29/10/2009 11:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας είμαστε Έλληνες κάθε μέρα και όχι μόνο στις παρελάσειςΙράν δεν είμαστε, ούτε η Ρωσία του Στάλιν, ο Ιωάννης Μεταξάς μας άφησε προ πολλού, το πουλί της Χούντας έχει πετάξει, ζούμε εν έτει 2009.

Τότε γιατί μόλις ξυπνάμε δύο ημέρες το χρόνο ακούμε εθνικά εμβατήρια, αρβύλες στρατιωτών να χτυπάνε στην άσφαλτο και ερπυστριοφόρα να κάνουν βόλτα;

Η κατάργηση ή όχι των παρελάσεων έχει προκαλέσει κατά καιρούς πολλά σχόλια, έχει φέρει σε σύγκρουση πολλούς Ελληναράδες με άλλους λιγότερο, αποτελεί σημείο τριβής ανάλογο με το αν πρέπει να καταρηγηθεί ο θρησκευτικός όρκος στη Βουλή. Γι’ αυτό ακριβώς βάζουμε σήμερα το δίλημμα αυτό. Να καταργηθούν ή όχι οι στρατιωτικές παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου και 25 Μαρτίου; Εχουν νόημα πλέον;

Η άποψη του γράφοντα μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση πολλών, αλλά είμαστε ένα ελεύθερο φόρουμ ιδεών και έτσι φιλοδοξούμε να παραμείνουμε.

Για τον γράφοντα λοιπόν, οι παρελάσεις είναι ένα ακόμη κατάλοιπο του ραγιαδισμού μας ως έθνος, αλλά και της αδυναμίας μας να πάμε μπροστά. Μαϊμουδίζουμε το ιστορικό μας παρελθόν κατά πώς μας βολεύει αλλά όταν έρχεται ο λογαριασμών αυτών των παρελάσεων σιχτιρίζουμε την ώρα και τη στιγμή.Γιατί λοιπόν να πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ, δύο φορές το χρόνο και μερικές άλλες σε απελευθερώσεις πόλεων; Μήπως για να δείξουμε το αξιόμαχο του στρατού ή για να αναπτερωθεί η χαμένη μας εθνική υπερηφάνεια;

Το ΛΑ.ΟΣ. και οι άλλοι επαγγελματίες Ελληνες θα πουν σε όσους υποστηρίζουν την κατάργηση ότι είναι προδότες, ανθέλληνες, ευρωλιγούρηδες, προσκηνημένοι και άλλα κοσμητικά επίθετα όπως Βούλγαροι, κομμούνια και άλλα πολλά.

Ας είναι. Κατά τη γνώμη μου οι παρελάσεις είναι μια αποκρουστική πλευρά ενός κράτους που θέλει να πάει μπροστά αλλά κρατιέται από το παρελθόν του. Φτάνει πια ο... Τζέιμς Πάρις και οι πολεμικές ταινίες του που μας έκαναν εθνικά υπερήφανους στα παιδικά μας χρόνια. Φτάνει πια οι Ελληναράδες που ακούνε ακόμη «εχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή...» και σκέφτονται πώς θα ξεπαστρέψουν τους Αλβανούς.

Τιμούμε τους ηρωϊκούς προγόνους μας, αλλά δεν χρειάζονται τέτοιες φιέστες κάθε εθνική επέτειο. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε στα παιδιά μας την πραγματική ιστορία, να τους μάθουμε για τη φρικαλεότητα του πολέμου. Να τους διδάξουμε την ανάγκη να είμαστε Ελληνες κάθε μέρα, όχι όποτε μας βολεύει. Οι άλλοι λαοί που πολέμησαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια δεν ήταν λιγότερο ήρωες.

Ας αφήνουμε λοιπόν τα καημένα τα φανταράκια στους στρατώνες τους κάθε επέτειο και μην τους φορτώνουμε με μια ακόμη ανοησία που γίνεται μόνο και μόνο για να κάνουν δηλώσεις οι πολιτικοί μας για το πόσο υπερήφανοι νιώθουν. Και οι περισσότεροι από αυτούς λούφαραν στο στρατό...

Ας αφήσουμε τα καλογυαλισμένα, αλλά χωρίς πυρομαχικά (ε, Βαγγέλη;) τανκ μας σε καμιά αποθήκη και να μην τα βγάζουμε στο δρόμο και μένουν στη μέση της παράλασης όπως έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Φτάνει πια η υστερία. Ας μάθουμε να αγαπάμε την πατρίδα μας και με άλλους τρόπους.

 Α. Ψάλτης

 Υ.Γ. Αφιερωμένο σε όσους σκέπτονται ακόμη, όχι σε εκείνους που θα σπεύσουν να με κατακεραυνώσουν...

 Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ' τους άλλους θεν παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ' αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
τους έχω βαρεθεί.

Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό,
στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
την έχω βαρεθεί.

Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
τους γερμανούς τους προφεσόρους,
που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
τους έχω βαρεθεί.

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ' όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 29/10/2009 11:42:27

  Kai h Gallia kanei parelash kathe 14 Ioyliou
  Iran kai ayth?

 2. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 29/10/2009 11:48:18

  Οι παρελάσεις έχουν άμεση και πρακτική αξία για το στράτευμα.

  Ποιούν πνεύμα μονάδας κατά την προετοιμασία τους -εάν και εφόσον είναι σοβαρή και όχι προχειρότητες- και δείχνουν σε μαζικό-κοινωνικό επίπεδο την προβολή ισχύος των έμψυχων σωμάτων.

  Εάν παρατηρήσετε τις παρελάσεις διαφόρων χωρών (λχ. Ελλάδα, Γαλλία, Β. Κορεά, Μεξικό, κτλ) θα δείτε ότι ο κάθε λαός ανεξαρτήτρως της εκπαιδέυσεως έχει το δικό του ύφος όταν παρελάυνει.

  Άρα η παρέλαση είναι και τρόπος μετάδοσης άτυπων μορφών κοινωνικής προβολής μεταξύ παλαιότερων και νεώτερων μορφών.

  Εν τέλει η υπηρεηφάνια πρέπει να δείχνεται και όχι να είναι μια εσωστρεφής αναζήτηση.

  Μην περιμένεται από τον απλό πολίτη να είναι διανοούμενος, αλλά οι διανοούμενοι πρέπει καμία φορά να φερθούν ως απλοί πολίτες.

  "Μαχητές θέλουμε και όχι μόνο φιλοσόφους".

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Dubai Expatriate 29/10/2009 11:58:48

   Σωστά αυτά που λες, εξάλλου στην επιτυχία μιας πολεμικής αναμέτρησης τεράστιο ρόλο παίζει το ηθικό και η παρέλαση, η καλή παρέλαση, σε βοηθάει πολύ σε αυτό, να διατηρήσεις το ηθικό σου συνεχώς υψηλό.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Dubai Expatriate 29/10/2009 14:03:09

   Γεμίσαμε βλέπεις εδώ γύρω από φιλοσόφους, και γενικά σκεπτόμενους ανθρώπους, δεν χωράει άλλους, άρα καλά κάνουμε και τους σνομπάρουμε!
   Στο Καίημπριτζ ζώ ή στην αυλή του φωτισμένου Φρειδερίκου της Πρωσσίας και δεν το έχω καταλάβει ο ανόητος!

 3. kanis avatar
  kanis 29/10/2009 11:49:04

  Δηλαδή...Αγαπάς την Ελλάδα: ΑΠΟΔΕΙΞΗ...

  1. Γνωρίζεις καλά την γλώσσα και την ιστορία της
  2. Σέβεσαι το περιβάλλον της
  3. Ταξιδεύεις σε όλη την χώρα, για να μάθεις κάθε της χωριό
  4. Επισκέπτεσαι συστηματικά τα μουσεία της
  5. Συντηρείς ήθη κι έθιμα του ελληνικού λαού
  6. Δεν φοροδιαφεύγεις κι απαιτείς αναβαθμιση της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών
  7. ........


  Συνεχίστε παρακαλώ ...και στο τέλος μας λέτε και την άποψη σας για τις παρελάσεις.

 4. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 29/10/2009 11:49:42

  Νομίζω ότι οι παρελάσεις μας βοηθούν να είμαστε Έλληνες κάθε μέρα. Οι παρελάσεις σημαίνουν ότι είμαστε και σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε τα πάτρια εδάφη και δεν ήταν μόνον οι πρόγονοί μας, τους οποίους τιμούμε με την ευκαιρία της επετείου. Τους λέμε κατά κάποιο τρόπο τους προγόνους μας "δείτε τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς σήμερα". Εμένα είναι μεγάλη η συγκίνησή μου κάθε φορά που κατεβαίνω σε στρατιωτική παρέλαση. Είναι από τις εξάρσεις που σε βοηθούν να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με αισιοδοξία για το εθνικό μας παρόν και μέλλον, να ξεφύγεις από την καθημερινή μιζέρια που, επιτρέψτε μου, κ. Ψάλτη, είναι διάχυτη και στην ανάρτησή σας. Και σε βοηθούν όχι με την αναπαραγωγή του χθες, αλλά με τις δυνάμεις που παρελαύνουν μπροστά σου σήμερα.

  Δεν είναι μόνον τα μηχανοκίνητα, είναι και τα πεζοπόρα τμήματα που βλέπεις εκεί ένα σθένος που έρχεται από άλλες εποχές και που κοντεύεις να το ξεχάσεις μέσα από τον πυροβολισμό του καταναλωτισμού. Οι παρελάσεις αυξάνουν την απόφασή μας να θυσιαστούμε αν κληθούμε. Θυμόμαστε ότι κάποιοι πολέμησαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και ότι το κράτος που έχουμε σήμερα και τόσο βρίζουμε δεν θα υπήρχε χωρίς τη θυσία τους. Αντανακλά τις καλύτερες πτυχές μας μια παρέλαση και όχι την πτυχή του αδιέξοδου καταναλωτισμού μας.

  Είναι και κάτι άλλο: Όταν στις παρελάσεις βλέπω παρέες από κοπελίτσες να φτιάχνονται με την αρρενωπότητα των ένστολων παλικαριών που παρελαύνουν, πεζοπόρα ή μηχανοκίνητα δεν έχει σημασία, χαίρομαι που βλέπω ένα διαφορετικό πρότυπο να επιβιώνει εις πείσμα του αδελφάτου που κάνει κουμάντο στη δημοσιότητα της σόουμπιζ. Προσπαθούν να μας πουστρέψουν τελείως, αλλά εδώ, σε κάτι ιβέντς όπως οι παρελάσεις, χαίρεσαι να βλέπεις τη γνήσια γυναικεία έλξη προς τη λεβεντιά που βγάζουν τα παρελαύνοντα παλικάρια και το χαίρεσαι γιατί αυτή η προσέγγιση δεν έχει τίποτε το χυδαίο, έχει μια αγνότητα και γνησιότητα που την έχουμε ξεχάσει. Όπως το χαίρομαι κι εγώ ως άντρας να βλέπω ένστολες κοπέλες να παρελαύνουν στις οποίες θα θαυμάσω μια χάρη και μια ομορφιά που δεν έχει τίποτε το χυδαίο και που, στο πρότυπο που προβάλλουν εκείνη τη στιγμή (δεν λέω στην πραγματική ζωή, δεν τις γνωρίζεις τις κοπέλες) πολύ θα ήθελες για μητέρες των παιδιών σου. Σε αντιδιαστολή με το πουταναριό που κυκλοφορεί κάθε μέρα στα κανάλια.

  Και φτάνει πια με αυτή την καραμέλα ότι τις παρελάσεις τις καθιέρωσε ο Μεταξάς. Πρόσφατα είδα σε μπλογκ μαρτυρία εφημερίδας της εποχής ότι και το έτος 1900 ακόμη γίνονταν παρελάσεις. Δεν συζητούμε για άλλες πολυάριθμες αναφορές παλαιότερες του 1936.

  Μακάρι λοιπόν να ήταν και οι άλλες ημέρες σαν τις ημέρες των παρελάσεων. Αν τις καταργήσουμε, θα χάσουμε έστω και αυτές τις δύο ημέρες. Το θέμα είναι να κάνουμε και τις άλλες 363 ημέρες σαν αυτές τις δύο, όχι να κόψουμε και αυτές τις δύο. Ναι, ας είμαστε Έλληνες όλο το χρόνο. Όχι μόνον τις ημέρες των παρελάσεων. Σε αυτό, οι παρελάσεις μόνον να βοηθήσουν μπορούν.

  • βαρβατος avatar
   βαρβατος @ Blimblomblim 29/10/2009 13:28:18

   "Είναι και κάτι άλλο: Όταν στις παρελάσεις βλέπω παρέες από κοπελίτσες να φτιάχνονται με την αρρενωπότητα των ένστολων παλικαριών που παρελαύνουν, πεζοπόρα ή μηχανοκίνητα δεν έχει σημασία, χαίρομαι που βλέπω ένα διαφορετικό πρότυπο να επιβιώνει εις πείσμα του αδελφάτου που κάνει κουμάντο στη δημοσιότητα της σόουμπιζ."

   Κλασσικές κλισαρισμένες μπούρδες. Στους ενστόλους οι αλλαξοκωλίες πάνε σύννεφο. Ξύπνα καημένε.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ βαρβατος 30/10/2009 14:03:49

    Χαχαχαχαχα!

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ βαρβατος 30/10/2009 14:35:44

    Ο πόλεμος δεν γίνεται ούτε με το πέος, ούτε με τα οπίσθια. Και να είσαι βέβαιος ότι υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι άνθρωποι που φοράνε στολή και είναι έτοιμοι για θυσίες.

  • omen avatar
   omen @ Blimblomblim 30/10/2009 18:17:05

   " Όταν στις παρελάσεις βλέπω παρέες από κοπελίτσες να φτιάχνονται με την αρρενωπότητα των ένστολων παλικαριών που παρελαύνουν, πεζοπόρα ή μηχανοκίνητα δεν έχει σημασία, χαίρομαι που βλέπω ένα διαφορετικό πρότυπο να επιβιώνει εις πείσμα του αδελφάτου που κάνει κουμάντο στη δημοσιότητα της σόουμπιζ. " Σωστός! Ας τους να λένε...

   • omen avatar
    omen @ omen 30/10/2009 18:20:16

    Οποιαδήποτε μετρημένη ομαδική προσπαθεια συντονισμού όπως οι παρελάσεις κάνουν καλό. Ξυπνάμε ώς κοινωνικά ζώα. όταν μάλιστα γίνονται και με μέτρο και σεβασμό΄και πεφτει και λίγο sex μετά... Τι καλύτερο!

    Προτείνω και τις πορείες τους οι αριστεροί να τις κάνουν με Βήμα αντί οχλαγωγηδόν! ίσως πετύχουν να περιφρουρήσουν καμια πορεία τους απο τους παρείσακτους ντενεκέδες με μολοτωφ.... ίσως βάλουνε και οι αριστερές γόβα και ξυρίσουν τη μασχάλη. που ξέρεις? χαχα

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/10/2009 11:56:33

  Αν οι ήρωες του Ρούπελ έβλεπαν ότι πολεμούσαν για τη κοπέλα στη φωτό που παρελαύνει ανέμελα επιτηδευμένη, θα παραδίδονταν αμαχητί. Είμαι σίγουρος πως αν ερωτάτο , θα έλεγε πως το Ρούπελ είναι μάρκα "μασκάρα". Για τον Ψινάκη ρε γαμώτο...

 6. davinci avatar
  davinci 29/10/2009 12:14:04

  Ο συγγραφεας του ποιηματος ειναι ο ακραιος κομμουνιστης Wolf Biermann, ισως ο μονος ανθρωπος που μετακομισε απο τη Δυτικη στην Ανατολικη Γερμανια λογω ιδεολογιας...Αν ειναι να χρησιμοποιουμε τετοιες προσωπικοτητες για καθοδηγητες το κλεισαμε το μαγαζι. Φιλε editor πηγαινε πουθενα αλλου να τα πεις αυτα...Αλλα και που να πας θα μου πεις? Γιατι οι εποχες δυστυχως αλλαζουν προς αλλη κατευθυνση και καποια πραγματα πλεον δεν αντεχουν σε προπαγανδες της παλιας εποχης...

  • redteam avatar
   redteam @ davinci 29/10/2009 16:05:59

   Εντάξει να γράφουμε και καμια μπούρδα, αλλά όχι ότι ο Μπίρμαν μετακόμισε από τη Δυτική στην Ανατολική Γερμανία. Διωγμένος από τη Στάζι έφυγε και ζήτησε άσυλο από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία. Βεβαίως παρέμεινε κομμουνιστής παρά το διωγμό που υπέστη από το "σοσιαλιστικό" καθεστώς Χόνεκερ.

   • outis avatar
    outis @ redteam 29/10/2009 16:31:54

    Lathos. Arxika metakomise pragmati apo tn Dytikn stnv Avatolikn Germavia logw ideologias. Argotera sygkroustnke ekei me tous avatolikous, oi opoioi brnkav eykairia otav pnge gia eva kovtserto stn Dytikn kai dev tou epetrepsav va epistrepsei, opote emeive stn Dysn.

 7. Krotos avatar
  Krotos 29/10/2009 12:20:12

  Εδω μια εταιρεια ξοδευει εκατομυρια για να προοθησει ενα προιον...Η πατριδα, που χανεται στο καταναλωτισμο και τη παγκοσμιοποιηση να μη μας θυμισει οτι υπαρχει και ποναει? Η κι εσυ εισαι με την αριστερα της παγκοσμιοποιησης? Ε ρε κατι ανθρωποι που υπαρχουν...Κατι τετοιοι δυναμωνουν την ακροδεξια.

 8. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 29/10/2009 12:22:50

  Το θέμα πάντως δεν είναι τι προσφέρουν οι παρελάσεις αλλά σε τι δίνουν άλλοθι γιατί σημασία δεν έχει τόσο πολύ τι αισθάνεσαι βλέποντας μια παρέλαση αλλά μετά την παρέλαση τι κάνεις στη ζωή σου...

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/10/2009 12:25:15

  Καλά, ο αρθρογράφος για μόλις 2 από τις 365 ημέρες του χρόνου κάθισε και κούρασε τον εγκέφαλό του και έγραψε αυτό το μεγαλειώδες πόνημα;

  Εγώ προτείνω κάτι ακόμα πιο ριζοσπαστικό και προωθημένο:

  Να καταργηθεί η παρέλαση. Μαθητική και στρατιωτική.
  Να καταργηθεί και η εορτή.
  Να καταργηθεί και η ίδια η 25 Μαρτίου 1821 και η 28η Οκτωβρίου του 1940.
  Αναδρομικά.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ αλλενάκι 29/10/2009 12:36:33

   Υπερβολές , η γνώμη του συγγραφέα είναι και γνώμη αρκετών συμπολιτών μας οπότε χρειάζεται επιχειρηματολογία του τι προσφέρουν οι παρελάσεις κι αν αυτό που προσφέρουν τελικά προσφέρεται μόνο για άλλοθι άλλων αδυναμιών τις οποίες και παραμελούμε με πρόφαση την εθνική υπερηφάνεια.

   • Κωστας avatar
    Κωστας @ greekpoliticalreview 29/10/2009 12:42:33

    Το ποιημα του ακραιου κομμουνιστη Wolf Biermann τι το βαζει? Να μας πει, ειναι κι αυτος κομμουνιστης?

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ Κωστας 29/10/2009 13:38:23

     greekpoliticalreview σα πολυ μαγκας το παιζεις.
     Εγω το περασα το μηνυματακι μου και ο νοων νοητω...

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Κωστας 29/10/2009 13:41:37

     Ρε φίλε μου Κωστή, δεν πάς σε κανένα μέντιουμ να επικοινωνήσεις με τον κόσμο των νεκρών; Και ρώτα το πνεύμα του Χόνεκερ (ή του Μπρέζνιεφ) να σού πούν από πρώτο χέρι τι "ακραίος κομμουνιστής" ήταν ο Wolf Biermann!
     Έχεις μήπως ακούσει ποτέ κάτι για κάποια Στάζι;

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ Κωστας 29/10/2009 13:42:34

     εναςάσχετος το ξερω, οπως επισης οτι τιμηθηκε ως καλιτεχνης. Δεν ειναι ομως πιο σωστο να χερει ο κοσμος τι διαβαζει? Δε Θα ειχε αλλη αξια αν το εγραφε ενας Ελληνας, ο Ελυτης πχ?
     Εν παση περιπτωση ειναι μια πληροφορια που ισως να δειχνει και την ιδεολογικη βαση του editor...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ greekpoliticalreview 29/10/2009 12:51:18

    Οι παρελάσεις σε ένα πρώτο στοιχειώδες επίπεδο είναι μια ελάχιστη ευκαιρία να φρεσκάρεται η μνήμη, να διαβάσουμε ξανά ή από την αρχή ιστορία, να ψάξουμε. Να αναλογιστούμε. Να συγκρίνουμε.
    Τρεις (3) ημέρες το χρόνο είναι αυτές. Η τρίτη είναι ο εορτασμός της ημέρας του Πολυτεχνείου, 17 Νοέμβρη.

