#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2012 22:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρνείται 38 χρόνια το κράτος να αναγνωρίσει τη δράση των ελλήνων στρατιωτών στην ΚύπροΤριάντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ελληνικό κράτος δεν έχει, μέχρι σήμερα, νομοθετήσει, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974 για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετείχαν στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής αδράνειας είναι τα ελληνόπουλα που έπαιξαν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους στην Κύπρο να μην έχουν αποκατασταθεί ακόμα ηθικά και να διεκδικούν από την Δικαιοσύνη αποζημίωση ηθικής βλάβης.

Ειδικότερα, στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις δύο βετεράνων στρατιωτών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Και στους δύο πλέον του ότι δεν απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο, στα πιστοποιητικά στρατολογίας δεν αναγράφεται όλο το διάστημα της πολεμικής τους δράσης κατά την απόκρουση της τουρκικής εισβολής, αλλά εμφανίζεται σαν να υπηρέτησαν λίγες μόνο μέρες στην Κύπρο.

Η πρώτη περίπτωση αφορά καταδρομέα που έφυγε (21 Ιουλίου 1974) από τη Σούδα με αεροπλάνο «δια εκτέλεση άκρως απορρήτου αποστολής» και πολέμησε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και η δεύτερη σε οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Ειδικότερα, η Πολιτεία το 1998 με το νόμο 2641 χαρακτήρισε ως πολεμική την περίοδο από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 για όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής. Στη συνέχεια, το 2002, με Προεδρικό Διάταγμα απονεμήθηκαν «αναμνηστικά μετάλλια επιχειρήσεων Κύπρου» σε όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου τα έτη 1964-1967 και 1974.

Όμως πέντε μήνες μετά, με νεότερο Προεδρικό Διάταγμα, ανακλήθηκε το προηγούμενο για λόγους δημοσίου συμφέροντος (σ.σ.: επειδή στη σχετική λίστα είχαν περιληφθεί και πρόσωπα που σχετιζόταν με τη Χούντα και το πραξικόπημα στην Κύπρο που είχε προηγηθεί της εισβολής) και έκτοτε το θέμα «ξεχάστηκε».

Οι δικαστές (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) αποφάνθηκαν ότι οι βετεράνοι της Κύπρου υπέστησαν βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της προσωπικότητας τους, καθώς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας παρά την πρωταρχική υποχρέωση, που έχουν σύμφωνα με το άρθρο 2 Συντάγματος, παρέλειψαν να προβούν στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καταγραφεί η στρατιωτική αυτή δράση στα πιστοποιητικά στρατολογίας.

Παράνομη, ως αντίθετη στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου που προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 2), είναι, κατά την εφετειακή απόφαση, η παράλειψη της Πολιτείας να απονείμει μετάλλιο στους δύο οπλίτες που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο.

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η Ελληνική Πολιτεία όφειλε αμέσως, ή πάντως σε εύλογο χρόνο μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας, να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολεμική η δράση των βετεράνων της Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, αναφέρουν οι εφέτες, ανέμεναν ότι η προσφορά τους θα αναγνωριστεί (ο ένας μάλιστα τότε ήταν 22 ετών) από το κράτος, το οποίο θα τους περιέβαλε με ηθική ανταμοιβή και κοινωνικά προνόμια.

Αντί αυτού το επίσημο κράτος επέδειξε απαξιωτική σιωπή, επισημαίνουν οι δικαστές, απαξιώνοντας έτσι την προσωπικότητα τους.

Μάλιστα τονίζεται ότι το Δημόσιο δεν επικαλείται ούτε μια περίπτωση οπλίτη που συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974 και του απονεμήθηκε οποιοδήποτε τιμή ή κοινωνικό προνόμιο.

