#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2013 09:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρχή για την τροποποίηση του προγράμματος η συνάντηση Σαμαρά- ΟλάντΤην πρώτη μεγάλη ευκαιρία να θέσει επί τάπητος το θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων για την Ελλάδα μετά την αποδοχή του λάθους από το ΔΝΤ, θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη Τρίτη. Τότε θα έλθει στην Αθήνα για συνομιλίες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ, και θα είναι η πρώτη από μια σειρά επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός. Οι επαφές τους σε ΗΠΑ και Ρωσία με τους ηγέτες τους αποτελούν επίσης σταθμό στην προσπάθεια της Ελλάδας για μείωσης των πιέσεων ενώ δεν αποκλείεται και νέο ραντεβού με την Αγκ. Μέρκελ.

Το πρώτο βήμα για χαλάρωση των μέτρων που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία έγινε όταν έθεσε το θέμα στο Γιουρογκρούπ ο Γ. Στουρνάρας. Τώρα είναι η σειρά σε ανώτερο επίπεδο να υπάρξει μια νέα συμφωνία με την τρόικα.

Αν και δεν πρέπει να κρατάμε μεγάλο καλάθι όταν είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ζήτημα είναι πως ότι κι αν μας δώσουν αυτή τη στιγμή είναι καλό. Είναι ένα βήμα για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων και μέτρων που έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το ξαναλέμε, δε θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για αντίστοιχα μεγάλη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, όμως, ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι η Γερμανία κατά κύριο λόγο θα καμφθεί και θα πάρει άλλη ρότα για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σε εκκρεμότητα είναι η υπόθεση ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό που θα μπορούσε να ελπίζει η χώρα είναι να μην υπάρξουν άλλες πιέσεις και εκβιασμοί από την τρόικα η οποία θα ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Μάρτιο. Επίσης, θα μπορούσε να τεθεί θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και 10 μονάδες.

Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και των «κόκκινων» δανείων για τα οποία μέχρι τώρα η τρόικα αντιδρούσε. Μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο για το 2012 ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το 2012 κι αυτό είναι ένα επιχείρημα για αύξηση των δόσεων ώστε να μπορεί κάποιος να εξοφλήσει τα χρέη τους.

Επίσης, θα μπορούσε να συζητηθεί από την αρχή ο φόρος που εξίσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και που οδήγησε σε βουτιά πάνω από 70% στην κατανάλωση, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 10 ή 20 λεπτά, δηλαδή η τιμή του να προσεγγίσει ακόμα και το 1,10 ευρώ.

Θέμα μπορεί να μπει και σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω μιας φορολογικής αμνηστίας για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Για να γίνουν αυτά, ωστόσο, πραγματικότητα και να πειστούν οι δανειστές θα πρέπει η Ελλάδα να έχει επιδείξει μια σειρά από βελτιώσεις. Όπως π.χ. να έχουν γίνει κινήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ή να μη μας δώσουν οι ξένοι κόκκινη κάρτα για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν αρχικά με τον Φ. Ολάντ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει δείξει ότι στηρίζει την Ελλάδα και ζητά κι ο ίδιος χαλάρωση της σκληρής πολιτικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Angelos avatar
  Angelos 13/02/2013 11:06:41

  Αν τελικά στην Ελλάδα ο Ολλάντ πάψει να είναι Ολλαντρέου και φέρει πραγματρικά την τροποποίση-ανατροπή του μνημονιακού προγράμματος, θα πρόκειται για την έναρξη του τέλους της κρίσης δεδομένου ότι Πορτογαλία Ιρλανδία και Κύπρος αναμένουν μαζί μας διόρθωση τουλάχιστον του λάθους των πολλαπλασιαστών της κρίσης που έγινε σε όλους, απο το ΔΝΤ. Η διόρθωση αυτού του λάθους θα φέρει διόρθωση και σε πολλά άλλα σημεία των μνημονίων με σημαντικές ελαφρύνσεις ιδιαίτερα στους άλλους, που η δημοσιονομική τους κατάσταση δεν είναι τόσο χάλια όπως της Ελλάδος.
  Πολύ όμορφο αλήθεια για νάναι αληθινό...

 2. castas avatar
  castas 13/02/2013 11:41:00

  Λέτε ο Ολλαντρέου να σημάνει το τέλος της κρίσης?

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 13/02/2013 12:27:53

  "...Θέμα μπορεί να μπει και σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω μιας φορολογικής αμνηστίας για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό..."