    Σύμφωνα με το πνεύμα του αρθρογράφου να καταργηθεί ο εορτασμός της μέρας του Πολυτεχνείου Ναι ή Όχι;

    (Εγώ τη μέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου τη θέλω. Και τις άλλες δύο μέρες τις θέλω επίσης.)

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 29/10/2009 13:39:52

     έχει πρόβλημα η σύνδεση σήμερα, τι γίνεται;

     @greekpoliticalreview: Όχι δεν γίνεται παρέλαση.

     Αλλά η ημέρα αυτή είναι μαζί με την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου οι 3 μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας.
     Και στις 3 πρωταγωνιστής ήταν ο λαός μας.

     Τη μέρα του Πολυτεχνείου γίνεται πορεία, στο πνεύμα της αριστερής παράδοσης, κατ' αντιστοιχία παρέλαση (εφόσον το '21 και το '40 πολεμήσαμε).

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 29/10/2009 13:45:18

     Αν το πρόβλημα του αρθρογράφου είναι ότι η παρέλαση κοστίζει, εγώ θα ρωτήσω κατ' αντιστοιχία: πόσο κοστίζουν οι καταστροφές που γίνονται τη μέρα του Πολυτεχνείου τόσα χρόνια.

     Νομίζω όμως ότι το κόστος των παρελάσεων εντάσσεται στο κόστος των αμυντικών δαπανών. Και πρέπει να είναι απειροελάχιστο (χωρίς να έχω εξειδικευμένες γνώσεις επί του θέματος των δαπανών αυτών).

     Θυμίζω επίσης ότι πολλοί αλλοδαποί μαθητές ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑ να συμμετέχουν στην παρέλαση και να κρατήσουν τη σημαία. Αυτό αποδεικνύεται από τις συζητήσεις που εγείρονται για αυτό το συγκεκριμένο θέμα της σημαίας, όταν είναι η μέρα της παρέλασης.

    • Sovatzis avatar
     Sovatzis @ αλλενάκι 29/10/2009 13:49:24

     Μπα αλλενάκι, στο Πολυτεχνείο πρωταγωνιστής ήταν ο λαός; Μήπως ήταν κάποια ξένα κέντρα που είχαν δυσαρεστηθεί απο τη χούντα; Κάτι για Σούδα δεν έχεις ακούσει; Για ψάχτο λιγο...

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 29/10/2009 14:13:49

     Sovatzis, δεν τα έχω ψάξει, αλλά δεν αμφισβητείται η άδολη συμμετοχή του απλού κόσμου.

    • Sovatzis avatar
     Sovatzis @ αλλενάκι 29/10/2009 14:31:19

     αλλενάκι σαφώς συμφωνώ, αλλά το ποιός και γιατί ξεσήκωσε το κοσμο δε μετράει? μη ξεχνάμε ότι πάλι χούντα είχαμε και μετά και μάλιστα πιο ελεγχόμενη.

    • greekpoliticalreview avatar
     greekpoliticalreview @ αλλενάκι 29/10/2009 14:41:34

     Ρε συ Αλλενάκι τι άσχετα είναι αυτό μεταξύ τους τώρα?

     Τι σχέση το κόστος των θεσμοθετημένων από την οργανωμένη κοινωνία μας παρελάσεις με το κόστος των επεισοδίων που δημιουργούν 100 βλαμμένοι μπαχαλάκηδες την 17Ν?Πως γίνεται να αντιστοιχισθούν αυτά τα δυο?

     Anyway , ξαναλέω , το σημαντικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι παρελάσεις στη τελική βοηθούν το λαό να αισθάνεται περήφανα για το παρελθόν του και να ξεχνά ότι δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος για το παρόν του.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 29/10/2009 15:03:37

     @greekpoliticalreview:πρέπει να φύγω, αλλα θα σου απαντήσω σύντομα: το κόστος των ημερών του Πολυτεχνείου να το ρωτήσεις στον κόσμο της Στουρνάρας και των γύρω δρόμων εκείνες τις μέρες 20 χρόνια τώρα. Να το ρωτήσεις στην εξαθλίωση του κτιρίου του Πολυτεχνείου.

     Αλλά γιατί ένα άσχημο παρόν θα πρέπει να ακυρώνει τους συμβολισμούς -και όχι μόνο- ενός περήφανου και ζωντανού παρελθόντος; Ή μήπως δεν είναι ζωντανό εκείνο το παρελθόν; Εμείς από που κατεβήκαμε; Από τον Άρη; Δεν υπάρχουν παππούδες που συμμετείχαν; Και ποιος σου είπε ότι ξεχνάμε το παρόν και είναι άλλοθι η παρέλαση;
     Στην τελική, όποιος δεν θέλει να πάει, δεν πάει.
     Ούτε είναι όπως που τα παρουσιάζει ο αρθρογράφος ότι ξυπνάει υπό τον ήχο των ερπυστριών και των εμβατηρίων.

     Για δύο ώρες που διαρκούν οι παρελάσεις σε κάθε πόλη σηκώθηκε ολόκληρο θέμα.

     Όποιος έχει στοιχεία για το κόστος να τα πει για να συγκρίνουμε. Σύγκριση π.χ. κόστους στρατιωτικής παρέλασης και πτήσεων μαχητικών για αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, κόστος παρέλασης αρμάτων, κτλ.
     Κόστος απαγγελίας ποιημάτων, στησίματος εξεδρών.
     Τόσες εξέδρες στήνουν τα κόμματα και οι δήμοι κάθε τρεις και λίγο. Γειά αα!

    • greekpoliticalreview avatar
     greekpoliticalreview @ αλλενάκι 29/10/2009 15:18:15

     Το κόστος των ημερών του Πολυτεχνείου δεν το δημιουργεί η οργανωμένη πολιτεία είναι άσχετο το ένα με το άλλο.

     "Αλλά γιατί ένα άσχημο παρόν θα πρέπει να ακυρώνει τους συμβολισμούς -και όχι μόνο- ενός περήφανου και ζωντανού παρελθόντος;"

     Εγώ δεν είπα ότι ακυρώνει κάτι εγώ αναρωτήθηκα αν το περήφανο παρελθόν επισκιάζει το άσχημο παρόν με τη βοήθεια και προτροπή της οργανωμένης πολιτείας.

  • redteam avatar
   redteam @ αλλενάκι 29/10/2009 16:13:25

   Με συγχωρείς αλλενάκι, αλλά έχεις παιδιά; Εγώ έχω δύο και παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλώσει - και έχουν παρελάσει παρά την αντίθεσή μου για να τους φύγει ο πόνος (ξέρεις τώρα τα παιδιά)- δεν ξέρουν ακόμη να στοιχειοθετήσουν τι έγινε την 28η Οκτωβρίου ή στις 25 Μαρτίου. Για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχουν εμένα που τους εξηγώ γιατί κάτι θυμάμαι από το 73. Τέρμα στις παρελάσεις των μαθητών και των μαθητριών - που μόνο σύγκριση στολών γίνεται - και βαθιά γνώση της ιστορίας μας. Με εκδηλώσεις που πραγματικά θα ξυπνούν την ιστορική μνήμη και θα συνειδητοποιούν τη νεολαία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα αντάρτικα της Εθνικής Αντίστασης τα'χει φάει... το μαύρο σκοτάδι στα σχολεία παρά την αναγνώριση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ από το 1982.

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ redteam 29/10/2009 18:02:11

    και γιατί δεν τα βοηθάς στη βαθειά γνώση της ιστορίας μεχρι να καταργηθούν οι παρελάσεις? Ούτε εσυ ήξερες να τους πείς τι έγινε?

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ skeptiki 30/10/2009 11:07:30

     @Readteam: με κάλυψε η @Skeptiki. Για τα αντάρτικα [υποθέτω εννοείς τα τραγούδια] της Εθνικής Αντίστασης μην απορείς, τα έθαψαν μάλλον γιατί ήταν εκτός συστήματος [της αριστεράς], εγώ πάντως τα έχω ακούσει.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ redteam 29/10/2009 18:08:35

    H αριστερα εχει πολυ μεγαλη επιρροη δυσαναλογη με τις ψηφους που παιρνει και αν πραγματικα το ηθελε τα ανταρτικα θα ακουγονταν παντου.Αλλα δεν το θελει ,αν και δεν το παραδεχεται γιατι δεν ταιριαζουν με το "αντιεθνικιστικο" καπελακι που προτιμα αυτες τις εποχες οποτε αφηστε τα σαπια.
    Ακου Εθνικη Αντισταση-εδω καταργηθηκε το Εθνικη στο υπουργειο Παιδειας.

 10. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 29/10/2009 12:27:53

  Περί παρελάσεων ιστορικά στοιχεία για παρελάσεις πριν τον Μεταξά θα βρείτε και στα κάτωθι άρθρα

  1. Οι μαθητικές παρελάσεις, ο Μεταξάς και ο ψευδώνυμος αντι-εθνικισμός (Χ. Κορκόβελος)
  http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=969:parelaseis&catid=47:current&Itemid=84

  2. Οι παρελάσεις και η συνέχεια του Ελληνισμού (Κ. Χολέβας)
  http://palio.antibaro.gr/society/xolebas_parelaseis.php

  3. Παρέλαση μαθητών ή επέλαση μηδενιστών; (Κ. Χολέβας)
  http://palio.antibaro.gr/society/xolebas_mhdenistes.php

 11. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 29/10/2009 12:40:35

  Φάκτορα σήμερα το site βγάζει προβλήματα.(έτσι ενημερωτικά)

 12. parsifal avatar
  parsifal 29/10/2009 12:41:41

  Αφήστε τις παρελάσεις στην ησυχία τους. Είναι η μόνη ευκαιρία να "τρέξουν" λίγο τα στρατά που η πολιτική ορθότητα και το πολιτικό κόστος κατήντησαν κολλέγια καλόπαιδων.
  Τώρα για το Ιράν μήν είθε σίγουροι : Μόνον εκεί είσαι υποχρεωμένος να ξυπνήσεις την Κυριακή το πρωί με την θεία λειτουργία απο τα μεγάφωνα της εκκλησίας ! Εάν ήθελα να την παρακολουθήσω θα πήγαινα ΕΚΕΙ. Γιατί πρέπει υποχρεωτικά να ακούσω την λειτουργία δίκην μουεζίνη στο βδελυσσόμενο Ιράν ? Σε ποιά Ευρωπαική χώρα υποχρεούται ο πιστός (η απιστος, δικαίωμα του) να ακούει την λειτουργία Κυριακή πρωί, εσπερινό εορτής η οτι αλλο ετσι επειδή γουστάρει ο παπάς και η τοπική εκκλησιαστική επιτροπή που διαγκωνίζεται για τις ηχητικές εγκαταστάσεις με τις ομορες της ? Γιατί αποτελεί κριτήριο χρηστότητος και ευλάβειας η ...αρτια μεγαφωνική εγκτάσταση στους Ιερούς Ναούς ?

 13. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 29/10/2009 12:44:06

  Νομίζω ότι σε τέτοιες τις φράσεις κρύβεται όλη η τρομοκρατία της πολιτικής ορθότητας: "αν είσαι σκεπτόμενος δεν δικαιούσαι να μην συμφωνείς μαζί μου". Ο πραγματικός φασισμός του σήμερα.

 14. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 29/10/2009 12:50:25

  Ότι μας έχειαπομείνει είναι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και οι παρελάσεις.
  Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην πραγματικότητα (που είναι ζοφερή) και να αφήσουμε την αρχαιότητα και τις ενέσεις πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας.

 15. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 29/10/2009 13:05:50

  Προσυπογράφω τὰ σχόλια τῶν κυρίων Dubai Expatriate καὶ Blimblomblim. Ὅλα αὐτά, βεβαίως, δυνατὸν εἶναι νὰ τὰ νιώσουν μόνον οἱ Ἕλληνες (καὶ στοὺς Ἕλληνες ἀπευθύνονται, γιὰ νὰ ἐμβαθύνουμε ἐμεῖς περισσότερο), ὄχι οἱ γραικύλοι. Ἢ ἔχεις καρδιὰ ἢ δὲν ἔχεις. Δὲν εἶναι θέμα ἐπιχειρημάτων.

  Κατὰ τ᾿ ἄλλα μοῦ κάνει ἐντύπωσι ὅτι ὅλοι αὐτοὶ οἱ ξευτύλες ανακάλυψαν τώρα ξαφνικά, τάχα-τάχα, ὅτι οἱ παρελάσεις... κοστίζουν (ἐνῷ τὸ σκυλάδικο ὄχι). Οὐαί ὑμῖν ὑποκριταί! Δὲν τοὺς βγῆκε, φαίνεται, τὸ ποντάρισμα στὴν ἀρνησιπατρία καὶ στὸν ραγιαδισμό, ὁπότε τώρα ποντάρουν στὴν... τσιγκουνιά, μπὰς καὶ τοὺς βγεῖ αὐτό!

 16. Κωστας avatar
  Κωστας 29/10/2009 13:06:22

  Factor X μου εξηγεις αυτο που ειπες οτι φοβαται τους ακραιους ηλιθιους?

 17. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 29/10/2009 13:10:05

  Συμφωνῶ πάντως μὲ τὸ ὅτι ὁ πατριωτισμὸς δὲν εἶναι γιὰ δυὸ ἡμέρες τὸν χρόνο. Εἶναι γιὰ 366 ἡμέρες τὸν χρόνο! Καὶ ἡ στρατιωτικὴ ἐκπαίδευσις, ἡ καλλιέργεια τοῦ ἀγωνιστικοῦ πνεύματος καὶ τοῦ πνεύματος τῆς ὁμάδος, τῆς (ἀρχαιο)ἑλληνικῆς πόλεως, θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι συνεχής. Μὲ συχνές, σύντομες ἀλλὰ οὐσιαστικές, μετεκπαιδεύσεις τῶν ἐφέδρων, ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν, διὰ βίου. Ὅπως στὴν Ἐλβετία, ἐπὶ παραδείγματι.

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2009 13:14:43

  σε μερικές χώρες, οι παρελάσεις είναι "χαρούμενα", λίγο ή πολύ εμπορικά, και καμιά φορά "αλμυρά" (πχ Ρίο) γεγονότα. Σε άλλες χώρες και άλλες περιόδους είναι φασιστικά, κομπλεξικά και το κώ_ου. Σε άλλες είναι επίδειξη διηπειρωτικών πυραύλων για να φοβάται ο εχθρός και να εντυπωσιάζονται οι ιθαγενείς.

  σε εμάς είναι ευκαιία να βγούν τα κοριτσάκια με τα καινούργια καλσόν, και οι φαντάροι με το αδερφίστικο φουλάρι ερτζάτς. Και να εμφανιστούν οι κοιλαράδες λήσταρχοι-παρασιτα της διοίκησης και της Αυτο-διοίκησης.

  Όποιος θέλει να παρελάσει να πληρώνει κατι στον Δήμο για την ενόχληση. Ή καλύτερα να καταργηθεί. Κατάλοιπα μιζέριας και ανασφάλειας.

  Ποιός από τους παρελανοντες ξέρει ποιός ήταν ο Κορυζής?

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ archaeopteryx 29/10/2009 14:11:39

   [...Ποιός από τους παρελανοντες ξέρει ποιός ήταν ο Κορυζής?...]
   Είναι αυτός που αυτοκτόνησε με δυο σφαίρες στην καρδιά;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Κοντη Λιζα 29/10/2009 15:17:22

    Μη μου πεις... πήγες στην παρέλαση?

 19. ataktos avatar
  ataktos 29/10/2009 13:18:07

  Είναι πάντως ένα σκετς που θυμίζει τα ποιο «πολιτισμένα» καρακγιοζλικια της Ε.Ε.

 20. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 29/10/2009 13:19:37

  Έτσι γουστάρει ρε φίλε και το βάζει , εσύ τι είσαι?
  Αστυνομία γνώμης?

 21. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 29/10/2009 13:20:40

  Γίνεται παρέλαση στις 17Ν ?

 22. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 29/10/2009 13:21:33

  Αμάν με τον "ακραίο κομμουνιστή Wolf Biermann".
  Τελείως πληροφοριακά πάντως, ο Biermann ξαναγύρισε στη Δυτ. Γερμανία (απελάθη).
  Μήπως τώρα αποκαταστάθηκε η εγκυρότητά του?

 23. donaE avatar
  donaE 29/10/2009 13:22:43

  Αμα ειναι εκατομμυρια τα ευρω,να σταματησουν οι παρελασεις.Ο κοσμος εχει προβληματα.

 24. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 29/10/2009 13:27:09

  Κακώς! Επρεπε να γίνεται!

 25. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 29/10/2009 13:31:51

  Χα χα χου χου...

 26. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 29/10/2009 13:36:11

  Το ωραίο ποίημα πάντως, ήταν του (Ανατολικο)Γερμανού ποιητή και τραγουδοποιού Wolf Biermann, που είχε σιχαθεί τόσο την κόκκινη στρατοκρατία του Χόνεκερ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας: Αυτή που τα τάνκς της "χόρευαν" στην Πράγα (21 Αυγούστου 1968) και αιματοκύλισε το άνθος της Ουγγρικής νεολαίας στη Βουδαπέστη (1956).
  Τέτοια είναι η αποστολή της κάθε στρατοκρατίας, κόκκινης, μπλέ ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος, όταν δεν φυσά το πνεύμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δίκαιης συνύπαρξης των λαών, αλλά οι άνεμοι του μίσους, της υποταγής και του σωβινισμού.
  Ελληνική μετάφραση του ποιήματος: Δημοσθένης Κούρτοβικ.
  Ο Βόλφ Μπίρμαν αντιπροσωπεύει πνευματικές αξίες διαχρονικές, γι αυτό εμείς οι υλιστές λάτρεις του εφήμερου τον αγνοούμε τόσο εύκολα. Το νού μας τον έχουμε στην εικόνα, στο είδωλο (και η παρέλαση, μια εικόνα είναι), τις πραγματικές αξίες τις γράφουμε στα παλιά μας παπούτσια.
  Αλλά τον Μπίρμαν θα το μνημονεύουν και μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, ενώ τον Χόνεκερ, τον Μπρέζνιεφ και τον Μπούς, ήδη τους έχουμε ξεχάσει.

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 14:03:23

   Sic transit gloria mundi και πολλους αλλους θα μνημονευουν πολυ περισσοτερο απο τον Biermann αγαπητε...και οχι τοσο υλιστες.
   Επισης, η δυναμη των συμβολων ειναι προαιωνια, διαβασε λιγο Jung. Τα χεις βαλει με ολους, υλιστες, συμβολιστες...
   Λαος που ξεχνα, και ξαναγραφει, την ιστορια του ομως να δουμε που καταληγει.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Κωστας 29/10/2009 14:40:02

    Αγαπητέ Κώστα, τα σύμβολα είναι πολύτιμα και τα σέβομαι, αρκεί ν' απευθύνονται σε καρδιές και πνεύμα, όχι σε ποταπά απάνθρωπα ένστικτα. Και ο Jung λέει σοφά πράματα γι αυτά.
    Όσο για τους συμβολιστές που τους αγαπώ πολύ, άκου τι λέει ένας μεγάλος συμβολιστής ποιητής, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε:

    Die großen Worte aus den Zeiten, da
    Geschehn noch sichtbar war, sind nicht für uns.
    Wer spricht von Siegen? Überstehn ist alles.

    Δεν είναι για μας τα μεγάλα λόγια, απ' τους καιρούς
    που ακόμα τα συμβαίνοντα μπορούσες να διακρίνεις.
    Ποιός μιλάει για νίκες; Ν' αντέχεις είναι το πάν.

    Αυτά, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των πολεμοχαρών.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 15:54:34

     Ευχαριστούμε stgm! Υπέροχο ποίημα, υπέροχη μετάφραση. Γιατί το έθαψες όμως σε τούτο το σημείο; Γιατί όπως είναι προφανές ο από πάνω δεν αντέχεται, έ;

 27. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 29/10/2009 13:49:21

  Χειροκρότησα την κορούλα μου, να περπατάει παρτσακλά αλλά περήφανη σάν μικρό παγώνι !

  Σημαιάκι στο χέρι, κουλόύρι, γέλια, πειράγματα, φλέρτ. Κορδώματα, φτηνά κουστούμια, αίσθηση επαρχίας, άνθρωποι απλοί, χωριάτες.

