16/04/2009 11:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τον Κόκκαλη στους Χριστοφοράκο και Μαυρίδη


_____________________________________________________________________________________________
Χορός δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είχε στηθεί μεταξύ ΟΤΕ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2003, όπως αποδεικνύεται από τις καταθέσεις και τα έγγραφα που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα για την επίμαχη σύμβαση της κυβέρνησης Σημίτη για την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Είναι άλλωστε ήδη γνωστό ότι στα ταμεία του συγκεκριμένου κόμματος κατέληξαν 1.000.000 μέσω του τότε «στρατηγού» του, κ. Θ. Τσουκάτου. Αναφέρεται επίσης ότι το σημείωμα που παραπέμπει στον κωδικό «Roco» που αφορά λογαριασμούς 10 εκατ. γερμανικών μάρκων έχει γραφτεί από τον Α. Μαντά, στενό συνεργάτη τού τότε υπουργού Α. Μαντέλη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από έγγραφα που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες

Χάινζ Κάιλ βον Γιάγκεμαν, στέλεχος της Ζήμενς στην απολογία του:  «Από την τράπεζα Raiffeisenbank τα χρήματα εμβάζονταν σε λογαριασμό στο Ινσμπρουκ ή σε μετρητά. Μπορείτε να φανταστείτε ένα εκατομμύριο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Θυμάμαι μία περίπτωση, όταν κάποιος υπάλληλος στα σύνορα με σταμάτησε για έλεγχο και μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή του τόσα πολλά χρήματα».Αυτά όμως ήταν... τα «ψιλά» ...Μέσω του Ζάλτσμπουργκ διακινούνταν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια μάρκα!. Ο όρος "λάδωμα" δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ στη Siemens. Θα προτιμούσα τον όρο "χρήσιμες δαπάνες"».
Rainer Niedl: «...Υπήρχε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της Siemens AG, βάσει της οποίας το ICN/COM κατέβαλλε το 2% του ετήσιου τζίρου σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Χριστοφοράκο. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πολιτικά κόμματα της Ελλάδας»

Μ. Χριστοφοράκος: «Η δωροδοκία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και μεταξύ εκείνων που επωφελούνταν ήταν όχι μόνο υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων της κυβέρνησης».

Michael Kutschenreuter: «...τα κεφάλαια που ζητούσε ο Χριστοφοράκος θα χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο για δωροδοκίες προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα δωροδοκίες σε πολιτικά κόμματα. Την άνοιξη του 2004 ο Χριστοφοράκος μου είπε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια" ότι ήταν αναγκαίες περισσότερες καταβολές προκειμένου να καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων. Αν και απρόθυμα συμφώνησα με το αίτημά του, πήρα τον φάκελο με τα στοιχεία πληρωμής και τον έδωσα στον Ζίκατσεκ...

...Τα συμφέροντα της Siemens και της Ιντρακόμ στην Ελλάδα έναντι του ΟΤΕ ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είχα αντιληφθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούσε προσωπική επαφή του Χριστοφοράκου καθώς και του Volker Jung. Είχα αντιληφθεί επίσης ότι πολλές από τις υποκείμενες διευθετήσεις αναφορικά με τον ΟΤΕ, οι οποίες επηρέαζαν τη Siemens και περιελάμβαναν την καταβολή προμηθειών, πραγματοποιούνταν από τον ίδιο τον Κόκκαλη».

Heinz Keil-von Jagemann: «...Έμαθα από τον Rudolph πως ο Καραβέλας διέθετε ένα λογαριασμό στον οποίο λάμβανε καταβολές προμηθειών. Ηταν ευρέως γνωστό εντός της Siemens ότι ο Καραβέλας ήταν πολύ πλούσιος και ότι διέθετε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 16/04/2009 11:44:25

  Πολύ χαμηλά το σταματάει το πράμα ο Χριστοφοράκος. «Η δωροδοκία -λέει- ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και μεταξύ εκείνων που επωφελούνταν ήταν όχι μόνο υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων της κυβέρνησης». Δηλαδή, εκτός από τον ΟΤΕ, μπορεί να ήταν και κάποια κρατικά στελέχη υπουργείων; Σύμβουλοι υπουργών; Υπουργοί; Τι από όλα αυτά; Θέλω να δώ τώρα, όταν θα αρχίσουν οι προφυλακίσεις, θα ανοίξουν τα στόματα και για παραπάνω; 'Η έχουν εγγυήσεις ότι θα πάνε για λίγο μέσα και μετά θα βγεί η παρεούλα της Ζημενς να φάει τα εκατομμύρια που έχει βγάλει από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Διότι, ως όλα δείχνουν, πολλά απο τα χρήματα που προορίζονταν για μίζες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, μπήκαν στις τσέπες εκείνων που έπρεπε να τα δώσουν.

