#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας βάλουμε τουριστικό μέτρο

Να παράξουμε τουριστικό προϊόν αντάξιο της απλοχεριάς του ΗΛΙΟΥ και της ΘΑΛΑΣΣΑΣ της χώραςΜε αφορμή πρόσφατο άρθρο του «Προφήτη» στο έγκριτο antinews που περιείχε αναφορά σε λογοτεχνικό καλλιτέχνημα του Σαράντου Καργάκου αντιλαμβάνεσαι την μαγεία της Ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Παρακολουθείς τις εξελίξεις , διαβάζεις τα τεκταινόμενα , γίνεσαι μέρος του ΠΟΛΙΤΙΖΩ,  γίνεσαι μέρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , βλέπεις τις αντεγκλήσεις στα σχόλια που ακολουθούν τα άρθρα, γίνεσαι και εσύ  παραγωγός ιδεών και εκφραστής αυτών με ελεύθερη βούληση.

Ίσως αυτό να είναι πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , είναι η ανταλλαγή απόψεων αφαιρουμένου του ατομικού συμφέροντος, που στόχο έχει την διαμόρφωση μιας νέας συνειδητότητας από όλους τους πολίτες.

Είναι η αυθεντική έννοια του ΠΟΛΙΤΙΖΩ , με θέσεις που προσπαθούν να αναδείξουν το Μέτρο γιατί :

- Μέτρο στο ΠΟΛΙΤΙΖΩ με την  Πλατωνική έννοια του όρου σημαίνει ανταλλαγή απόψεων για τα κοινά,  με γνώμονα την διαμόρφωση κοινής αποδεκτής λύσης στα ξεχωριστά προβλήματα , από όλους,  απαλλαγμένο από στρεβλώσεις.

Χωρίς αγκυλώσεις και παρανοήσεις σε τουριστικό επίπεδο οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Τα 17 εκ τουρίστες του all inclusive σε συνδυασμό με την πληθώρα ενοικιαζομένων δωματίων δεκαετίας ΄80 ούτε μεσοσταθμικά και άμεσα οικονομικά οφέλη φέρνουν αλλά ούτε και διαμορφώνουν το νέο τουριστικό πλαίσιο που θα στηριχθεί η χώρα στο μέλλον…..

Τώρα που η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και με την δεδομένη αύξηση των 5 εκ. τουριστών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ίσως πρέπει να δούμε σοβαρά το τι εισπράξαμε ως χώρα αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι .

Είναι ευκαιρία να ανοίξουμε την συζήτηση, να κρατήσουμε τα θετικά της αυξημένης τουριστικής κίνησης και να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση με μέτρο γιατί :

Είναι σίγουρο πως προσδοκούμε Τουριστική   ΕΛΛΑΔΑ του all inclusive από την μία πλευρά  ή  Τουριστική ΕΛΛΑΔΑ με καταλύματα Β διαλογής χωρίς υπηρεσίες από την άλλη ;

 

Ούτε το ένα ούτε το άλλο θέλουμε

Ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε χωρίς ακρότητες, να εργαστούμε σκληρά και με  ΠΟΙΟΤΗΤΑ να διαμορφώσουμε εκείνο το τουριστικό μοντέλο που θα κάνει τον σημερινό τουρίστα  αυριανό ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ της χώρας.

Ας λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία με ποσόστωση στα all inclusive αν εξυπηρετεί το είδος αυτό του τουριστικού προϊόντος που στύβει εργαζομένους και εκβιάζει προμηθευτές και αγορά επ’ ονόματι της κρίσης.

Εμείς οφείλουμε να παράξουμε τουριστικό προϊόν αντάξιο της απλοχεριάς του ΗΛΙΟΥ και της ΘΑΛΑΣΣΑΣ της χώρας .

Ούτε το all inclusive μας ταιριάζει , ούτε η μιζέρια του ενοικιαζόμενου χωρίς παροχές ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τουριστών της νέας εποχής.