  Το απολαμβάνω. Είναι κακό, το ξέρω, δηλητηριάζω την ψυχή του παιδιού μου, το συνηθίζω σε φασιστικές πρακτικές αλλά, τί να κάνω, μού'ρχεται.

  Λυπάμαι.

  • kanis avatar
   kanis @ τσώφλι πασατέμπου 29/10/2009 14:10:16

   Είπα στα παιδιά μου, να μην πάνε (για την πρώτη τους φορά κιόλας) στην παρέλαση του δημοτικού τους και να φεύγαμε οικογενειακά πενταήμερη εκδρομή...Με ξεφωνίσανε κανονικά, που τους έδινα την άδεια, να την κοπανίσουν!

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ τσώφλι πασατέμπου 29/10/2009 14:15:24

   Μπραβο μοντερνε αριστερε που εισαι και μεγαλοψυχος με τους ΄χωριατες΄. Καποτε καποιοι ΄χωριατες΄ εφτασαν τα συνορα μας εκει που εφτασαν, σκοτωθηκαν οι μισοι, και εκαναν να δουν οικογενεια χρονια, για να μιλας εσυ ετσι. Αλλα οι καιροι αλλαζουν αγαπητε...και οι αλλοι πεινανε, καταλαβες; Και αυτο δε παει μονο στους γειτονες αλλα και σε αλλους λαους που προσπαθουν να κατακτησουν και με αλλους τροπους...

  • nik avatar
   nik @ τσώφλι πασατέμπου 29/10/2009 14:15:45

   Δεν πειράζει, θα φάει τόση αριστερή, αντιεθνικιστική προπαγάνδα μετά στη ζωή του που θα έρθει στα ίσα του.
   Θα σωθεί κι αυτό από το φασισμό και θα μάθει πώς φτιάχνεται η αντιαρματική βόμβα μολότωφ.

  • donaE avatar
   donaE @ τσώφλι πασατέμπου 29/10/2009 14:20:58

   Σταματα αγαπητε με επιασε πονοκεφαλος.
   Τι ανατροπες περιμενουμε λοιπον απο την εξουσια;
   Εδω κανουμε κατι επειδη μας ερχεται.
   Και δεν ειναι θεμα φασιστικης νοοτροπιας.Ειναι θεμα πραξεων κενων περιεχομενου μονο για τα συναισθηματικα ανακλαστικα.
   Ομως η υπαρξη κενου δημιουργει προβληματα.

   • kanis avatar
    kanis @ donaE 29/10/2009 14:24:09

    Οταν υπάρχουν συναισθηματικά αντανακλαστικά , υπάρχει κι υπαρξιακό νόημα, άρα οι πράξεις δεν είναι "κενές περιεχομένου". Τα αρχέτυπα ενυπάρχουν στο συλλογικό ασυνείδητο...

    • donaE avatar
     donaE @ kanis 29/10/2009 14:41:30

     Το υπαρξιακο νοημα δημιουργει αναγκες,που δεν πρεπει να τις καλυπτουμε οπου μας ερχεται.Πρεπει να υπαρχει και μια αντιστοιχια για να αποφευγονται οι λαθος ερμηνειες.
     Επισης εκτος απο τα αρχετυπα υπαρχει και η εξελιξη πανω σε αυτα.

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 29/10/2009 16:46:34

     Οι ανάγκες του καθένα, είναι ανάλογες του πολιτισμού του. To shopping σαν υποσεινήδητο δεν οδηγεί πουθενά...

 28. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 29/10/2009 14:12:58

  Ερώτηση: Ο Χικμέτ ήταν Ιπεκτσής;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Κοντη Λιζα 29/10/2009 14:19:55

   Το Βραβείο Ιπεκτσί θεσπίσθηκε το Μάρτιο του 1981, ο Ναζίμ Χικμέτ δυστυχώς δεν πρόκανε. Ήταν ήδη πεθαμένος από τις 3 Ιουνίου 1963 και το βραβείο δεν απονέμεται posthumus. Έτσι η γενέτειρά του Θεσσαλονίκη που ήταν χωρίς Νόμπελ, έμεινε και χωρίς Ιπεκτσί.
   Πληροφοριακά: Με υπουργικό διάταγμα ο ποιητής ανέκτησε, μετά θάνατον, την τουρκική υπηκοότητα που του είχε αφαιρεθεί το 1951 εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων.

 29. JLP avatar
  JLP 29/10/2009 14:18:51

  Συγγνώμη που θα μιλήσω έτσι αλλά από τον συντάκτη του άρθρου δεν προβάλλεται κάποιο σοβαρό επιχείρημα για την κατάργηση των παρελάσεων, παρά μόνο φράσεις εντυπωσιασμού. Το να λες ότι οι παρελάσεις είναι μια "αποκρουστική πλευρά ενός κράτους" δεν είναι επιχείρημα. Σε τί συνίσταται αυτό; Τί το αποκρουστικό μπορεί να έχει μια παρέλαση; Μήπως φτάσαμε σε σημείο να κολαζόμαστε άμα βλέπουμε εκδηλώσεις με στρατιωτικό χαρακτήρα; Και τι άλλο χαρακτήρα θα μπορούσε να έχει μια εορτή (που είναι από τους ελάχιστους θεσμούς που διατηρούν ακόμη τον προσδιορισμό "εθνικός" - εθνική εορτή) που μνημονεύει μια στρατιωτική ΝΙΚΗ (το "έπος"); Και η δεύτερη εννοιολογική διαστροφή του άρθρου είναι στα αναφερόμενα περι "ραγιαδισμού": Τι αποτελεί ραγιαδισμό, το να γιορτάζεις το μεγαλύτερο εθνικό επίτευγμα των τελευταίων 100 ετών ή να το αγνοείς; Η κλασική απάντηση συνήθως θέλει βέβαια την αντικατάσταση της παρέλασης με άλλου είδους εκδηλώσεις κλπ κλπ. Προσωπικά θεωρώ ότι αν αφαιρέσουμε το στρατιωτικό πνέυμα από την εθνική επέτειο αφήνουμε την μνήμη κολοβή και χωρίς συναίσθημα ή και ..συναίσθηση του τι έγινε. Κι αυτό που έγινε δεν ήταν ούτε γλυκανάλατες αναλύσεις περι πολέμου ούτε ανταλλαγή ποιητικών λόγων. Ήταν μια άγρια αιματοχυσία με υψηλές δόσεις υπέρβασης και από τις δύο πλευρές (παρά το κοινώς λεγόμενο, οι Ιταλοί πολέμησαν κι αυτοί γενναία). Όσο για την ταύτιση με το Ιράν υπάρχει μια ευθεία προσβολή της ιστορικής πραγματικότητας. Εγώ δεν ξέρω καμμιά ισχυρή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ιστορίας που να μην λειτούργησε και με όρους υψηλού στρατιωτικού φρονήματος. Αν ξέρει ο συντάκτης του άρθρου ας μας την ονοματίσει.
  Εν τέλει ναι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αγαπήσεις την πατρίδα σου. Με ποιον τρόπο αυτή η διαπίστωση προϋποθέτει την κατάργηση των παρελάσεων δεν είναι φανερό στο άρθρο. Το πως αλληλοαναιρούνται αυτά πρέπει να ναι μυστήριο της επιστήμης, εκτός αν εγώ έχω τόσο μειωμένη αντίληψη.

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ JLP 29/10/2009 14:35:30

   Ευγε JLP! Συμφωνω απολυτως! Και κοτσαρει και το ποιημα του κομμουνιστη για επιχειρημα!!

 30. Νικόλας avatar
  Νικόλας 29/10/2009 14:43:45

  Στην ζωή μου μέχρι τώρα έχω μείνει σε Καναδά,Σουηδία,Γαλλία,Βέλγιο,Τουρκία και Ελλάδα...σε όλες θυμαμαι τον στρατό να παρελάζει.

  Αλλά μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία να παρελάζουν και τα παιδιά.

  ΥΓ:Στις παρελάσεις των ελλήνων του Μόντρεαλ τα παιδιά δεν κάνουν ακριβώς παρέλαση αλλά το όλο θέμα θυμίζει μπούγιο σε καρναβάλι χωρις τον κλασσικό βηματισμό με εμβατήριο.

  • kanis avatar
   kanis @ Νικόλας 29/10/2009 14:48:48

   όχι "παρελάζουν" (όπως παραλλαγή)..αλλά "παρελαύνουν", παρακαλώ!

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ kanis 29/10/2009 14:53:04

    Συγνώμη αλλά δεν έχω λάβει δυστυχώς και την καλύτερη ελληνική παιδεία...δεν διαβασες σε πόσες χώρες μεγάλωσα;

 31. frog avatar
  frog 29/10/2009 14:50:15

  Οπως γινετε συνηθως.Οι φτωχες μαζες πανε παρελαση για να δουνε τα παιδια τους και για να ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΉΣΟΥΝ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΑ.
  Οι βολεμενοι καθε λογης αριστερειροι και ιδεολογοι κανουν αυτο που ειναι πολλοι καλοι.Να γραφουν οτι τους κατεβει.Αφου δεν εχουν και τιποτε αλλο να κανουν.

  • kanis avatar
   kanis @ frog 29/10/2009 14:57:36

   Εκείνα τα τύμπανα στην παρέλαση, είναι ένα ποίημα από μόνα τους.
   Σου ξυπνάνε τα αρχέγονα ένστικτα, την δύναμη, την πίστη σε κάτι καλύτερο για όλους μας!

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ kanis 29/10/2009 15:07:27

    Και όχι μόνο. Αυτό βεβαια δεν είναι μόνο δικό μας γνώσισμα. Και άλλοι λαοί (ή πολιτισμοί;) θεωρούν τις παρελάσεις με συνοδεία μουσικής εκδήλωση ανδρείας των πολεμιστών επειδή και η μουσική συμβάλλει σ'αυτό Σκέφτομαι κυρίως και ανατριχιάζω τις παρελάσεις με την γκάϊντα αυτών που φορούν τις καρώ φούστες ;-). Τους Κέλτες.

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Κοντη Λιζα 29/10/2009 15:12:16

     όλο δικό σου... http://www.youtube.com/watch?v=2xgwRitTgU4

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ kanis 29/10/2009 15:13:12

    Άν φώναζαν και οι παρελαύνοντες "Ψυχή βαθιά", με τη γροθιά σηκωμένη, το σκηνικό θα ήταν τέλειο!

    • Beyond The Stars avatar
     Beyond The Stars @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 15:30:32

     Άν είχαν και σημαίες της FYROM θα ήταν άψογο!

   • kanis avatar
    kanis @ kanis 29/10/2009 15:18:32

    Νικόλα

    Αυτή τη δύναμη εννοώ!
    Κι αν το έχεις περπατήσει αυτό το πλακόστρωτο ανέβασμα στο κάστρο της Μαρίας Στιούαρτ, αντιλαμβάνεσαι για ποιά αρχέγονη δύναμη μιλάω!
    Νά΄σαι καλά!

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ kanis 29/10/2009 15:23:17

     Απο τις πιο ωραιες γιορτες με στρατιωτικα αγηματα απο ολο τον κοσμο και οχι μονο σταρτιωτικα(το video που ειδες)παω καθε χρονο Σκωτια...ελληνικη αντιπροσωπεια με φουστανελες μεσα στο καστρο μεχρι τωρα δεν εχει ερθει.

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 29/10/2009 15:49:18

     Είμαι σίγουρη, ότι θα την καλωσορίζανε την ελληνική αντιπροσωπεία με τις φουστανέλλες.
     Το ήξερες, ότι τα ελισαβετιανά madrigals είχαν σαν πηγή έμπνευσης την αρχαία ελληνική μουσική;
     Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, πόσο ωραίο είναι να διακρίνονται και να συνυπάρχουν αρμονικά οι εθνικές ταυτότητες !

 32. skeptomenos avatar
  skeptomenos 29/10/2009 14:52:39

  Ας υπάρξουν πρώτα αυτοί οι "άλλοι τρόποι" υπενθύμισης και εκμάθησης της ιστορίας μας και μετά να το συζητήσουμε για τις παρελάσεις.
  Είστε ευχαριστημένοι από την Ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά μας? Όταν βγαίνουν οι δημοσιογράφοι στο δρόμο και ρωτάνε τι γιορτάζουμε αυτές τις δύο ημέρες του χρόνου (25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου) ακούμε όλα τα κουφά εκτός από την πραγματικότητα.
  Πρώτα να αλλάξει ο τρόπος και το σύστημα εκπαίδευσης ώστε η ιστορία που διδάσκονται (αν και όταν διδάσκονται) τα παιδιά μας να εμπεδώνεται και να μαθαίνουν πραγματικά το τι έχει συμβεί χωρίς στρογγυλοποιήσεις και παραπληροφόρηση και τότε βλέπουμε.
  Εδώ προσπαθούν να μας αλλάξουν την Ιστορία. Η φρικαλεότητες της Σμύρνης έγιναν "συνωστισμός" (βιβλίο Ιστορίας Κας Ρεπούση) και μας προτείνεις να καταργηθούν οι παρελάσεις γιατί ενδιαφέρεσαι να γλυτώσει το κράτος 2 εκατομμύρια?
  Ας τα γλυτώσει από αλλού, από χίλιες άλλες μεριές. Είναι αυτό επιχείρημα? Ή μήπως είναι επιχείρημα το "όποιος σκέφτεται πρέπει να συμφωνεί μαζί μου"??? Είπες την άποψη σου, άσε και εμάς να πούμε τη δική μας χωρίς να προσπαθείς να προκαταβάλεις τους αναγνώστες
  Οι παρελάσεις μας αρέσουν ή όχι είναι ένα είδος ξυπνητηριού που μας υπενθυμίζει αυτά που δεν θέλουν κάποιοι να θυμόμαστε δήθεν για να "πάμε μπροστά". Όλα τα υπόλοιπα μας πάνε μπροστά και αυτό είναι που μας πάει πίσω?
  Αν Ιστορία στα σχολεία τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν, εμείς σαν γονείς στα παιδιά μας την ιστορία και την "φρικαλεότητα του πολέμου" που λέει η ανάρτηση, δεν την μαθαίνουμε (ποιος γονιός το κάνει? οι μισοί πιστεύουν ότι τα σχολεία τους καλύπτουν και οι υπόλοιποι δεν έχουν το χρόνο), οι κάθε λογής "προοδευτικοί" την απαξιώνουν τότε τι μένει? Να ξεχάσουμε εντελώς? Και ποιος θα ωφεληθεί από αυτό??? Όχι εμείς πάντως.

  Λέει η ανάρτηση να είμαστε Έλληνες κάθε μέρα και όχι μόνο στις παρελάσεις. Συμφωνώ, αλλά όλο τον υπόλοιπο καιρό κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για Ελλάδα, Σημαία και Εθνικά γιατί αμέσως βαφτίζεται "εθνικιστής, ακραίος και γραφικός" και τον ταυτίζουν εσκεμμένα με την άκρα δεξιά ώστε να μην ξαναμιλήσει. Ωραία μέθοδος έτσι? Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα να μην μιλάει κανείς για αυτά και μόνη διέξοδος να μένουν οι ημέρες αυτές ή κάποιες επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων για να μπορούμε να ανεμίσουμε την σημαία μας χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ακροδεξιοί και εθνικιστές.
  Είμαι ακραίος κατά μερικούς??? Άποψή τους.

 33. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 29/10/2009 14:52:40

  Συμφωνώ απόλυτα Editor με τη θέση σου.
  Αυτο που με ξαφνιάζει είναι πόσο πολύ τυφλή αντίδραση προκάλεσε.
  Δηλαδή δεν μπορούμε να αναλύουμε και να κριτικάρουμε τα όποια μας έρχονται ως δεδομένα; Γιατί όποιος τολμήσει να ανφισβητήσει τα 'άβατα' της ιστορικής μας μνήμης αυτόματα χαρακτηρίζεται ως πουλημένος, παγκοσμιοποιημένος μειοδότης κτλ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε οτι υπάρχουν και άλλες οπτικές που και αυτές έχουν ως αφετηρία το νοιάξιμο για την κοινωνία στην οποία ζούμε, το σεβασμό για τους ηρωικούς πρόγονους μας, και την αγωνία για το πού πάμε έτσι αρτηριοσκληρωμένοι κατευθείαν για απόσυρση;
  Ούτως ή άλλως φίλοι μου η αμφισβήτηση των 'ιερών' είναι ελληνική παράδοση και όχι μοντερνισμός. Μήν ξεχνάτε τον ήρωα Σωκράτη και την κακοφημία των δικαστών του. Σας προσκαλώ: όσο περισσότερο αγαπάτε την πατρίδα τόσο περισσότερο να την ξεσκονίζετε!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Πηνελόπη 29/10/2009 15:07:50

   Πηνελόπη, αυτό δυστυχώς πάντα θα το ακούμε:
   "Μή θίγετε τα κακώς κείμενα"!
   Το αιώνιο σύνθημα των αιώνιων δικαστών του Σωκράτη.
   Αλλά το δαιμόνιον, η ψυχή του άγρυπνου ανθρώπου, δεν γίνεται να νικηθεί.
   Ο αγώνας για να βγούμε από τα σκοτάδια συνεχίζεται!

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Πηνελόπη 29/10/2009 15:09:35

   Συμφωνείς, βλέπω, κυρίως με τη θέση του ότι όσοι αντιδρούμε ανήκουμε σε είδος διανητικά κατώτερο.

   Κάτι άλλο: Είδες πουθενά να τον αποκαλούμε το συγγραφέα "πουλημένο, παγκοσμιοποιημένο μειοδότη κτλ."; Σε όλα τα επιχειρήματα υπέρ της παρέλασης που αραδιάσαμε παραπάνω, έχεις να απαντήσεις κάτι;

   • nik avatar
    nik @ Blimblomblim 29/10/2009 15:14:39

    Ο Σωκράτης ήταν συντηρητικός που καταδίκασαν σε θάνατο οι "υπερ-δημοκράτες" της εποχής του.
    Όποτε τον κάλεσε η πατρίδα του, η ολίγον ιμπεριαλιστική πατρίδα του, πολέμησε χωρίς γογγυσμό και με αυτοθυσία.
    Στο τέλος ενώ μπορούσε να γλυτώσει το θάνατο, προτίμησε να πιει το κώνειο παρά να παραβεί το νόμο.

    Είσαι σίγουρη ότι ένα τέτοιο "πρότυπο αμφισβήτησης" είχες υπόψη σου;

    • αχαβαχ avatar
     αχαβαχ @ nik 29/10/2009 15:40:48

     Οι συντηρητικοί δεν εισάγουν καινά δαιμόνια φίλε.

    • nik avatar
     nik @ nik 29/10/2009 15:54:21

     Εισάγουν, στους "δημοκράτες".

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ Πηνελόπη 29/10/2009 15:32:50

   Πηνελοπη, φαινεται οτι δεν εχεις καταλαβει που ζουμε, τον ανταγωνισμο σε ολα τα επιπεδα και το βαθος και την εκταση των αλλαγων που συμβαινουν στο κοσμο και γυρω μας. Αν δεν περιχαραχθουν καποια εστω πραγματα και ιδεες απλουστατα σε μερικα χρονια δε θα υπαρχει Ελλαδα αγαπητη. Δηλαδη να μην υπαρχει στρατος? Αν γινει μια συρραξη με τι ηθικο θα πολεμισουμε? Ειμαστε που ειμαστε πεσμενοι εξω οικονομικα, δε καταλαβαινουμε οτι κινδυνευει πλεον η εθνικη κυριαρχια? Με τις αποψεις σου δυναμωνεις την ακροδεξια και οχι χωρις λογο. Τα ιδια συμβαινουν και με τους μεταναστες. Για να δουμε τωρα που θα ερθει η χοντρη κριση στην αγορα αν θα υπαρξουν αντιδρασεις εναντιον τους. Αλλα βλεπεις η αριστερη ιντελιγκενσια των 90s φροντισε και εχουμε 20% του πληθυσμου μεταναστες που μεγαλωνει συνεχως(ενω στη Γερμανια εχουν ενα σταθερωτατο 9% παντα). Κι αυτο στο ονομα του νοιαξιματος για τη κοινωνια και τους φτωχους και αδυνατους. Και μη μιλησει κανεις γιατι ειναι φασιστας! Κανενα καθρεφτη εχεις?
   Οσο για το Σωκρατη που αναφερεις, οι συγχρονοι Σωκρατηδες ειναι τριτης ηλικιας, εχουν ζησει πολλα, ειναι πολυ πιο ουσιαστικα μορφωμενοι απο εμας, αλλα ποιος τους ακουει? Ειχα τη τυχη να γνωρισω ενα μακεδονομαχο οταν ημουν νεωτερος. Μακαρι να γνωριζες και εσυ εναν.

