29/10/2008 21:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τον αριστερό μαξιμαλισμό στο δεξιό τίποτα

Νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εξετάζει η κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής στην Βουλή, αλλά «με μέτρο». Το καλάθι δηλαδή που υπόσχεται θα είναι άδειο, αφού όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης «οι υπερβολικές προσδοκίες για παροχές και δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να δημιουργήσουν και «πρόβλημα». Η μείωση δηλαδή των φόρων που πληρώνει ο λαός είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ οι πλουσιοπάροχες παροχές από την τσέπη μας προς τις τράπεζες έγιναν σε χρόνο dt.

Με τη λογική Αλογοσκούφη διαφώνησε ο Γ. Σουφλιάς που προτείνει την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρά την πολιτική επιδομάτων, προκειμένου όπως λέει να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη μία πλευρά και από την άλλη να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας μέσω της ενίσχυσης επιχειρήσεων. Προπαντός να μην δώσουν κανένα φράγκο και στην πλέμπα, όλα για πάρτη τους. Έτσι, το βάρος φαίνεται να πέφτει στο «πακέτο» ενίσχυσης της Απασχόλησης που επεξεργάζεται η κυρία Φάνη Πετραλιά. Σωθήκαμε δηλαδή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος, η επέκταση του θεσμού των προσλήψεων νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κλπ. Στο μεταξύ τις δικές τους προτάσεις ανακοίνωσαν τα άλλα κόμματα.

ΠΑΣΟΚ:  Κατάργηση της συμφωνίας κυρίων του υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες. Λελογισμένη αγορά τραπεζικών μετοχών από το κράτος. Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών μέσα από κατάργηση ή τριετή αναστολή κομβικών παραμέτρων της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης. Κατάργηση του φόρου 10% και επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις.

ΣΥΝ: Το  πακέτο των 28 δις προς τις ελληνικές τράπεζες, «συνιστά μια σκανδαλώδη πράξη ενίσχυσης της αιτίας της σημερινής κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών....Η μόνη λύση από το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί ελεύθερων αγορών και της λατρείας του κέρδους είναι η ανάκτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το δημόσιο με γνώμονα τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών».

Τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση παρουσίασε τέλος ο ΛΑΟΣ: Μετοχές και μερίδιο στο management από τις τράπεζες στο κράτος. Επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων για μία πενταετία. Σύνδεση των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια χορηγήσεων. Κατάργηση του «Τειρεσία». Μείωση του ΦΠΑ κατά 1%. Αναστολή για ένα χρόνο κάθε απόλυσης και για όσο κρατάει η κρίση, μία ώρα εργασίας παραπάνω για όλους με αύξηση των μισθών κατά 15%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2008 21:49:46

  Κάθε ένας με την δική του εκδοχή. Η πρόταση του αντινιουζ κατά την γνωμη μου πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη.

  Συμφωνώ απόλυτα με το αφορολόγητο αποθεματικό του Πασοκ. Αγορά τραπεζκών μετοχών αντίστοιχα με την επιχορήγηση. Τι σημαίνει λελογισμένη;... μπούρδα.

  Ο ΣΥΝ σωστά επισημαίνει ότι τα 26 ή 28 δις προς τιςτ τράπεζες είναι ΜΕΓΑ σκάνδαλο αλλά δεν κατάλαβαν τον λόγο (ή έχουν πληρωθεί για νε λένε αρλούμπες... Ναι είπα πληρωθεί, γιατί δεν μπορεί είναι τόσο ηλίθιοι).

  Οι του ΛΑΟΣ αποδεικνύονται αναρχικοί στην κατάργηση του Τειρεσία. Την μείωση του ΦΠΑ την είδα εδώ προχτές.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 30/10/2008 00:36:49

  Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να εντοπιστεί μια "τέλεια" πρόταση, διότι αναπόφευγα συζητάμε μέσα στη λογική του συστήματος. Είναι λυπηρό ότι σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας αρνούνται να διεξάγουν μια σοβαρή συζήτηση, με στόχο να καταλήξουν σε κάποια κοινά και ρεαλιστικά μέτρα, που να ελαφρύνουν κάπως τους πολίτες από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης και να δίνουν μια στοιχειώδη προοπτική στην οικονομική πορεία της χώρας. Η κριτική και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης παραμένουν, εάν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένη κινητοποίηση, λόγια του αέρα, μια και δεν δεσμεύουν κανένα, πέρα από το ευκαιριακό τους περιεχόμενο. Στην ουσία αποτελούν δημαγωγία. Η κυβέρνηση εμμένει σε διακηρύξεις - φούσκες, όπου το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν, είναι η αντιλαϊκή υπερχρέωση, χωρίς συγκεκριμένη προοπτική και οφέλη. Έτσι η κοινωνία περιμένει παθητικά, με το δάχτυλο στο στόμα, το επόμενο στάδιο του υποβόσκοντος κραχ. Το επόμενο σανίδι θα υποχωρήσει, όχι από "την πίεση τη μεγάλη του Ήλιου", όπως δοξολόγησε ο Ελύτης, αλλά από τη σαπίλα της δικής μας στάσης αμηχανίας και την απαξίωση του κράτους και της πολιτικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  Σε μια φάση που η ανάπτυξη πρωτοβουλιών αποτελεί ζωτική και αυτονόητη ανάγκη, το ANTINEWS πήρε την ευθύνη και διαμόρφωσε συγκεκριμένη πρόταση, που έθεσε στην κρίση των επισκεπτών της σελίδας.
  Θα το επαναλάβω ξανά: Όταν οι ρωγμές του Τιτανικού βάζουν νερό αβέρτα, απαιτείται προσπάθεια για να ξεσκατζάρουν οι λέμβοι διάσωσης στα ρέλια. Οι συζητήσεις για το αν οι ανεμόσκαλες θα πέσουν δεξιά η αριστερά από τα παραπέτα, δείχνουν καλούς αρμενιστές, αλλά όταν χτυπάει το καμπανάκι απαιτείται δράση.
  Ο ναύκληρος μαζί με τις δραμαμίνες για την αντιμετώπιση της ναυτίας μοιράζει πάντοτε και υπνωτικά χάπια. Ειδικά όταν επιμένουμε να βρισκόμαστε στην μπανιέρα, αυτά ίσως μας βοηθήσουν να πείσουμε τον εαυτό μας, ότι όλα είναι μόνο ένα όνειρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.