#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας μην γίνουμε Βουλγαρία...Λίγες ημέρες πριν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ αποφάσισε να διαλύσει την κυβέρνηση μετά από μεγάλες διαδηλώσεις των πολιτών στη Σόφια κι αλλού. Ο λόγος; Η σκληρή οικονομική πολιτική η οποία κορυφώθηκε επειδή ανακοινώθηκαν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Θυμίζουμε ότι η Βουλγαρία δεν είναι σε κανένα μνημόνιο, έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη κι επομένως, σύμφωνα με την τρόικα και τον… Μέργο, είναι ανταγωνιστική.

Με 150-170 ευρώ το μήνα μισθό άνετα μπορούν να πάνε ξένες επιχειρήσεις για επενδύσεις, επομένως μπορεί και ο Μέργος να βρει δουλειά όταν φύγει από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό, αλλά ότι ένας πρωθυπουργός, έστω και εκ του ασφαλούς, αποφασίζει να διαλύσει την κυβέρνησή του. Εκ του ασφαλούς διότι κυβερνά από το 2009 και τον ερχόμενο Ιούνιο ήταν προγραμματισμένες εκλογές. Τώρα η Βουλγαρία είναι ακυβέρνητη και όλοι συζητούν για μια μεταβατική κυβέρνηση που ίσως κάνει εκλογές ακόμη και τον Απρίλιο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Μπορίσοφ και το κόμμα του, είχαν εξαιρετικά υψηλή δημοφιλία και κέρδισαν τις εκλογές με ποσοστό σχεδόν 40% αφήνοντας πολύ πίσω τους Σοσιαλιστές. Σε μια χώρα που η φτώχεια είναι τεράστια, όποιος πάει μια βόλτα θα καταλάβει πώς είναι να ζεις με τέτοιους μισθούς, με απίστευτη διαφθορά και με μια τάξη πολιτικών και επιχειρηματιών να συγκροτούν μια συμπαγή νομενκλατούρα που πλουτίζει ενώ εκατομμύρια Βούλγαροι φυτοζωούν στα κτίρια Σοβιετικού μοντέλου.

Αυτή, λοιπόν, τη χώρα θέλουν κάποιοι να κάνουν μοντέλο ώστε να μοιάσει και η Ελλάδα. Πιστεύουν προφανώς ότι αν γίνει η Ελλάδα Βουλγαρία κι όχι το αντίθετο, τότε θα σωθεί η Ευρώπη. Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν. Διότι, πράγματι η Ελλάδα έζησε σε μια απίστευτη φούσκα επί 40 και πλέον χρόνια. Μέχρι το 2008 δέναμε το λουκάνικο για να τρέχει ο σκύλος και τρώγαμε φουά γκρα αντί για σπανακόρυζο, παρά το γεγονός ότι το κάναμε με δανεικά λεφτά.

Ωστόσο, η βουλγαροποίηση της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι η λύση απλά και μόνο γιατί ο πλούτος της Βουλγαρίας υπάρχει αλλά δεν έχει μοιραστεί στους πολίτες. Τον λυμαίνονται η μαφία και οι ξένοι που έχουν μπει στη χώρα. Αν θέλουμε να γίνει κάπως έτσι και η Ελλάδα, τότε το μήνυμα από τη Βουλγαρία είναι ξεκάθαρο.

Κι αν θέλει να κάνει κάποιος ορισμένες συγκρίσεις θα μπορούσε να πει:

 

- Κάποτε ο Μπορίσοφ ήταν η μεγάλη προσωπικότητα της Βουλγαρίας και το κόμμα του έπαιρνε 40%. Σήμερα έχει παραιτηθεί και το κόμμα του έχει το μισό ποσοστό ενώ ο ίδιος είναι αμφίβολο αν θα ανακάμψει. Ας το δουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα που νομίζουν ότι με τις δημοφιλίες και τις πρωτιές στις δημοσκοπήσεις έχουν δέσει «το γάϊδαρό τους» για χρόνια. Η αλαζονεία της εξουσίας είναι ο χειρότερος εχθρός, ας μην το ξεχνούν παράγοντες και παραγοντίσκοι.

 

- Η κυβέρνηση έπεσε γιατί οι διαδηλώσεις άσκησαν πίεση. Μαζικές, δυναμικές, αλλά όχι με μπαχαλάκηδες να διαλύουν τα πάντα. Ούτε με Τσίπρες και Παπαρήγες να ανεβαίνουν στα τρακτέρ και να τάζουν τα πάντα. Ας το δουν κι αυτό τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι για τα προνόμια που έχασαν.

