#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2010 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από το CREDO του πολιτικώς «κοινωνείν», στο FREDO του πολιτικώς «αδιαφορείν»Στα πρόθυρα της επίκαιρης αναμέτρησης αναπόφευκτα ο νους του ενεργού πολίτη ανατρέχει σε εικόνες και ερεθίσματα άλλων εποχών, προσφεύγει σε συγκρίσεις , αναπολεί δυναμικές ατμόσφαιρες, μαζικές κινητοποιήσεις, προσδοκίες, απογοητεύσεις, θριάμβους, όλο αυτό το σκηνικό που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον για τα «κοινά» της Πόλης, τον αντίποδα της πολιτικής «ιδιωτείας».

Μα πάνω από όλα, η διαυγής πολιτική σκέψη ανατρέχει στις γενιές εκείνες που είχαν ή αναδείχτηκαν μέσα από το πολιτικό τους credo, το πιστεύω τους για την αναγκαιότητα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για ανατροπές παλαιών σχημάτων και βραδυκίνητων θεσμών, για την εξυγίανση των κρατικών δομών, για την επαναφορά του ήθους στην πολιτική ζωή.

Ο υπογράφων ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου. Δεν γνώρισε τη βία του πολέμου, αλλά συχνά το μαρτύριο μιας πνευματικά ανεκμετάλλευτης ειρήνης. Μύρισε τον ανθισμένο Μάη του ‘ 68, αλλά και την υγρασία των χουντικών κελιών. Βίωσε την επανάσταση της νέας γενιάς ενάντια στον καθωσπρεπισμό της ηθικοποιημένης συντηρητικής ευπρέπειας, μέσα από τα γυναικεία καπελάκια των γυναικών τις Κυριακές και τα κοντοκουρεμένα πρόσωπα των φραγκοφορεμένων ανδρεικέλων της «εθνοσωτήριας 21ης» με το πένθιμο μουστακάκι του άνω χείλους.

Αλλά απόκτησε, δημιούργησε, δόμησε ένα πολιτικό CREDO. Είχε όραμα. Έβλεπε την πολιτική με την αξία και την απαξία της. Στράφηκε με πνεύμα αγωνιστικό στον κοινό – ναι, τον κοινό- αγώνα να βγει η Ελλάδα από το τέλμα και τη λάσπη και την κακομοιριά της μοιρολατρίας. Απόκτησε πίστη στην αναγκαιότητα της αλλαγής, μιας αλλαγής που δεν είχε χρώμα αλλά αποτελούσε το κοινόν ζητούμενο. Ήταν μια γενιά πολιτικοποιημένη, δηλ. με ενδιαφέρον για το «κοινωνικό γίγνεσθαι». Και για όσους δεν είχαν credo, είχε φροντίσει ο σοσιαλιστικός άνεμος , άλλοτε ως «αύρα πραεία» , άλλοτε ως θύελλα που σάρωνε τα πάντα, να τους οδηγήσει σε ένα νεοδημιούργητο «πολιτικό καφενείο» , να τους αφυπνίσει, να τους ζωντανέψει. Ήταν κέρδος για τον τόπο μας το καφενείο αυτό, γιατί έγινε χώρος ζύμωσης, διαλογικής αντιπαράθεσης, αφύπνισης συνειδησιακής μετά από το λήθαργο που είχαμε υποστεί. Ήταν ο χώρος της παλιάς «Αγοράς», της άμεσης δημοκρατικής αντιπαράθεσης, ακόμα και με τις αρνητικές του συνέπειες, αυτές του άλογου πάθους, της συκοφαντίας και κατασπίλωσης. Αλλά ήταν ο χώρος, που πρόβαλε ζωντανό το ενδιαφέρον του πολίτη για τα κοινά.

Σε εκείνα τα «πολιτικά καφενεία» ταρακουνήθηκαν τα λιμνασμένα νερά της διανόησης και κοντά στον «μέτριο με ολίγη» και τον ήχο από τα ζάρια που στροβίλιζαν να βρουν από ποια πλευρά θα πέσουν άκουγες πολίτες – μορφωμένους και μη, διανοούμενους και εργάτες, πολίτες κάθε κοινωνικής και μορφωτικής τάξης και τάσης να αναλύουν την πολιτική, να αφουγκράζονται τα κοινωνικά προβλήματα, να αναζητούν λύσεις για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία. Ήταν γεμάτα με ενεργούς πολίτες, χωλούς καμιά φορά και μονόφθαλμους, αλλά πολίτες.