Φαγητό με το φτυάρι στα υποτιθέμενα , ξενοδοχεία πρώτης διαλογής αλλά και χωριάτικη σαλάτα με 10 ευρώ και καφέ φρέντο με 4 ευρώ στα συνήθη εμπορικά σημεία είναι μάλλον δείγματα λανθασμένων επιλογών και κακής ούτως ή άλλως εσωστρέφειας παρά τουριστικής εξωστρέφειας.

Αρχίζοντας από το μηδέν  ας δημιουργήσουμε  πραγματική τουριστική συνείδηση  με κυρίαρχο γνώμονα την παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που θα στοχεύουν στο απλόχερα και όχι στο κλέψιμο.

- Γιατί κλοπή ΕΙΝΑΙ η μη απόδοση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και η φοροδιαφυγή που άγγιξε το 85 % σε γνωστό νησί.

- Κλοπή είναι επίσης ο καφές την 31η  ΙΟΥΛΙΟΥ να έχει 3 ευρώ και την επομένη τέσσερα .

Ο δίγλωσσος ευγενής σερβιτόρος , ο  επαγγελματίας οδηγός με την γραβάτα που δεν έχει σκοπό να εξαπατήσει αλλά να εξυπηρετήσει , και ο επιχειρηματίας που σέβεται ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, κόβει αποδείξεις και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ίσως είναι ή πολύ μακριά ή ίσως πολύ κοντά. Μάλλον έφτασε η ώρα της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ .

 Ήρθε η ώρα να βάλουμε τουριστικό μέτρο.

 Chef ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Γκάγκαλης avatar
  Γιώργος Γκάγκαλης 01/09/2013 14:45:06

  Συγχαρητήρια για τις αποψεις σας. Τώρα απλα χρειαζόμαστε άλλους 10.000.000 Έλληνες που σκέπτονται σαν κι εσάς. Καλημέρα.

 2. je ne regrette rien avatar
  je ne regrette rien 01/09/2013 15:30:41

  Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ !
  Αυτά πού περιμένουμε τόσο καιρό να ειπωθούν, ειπώνονται από το Κ. Χρήστο Κουμάντο, πού ν' αγιάσει "η πέννα του" ή αλλιώς το πληκτρολόγιό του.
  Μένει να υλοποιηθούν.
  Γνωρίζοντας το θέμα "εκ των έσω" διότι εργάζομαι στον τουριστικό τομέα, εκπλήσσομαι πώς οι ιθύνοντες δέν βλέπουν τα αυτονόητα.
  Δέν τα βλέπουν ή δέν θέλουν να τα δούν ;
  Είναι δυνατόν να θριαμβολογούμε γιά τα 17 εκατ. τουριστών(πού άλλως τε κατά μεγάλο ποσοστό ήρθαν λόγω συγκυριών...) χωρίς να μάς ενδιαφέρει η ποιότητά τους ;;; (ούκ εν τω πολλώ το εύ!)
  Θα μπορούσα να παραθέσω ατελείωτα παραδείγματα και περιστατικά. Δεν έχει νόημα. Ολοι θα μπορούσαν να το κάνουν.
  Πρέπει να εμπεδώσουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να προσελκύσει ΠΟΙΟΤΙΚΟ τουρισμό.Γιά πολλούς λόγους δικαιούται να το κάνει.
  Εχει όλα τα στοιχεία γιά να γίνει προορισμός ΕΠΙΠΕΔΟΥ, γιά εκλεκτούς πελάτες(και δεν εννοώ βέβαια μόνον την οικονομική επιφάνεια...)
  Διαθέτει όλα τα ατού, τής λείπει ένα : η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ( είναι όμως το κλειδί πού λείπει γιά να ξεκλειδώσει...)
  Δεν μπορεί να καμαρώνουμε π.χ. πού έρχονται φτωχοτουρίστες του πρώην Ανατολικού μπλόκ και τρώνε καρπούζι στην παραλία στόν Παράδεισο πού λέγεται Χαλκιδική... Δεν είναι ότι αφήνουν πίσω τους πενταροδεκάρες (εκτός από ...άδεια μπουκάλια μπύρας) αλλά κυρίως διότι δημιουργούν ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ πού απωθεί το μεγάλο μέρος του ποιοτικού τουρισμού...
  Στο Μονακό, Αμάλφι, Νίκαια ή και Ιμπιζα ακόμη, θα δείτε ορδές Ρουμάνων, Πολωνών ή Βουλγάρων ; και βέβαια όχι.
  Σε μία Ελλάδα με σωστή υποδομή και κυρίως νοοτροπία όπως είπαμε πιό πάνω, θα έπρεπε να πληρώνεται" bonus εισόδου" γιά δικαίωμα εισόδου και περιήγησης στο πλέον προνομιούχο οικόπεδο τού πλανήτη !
  Δεν είναι απλά ήλιος και θάλασσα όπως μετριόφρονα διακηρύσσουμε...

