15/08/2008 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από το ρετιρέ στο υπόγειο

Όποιος προσπαθήσει να δώσει λογικές εξηγήσεις στις ολυμπιακές επιδόσεις μας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Από τη Βαρκελώνη του 1992 και «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Βούλας Πατουλίδου, στις ξεχωριστές στιγμές της Ατλάντας του ’96, στις θριαμβικές του Σίδνεϊ του 2000 έως τα 16 μετάλλια των Αγώνων της Αθήνας, η πορεία μοιάζει να είναι ανοδική. Ως προς την αριθμητική των μεταλλίων, τουλάχιστον. Οι πρώτες ημέρες στο Πεκίνο, μια αλληλοδιαδοχή από «αποκλεισμούς», «ήττες» και «συντριβές», με ελάχιστες, απροσδόκητες ανάσες.

Αυτή η μικρή χώρα με τις μεγάλες προσδοκίες και τα, ακόμη μεγαλύτερα, όνειρα, που απεχθάνεται το μέτρο και νιώθει να πραγματώνεται μόνο στην υπερβολή, μεταθέτει διαρκώς στους «άλλους» την ανάγκη για επιτυχία και διάκριση. Λυσσαλέα οι γονείς διεκδικούν τον (πάσης φύσεως) πρωταθλητισμό από τα παιδιά τους, οι προπονητές από τους αθλητές και, στη συνέχεια, μια ολόκληρη χώρα υπερεπενδύει στα αποτελέσματα των αγώνων. Και όχι στα γράμματα, στις τέχνες, στην εκπαίδευση, σε ό,τι αποκαλούμε συλλήβδην και από αμηχανία πολιτισμό.

Η υπερεπένδυση (και απρόσκοπτη ροή χρημάτων) στον αθλητισμό είναι πολιτική επιλογή. Εκεί και μόνον εκεί το κράτος πιστώνει τις «διεθνείς διακρίσεις» του. Όταν όμως η πραγματικότητα αρνείται να εκπληρώσει τις προφητείες, ο εθνικός ναρκισσισμός πλήττεται, αυξάνεται η δόση της απογοήτευσης, οδηγούμαστε στη μαζική απόρριψη και στον πικρόχολο σχολιασμό. Η επιτυχία ανακουφίζει, είναι η αλήθεια, λειτουργεί σαν τσιρότο στα πολλαπλά τραύματα. Όλοι όμως γνωρίζουν –και οι αρμόδιοι καλύτερα– ότι με ντόπινγκ και χωρίς υποδομές, σε «εισαγόμενους» αθλητές, κυρίως, μπορούμε να ελπίζουμε.

Αυτό το συναισθηματικό ασανσέρ χωρίς φρένα, που εκσφενδονίζεται στο ρετιρέ (των ηρώων) για να πέσει με την ίδια ταχύτητα στο υπόγειο (των αποτυχημένων), έχει μία μόνο διέξοδο: να αντιληφθούμε ότι παραμένουμε μία μέτρια χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Με μέτρια επιτεύγματα, μέτριο γούστο, μέτριες συνήθειες και απόψεις, μέτρια δεινά και φόβους. Επίγνωση που περιέχει ένα στοιχείο λύτρωσης. Επιτέλους. Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητείται. Αντιθέτως, επιβεβαιώνεται καθημερινά

(Της Μαρίας Κατσουνάκη από την «Κ»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 15/08/2008 14:11:15

  "Όλοι όμως γνωρίζουν –και οι αρμόδιοι καλύτερα– ότι με ντόπινγκ και χωρίς υποδομές, σε «εισαγόμενους» αθλητές, κυρίως, μπορούμε να ελπίζουμε."

  Χωρίς ντοπινγκ καμμία χώρα δεν μπορεί να ελπίζει για επιτυχίες στον σημερινό αθλητισμο.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/08/2008 14:14:05

  Αν ήμασταν μέτριοι καλά θα ήταν. Είμαστε όμως κάτω του μέτρου και ως άνθρωποι και ως σύνολο-κοινωνία. Αυτό δε θέλουμε να το καταλάβουμε και νομίζουμε ότι είμαστε οι πρώτοι του χωριού. Ε δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε αν δεν αποκτήσουμε ρεαλιστικό τρόπο σκέψης.