Και σήμερα; Τα καφενεία έμειναν, αλλά χωρίς ψυχή. Απανεμιά χωρίς ελπίδα κάποιας αύρας. Το «credo» στέρεψε και αντικαταστάθηκε από το «fredo», η αναζήτηση για κοινωνική δικαιοσύνη έγινε τώρα αναζήτηση για το «πού θα πάμε το βράδυ, που θα κάνουμε “clubbing”, πού θα είμαστε “in”, που θα ακούσουμε techno και σε ποιο hardrock cafe θα διασκεδάσουμε την ανία μας, ρουφώντας ….fredo.

Για το σήμερα, χασμουρητό, για το αύριο, αδιαφορία και βαριεστιμάρα.

Και πού και πού , σαν τον παλιό ντελάλη της γειτονιάς να ακούγονται από το δρόμο τα μεγάφωνα «περιθωριακών» , «συνταξιούχων» , «ανέργων ναυπηγεργατών» ή οι εκρήξεις από τα μολότωφ των «εξοργισμένων αναρχικών» που όμως αφήνουν τους θαμώνες του σημερινού καφενείου «Η Ωραία Ελλάς» παντελώς αδιάφορους. Σαν να μη ζουν αυτοί εδώ, σαν να μην αναπνέουν το όζον της ανάπτυξης, την αιθάλη από τα καμένα δάση, την βρωμιά του λαδωμένου κέρδους. Σαν να μη βιώνουν τα προβλήματα να μην τα θεωρούν ουσιαστικά. Γιατί δεν τους «ενδιαφέρουν|». Γιατί είναι ξένοι, αλλότριοι ήχοι που ενοχλούν τους «υποψιασμένους» , τους «μοντέρνους Yuppies» , όλους αυτούς τους διαπλεκόμενους στις πελατειακές συντεχνίες της συναλλαγής και του ξεπουλήματος. Γιατί δεν τους αφήνουν να απολαύσουν το νέο σουξέ του «famestory» , τις «Κατινιές» του μεσημεριανού τηλεβιασμού της μέσης ανθρώπινης νόησης, κοντολογίς, δεν τους αφήνουν να χαρούν το …fredo τους.

Από το credo του πολιτικώς «κοινωνείν» στο fredo του απολιτικώς «χασμάσθαι». Και στον αραχτό καναπέ με τα μαξιλαράκια και τον ναργιλέ.

Λες και η παιδεία μας δεν έχει φουντάρει. Λες και το σύστημα υγείας μας δεν είναι ακόμα «φακελωμένο». Λες και οι βραχονησίδες μας δεν εξαφανίζονται στο «γκρίζο» πια Αιγαίο. Λες και το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας λύθηκε και δεν έχει εγκλωβίσει τα 2/3 του ελληνικού λαού στην αβεβαιότητα και το άγχος που φέρνει το αύριο. Λες και το άδειο καλαθάκι της νοικοκυράς που ψαχουλεύει να βρει στο βάθος του πορτοφολιού μερικά ακόμα σεντς για ένα ραδίκι παραπάνω δεν μας αγγίζει.

Αρκεί που τρέχει το «χαρτζιλίκι» του μάνατζερ-πατέρα , της καριερίστας μάνας, έτσι για νάχουμε το fredo και την κραιπάλη στα βαρελοτσιπουράδικα…

Οδηγημένη από ταγούς που φρόντισαν να την αποχαυνώσουν μέσα από τα «Μεδια» και τα «realityshows» αφέθηκε η νέα γενιά απροστάτευτη με μια ζωή γυάλινη, άρα εύθραυστη, πάνω στα τραπέζια των ηδονοβλεψιών λάγνων, που για 100 ευρωπούλια την λοιδορούν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Έτσι , ανατέθηκε το «πολιτικώς» σκέπτεσθαι στους «άλλους», στους καπάτσους, στους ασύμμετρους αμετροεπείς, τους επαγγελματίες της πώλησης φρούδων ελπίδων. Και η εξουσία της πατρίδας σε “κηδεμόνες” σχολάζουσας κληρονομίας, σε εκείνους που ξέρουν πριν από μας, για μας, το καλό μας και πολύ περισσότερο, το δικό τους …συμφέρον. Στους δικολάβους της δημοκρατίας, που βόλεψαν την νεολαία σε μια πολυθρόνα με ένα τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και το …fredo στο άλλο, να επαναλαμβάνει την θλιβερή επωδό « και τι με νοιάζει εμένα η πολιτική, αυτή είναι για τους ηλίθιους».