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 100.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο σε κάθε βετεράνο ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη του ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει πολεμική την δράση των Ελλήνων στρατιωτών που απεστάλησαν στην Κύπρο προς αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής του Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει εφέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων, οι οποίες συζητήθηκαν στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Οι δικηγόροι των βετεράνων Κ. Κουτσουλέρος και Ι. Βαρνάκος επισήμαναν ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκδοση των επίμαχων αποφάσεων από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, καθώς για πρώτη φορά απασχολεί το ΣτΕ παρόμοιο θέμα.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που θα εκδοθούν, συμπλήρωσαν οι δύο νομικοί παραστάτες, θα προσδιορίσουν για το μέλλον εάν η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί σε εύλογο χρονικό διάστημα για την αναγνώριση γεγονότων και δικαιωμάτων ή μπορεί δίχως επιπτώσεις να καταταλαιπωρεί τους πολίτες της, ακόμη και τους ένστολους.

e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 22/07/2012 23:02:12

  Η υπόθεση Κύπρος είναι μια υπόθεση που πονάει. Κάναμε έναν πόλεμο με την Αγγλία για να πετύχουμε την ένωση και τον χάσαμε. Δε θα ρίξω ευθύνες στις εκάστοτε Ελλαδικές ηγεσίες. Η ένωση τορπιλίστηκε από το Μακάριο και το 40% του Κυπριακού λαού (Μακαρικοί και Ακελικοί). Οι Τούρκοι ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

  Το κακό είναι ότι κανείς δε μιλάει ανοιχτά για το Κυπριακό, ούτε για το ρόλο της Αγγλίας ούτε για τίποτε. Έχουμε σοβαρές δυσκολίες να μάθουμε την αλήθεια, εν μέρει διότι αυτή θίγει τους "συμμάχους" και πρέπει να τα βάλουμε μαζί τους. Αν όμως δε γίνει κατανοητός ο ρόλος των "συμμάχων" το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.

 2. Nik avatar
  Nik 22/07/2012 23:47:26

  Δεν χάσαμε με την Αγγλία. Δεν νικήσαμε όσα θέλαμε, σίγουρα, αλλά και οι Αγγλοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν πια να κρατήσουν το νησί. Από το 1958 και μετά προσπάθησαν να μεταφέρουν την σύγκρουση από την ύπαιθρο στις πόλεις, όπου η ΕΟΚΑ δεν μπορούσε να δράσει, όντας ολιγομελής οργάνωση. Εκεί επιστρατεύτηκαν οι Τουρκοκύπριο εναντίον Ελληνοκυπρίων πολιτών. Οσοι ζήσαμε τα γεγονότα της Ομορφίτας του 58, το κέρφιου και την πολιτοφυλακή, τα θυμόμαστε αυτά πολύ καλά.

  Ομως οι Αγγλοι δεν ξεχνούν, και πάντα ανταποδίδουν. Οπως είδαμε από το 1960 και μετά. Εγγυήτρια δύναμη τρομάρα τους και τρομάρα μας!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Nik 23/07/2012 00:34:40

   Ο πόλεμος δεν έληξε το 1958. Δεν έχει λήξει μέχρι σήμερα. Το 1958 ήταν μια μάχη. Έκτοτε οι Άγγλοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να ελέγχουν το Σουέζ. Ήμασταν μικρό κράτος είχαμε και μικρές ηγεσίες και σε βάθος χρόνου χάσαμε.

   Ένα κράτος παρηκμασμένο κι ελέγχει τις δυο εισόδους της Μεσογείου. Γιβραλτάρ και Σουέζ. Αν δεν τους πετάξουμε έξω δε θα δούμε άσπρη μέρα.

 3. Θάνος Κηφισιά avatar
  Θάνος Κηφισιά 23/07/2012 00:40:32

  Η Κύπρος πάντως τα κατάφερε πολύ καλύτερα από την Ελλάδα.
  Τελικά όπως αποδείχτηκε η μη Ένωσις ήταν κέρδος για τους Κύπριους.
  Πολύ φοβάμαι ότι εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να ζούμε υπό ένα συγκεντρωτικό κράτος.
  Μήπως καλυτερα να χωριστούμε σε περιφέρειες-κρατίδια (πχ Κρήτης, Θράκης, Μακεδονίας ) και να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία όπως στη Γερμανία;
  Αφού θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες, ας το κάνουμε σωστά όπως στην αρχαιότητα,όπου ο θεσμός των πόλεων-κρατών επέτρεψε στο ελεύθερο Ελληνικό πνεύμα να μεγαλουργήσει, στους Έλληνες εμπόρους να απλώσουν τις δραστηριότητές τους στα πέρατα της γης και στις Ελληνικές τριήρεις να οδηγήσουν με ασφάλεια τους οικιστές προς νέες παραθαλλάσιες και παραποτάμιες αποικίες.
  Τελικά, μήπως η λεγόμενη επανίδρυση του κράτους είναι τόσο ανέφικτη ώστε να καθίσταται ως επιτακτική ανάγκη η κατάλυσή του και η επαναχάραξη της Ελλάδας στο πλαίσιο πολλαπλών κρατικών οντοτήτων με κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα με έναν κοινό Πρόεδρο!
  Στους έσχατους καιρούς απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Θάνος Κηφισιά 23/07/2012 00:46:55