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 15:48:07

  Τα διάφορα αναβολικά σκορδοστούμπια υποβοηθούν αναμφίβολα τις επιδόσεις των αθλητών. Εγώ όμως όσα τέτοια και αν καταπιώ, εάν δεν περιορίσω λίγο το τσιγάρο και δεν χάσω καμιά εικοσπενταριά κιλά, θα είμαι ευτυχής όποτε τερματίζω τελευταίος, γιατί συνήθως οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν πριν το τέρμα. Διότι η γενική φυσική κατάσταση ενός οργανισμού, είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται όλα τα υπόλοιπα, είτε αυτά αφορούν την ίδια την προπόνηση, είτε τα "υποβοηθήματα" της χημικής βιομηχανίας.
  Οι κάκιστες αθλητικές επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών στην Κίνα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα, ακόμη και τους τεμπέληδες σαν εμένα, που όχι μόνο ποτέ δεν μπήκαν στο κόπο να αθληθούν, αλλά απέφυγαν ακόμη και την "κοπιώδη" ιδιότητα του φιλάθλου. Διότι αυτό που καταγράφουν είναι πρωτίστως η κακή φυσική κατάσταση όχι μόνο των αθλητών, αλλά όλων αναιξεραίτως, όσων ζουν στην πάλαι-ποτέ όμορφη χώρα που λέγεται Ελλάς.
  Οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν κατέβει διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους είναι οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές. Όχι για τις αποδοχές τους επί του προκειμένου (αναμφίβολα το θέμα επιβάλει διαμαρτυρία) ούτε και για την πρωτόγονη υποδομή της νοσηλείας (και αυτό το θέμα επιβάλει διαμαρτυρία) αλλά πριν απ΄όλα ως υπεύθυνοι για τη φροντίδα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Μια και δεν έτυχε μέχρι σήμερα να το πράξουν, αισθάνομαι υπεύθυνος εγώ, έστω και ως μη ειδικός αλλά και εβρισκόμενος (με πλήρη νοσταλγία) μακριά, να καταγγείλω τα εξής δεδομένα, που όχι μόνο καταβάλουν σε μέγιστο βαθμό τη φυσική κατάσταση των Ελλήνων, αλλά μεταλλάσουν μεσοπρόθεσμα το γενετικό κώδικα:
  1. Με τις πυρκαγιές των δασών, έχει επέλθει κάθετη μείωση του οξυγόνου, ως στοιχειώδους πηγής της ζωής. Τα δένδρα εκτός από το οξυγόνο που δωρίζουν, φιλτράρουν και τον αέρα, αποσπώντας βλαβερές ουσίες.
  2. Με την σκόπιμη από την πλευρά του κράτους, αλλά και με τη συνενοχή των πολιτών, πολεοδομική ζούγκλα που αναπτύσσεται συνεχώς, έχει επέλθει αφενός φοβερή χημική μόλυνση από την κυκλοφορία οχημάτων εσωτερικής καύσεως, αφετέρου ραδιενεργή, από το ραδόνιο, που παράγει το οπλισμένο σκυρόδεμα.
  3. Από την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, όπου η ζημιά είναι διπλή: Αφ΄ενός η ισχυρή χρήση φυτοφαρμάκων τα οδηγεί στη συνέχεια στην τροφική αλυσίδα. Αφ΄εταίρου η προώθηση αγροτικών προϊόντων από την Ολλανδία, που περιέχουν δηλητήρια. Καθώς και η γενικότερη πτώση της θρεπτικής αξίας των τροφών.
  4. Η καταστροφή της Ακροπόλεως ως κοσμικής κεραίας, που τροφοδοτούσε την ατμόσφαιρα, συν τοις άλλοις και με κύματα πνευματικής αγαλίασης, ιαματικά για το άγχος. Αντ΄ατού έχουν τοποθετεί εκτός Αθηνών (Πεντέλη) μεγάλες και εντός Αθηνών μικρότερες (πολλές από τις οποίες έχω εντοπίσει) κεραίες διάδόσεως ψυχοφθόρων και ανθυγιεινών για το νευρικό σύστημα μικροκυμάτων.
  5. Η επικινδυνότερη όλων των υπόλοιπων φθοροποιών για την υγεία μόλυνση, που λέγεται "αλογοσκουφίτιδα". Τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ιδιαίτερα της σημερινής, με αιχμή τα μέτρα του υπουργού οικονομίας, έχουν φέρει τα περισσότερα νοικοκυριά σε απόγνωση, ανεβάζοντας κάθετα τα άγχη. Ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες και αγγειακά επεισόδια είναι άμεσος. Όσα ράτζα κι αν φέρει ο κ. Αβραμόπουλος από το σπίτι του, αποκλείεται να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
  Αντί να κλαίμε για τα μετάλλια, μήπως θα ήταν προτιμότερο να κλαίμε για τα παιδάκια μας;