   • Πηνελόπη avatar
    Πηνελόπη @ Κωστας 29/10/2009 18:02:26

    Κώστα μου, λατρεύω τις 'περιχαράξεις' σου: ψηλές και αγκαθωτές, made in Germany!

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ Πηνελόπη 29/10/2009 18:55:38

     Εχεις προβλημα με τη συγχρονη Γερμανια? Υπαρχουν και παραδειγματα απο αλλου, μην ανησυχεις. Για να ακουσουμε εσυ ποια χωρα εχεις ως προτυπο?

 34. leon avatar
  leon 29/10/2009 14:54:05

  Οσοι αντιθετοι απο τον αρθρογραφο πιθανοτατα να γνωριζουν απταιστως την Ελληνικη Ιστορια (στα βαθη των χρονων). Ισως για αυτο να υπερασπιζονται το θεσμο της παρελασης ως μεσο για να ενθυμαται ο "ξεχασιαρης" Ελληνας και να μαθαινει το "ξυλο απελεκητο" Ελληνακι.
  Διαφωνω (αλλα ειναι απλα η γνωμη μου).
  Μηπως μπορει καποιος να μας πει ποσοι Ελληνες "θυμηθηκαν" και ποσα Ελληνακια " εμαθαν" απο τις παρελασεις που κανουμε τα τελευταια 30 χρονια (πχ?)
  Μαλλον χειροτερα γινομαστε ως Εθνος (και ειμαι σιγουρος πως ουτε και για αυτο φταιει η παρελαση).
  Η παρελαση λοιπον θα επρεπε για εμενα να καταργηθει γιατι δημιουργει ατομα σαν τον Κωστα (κανενα προσωπικο σε διαβεβαιω αγαπητε. Μονο οι ιδεολογια σου..)

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ leon 29/10/2009 15:14:23

   Κάτι άλλο πέρα από την απαρέσκεια στον "Κώστα" υπάρχει ως επιχείρημα; Γιατί δεν είδα κανέναν να λέει για ξύλα απελέκητα Ελληνάκια και λοιπά άλλα που γράφετε. Τόσα και τόσα επιχειρήματα γράψαμε υπέρ της παρέλασης. Δεν έχετε να πείτε κάτι για αυτά που γράψαμε και απαντάτε σε αυτά που δεν γράψαμε;

   • leon avatar
    leon @ Blimblomblim 29/10/2009 15:27:29

    "Μήπως φτάσαμε σε σημείο να κολαζόμαστε άμα βλέπουμε εκδηλώσεις με στρατιωτικό χαρακτήρα; Και τι άλλο χαρακτήρα θα μπορούσε να έχει μια εορτή (που είναι από τους ελάχιστους θεσμούς που διατηρούν ακόμη τον προσδιορισμό “εθνικός” – εθνική εορτή) που μνημονεύει μια στρατιωτική ΝΙΚΗ (το “έπος”); Και η δεύτερη εννοιολογική διαστροφή του άρθρου είναι στα αναφερόμενα περι “ραγιαδισμού”: Τι αποτελεί ραγιαδισμό, το να γιορτάζεις το μεγαλύτερο εθνικό επίτευγμα των τελευταίων 100 ετών ή να το αγνοείς; "

    "Προσωπικά θεωρώ ότι αν αφαιρέσουμε το στρατιωτικό πνέυμα από την εθνική επέτειο αφήνουμε την μνήμη κολοβή και χωρίς συναίσθημα ή και ..συναίσθηση του τι έγινε."


    "Δὲν τοὺς βγῆκε, φαίνεται, τὸ ποντάρισμα στὴν ἀρνησιπατρία καὶ στὸν ραγιαδισμό, ὁπότε τώρα ποντάρουν στὴν… τσιγκουνιά, μπὰς καὶ τοὺς βγεῖ αὐτό!"

    "Οι παρελάσεις σε ένα πρώτο στοιχειώδες επίπεδο είναι μια ελάχιστη ευκαιρία να φρεσκάρεται η μνήμη, να διαβάσουμε ξανά ή από την αρχή ιστορία, να ψάξουμε. Να αναλογιστούμε. Να συγκρίνουμε."

    Και ενα δικο σου...
    "Οι παρελάσεις αυξάνουν την απόφασή μας να θυσιαστούμε αν κληθούμε. Θυμόμαστε ότι κάποιοι πολέμησαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και ότι το κράτος που έχουμε σήμερα και τόσο βρίζουμε δεν θα υπήρχε χωρίς τη θυσία τους"

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ leon 29/10/2009 15:40:12

   Και να φανταστεις leon οτι δε παω ποτε σε παρελασεις. Εχεις δικιο απο μια αποψη. Τα τελευταια χρονια, με ευθυνη της απολυτως υλιστικης ΄ψευτοαριστερας της παγκοσμοιοποιησης' η ζημια που εχει γινει στην εθνικη συνειδηση ειναι τετοια που οι παρελασεις οντως μοιαζουν γραφικες. Αυτο ομως ειναι η χειροτερη καταντια κατα τη γνωμη μου και ειμαι σιγουρος οτι καποια στιγμη θα το καταλαβεις κι εσυ.

 35. Anonimi avatar
  Anonimi 29/10/2009 15:00:32

  Εγώ πάλι συμφωνώ σε όλα με τον συντάκτη του άρθρου. Δεν θα μπορούσε να τα είχε πει καλύτερα. Και σαν παιδί εκτός τόπου και χρόνου τις θεωρούσα όταν με έβαζαν να περπατάω σαν φασιστάκι λες και θα πάμε να κατακτήσουμε την Τροπολιτσά και να χαιρετάω στρατιωτικά τον κάθε "επίσημο" λες και του το χρωστούσα και τώρα που μεγάλωσα και τα βλέπω "εκτός συνόρων" ντρέπομαι για το σκοτάδι στο οποίο είμαστε τόσο βαθιά νυχτωμένοι.
  Ίσως η λύση είναι οι μιλιταριστές φανς των απανταχού παρελάσεων να μετακομίσουν στο Πεκίνο ή στο Βερολίνο. Και οι δύο πόλεις έχουν να προσφέρουν άφθονο θέαμα στρατιωτικό και άλλου είδους.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Anonimi 29/10/2009 15:12:29

   [...με έβαζαν να περπατάω σαν φασιστάκι...] Τώρα πως σας βάζουν να περπατάτε; Σαν κομμουνιστάκι; Στην ΦΥΡΟΜ ζείτε;

   • Anonimi avatar
    Anonimi @ Κοντη Λιζα 29/10/2009 15:14:36

    Τώρα περπατάω όπου και όπως θέλω. Λίγο πιο βόρεια και δυτικά. Δυτικά.

    • Beyond The Stars avatar
     Beyond The Stars @ Anonimi 29/10/2009 15:18:19

     Netheland...

    • Κοντη Λιζα avatar
     Κοντη Λιζα @ Anonimi 29/10/2009 15:22:01

     Χειραφετηθήκατε; Εύγε! Αφήστε μας και εμάς να πορευόμαστε όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως εσείς νομίζετε ότι είναι καλό...

    • leon avatar
     leon @ Anonimi 29/10/2009 15:32:33

     Σε κραταει κανενας κοντη Λιζα?
     Σε υποχρεωσε κανενας?

    • Anonimi avatar
     Anonimi @ Anonimi 29/10/2009 15:34:20

     Ευχαριστώ. Ελεύθερα, όπως αισθάνεσαι καλύτερα.

    • Anonimi avatar
     Anonimi @ Anonimi 29/10/2009 15:37:40

     Beyond The Stars, απέναντι, στο άλλο βασίλειο.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Κοντη Λιζα 29/10/2009 15:16:32

    Στη ΦΥΡΟΜ; Εκεί κάνουν πιά μόνον θρησκευτικές λιτανείες! Δεν γουστάρουν καθόλου τους κουμμουνιστές και τις παρελάσεις τους! Λαικοορθόδοξος είναι ο Γκρούεφσκι!

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 15:19:37

     Aααα εδώ εισαι λαθος..καλοκαιρι ημουν εκει για ενα φεστιβαλ μουσικης και ειχαν μια παρελαση με παραδοσιακες "μακεδονικες" στολες...σε στυλ αρχαιου ελληνα με κοκκινο χρωμα...τρελο γελιο(η για κλαματα δεν ξερω)

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 15:21:22

     Ναι Νικόλα, ακριβώς, και τέτοιες, να θυμίζουν τη σημερινή Ελληνική συντηρητική επαρχία!

  • monntag avatar
   monntag @ Anonimi 29/10/2009 16:09:01

   Καλά όλα, αλλά το φασιστάκι γιατί το σύνδεσες με την Τροπολιτσά; Δεν κολλάει βρε ανώνυμη.

   • Anonimi avatar
    Anonimi @ monntag 29/10/2009 16:36:06

    Όχι δεν κολάει. Κάτι για "κατακτητές" ήθελα να πω.

  • xdx avatar
   xdx @ Anonimi 30/10/2009 01:27:42

   Δεν σε χρειάζεται η Τροπολιτσά εσένα. Ευτυχώς. Μείνε στα εκτός σύνορά σου. Δυτικά, Δυτικά. Και παριστάνεις και την αριστερή.

   • Anonimi avatar
    Anonimi @ xdx 30/10/2009 11:58:23

    Θα πρέπει να με μπερδεύεις με κάποια η οποία νοιάζεται για την άποψή σου.
    Και σου αρέσει να λες τους άλλους τι να κάνουν.

  • Σπύρος avatar
   Σπύρος @ Anonimi 30/10/2009 03:14:03

   Λεω να πάω Παρίσι.
   Εχει κι΄εκεί παρέλαση..

 36. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 29/10/2009 15:33:32

  Για να περπατας τωρα οπου και οπως θελεις καποιος αλλος παλαιοτερα, με πολυ περισσοτερο κουραγιο απο σενα, αποφασισε να αφησει κατα μερος τις θεωριες και να πιασει το οπλο του για υπερασπισει αυτα τα χωματα. Παθαινεις αλλεργια με τη λεξη οπλο? Μη φοβασαι, κανα χαπακι κορτιζονης που και που και θα σου περασει.
  Επισης για πεκινο δε θα παμε εμεις, μεις θα μεινουμε εδω στη πατριδα που γεννησε εμας και τους προγονους μας και την αγαπαμε.
  Αμ δε σου αρεσουν οι παρελασεις να πας στα Φιτζι, εκει μαθαινω ουτε παρελασεις κανουν ουτε τους χαλανε τον υπνακο αρματα μαχης 2 φορες το χρονο.
  Αλλιως ωτοασπιδες μαζι με τη κορτιζονουλα, κανουν θαυματα!

 37. Anonimi avatar
  Anonimi 29/10/2009 15:44:32

  Το ίδιο έκαναν χιλιάδες στρατιώτες σε όλες τις χώρες. Δεν χρειάζεται το κύρηγμα κράτα το για την επόμενη εθνική επέτειο γι' αυτούς στους οποίους πιάνει τόπο. Εγώ ούτως ή άλλως απεχώρησα.

 38. leon avatar
  leon 29/10/2009 15:48:03

  Εαν ηξερε ο προγονος τι θα εκανε με την χωρα που του υπερασπισε ο Νεοελληνας...
  Αλλα που να ηξερε?
  Στην Ελλαδα ζουσε. Οχι στα Φιτζι.
  Με πολεμο μεγαλωσε. Και φτωχεια. Γραμματα πολλοι δεν μαθανε. Και οι λευκογιακαδες της εποχης του τον στελνανε να παρει λεει πισω τα πατριοα εδαφη. Την Πολη.
  Και οταν τα καταφερνε και γυρνουσε πισω με ενα ποδι η χαζεμενος απο την σφηνωμενη σφαιρα στο κρανιο του, εβλεπε πως αυτοι για τους οποιους πολεμησε καταντησαν τον τοπο του τσιφλικι τους. Και μετα τον εβαζαν να πολεμαει με τους συνανθρωπους του. Εμφυλιος.
  Αν εζησε απο ολα αυτα ειδε να πουλανε την χωρα του και να τον χρεωνουν. Ανα κεφαλι παει πλεον το ελλειμα. Απο τους λευκογιακαδες.

  Για ποια πατριδα ΤΟΥ πολεμησε αυτος? Μπορεις να μας πεις?
  Ποια ΝΙΚΗ του μας θυμιζει η παρελαση?

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ leon 29/10/2009 16:14:45

   Μπα? Τι θα ηθελες δηλαδη? Να κοψουμε την Ελλαδα σε οικοπεδα και να τη μοιρασουμε στο λαο? Δηλαδη το οτι ειμαστε μια ελευθερη, σχετικα συγχρονη, ευρωπαικη χωρα, που πολεμησε με αιμα το φασισμο και αναπτυχθηκε δεν ειναι κατι? Το οτι η χωρα εχει καταντησει να κυβερναται απο ξενα κεντρα ειναι γεγονος. Αλλα φαινεται οτι η προπαγανδα αυτων των κεντρων ειχε καλο αποτελεσμα σε σενα αγαπητε.
   Η αντισταση ξεκιναει απο καποιες ιδεες και στη προκειμενη περιπτωση απο πατριωτισμο. Οχι με μονιμη αντιδραση και αμφισβητηση των παντων. Έπιτελους η ψευτοαριστερα να αφησει αυτο το τοπο και το λαο του να χτισουν κατι! Κι ελπιζω μια πατριωτικη αριστερα να μπορεσει να επιζησει και να παιξει σημαντικο ρολο στη χωρα μας. Γιατι ολες οι προσπαθειες να υπαρξει ενας τετοιος χωρος εχουν καταπνιγει...απο ποιον αραγε?

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ Κωστας 29/10/2009 16:32:08

    Τον Σόρος να φανταστώ?

    • Beyond The Stars avatar
     Beyond The Stars @ greekpoliticalreview 29/10/2009 16:44:08

     Exactly!

   • davinci avatar
    davinci @ Κωστας 29/10/2009 16:41:38

    davinci=Κωστας απο αλλο pc

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Κωστας 29/10/2009 17:09:52

    "Τι θα ηθελες δηλαδη? Να κοψουμε την Ελλαδα σε οικοπεδα και να τη μοιρασουμε στο λαο?"
    Το κάνανε ήδη. Αλλά τη μοιράσανε στο "λαό" με τα Cayenne και τις βίλες στην Πάρνηθα!
    Πού ζείς εσύ;
    Καημένη πατρίδα, καημένη φύση, οι "πατριώτες" αστοί ξέρουν καλύτερα!

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 18:49:14

     gloria ασε τη κλαψομουρμουρα και φερε παραδειγματα. Στην Ελβετια που ειναι οικολογοι ολα τα βουνα ειναι χτισμενα. Εδω ηταν του στρατου και του λαου και εμεινε κατι...
     Πες μια χωρα που μοιρασε τη γη στους φτωχους και προκοψε.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 19:30:51

     Είπα εγώ να μοιράσουν;
     Αλλά φίλε μου, στην Ελβετία δεν ξέρουν τι θα πεί συγκρότημα με μεζονέτες, ούτε αντιπαροχή, ούτε "εκτός σχεδίου". Μικρά σπίτια έχουν στα βουνά, όμορφα μικρά ξενοδοχεία και πανέμορφους ξύλινους στάβλους για τις ορειβατικές αγελάδες τους. Το Μάη φοράνε στα ζώα τους στεφάνια με λουλούδια, τις περνούν σε πομπή μέσα από τις πολιτείες και τις ανεβάζουν στα 3.500 μέτρα, στο φρέσκο χορτάρι.
     Ξέρω γιατί μιλώ, τα έχω ζήσει, άσε.
     Εδώ τα καίμε, τα χτίζουμε, τα πουλάμε και μετά κορδωνόμαστε ότι αγαπάμε την πατρίδα.
     Αντί να παραστήσουμε τον πολεμικό σκαντζόχοιρο, ν' αλλάξουμε μυαλά, ν' αγαπήσουμε τον τόπο, να κάνουμε λίγο πιό ταπεινό το φουσκωμένο μας ΕΓΩ.
     Η φιλοπατρία θέλει ταπεινοφροσύνη, ηπιότητα, αγάπη για τον Άλλο. Όποιος κι άν είναι αυτός.

    • xdx avatar
     xdx @ Sic transit gloria mundi 29/10/2009 19:46:55

     Ποιον "πολεμικό σκαντζόχοιρο" εννοείς;
     Η Ελβετία είναι ουδέτερη και δεν έχει κοινά σύνορα με την Τουρκία. Εκεί να δεις ηπιότητα, αγάπη για τον Άλλο!

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 30/10/2009 11:55:01

     @ xdx
     Είχαν πάντα και έχουν Γερμανούς, Αυστρο-ούγγρους και Γάλλους τριγύρω. Που συνέχεια πολεμούσαν. Δύσκολοι οι Τούρκοι δεν λέω, αλλά να δείς εκεί τι ξύλο έρριχναν τα "μεγαλόσωμα παιδιά" της γειτονιάς!
     Οι Ελβετοί ξέρουν, τι τράβηξαν αιώνες για να αποκτήσουν και διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
     Για κάποιον Γουλιέλμο Τέλλο ξέρουμε τίποτε;

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ leon 29/10/2009 16:18:19

   Δεν μπορώ να βρω λογικό ειρμό σε αυτά που λες και η απάντηση είναι ότι πολέμησε για την Ελλάδα. Δεν ξέρω να έχει άλλη πατρίδα. Το ίδιο το κράτος που ζούμε οφείλεται στην επανάσταση της 25ης Μαρτίου και η επιβίωσή του, μαζί με αυτή όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας, οφείλεται στην 28η Οκτωβρίου. Ανανγωρίζεται παγκοσμίως.

   Κώστα, είναι σωστό το σχόλιό σου. Ο αριστερισμός μόνον να καταστρέφει μπορεί, ποτέ δεν έχει δημιουργήσει κάτι. Προσοχή, δεν λέω η αριστερά, μην παρεξηγηθείτε οι αριστεροί, λέω ο αριστερισμός.

   • davinci avatar
    davinci @ Blimblomblim 29/10/2009 16:40:40

    Ο leon λεει
    Για ποια πατριδα ΤΟΥ πολεμησε αυτος? Μπορεις να μας πεις?
    Ποια ΝΙΚΗ του μας θυμιζει η παρελαση?

    Σε αυτα απαντω...

    • leon avatar
     leon @ davinci 29/10/2009 16:52:37

     Δεν ενδιαφερομαι για αριστερες και δεξιες πλευρες. Και οι 2 ειναι ακραιες και εχουν την ιδια συμπεριφορα. (Δεν ενδιαφερομαι και για το κεντρο αλλα αυτο ειναι αλλη συζητηση)
     Η ιστορια λενε (και δεν εχουν αδικο) γραφεται απο τους νικητες. Ο νικητης στην περιπτωση μας γυρισε απο τον πολεμο και εφερε (οχι αναιμακτα) τον εχθρο στην χωρα του ξανα. Με τις επιλογες του, με το παιχνιδι της πολωσης που του κατεστρεψε την οποια λογικη σκεψη μπορουσε να κανει. Ουσιαστικα την πατριδα για την οποια πολεμησε την πουλησε αργοτερα (ο ιδιος η οι απογονοι του) στον εχθρο. Και μαλιστα το εκανε και με ευχαριστηση!
     Οσον αφορα την συγχρονη Ευρωπαικη χωρα που θεωρεις πως γιναμε...αστο καλυτερα.
     Αν ψαξω σχολια σου παλιοτερα ... καπου θα βρω να αναφερεσαι σε Μποτσουανες και Αφρικες. Και αν δεν το εχεις γραψει ο ιδιος εχεις συμφωνησει με αυτον που το εγραψε.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ davinci 29/10/2009 17:46:57

     ΤΗ νικη του Β' Παγκοσμιου πολεμου βεβαια που ολοι οι αλλοι εορταζουν στις 8 Μαιου με το τελος του.
     Αλλα γιατι ολοι οι αλλοι γιορταζουν στις 8 Μαιου και εμεις στις 28 Οκτωβριου;
     Διοτι οι αλλοι αποτελουνται απο πραγματικους νικητες (ΗΠΑ,Ρωσια,Αγγλια),ηττημενους που ζητουν συγνωμη και ντουζινες ψευδονικητων της προσκολλησεως (Γαλλια,Δανια,Βελγιο και δεκαδες αλλους) που στην πραγματικοτητα νικησαν δια των αντιπροσωπων των 3 Μεγαλων (ΗΠΑ,Αγγλια,Ρωσια).
     Οι πραγματικοι νικητες,οι ηττημενοι και οι νικητες της προσκολλησεως ολοι ειναι φυσιολογικο να γιορταζουν την ημερα της Νικης στο τελος του πολεμου.
     Εμεις ομως ειμαστε ιδιαιτερη περιπτωση που ειχαμε μια αποκλειστικα δικη μας ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΝΙΚΗ πριν τελικα καταληφθουμε και αργοτερα απελυθερωθουμε με το υπολοιπο τσουρμο και θελουμε να υποσημειωσουμε τη δικη μας αυτη αποκλειστικη ενδιαμεση προσωρινη νικη που ηταν και η πρωτη του συμμαχικου στρατοπεδου και σε οποιον αρεσει.