  Υ.Γ : και μόνον γιά το στοιχείο "θάλασσα" θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, καθ'ότι στις περισσότερες τουριστικές θάλασσες του πλανήτη το κολύμπι ...δεν συνιστάται γιά διάφορους λόγους.
  Υ.Υ.Γ : Από τα πρώτα πού πρέπει να αλλάξουν είναι...η Υπουργός Τουρισμού...
  Καλό Μήνα σε όλους

  • helios avatar
   helios @ je ne regrette rien 01/09/2013 19:42:17

   Συμφωνούμε.
   Ο τουρισμός μας πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό.
   Πρέπει να ξεφύγουμε από έναν τουρισμό ” σουβλάκι – συρτάκι -τζατζίκι” και να στοχεύσουμε σε έναν υψηλό επιπέδου ποιοτικό τουρισμό.
   Θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός, ποδηλατικός τουρισμός κλπ …
   Μια φίλη μου Γερμανίδα φέρνει στην Ελλάδας συνέχεια Γερμανούς τουρίστες και πηγαίνουν σε όμορφα τοπία και τα ζωγραφίζουν. Πρόκειται για τουρίστες με χοντρό πορτοφόλι. Αυτό όμως που την απογοητεύει πάρα πολύ είναι ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή οργάνωση στην Ελλάδα για τέτοιου είδους τουρισμό.
   Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε γιατί το 2010 βρίσκονταν περίπου 1000 ελληνικά ξενοδοχεία προς πώληση;
   Όπως επίσης και γιατί πολλά από τα ξενοδοχεία μας παίρνουν πολύ άσχημες κριτικές, ακόμη και ξενοδοχεία με τέσσερα και πέντε αστέρια;
   Μήπως δεν μας ταιριάζουν οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες;
   Μήπως μας ταιριάζουν πολύ περισσότερο μικρές και ευέλικτες μονάδες με εκπαιδευμένο προσωπικό, π.χ. boutique hotels,πολυτελείς ξενώνες κ.τ.λ.
   Ο Fritz και η Helga ας πηγαίνουν στην Τουρκία για διακοπές εμένα με ενδιαφέρουν ο Johannes και η Daniela.

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 01/09/2013 20:48:39

  Πολύ σωστά.
  Όμως, υπάρχουν πολλά όμως.
  Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητο προϊόν είναι ο τουρισμός. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη των τελευταίων 40 χρόνων έγινε, όπως, και στους άλλους τομείς της ελληνικής παραγωγής. Με αυτοσχεδιασμούς, με ημιμάθεια, με πελατειακές διασυνδέσεις με το Κράτος νταβατζή κτλ.
  Η ζήτηση στις διεθνείς αγοράς του τουριστικού προϊόντος εξαρτάται από την προσφορά κι όχι αντιστρόφως, όπως θα έπρεπε.
  Οι παραγωγοί /tour operator ελέγχουν το μέγεθος και την ποιότητα της κίνησης.
  Για να επιβάλουμε σε αυτούς τους δικούς μας όρους, πρέπει, μεταξύ των άλλων, να δομήσουμε ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Τουριστικό προϊόν δεν είναι μόνο οι άμεσες με αυτό υπηρεσίες. Είναι όλος ο περιβάλλον χώρος. Η περιβάλλουσα αισθητική. Τι είναι έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο ή εστιατόριο;
  Μπορεί και κάποιο στρώμα, πεταμένο πούχουν φωλιά κάνει οι γάτες...

