18/10/2009 21:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αργό και ακριβό το Internet στην ΕλλάδαΤην 23η θέση, μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ, καταλαμβάνει η Ελλάδα σε κατάταξη που ταξινόμησαν ερευνητές του Χάρβαρντ και αφορά στη διείσδυση, την ταχύτητα και το κόστος των ευρυζωνικών δικτύων.

Το Κέντρο Μπέρκμαν για το Διαδίκτυο και τη Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αξιολόγησε τις 30 χώρες σε διάφορες επιμέρους παραμέτρους της δικτύωσης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αλλά και άλλων πηγών.

Η Ελλάδα έρχεται 23η στη γενική κατάταξη, οι επιδόσεις της όμως ποικίλουν στις τρεις βασικές συνιστώσες: έρχεται 27η στη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων (ποσοστό χρηστών στο γενικό πληθυσμό), 23η όσον αφορά την ταχύτητα πρόσβασης και, περιέργως, 13η από άποψη τιμών.

Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Δανία, ενώ στις επτά τελευταίες, κάτω από την Ελλάδα, βρίσκονται η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τουρκία και το Μεξικό.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν όχι μόνο τις σταθερές συνδέσεις (DSL, οπτικές ίνες) αλλά και τις ασύρματες (3G, WiMax).

Διαβάστε όλη τη μελέτη, με τίτλο Συνδεσιμότητα Νέας Γενιάς: Μια επισκόπηση των ευρυζωνικών μεταβάσεων και πολιτικών από όλο τον κόσμο.

Από το http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4541693

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 19/10/2009 17:39:40

  Ορισμένα γρήγορα σχόλια για το άρθρο σας:

  1. Η διείσδυση είναι πράγματι χαμηλή για μία χώρα που ανήκει στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Αναλογιζόμενη δε ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας (όπου οι τιμές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές) εύκολα διαπιστώνουμε ότι ο λόγος δεν είναι οι προσφερόμενες τιμές αλλά πιο πολύπλοκος (in a nutshell, η προστιθέμενη αξία των ευρυζωνικών συνδέσεων για τον καταναλωτή είναι σημαντικά χαμηλή)

  2. Η 27η θέση στην ταχύτητα πρόσβασης υπό μία έννοια αδικεί τη χώρα γιατί συνυπολογίζονται και όλες οι χώρες που έχουν εγκαταστήσει δίκτυα πρόσβασης FTTH. Σε rankings που αφορούν μόνο σε DSL (χαλκό) συνδέσεις η Ελλάδα πλασσάρεται σε πολύ υψηλότερη θέση. Λόγω του ότι το δίκτυο του ΟΤΕ σχεδιάστηκε στο γερμανικό πρότυπο είναι σε γενικές γραμμές ποιοτικότερο άλλων μεγάλων Ευρωπαικών χωρών π.χ. της Μεγάλης Βρετανίας.

  3. Οι χαμηλές ελληνικές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες είναι γεγονός (παρά τα περί του αντιθέτου "θρυλούμενα" από πολλούς) και είναι απόροια εν πολλοίς του αφελούς, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού (από μεριάς των εταιρειών) οι οποίες αναλώθηκαν σε πόλεμο τιμών από την αρχή σχεδόν της απελευθέρωσης της αγοράς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν χαμηλές τιμές, πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου έσοδα και κατ' επέκταση λουκέτο στις περισσότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Όλοι οι "φθηνοί" πάροχοι έχουν κλείσει και από τους 19 που ξεκίνησαν στις αρχές του 2001 έχουν απομείνει ουσιαστικά μόλις 5 σήμερα. Μέρος ευθύνης αναλογεί και στη ρυθμιστική αρχή της οποίας οι ενέργειες επικεντρώθηκαν στα άμεσα οφέλη της απελευθέρωσης (μείωση τιμών) και όχι στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.