25/08/2009 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρπαγή γης: η νέα μορφή αποικιοκρατίαςΤο φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας αφορά την αρπαγή γης μέσω της αγοράς τεράστιων εκτάσεων υπανάπτυκτων περιοχών, συνήθως στην Αφρική, εκ μέρους πλούσιων κρατών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί με εκατομμύρια στρέμματα γης να έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των παραπάνω. Κάποιες νοτιοκορεάτικες επιχειρήσεις κατέχουν ήδη 690.00 εκτάρια του Σουδάν, ενώ τα Ην. Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν 324.000 στο Πακιστάν. Οι εκτάσεις αυτές τους δίνονται, με μόνο αντάλλαγμα κάποιες   νεφελώδεις υποσχέσεις για βελτίωση της γύρω υποδομής ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για κράτη όπως το Κατάρ, όπου μόλις το 1% της γης είναι καλλιεργήσιμη, τέτοιες συμφωνίες καταργούν τον μεσάζοντα και εξοικονομούν έως και 20% στις εισαγωγές τροφίμων που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Αν αναλογιστούμε ότι ένα εκτάριο γης κοστίζει $22.000 στη Γερμανία, $7.000 στις ΗΠΑ και περίπου $800-1.000 στην υποσαχάρια Αφρική, τότε συμφέρει να αγοράζει κανείς φτηνά. Συμφέρει και στις κυβερνήσεις να πουλάνε ώστε να αποκτήσουν επενδυτές και τεχνογνωσία. Αν προσθέσουμε και τις νέες θέσεις εργασίας καθώς και τις βελτιώσεις των υποδομών… Κερδοσκόποι όπως ο Τζόρτζ Σόρος έχουν ήδη σπεύσει.

Το όλο ζήτημα όμως προκαλεί και αβεβαιότητες. Τίποτα δεν εξασφαλίζει το ότι οι γηγενείς πληθυσμοί θα έχουν και αυτοί να φάνε, όταν τα τρόφιμα που παράγονται οδεύσουν προς τα ράφια των σούπερ μάρκετ στα πλούσια κράτη. Και ας μην ξεχνάμε τις κοινωνικές αναταραχές που εύκολα ανακύπτουν εξαιτίας του ιδιότυπου αυτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Στη Μαδαγασκάρη για παράδειγμα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όταν αποφασίσθηκε να δοθεί η μισή καλλιεργήσιμη γη του τόπου στην κορεατική Daewoo προκειμένου να την εκμεταλλευθεί. Στην Κένυα εκδηλώθηκαν  σοβαρές αντιδράσεις για μια παρόμοια συμφωνία της κυβέρνησης με το Κατάρ. Στην Αϊτή είχαμε βίαιες ταραχές εξαιτίας της αύξησης των τιμών τροφίμων, και πάει λέγοντας.

Η αρπαγή γης οδηγεί αναπόφευκτα στην εκμετάλλευση. Μια νορβηγική εταιρεία βιοκαυσίμων κατηγορήθηκε ότι απέκτησε 38.000 στρέμματα γης στην Γκάνα, εξαπατώντας κάποιον ντόπιο αγράμματο φύλαρχο ο οποίος μάλιστα υπέγραψε το συμβόλαιο με το δαχτυλικό του αποτύπωμα!

Είναι σίγουρο πως η «νέα αποικιοκρατία» θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αντιδράσεις και θα πολώσει τις κοινωνίες ενώ θα βοηθήσει και στην εμφάνιση «λαϊκιστών» ηγετών οι οποίοι είτε ως χαρισματικοί αριστεροί (όπως ο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα) είτε ως δεξιοί εθνικιστές, θα ρίξουν το σύνθημα «εμείς εναντίον αυτών» με ότι συνέπειες προκύψουν.

Και μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τις συνέπειες αν αναλογιστούμε το τι συνέβη στη Λατινική Αμερική με τις τότε «μπανανίες» της United Fruit Company, ή αν σταθούμε στις σύγχρονες διαμάχες στον Νίγηρα με τους δυσαρεστημένους  να εξεγείρονται μέσα από τη δημιουργία αντάρτικου. Ή αν απλά θυμηθούμε τις πρόσφατες διαδηλώσεις σε πολλά σημεία του κόσμου με μόνη αφορμή το ότι οι άνθρωποι πεινούσαν…

 Πηγή: First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 14:59:35

  Δεν αλλάζεις το ψευδώνυμό σου σε "ξερόλας";

 2. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 17:25:25

  και δεν είναι "είδηση", ανάλυση είναι και την βάζει κάποιος όποτε θέλει. Και ούτε που θα την έπαιρνες χαμπάρι αν δεν την βαζαμε

 3. Swell avatar
  Swell 25/08/2009 19:13:27

  Μήπως είσαι γεωργός;

 4. chgian avatar
  chgian 25/08/2009 20:42:32

  Ενδιαφέρον άρθρο που προσθέτει ένα επιπλέον επιχείρημα στην άποψη
  πως η παγκοσμιοποίηση δρα διαλυτικά στις χώρες που δεν έχει αναπτυχθεί
  ισχυρό κράτος με οικονομικά εύρωστη κοινωνία.

  Η Αφρική έχει υπάρξει θύμα της παγκοσμιοποίησης τα τελευταία 400 χρόνια.
  Πότε ήταν πηγή σκλάβων για τις φυτείες στην Αμερική, πότε πηγή πρώτων
  υλών για τις βιομηχανίες της δύσης, πάντα ήταν πραγματικά έρμαιο στις ορέξεις
  των ισχυρών του πλανήτη. Και ενώ πολλές άλλες αποικίες π.χ. Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή
  κατάφεραν να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν ισχυρή κρατική δομή, Η Αφρική
  δεν δείχνει ότι μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της εξάρτησης
  από τα πλούσια κράτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.