 4. Basil avatar
  Basil 15/08/2008 17:08:30

  ξανά μανά οι ίδιες ηθικολογίες έκθεσης β' λυκείου από το γνωστό έντυπο
  Ας κάνουν μας εξηγήσουν το φαινόμενο Phelps όπως και του προηγούμενου Thorn. Για τον τελευταίο υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ντοπαρίσματος. Εδώ δεν τρέχει μια, ουτε όμως και δύο. Η αρχή της καθολικότητας δεν ισχύει για όλους. Και αυτό γνωστό. Αυτοί δεν έχουν αίμα έχουν μπλε και πράσινους κόκκους. Πηρανε και οι Ελληνες. Κακώς, κάκιστα. Ολα τα άλλα είναι για να περνά η ώρα με γενικόλογες προεκτάσεις στην κοινωνία κλπ κλπ.

  @ Μποτίλια: Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις ΣΩΒΕ ;(σωματική βελτίωση).

 5. Factorx avatar
  Factorx 15/08/2008 17:09:53

  Anonymous 3:05 pm: Είναι άδικο αυτό που ισχυρίζεσαι. Πάω στοίχημα οτι θες αν θα βρεις έστω και μια φορά που αναδημοσιεύσαμε κάτι χωρίς αναφορά στην πηγή.Και όλα αυτα τα παραδείγματα που αναφέρεις μόνον προσπαθεια εντυπωσιασμού μου θυμίζουν, εμένα τουλάχιστον, για ένα μπλογκ που προσπαθει να σέβεται τη δεοντολογία ως κόρη οφθαλμού. Και η "καθημερινη" δεν χρειάζετυαι λινκ για να την βρει κανείς. Αντιθέτως εμείς περιποιούμε τιμή στη συντάκτη και την εφημερίδα αναδημοσιεύοντας το κομμάτι.

  ΥΓ. Και να μου επιτρέπεις αυτο "το σχεδόν ποτέ δεν δίνουμε συνδεσμο" ειναι επίσης πολύ κακόπιστο.Υποχρεούσε τώρα να ψ'άξεις το ,μπλογκ και να μας πεις πόσες φορες΄τ ο κάναμε και επι πόσων κειμένων. Ακόμα και για ειδήσεις, που δφεν φαίνεται η κλεψυτυπια

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/08/2008 17:24:12

  Τέλος πάντων όταν δίνεται όνομα είναι ΟΚ. Φαίνεται ότι το κείμενο είναι άλλου. Προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω τη λόλα που δέρνει μερικούς γιατί δε μπήκε η παραπομπή όπως θα ήθελαν.

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 15/08/2008 18:22:20

  To megalitero skandal doping tis teleftaias 20etias einai tou podilati Lance Armstrong o opoios paroti kerdise 6 fores ton podilatiko gyro tis Gallias(megalyteri koursa tou kosmou) den ton anapolei oute enas!!!!!!
  Eiche karkino,kai bravo tou pou egine kala, alla tou edine to *dikaioma* na pairnei farmaka pou stous allous theoreitai dopa!
  Eiche kai poly kali schesi me ton Bush kai legetai-met epitasseos-oti koukoulothike etsi mia karabinati periptossi opou ton eichan piassei.
  Pandos me to pou ton evalan sovara sto mati stamatise tin karriera tou...

 8. αθλητής avatar
  αθλητής 15/08/2008 18:24:17

  Ο αθλητισμός είναι εθνική υπόθεση. Οι υποδομές, οι αθλητές, οι προπονητές… ναι ακόμη και η ντόπα. Δυστυχώς Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1992 στην Βαρκελώνη, κορυφώθηκε το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τελικά γνώρισε το Βατερλώ της το 2008 στην Κίνα. Η επανίδρυση του κράτους από τον κ. Καραμανλή και την παρέα του (Ισίδωρος Κούβελας, Ντόρα Μπακογιάννη, Μιχάλης Λιάπης κλπ) ήταν ικανή για να διαλύσει και τον αθλητισμό. Γιατί δεν ρωτά κανείς τι απέγιναν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών της Αθήνας; Τα τόσα μετάλλια; Τι γίνεται στις ομοσπονδίες; Πως προωθούνται οι ημέτεροι και οι μιζαδόροι; Ποιος καρφώνει ποιους και γιατί τόσα περίεργα περιστατικά ντόπας στην ελληνική αποστολή; Απαντήσεις, βεβαίως, δεν περιμένουμε. Αυτοί που γνωρίζουν, γνωρίζουν. Οι άλλοι καλά θα κάνουν να συνεχίσουν τον ύπνο τους… Σσσσστ σιγά μην τους ξυπνήσουμε!

