#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2010 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τη μεταπολίτευση …στο ΔΝΤ!Ένα οδοιπορικό στην σύγχρονη Ελλάδα!

Αγνώστου Συγγραφέως

Στα μέσα του 1970, μετά την επαναδημοκράτιση είδα τον Φώντα να σουλατσάρει από καφενείο σε καφενείο με δυο τρεις  εφημερίδες στη μασχάλη. Όλες στο πρωτοσέλιδο είχαν τη  φωτογραφία του ««εθνάρχη» με τα ατάσθαλα φρύδια. Κοτλέ  καμπάνα παντελόνι, πουκαμισάκι ξεκούμπωτο με την τρίχα  βιτρίνα και τον παχύ σταυρό από τα βαφτίσια του.

Έλεγε ιστορίες στους θαμώνες για την εξορία που τον έστειλε  η χούντα. «Αυτοεξορισμένος»  κι αυτός στη Σουηδία.  Δεν ήταν κι άσχημα τελικά. Έλεγε και ξανάλεγε την ιστορία για τα κορόιδα τους σουηδούς που του αγοράσανε αμάξι επειδή είχε κάνε δήλωση πως το δικό του κάηκε.  Κρατική ασφάλεια, κοινωνικό κράτος εκεί. Ένα πλαστό χαρτί απώλειας και να ο δικός σου με το καινούριο  volvo.

Mε το volvo ήρθε στην Ελλάδα το 1976 και με την ιδιότητα του αντιστασιακού, αυτοεξόριστου, κατατρεγμένου  αντιφρονούντα, κι αμέσως έπιασε δουλειά. Ένας κολλητός του δούλευε στη νομαρχία. τμήμα πολεοδομίας. Κάτι μαγειρέψανε με ένα οικόπεδο, κάτι άδειες πλαστογραφήσανε και με μια αντιπαροχή βρέθηκε με δυο τρία διαμερίσματα στην κατοχή του. Νοίκιασε τα τρία σε φοιτητές της σχολής που άνοιξε στην πόλη και κάαααθονταν. Τώρα είχε χρόνο να σώσει τους συμπολίτες του από την κατάρα της αντιπαροχής που τσιμέντωσε τα πάντα. Στις αρχές του 1980 το... σχέδιο των κυβερνόντων πήγαινε καλά. Μαζέψανε όλο τον πληθυσμό στις πόλεις, τον ένα πάνω στον άλλο.  Φθηνά εργατικά χέρια.

Το Φώντα τον συνάντησα τότε πάλι στην Αθήνα. Δεν κρατούσε πια «δεξιές» εφημερίδες αλλά κάτι αφίσες με τον  πράσινο ήλιο.  Μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές ο μεσιέ με το ζιβάγκο και η  χώρα έμπαινε στη νέα εποχή. Ο Φώντας ήταν πια πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου στα Πατήσια, αλλά και παράγοντας σε ποδοσφαιρική ομάδα.  Έδωσε το volvo και πήρε μια 318, Μπεμβέ με καθίσματα από   δερματίνη, χαμηλωμένη.

