#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 18:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τις τούρκικες σειρές …στα τούρκικα κανάλιαΝέο γύρο μαθημάτων – πιο εντατικών αυτή τη φορά - στην τουρκική γλώσσα, επιφυλάσσει για αρκετούς Έλληνες, κυρίως Ακρίτες που ζουν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, η ταχεία μετάβαση της γειτονικής Τουρκίας στην ψηφιακή τηλεόραση.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και να παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση για το 2015,  είναι προφανές ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά από νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύμη, η Χάλκη, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και φυσικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Ως εκ τούτου όσοι τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συνδρομή στη Nova για να βλέπουν καθαρή εικόνα, είτε σηκώνουν, μάλλον μάταια, πολύ ψηλά τις κεραίες – για να μην βλέπουν χιόνια στις οθόνες τους – είτε συμβιβάζονται με τα τούρκικα κανάλια, μπροστά στα οποία ωχριά το κακό των υποτιτλισμένων τούρκικων σειρών στα ιδιωτικά κανάλια.

Καθώς ο ιδιωτικός πάροχος στην Ελλάδα (Digea) δεν έχει πάρει σοβαρές απαντήσεις από την Πολιτεία για την πλήρη μετάβαση σε όλη την επικράτεια, οι τηλεθεατές στις ακριτικές περιοχές καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ακούσουν ελληνικά είτε με έξτρα εξοπλισμό είτε αν τα κανάλια προβάλλουν το πρόγραμμά τους από το site τους, μέσω live streaming.

Ο φόβος μάλιστα του πλήρους εκτουρκισμού της τηλεθέασης των Ελλήνων στις περιοχές αυτές διογκώνονται μετά και τις 16/1 οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εκκίνηση της ψηφιακής μετάβασης  για την οποία έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για εκπομπή εθνικής εμβέλειας, 41 περιφερειακές και 378 τοπικές.

Μοναδικός πάροχος δικτύου θα είναι η Anten A.S. με μετόχους την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.

Η εκπομπή θα είναι αποκλειστικά DVB-T2/MPEG-4, ως εκ τούτου συμβατή με την ελληνική ενώ η πλατφόρμα θα αποτελείται από 8 multiplexes. Σε σχετικά έγγραφα του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) έχουν ήδη καταγραφεί οι περιοχές, τα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες ανά SFN, ισχύ (dBW), συντεταγμένες, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ.

Οι πρώτες επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2013 στην Άγκυρα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία switch off για ολόκληρη την Τουρκία ορίζεται η 2η Μαρτίου 2015.

Εν τω μεταξύ την απειλή του «λουκέτου» αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κανάλια στην Κύπρο εξαιτίας των υψηλών τελών στην εκπομπή του ψηφιακού σήματος τους από τον ιδιωτικό ψηφιακό πάροχο.

Η αύξηση του ενοικίου στην πλατφόρμα, έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.

Στο υπόμνημα γίνεται για πρώτη φορά η εκτίμηση ότι οι δυο άδειες παρόχων δικτύου που δόθηκαν είναι πολλές και δεν το «σηκώνει» η αγορά της Κύπρου που ενδεχομένως απειλείται και αυτή από τα τούρκικα…

Στα σενάρια διάσωσης περιλαμβάνεται η πρόταση να εξαγοράσει το κυπριακό κράτος την πλατφόρμα της Velister και τα κανάλια να συνεχίσουν να πληρώνουν κατά το μέγιστο 100.000 ευρώ αλλά και το κλείσιμο της πλατφόρμας του κρατικού ΡΙΚ για τη μετακίνηση των καναλιών του στη Velister.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 11/02/2013 19:27:27

  Κομπλέ θα βλέπουμε απευθείας Σουλειμάν τώρα με το που βγαίνει το νέο επεισόδιο :P

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 11/02/2013 20:19:57

  Σε ποιους αξίζει να αποδώσουμε εύσημα για την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία,
  να είμαστε η μόνη χώρα, που ζήτησε ένα χρόνο παράταση από την ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση ;
  Ή για το ότι δεν ψηφίστηκε κανένας νόμος, από το 2008, που να ξεκαθαρίζει,
  τα των ψηφιακών αδειοδοτήσεων και να ξεκαθαρίζει το ψηφιακό τοπίο ;
  Κι αν ήμασταν απλά οι ουραγοί της Ευρώπης, θα ήταν σκέτη κωλυσιεργία..
  αλλά να μας υπερκαλύπτει τηλεοπτικά η Τουρκία; "οπτικοακουστική" προδοσία ..