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 18:29:17

  @basil
  Φίλτατε σε ευχαριστώ που κάνεις σκέψεις για την υγεία μου. Επίτρεψε μου όμως (αναγνωρίζοντας πλήρως την ωφελημότητα της πρότασης σου) επειδή δεν θέλω να δημιουργώ οίκτο, να προσθέσω, ότι η τελευταία φορά που πήγα σε παθολόγο ήταν το 1976 για ένα κρυολόγημα.
  Και κάτι για Thorn και Phelps, εάν μου επιτρέπεις, με πλήρη συνείδηση ότι δεν είμαι φίλαθλος:
  Είναι γνωστό ότι με τις αθλητικές επιδόσεις καλλιεργούν το πολιτικό τους γόητρο οι μεγάλες δυνάμεις. Τόσο η νοοτροπία, όσο οι αντίστοιχες μέθοδοι στηρίζονται στην ευγονική των ναζί, καθώς και η προπαγάνδα αποσκοπεί στον να πείσει για την ανωτερότητα κάποιων φυλών (εδώ παραπέμπω και σε πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του "νήπιου γέροντα" με θέμα τον ρατσισμό - ρατσιστική "υπεροχή" - προ ημερών).
  Με αυτή την προοπτική υπάρχουν στις ΗΠΑ στρατόπεδα, όπου έχουν έγκλειστα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία υφίστανται συστηματική ρομποτοποίηση για να εκπληρώσουν διάφορους στόχους των εκτροφέων-στρεβλωτών. Παράλληλα υπάρχουν και τα θερμοκήπια ανοιχτής βοσκής. Πολύ ενδειαφέρουσα είναι η ταινία με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο "Ο καλός ποιμένας". Συγκεκριμένα είπε ο προπονητής του Phelps, όπως μετέδωσε χθεσινό δελτίο ειδήσεων: "Έχασε πάρα πολλά σαν παιδί. Μα αυτά που κέρδισε είναι περισσότερα".
  Βεβαίως αναγνωρίζω, ότι δεν λέω τίποτε διαφορετικό από αυτά που εντοπίζεις στο σχόλιο σου. Η επέκταση μου στοχεύει μόνο στον εντοπισμό και των άλλου είδους προικισμένων νέων που παράγει η απάνθρωπη πλύση εγκεφάλου στα Γκουαντάναμο των επιδόσεων και της προπαρασκευής.

 10. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/08/2008 19:16:01

  Ο αθλητισμός είναι εθνική υπόθεση.

  Θα μου επιτρέψετε να το αμφισβητήσω. Δεν είναι ο αθλητισμός εθνική υπόθεση. Μια βιομηχανία είναι.

 11. Xase avatar
  Xase 15/08/2008 19:34:47

  Μποτιλια αυτα που γραφεις ειναι τα περισσοτερα σωστα. Αλλα θα ηθελα να μου πεις απο που εχεις παρει τις μετρησεις για την περιεκτικοτητα του αερα σε οξυγονο. Σιγουρα τα φυτοφαρμακα παιζουν σπουδαιο ρολο στα οικοσυστηματα αλλα παντα τα χρησιμοποιουσαν τα τελευταια 50 χρονια και μαλιστα
  χρησιμοποιουσαν ουσιες που ηταν περισσοτερο βλαβερες ( ντι τι ντι, αλντριν διελδριν και αλλες που δεν τις θυμαμαι τωρα) και ιδιαιτερα στις τριτοκοσμικες χωρες (η χρησις πολλων φυτοφαρμακων ηταν απαγορευμενη στις ¨προδευτικες χωρες¨,αλλα η παρασκευη και το εμποριο τους με την Ελλαδα και αλλα κρατη το επετρεπαν οι ¨προοδευτικοι¨ γιατι ειχε μαγαλη κονομα.Οι παλιοι καταλυτες αυτοκινητων ειναι σιγουρα καρκινογενεις. Για το ραδονιο δεν ξερω αλλα η "Αλογοσκουφιτιδα" ειναι σιγουρα το πιο μεγαλο προβλημα. Ολα αυτα παιζουν καποιο ρολο στην μηδενικη συγκομιδη μεταλιων αλλα τον μεγαλυτερο ρολλο τον επαιξε η ελλειψη της ντοπας.