Τα λεφτά έρχονταν μόνα τους από τότε που οργανώθηκε στο κόμμα.  Τον χώσανε οι κολλητοί σε κάτι επιτροπές, και ρούφαγε το μερίδιό του από τα πακέτα που έρχονταν από την Ευρώπη. Ο  «μεγάλος», ο Ανδρέας, δεν γούσταρε την Ευρώπη, αλλά μια χαρά  τα πήγε μαζί τους τελικά. Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο  συνδικάτο» ήταν καλή ατάκα για τα αντανακλαστικά του λαού,  αλλά μέχρι εκεί. Ο Ανδρέας ήταν όσο Ευρωπαίος ήταν κι ο  Κωνσταντίνος. Όσο ο λαός στην Ελλάδα είχε χούντα, αυτοί και  οι κουστωδία τους ήταν «εξορία». Όχι, όχι Μακρόνησο. Πιο δύσκολη, στην ξενιτειά. Παρίσια, Στοκχόλμες, Τορόντα, Μανχάταν. Όπου υπήρχαν αμερικάνικες και αγγλικές πρεσβείες, ακριβώς δίπλα κάνανε τα σπίτια τους.Ο Ανδρέας λοιπόν έφερε λεφτά από την Ευρώπη με το σύνθημα  «αλλαγή». Πακέτα Ντελόρ. Λεφτά, πολλά λεφτά. Από αυτά τα λεφτά ο Φώντας ζούσε καλά. Συνδικαλίζονταν στα πράσινα στέκια μαζεύοντας ψήφους για το κόμμα. Με το πακέτο μάλμπορο να εξέχει απ την κωλοτσέπη, τα κλειδιά της μπέμπας σε ρόλο
κομπολογιού, το μαλλί μπούκλα μπριγιαντομένο, έτρεχε από σύναξη σε σύναξη πρασινίζοντας τον τόπο. Τα βράδια συνήθως άφηνε στο σπίτι την κυρά, και πήγαινε να «σηκώσει» το κοινωνικό του προφίλ με κολλητούς από κάτι υπουργεία.

Παραλιακή, σκυλάδικο, πρώτο τραπέζι, άσπρη κάλτσα, καφέ λουστρίνι εισαγωγής. ΛεΠά, Χριστοδουλόπουλος, ουίσκι και σαμπάνια μαζί, πιάτα και γαρίφαλα, γκόμενες να κωλοτρίβονται στις γραβάτες, τσιφτετέλια στην πίστα με το χέρι στον αέρα να μοστράρει το μακρύ νύχι του μικρού δακτύλου με το δαχτυλίδι. Παχύς χρυσός με πράσινη πέτρα πάνω. Ξημερώματα για πατσά στη Συγγρού, δίπλα στις πουτάνες.

Αρχές δεκαετίας του 1990. Ο γιος του Φώντα μεγάλωσε και ήταν πια στο Λύκειο. Από το Γυμνάσιο όμως ήταν «ενεργός» πολίτης. Πρόεδρος του 15μελούς που «κατέβαινε» στις σχολικές εκλογές με το κόμμα. Το κόμμα ήταν παντού. Όχι στα νηπιαγωγεία ακόμα, αλλά από το γυμνάσιο μπορούσες να διαλέξεις το κοπάδι σου. Ο γιος ήταν άξιο τέκνο του Φώντα. Είχε μάθει τα κόλπα πως να βγάζει λεφτά από τις
μίζες στις εκδρομές στήνοντας την κατάσταση ανάμεσα στους  λεωφορειατζήδες και τους καθηγητές. Όλοι κάτι βάζανε στην τσεπούλα κι όλοι μια χαρά.

Ο γιος είχε εξαντλήσει το όριο των απουσιών αλλά κανένα πρόβλημα, όλα με λίγο λάδωμα από τον μπαμπά κυλάνε καλύτερα. Ο διευθυντής του σχολείου άλλωστε είχε βλέψεις για προϊστάμενος δευτεροβάθμιας και χρειαζόταν πλάτες στο κόμμα.  Ο Φώντας είχε καημό ο γιος του να πάει στο Κολέγιο Αθηνών, αλλά δεν του κάτσε. Ήταν σημαντικό να είσαι συμμαθητής με τον γόνο του εφοπλιστή, του εφημεριδά και του μεγαλέμπορου. Αργότερα οι μπίζνες με ποιους θα γίνονταν άλλωστε. με άγνωστους; Με τους συμμαθητές φυσικά! Αλλά κι έτσι όλα τακτοποιήθηκαν.

Στις αρχές του 1990 ο γιος του Φώντα αφού πήγε δυο χρόνια διακοπές στην Αμερική και γύρισε με πτυχίο μάρκετινγκ.  Έμαθε απ΄ έξω όλα τα καφέ του Γιέιλ και τις μαζορέτες των  αδελφάτων, αλλά τα αγγλικούλια του ήταν επιπέδου lower, ίδια με αυτά του Καραμανλή του νεωτέρου που κι αυτός στο Αμέρικα έφαγε τα νιάτα του σπουδάζοντας πρωθυπουργός.