Μόνο που αυτοί οι «ηλίθιοι», μόνο ηλίθιοι δεν είναι. Έκλεψαν το Credo των παιδιών, τους στέρησαν από το όραμα και αντάλλαξαν το «πολιτικό καφενείο» με την «πολιτική κουζίνα» , όπου μάγειροι είναι οι ίδιοι και δοκιμάζουν συνταγές ερήμην μας κατά το δοκούν. Κι έγινε το καφενεδάκι μας από χώρος κοινωνίας πολιτών σε χώρο καθοδήγησης από τους «απ΄ έξω». Μόνο που οι παλιοί ινστρούχτορες άλλαξαν όψη, μεταλλάχθηκαν και έβγαλαν την τραγιάσκα για να φορέσουν Armani.

Και οι νέοι μας έγιναν σύγχρονοι απολίτικοι μικροαστοί που κυκλοφορούν – όπως πριν 40 χρόνια- σαν θλιβεροί παλιάτσοι, «πελάτες» των οργανωμένων κυκλωμάτων που τους πουλάνε, πτυχία, τίτλους σπουδών, θεσούλες στο δημόσιο, που «επενδύουν» στον αρχοντοχωριατισμό τους, την «κουλτούρα του τσιφτετελιού» , τον ωχαδερφισμό τους και την έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης. Και τους στέλνουν αδιάβαστους….με το fredo στο χέρι.

Καλό βόλι, λοιπόν.

Tertios(Σχόλιο στο: Σαμαράς: δώστε την Ελλάδα μας πίσω)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κικη avatar
  Κικη 02/08/2010 08:49:46

  Εξαιρετικο μελος της ιδιας γενιας,εχω Credo,και αντε εμεις που φτιαξαμε αυτη την γενια του Φρεντο,να τους ξυπνησουμε μονο λιγο πιο γρηγορα γιατι ο χρονος τρεχει.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 02/08/2010 08:56:17

  Πρωτοεμφανιζόμενος (ως κειμενογράφος) ο Tertios, αλλά παραπάνω από εξαιρετικό το κείμενό του -μπράβο σου! Δυστυχώς, αντανακλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα της απάθειας. Και σαφές το μήνυμα: όσο εξακολουθούμε να βουλιάζουμε σ' αυτή, όσο παραμένουμε βυθισμένοι στους αφράτους καναπέδες έμπροσθεν του χαζοκουτιού, τόσο χειρότερα μέτρα θα περνάνε, τόσο θα πετυχαίνουν τη διαρκή εξαθλίωση του λαού, τόσο θα απεργάζονται τον αφανισμό του ίδιου του Ελληνισμού.

 3. sovokai avatar
  sovokai 02/08/2010 10:12:45

  Σκεφτείτε την μελλοντική εικόνα.Στις πλατειες αναμενη φωτιά στη μέση μεσα σε ενα βαρελι. Τριγυρω ανεργοι,χρεοκοπημένοι ,περιθωριακοί συζητούν τι θα γίνει και πίνουν καφε και μοιραζονται κονσερβες που κάποιοι νεολαίοι κλέψαν από το φρουρούμενο σουπερ μαρκετ.Μόνο τότε μπορεί να γεννηθούν νεες ιδεες οι παλιές είναι δοκιμασμένες και παρωχημένες,

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 02/08/2010 10:37:00

  Δυστυχώς το credo της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι που οδήγησε τη νεότερη γενιά στο... fredo. Όταν η πολιτιστική κληρονομιά της γενιάς του Πολυτεχνείου ήταν τα σκυλάδικα της εθνικής οδού και η ιδεολογική της κληρονομία η ρεμούλα και η μίζα, ποια "πίστη" θέλετε να δείξει η νέα γενιά στην Πολιτική? Τους μισούς δεν τους νοιάζει, γιατί έχουν την "προίκα" του μπαμπά-αγωνιστή του Πολυτεχνείου, και τους άλλους μισούς τους αηδιάζει, γιατί βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της ζωής τους γυμνοί από όνειρα, στερημένοι από ελπίδα, να ξεπληρώνουν γραμμάτια αλλωνών.