    • davinci avatar
     davinci @ davinci 29/10/2009 20:53:39

     leon μαλλον με εχεις μπερδεψει με αλλον...Ασχετα ομως με αυτο, σε καποια περιοδο, ισως μεταξυ του 55 και του 81 η Ελλαδα ηταν μια χωρα που αναπτυχθηκε σημαντικα και παρα πολλοι προκοψαν. Μπορουμε να συζηταμε ατελειωτα για το πως οι πλουσιοι εκαναν λεφτα κτλ..αλλα το σιγουρο ειναι οτι δεν ειμαστε οθτε Αλβανια, ουτε Βουλγαρια, ουτε Ρουμανια. Καποια εποχη η οικονομια μας ηταν ποιο ισχυρη και απο την Ισπανια (και οι δυο ειχαμε χουντα τοτε lol). Η Ελλαδα σαφως μπηκε στα 80s με πολυ καλες προοπτικες και γιαυτο μας δεχτηκαν στην ΕΟΚ. Η υπολοιπη δεκαετια (δεκαπενταετια μαλλον) πηγε εντελως χαμενη και εβαλε βαθεια τις βασεις της μετεπειτα ομηριας μας απο υπερογκα χρεη. Τοτε ηρθαν στην αρχη οι BMW και προσφατα τα Cayenne. Δεν ειναι οθτε ο λαος μας, ουτε ο στρατος μασ, ουτε οι βασιλιαδες, ουτε αν θες τοσο πολυ και η τοτε οικονομικη ελιτ (σιγουρα το εκμεταλευτηκαν βεβαια οσο μπορουσαν). Ειναι βασικα μια συγκεκριμενη, ανεξηγητη εως υποπτη, πολιτικη που μας εφερε σε αυτη τη κατασταση που βρισκομαστε τωρα...τωρα αν εμεις οι ιδιοι πουληθηκαμε η μας εξαπατησαν μαλλον θα το δειξει η ιστορια οταν υπαρξει μεγαλυτερη αποσταση απο τα γεγονοτα.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ leon 29/10/2009 16:25:19

   Σωστά. Ποιά Νίκη.
   Αφού στο τέλος δεν καταφέραμε να γίνουμε
   μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

   Άρα, για ποιά Νίκη μιλάμε?
   Απέναντι στους Τούρκους?
   Δεν ήταν νίκη, γιατί δεν είχε γεννηθεί ακόμα ο Λένιν.

   Απέναντι στους Ιταλούς του Μουσολίνι?
   Δεν ήταν νίκη, γιατί το ΌΧΙ το είπε ο Μεταξάς.
   [Άλλος φασίστας κι αυτός]

   Άσε που στο τέλος του "εμφυλίου" [με τους συνανθρώπους μας]
   ΧΑΣΑΜΕ την ευκαιρία να ζήσουμε πίσω απο το Σιδηρούν παραπέτασμα
   στον Σοσιαλιστικό Παράδεισο του Ιωσήφ Στάλιν.

   Άρα, για ποιά Νίκη σήμερα μιλάμε?

   [Εδώ τελειώνει το σοβιετικού ύφους λογύδριο]

   ____________________________________________

   Να σας πώ για ποιά Νίκη κάνουμε τις παρελάσεις.
   Μιλάμε για τη ΝΙΚΗ των Ελλήνων ενάντια σε κάθε ξένη επιβουλή.
   Άν αυτό δεν σας αρέσει, τότε πρόβλημά σας.

   • leon avatar
    leon @ Beyond The Stars 29/10/2009 16:43:36

    Οι ξενοι ειναι ακομα εδω. Δεν νικηθηκαν ποτε.
    Αν αυτο δεν το εχεις δει...

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ leon 29/10/2009 18:52:24

     Μωρε οι ξενοι εδω ειναι. Το θεμα ειναι ποιοι ξενοι και πως κανουν τις θεσεις τους πιο δυνατες και τον ελεγχο της χωρας πιο ευκολο. Μηπως με αριστερη προπαγανδα? λεω μηπως...

 39. Δ.Ψάλτης avatar
  Δ.Ψάλτης 29/10/2009 17:35:51

  Ο γνωστός αριστερός μεταπολιτευτικός κομπλεξισμός που δεν έχει ξεπεράσει τα χουντικά του σύνδρομα, ένα φάντασμα που επιμένει -με τη συνεχή βία, φυσική και λεκτική, που ασκεί- να στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία.

  Σας αφιερώνουμε κι εμείς ένα τραγούδι, ενός δικού σας, που λέει τις πικρές αλήθειες σε ειρωνικό ύφος. Για σκεπτόμενους μόνο:

  Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσατε,
  είσαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
  και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσατε
  στο εξής θα παίζετε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

  Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσατε,
  άλλαξαν λέει τ' ανεμολόγια και οι ορίζοντες,
  σας κάνουν χάρη που σας ανέχονται και που γελάσατε,
  τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες.

  Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε,
  είσαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος,
  ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
  κι οι εξεγέρσεις σας είναι εν γένει εκτός του κλίματος.

  Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσατε,
  τις εμμονές σας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα,
  όνειρα ξένα, ράκη αλλότρια, ζητωκραυγάσατε
  και τώρα εισπράττετε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα.

  Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα,
  τώρα για σέρβις σας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο,
  την παρθενιά της επανορθώσατε σφιχτά με ράμματα,
  την κουβαλήσατε και σας κουβάλησε στον ανεμόμυλο.

  • kanis avatar
   kanis @ Δ.Ψάλτης 29/10/2009 19:21:14

   Σε πρώτο πληθυντικό έγραψε ο Τριπολίτης τους στοιχους.
   Γιατί το άλλαξες σε δευτερο πληθυντικό;

 40. σκέψου διαφορετικά avatar
  σκέψου διαφορετικά 29/10/2009 17:49:43

  Νομίζω ότι στην Ελλάδα οι μόνοι που διαφωνούν για τις παρελάσεις είναι οι αναρχικοί, αριστεροί του σύριζα και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κομμουνιστές. Οι πρώτοι εκτός από την κατάργηση των παρελάσεων θέλουν και τη κατάργηση ή καλύτερη τη διάλυση του κράτους. Ειδικά οι τελευταίοι απαιτούν την κατάργηση αλλά δε μας λένε ότι προτιμότερη για αυτούς είναι η αντικατάστασή της με αυτή ροτ οκτώβρη του 1917. Αυτοί δεν έχουν αγνά κίνητρα.

  Νομίζω ότι από μικρό παιδί οι παρελάσεις δεν με ενοχλούσαν. Ίσως να βαριόμασταν να πάμε το πρωί και να ντρεπόμασταν όταν ξεκινούσαμε αλλά είμασταν περήφανοι όταν τελειώναμε.
  Τώρα για το αν οι στρατιωτικές παρελάσεις κοστίζουν (οι μαθητικές δεν κοστίζουν πέραν της μία απλής ημέρας με μερικές ώρες μαθημάτων), πρέπει να ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά αλλά γιατί τόση υπερβολή πια του να καταργηθούν οι παρελάσεις;

  Ίσως να συμφωνούσα στη κατάργηση των παρελάσεων.
  Δυστυχώς όμως αν είμασταν πολιτισμένοι όσο θέλουμε να διατυμπανίζουμε ούτε θα υπήρχε η κρίση των ΙΜΙΑ πριν 10 χρόνια, ούτε τρομοκράτες δολοφόνους θα είχαμε που να σκοτώνουν ανθρώπους επειδή φορούν μία στολή και έχουν ένα καθήκον κ.τ.λ.
  Οι στρατοί, οι εθνικές συνειδήσεις είναι αναγκαίοι όταν αμυνόμαστε για την πατρίδα, δε μιλάω αφηρημένα για το έθνος αλλά για τη δική μας ύπαρξη. Όταν πάψουν οι εχθροπραξίες και οι άνθρωποι προοδεύσουν σε όλα τα μήκη της γης ναι θα πως ας πάψουν όλες οι παρελάσεις. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά όταν η συνείδηση του ομοίου του ανθρώπου με τον συνάνθρωπό του αναπτυχθεί αμοιβαία στους λαούς. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο δυστυχώς. Μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η σύγχηση της ασφάλειας με την επιθετικότητα των λαών.

  • xdx avatar
   xdx @ σκέψου διαφορετικά 29/10/2009 19:25:58

   Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της 23χρονης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του “Ερυθρού Σταυρού.

 41. χρηστος avatar
  χρηστος 29/10/2009 18:09:32

  Μιά ερωτησούλα νά κάνω?
  Γιατί βρέ παιδιά τόσο μίσος σέ ότι δέν εκπορεύεται από τήν αριστερή "διανόηση", δέν εμπεριέχει διαπιστευτήρια "προοδευτικής" νομιμοφροσύνης ή δέν αναδύει άρωμα "αγωνιστικής" αμφισβήτησης (καί κατεδάφισης)?
  Διαβάζοντάς σας (κάποιους), διαπιστώνω ότι τά έντονα αντιΟΣΦΠ αισθήματα μου, είναι λιγότερο εμπαθή.
  Μήν αρχίσετε τό "στόλισμα" τώρα όλοι μαζί (οί κάποιοι), δέν θά τό αντέξω.
  Αλλωστε μιά ερωτησούλα έκανα.

 42. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 29/10/2009 18:20:00

  Αν τα ελεγε ο Σταθης Ψαλτης σε καποια επιθεωρηση της καρπαζιας θα τα καταλαβαινα.
  Για επιπεδο antinews ομως μαλλον για φτηνο λαικισμο προκειται.

 43. Νίκος avatar
  Νίκος 29/10/2009 18:47:00

  Ναι, ναι, να τα καταργησουμε ολα ρε παιδια. να καταργησουμε και την ελλαδα. αφου καταργουμε την γλωσσα και ολα τα ηθη και εθιμα μηπως και παραξηγηθουν οι απεναντι, οι αναρχοβλαμενοι και οι αλλοθρησκοι λαθραιοι που μας κατακλυζουν. Ρε σεις, δεν εχετε το θεο σας. τετοια εθνικη αναξιοπρεπεια δενε χω συναντησει πουθενα στον κοσμο. ονειροβατειτε σε διεθνιστικους κοσμους. καλον υπνο.

 44. Factorx avatar
  Factorx 29/10/2009 19:00:06

  σε τι αναφέρεσαι συγκεκριμένα αντιλαικιστή;

 45. maria avatar
  maria 29/10/2009 19:11:25

  Παιδιά, να σοβαρευτούμε λίγο, το blog το ανακάλυψα μετά τις εκλογές και το πέρασα για σοβαρό, κυρίως λόγω του ύφους, του λόγου, των επιχειρημάτων και ιδεών των σχολιαστών του. Με αυτό το άρθρο σήμερα, στην αρχή αναρωτήθηκα μήπως μπήκα σε λάθος μπλογκ. ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ???? Αν το να ξεχνάς την παράδοση και την ιστορία σου είναι προοδευτικό, τότε ΔΕΝ είμαι προοδευτική, καλύτερα να ζω στα σκοτάδια του Μεσαίωνα!! Αν για όλα τα δεινά σήμερα ΚΑΙ για την έλλειψη παιδείας και γνώσης της ιστορίας, φταίνε οι παρελάσεις, τι να πω, είμαστε για γέλια! Αν καταργηθούν οι παρελάσεις και ξαφνικά, Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, λυθούν όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τον συντάκτη και τους συμφωνούντες με αυτόν σχολιαστές και επίσης ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΜΑΘΟΥΜΕ εμείς και τα παιδιά μας ιστορία, συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει πατριωτισμός και αισθανόμαστε Έλληνες κάθε μέρα του χρόνου, ε τότε ρε παιδιά τι το καθυστερούμε, να τις καταργήσουμε από ΑΥΡΙΟ κιόλας. Αφού μετά θα ζούμε σε έναν παράδεισο. Σε όσους διαφωνούν με το άρθρο, μην το προσπαθείτε τζάμπα να πείσετε με επιχειρήματα τους διαφωνούντες, η γνώμη μου είναι ότι αυτά τα πράγματα ή τα νοιώθεις ή δεν τα νοιώθεις. Δε γίνεται να μεταδώσεις με λόγια σε μια ήδη διαμορφωμένη προσωπικότητα ένα συναίσθημα...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ maria 29/10/2009 19:16:47

   maria είναι απλό... τα έχουμε παίξει. Θα ξαναγραψουμε την ιστορία. Δεν υπήρξαμε.

   • maria avatar
    maria @ archaeopteryx 29/10/2009 19:32:54

    με συγχωρείς, αλλά δεν κατάλαβα το πνεύμα του σχολίου σου

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ maria 29/10/2009 20:01:28

     και που' σαι ακόμα...

    • davinci avatar
     davinci @ maria 29/10/2009 21:06:50

     Η αληθεια δυστυχως ειναι οτι εχουν μπει διαφοροι εδω μεσα που μαλλον θελουν να ξεφτιλιστει το ΑΝΤΙn...Μαρια κρατα και ας ελπισουμε τουλαχιστον να βλεπει ο κοσμος καποιες αποψεις...γιατι οντως κινδυνευει να χαθει η λογικη τελειως

  • Factorx avatar
   Factorx @ maria 29/10/2009 19:27:26

   Προφανώς δεν διάβασες καλά το άρθρο, ούτε το μπλογκ. Σου είπε κανένας οτι είμαστε σοβαροί; Μουρλοί τελείως είμαστε

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ Factorx 29/10/2009 19:39:24

    Το άρθρο είναι σοβαροφανές. Και απέχει παρασάγγας από το σοβαρομουρλοί που είμαστε. Την συγκεκριμένη δυσαρμονία επεσήμανε η σχολιάστρια.

   • maria avatar
    maria @ Factorx 29/10/2009 19:55:30

    Άλλο μουρλοί και άλλο α-σόβαροι! το πρώτο είναι καλό, το δεύτερο δε θα τολεγα! μια χαρά το διάβασα το άρθρο, απόσο ξέρω δεν είμαι καθυστερημένη!!!
    "Ιράν δεν είμαστε, ούτε η Ρωσία του Στάλιν, ο Ιωάννης Μεταξάς μας άφησε προ πολλού, το πουλί της Χούντας έχει πετάξει, ζούμε εν έτει 2009". Με αυτήν την πρόταση κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Είναι όμως επιχείρημα για κάτι?
    "Για τον γράφοντα λοιπόν, οι παρελάσεις είναι ένα ακόμη κατάλοιπο του ραγιαδισμού μας ως έθνος, αλλά και της αδυναμίας μας να πάμε μπροστά."Δε συμφωνώ, για τους λόγους που ανέφερα ανωτέρω, αλλά και γιατί κατάλοιπα του ραγιαδισμού υπάρχουν κατά τη γνωμη μου πολύ σοβαρότερα της παρέλασης, αν θέλετε να συζητήσουμε κάποια στιγμή για αυτά πως θα καταργηθούν - εξαλειφθούν από τη ζωή μας.
    "Κατά τη γνώμη μου οι παρελάσεις είναι μια αποκρουστική πλευρά ενός κράτους που θέλει να πάει μπροστά αλλά κρατιέται από το παρελθόν του. Φτάνει πια ο… Τζέιμς Πάρις και οι πολεμικές ταινίες του που μας έκαναν εθνικά υπερήφανους στα παιδικά μας χρόνια. Φτάνει πια οι Ελληναράδες που ακούνε ακόμη «εχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή…» και σκέφτονται πώς θα ξεπαστρέψουν τους Αλβανούς."
    Ούτε οι παρελάσεις είναι αποκρουστική πλευρά ενός κράτους, στο κάτω κάτω, όποιος δε θέλει, δε συμμετέχει ή δεν πάει να τις παρακολουθήσει, ΔΕΝ ζούμε σε φασιστικό καθεστώς (ή αν θέλετε αλλιώς, η φασιστική εκδοχή της ζωής μας ΔΕΝ εντοπίζεται στις παρελάσεις. Ούτε φυσικά όποιος παρακολουθεί παρέλαση ή του αρέσει ή δεν τον ενοχλεί, ονειρεύεται πώς θα ξεπαστρέψει τους Αλβανούς.
    "Τιμούμε τους ηρωϊκούς προγόνους μας, αλλά δεν χρειάζονται τέτοιες φιέστες κάθε εθνική επέτειο. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε στα παιδιά μας την πραγματική ιστορία, να τους μάθουμε για τη φρικαλεότητα του πολέμου. Να τους διδάξουμε την ανάγκη να είμαστε Ελληνες κάθε μέρα, όχι όποτε μας βολεύει. Οι άλλοι λαοί που πολέμησαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια δεν ήταν λιγότερο ήρωες."
    Συμφωνώ, αλλά διαφωνώ με τη δεύτερη πρόταση της 1ης περιόδου. Ούτε η παρέλαση είναι ισοδύναμη με μια φιέστα τύπου Ρίο ας πούμε. Οι εθνικές εορτές και μαζί με αυτές οι παρελάσεις αποτελούν για μενα μέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής σε κάποιους ανθρώπους που αγωνίστηκαν. Κι αν εν τέλει σε κάποιους δεν αρέσει η έννοια του αγώνα για την πατρίδα, με αφορμή την μέρα αυτή του χρόνου ας αναρωτηθούν (όλοι ας αναρωτηθούμε) αν αγωνίζονται εκείνοι για κάποια ιδέα -αξία - πιστεύω σήμερα (εκτός της ιδέας της εξασφάλισης του επιούσιου).
    "Φτάνει πια η υστερία. Ας μάθουμε να αγαπάμε την πατρίδα μας και με άλλους τρόπους."
    Συμφωνώ με την δεύτερη πρόταση, διαφωνώ με την πρώτη. Δε μιλάμε για υστερία, μιλάμε για την περίοδο αποϊδεολογικοποίησης και καταβαράθρωσης όλων των αξιών και των συμβόλων. Η συνταγή φυσικά και δεν είναι ούτε η επιστροφή στη χούντα, ούτε στο "ιδανικό" "Πατρίς Θρησκεία Οικογενεια", με τον τρόπο που το εκμεταλλεύτηκαν και συνεχίζουν να το εκμεταλλεύονται κάποιοι. Πολυ σωστά η δεύτερη πρόταση λέει "ΚΑΙ με άλλους τρόπους". Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η παρέλαση δεν είναι εμπόδιο στην εκμάθηση της ιστορίας, ούτε στη σωστή αντίληψη της αγάπης προς την πατρίδα. Και μένουν πάααρα πολλά ακόμη να γίνουν για να δείξουμε κάποτε αγάπη προς τον τόπο μας.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Factorx 29/10/2009 20:03:25

    χαχαχα factorx... λέω να τα παρατήσουμε και να ασχοληθούμε μόνο με ...πατριδογνωσία (αυτή με την καφετιέρα... οι κροκόδειλοι δαγκώνουν)

    • maria avatar
     maria @ archaeopteryx 29/10/2009 20:22:51

     Αν και μου άρεσαν αρκετά από τα σχόλιά σου που έχω διαβάσει ως τώρα (σαφέστατα κολακεία αλλά αλήθεια), μπορείς να μου πεις πού αποσκοπεί η συνέχιση της ειρωνείας, χωρίς αποσαφήνιση συτού που θες να πεις?
     Σου θυμίζω :"...τα έχουμε παίξει. Θα ξαναγραψουμε την ιστορία. Δεν υπήρξαμε."

