Αριστερή Πλατφόρμα: Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της λεηλασίας
07/08/2015 09:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αριστερή Πλατφόρμα: Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της λεηλασίας

Σε "παραζάλη" βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς επιδιώκει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μετωπα με το "κοαρτέτο" των δανειστών, και μάλιστα γρήγορα, προσπαθώντας, όπως αναφέρει η iskra, να "χρυσώσει το χάπι της λεηλασίας".

Σε κεντρικό άρθρο της η iskra , προβαίνει παράλληλα σε αναλυτική καταγραφή των "αγκαθιών".

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το θέμα των "κόκκινων" δανείων καθώς και η δημιουργία του νέου Ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ειδικά για το δεύτερο θέμα, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι "νομικού χαρακτήρα" και ως εκ τούτου δεν θίγεται η ουσία της κλιμάκωσης της μνημονιακής πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας που εγκαινίασε το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έχουν εκτοξευτεί στα 100 δισ., η κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη (6/8) στη δημοσιότητα την δική της πρόταση, η οποία φορτώνει στην ουσία τα "κόκκινα δάνεια" στους φορολογούμενους. Η πρόταση αυτή προβλέπει τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια, αλλά και τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων που θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές αξιώνουν άγριους εκβιασμούς και μαζικές εκποιήσεις ακινήτων και προκρίνουν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες απευθείας σε "επενδυτές" - κοράκια, τα λεγόμενα "distress funds".

Φορολογικό: τακτικές "καρότου και μαστιγίου" για 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ, αγρότες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ως τακτική "καρότου και μαστιγίου" θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ανοιχτά φορολογικά ζητήματα και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, στις 100 δόσεις αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Για το ζήτημα των 100 δόσεων το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε επι τα χείρω αλλαγές, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Τρ. Αλεξιάδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που μπορούν να επιλέξουν οι φορολογούμενοι και να αυξηθεί συνακόλουθα το ποσό της δόσης. Από την άλλη πλευρά, εξετάζονται παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να καταστεί, τάχα, αναλογικότερος, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο ληστρικός εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. το χρόνο από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Αναφορικά με τους αγρότες, εξετάζεται η διαφορετική μεταχείριση των φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ότι θα φορολογηθούν με 13% και όχι 26% και η προκαταβολή φόρου θα διαμορφωθεί στο 50% και όχι στο 100%. Αυτό βέβαια θα έχει σαν συνέπεια να πιεστεί να βγει από την παραγωγή μεγάλη μερίδα μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι μπορεί να έχουν και άλλη απασχόληση για να βιοποριστούν.

Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ με περικοπές και "ομογενοιοποίηση" κυρίων και επικουρικών

Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ομογενοποίηση των κανόνων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση περιλαμβάνει το σχέδιοΚατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Ο νέος υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, αμέσως μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για το "προαπαιτούμενο" των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσο και για τα "καυτά" εργασιακά θέματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι αναμένεται να λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σε εκπροσώπους του ΚΚΕ, ότι οι συνέπειες της κρίσης θα επιβάρυναν ακόμη κι ένα τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο άλλωστε η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός, εκφράζοντας τις προσωπικές του σκέψεις, τις οποίες δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει ούτε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη, η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν, θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ. Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 και θα είναι μεγαλύτερες όσο το ποσό της σύνταξης αυξάνεται. Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούν αναλογιστές, προκειμένου να μετρηθούν και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων περικοπών στο σύστημα, καθώς δεν μπορεί τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται σε θεωρητικό επίπεδο.

Μεγάλες αντιδράσεις κατά του "προτίσμου" πρόληψης του καρκίνου

Μεγάλες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους πάσχοντες προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την πρόθεσή του να καταστήσει υποχρεωτικές εξετάσεις για την πρόληψη των βασικών μορφών καρκίνου και να ... ποινικοποιήσει την αμέλεια στην πρόληψη, μέσα από την επιβολή "προστίμου" (συμμετοχή κατά 50% στα έξοδα της θεραπείας) !

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει ότι ως πρακτικές πρόληψης εννοούνται η ενημέρωση, η πειθώ και η δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια.

"Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα" τονίζει.

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει το μοντέλο πρόληψης του καρκίνου του υπουργού Υγείας ως τιμωρητικό "λες και δεν συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν" σημειώνει.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), οι εκπρόσωποι του οποίου τάσσονται υπέρ της προληπτικής ιατρικής αλλά όχι μέσα από τιμωρία των πολιτών. Προτείνουν "τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης".

"Όταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους και μάλιστα νέους ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει" απαντά ο υπουργός Υγείας. "Η μακαριότητα κάποιων τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρετεί μόνο την αφέλεια; Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί" σημειώνει.