 12. Buona Dea avatar
  Buona Dea 15/08/2008 19:40:11

  Εξακτινε

  Ειναι πραγματι ο Αθλητισμος μια βιομηχανια παραγωγης διαστρευλωμενων και σωματικα καταρρακωμενων ανθρωπινων οντων.
  Γυναικες με εντονο ανδρογενες ορμονικο συνδρομο
  με μπασα φωνη σε πληρη παραλογισμο και εκτροπη της ανθρωπινης φυσης με ανδρες κρεατο/μηχανες τεμαχισματος παντος βοοειδους να αναζητουν την επαγγελματικη αποκατασταση μεσα απο τους μυες

 13. Basil avatar
  Basil 15/08/2008 19:48:25

  @ Mποτίλια
  Η παρότρυνση για άσκηση ήταν ειλικρινής. Δεν είχα κακή πρόθεση. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ. Μας έχουν ζαλίσει με τους ζαβούς υπερανθρώπους.

  Νομίζω όμως ότι οι καταβολές της ρατσιστικής θεωρίας έχουν τις ρίζες τους στους "αγαπητούς" βρετανούς, που εξέλιξαν στην συνέχεια οι ναζί.

  Γεια χαρά

 14. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 20:14:51

  @Xase
  Έχω δηλώσει ότι διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό (άλλο που βρίσκεται η καρδιά μου). Δεν μου αρέσει να κάνω τον έξυπνο, έστω κι αν είμαι αθεράπευτα εξυπνάκιας. Να μιλήσω για συγκεκριμένες μετρήσεις αναφορικά με το οξυγόνο, ή πολύ περισσότερο να τις κάνω, δυστυχώς, παρόλο που θα το ήθελα πολύ, βρίσκεται έξω από τις δυνατότητές μου.
  Θέτεις όμως ένα θέμα που νομίζω ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν τα ιστολόγια. Θα μπορούσαν κάποιοι, που έχουν την απαραίτητη υποδομή να συγκροτήσουν μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία μετρήσεων, σε συνεργασία με ιστολόγους και να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο.
  Κάτι που θέλω να προτείνω επίσης, είναι με τη συνεργασία κάποιων που αναγνωρίζουν τη σκοπιμότητα και που έχουν πρόσβαση σε ινστιτούτα, να δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία ανίχνευσης εμπρηστικής κτινοβολίας στην περίπτωση των εμπρησμών δασών.
  Αυτό που έζησα συγκεκριμένα πέρυσι τον Αύγουστο ήταν τα χιλιάδες τζιτζίκια που είχαν μαζευτεί γύρω από την οδό Ακαδημίας μετά τις φωτιές. Σε εκείνη τη φάση είδα ένα κοριτσάκι μέσα σε ένα περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας, μέσα σε μια τελείως αποπνικτική ατμόσφαιρα και έβαλα τα κλάματα.
  Δεν αισθάνομαι υπόδικος για να τεκμηριώνω με θερμόμετρα τους ισχυρισμούς μου (παρ΄όλα αυτά οι αντιρρήσεις και τα ερωτήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα). Τουναντίον, επειδή δεν πιστεύω στην μεγάλη δύναμη της ψήφου, όπως ο Σπύρος σε σχόλιο προηγούμενου ποστ, όταν έλθει η ώρα - εάν το φέρουν τα πράγματα - θα προβώ σε συνοπτικές διαδικασίες χωρίς πολλές εξηγήσεις.

 15. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 20:32:30

  @Xase
  Χωρίς να θέλω να διυλίσω τον κώνωπα - μια πρόσθεση για τα φυτοφάρμακα, από μια περίπτωση που έτυχε να πληροφορηθώ . Το 1990 έφθαναν στην κεντρική φρουτοαγορά του Μονάχου 90 τόνοι φρούτα και λαχανικά κάθε εβδομάδα από την Ελλάδα. Σήμερα δεν φτάνουν ούτε 20, λόγω απόρριψης από τους ποιοτικούς ελέγχους. Η χρήση φυτοφαρμάκων αυξάνεται ραγδαία, ειδικά στην Ελλάδα και δεν αποσκοπεί κύρια σε εντατικοποίηση της παραγωγής. Δίπλα στη στρατηγική της φτώχειας υπάρχει η στρατηγική των μεταλλαγμένων και της γενικότερης εξουδετέρωσης των τροφίμων. Δεν είναι η Monsato, που παράγει τους σπόρους, αυτή που ανακάλυψε το Ντι Ντι Τι αλλά και το λάουμπ όραντζ που ρίχνανε στο Βιετνάμ;

  @basil
  Ευχαριστώ ειλικρινά και πάλι.