  Michael Kutschenreuter: Τα συμφέροντα της Siemens και της Ιντρακόμ στην Ελλάδα έναντι του ΟΤΕ ήταν στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είχα αντιληφθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούσε προσωπική επαφή του Χριστοφοράκου καθώς και του Volker Jung.

  Κάνει εντύπωση, πως ο ανακριτής στις προγραματικές συμφωνίες με τον ΟΤΕ είδε ευθύνες μόνον της Ζημενς και δεν άγγιξε καν την Ιντρακομ. Δηλαδή, μίζες έδωσε για τη δουλειά μόνο η Ζήμενς και η Ιντρακόμ πήγε με το σταυρό στο χέρι; Το έργο όμως, το είχαν πάρει φίφτυ φίφτυ. Η Ζημενς έφτιαξε ουσιαστικά την Ιντρακόμ. Ο Σωκράτης είχε το νόου χάου, μέσω των πολιτικών διασνδέσεών του και των ανθρώπων του στον ελληνικο κρατικό μηχανισμό, για να προωθήσει τις μεγάλες δουλειές. Μήπως τελικά οι μεγάλες μίζες της Ζημενς δεν προωθήθηκαν από την ίδια τη Ζημενς;

 2. Le canard avatar
  Le canard 16/04/2009 11:45:52

  Σε περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι μίζες μόνον για τις προγραμματικές συμφωνίες με τον ΟΤΕ. Υπάρχουν όμως, και άλλα 20-25 με άγνωστους παραλήπτες. Χοχοχοχο! Ποιοί είναι αυτοί;

 3. Aurora avatar
  Aurora 16/04/2009 11:49:33

  Τα αντερα σας να φαγατε σεμνα και ταπεινα μου τεκνα. Και τωρα αντε να ψαξουμε ψυλλους στ' αχυρα

 4. Le canard avatar
  Le canard 16/04/2009 11:55:55

  @Aurora

  Δεν είναι ψυλλοι στα αχυρα Aurora. Ολα τα στοιχεία υπάρχουν. Θέλουν να βάλουν στο χέρι όμως; 'Η απλά θέλουν να κάνουν ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι; Το σκάνδαλο Ζημενς είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Δείχνει δε, την έκταση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και της πολιτικής και, κυρίως, κάποιων πολύ ισχυρών πολιτικών τζακιών σε όλους τους κομματικούς χώρους. Είναι ένα σκάνδαλο που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη (90-93), συνεχίζεται κορυφούμενο την περίοδο Αντρέα, και κυριαρχεί στην εποχή Σημίτη, ενώ στιγματίζει και την κυβέρνηση της ΝΔούλας από 2004 και μετά. Αν ένα τέτοιο σκάνδαλο θαφτεί (κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν την εντύπωση ότι το Βατοπέδιο ήταν μεγαλύτερο), τότε όλες εκείνες οι διακηρύξεις περί κάθαρσης στην Ελλάδα και νέας πορείας της χώρας θα είναι κουραφέξαλα και κούφιες λέξεις.

 5. ar bou avatar
  ar bou 16/04/2009 12:27:21

  Tουλάχιστον διαβάσαμε και κάπου τα ονόματα intracom και Κόκκαλης

 6. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 16/04/2009 15:50:37

  Καλή ανάσταση

 7. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 16/04/2009 15:54:05

  Είναι η πέμπτη ή έκτη φορά που δεν περνάει κάποιο σχόλιο που κάνω. Αφού προσπαθήσω μερικές φορές πάντα με αποτυχία στέλνω και γω ευχές. ΚΑΙ Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΠΕΡΝΑΝΕ. Μάλλον δεν είναι αμερόληπτος αυτός που τα επιλέγει. Και πάλι Καλή Ανάσταση

  factorx: βαρέθηκα να απαντώ σε παρόμοια σχόλια. αν δεν βρίζειες δεν σε κόβει κανένας.οπότε δες τις συνδέσεις σου

 8. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 16/04/2009 23:11:24

  Αν το πάνω χέρι στη συγκεκριμένη υπόθεση το είχε το πασοκ θα είχε γίνει πολύ χειρότερος χαμός από ότι με το Βατοπέδι. Είναι απορίας άξιον πώς και η ΝΔ δε σηκώνει το θέμα. Φοβάται παράπλευρες απώλειες; Το κρατάει για μπαλαντέρ μήπως και συρθεί άμεσα σε εκλογές; Έξυπνη απάντηση υπάρχει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.