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ archaeopteryx 29/10/2009 20:29:35

     Μαρία κούλαρε, δεν ειρωνεύεται και δεν γράφει υποτιμητικά, ούτε αυτός ούτε ο Φάκτορας, με τον καιρό θα καταλάβεις και το ύφος και το επίπεδο και θα το απολαμβάνεις, :)

 46. maria avatar
  maria 29/10/2009 19:23:21

  Θα δανειστώ τα λόγια του Δημήτρη από ένα χθεσινό του σχόλιο σε άλλο ποστ, ας με συγχωρέσει, δεν ξέρω τη γνώμη του για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επειδή τα λόγια του με εκφράζουν και θεωρώ καλυτερο το γνήσιο λόγο παρά την κακή ενδεχομένως αντιγραφή του από μένα, παραθέτω ως επιχείρημα στους διαφωνούντες προοδευτικούς αυτούσιο ένα απόσπασμα :
  "Σε μια εποχή λοιπόν που δήθεν υποστηρίζει τη διαφορετικότητα εμείς καλούμαστε να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει από την παράδοσή μας και να σταματήσουμε να είμαστε διαφορετικοί. Και εντείνουμε τις προσπάθειες αποδόμησης των τελευταίων πνευματικών και διανοητικών στηριγμάτων (γλώσσα, θρησκεία, ιστορία, λαϊκός πολιτισμός) που έχουν απομείνει σε αυτόν τον τόπο. Μόνο στην Ελλάδα η άλογη καταστροφή του παλιού, το οποίο ελάχιστοι έχουν κάνει τον κόπο να το μελετήσουν και να το εκτιμήσουν, έχει γίνει συνώνυμο της προόδου. Λες και η παράδοση είναι εξ ορισμού κάτι κακό ή αρνητικό, ένα βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε για να πάμε μπροστά. Ή λες και οι ακατάλληλοι εκπρόσωποι ενός θεσμού συνιστούν από μόνοι τους δικαιολογία για τη διάλυση ολόκληρου του θεσμού"

 47. kanis avatar
  kanis 29/10/2009 19:26:00

  Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
  στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
  αφού η ιστορία σας ανήκει
  σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

  Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις
  το έργο το 'χω δει μη με τρελαίνετε
  το πλοίο των ονείρων μου με πάει
  σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε

  Μένω μονάχος στο παρόν μου
  να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -
  κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
  συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

  Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
  το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
  ξεγράψτε με απ' τα κατάστιχά σας
  στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας

  Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
  στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
  αφού η ιστορία σας ανήκει
  σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

  Μένω μονάχος στο παρόν μου
  να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -
  κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
  συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

 48. Μπόλα Κουϊνακι avatar
  Μπόλα Κουϊνακι 29/10/2009 19:27:28

  Κυρα Μαριω

  σε ενα blog που "το πέρασες για σοβαρό" δεν εναποθέτεις τα σοβαρά σχόλιά σου, ούτε προβάλεις τα σκουπίδια σου...

  Κι ο νοών νοείτω...

  • xdx avatar
   xdx @ Μπόλα Κουϊνακι 29/10/2009 19:48:57

   Ποια είναι τα σκουπίδια που έγραψε η maria?

   • maria avatar
    maria @ xdx 29/10/2009 19:58:54

    Αυτό ακριβώς ήθελα να ρωτήσω και εγώ. Κι αν ακόμη λέω σκουπίδια τότε ή πρώτον αγνόησέ με ή δεύτερον απάντησέ μου με όχι σκουπίδια - σκέψεις δικές σου

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Μπόλα Κουϊνακι 29/10/2009 20:31:19

   εν αντιθέσει με ετούτον...

   • maria avatar
    maria @ B.K.Σ. 29/10/2009 21:28:38

    ευχαριστώ για τη διευκρινιση, απαντάω εδώ και για πιο πάνω, γιατί δεν εμφάνιζε reply στο παραπάνω σχόλιό σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πήρα και τόοοσο βαριά, όσο ίσως φαινόταν από την απάντησή μου. Μπορεί και να έκανα όντως λάθος για την ειρωνεία, ας μου απαντήσει όμως και ο αρχαιοπτέρυξ (δεν εννοώ ότι κακώς μου απάντησες εσύ) τι στο καλό ήθελε να πει ο ποιητής!!

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ maria 29/10/2009 21:56:23

     τίποτα δεν ήθελα να πω, σίγουρα τίποτα ειρωνικό ή αρνητικό για σένα, απλά με άκουσες να μουρμουρίζω στον εαυτό μου ότι έχει αρχίσει και με κουράζει η όχι τόσο ωραία, πιά, πατρίδα μου... Συγγνώμη, έτυχε να είσαι εκεί και να το ακούσεις... φταίνε οι μέρες που μικραίνουν και η παραγωγή μελατονίνης.

 49. Factorx avatar
  Factorx 29/10/2009 20:14:39

  Ρεπορτάζ στο ρεπορτάζ που λένε.

  Εχω ξαναγράψει οτι προσωπικά διαφωνώ με την κατάργηση των παρελάσεων, επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι απειλές και η ανάγκη διατήρησης του εθνικού φρονήματος και άλλα τέτοια. Είναι όμως αυτό σωστό; Ιδίως οταν βλέπουμε να παρελαύνουν με την ευκαιρία των παρελάσεων όλοι εκείνοι που ευθύνονται για την ασυγκράτητη εθνική υποχώρηση των τελευταίων χρόνων; Γι αυτό άλλωστε και δεν αναρτήσαμε κανένα μηνυμα κανενός σε αύτήν την επέτειο

  Ετσι λοιπόν όταν ένας αγανακτισμένος με τις χθεσινές εικόνες συνεργάτης - της αριστερής φράξιας του antinews - μου έστειλε αυτό το άρθρο να το βάλω το έβαλα και μόνο για προβληματισμό.

  Θέλετε τη γνώμη μου; Παλιά, στην παρανομία, εκείνοι που μιλούσαν πρώτοι στην ασφάλεια, με την πρώτη σφαλιάρα, ήταν εκείνοι που το έπαιζαν σταλινικότεροι του Στάλιν. Και ο νοών νοείτο που λένε

  Το Είναι και το Φαίνεσθαι....πάντα.

  (ΥΓ και μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε απο κανέναν δεξιούλη της πλάκας - τι νομίζετε μόνο με τους αριστερούληδες θα τα βάζαμε;)

  • Πονοκέφαλος avatar
   Πονοκέφαλος @ Factorx 29/10/2009 20:21:12

   Ρεπορτάζ στο ρεπορτάζ του ρεπορτάζ. :)

   http://antiparakmi.blogspot.com/2009/10/blog-post_5564.html

 50. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/10/2009 20:51:12

  Kαι η εμπεριστατωμένη απάντηση σε άρθρα-κλώνους περασμενης δεκαετίας.

  Από τον ΝΟΩΝ...ΝΟΕΙΤΩ [φρέσκο σημερινό μετά τα γεγονότα και με την κοπέλα σε πολύ σοβαρή κατάσταση ακόμα. Θυμίζω ότι για τον σεπτό Αλέξη Γρηγορόπουλο, για την κα Κούνεβα ακραιφνείς δεξιοι σχολιαστές στο σάιτ αυτό εξέφρασαν οδύνη και σεβασμό.]

  Πέρασαν 69 χρόνια από το τελευταίο «Όχι» που είπαμε σαν Έθνος.
  Το πληρώσαμε ακριβά, πανάκριβα.
  Σε ζωές.
  Σε πείνα.
  Σε φτώχεια.
  Σε ανέχεια.
  Σε εμφύλια σύγκρουση.
  Σε υπονόμευση του μέλλοντός μας.
  Και όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπήκαν στην ζυγαριά της σκέψης την κρίσιμη στιγμή της απόφασης.
  Με το που ξημέρωσε εκείνη η μαύρη μέρα, χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους με ενθουσιασμό εορτής.
  Και όλοι οι υπόλοιποι, παρόλο το σφίξιμο, παρασύρθηκαν στον ίδιο ενθουσιασμό.
  Και έκαναν την μαύρη ημέρα, κάτασπρη και φωτεινή.
  Τι άραγε επενέργησε στον ψυχισμό τους και αντέδρασαν έτσι;
  Μα τι άλλο, από την ασίγαστη και μοναδική ανά τους αιώνες, αίσθηση της Ελευθερίας.
  Αίσθηση που είχε μετουσιωθεί σε απαραίτητο συστατικό της ύπαρξής μας.
  Και με μοναδικό σύμβολο την Σημαία.

  Μας εκθείασαν πολλοί για αυτήν την ιδιότητά μας, μας έκαναν σημείο αναφοράς.
  Ταυτόχρονα όμως, κάποιοι άλλοι, μας φοβήθηκαν.
  Αυτοί που αιματοκύλισαν την Ευρώπη ηττήθηκαν, συνθηκολόγησαν, πλήρωσαν.
  Αλλά δεν αφανίσθηκαν.
  Όταν άρχισαν να μαζεύουν τα κομμάτια τους, όταν ξαναστήθηκαν στα πόδια τους εμείς ακόμα πολεμάγαμε, όχι αυτούς πλέον αλλά μεταξύ μας.
  Έμελλε, αυτοί που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αντίσταση του «Άξονα» και που πλήρωσαν αναλογικά τα περισσότερα, να μείνουν τελευταίοι στο ισοζύγιο της νίκης.
  Η Ιστορία καθώς γραφότανε, όπως πάντα, από τους νικητές, μας αντιμετώπισε σαν ηττημένους, επειδή κάποιοι άλλοι μας φοβήθηκαν.
  Αυτοί που αιματοκύλισαν την Ευρώπη δύο φορές μέσα στον προηγούμενο αιώνα, είναι σήμερα οι ηγέτες της Ευρώπης.
  Και εμείς που τα δώσαμε όλα τότε, είμαστε σήμερα τα αποπαίδια της Ευρώπης.
  Και το χειρότερο είναι ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.
  Δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο στην άνιση και Ιστορικά άδικη μεταχείρισή μας.
  Η Εθνική ανάταση που προκάλεσε το τελευταίο «Όχι», κατέληξε σε συνεχές γονάτισμα μέχρι σήμερα.
  Τα πόδια της Ελλάδας που περπατούσε, έγιναν γόνατα που μπουσουλάνε.
  Σταματήσαμε προ πολλού να λέμε Όχι.
  Σταματήσαμε προ πολλού να φέρνουμε αντίρρηση και αντίσταση.
  Σταματήσαμε προ πολλού να διεκδικούμε την Ελευθερία της ατομικής και συλλογικής μας ύπαρξης.
  Σταματήσαμε να σηκώνουμε την Σημαία μέσα μας.
  Αλλάξαμε σύμβολα;

  Παραμονή της επετείου, κάποια κατακάθια μίας ανύπαρκτης ιδεολογίας, κάποια κατακάθια μίας βλεγδυρής νοοτροπίας, που το μόνο που δηλώνει πλέον είναι φωτιά παντού, και που αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε τίποτα υγιές, που η χειρότερη ασθένεια έχει καταφάει από τόσο νωρίς τα σωθικά τους και που λέγεται ηθική της μη ύπαρξης (στα νεοελληνικά…δεν υπάρχει), και βλέπουν το μέλλον της ζωή τους μέσα από το πρίσμα της μηδενιστικής αντίληψης και των αδιεξόδων.
  Καθοδηγούμενοι από σύγχρονους ναζιστές, που φορώντας τον μανδύα της ιδεολογικής επανάστασης, καλύπτουν το απεχθές και σκοτεινό πρόσωπό τους ενώ οπλίζουν χέρια αμούστακων παιδιών σκορπώντας αίμα και τρόμο.
  Χτυπάνε συμβολικά συν-πολίτες τους, που δεν ντρέπονται για την ιδιότητά τους και δεν κρύβονται, διότι δεν όλοι ίδιοι.
  Και μετά τρέχουν να κρυφτούν, όχι επειδή είναι αντάρτες και μόλις έπληξαν τον εχθρό, αλλά επειδή νοιώθουν, και είναι, αρουραίοι που τρέχουν να γλιτώσουν την πλημμυρίδα της οργής που θα έπεφτε πάνω τους.
  Δεν αντέχουν να σταθούν και να υπερασπιστούν το έργο τους.
  Το έργο τους στάζει αίμα.
  Αίμα, που πατάνε πάνω του και αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην προσωπική τους διαδρομή σε αυτήν την ζωή.
  Πως γίνεται σε αυτήν την κρίσιμη ώρα της ζωής τους, την στιγμή της απόφασης ποιον δρόμο να διαλέξουν, να βρίσκονται μπροστά τους μόνο οι μανδύες;
  Πως γίνεται να απέχει εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο Λόγος, η Μνήμη, και η στενάχωρη εικόνα του άπλετου Αίματος που έχει ήδη χυθεί;
  Ποιος στέρησε από αυτά τα παιδιά την κρίση και την επιλογή;
  Ποιος άλλαξε τα σύμβολα και τους συμβολισμούς;
  Ποιος δεν τους αφήνει να συνειδητοποιήσουν ότι σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για άλλη μία φορά;
  Ποιος είναι σε θέση να τους καταδείξει ότι ο δρόμος που βαδίζουν είναι χωρίς γυρισμό;
  Ποιος είναι αυτός που θα τους επιβάλλει την τιμωρία που τους πρέπει ως συνέπεια των πράξεών τους;
  Ανάληψη ευθύνης είναι άγνωστη λέξη για αυτούς.
  Αναλώνεται σε ένα κείμενο, μία προκύρηξη που προσπαθεί να δικαιολογήσει ανομολόγητες πράξεις.
  Οι αντάρτες της Ιστορίας δεν έβγαζαν προκυρήξεις.
  Αυτοί που σκόρπαγαν φυλλάδια προπαγάνδας ήταν πάντα οι μοχθηροί.
  Ποια είναι η Σημαία τους;

  Θυμάμαι στα παιδικά και γυμνασιακά μου χρόνια τις λίγες φορές που παρήλασα στο σχολείο.
  Κατά την ώρα της παρέλασης προσπαθούσα να είμαι στητός.
  Δεν θυμάμαι τι ακριβώς με οδηγούσε σε αυτήν την στάση, αλλά θα την θυμάμαι πάντα μετά λόγου γνώσης.
  Σήμερα οι παρελάσεις άρχισαν να μην είναι της μόδας.
  Κοστίζουν λένε, και είναι περιττές.
  Χαλάνε την άσφαλτο τα μηχανοκίνητα, οι φαντάροι το βλέπουν σαν αγγαρεία, και οι μαθητές επιδεικνύονται παρά παρελαύνουν.
  Τις Σημαίες δε, που κυματίζουν δεν τις προσέχει κανείς.
  Καλύτερα, λένε, να μαζευόμαστε σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου θα υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα με αναφορές εικόνας και ήχου.
  Καλύτερα, λένε, να μάθουμε την Ιστορία μας πιο σωστά για να θυμόμαστε πιο καλά.

  Μα αυτό συμβολίζει και η παρέλαση.
  Την έκφραση ευγνωμοσύνης στην Ιστορία που μας κατέγραψε στις κορυφές.
  Την εορτή του θανάτου των προγόνων μας.
  Την ανάδειξη των συμβόλων, ορατών τε και αοράτων.
  Την συνεύρεση με σκοπό την θέαση ενός στοιχισμένου λαού και όχι υποταγμένου, έστω και για λίγες ώρες, έστω και με ενδυματολογικούς κανόνες της εποχής μας, ακόμα και αν πάμε για καφέ μετά.
  Την αναπαράσταση του ξεχύματος ενός λαού που πήγαινε στον πόλεμο με τραγούδι και ενθουσιασμό.
  Το βάδισμα της Σημαίας στους δρόμους.
  Γιατί δεν τα θέλουμε πλέον;
  Τόσο πολύ προσβάλουν την αισθητική κάποιων;
  Τόσο ανούσια τα θεωρούν;
  Τι ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά;
  Νομοτελειακή παρακμή η "ιδιόχειρη" αυτοκτονία

 51. Βιλχελμ avatar
  Βιλχελμ 29/10/2009 21:01:07

  αλλεναρε

  του την ειπες του Φακτορα

  καλοοοοοοοοο

  συναδελφικούς χαιρετισμους

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Βιλχελμ 29/10/2009 21:22:07

   Αυτή είναι δική σου ερμηνεία. Πριν από λίγο είδα το κομμάτι και θεώρησα ότι πρέπει να αναρτηθεί. Ο Φάκτορ δεν ενοχλείται. Θέλει την αντιπαράθεση.
   Πολύ ευγενικά όμως και για τελευταία φορά θα σου έλεγα να κόψεις το αλλεναρε. Έχεις γίνει κουραστικός.

   • Kurosaki Ichigo avatar
    Kurosaki Ichigo @ αλλενάκι 29/10/2009 22:01:01

    Ε μα κι εσύ που πας με ψευδώνυμο «αλλενάκι». Βγάζει μια δροσιά, ένα ροζουλί κατι τοις με φόντο ανθισμένες αμυγδαλιές, κάνοντας ερωτικό οξύμωρο με τη βαρύτητα των επισημάνσεων σου και κολάζει, οδηγώντας μερικούς σε παροξυστικές παρεκτροπές

    Έχουμε πει χίλιες φορές οτι αυτή η χώρα πρέπει να επενδύσει σε τουρισμό, πολιτισμό και παιδία. Μέχρι τώρα και στα τρία αυτά σημεία τα έχουμε κάνει θάλασσα γιατί τα μεταχειριζόμαστε ασεβώς και χοντροκομμένα.
    Σε μια ακόμη τέτοια χοντροκομμένη αντιμετώπιση διολισθαίνουμε αναφορικά με τις ιστορικές μας μνήμες, αγώνες και θυσίες, μέσω των παρελάσεων. Πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να καταργηθούν αφού όμως πρώτα θα έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε φαινόμενα όπως αυτά μαθητών που απαντούν άλλα αντί άλλων στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ιστορικά γεγονότα, αλλά κι αφού θα έχουμε καταφέρει να αναπτερώσουμε το γενικότερο ηθικό του έθνους.
    Γιατί μέχρι στιγμής έχουμε επαναπαυτεί στην λογική «από το τίποτα, τουλάχιστον ας έχουμε τις παρελάσεις». Με αποτέλεσμα να έχουμε λιμνάσει μέσα στη μούχλα της ιστορικής μας απαξίωσης και πολιτισμικής απραξίας. Κι έχουμε παθητικά αφήσει εξ’ ολοκλήρου την καθημερινή υπεράσπιση των ιστορικών κατακτήσεων και εθνικών μας αξιών σε ανθρώπους ποιοτικού επιπέδου σκουληκαντέρας. Που παραπέμπουν περισσότερο σε «οπαδό» παρά ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη.

    • Kurosaki Ichigo avatar
     Kurosaki Ichigo @ Kurosaki Ichigo 29/10/2009 22:39:50

     Δεν ξέρω πως σας φαίνεται εσάς η νέα μου φορεσιά αλλά σε σχέση με το παλαιότερο "Ξένος Δάκτυλος" το βρίσκω πιο ενδιαφέρον και κομψότερο.

     Υ.Γ) Αλλενάκι δεν ήθελα να σε προσβάλω.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Kurosaki Ichigo 29/10/2009 22:44:00

     Ξένε Δάκτυλε έχω καταλάβει ότι είσαι εσύ από την ανάρτηση που έκανες για το κάπνισμα που παρέθεσες το κείμενο. Αλλά δεν βρίσκεις ότι ξέφυγες από τη συζήτηση της ανάρτησης;
     Φιλικά.

    • Kurosaki Ichigo avatar
     Kurosaki Ichigo @ Kurosaki Ichigo 29/10/2009 22:52:49

     Στην εισαγωγή του σχολίου ίσως, στην αμέσως επόμενη παράγραφο όμως το τρένο μπήκε κανονικά στις ράγες της ανάρτησης.

 52. anagnostis avatar
  anagnostis 29/10/2009 21:44:28

  Μπράβο στους Φάκτορες. Για μια ακόμα φορά το Αντινέα αποδεικνύει οτι είναι ελεύθερο φόρουμ ιδεών. Και κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερα να μην κάνουν παρελάσεις, αλλά προελάσεις. Και να δώσουν τα χρήματα που σπαταλούν για μεταξωτες κορδέλες για να αγοράσουν πυρομαχικα για τα Λέοπαρντ και συστήματα αναγνώριση φιλίων και εχθρών για τα F16. Αντιολαμβάνεστε για τι χώρα μιλάμε;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ anagnostis 29/10/2009 21:53:14

   χμμμ... ακούω ότι τα F18 παίζουν τώρα...

 53. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/10/2009 22:09:45

  Eσύ "Kurosaki Ichigo" είσαι η αστυνομία των νικ;

 54. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2009 22:13:56

  Ichigo is a 15-year-old who attempts to cultivate a detached image, for which he keeps his eyebrows constantly furrowed. Ichigo has natural orange hair, a fact that annoys many bullies in his school, who constantly pick fights with him.Ichigo claims that he does not care what others think and seems to enjoy fighting the bullies. Ichigo has been friends with Tatsuki Arisawa since he was young when he trained karate at the same dojo as her.