 16. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 15/08/2008 20:46:21

  Εγώ πάλι νομίζω ότι η λογική εξήγηση υπάρχει (όπως πάντα) και είναι προφανής. Το μοντέλο της κραταιάς πάλαι ποτέ στον αθλητισμό Ανατολικής Γερμανίας που με τόνους αναβολικών κατάφερνε να είναι η τρίτη αθλητική δύναμη στον κόσμο χρειαζόταν θράσος, κυνισμό, πολιτική κάλυψη και βέβαια έλλειψη συστηματικών ελέγχων, ιδία παραγωγή αναβολικών ή ελεύθερη πρόσβαση σε διεθνείς παραγωγούς κλπ. Η χρυσή εποχή κατά την οποία αυτά ήταν δυνατά από «μικρούς» μας τέλειωσε διεθνώς και κατά σύμπτωση κατά ιστορική συγκυρία μαζί με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζω ότι ο διορισμός σε στρατιωτικά σώματα των νικητών κλπ. ήταν ανατολική εφεύρεση που αγκάλιασαν ενθουσιωδώς και οι ελληνικές κυβερνήσεις ως εκσυγχρονιστική της κοινωνίας καινοτομία. Όταν όμως άρχισε διεθνώς το ξεκαθάρισμα στο ποιοι μπορούν να παράγουν και να πωλούν αναβολικά αλλά και ποιοι μπορούν να τα καταναλώνουν «νομίμως» και αφού η σημερινή κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δεν αντέχει σε τέτοιες πιέσεις γιατί πρέπει να εμφανίζεται ως το καλό παιδί με τόσα ανοικτά διεθνή μέτωπα, οι ομοσπονδίες έπαυσαν να καλύπτουν τη χρήση (αυτό λέγεται αλλιώς και εξυγίανση, ολυμπιακά ιδεώδη κλπ.). Ξαναγυρίσαμε λοιπόν στην φυσική μας θέση που αντιστοιχεί στις πραγματικές υποδομές, την οργάνωση, τον παιδικό αθλητισμό κλπ. Που βρίσκεται το παράδοξο;

 17. Buona Dea avatar
  Buona Dea 15/08/2008 20:54:42

  Botiglia

  Σωστο αυτο που αναφερεις σχετικα με την αισθητη μειωση εξαγωγων φρουτων και λαχανικων στην κεντρικη Ευρωπαικη αγορα του Μοναχου, αλλα η αληθεια της μικροκαρπιας, οπως συνηθιζουν να τη λενε και για μενα της ολιγοκαρπιας, οφειλεται στην καταστροφη των δενδρων απο αλογιστη χρηση φυτοφαρμακων απαγορευμενων μεσα στην ΕΕ και εισαγμενων απο Βουλγαρια και οπου αλλου η διαφθορα κυβερνα ημιμαθεις ιθαγενεις και βουκολους πριγκηπες.
  Εξαλλου και ενας σπουδαιος παραγοντας της απονεκρωσης της αγροτικης ζωης ειναι και η ραστωνη των αγροτων για καλλιεργειες νεων ειδων δενδρων μοντερνας οικολογικης τεχνοτροπιας δηλ. μοντερνες οικοδομικες εγκαταστασεις αγροτοκαλλιεργειας.

  Αυτο που διαπιστωσα φετος με λυπη ειναι η πληρη εγκαταλειψη της επαρχιας στα χερια του θΕΟΥ.
  Σαν ομογενης κι εγω απο καπου στο πλαι σου
  σου συνιστω να ενσωματωθεις με το Κοινον δηλ. τη φιλικη Εταιρια που εχει καθε νομος ιδρυσει στην Ελλαδα για τους δικους του ομογενεις για να συμβαλεις και συ με γνωσεις, ζηλο και τη συμπραξη της νεας σου πατριδας στην ανοικοδομηση του ερειπωμενου κτιριακου συγκροτηματος της πατριδας.

  Εγω σαν εισηγητρια εθεσα θεμα συνεργασιας με τις εδω αρχες στα θεματα φλεγοντα οπως ενεργειας, υδατινων πορων και σκουπιδιων με την ιδρυση του πρωτου υψικαμινου καυσης και παραγωγης ενεργειας οπως εδω που ζω.
  Πρεπει να οργανωθεις, αν δε θες να μας φαει η αφανεια και γινουμε βορα των απληστων κορακιων, που περιμενουν να μας κατασπαραξουν.
  Συγνωμη που εξωκοιλησα του θεματος, αλλα ενα τηλεφωνημα σου στη Νομαρχια εν Ελλαδι θα ειναι πολυτιμο φως.