   Αγαπητέ μου, σήμερα βρίσκεσαι σε πλαίσιο εθνικού κράτους. Η τάση αυτή είναι παγκόσμια τα τελευταία 500 χρόνια. Αυτά που λες προϋποθέτουν ελεύθερες κοινωνίες μέσα σε αυτοκρατορικό μοντέλο κι όχι εθνικά κράτη. Οι αυτοκρατορίες όμως μας τελείωσαν. Δεν περιγράφεις κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε κι έκλεισε τον κύκλο του. Σήμερα είμαστε πολύ μικροί για να το επαναφέρουμε και να το προτείνουμε διεθνώς.

 4. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 23/07/2012 00:59:38

  Εάν ήτανε τίποτε αγωνιστές της "Δημοκρατίας" και των Love Parade θα είχανε από 15 συντάξεις κι επιδόματα...

  Ο διοικητής μου σε μονάδα του Ναυτικού (το '86) είχε τέσσερα "Αριστεία Ανδρείας" και άλλα δύο "επ' Aνδραγαθείας στα πεδία των μαχών", όλα από το 1974 στην Κύπρο.
  Καμία αναγνμώριση άλλου είδους δεν είχε για εκείνη την περίοδο πλην των Αριστείων (αν και αυτά είναι η ύψιστη αναγνώριση).
  Ήτανε 56 ετών και ζούσε για το Ναυτικό!

  Ο αρχικελευστής που είχα ο οποίος βαριόταν που ζούσε, πήρε σύνταξη στα 40-41 ετών δίοτι τα 20 έτη που υπηρέτησε από το 1985 εως το 2005 μέτρησαν διπλά (δηλ. ως 40 έτη υπηρεσία) επειδή κατοχυρώθηκαν ως "πολεμικά"...
  Ο άνθρωπος δεν βγήκε από του Παλάσκα ποτέ ούτε συμμετείχε σε καμία αποστολή εκτός Ελλάδας.
  Μαζί με αυτόν συνταξιοδοτήθηκαν καμιά 400αριά εκείνοι την εποχή με το ίδιο σύστημα που είχανε μπει σε σχολές Ναυτικού τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (όλοι βαμμένοι Πασόκοι όπως κι ο λεγάμενος αρχικελευστής).

  Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιοί πόλεμοι έγιναν στην Ελλάδα από το 1985 εως το 2005 και για αυτόν τον άνθρωπο μέτρησαν τα 20 χρόνια υπηρεσία διπλά ως "πολεμικά"...

  Μετάμε πάμε και φιλαμε την ποδιά της Μέρκελ για αυτού του είδους "μισθούς και συντάξεις"...

 5. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 23/07/2012 01:03:40

  Ένας από αυτούς τους τότε φαντάρους που πολέμησαν στην Κύπρο, σήμερα... είναι πάμπτωχος τρόφιμος της Μητρόπολης στο Βαρθολομιό. Ε, ...του δίνουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό εκεί...... Δεν θα πω τό όνομά του. Δεν αξίζει κι άλλον εξευτελισμό από την πολιτεία........