  κοινώς, χ.ψ.α. σε πλασματικό πεδίο, μην άγχεσαι... εξ άλλου δηλώνει ...15χρονος

 55. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 29/10/2009 23:09:42

  Αντιλαμβάνομαι τις παρελάσεις ως πολιτισμικό μας στοιχείο και, επομένως, δεν με ενοχλούν καθόλου. Έτσι, η παρέλαση για τον μέσο άνθρωπο, ιδιαίτερα δε στις επαρχίες, είναι μια "διαφορετική" μέρα, όπου όλοι κοινωνούν σε ένα κοινό μήνυμα - στο μίνιμουμ έστω μιας ιστορικής μνήμης - και μέσω αυτού επικοινωνούν άμεσα και χαρούμενα, σπάζοντας τη μονοτονία της καθημερινότητας : η αργία, η γιορτή, η μπάντα, η νεολαία, οι στολές, οι γονείς, το μελίσσι από πιτσιρίκια, οι εκπαιδευτικοί, τα σεβάσμια ζευγάρια τρίτης ηλικίας, οι φωτογραφίες και αμέσως μετά, οι βόλτες, οι καφέδες, οι συναντήσεις φίλων και γνωστών - ένας ολόκληρος "ζωντανός" κόσμος πολύβουος και πολύχρωμος που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά. Στην γκρίζα επανάληψη της μίζερης ρουτίνας, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να καταργηθούν δύο "διαφορετικές", γλυκές μέρες που αντανακλούν τόσες ωραίες εικόνες, αισθήματα και συναισθήματα.

 56. aris53m avatar
  aris53m 29/10/2009 23:50:39

  ρε μπας και έχει δίκαιο ο αρθρογράφος?

  Εμένα μου αρέσουν ρε παιδί μου οι παρελάσεις. Βγαίνουμε και καταχειροκροτούμε τα τάνκς τα αεροπλάνα τις ένοπλες δυνάμεις και όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το FIR Αθηνών μούγγα στην στρούγγα.

  ρε μπας και έχει δίκαιο ο αρθρογράφος?

 57. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/10/2009 00:14:29

  Και μόνον πού ο συντάκτης τού άρθρου χρησιμοποιεί στιχάκια(Ο Μπίρμαν στιχάκια έγραφε και ήταν ένας μετριότατος στρατευμένος ποιητής οπως και στον Τριπολίτη κατασκεύασαν εναν παρόμοι ΄Μύθο'))πού μελοποίησε ο Μικρούτσικος μού φτάνει γιά εισαγωγή.
  Το κείμενο είναι αντιγραφή τής Κουλούρη πού τής πήρε συνέντευξη η ελευθεροτυπία..
  Ποια ειναι η Κουλούρη..??
  Μά τής παρέας Λιάκου,Ρεπούση και λοιπών ΄συγγενών΄...
  Το πρόβλημα δέν είναι οι παρελάσεις ,αυτές καθ΄εαυτές,αλλά οτι κάθε χρόνο εμφανίζονται οι διάφοοροι εθνομηδενιστές και μέ ΑΦΟΡΜΗ την παρέλαση διδάσκουν τήν Λήθη.
  Στο σχολειό τού γιού μου(Δημόσιο)οι δασκάλες του τού είπαν πώς ΄στίς 28 Οκτωβρίου η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον Πόλεμο΄...
  Κατι παρόμοιο έγραψε και ο Κασσιμάτης (παλιά Πανδώρα στο Βήμα)στην Καθημερινή..
  Το θεμα δεν είναι οι παρελάσεις,αλλά το οτι οι διάφοροι που θεωρούν εαυτούς πολύ ΄προχωρημένους΄γιά να αντέχουν την Ελλάδα,μέ αφορμή τις Παρελάσεις ,σέ κάθε επέτειο χύνουν χολή..
  Θέλουν να διαγραφεί η λέξη Αντίσταση και Επανάσταση απο την συλλογική μνήμη..
  Ξεκινάνε απο το 21 και τήν ΄τρομοκρατία΄πού ασκούσε ο Κολοκοτρώνης στούς φτωχούς Τουρκους(Κωστόπουλος-Ιός,που το μετέφερε αυτούσιο ο Μιχας στην Ελευθεροτυπία)και φτάνουν στήν επέτειο τού ΟΧΙ ,όπου αντί να ασχοληθούν,μέ την αντίσταση στον Κατακτητή ,ασχολούνται με τήν Παρέλαση..
  Οι Τύποι πυροβολάνε κατ΄ευθείαν στο Μυαλό.
  Και το χειρότερο πώς παριστάνουν και τούς αριστερούς...
  Σε λίγο θα θεωρούν τον Αδόλφο ΄αγνό αγόρι΄τής Παγκοσμιοποίησης,που ήθελε να ΄ενώσει΄τούς Λαούς και τούς δοσίλογους ΄λογικούς πολίτες τής Ελληνο-Ναζιστικής Φιλίας΄....
  ΄Πουλάνε Πατρίδα΄χρόνια οι Ακροδεξιοί να ΄πουλάνε την Πατρίδα΄και μάλιστα χαρίζοντάς την στην Ακροδεξιά οι ΄αριστεροί΄πάει πολύ.
  Σιγά που τους νοιάζει η παρέλαση..
  Η Λήθη στην Αντίσταση τούς νοιάζει.............

 58. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/10/2009 02:34:01

  Αλήθεια ο αρθρογράφοε τι γνώμη είχε για τις μνημειακές παρελάσεις της πάλαι ποτέ Σοβιετίας;
  Εδώ, ή κάνει χιούμορ ή είναι ταλαίπωρος που λόγω φυσικής μειονεξίας δεν έλαβε ποτέ μέρος σε εορταστική τελετή.
  Και συμπλεγματικά προσπαθεί να γελοιοποιήσει/απαξιώσει μια διαδικασία στην οποία δεν έχει θέση.

  Κι αυτή η κακομοιρίστικη λύπηση : "τα καημένα τα φανταράκια" που ταλαιπωρούνται.
  Τα φανταράκια είναι οι νεαροί άνδρες οι οποίοι θα παραλάβουν αύριο τη χώρα. Θα τη λειτουργήσουν, θα αναλάβουν θέσεις, θα είναι ίσως αυτοί που κάθονται πάνω στην εξέδρα. "Αμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρωνες".

  Τελικά το μεγαλύτερο έγκλημα της χούντας είναι ότι προκάλεσε τη Μεταπολίτευση που έφερε κυρίαρχη την αρρωστημένη ρητορική της Ήττας.

  • donaE avatar
   donaE @ Προφήτης 30/10/2009 11:18:58

   Και εγω που ειχα θεση παραστατριας συνηθως ,εχω να θυμηθω πως το αλλο κοριτσακι εκλαιγε που βαλανε εμενα δεξια και οχι αυτο.Και οτι εγινε ολοκληρο θεμα στο σχολειο με την μαμα του που ειχε μεσο.
   Δεν ειναι ολα τοσο αγγελικα φτιαγμενα ουτε στις παρελασεις ουτε στους 'απλους' ανθρωπους.
   Το ζητημα ειναι να υπαρχει ουσια.
   Μονο με τα συμβολα δεν σωζεται η κατασταση.

 59. maria avatar
  maria 30/10/2009 02:47:18

  "Τελικά το μεγαλύτερο έγκλημα της χούντας είναι ότι προκάλεσε τη Μεταπολίτευση που έφερε κυρίαρχη την αρρωστημένη ρητορική της Ήττας."

  Παρα πολυ σωστο

 60. Α. Ψάλτης avatar
  Α. Ψάλτης 30/10/2009 03:36:35

  Είχα σκοπό να μην απαντήσω εγώ προσωπικά στα σχόλια όσων μου επιτέθηκαν με σφοδρότητα γιατί τόλμησα να γράψω την άποψή μου για τις παρελάσεις. Ομως, δεν μου μένει και πολύς αέρας από όσα ξεστόμισαν εναντίον όλοι όσοι έχουν εμφανείς αντιφάσεις στην ίδια τους τη ζωή. Από τη μια δεν επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο ελεύθερο να πει τη γνώμη του για ένα γεγονός, που επιλέγει μάλιστα ένα πραγματικά ελεύθερο φόρουμ ιδεών και από την άλλη οι ίδιοι θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους με τρόπο ορισμένες φορές εντελώς φασιστικό.

  Θα συμφωνήσω με την άποψη μιας φίλης που λέει πώς αυτά τα πράγματα είτε τα νοιώθεις είτε δεν τα νοιώθεις.

  Ε, λοιπόν εγώ αγαπητοί συνομιλητές μου δεν τα νοιώθω. Προσοχή, όμως: Δεν νοιώθω όλη αυτή την φολκρορική εικόνα με τις σημαίες και τα εμβατήρια, με τους καημένους τους πολιτικούς να συνωστίζονται στις εξέδρες και μετά στα μικρόφωνα να κάνουν τις ίδιες ξύλινες δηλώσεις περί του αξιόμαχου του στρατού.

  Δεν αισθάνομαι παρά αηδία όταν ξέρω ότι κάποιοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το περίφημο εθνικό φρόνημα και περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάποιοι χιλιάδες συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη 330 ευρώ το μήνα, κάποια δύσμοιρα παιδιά των stage «φιλάνε κατουρημένες ποδιές» όπως έλεγε και η μάνα μου, για 400 ευρώ.
  Από την άλλη σιχαίνομαι να σπαταλώνται τόσα εκατομμύρια για να ανυψωθεί το ηθικό μας και από την άλλη αν πας στα στρατόπεδα καταλαβαίνεις πόσο αξιόμαχος είναι ο στρατός μας.

  Γνωρίζετε μήπως ότι έχουν αγοράσει ολοκαίνουργια τανκ Λέοπαρντ, πραγματικές πολεμικές μηχανές (έτσι για όσους τη βρίσκουν με το στρατό) και δεν έχουμε αγοράσει πυρομαχικά, επομένως αν σκάσει αυτή τη στιγμή πόλεμος θα βάζουμε στα κανόνια τους πέτρες;

  Και το κυριότερο για μένα: Φυσικά δεν θα λυθούν όλα αν καταργηθούν οι παρελάσεις. Δεν ελπίζω να αλλάξει η Ελλάδα αν δεν έχουμε όλες αυτές τις χαζο-επετείους. Αν θέλετε δεν ελπίζω ότι μπορεί να αλλάξει με τίποτε αυτή η χώρα. Θα έχει κερδίσει, όμως ένα πράγμα. Δεν θα ποτίζει τα παιδιά μας με ανόητες εθνικοπατριωτικές, ψεύτικες ως επί το πλείστον ιστορίες.
  Υπάρχει και κάτι ακόμη. Αυτό που εσείς με ανατριχίλα λέτε «παράδοση» που δεν πρέπει να ξεχνάμε εγώ το λέω οπισθοδρόμηση, το λέω επιστροφή στο παρελθόν γιατί δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να μηρυκάζουμε την ιστορία μας, να μιλάμε με στόμφο για τους ήρωές μας επειδή είμαστε μια γενιά βολεμένη που με την πρώτη στραβή κάνουμε τις κότες. Συμφωνώ απόλυτα με τον φάκτορα, ότι στην ασφάλεια οι πρώτοι που υπέγραφαν δήλωση ήταν όσοι το έπαιζαν σταλινικότεροι του Στάλιν.

  Ας αφήσουμε λοιπόν τους ήρωές μας θαμμένους κι ας τους θυμόμαστε μόνο όταν πρέπει να γίνουμε και εμείς ήρωες, όχι σε τίποτα πολέμους, αλλά στον καθημερινό αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο που ζούμε, να φτιάξουμε μια ρημάδα Ελλάδα λίγο καλύτερη, που να θυμίζει εν πάσει περιπτώσει έστω κι αχνά το ένδοξο παρελθόν μας.

  Θέλετε να με πείτε αριστερούλη, αριστεριστή, μεταπολιτευτικό κομπλεξικό όπως ο Δ. Ψάλτης; Με για σας με χαρά σας. Εγώ αυτός είμαι, εσείς αυτοί είστε. Εμείς, πάντως στο antinews χαιρόμαστε που έχουμε συνομιλητές που εκφράζουν την άποψή τους με τόση δύναμη και με ομολογουμένως καλά επιχειρήματα.

  Αλλά δεν θα με αλλάξετε...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Α. Ψάλτης 30/10/2009 08:09:40

   Αγαπητέ κ. Ψάλτη,

   Μια ερώτηση μόνον: θεωρείτε θεμιτό τον αντίλογο στη γνώμη σας ή όχι;

   • Factorx avatar
    Factorx @ Blimblomblim 30/10/2009 12:32:32

    Blimblomblim: μην πουλας λογική αμφιθεάτρου εδω μέσα. Προβλήματα αντίληψης έχεις; Όταν εγώ ανεβάζω κομμάτι με το οποίο διαφωνών, αλλά θεωρώ την λογική του συζητήσιμη, εσυ μας πουλάς μαγκιές δημοκρατικές; και θα σου θυμήσω κάτι που έγραα παλαιότερα: την Δεξιά την κατέστρεψαν οι ανόητοι με τα πουλιά και τις παρελάσεις. Δεν το καταλαβαίνεις; Θα σου το εξηγήσω: την ενοχοποιήσαν

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Factorx 30/10/2009 12:40:15

     Απλώς επισημαίνω τη λάθος λογική του αρθρογράφου να μην ασχολείται με αυτά που γράψαμε και να επιμένει ότι τον είπαμε κομπλεξικό κλπ. Νομίζω ότι εγώ τουλάχιστον δεν τον έκανα αυτό. Είπαμε ένα σωρό πράγματα και δεν ασχολήθηκε, μόνον απαξίωση. Ε, αυτό δεν το δέχομαι. Αυτό είναι η λογική αμφιθεάτρου.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Factorx 30/10/2009 12:43:47

     Μπα, η δεξια στην Κυπρο καταστραφηκε απο λαικοδεξιους ανεγκεφαλους.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Α. Ψάλτης 30/10/2009 10:53:13

   "Ψεύτικες ως επί το πλείστον" κε Ψάλτη είναι οι ιστορίες αυτές;
   Οι ιστορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και των οποίων αδιάψευστοι μάρτυρες είναι οι εκατόμβες πεσόντων και εκτελεσθέντων, δικών μας και υποθέτω και δικών σας προγόνων, είναι ψεύτικες;
   Η κα Φιλιώ Χαϊδεμένου, η Ελληνίδα Μικρασιάτισα, που επί μισό και πλέον αιώνα πάλευε μόνη της εναντια στην εχθρική θέληση του τούρκικου κράτους για να κατορθώσει στο τέλος να υψώσει μια στήλη στα Ελληνικά Μικρασιάτικα πατρογονικά χώματά της, διηγείτο ψέματα;
   Το κομμάτι αυτό γης όπου πατάμε και ο ευρύτερος Ελλαδικός χώρος είναι διάσπαρτα από τάφους από την πολύ πρόσφατη Εθνική Αντίσταση, από το Μακεδονικό Αγώνα (100 χρόνια είναι ένα κλάσμα ιστορικής στιγμής) και σεις μας προτρέπετε "να αφήσουμε τους ήρωές μας θαμμένους" εκεί που βρίσκονται και να προχωρήσουμε χωρίς ιστορικό μίτο, με Tabula Rasa αντί για μνήμη στην πρόσληψη της Νέας Εποχής;
   Χωρίς τις "χαζοεπετείους" όπως τις αποκαλείτε;
   Προσωπικά κε Ψάλτη τιμώ τις δικές μου "χαζοεπετείους", δλδ τις ημερομηνίες θανάτου όλων των νεκρών μου, και τις ημέρες εκείνες [αλλά και πολλές άλλες] "συνομιλώ" αυτόματα μαζί τους. Και τηρώ αυτά που οφείλω να τηρήσω, σύμφωνα πάντα με τις δικές τους επιθυμίες. Αν ξεχαστώ, άνθρωπος είμαι, λόγω φόρτου εργασίας και καθημερινότητας ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι και πολύ καλά μετά.

   Αυτές οι "χαζοεπέτειοι" που τόσο ελαφρά προσπεράσατε, λοιδωρήσατε και προτρέπετε να εξαλειφθούν, είναι η συλλογική μας "συνομιλία" ως Ελλήνων μόλις 2 φορές το χρόνο με αυτούς έδωσαν σε σας και σε μας την ευκαιρία να μπορούμε να εκφραζόμαστε από αυτό το βήμα σήμερα και να τους αμφισβητούμε κι' από πάνω!

   Αηδία για την παρακμή που μαστίζει τη χώρα πολλοί αισθάνονται. Δεν έχετε το αποκλειστικό προνόμιο. Ας μάθουμε όμως να ξεχωρίζουμε το Μεγάλο και το Υψηλό από το περιττό και το άθλιο.

  • maria avatar
   maria @ Α. Ψάλτης 30/10/2009 16:59:51

   αν αντί για το αρχικό άρθρο γράφατε αυτά, νομίζω ότι πολύ λιγότεροι θα διαφωνούσαν και σίγουρα όχι με τόσο έντονο τρόπο όσο τώρα. Εννοείται ότι σε κάθε λογικό άνθρωπο προκαλούν αηδία οι δηλώσεις πολιτικών ή άλλων υποκριτών. Εννοείται ότι είναι κρίμα να σπαταλώνται χρήματα για πάρα πολλά άχρηστα πράγματα (δεν εντάσσω τις παρελάσεις σε αυτά, αν και δεν γνωρίζω πόσα χρήματα δαπανώνται δεν πιστεύω ότι είναι πολλά) τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα προς το ζην. Με τα νούμερα επιτρέψτε μου να διαφωνώ, πιστεύω ότι είναι πολύ σχετικός ο όρος κάτω από το όριο της φτώχειας", π.χ. ξέρω πολλά παραδείγματα ανθρώπων που βγάζουν αρκετά ή ακόμη και προκλητικά καλά λεφτά και παρόλα αυτά κλαίγονται ότι δεν τους φτάνουν, συνεχίζοντας να είναι θύματα του υπερκαταναλωτισμού της εποχής μας (του οποίου λίγο ή πολύ όλοι είμαστε θύματα). Όντως προκαλεί αηδία η δαπάνη τόσων εκατομμυρίων, όχι για τις παρελάσεις, αλλά πιο σημαντικό για τα αμυντικά - εξοπλιστικά προγράμματα (και για το φαγοπότι πολλών εντός του παιχνιδιού) και ο στρατός μας να είναι παρόλα αυτά, απ όσο ξέρω για τα πανηγύρια. Συνεχίζω να πιστεύω όμως ότι το πρόβλημα (άρα ούτε και η λύση για όλα αυτά) δεν είναι ούτε οι παρελάσεις, ούτε καν η προμήθεια εξοπλισμού. Πρόβλημα οργάνωσης ναι, πρόβλημα βούλησης πολιτικής και όχι μόνο ναι, πρόβλημα κοινωνικής υποκρισίας (ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί, αλλά εμείς οι κατακαημένοι είμαστε αγνοί αμόλυντοι και άσπιλοι, ενώ οι ίδιοι είμαστε που τρώμε όποτε μπορούμε, που δεν καταγγέλλουμε την παρανομία, που ψηφίζουμε τους ίδιους, κλπ κλπ).
   Όχι η θυσία κάποιων στο παρελθόν δεν είναι ανόητος εθνικοπατριωτισμός ούτε ψεύτικη ιστορία, είναι γεγονός. Ότι στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν κάποιοι μύθοι επίσης. Το δεύτερο δεν αναιρεί το πρώτο.
   Η παράδοση δεν είναι ανατριχιαστική είναι τμήμα της ιστορίας, του πολιτισμού κάθε λαού. Αλλο σεβασμός στην παράδοση, γνώση της ιστορίας και των τραγικών λαθών που συνέβησαν και συναγωγή συμπερασμάτων - διδαγμάτων από αυτά, αποφυγή επανάληψής τους στο μέλλον άλλο στείρα αναφορά στο παρελθόν χωρίς κανένα όραμα για το μέλλον. Η προγονοπληξία εμποδίζει το μέλλον και όχι ο πατριωτισμός ούτε η παράδοση. Η στενομυαλιά και όχι η γνώση της ιστορίας ή οι ημέρες μνήμης. Η πίστη στο κλισέ 'όταν χτίζαμε τον Παρθενώνα, οι άλλοι ήταν σκαραφαλωμένοι στα δέντρα".Το ότι κάποτε οι αρχαίοι Ελληνες χτίσαν τον Παρθενώνα μπορεί να μας προκαλεί και θαυμασμό και λύπη για τα (ανύπαρκτα? λίγα? λιγότερα απ'όσα θάπρεπε?) επιτεύγματά μας σήμερα. Ούτε τα όσα έγιναν στο παρελθόν από τους αρχαίους ή νεότερους προγόνους μας αποτελούν άλλοθι για το κακό παρόν. Και τελικά η προγονοπληξία και ο ψευτοπατριωτισμός αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για το σήμερα, γιατί όλοι μας αν είμαστε αληθινά πατριώτες, πρέπει να κάνουμε έμπρακτα κάτι καλό για τη χώρα μας ΣΗΜΕΡΑ. Σε αυτό όμως δεν πρόκειται να βοηθήσει ούτε η κατάργηση των παρελάσεων, ούτε η κοροϊδία του παρελθόντος.
   Τελικά στο συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει συμφωνούμε, όπως πιστεύω και αρκετοί άλλοι. Όσον αφορά την ελευθερία απόψεων, αυτή είναι μάλλον δεδομένη και γιαυτό εδώ έχουν γραφεί ένα σωρό απόψεις, ακόμη και τελείως αντίθετες. Το να κατακρίνεις την άποψη κάποιου άλλου όμως δεν αναιρεί την ελευθερία του να τη λέει, πολλώ μάλλον να την πιστεύει. Κι αν εγώ τώρα πιστεύω πως το ότι καταλήγουμε σε ίδιο συμπέρασμα αλλά από άλλη ενδιάμεση διαδρομή κατά τη γνώμη μου οφείλεται στη σύγχυση κάποιων αιτίων με κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να διαφωνείτε.