  Αντιδράσεις;;;
  Για τον επαναπατρισμό ή την φορολογική αμνηστία;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σταύρος 13/02/2013 12:47:48

   Προφανώς, οι αντιδράσεις για τον επαναπατρισμό είναι από το ...εσωτερικό.
   Αντίθετα, οι αντιδράσεις για την "φορολογική αμνηστία" είναι οικουμενικές, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
   Σκέφτονται πραγματικά τέτοια "περαίωση"; Θα "νομιμοποιήσουν το μεγάλο αυθαίρετο";
   Άν τολμήσουν τέτοια "περαίωση" θα το φάνε πολιτικά το κεφάλι τους, σε χρόνο dt. Και απο έξω και από μέσα.
   Αλλά πέρα απο αυτό: Το άλλο με τον Τοτό το σκεφθήκατε;
   Στον Ολλάντ θα το πούν αυτό; Στον Ολλάντ που έβαλε φόρο 75 % στα εισοδήματα των πλουσίων;
   Είμαστε σοβαροί;

 4. polites avatar
  polites 13/02/2013 12:32:29

  Τον μπαγάσα τον Ολάντ!
  Στα εξήντα του και ούτε... μια άσπρη τρίχα δεν έχει!

 5. Κρίτων1 avatar
  Κρίτων1 13/02/2013 12:56:09

  Προφανώς για τον επαναπατρισμό φίλε Σταύρο. Τώρα που του τα καταθέσανε στους Υπερτραπεζίτες τά "ξύπνια πουλιά μας" γιατί να τα επιστρέψουν μόνοι τους στους ντόπιους πλιατσικολόγους? Εδώ σφάζουν κόσμο για να οδηγήσουν το πραγματικό χρήμα στις τράπεζές τους . Θα διώξουν αυτό που πήγε μόνο του χάριν του λίκνου του Ευρωπαικού πολιτισμού?

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/02/2013 13:21:56

  “Δεν γνωρίζω κανένα λάθος του ΔΝΤ!” δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών στίς Βρυξέλες!!!

  Με τόσες γκάφες καί διγλωσσίες, άδικα θά περιμένουν γιά "επαναπατρισμό κεφαλαίων", άσε πού δέν πρόκειται νά τούς τό επιτρέψουν οι επικυρίαρχοι αφού ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 13/02/2013 14:45:59

  Φρούδες οι ελπίδες κύριοι. Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν υπάρχει επισήμως καμία περίπτωση χαλάρωσης από τα συμφωνηθέντα. Ο πληρώνων έχει άλλη άποψη. Ενδεχόμενες μικρές τροποποιήσεις ίσως υπάρξουν αλλά ο κορμός του προγράμματος θα παραμείνει, μάλλον, ο ίδιος. Δυστυχώς.

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/02/2013 15:32:36

  Ο Ολάντ ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Ελληνικών θέσεων απέναντι στον βούρδουλα του Μνημονίου !
  Δυστυχώς όμως όπως όλοι (ανεξαιρέτως) οι πολιτικοί , έβγαλε έναν ...εκκωφαντικό σκασμό αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του.
  Αργότερα δήλωσε ότι , ( ...κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα, πλην όμως θα πρέπει και αυτή να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί)!!!
  Δηλαδή, θα σε βοηθήσω να μην καείς, αφού πρώτα τα καταφέρεις και βγεις μόνος σου από τη φωτιά!!
  Πολιτικός δεν είμαι, όμως ασχολούμαι με τα οικονομικά και ...ολίγον με τη λογική.
  Το πρόγραμμα με τα παρόντα δεδομένα δεν βγαίνει, αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι σοβαρά με την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
  Ελπίζω να το γνωρίζουν και οι ...επαΐοντες εδώ.
  Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, εφόσον συνεχισθεί αυτή η καταστροφική ρότα για την Ελληνική Οικονομία.
  Ίσως αυτό πρέπει να τονισθεί στον Ολάντ και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια αλλαγή πολιτικής δεν θα είναι και ότι ευχάριστο για μας, αλλά και σίγουρα δεν θα συμφέρει την Τρόικα και περισσότερο την Γαλλία!!!
  Πιστέψτε με, ο εκβιασμός(και μάλιστα ο απόλυτα αποφασιστικός), είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ όπλο μας για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα των επερχομένων!!!

  • Κρίτων 1 avatar
   Κρίτων 1 @ ΝΤΙΝΟΣ 13/02/2013 19:32:53

   Aγαπητέ ΝΤΙΝΟ επαναλαμβάνεις αυτά που μας έλεγαν πχ. ο Κρούγκμαν, ο Στίγκλιτζ και ο Βαρουφάκης απο το 2009 ήδη...Η Γαλλία μας εγκατέλειψε παντελώς στα χέρια των Γερμανών, παρ' όλο οτι είχε σοβαρά συμφέροντα εδώ. Μέχρι που και οι τράπεζές της πλήρωσαν για να φύγουν...Οπότε το Ολλαντρέου δεν ήταν καθόλου ευφημισμός. Είναι το αντίτιμο των Γάλλων για να μην μπούν και οι ίδιοι σε μνημόνιο. Ετσι ελπίζουν...Εκτός αν οι Τραπεζίτες τους κρατάνε για επιδόρπιο, μαζί με τους Γερμανούς...

 9. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 13/02/2013 19:04:41

  εαν δεν παραγγείλουμε και δυο τρεις φρεγάτες τότε θα δειτε υποστήριξη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.