Γύρισε στην Ελλάδα λοιπόν πτυχιούχος κι άνοιξε με κάτι μαγειρεμένες επιδοτήσεις διαφημιστική εταιρία, ξήγα του μπαμπά.  Το μαγαζί πήγε καλά από την αρχή καθώς έπαιρνε «αβέρτα» δημόσια έργα. Τουριστική προβολή Νομού τάδε 150.000, οργάνωση εκθέσεως  Υπ. Τουρισμού 900.000, έντυπα Περιφέρειας 1.200.000,
κονκάρδες για το Δήμο 500.000 … και πάει λέγοντας.

Πουλούσε και μίντια στα κανάλια που γέμισαν τον τόπο, ελεύθερη τηλεόραση γαρ.  Είχε κάνει κολλητούς μερικούς Νομάρχες και Δημάρχους και έπαιρνε τη δουλειά.

Με διαγωνισμό πάντα.  Διαφανέστατα. Ήξερε καλά πως αν δεν χώσεις μαύρα, δεν θα πάρεις τη δουλειά. Έτσι, ένας δούλευε, δέκα πληρώνονταν. Ένας έσκαβε (κι αυτός με stage επιδοτήσεις) και δέκα κονομάγανε. Η πιο κερδοφόρα δουλειά στην Ελλάδα έγινε ο αέρας.

Χρυσοπληρωμένοι αεριτζήδες, πετυχημένοι και κονομημένοι.Έτσι κι ο γιος του Φώνταυ, άλλαξε το φοιτητικό κόκκινο celica με το μπουρί από πίσω  και πήρε μια καγιέν μαύρη. Την τούρμπο με φιμέ τζάμια επίσης. Δεν ήθελε όμως να  φαίνεται στην εφορία, γι αυτό και το καγιέν το «έβαλε» στην οφ-σορ του που είχε έδρα την Κύπρο. Εταιρικό το αμάξι, όπως και η γκαρσονιέρα που αγόρασε για γαμηστρώνα στο Κολωνάκι κοντά στου Σημίτη για να τον χαιρετάνε οι μπάτσοι της φρουράς.

Στις γκόμενες που ξεμονάχιαζε εκεί έλεγε πως ήταν σύμβουλος του ΥΠ.ΠΟ, έτσι για φιγούρα. Ψέματα βεβαίως, δεν ήταν σύμβουλος, πελάτη τον είχε.  Ο μπάρμπα Φώντας ήταν περήφανος για το βλαστάρι του. Είχε βγει στη σύνταξη από τα πενήντα του «δουλεύοντας» το ΤΕΒΕ με πλαστά παραστατικά εργασίας από τη Σουηδία, αλλά
έβγαζε χοντρά φράγκα από τότε που το κόμμα τον έβαλε σύμβουλο στο κρατικό κανάλι.  Πολλά λεφτά! Και δεν πατούσε και το πόδι του εκεί. Από τη Μύκονο τηλεφωνικώς οι πολύτιμες συμβουλές του μέσα από την πισίνα ή το τζακούζι που φερε απ΄ τη Σουηδία να του θυμίζει την ξενιτειά.

Έφερε και μια σάουνα αλλά την πήγε στο άλλο εξοχικό στην Αράχοβα. Από τη Μύκονο ερχόταν στην Αθήνα μόνο για τα συμβούλια με Υπουργούς, για να ζεσταθεί το κονέ. Έτσι κι αλλιώς με το σκάφος μια ώρα ήταν η Γλυφάδα από τη Μύκονο  και τρως και καμιά αστακομακαρονάδα στο διάμεσο να διαπιστευτεί το στάτους.
Και τα σκυλάδικα κοντά, λίγο άλλαξαν από το ηρωικό 80.