 18. Xase avatar
  Xase 15/08/2008 21:12:52

  Μποτιλια γεια σου! Ψαχνω να βρω κατι για την περιεκτικοτητα του οξυγονου στον αερα (ματαια μεχρι τωρα). Κατι σχετικο ειναι εδω http://www.zander.de/cgi-bin/WebObjects/Zander.woa/1/wa/main?wosid=HRKisKjItGIbDO4CnFm8Jw&siteId=1120377090&lang=DE&menu=Luftbedarf%2Bdes%2BMenschen
  Το αντιδραστηριο πορτοκαλιου ειναι παρασιτοκτονο, και ειναι γνωστο καρκινογενες εδω και μερικες δεκαετιες. Δεν σου εκανα καμια κριτικη, νομιζω εισαι απο τους πιο σωστους στο φορουμ, απλα για την συζητηση και για την πληροφορηση εθεσα το θεμα. Αμα βρω κατι θα το ανακοινωσω.

 19. ntigkintagkopoulos avatar
  ntigkintagkopoulos 15/08/2008 21:14:46

  δε στενοχωριόμαστε κι ιδιαίτερα

 20. Xase avatar
  Xase 15/08/2008 21:31:13

  20
  μην στεναχωριεσαι, μπορει να βγαλεις ρυτιδες.

 21. Factorx avatar
  Factorx 15/08/2008 21:42:38

  @Buona Dea: Μήπως θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρεσαι, καθώς μου ακούγονται λίαν ενδιαφέρουσες;

 22. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 21:42:38

  @Buona Dea
  Οπωσδήποτε θα τηλεφωνήσω. Εξάλλου επένδυσα ήδη τα χρήματα που δεν έχω σε επιχείρηση υγειινής διατροφής, με στόχο να συμβάλλουμε στην προσπάθεια βοήθειας αυτών των προγραμμάτων στην Ελλάδα.
  Για την ιστορία:
  Το 2005 επιχειρήσαμε μία πολύ μικρή ομάδα, μέσω κεντρικού μεταναστευτικού φορέα στον οποίο είχαμε πρόσβαση, να στήσουμε την "Γιορτή του Κρασιού" στο Βερολίνο. Με στόχο την προβολή των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, του Ελληνικού Πολιτισμού και του τουρισμού. Επιλέξαμε και εξασφαλίσαμε ως χώρο διεξαγωγής τον αυλόγυρο μεγάλου ξενοδοχείου απάνω στην Alexanderplatz, που είναι η κεντρική πλατεία στην πόλη, που μας παραχωρήθηκε χωρίς μίσθωση. Επιλέξαμε ως ημέρα διεξαγωγής την 3η Οκτωβρίου, που είναι η επέτειος της επανένωσης και που αναμενόντουσαν χιλιάδες επισκέπτες στους ιστορικούς χώρους της πλατείας. Την προσπάθεια αυτή, που οι καλοθελητές των κομμάτων και των χαφιέδικων μηχανισμών έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ματαιώσουν, δεν μπορέσμε να πραγματοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν να κλαδευτεί ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ., που συμμετείχε ολόψυχα σαν βασικό στέλεχος της πρωτοβουλίας. Σε μένα εξασκήθηκε αφόρητη ψυχολογική και φυσική βία, με αποτέλεσμα να φτάσω στα άκρα. Μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης, που είχανε προθυμοποιηθεί θερμά να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια (κ. Λιάσκος - υφυπουργός τουρισμού, κ. Σκανδαλάκης - υφυπουργός εξωτερικών, καθηγητής κ. Αλευράς γγ. υπ. αγροτικής ανάπτυξης) απαλλοτριώθηκαν με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου. Φυσικά θα επιμείνουμε. Και είμαστε ευγνώμονες για όποια πρόταση οργάνωσης μας μας γίνει.

 23. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 15/08/2008 21:54:39

  @Xase
  Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από για μια άποψη από την κριτική.
  Όταν κερδίζει ο χώρος των σχολείων κερδίζουμε όλοι.

 24. Buona Dea avatar
  Buona Dea 15/08/2008 21:57:50

  Factorx

  Ελπιζω συντομα να ανταποκριθουν οι Νομαρχιακοι φορεις και το ολο θεμα να παρει επιτελους το δρομο της επιλυσης.
  Τα λεφτα ειναι εδω, αλλα σχεδια δεν υπηρχαν για εφαρμογη.
  Ευχομαι κι αλλοι Ομογενεις απο καθε ακρο της γης να συσπειρωθουν με ενα τηλεφωνημα και να γινουν ενεργα μελη των πλειστων φιλικων Εταιριων της Νομαρχιας της πατριδας με απωτερο σκοπο την εξωραιση και ανακαινιση της Ελλαδας.
  Με δυναμη την ψυχη και ονειρο τις γνωσεις
  μπορουμε χωρις πρανινογαλαζα ανθρωπαρια
  εμεις οι ρομαντικοι να δημιουργουμε.
  Απαιτηση μας ητανε για την επομενη χρονια του συνεδριου η απομακρυνση βουλευτων.