  Όμως, ναι, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να είναι ο νούμερο 1 παγκοσμίως προορισμός. Όχι ποσοτικά. Ποιοτικά! Μπορούμε με το 60% του σημερινού αριθμού αφίξεων να έχουμε μεγαλύτερο του σημερινού εισόδημα.
  Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός. Αυτός απαιτεί μακροχρόνια συνεχή επεξεργασία και εφαρμογή. Καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να το επιτύχει. Απαιτείται εθνική συφωνία επ΄ αυτού.

  • helios avatar
   helios @ Μανιάτης 02/09/2013 12:57:04

   Το θέμα είναι όμως τι θα δει ο επισκέπτης - τουρίστας ώστε να ξανά θέλει να την επισκεφτεί ή να παροτρύνει κάποιον άλλο να την επισκεφτεί όταν η Ελλάδα(και πολύ περισσότερο η πρωτεύουσα της) έχει περιέλθει σε μια απίστευτη παρακμή(γεμάτο σκουπίδια όλων των ειδών,απέραντο τσιμέντο, πεζοδρόμια εκτός ότι δεν υπάρχει καμία ομοιομορφία είναι όλα φθαρμένα και στα περισσότερα σημεία σπασμένα,τα πάντα φθαρμένα: τοίχοι,κολόνες, κάδοι απορριμμάτων,πινακίδες, στάσεις λεωφορείων,έπιπλα πόλεωςκλπ… όλα τίνγκα στις μουτζούρες,στα γκράφιτι, στις αφισοκολλήσεις, αυτοκόλλητα, αγγελίες, κ.τ.λ. … )και ταυτόχρονα έχει πληθυσμιακά αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται(εγκληματικότητα,ασφάλεια και υγειινή κλπ...)
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ytXtWh7WWhU


   διαβάστε και τις δύο παρακάτω ειδήσεις
   http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=217891&catid=6
   http://www.eglimatikotita.gr/2013/06/blog-post_3140.html?showComment=1372244673601


   για ποιόν τουρισμό μπορούμε να μιλάμε

 4. remali avatar
  remali 01/09/2013 20:53:57

  παντα φτωχοτουρισμο ειχαμε και καμαρωναμε.
  το συνθημα μας ηταν τωρα ουτε αυτο δεν ειναι
  ηλιος
  θαλασσα
  μουζακα
  ακροπολις
  συρτακι

 5. el eternauta avatar
  el eternauta 01/09/2013 21:52:49

  Ο ξενοδοχειακος στόλος της Ελλαδος ειναι παμπαλαιος και ακριβός .

 6. je ne regrette rien avatar
  je ne regrette rien 01/09/2013 21:56:21

  Αγαπητέ Ηλιε, βέβαια όλα αυτά ισχύουν , αρνητικά θα είχαμε να απαριθμήσουμε άπειρα, πού εύκολα όμως μπορούν να αλλάξουν ...
  Ασφαλώς και ΔΕΝ μάς ταιριάζουν τα ξενοδοχεία-τέρατα πού δεν αρμόζουν στις "ανθρώπινες διαστάσεις" πού υπερηφανεύομαστε ότι διαθέτει η Ελλάδα μας ακόμη και στα τοπία της.
  Γιά χλιδή και μεγαθήρια άς πάνε στο Ντουμπάι, στο Αζερμπαιτζάν ή στην Τουρκία...
  Ομως δεν έχουμε τούς κατάλληλους ανθρώπους εκεί πού πρέπει.