 6. AIK avatar
  AIK 23/07/2012 09:22:58

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ:
  1. Υπάρχει το ψήφισμα που πέρασε ο υπουργός δικαιοσύνης του παππού του ΓΑΠ για να δικαστούν οι δοσίλογοι χωρίς δυνατότητα επίκλησης του ότι η πράξη τους δεν ενείχε δόλο
  2. το Γ΄ψήφισμα περί της ακεραιότητας της επικράτειας
  3. το Δ΄ψήφισμα δια του οποίου ανεκλήθη χορηγηθείσα αμνηστεία
  Δεδομένου δε ότι η εσχάτη προδοσία δεν παραγράφεται ποτέ, μένει μόνο να βρεθεί η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τους νόμους. Ε, υπομονή. Αυτοί που μπορούν να το κάνουν καλύπτουν γρήγορα την απόσταση ως την εξουσία

 7. νταβελης γιωργος avatar
  νταβελης γιωργος 23/07/2012 11:15:01

  Διαχρονικά το ελληνικό κράτος αδικεί τους αγωνιστές αυτούς που έδωσαν τα ΠΆΝΤΑ για την πατρίδα .Ας ελπίσουμε ότι ο πατριώτης Πρωθυπουργός ΣΑΜΑΡΑΣ μαζί και με πατριώτες των άλλων κομμάτων θα δώσουν λύση αναγνωρίζοντας τον αγώνα αυτών που πολέμησαν στην Κύπρο .

 8. Pikis avatar
  Pikis 23/07/2012 13:12:56

  Κατά τα άλλα, οι "Ολυμπιονίκες" τσεπώνουν τα φράγκα και γίνονται και αξιωματικοί με τιμητικά μετάλλια και άλλες φανφάρες!

  Πάλι καλά που οι ελληνάρες πολιτικοί δεν αποκάλεσαν ¨εθνικούς προδότες" τα παιδιά που βρέθηκαν τότε στην Κύπρο! Έπρεπε να είχαν διώξει τους τούρκους φωνάζοντας ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Pikis 23/07/2012 15:04:39

   Αυτοί που ήταν τότε στην Κύπρο στιγματίστηκαν ως χουντικοί και όλοι τους φέρθηκαν άθλια με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ. Υπήρξε παιδί στρατευμένου στην Κύπρο που ο πατέρας του, του απαγόρευσε να πάει φαντάρος. Πήγε παρουσιάστηκε και τους είπε ότι δε θέλει να πάει διότι δεν τον αφήνει ο πατέρας του επειδή του φέρθηκαν απάνθρωπα. Τον απάλλαξαν αμέσως χωρίς δεύτερη κουβέντα γιατί ξέρουν τι έχει γίνει.
   Ο δεύτερος λόγος είναι αυτός που έγραψα πιο πάνω. Δε μιλάμε για το θέμα, πρώτον επειδή τον ήπιαμε και δεύτερον επειδή αυτό θίγει τους "συμμάχους".

   • Γιώργος msn avatar
    Γιώργος msn @ anonymous 23/07/2012 18:02:47

    "Υπήρξε παιδί στρατευμένου στην Κύπρο που ο πατέρας του, του απαγόρευσε να πάει φαντάρος. Πήγε παρουσιάστηκε και τους είπε ότι δε θέλει να πάει διότι δεν τον αφήνει ο πατέρας του επειδή του φέρθηκαν απάνθρωπα. Τον απάλλαξαν αμέσως χωρίς δεύτερη κουβέντα γιατί ξέρουν τι έχει γίνει."

    Έχουν ξενερώσει απίστευτα οι καταδρομείς της εποχής εκείνης, ειδικά με την υποκρισία και την που...α!

    Να ήξερες τι είπες τώρα...

    Κάποια ανθρωπάκια έχουν μάθει μόνο να κρίνουν, δεν ξέρουν όμως τίποτα!
    Σε συγχαίρω για το θάρρος της γνώμης σου και την αλήθεια που αποτύπωσες!

    Υ.Γ Να μιλήσω τώρα για επελάσεις κομάντο που σάρωναν την εποχή εκείνη και κάποια πολιτικά κατεστημένα ήταν ενοχλημένα και λειτουργώσαν ως τροχοπέδη;;;
    Άστα καλύτερα!

 9. SPYRIDON avatar
  SPYRIDON 24/07/2012 11:53:40

  ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΑΝΕ ΕΦΕΣΗ, ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟιΣΤΑΜΑΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΓ ΚΛΠ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΌΣΙΟ. ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ . ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.