Το κόλπο του χρηματιστηρίου τους άφησε πολλλλλλλά κέρδη

Ήταν μέσα στις  κομπίνες που φούσκωναν ανύπαρκτες εταιρίες.  Πιο γρήγορα κι από φαρίνα Γιώτης. Όταν δόθηκε το σύνθημα, τα φράγκα μεταφέρθηκαν στην Ελβετία με τσουβάλια και είναι εκεί για τα γεράματα. Ο μπάρμπα Φώντας έμαθε πως ο καλύτερος φίλος του στο πατρικό του δίπλα αυτοκτόνησε από την απόγνωση. Έχασε τα πάντα. Ο Σημίτης που είχε ψηφίσει τον είχε διαβεβαιώσει πως το χρηματιστήριο θα τον κάνει πλούσιο και  εκσυγχρονισμένο. Ο Φώντας έστειλε στεφάνι μια που δεν μπόρεσε να πάει στην κηδεία, είχε επιτροπή.

Στα μέσα του 2000 μπήκε πατέρας και γιος στο μεγαλύτερο φαγοπότι όλων των εποχών. Αρμέγανε από παντού, ήταν πια κολλητοί με τους πάντες και  διαχειρίζονταν μίζες και λάδια.  Σι Φορ Άι, Αντίρια, Ολυμπιακά Έργα, κατασκευές. ότι μπορεί  και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.  Η Ολυμπιακή φλόγα έφερε πολύ χρήμα. Ο Φώντας έχει ακόμα τη δάδα της φλόγας, την μετέφερε κι αυτός για 50 μέτρα. αλλά οι φωτογραφίες βγήκαν «καμένες» επειδή γυάλισε στον ήλιο το ολόχρυσο ρόλεξ και το δαχτυλίδι με την πράσινη πέτρα στο μικρό δάχτυλο με το μακρύ νύχι.

Κάπου σ΄ αυτή την εποχή έχασα τα ίχνη του Φώνταυ και του  γιου του. Είχα κι εγώ τα δικά μου προβλήματα επιβίωσης. Έμαθα πως αγόρασαν σπίτια στο Σαν Φραντζίσκο και στο Λονδίνο για τις δύσκολες ώρες. Μάλλον είχαν την πληροφορία πως η Ελλάδα θα γίνει επικίνδυνος τόπος για την κάστα τους αι έφυγαν νωρίς. Οι κολλητοί τους όμως είναι ακόμα εδώ, άπληστοι, αδίστακτοι, ψεύτες απέναντι σε εκατομμύρια φτωχών πια Ελλήνων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αντισταση avatar
  αντισταση 05/07/2010 07:58:10

  akoyste olh thn ekpomph alla kyriws ayta ta dyo kommatia...
  http://www.youtube.com/watch?v=7bhpPrYdwcU
  http://www.youtube.com/watch?v=9ZO1l65NRbE
  Θ ανατριχιάσετε

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/07/2010 08:09:15

  Τέλεια ακτινογραφία του κομματικού λαμόγιου. Του παρα-έλληνα.

  • παραέλληνας avatar
   παραέλληνας @ Strange Attractor 05/07/2010 23:05:40

   έγραψες γίγαντα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ παραέλληνας 05/07/2010 23:14:42

    Όντως καλό έ;
    Πρέπει να καθιερωθεί ως όρος.

 3. citypress-gr.blog avatar
  citypress-gr.blog 05/07/2010 09:16:54

  Καταπληκτικό!!!...διαβάζοντας το πέρασε από μπροστά μου όλη η 20 ετία 1980-2000 και κάτι...