  Ελπίζουμε (και περισσότερο οι ακρίτες των νησιών) σε ένα πολιτικό-υπηρεσιακό σπριντ από την κυβέρνηση, για να προλάβουν την νέα προθεσμία...

 3. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 11/02/2013 22:34:02

  Πουλησαμε και τον δορυφορο στους Αραβες, οποτε καμια φορα αν χαλανε και τα ψηφιακα, μην ανησυχειτε... Η Φατμα να ειναι πλεον καλα!

 4. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 11/02/2013 23:56:36

  Πού είναι ο αρμόδιος υπουργός, κοιμάται ή δεν καταλαβαίνει;
  Να απολυθεί άμεσα μαζί με τον πρόεδρο της ΕΡΤ λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας.
  Τόσα χρόνια ΔΕΝ ξεκαθαρίζει το ψηφιακό τοπίο και ΔΕΝ εκπέμπει σήμα υψηλής ανάλυσης η ΕΡΤ ενώ έχει τα μηχανήματα.
  Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η καφρίλα;
  Να παρέμβει ο πρωθυπουργός να μην ζητήσουμε άλλη παράταση απο την ΕΕ αλλά να δουλέψουν οι κοπρίτες 24ωρα για να γίνει έγκαιρα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

 5. Evritis avatar
  Evritis 12/02/2013 05:20:46

  H Θράκη έχει ψηφιακή τηλεόραση από το Νοέμβριο του 2010 από το Κέντρο Εκπομπής Πλάκα Αλεξανδρούπολης. Ήταν από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που η DIGEA κάλυψε με ψηφιακό σήμα και η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που έγινε πλήρης ψηφιακή μετάβαση (DIGEA - ΕΡΤ - Τοπικά κανάλια) ακριβώς για τους λόγους που αναφέρετε. Μάλιστα τότε οι εταιρίες (Digea - ERT Digital - Digital Union) είχαν τονίσει ότι "η ψηφιακή εκπομπή από την ακριτική Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις γειτονικές χώρες".

  Ψηφιακή κάλυψη δεν έχει ακόμη το βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου για το οποίο το υπουργείο σε πρόσφατη απάντησή του σε ερώτηση είχε αναφέρει: «Η πλήρης κάλυψη του νομού Έβρου σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα γίνει στη φάση της οριστικής μετάβασης, εφόσον στη φάση αυτή οι κρατικοί και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να εκπέμπουν εκτός του κέντρου εκπομπής “Πλάκας” και από τις θέσεις “Πύθιο”, “Πεντάλοφο” και “Διδυμότειχο”».

  Όπως και να χει τους Τούρκους θα τους προλάβουμε :)

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Evritis 12/02/2013 13:23:03

   Δεν είναι μόνον ο Έβρος που κινδυνεύει από (φυσική) εισβολή των Τούρκων, ούτε η Ροδόπη και η Ξάνθη με το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Υπάρχουν και όλα τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, από το βορρά μέχρι το νότο. Όταν αυτά βλέπουν κάθε μέρα μόνον τούρκικη τηλεόραση, ε, δεν θέλουν και πολύ για να αμβλυνθούν τα αντανακλαστικά ορισμένων πιο ευάλωτων κατοίκων. Αλλά, θα μου πεις, εδώ φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνουν οι νησιώτες για ψώνια "απέναντι" γιατί οι ακτοπλόοι "εφοπλιστές" καταργούν δρομολόγια ως ασύμφορα. Κι έχεις και το Στουρνάρα να υποκύπτει στην προσταγή των τροϊκανών κατακτητών και να ετοιμάζεται να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

   Θυμηθείτε απλώς πόσο εύκολα έκανε τα πράγματα -όταν επέστη το πλήρωμα του χρόνου- η πολυετής διείσδυση της δυτικογερμανικής τηλεόρασης στα ανατολικογερμανικά νοικοκυριά, και κάντε μια προβολή στο μέλλον και εις τα καθ' ημάς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.