- Οι τιμές στο ρεύμα αυξήθηκαν διότι η βουλγαρική ΔΕΗ είναι ιδιωτική. Δηλαδή 3-4 ξένες εταιρείες έχουν τον έλεγχο της παραγωγής ρεύματος στη χώρα. Μια εξ αυτών, μια τσέχικη, έκανε συνεχείς αυξήσεις στις τιμές και αβίωτο το βίο των πολιτών. Ας το δουν όσοι νομίζουν ότι πουλώντας τη ΔΕΗ και βάζοντας στην ενέργεια, το νερό ή κάθε άλλο δημόσιο αγαθό, τους ιδιώτες θα πετύχουν καλύτερες τιμές για τους πολίτες. Αν νομίζουν ότι οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την ενέργεια στην Ελλάδα θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, είναι γελασμένοι.

Αν και.. υπανάπτυκτοι και χωρίς Μέργο, οι Βούλγαροι μας διδάσκουν τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Το μήνυμα θα φτάσει στην Αθήνα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kosvag avatar
  kosvag 23/02/2013 18:49:40

  <>.
  Αποφάσισε ο Μπορίσοφ? αυτός δεν είναι άνθρωπος των ΗΠΑ?

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/02/2013 20:35:50

  "Διότι, πράγματι η Ελλάδα έζησε σε μια απίστευτη φούσκα επί 40 και πλέον χρόνια"

  To παραπάνω δεν είναι απόλυτα σωστά και ο τρόπος διατύπωσης δικαιώνει αυτούς που υποτίθεται ότι αντιμάχεται το άρθρο.

  Η Ελλάδα είχε ένα ΑΕΠ 350 δις δολλάρια πριν την κριση (290 δις περίπου τώρα). Το επίπεδο διαβίωσης που απολαμβάναμε δικαιολογείται απόλυτα απο αυτό το ΑΕΠ.

  Φούσκα θα υπήρχε στην περίτωση που είχαμε ΑΕΠ βουλγαρίας και μισθούς Ελλάδος. Το πρόβλημά μας ήταν μέχρι το 2010 κυρίως (αλλά όχι μόνο) ένα χρέος ΟΡΙΑΚΑ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ. Και πάλι λοιπόν η θεωρία της φούσκας, και μάλιστα φούσκας 40ετούς δεν επιβεβαιώνεται.

  Είναι σα να λέμε τώρα ότι οι ΗΠΑ με χρέος παρόμοιο ως ποσοστό του ΑΕΠ με αυτό της Ελλάδος του 2009, ότι είναι μία τεράστια φούσκα, δεν έχουν παραγωγική δομή, δεν έχουντίποτα, μηδέν, θα έπρεπε να ζουν σαν βούλγαροι.....

  Στον κόσμο υπάρχουν 1)φτωχά κράτη δίχως πολλά χρέη (Βουλγαρία, Ρωσία,) 2)Φτωχά κράτη με χρέη (Αλβανία χρέος 70%) 3)Πλούσια κράτη με πολλά ή πάρα πολλά χρέη (ΗΠΑ, κράτη ευρωζώνης, Αγγλία, Ιαπωνία) 4)Πιθανόν να υπάρχουν και πλούσια κράτη δίχως χρέη. Δεν μου΄ρχεται κάποιο στον νου..

  Θέλω να πω με το παραπάνω, ότι το μέγεθος των παραγωμένων αγαθών σε μία χώρα, το ΑΕΠ δηλαδή μιας χώρας και συνακολούθως το επίπεδο διβίωσης που απολαμβάνει ο λαός της , δεν έχει να κάνει με το χρέος απαραίτητα.


  Ναι λοιπόν, κάναμε λάθη τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έπρεπε ο Ανδρέας Παπανδρέου να δημιουργήσει το χρέος και μάλιστα δίχως να κάνει κανένα απολύτως έργο υποδομμής. Συμφωνώ. Είχαμε επίσης κάποιες λάθος νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν.

  Αλλά είναι τελείως λανθασμένο να έχουμε την Ελλάδα στον νου σαν μία μπανανία που κακώς απολάμβανε και σε μεγάλο μέρος ακομη απολαμβάνει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης.