 4. ευτυχια avatar
  ευτυχια 05/07/2010 10:12:36

  Μάθανε πως π...., πλακώσανε κι οι γύφτοι, θα πρέπει να είναι το σύνθημα της εποχής.Χθες διάβασα στην Ελευθεροτυπία, αρθρο του Παπασαραντόπουλου, αυτού του καμαριού της πόλης μας, με τίτλο "Η καταστροφική ιδεολογία της μεταπολίτευσης". Εκεί αφού μας αποκαλεί stupid, μας προτρέπει ν αλλάξουμε μυαλά για να βγούμε απ την κρίση.Αριστερός με δεξιά γούστα, πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκη επι ΣημιτοΠασόκ, τυπικός εκπρόσωπος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς,η οποία έκανε την εμπορευματοποίηση των Ιδεών βασικό τρόπο επιβίωσης, διεκδικεί ακόμη και σήμερα ηγετική θέση στην έξοδο απο την κρίση. Ομως αν η αριστεροί σαν του λόγου του, δεν κάνουν την αυτοκριτική τους πρώτα, οι απόψεις τους για την κρίση μας είναι παγερά αδιάφορες.Υ.Γ. Εκείνο το αείμνηστο Ιδρυμα για την Ελευθερία στα Βαλκάνια που προικοδοτήθηκε με ένα παχυλό ποσό, τι έγινε?Υπάρχει?Διασφάλισε την ελευθερία στα Βαλκάνια? Ποιός ήταν υπουργός τότε που δόθηκαν τα λεφτά? Θα επανέλθουμε, stupid!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ευτυχια 05/07/2010 11:39:22

   E,ναι ,οταν αλλαζει η εποχη καποιοι θελουν να παραμεινουν στις θεσεις τους.
   Αν ειναι δυνατον αριστερος να μιλαει για "καταστροφικη ιδεολογια της μεταπολιτευσης".Σα να μιλαγε χουντικος το 75 για τις βλαβερες συνεπειες της εθνικοφροσυνης.

  • Νταβέλης avatar
   Νταβέλης @ ευτυχια 05/07/2010 14:52:58

   Αν μιλάμε για ΜΚΟ, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται

 5. george hell avatar
  george hell 05/07/2010 10:38:43

  ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ.Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΜΑΘΑΝ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΓΩ Η ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΩΣΕΙ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΩΩΤΗΤΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ)Η.ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΝ "ΠΟΛΕΜΑΜΕ".ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΙΩΞΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΕΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΙΑΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ ΠΧ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΛΙΚΙΑΚΑ Η ΚΡΥΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ.

 6. Greco avatar
  Greco 05/07/2010 14:05:29

  το παν ειναι να ξερεις να ελισεσαι...

 7. Δ. Αφριστίδης avatar
  Δ. Αφριστίδης 05/07/2010 14:33:05

  Ήρθε επιτέλους η ώρα αυτή η ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΗ γενιά του Πολυτεχνείου που ισοπέδωσε τα πάντα και δημιούργησε τέτοια προβλήματα που θα τα πληρώνουμε για 3 γενιές και βάλε,να συναντήσει την μοίρα που της αξίζει-την απαξίωση,την ιδεολογική συντριβή,τον πολιτικό θάνατο,την εξαφάνιση.
  Και μαζί τους,όλοι οι νεόκοποι υποστηρικτές της.
  Είμαστε νέο και πληρώνουμε την βλακεία σας. ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ της πιο αποτυχημένης γενιάς, εξαφανιστείτε επιτε΄λους

 8. Greg avatar
  Greg 05/07/2010 15:21:28

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του δημοσίου για επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους συγκροτούν τη νομική φόρμουλα που επιλέγεται από το δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και συνδικαλιστικούς φορείς στον «πόλεμο» κατά του μνημονίου της τρόικας.