Ο κ. Κουρουμπλής διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

Επίσης ανακοινώνει ότι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, θα προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με στόχο τον σχεδιασμό υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου αναχαίτισης μίας πραγματικής και μεγάλης απειλής που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχιλλεας Π. avatar
  Αχιλλεας Π. 07/08/2015 19:19:13

  Προκειται οντως για συγκινητικη αυτοεξομολογηση και μετανοια της Αριστερης πλατφορμας χαρη στην οποια ο Τσιπρας εγινε Πρωθυπουργος και μαλιστα εφτασε εδω με πρωτοκλασατους υπουργους τον Λαφαζανη και τον Στρατουλη που με εγκληματικη καθυστερηση αντιληφθηκαν το χονδροειδεστατο σφαλμα τους ελπιζοντας οτι ο ταξικος τους εχθρος θα υποχωρουσε και θα δεχοταν το σκισιμο των μνημονιων χωρις να μας βγαλει απο το ευρω του...

 2. M.B avatar
  M.B 07/08/2015 19:58:42

  Ό,τι και να χρυσώσει η κυβέρνηση, λίγες θα είναι οι μέρες της. Αριστερή δεν είναι. Δεξιά, δεν μπορεί να γίνει, θα είναι feau. Εξάλλου δεξιά, έχουμε. Την original. Ως κεντροδεξιοαριστεροδεξιά δεν την χρειαζόμαστε, μάλλον λοιπόν περιττεύει. Κι έτσι όπως παλαντζάρει από το πουθενά στο κατά διαβόλου, είναι επιζήμια όπως και να το εξετάσουμε. Άντε καλά σαράντα.

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 07/08/2015 23:36:13

  Κύριε Παναγιώτη, παραδεχθείτε το. Δεν το έχετε της πολιτικής το τάλαντο. Γιατί άδικα επιμένετε; Εσείς ακατάπαυστα μιλάτε, όμως ποιός ακούει; Του φλεγόμενου Καρέα οι κάτοικοι, σάς το υπενθύμισαν με τρόπο ευγενικό, ενώ εσείς ταλαιπωρήσατε τη λογική, την οπτική, την ακουστική, την υπομονή τους, την ώρα που εκείνοι έπεφταν στη φωτιά, για να σώσουν τη περιουσία τους. Κύριε Παναγιώτη, για τους πολιτικούς, υπάρχουν οι επαγγελματίες διαμορφωτές εικόνας (image makers). Συμβουλευτείτε τους. Είσθε εκτός εποχής. Όχι! στο κόμμα σας, λέμε. Οι δογματικοί μονολογούν, οι σκεπτόμενοι διερωτώνται.

  • Γιώργος Σιδηρόπουλος avatar
   Γιώργος Σιδηρόπουλος @ Δήμητρα Μ. 07/08/2015 23:50:08

   Η πολιτική δεν πρέπει να είναι ούτε επάγγελμα, ούτε καλοσυσκευασμένο προϊόν, ούτε πιασάρικη φάτσα που πουλάει στους χάνους. Αρκεί η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η σεμνότητα, η συνέπεια και η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά. Χορτάσαμε και καήκαμε από τους προκατασκευασμένους σωτήρες.

  • Δήμητρα Μ. avatar
   Δήμητρα Μ. @ Δήμητρα Μ. 08/08/2015 09:12:32

   Η πολιτική δεν πρέπει αλλά είναι ένα πλατινοπληρωμένο επάγγελμα. Και η συγκεκριμένη τιμιότητα, ειλικρίνεια, σεμνότητα, συνέπεια και ανιδιοτελής διάθεση, με το ατσαλάκωτο κοστούμι και τη μάσκα χειρουργού, Δεν πουλάει στους Μη-χάνους, οι οποίοι χάνουν τις περιουσίες τους, στους εμπρησμούς. Αντιθέτως, ποικιλότροπα προκαλεί, αδυνατώντας ν' αναλογιστεί ότι Δεν βρίσκεται πλέον στις αίθουσες του περισσού, των δογματικών μονολόγων των νεανικών χρόνων. Αδυνατώντας να χειριστεί την " 275% αύξηση σε σχέση με το 2014" (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ 07-08-2015) των λαθροεισβολέων (και Δυνάμει Ψηφοφόρων!), για τους οποίους, ούτε λέξη Δεν τολμά ν' αρθρώσει. Ευτυχώς υπάρχουν πρόθυμοι να δροσίσουν τους καμένους από τους προκατασκευασμένους σωτήρες.

 4. λαέρτης avatar
  λαέρτης 08/08/2015 10:06:38

  βέβαια, η ...αχρηστερή πλατφόρμα δεν λέει ότι αν γίνει αυτή κυβέρνηση θα λεηλατήσει τις τράπεζες και τις θυρίδες προς όφελος του ...λαού βεβαίως - βεβαίως!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.