  Τα πολιτικά καφενεία της μεταπολίτευσης τελικά δεν ήταν κυψέλες διανοούμενων, αλλά φωλιές κομματόσκυλων, η ιδεολογική επανάσταση οδήγησε στην επαναστατικοποίηση των μεθόδων υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου και, εν τέλει, η γενιά του Πολυτεχνείου είναι μια κάστα από "τζάμπα μάγκες" που κάποια στιγμή, κοντά ελπίζω, η γενιά μου αποκαθηλώσει από τη θρόνο της δήθεν αγωνιστικότητάς της και θα την πετάξει στον Καιάδα των αποτυχημένων ιδεών...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ TopGunZ 02/08/2010 10:44:28

   Για να κάνει η γενιά σου αυτό που ελπίζεις, πρέπει πρώτα να αποτινάξει από πάνω της την τρυφηλότητα την οποία της πέρασε η γενιά του Πολυτεχνείου. Θέλει; Μπορεί;

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ TopGunZ 02/08/2010 11:53:03

   σωστός!

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ αναρχοδεξιός 02/08/2010 11:54:18

    (ο Τοπγκάνζ)

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/08/2010 10:53:49

  Το credo της γενιας του Πολυτεχνειου οπως και να το ονομασουμε ειχε αρκετο μαρξισμο.Ο μαρξισμος ειναι μια δυναμη καταλληλη για την καταληψη της εξουσιας αλλα μη δημιουργικη.Τελικα κατεστρεψε ολες τις χωρες που αγκαλιασε και η Ελλαδα δεν μπορουσε να ειναι εξαιρεση.
  Η διαδικασια ειναι η εξης : ολα αρχιζουν με σοσιαλιστικα οραματα και φλογα για να σβησουν οι παλιες "αναχρονιστικες" ιδεες και οταν η πραγματικοτητα δειξει οτι ο σοσιαλισμος δεν δουλευει και οι παλιες ιδεες εχουν χαθει δε μενει απο τον αρχικο "επιστημονικο" υλισμο παρα ο σκετος υλισμος δηλ, πως να τα αρπαξουμε.Αυτη η διαδικασια εγινε στο ανατολικο μπλοκ και εγινε και στη πασοκοχωρα,απλως εδω εγινε δημοκρατικα.

 6. tsilivithras avatar
  tsilivithras 02/08/2010 15:05:08

  «Αυριανιστής says:
  02/08/2010 at 10:44
  Για να κάνει η γενιά σου αυτό που ελπίζεις, πρέπει πρώτα να αποτινάξει από πάνω της την τρυφηλότητα την οποία της πέρασε η γενιά του Πολυτεχνείου. Θέλει; Μπορεί;»

  Θέλει δεν θέλει…μπορεί δεν μπορεί…δεν είναι στο χέρι της. Το πρόβλημα ξεπερνά την στενή Ελληνική πραγματικότητα και όπως λέει και το ρητό « οι καιροί κάνουν τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο». Θα πρέπει δλδ γρήγορα να αντιληφθούμε τι παίζεται και να προσαρμοστούμε ανάλογα.

