16/08/2009 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τους Baby-boomers στους Baby – loosersΗ γενιά-ipod όπερ μεθερμηνευόμενον: οι σημερινοί νέοι 18-35. Τα αρχικά ipod σημαίνουν insecure, pressurised, over-taxed and debt-ridden

Η γενιά των 700 ευρώ στην Ελλάδα, η γενιά των 1.000 ευρώ για την Ισπανία και την Ιταλία, η γενιά iPod στη Βρετανία, αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που ο Γάλλος κοινωνιολόγος Λουί Σοβέλ του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικής Επιστήμης, όρισε ως baby-loosers. Οι ετικέτες διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά η εξήγηση είναι η ίδια:

H γενιά των χαμένων, που είδε το φως μετά το γαλλικό Μάη, και μεγάλωσε βολεμένη περισσότερο ή λιγότερο μέσα στα προνόμια της πολυσυζητημένης μεσαίας τάξης, αντιμετωπίζει μαζικά το ενδεχόμενο να μη ξεπεράσει το κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο των γονιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη κατάρτιση από τους γονείς τους, παρόλα αυτά η καθημερινότητα τους βρίσκει να υπεραπασχολούνται και να υποαμοίβονται.

Στη Γαλλία αποκαλείτε ως «η ασταθής γενιά», ενώ στην Ισπανία έχουν το προσωνύμιο «milleuristas», μιας και οι περισσότεροι εξ’αυτών είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν με ένα εισόδημα όχι μεγαλύτερο των χιλίων ευρώ τον μήνα. Στη Βρετανία τους αποδίδουν τον χαρακτηρισμό ipod, που απορρέει από τα γκάτζετ που χρησιμοποιούν μέσα στα οποία μεταφέρουν την αβεβαιότητα, την καταπίεση, τη υπερφορολόγηση και τα χρέη.

Ανεξαρτήτως ταμπέλας, φαίνεται πως έχουμε  ήδη περάσει από τους baby-boomers, τη γενιά της ευδαιμονίας και της πληθυσμιακής και οικονομικής έκρηξης, στους baby-loosers, στη γενιά της περιορισμένης κατανάλωσης και της υπερχρέωσης  και της ανασφάλειας.

 Θ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 16/08/2009 14:37:40

  Ειναι η γενια που μεγαλωσε ζωντας σε επιπεδα παραπανω απο τις οικονομικες δυνατοτητες της.Που αντικατεστησε την πραγματικη ζωη με την εικονα και το βιντεοκλιπ,παιζοντας ρολους.Το ανοιγμα επιθυμια-πραγματικοτητα μεγαλο.Και το ταξιδι για τους περισσοτερους συνεχιζεται.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/08/2009 16:01:49

  δεν λυπάμαι την γενιά που είναι σήμερα 18-35. Λυπάμαι την γενιά που θα είναι 18-35 σε 15-20 χρόνια. Οι σημερινοί πήραν μια γεύση, οι επόμενοι;

  • Swell avatar
   Swell @ archaeopteryx 16/08/2009 17:47:39

   Σε 15-20 χρόνια θα είναι ελάχιστοι. Ποιός κάνει παιδιά πλέον;

 3. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 17/08/2009 13:24:34

  losers με ενα ο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.