Αρνήθηκε κοινές δηλώσεις με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ ο Βενιζέλος
20/02/2014 16:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρνήθηκε κοινές δηλώσεις με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ ο Βενιζέλος

Δεν έγιναν στα Σκόπια οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις στον Τύπο, μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό, ο κ. Βενιζέλος δεν προέβη σε δηλώσεις -όπως έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα- επειδή «ενδέχεται να μην του άρεσε το φόντο», όπου αναγράφεται «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε στα Σκόπια οδικώς και θα αναχωρήσει οδικώς για την Πρίστινα, από όπου θα ταξιδεύσει αεροπορικώς στα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια. Η επιλογή του αυτή ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως άρνησή του να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων που ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος».

Επί του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης».

Κάλεσε επίσης τη χώρα μας να σεβαστεί την «καταδικαστική», όπως τη χαρακτήρισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκγι Οβάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι «η επίλυση του ανοιχτού ζητήματος (σ.σ. της ονομασίας) είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση του πλαισίου του ΟΗΕ, εντός του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης».

Όπως είπε, «το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, να μην επικοινωνούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε και επανέλαβε την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Εξάλλου, ο κ. Ιβάνοφ ευχήθηκε στην Ελλάδα επιτυχημένη θητεία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τρέχουσα Προεδρία της Ε.Ε. θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα του σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πέντε διαδοχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Dimi avatar
    Dimi 20/02/2014 23:19:49

    "Αλλάζει πρόσωπο η Αθήνα" Το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πρέπει να διαφυλαχθεί ως Αποκλειστικό και Μοναδικό, πάση θυσία! Γιά λόγους σαφέστατα Εθνικούς και Ιστορικούς, αλλά παράλληλα και Οικονομικούς, καθώς η κατάλληλη αξιοποίηση της Μοναδικότητας του Ονόματος, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο τουριστικό κύμα στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη Διεθνή Αγορά, γιά τα αυθεντικά Μακεδονικά Προϊόντα της Χώρας μας. Όπως π.χ. αρχίζει να γίνεται για τα Κρητικά! Άλλο ένα "δώρο" Γκρούεφσκι προς τους αφελείς των Αθηνών: Γιγάντιο μνημείο του αδίσταχτου αρχικομιτατζή Βασίλ Τσακαλάρωφ στα Σκόπια, σε στάση έφιππης επίθεσης με προτεταμένο το περίστροφο, κατά των Ελλήνων Μακεδονομάχων! (Έργο ενταγμένο στο "Σκόπια 2014"). Στους αιώνιους Τσακαλάρωφ, η Μακεδονία θα απαντά αιωνίως "ΟΧΙ" "OXI" στο όνομα Μακεδονία και τα Παράγωγα Η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και τα 3.500.000 των αληθινών και μόνων Μακεδόνων του Κόσμου, δεν αποδέχονται ούτε πρόκειται ν' αποδεχθούν ποτέ να δοθεί το Ελληνικό Όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα Σκόπια, με οποιαδήποτε μορφή ή γραφή, απλή ή σύνθετη, γεωγραφική ή πολιτειακή. Όπως έχει πρόσφατα και ξεκάθαρα διακηρύξει η Επιτροπή, το μόνο όνομα που μπορεί να γίνει αποδεκτό με προϋποθέσεις είναι "Νεοβαλκανική Δημοκρατία" "Novobalkanian Republica"! H ονομασία αυτή θα αποτελεί τη Συνταγματική Ονομασία του κρατιδίου, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και τη μοναδική εσωτερική, εξωτερική, διμερής και διεθνής και άρα για την κάθε χρήση Ονομασία της Χώρας! Η ονομασία αυτή, θ' αποτελέσει τη μόνιμη και επίσημη ονομασία αναγνώρισης του κράτους από τον ΟΗΕ: "Novobalkanian Republica" H εθνότητα και η γλώσσα θα ορίζεται επομένως "Νεοβαλκανική" - "Novobalkanian" και ο κάτοικος θα ονομάζεται "Νεοβαλκάνιος" - "Novobalkanian"! Στις δε ταυτότητες και διαβατήρια, θα αναγράφεται: "Novobalkanian"! To δε Διεθνές Σύμβολο θα είναι στο εξής, το "ΝΒ"! [ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.net – Μακεδονία, 1 Φεβρουαρίου 2014 (απόσπασμα) ] Ευχαριστώ η Dimi

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.