  Είναι λάθος να παραθεωρούμε ότι η προσπάθεια αλλαγής των νοοτροπιών του παρελθόντος και νοικοκυρέματος του κράτους που επιχειρήθηκε από το 2010, έγινε με τρόπο καταστροφικό και πρόχειρο εξαιτίας ευρωπαικών δυσκαμψιών και ανικανότητας της κυβέρνησης πασοκ. Αυτή η στρεβλή προσπάθεια προσαρμογής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τωρινή μας περιπέτεια.

  Και είναι λάθος να παραθεωρούμε και τις τρομακτικές παρενέργειες της ακόμη και τώρα ακολουθούμενης συνταγής εξυγίανσης.

  Τα περί φούσκας , επειδή λέγονται συνέχεια πια, μου φέρνουν στο μυαλό ενοχικά σύνδρομα που μόνο με ψυχολογικούς όρους μπορούν να εξηγηθούν.

  • κανενας avatar
   κανενας @ Γιώργος Αχαιός 24/02/2013 13:24:01

   ενδιαφερουσα η παρατηρηση σας, μια ερωτηση αν γνωριζετε, δεν ειναι δυνατον το ΑΕΠ να εχει μεγαλωσει ακριβως λογω του δανεισμου και της καταναλωσης?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ κανενας 24/02/2013 18:55:36

    Όχι απαραίτητα. Η Ελλάδα του 1981 με ελάχιστο χρέος είναι μία απόδειξη. Το ΑΕΠ μεγάλωνε μέχρι τότε δίχως χρέη.

    Αλλά και πάλι μεγαλύτερο ΑΕΠ έστω λόγω δανεισμού, καθιστά και τις δυνατότητες της οικονομίας μεγαλύτερες όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Το αντίθετο απο αυτό που μας συμβαίνει σήμερα.....

    Και θα επαναλάβω αυτό έγραψα και πιο πάνω: Δεν υπάρει εύκολα πλούσιο κράτος δίχως χρέη... Ακόμα και η Γερμανία έχει 90%.....

    Ας είμαστε περισσότερο συγκρατημένοι κάποιοι με την διάθεση αυτομαστίγωσης. Βλάπτει.

 3. ΝΠ avatar
  ΝΠ 23/02/2013 20:49:54

  Ας το δουν όσοι νομίζουν ότι πουλώντας τη ΔΕΗ και βάζοντας στην ενέργεια, το νερό ή κάθε άλλο δημόσιο αγαθό, τους ιδιώτες θα πετύχουν καλύτερες τιμές για τους πολίτες.
  Εδώ, χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση χωρίς φανατισμούς και σκοπιμότητες.
  Προς τι άλλωστε;
  Ας γίνει η ιδιωτικοποίηση,
  αν η παροχή και η τιμή θα είναι καλύτερη για τον χειμαζόμενο Έλληνα.
  Ειδάλλως, γιατί;
  Για να δημιουργηθεί ψυχολογικό κλίμα για τις επενδύσεις;(Το μόνο ισχυρό επιχείρημα).
  Όμως, οι παρενέργειες θα είναι αρνητικές,
  βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
  Επιπλέον,
  η Βουλγαρία ,όπως αναφέρεται,
  ήταν εντάξει στους δείκτες.
  Τι κέρδισε ο λαός της;Κάτι δεν πάει καλά....
  Ας μας φωτίσουν τα οικονομικά ...όπλα του σάϊτ
  Τι έγινε στραβά;

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ ΝΠ 23/02/2013 22:25:21

   Τίποτα δεν πήγε στραβά.
   Μόλις ο γάιδαρος έμαθε να μην τρώει, πέθανε.

  • euagelos avatar
   euagelos @ ΝΠ 24/02/2013 12:00:54

   Το πρόβλημα ξεκινάει στο σημείο που ο λαός πείθεται εν μέσω φτώχειας και ανελέητης προπαγάνδας πως έχει κοινά συμφέροντα με τους ξενόφερτους επενδυτές που εφορμούν πίσω από το ΔΝΤ. Είναι χοντρό ψέμμα. Εκεί όμως ποντάρει πάντα η μέθοδος "σοκ και δέος".