 61. χρηστος avatar
  χρηστος 30/10/2009 11:21:49

  Διαβάζοντας τά σχόλια τών αντιρρησιών παρέλασης, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό πού τούς τή δίνει περισσότερο, είναι οί φασίζουσας (κατ' αυτούς) απόχρωσης εικόνες τών καημένων φανταρακίων καί τών ταλαίπωρων μαθητουδίων πού υποχρεώνονται υπό τούς ήχους εμβατηρίων, νά παρελάσουν μέ βηματισμό (πιό πειθαρχημένο τά καημένα, πιό χύμα τά ταλαίπωρα) καί θέλοντας νά συμβάλλω (ειλικρινά) στήν άμβλυνση τών αρνητικών αυτών συνειρμών, τούς οποίους αναλογιζόμενοι (οί αντιρρησίες), προτείνουν τήν κατάργηση τού ειδεχθούς αυτού θεσμού, θά υπενθυμίσω τήν αυτοδίκαιη, αυθόρμητη καί ενθουσιώδη συμμετοχή σ' αυτή τή φασιστική, εθνικιστική καί οπισθοδρομική "αηδία", τών βετεράνων τής Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ - ΕΛΑΣ καί ΕΠΟΝ (επιτέλους τελεία).
  Καί μάλιστα μέ (όσο τό επιτρέπει η ηλικία τους) βήμα καί Εθνική (μπλιάχ) έξαρση.
  Καί υπό τούς ίδιους ήχους τών ίδιων εμβατηρίων.

  Φιλικά

 62. Α. Ψάλτης avatar
  Α. Ψάλτης 30/10/2009 12:27:43

  Η απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη και σε όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη. Η κριτική και η διαφορετική άποψη είναι απόλυτα θεμιτή. Άλλωστε γι’ αυτό στήσαμε αυτό το φόρουμ, όχι για να γίνουμε πλούσιοι. Δεχτείτε λοιπόν και τη δική μου άποψη και μη με πετροβολείται...

  Υ.Γ. Έκρηξη με πέντε τραυματίες σε στρατόπεδο της Κομοτηνής την ώρα της συντήρησης άρματος μάχης. Αυτή είναι η τελική απάντησή μου περί του αξιόμαχου, των χρημάτων που σπαταλώνται σε παρελάσεις, των πολιτικών που έχουν αφήσει το στρατό να διαλύεται. Πηγαίνετε να πείτε στις μανάδες αυτών των παιδιών για... Ήττες και Μεταπολίτευση...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Α. Ψάλτης 30/10/2009 12:48:30

   Αν είναι θεμιτή, τότε γιατί μας απαξιώνετε τόσο πολύ όσους απαντήσαμε; Δεν είδα να σας επιτεθεί κάποιος με τον τρόπο που μας λέτε ("αριστερούλης, κομπλεξικός" κλπ.). Νομίζω ότι αντιμετωπίσαμε οι περισσότεροι εδώ την άποψή σας ως άποψη και όχι ως σάκκο του μποξ. Διαφωνήσαμε βέβαια, αλλά όχι με το δικαίωμά σας να την έχετε. Απλώς τη θεωρούμε λάθος. Αυτό είναι όλο. Δεν θα προσπαθήσουμε να σας την αλλάξουμε, ούτε νομίζω να προσπάθησε κανένας. Ρωτάω όμως, μήπως απλώς αρνείστε να συζητήσετε με την αντίθεση άποψη; Θα με ενδιέφερε να μπούμε σε μια λογική αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, στην οποία δεν μπήκαμε.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Α. Ψάλτης 30/10/2009 15:46:35

   Κύριε Ψάλτη,

   Το κόστος του αξιόμαχου, και τα χρήματα που σπαταλώνται για τις παρελάσεις, δεν αναιρούν τα ατυχήματα κατά τις συντηρήσεις.
   Καμιά φορά εξαρτώνται και από την εν γένει γνώση και ικανότητα συντήρησης.
   Για να υπάρξει όμως συντήρηση, προϋποθέτει κατασκευή.

   Καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από χιλιάδες αιτίες.
   Πολλοί από αυτούς δε, στον βωμό της υλικοτεχνικής «προόδου».
   Άλλοι μία και έξω, άλλοι σε βάθος χρόνου.
   Άρα και στις μανάδες ή/και γυναίκες αυτών, δεν μπορούμε να τους πούμε ότι τα παιδιά τους πέθαναν για το κινητό τους, για το πλυντήριό τους, για την τηλεόρασή τους, για το αυτοκίνητό τους, για την οικοδομή τους, για το εμπορικό κέντρο που επισκέπτονται, για το διαστημόπλοιο που θα μας πάει στα άστρα με την ίδια λογική, γιατί θα μας πάρουν με τις κούπες.

   Εδώ μιλάτε για εορτή μνήμης (παρέλαση), και κατά πόσον είναι πλέον ουσιαστική αυτή η εκδήλωση σε σχέση με άλλες ηπιότερες και οικονομικότερες.
   Επειδή λοιπόν η Μνήμη των πεσόντων σε έναν «περί πάτρης αγώνα» δεν κατασκευάζεται, εν αντιθέσει με άλλες (περί πάρτης), δεν χρειάζεται και συντήρηση από εγχειρίδια.
   Η κάθε εκδήλωση εορτής Μνήμης, δεν συντηρεί αλλά επαναφέρει στο νου αβίαστα, λέξεις όπως Υπερηφάνεια.
   Υπερηφάνεια που δεν προέρχεται από το συναισθηματικό φούσκωμα μίας απλής ενέργειας των προγόνων μας, αλλά από το αυξημένο συναίσθημα της αξιοπρέπειας που σκοπό έχει την διαφύλαξη ηθικών αξιών.
   Άρα δεν εορτάζουμε την ενέργεια των προγόνων μας, αλλά την σκέψη των προγόνων μας, τις ηθικές τους αξίες και την εκ-δήλωση αυτών σε ενέργεια.

   Προσωπικά λοιπόν, δεν δέχομαι να καθορίσω εγώ, εσείς, ή όποιο άλλος, το πώς θα εορτάζω εγώ, εσείς, ή κάποιοι άλλοι τέτοιες επετείους.
   Έχει ήδη καθοριστεί από αυτούς που έπεσαν.
   Και η παρέλαση, είναι ένας τρόπος εκδήλωσης που «έχουν» επιλέξει.
   Προσωπικά λοιπόν, διαφωνώ μαζί σας.
   Αλλά αυτό δεν θα με οδηγήσει ποτέ στο να σας προτείνω κάτι αντίθετο από αυτό που πιστεύετε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
   Διότι ορισμένα πράγματα στην ζωή, είναι θέμα επιλογών και όχι προτάσεων.

 63. Factorx avatar
  Factorx 30/10/2009 12:33:48

  εκτός θέματος αλλενάκι. Για τις παρελάσεις μιλαει ο άνθρωπος

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Factorx 30/10/2009 12:37:36

   .. και για τις "χαζοεπετείους" επίσης.

 64. Δωδωναίος avatar
  Δωδωναίος 30/10/2009 14:29:03

  Βεβαίως τα κοινωνικά και διοικητικο -οικονομικά προβλήματα στην Χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν τα χάλια τους,
  Κανένας σήμερα δεν αμφισβητεί ότι τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι η κρίση των αξιών, το κυνήγι των υλικών αγαθών (χρήμα – απληστία-διαφθορά), η άγρια και παντοειδής καπιταλιστική εκμετάλλευση (όχι μόνο ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά κοινωνιών από κοινωνίες) και που σαν σύνδρομα όλων αυτών, είναι η υποκρισία η πολιτισμική απαξίωση, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπό μας, η γενικότερη παρακμή
  Όλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα παλεύουμε
  Αλλά τι?
  Θα πρέπει να σβήσουμε τις ιστορικές μας μνήμες που μας κάνουν περήφανους?
  Θα πρέπει να υποστείλουμε τα λάβαρα που τα κρατάνε χέρια κορμιών απέθαντων που ποτέ δεν σκύψανε το κεφάλι?
  Θα πρέπει να σβήσουμε από την μνήμη μας τον αγνό επίστρατο πατριώτη που άφησε στη μέση το αλέτρι, τον τσοπάνη που άφησε τα ζώα του στο αλλοίμονο, τον τσαγκάρη που ξέχασε ανοιχτή την τρύπα πού έβγαζε το ψωμάκι του, τον εργάτη που δεν πρόλαβε το αντίο της πλύστρας μάνας του και άλλους πολλούς ….πολλούς αγωνιστές του Λαού μας?
  Όλοι αυτοί προσέτρεξαν για τον εξανδραποδισμό των φασιστών Ιταλών εισβολέων στην Πίνδο, την Μουργκάνα και τον Σμόλικα.
  Βέβαια επακολούθησαν πολλά δεινά και ίσως μας περιμένουν τα περισσότερα, αλλά οι μνήμες των ηρώων του 40 με παρελάσεις ή με τα όποια άλλα ενθυμήματα, δεν πρέπει ποτέ να σβήσουν.
  Αν ασπαστούμε απόψεις τηε λησμονιάς και της υποβάθμισης, τότε δεν θα είμαστε «οι Έλληνες», αλλά χυδαία καταναλωτικά ανδράποδα" μικρά, ή μεγάλα, αδικημένα, ή δικαιωμένα, αριστερά ή αναρχοαυτόνομα, ακροδεξιά. η κεντρώα. Αυτά δεν έχουν και τόση σημασία.
  Σημασία έχει ότι θα επικεντρώναμε τότε τα ενδιαφέροντα μας στο:
  «Μαμ», «νάνι», «κακά» και ο εχθρός προ των πυλών.
  Και τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι άλλη η πατριδοκαπηλία και άλλη η φιλοπατρία.
  Και φιλοπατρία χωρίς τις ιστορικές μας μνήμες δεν υπάρχει.

 65. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/10/2009 15:55:15

  Το βασικό ερώτημα είναι κατά τη γνώμη μου, (σόρρυ που το επαναλάμβάνω) αν το κοριτσάκι στη φωτό, αυτή με το μοιραίο λούκ, γνωρίζει περί τίνος παρελαύνει. Εκεί έγκειται η ουσία.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Strange Attractor 30/10/2009 16:11:13

   Αγαπητέ, αυτό καταδεικνύει και το ουσιαστικό του προβλήματος.
   Ότι σήμερα, η Μνήμη στους πολλούς επαναφέρεται επετειακά, ενώ από τους λίγους πλέον εξασκείται καθημερινά.
   Το πιο πιθανό είναι να μην έχει την απαραίτητη γνώση, αλλά απλά την συναίσθηση.
   Θα μπορούσε όμως κάποιος να ρωτήσει όλα αυτά τα παιδιά, εάν καθ΄ όλη την διάρκεια του βηματισμού τους ένιωσαν κάτι προτόγνωρο ή ξεχωριστό για μία φευγαλέα στιγμή;
   Εάν είχαμε μία καθολική απάντηση που θα έλεγε Όχι, Τίποτα, τότε ίσως και να μην γράφαμε τώρα.

 66. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 30/10/2009 16:09:28

  Η διαρκής καταφυγή στον οικονομισμό (πχ στο πόσο κοστίζει το κάθε τι) αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, ότι Μαρξισμός και Καπιταλισμός είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

  Μόνο που το νόμισμα είναι κάλπικο! Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πράγματα πάνω από το χρήμα και την ύλη. Άρα μόνο με την ύλη δεν μπορείς να τα εξηγήσεις όλα. Απορώ που δεν είναι αυτονόητο πια σε σκεπτόμενους ανθρώπους.

  Παράξενε Ελκυστή, όχι δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι ότι ο πολιτισμός ενός λαού (και ως μέρους αυτού, η ιστορία του για την οποία μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση) μεταφέρεται συνήθως ανεπίγνωστα. Ειδικά στις πλατιές μάζες. Έτσι για το κοριτσάκι έχουμε τις εξής περιπτώσεις: είτε κάποτε θα το γνωρίσει αυτό που λες, είτε θα το διαιωνίσει ανεπίγνωστα με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία σε κάποιον τρίτο στον μέλλον να το γνωρίσει. Όπως και νά' χει όμως, συντελεί με την πράξη της στη διατήρηση της μνήμης. Και ως γνωστόν σήμερα οι γενοκτονίες δεν γίνονται στη βιολογική μας υπόσταση. Σήμερα οι γενοκτονίες γίνονται στη μνήμη.

 67. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/10/2009 17:00:27

  @ Α. Ψάλτης
  Για να καταλάβεις πόσο κακομοίρης είσαι :
  ο παππούς μου ήταν επιτυχημένος νεαρός επαγγελματίας όταν έφυγε επίστρατος για τον πόλεμο το 40, αφήνοντας πίσω του γυναίκα, μικρά παιδιά και ανεκτέλεστες παραγγελίες.
  Έφυγε μαζί με δύο φίλους -"σειρές".

  Από τους τρεις γύρισε μόνον αυτός. Ανάπηρος.
  Κατεστραμμένος οικονομικά.
  Σε μια κατεχόμενη χώρα.

  Θα μπορούσε διαρκώς να αναλογίζεται πως ΑΝ δεν είχε συμβεί ο πόλεμος ή αν δεν είχε πάει στο μέτωπο, θα ήταν ΠΟΛΥ ευκατάστατος και η οικογένειά του δεν θα είχε περάσει όσα πέρασε.

  Εσύ θα κλαψούριζες διαρκώς για το τι ήταν αυτό που σε βρήκε και πως θα ήσουν αν δεν πήγαινες στον πόλεμο.

  Σε πληροφορώ ότι ΠΟΤΕ δεν τον άκουσα να παραπονείται.
  Καμιά φορά μόνο μου έλεγε για τα μηχανήματα που θα είχε βάλει στο μαγαζί και πως θα είχε κρατήσει επαφή με τις εξελίξεις στη δουλειά του. «Αν δεν»…
  Χωρίς την παραμικρή πίκρα.
  Πολέμησε για να ζήσουν τα παιδιά του και τα εγγόνια του ελευθέρα. Για να μπορώ εγώ τώρα να στέλνω αυτό το μήνυμα σε έναν μηδενιστή αρνητή του.

  Το μυαλό σου έχει παραλύσει από τον αριστερίστικο «οικονομισμό» και ταυτίζεις κάθε αξία της ζωής με προσωπικά επιτεύγματα υλικής ευημερίας που δεν μπορείς να τεκμηριώσεις πόσο καλύτερη θα κάνουν τη ζωή μας.
  Ουκ επ’ αρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος.

  Θρηνείς ότι οι παρελάσεις επιβάλλουν συντάξεις των 330 €.
  Γνωρίζω ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παίρνει αυτές τις συντάξεις, σύνολο εισοδήματος 660 € το μήνα. Ζουν μετρημένα μεν αλλά νοικοκυρεμένα και αξιοπρεπέστατα. Και είναι πάντα χαρούμενοι.

  Γνωρίζω και ένα άλλο ζευγάρι συνταξιούχων (γυφτοπασόκων).
  Παίρνουν 2700 € σε συντάξεις και πάντα γκρινιάζουν ότι δεν τους φτάνουν.

  Τα θρανία που διαμόρφωσαν την νοοτροπία σου τα γνωρίζω.
  Τα αμφιθέατρα της Μεταπολίτευσης και η αντεθνική ψύχωση σαν αντίδραση στη χούντα έφθασαν τον δημόσιο λόγο στους Ιούς και στο ότι η απελευθέρωση της Μακεδονίας είναι «Ελληνικός Ιμπεριαλισμός».

  Το κακομοίρης δεν σου το απευθύνω σαν ύβρη αλλά σαν ψυχική κατάσταση.
  Δεν θα σε αλλάξω;
  Όχι βέβαια.
  ΕΣΥ αν θέλεις να ζήσεις πραγματικά πρέπει να αλλάξεις.

  ΥΓ Αν το τελικό επιχείρημα σου είναι το ατυχές περιστατικό της Κομοτηνής είσαι λίγος για σχολιαστής του antinews. Πριν λίγες ώρες συγκρούστηκε στρατιωτικό αεροπλάνο με ελικόπτερο στην Καλιφόρνια. Στην Αυτοκρατορία. 9 αγνοούμενοι. Κι εκεί έχει μανάδες.

  • χρηστος avatar
   χρηστος @ Προφήτης 30/10/2009 18:44:41

   "...η αντεθνική ψύχωση σαν αντίδραση στη χούντα..."

   Mά ούτε αυτό αποτελεί άλλοθι ισοπέδωσης, αφού όσοι (λίγοι) αντέδρασαν τότε πραγματικά, παρέμειναν αφανείς καί σιωπηλοί, όπως αρμόζει στούς γνήσιους πατριώτες αγωνιστές.
   Οί άλλοι (οί πολλοί), εφαρμόζοντας στήν πράξη τό: καλά πολεμήσατε, καλά πέσατε, καλά δοξαστήκαμε, έσπευσαν νά θρονιαστούν στήν κορυφή ενός συστήματος πού οί ίδιοι έφτιαξαν, όπως αρμόζει στούς γνήσιους χαμαιλέοντες.
   Εκτοτε φροντίζουν αγωνιωδώς, νά παραμείνει κομμένο καί ραμμένο στά μέτρα τους.

 68. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 30/10/2009 17:54:14

  "αριστερίστικος «οικονομισμός» που ταυτίζει κάθε αξία της ζωής με προσωπικά επιτεύγματα υλικής ευημερίας που δεν μπορείς να τεκμηριώσεις πόσο καλύτερη θα κάνουν τη ζωή μας."

  Όλα τα λεφτά αυτή η φράση Προφήτη! Όλα τα λεφτά!

 69. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 30/10/2009 18:23:12

  @Anonymous,
  Σε διαβεβαιώ ότι μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου.
  Ετοίμαζα το δικό μου νωρίτερα, και όταν το αντέγραψα εδώ, δεν αντιλήφθηκα ότι χρησιμοπουμε ίδιες εκφράσεις.
  Ζητώ συγγνώμη λοιπόν διότι έπομαι του σχολίου σου.
  Το γεγονός ότι χρησιμοποίησα ίδιες εκφράσεις, μάλλον σημαίνει συμπτωματική (:) ταύτιση σκέψης.
  Ελπίζω στην κατανόησή σου.

 70. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/10/2009 18:34:49

  αχ απόλαυση... θα γράψω την 200στή. Η παρέλαση είναι καλή, εάν σας αρέσει. Εάν δεν σας αρέσει δεν είναι. Κοινώς μην ζορίζεστε. Προσπωπικά δεν μου αρέσει, αν και πιτσιρικάς γούσταρα τα τανκς στην Πατησίων. Μετά το 67 τα τανκς στην Πατησίων μου θύμιζαν άλλα.

  Τελευταία, οι παρελάσεις είναι ευκαιρία για τις ωραίες όπως στην φωτό να βάλουν στενές φούστες, ή για τους καλούς μαθητές να κρατάνε σημαία, και πάντα ευκαιρία για τους αργόσοχολους χαρμοφάηδες που παριστάνουν ότι είναι εξουσία να κουνηθούν δημόσια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Κλείνουν την κίνηση, αλλά πάω από παράδρομους. Υγιαίνετε... πολλά λόγια για ασήμαντο θέμα.

 71. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/10/2009 20:21:17

  Προς Αριστερό Ψάλτη...
  Το δευτερο σχόλιο μετά τά σχόλια τών αναγωνστών λέγεται:Στρίβειν διά τού Αρραβώνος..
  Το γύρισες στο τσάμικο κανονικά.
  Αδιαφορώ γιά τίς παρελάσεις..
  Πρωτίστως ενοχλούμαι με αυτούς που ,ολως τυχαίως στις Επετείους ,επαναφέρουν το θέμα τών Παρελάσεων αντί να ασχολούνται μέ το Νοημα τών Επετείων..
  Και το βασικό νόημα είναι :Aντίσταση στον κάθε Κατακτητή και Εθνική Ανεξαρτησία.
  Αυτά κάνουν τζίζ γιά τήν αριστερά τών επιδοτήσεων στά Πανεπιστήμια..
  Sorry δέν πείθεις αδελφέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.