 7. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 01/09/2013 22:09:21

  τιμές σε αλλοδαπούς (που κλείνουν τα δωμάτια από Απρίλη) στο ένα τέταρτο της τιμής που τα δίνουν σε μας

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Ελευθεριάδου Βούλα 01/09/2013 22:23:27

   Καλά αυτό ισχύει διεθνώς είναι το "allotment"...

 8. Απόστολος avatar
  Απόστολος 02/09/2013 03:35:06

  πολύ σωστές απόψεις, που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. μακάρι να ακουστούνε κι άλλες ανάλογες.

  μια παρατήρηση μόνο, παρακαλώ:
  μαζί με τον τουρισμό, ας κοιτάξουμε και λίγο τη γλώσσα μας. ρήμα "παράξω"στην Ελληνική δεν υπάρχει.
  εμφανίστηκε και χρησιμοποιείται κατά κόρον τα 2-3 τελευταία χρόνια, από αμόρφωτους δημοσιογράφους-αστέρες, καθώς και από αστοιχείωτους πολιτικούς-τυχοδιώκτες.
  κι αυτό επειδή ίσως "δείχνει" μοντερνουά-νεολογισμός και οπωσδήποτε επειδή το "ξ" κάνει περισσότερο θόρυβο από το [ορθόν] "γ"

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 02/09/2013 20:59:34

  *H Eλληνική Φύση των Φρυγάνων*
  (της ευωδιάς και του ανθού...)

  «Ω ιλαρότης ουρανού! Ω θέλγητρα! Ω κάλλη!
  Τίς γης ως η ελληνική; Πού φύσις αλλού θάλλει,
  τόσον ωραία και τερπνή;
  Γονιμωτέρας ήλιος ακτίνας πού εκχύνει;
  Πού μάλλον γοητευτική διά νυκτός σελήνη,
  εις τους αιθέρας αγρυπνεί;»

  («Αι Κυκλάδες», Ι. Δ. Καρατσούτσας, εν Αθήναις 1841).

  Η εντύπωση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μπιγύ, όταν πρωτοήλθε στη χώρα μας το έτος 1937 με πλοίο, δίδει νομίζουμε με απλό τρόπο αυτό που με τις αισθήσεις θα πει Ελλάδα. Ο παρατιθέμενος διάλογος του συγγραφέα μ' έναν συνταξιδιώτη του, είναι χαρακτηριστικός:
  « ...
  - Τι είναι, που είμαστε;
  - Στον Ισθμό της Κορίνθου.
  - Μα αυτή η μυρωδιά, αυτό το άρωμα των χόρτων που μυρίζουν τερέβινθο και θυμάρι;
  - Η μυρωδιά της Ελλάδας.

  Όχι, δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ, όπου η παρουσία της Ελλάδας γινόταν αισθητή αποκλειστικά και μόνο από το άρωμά της!» («La Grèce», Arthaud, 1937).

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/09/2013 09:53:54

  Αγαπητέ κ. Κουμαντο, θερμά συγχαρητήρια. Με προβληματίζει ιδιαίτερα από πολλά χρόνια η τροπή που πήρε η παραγωγή του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, η ανεπαρκής ποιότητα, αλλά και το ότι έγινε το μοναδικό όχημα για -όποια- ανάπτυξη. Η χώρα δεν μπορεί να ζει πουλώντας μόνο τουρισμό, και δη τέτοιου τύπου. Οι απόψεις σας δίνουν έναυσμα για ανάπτυξη ενός περαιτέρω διαλόγου, ο οποίος είναι απαραίτητος σήμερα.

 11. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ 03/09/2013 10:11:13

  Αγαπητέ " Προφήτη " , ευχαριστώ θερμά για τις ευχές.
  Θα ήθελα να προσθέσω ότι εδώ στο antinews θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας σε αναπτυξιακό επίπεδο.
  Ως " καλιτέχνης" - Μάγειρος με προσωπικό ενδιαφέρον για αγνά υλικά , θα έβαζα στην συζήτηση της ανάπτυξης τα στοιχεία :
  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ & ΝΑΥΤΙΛΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.