   Τέτοια κοινά συμφέροντα έχουν πιθανότατα οι κυβερνήσεις που δορωδοκούνται από τους "επενδυτές" και τους κάνουν τα χατήρια. Στην Ελλάδα έχουμε πάμπολα τέτοια παραδείγματα στα οποία (συμπτωματικά?) εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό γερμανικές επιχειρήσεις (αεροδρόμια, υποβρύχια, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ). Στην Ελλάδα το κράτος, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους παραπλανημένους ΔΥ που έμαθαν να νιώθουν αφεντικά και να ταυτίζουν τον εαυτό τους με το κράτος ενώ είναι μισθωτοί - εργάτες, έχει φροντίσει μεθοδικά τόσα χρόνια να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στο λαό εναντίον κάθε δημόσιου αγαθού. Αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί είναι στην πραγματικότητα αυτοκτονική τακτική. Σαν να λέμε ότι ο αγρότης μισεί το χωράφι του, ή ο μαγαζάτορας το μαγαζί του. Έτσι σε κάποιο βαθμό ο Έλληνας μισεί ή δεν εκτιμάει τη χώρα του (το χώρο όπου ζει) και αυτό φαίνεται ακόμα και από τις... γόπες και τα πλαστικά μπουκάλια στα πάρκα, στα δάση και τις παραλίες. Ταυτίζει στο μυαλό του την πατρίδα του με τις εγκληματικές κυβερνήσεις (που ο ίδιος ανεβάζει) και τη μισεί. Κατ' επέκταση, ενδόμυχα ίσως μισεί και τους συνανθρώπους του δίπλα του και τελικά τον ίδιο τον εαυτό του. Έτσι νομίζω πως εξηγείται κάπως η νοοτροπία που θέλει ψόφια την κατσίκα του γείτονα.
   Η λύση πάντως δεν είναι η εκποίηση των δημόσιων αγαθών επειδή είχαν διαφθαρεί οι κυβερνώντες και οι διαχειριστές.

 4. anonymous avatar
  anonymous 23/02/2013 22:25:45

  1) Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν οι κοινωφελείς υπηρεσίες οι τιμές ανέβηκαν, δεν έπεσαν. Στην Ελλάδα οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες αν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας λειτουργούσαν ομαλότερα.

  2) Έτσι όπως πάνε τα πράγματα τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε μέχρι το Νοέμβρη. Δηλ. το Νοέμβρη ίσως να πάμε σε πτώχευση. Δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά ούτε για δείγμα. Οπότε δεν πληρώνονται ούτε φόροι, ούτε εισφορές σε ασφ. ταμεία και ότι χρήματα υπάρχουν χρησιμοποιούνται για τις άμεσες ανάγκες.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ anonymous 23/02/2013 22:52:45

   Είχα τόσο καιρό να διαβάσω κάπου πότε θα χρεοκοπήσουμε!

   Έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που το - χρεοκοπάμε - δεν χρεοκοπάμε - πότε χρεοκοπαμε - τότε χρεοκοπάμε - έπαιζε συνέχεια και μέσα στην διαστροφή μου, σχεδόν μου έχει λείψει αυτή η κουβέντα!

   Ένιωσα μια γλυκειά οικειότητα, ένα ντεζαβού κάτι....

 5. ΝΠ avatar
  ΝΠ 23/02/2013 22:37:03

  καλό:!!

 6. DIMX avatar
  DIMX 24/02/2013 09:08:39

  Τελικα η λεξη φιλότιμο ειναι Ελληνική ή Βουλγάρικη ;

 7. ΤΑΣΟΣ avatar
  ΤΑΣΟΣ 24/02/2013 12:10:55

  Καλό το άρθρο αλλά άστοχος ο τίτλος. Οποιος έχει επισκεφτεί την γείτονα χώρα έχει διαπιστώσει τα τεράστια άλματα που έχει κάνει. Εμείς πηγαίνουμε πίσω ολοταχώς!!!

 8. Χρήστος avatar
  Χρήστος 24/02/2013 13:34:49

  Προφανώς Τάσο τα άλματα τα βλέπουν οι ευκαιριακοί επισκέπτες αλλά όχι οι "αχάριστοι" βούλγαροι πολίτες. Ο επισκέπτης της μιας βδομάδας ή ο πηγαινοερχόμενος ξέρει καλύτερα από τον μόνιμο κάτοικο.

  • Σωτήρης avatar
   Σωτήρης @ Χρήστος 24/02/2013 23:17:27

   Μπράβω χρήστο τουλάχιστον κάποιοι σαν εσένα εδω μέσα σκέφτονται αντικειμενικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.