  Αυτό που παίζεται (κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι το στοίχημα της νέας εποχής…της επανάστασης της πληροφορίας. Όπως πριν 500 χρόνια περίπου με την ανακάλυψη της τυπογραφίας άλλαξαν τα δεδομένα, έτσι και σήμερα το διαδίκτυο έφερε την διασπορά της πληροφορίας σε real time…η ελαχιστοποίηση του χρόνου από την παραγωγή της πληροφορίας/γνώσης ως την λήψη της από τον παραλήπτη. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να ενημερωθείς για όσα συμβαίνουν –κυριολεκτικά- στην άλλη άκρη του κόσμου. Πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν εκμηδενίζεται ο πρώτος χρόνος αντίδρασης σε ερέθισμα και μπορείς πιο γρήγορα να περάσεις στην ανάλυση της πληροφορίας, την σύνθεση της εικόνας και την τελική πράξη.
  Όπως η τυπογραφία στην Ευρώπη έγινε μοχλός μετάδοσης της γνώσης εκτός του στενού κύκλου της άρχουσας τάξης/ελίτ και οδήγησε στην μόρφωση και περαιτέρω καλλιέργεια των μαζών και στις μεγάλες επαναστάσεις και ανακαλύψεις μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, έτσι και το διαδίκτυο επεκτείνει αυτήν την διασπορά της πληροφορίας «αναγκάζοντας» τον άνθρωπο να υπερβεί την συμβατικότητα της καθημερινότητάς του και να αναλύσει πολλαπλάσια δεδομένα σε πραγματικό χρόνο προς όφελος του ιδίου και της κοινωνίας στην οποία ζει.
  Ακόμα κι αν δεν θέλεις (που λέει ο λόγος) ή δεν έχεις πρόσβαση να έρθεις αντιμέτωπος με νέα δεδομένα θα σε φέρει το παιδί σου ή ο φίλος σου ή ο συνεργάτης σου ή ο ανταγωνιστής σου…και η απραξία θα σε αφήσει χιλιόμετρα πίσω από τις εξελίξεις μέχρι να πεις «κύμινο».

  Το στοίχημα της άρχουσας ελίτ δεν άλλαξε ποτέ…ανέκαθεν ήταν και είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η κηδεμονία του γενικού πληθυσμού και η ανεμπόδιστη και αέναη άσκηση εξουσίας από μέλη της δικής τους κάστας. Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο με την άμεση διασπορά της πληροφορίας. Δείτε τι έγινε πρόσφατα με την περιβόητη γρίππη και τον εμβολιασμό και την δήθεν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Πίσω από αυτά υπάρχει η ατζέντα του population control (έλεγχος πληθυσμού) και καινούριοι φόροι που θέλουν οι άρχοντες να καρπωθούν πείθοντας τους πολίτες ότι έτσι θα «αναζωογονηθεί» ο πλανήτης ή ότι θα επέρθει η τάξη στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αντίδραση της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας ήταν άμεση και σε βαθμό που πλημύρισε το διαδίκτυο από πηγές ενημέρωσης και απόψεις που διαφοροποιούνταν ριζικά επάνω στην προπαγάνδα του συστήματος. Σε λιγότερο από 1 χρόνο κάηκαν 2 χαρτιά (vaccinations and climate change) και θα ναι εξαιρετικά δύσκολο για το σύστημα να προωθήσει τα συγκεκριμένα συμφέροντα χωρίς εξόφθαλμες προβοκάτσιες πλέον.

  Φυσικά υπάρχουν και παγίδες…Αυτό είναι το τίμημα της διασποράς της πληροφορίας αλλά αυτό είναι που θα αναγκάσει τον άνθρωπο να αναβαθμίσει το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ…!!!
  Άλλωστε όλοι πλέον βλέπουμε που μας οδήγησε ο καθησυχασμός των mainstream media που τόσα χρόνια η παγκόσμια κοινότητα αποδέχθηκε ως «αυθεντίες» που –δήθεν-λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
  Χρησιμοποίησαν την «πληροφορία» για να παράξουν «γνώση» (την οποία απέκρυψαν από το γενικό πληθυσμό) και με τα μέσα παραγωγής μετέτρεψαν σε προιόν που τους απέφερε τεράστια κέρδη ενισχύοντας την άρχουσα θέση τους.
  Γι αυτό πολεμάνε με νύχια και με δόντια το διαδίκτυο…την ελεύθερη και ανώνυμη ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων από πολίτες κάθε τάξης και επιπέδου μόρφωσης. Ξέρουν ότι έκαναν λάθος. Ξέρουν ότι κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά γιατί γνωρίζουν ιστορία καλύτερα από εμάς.
  Για την ώρα οι επιλογές τους είναι 2: δώσε περισσότερο υπνόχορτο για να κοιμηθούν τα πρόβατα (όχι και τόσο εύκολο πλέον) ή χτύπα τους δυνατά και φόβισέ τους.

