Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχει καταγγελθεί από την τότε προϊσταμένη της διαχειριστική αρχής Ερση Φιλιπποπούλου ότι «ο υπόλογος της Αρχής είχε πληρώσει, μετά από διαβεβαιώσεις του Ζαχόπουλου ότι υπήρχε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΥΠΠΟ για το σύννομο της δαπάνης. Η γνωμοδότηση όμως ήταν του ιδιώτη και δεν δέσμευε τη διαχειριστική αρχή».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.