 25. Buona Dea avatar
  Buona Dea 15/08/2008 22:08:42

  Botiglia

  Es freut mich sehr, dass du aktiv bist.
  Γι αυτο κι εμεις τους κοψαμε τον πολιτικο βηχα.
  Εφαρμοσε το δικο μου σχεδιο να δεις θεραπεια.
  Χαιρομαι που ενδιαφερεσαι για τα κοινα στην Ελλαδα
  και προσπαθησε να συμπαρασυρεις κι αλλους για συμπλευση.
  Grüsse
  B. Dea

 26. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 15/08/2008 22:34:29

  @Εξάκτινο

  "Θα μου επιτρέψετε να το αμφισβητήσω. Δεν είναι ο αθλητισμός εθνική υπόθεση. Μια βιομηχανία είναι."

  Το τι είναι ο αθλητισμός είναι ανάλογα με την χρονική περίοδο. Ψυχροπολεμικά για πολλές χώρες ήταν εθνική υπόθεση (βλέπε ΗΠΑ versus Ανατολικό μπλόκ). Τώρα πλεόν που δεν χρειάζεται να είναι εθνική υπόθεση έγινε business και φέρνει και καλά λεφτά και για τους αθλητές και για τους αθάνατους παρατρεχάμενους.

  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και για πολλές χώρες ακόμα και σήμερα δεν είναι εθνική υπόθεση, βλέπε την Κίνα και την προσπάθεια της να κερδίσει αν ει δυνατόν και όλα τα χρυσά στη φετινή ολυμπιάδα.

 27. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 15/08/2008 22:39:40

  @ 16 Μποτιλια

  Το ιδιο ακριβως εγινς στην Ελβετια με την ελληνικη σουλτανινα. Τωρα εισαγουν απο Ν.Αφρικη!

 28. ahab avatar
  ahab 15/08/2008 23:18:28

  ""
  Μέτρια χώρα με μέτρια επιτεύγματα, μέτριο γούστο, μέτριες συνήθειες
  και απόψεις, μέτρια δεινά και φόβους
  ""
  Φυσικά αναφέρεται λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον εαυτόν της, για να μήν προχωρήσω και
  ποιούς άλλους . Εμένα δεν με ξέρει ούτε άλλα 10 εκ.

  Τι να κάνουμε κυρά μου γεννήθηκες σε λάθος χώρα σε λάθος εποχή .
  Φαντάζομαι θα ήθελες να ήσουν Παριζιάνα κόμησσα ή έστω Λονδρέζα επί
  των τιμών .

  Δέν σού έτυχε ομως γι'αυτό κοίτα πορέψου όσο μπορείς καλύτερα με αυτά πού έχεις
  γιατί το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει .

  ΥΓ
  Άνθρωπος με κόμπλεξ για την χώρα που γεννήθηκε έχει χοντρό ψυχολογικό πρόβλημα .

 29. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 15/08/2008 23:58:55

  Mipos yparchei sto diadyktio tilefonikos katalogos ton diaforon grafeion ana Nomo?

  Kapote i Louka Katseli gia na diefkolynei tis ependysseis allodapon kai omogenon, eftiaxe ta one stop shop ,oste na apofgegetai i grafeiokratia ,pou an den echeis zissi stin Ellada, borei na se kanei na amfivalleis os pros to fylo sou!!!!
  Xekinisse i ypothessi me zilo alla...i grafeiokratia tin efage!

 30. Buona Dea avatar
  Buona Dea 16/08/2008 00:26:02

  Ριξε στο Google πχ

  " Νομαρχιακη αυτοδιοικηση Θεσσαλονικης τηλεφωνο" h Ιωαννινων, Κοζανης και ο,τι σ' ενδιαφερει και καλη διασκεδαση

 31. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/08/2008 00:46:54

  31 Buona Dea Says

  Σ ευχαριστω αν και στην Κεφαλονια δεν βρηκα-στο σαιτ-αναλογη υπηρεσια...Που θα παει ομως? Αυριο εορταζονται τα θαυματα του Αγιου Γερασιμου.Μπορει να βρεθει και το σωστο τηλεφωνο!

 32. Buona Dea avatar
  Buona Dea 16/08/2008 01:00:41

  Γραψε

  Περιφερεια Ιονιων Νησων και το τηλεφωνο βγαινει μονο του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.