  Η αλαζονεία είναι η δύναμη που τους κινεί και η δικιά μας είναι η συνείδηση.
  Η συνείδηση η οποία σε ελέγχει κι ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμος ή αρκετά έξυπνος θα σε ρίξει στη μάχη αργά ή γρήγορα.
  Όπως είπε και ο πρίγκιπας Βάλιαν «It is a kingdom of conscience, or nothing.» (Kingdom of heaven)
  Κι αν δεν πιστεύετε εμένα για δείτε τι λέει αυτός ο κυριούλης (τρομάρα του):

  http://www.youtube.com/watch?v=oDBlABD01U0&feature=player_embedded

  “FOR THE FIRST TIME IN ALL OF HUMAN HISTORY MANKIND IS POLITICALLY AWAKENED…!!!!!!...”
  “...AND NO MATTER WHERE YOU GO, POLITICS IS A MATTER OF SOCIAL ENGAGEMENT AND MOST PEOPLE KNOW WHAT IS GENERALLY GOING ON…”
  “THE COMBINATION OF THE TWO, THE DIVERSIFIED GLOBAL LEADERSHIP AND THE POLITICALLY AWAKENED MASSES, MAKES A MUCH MORE DIFFICULT CONTEXT FOR ANY MAJOR POWER…”


  Εδώ λοιπόν είναι ο καινούριος «καφενές»…εδώ είναι τόπος κοινωνικής εμπλοκής και ανταλλαγής απόψεων. Για όλα τα σοβαρά και τα ευτράπελα…με εντάσεις ή χωρίς.
  Και καλύτερα που η νέα γενιά είναι «απολιτίκ»...τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο ταυτίστηκε η πολιτική με το «κόμμα» και την «παράταξη» σε τέτοιο βαθμό που σήμερα για να αποτινάξεις την κομματική αηδία πρέπει αναγκαστικά να αφαιρέσεις και ένα βαθύ στρώμα πολιτικής ενασχόλησης. Η παραταξιακή αρρώστια προχώρησε τόσο πολύ που ο ασθενής (πολιτική) χαροπαλεύει. Βουτήξαμε μέσα στα σκατά τόσο πολύ που οτιδήποτε νέο και καθαρό βλέπει την πολιτική σαν ένα βαμπίρ που ρχεται να του ρουφήξει ότι έχει και δεν έχει και τρέχει μακριά με τα αυτιά κλειστά και τα πόδια στους ώμους!!
  Καλύτερα «απολιτίκ» η νέα γενιά…
  Στο διάολο ο μαρξισμός, ο κουμμουνισμός, ο καπιταλισμός, σοσιαλισμός, οι αριστεροί, οι δεξιοί, οι συνδικαλιστές, οι εργατοπατέρες….κομπογιαννίτικα ελιξίρια που στην πράξη περισσότερο κακό έκαναν παρά καλό…κουτόχορτο για τον γενικό πληθυσμό ενώ οι άρχοντες γίνονται όλα και πλουσιότεροι όλο και ισχυρότεροι.

  Η αληθινή πολιτική θα ξαναγεννηθεί μέσω του διαλόγου των πολιτών και της κοινωνικής εμπλοκής...ξεκινώντας από το διαδίκτυο και συνεχίζοντας εκτός αυτού...όταν μέσα από τα λόγια του καθενός θα ανακαλύψουμε ξανά τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη...αυτοί τα έγραψαν όλα γύρω από τα κοινά, τον Δήμο, την πολιτική αρετή, την σωφροσύνη, την παιδεία, την καλλιέργεια...βαρύ σακίδιο στην πλάτη μας αυτή η κληρονομιά αλλά έλα που μας έλαχε η πρόβα τζενεράλε να ξεκινήσει από αυτόν τον τόπο…!!!!

  Αυτή είναι η ταπεινή γνώμη ενός τσιληβήθρα…

 7. ΚΕΡΤ avatar
  ΚΕΡΤ 02/08/2010 18:17:33

  Σωστός ο τοπγκανξ.Η γενια του πολυτεχνειου ειναι ξεφτιλισμενη.Τα καφενεια εκλεισαν .Οι επαναστατες και οι πρωην κνιτες εγιναν πασοκορουφιανοι και στηριζουν το καθεστως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.