  Όπως αποκαλύπτει με αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος συντονίζει το επιστημονικό έργο που επεξεργάζεται τις προσφυγές, εντός του καλοκαιριού το λόγο θα έχουν τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, ενώ αναφέρεται σε μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για να αποφευχθεί ο δικαστικός έλεγχος:

  «Η κυβέρνηση αποφεύγει να εκδώσει διατάγματα και διοικητικές πράξεις για τα μέτρα, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα τα εφαρμόσει. Κάνει μεθοδεύσεις για να αποφευχθεί τη δικαστική κρίση», λέει ξεκάθαρα ο κ. Κασιμάτης και συνεχίζει:

  «Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων θα γίνει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Επίσης συγκροτούνται μεγάλες λίστες μισθωτών και συνταξιούχων (από όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλους φορείς) ώστε να υποβληθούν αγωγές κατά του δημοσίου στα Διοικητικά Δικαστήρια για να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις. Όλες οι περικοπές είναι προδήλως αντισυνταγματικές και αντίθετες με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αν δεν δικαιωθούμε από τα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγουμε και στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», λέει ο καθηγητής ο οποίος θυμίζει πώς ήδη η Ρουμανία και η Λετονία προσέφυγαν στα Συνταγματικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν κατά των απαιτήσεων της τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση κατά 15% των μισθών, μέτρο που επέβαλλε η συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ, αλλά η Ρουμανική κυβέρνηση αυτομάτως αύξησε τον ΦΠΑ κατά 5% για να ικανοποιήσει τους δανειστές της και να λάβει την επόμενη δόση δανείου.

  "Να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση"

  Ο Κυθήριος καθηγητής που συντονίζει την επιστημονική ομάδα εκ μέρους του ΔΣΑ, αναφέρει πώς τις προσφυγές θα υπογράφουν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων: «Αυτές οι περικοπές είναι αντίθετες με την πάγια νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (άρθρο 1 του πρώτου πρωτοκόλλου για την προστασία της ιδιοκτησίας και της περιουσίας), αντίθετες στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι πάγια η νομολογία του Στρασβούργου και την έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και ο Ελληνικός Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμόν 40/1998 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία λέει ό,τι και το Στρασβούργο».

  Ερωτηθείς για το αν είναι οξύμωρο να προσφεύγουμε με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία κατά μέτρων που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ο κ. Κασιμάτης δήλωσε ότι: «αυτό είναι και το μήνυμα του ΔΣΑ. Να μας πει τελικά η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αν προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία και καταπατάται με αυτά τα μέτρα. Αν δε θέλει αυτά τα δικαιώματα να μας το πει , αλλά τότε θα πρέπει και να διαλυθεί γιατί αυτά είναι η βάση ύπαρξής της».

  "Να πάρει άλλα μέτρα"

  Ο κ. Κασιμάτης θεωρεί ότι οι επιλογές του μνημονίου που θίγουν κεφαλαιώδη δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί στον Ελληνικό λαό εάν τυγχάνουν σεβασμού τα δικαιώματα του ανθρώπου στο πρόσωπο των εργαζομένων και των συνταξιούχων:

  «Θα μπορούσαν να επιβληθούν άλλα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που είναι λιγότερο επαχθή για τον ελληνικό λαό όπως η φορολόγηση από ορισμένο ποσοστό και πάνω των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Κατά τη γνώμη μου όμως, το ΔΝΤ δε θέλει να θίξει το μεγάλο κεφάλαιο. Θα πρέπει όμως να ομολογηθεί αυτό».

  Εξ οικείων τα βέλη

  Ο Γ. Κασιμάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου (διευθυντής του Νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού). Απέναντι σε επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου είχε βρεθεί και παλαιότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2009 όταν φούντωνε η φιλολογία για πρόωρες εκλογές με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε ο καθηγητής είχε αποφανθεί ότι αυτή η σύνδεση συνιστά τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και σφετερισμό αρμοδιότητας της Βουλής.

  Απαντώντας στην ερώτηση «Το γεγονός ότι υπήρξατε συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα αντιδικείται με την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, τι συναισθήματα σας προκαλεί;» ο κ. Κασιμάτης είπε: «Εμείς δεν αντιδικούμε αλλά βοηθούμε την κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι τα προασπίζεται αυτά τα δικαιώματα. Εκτός κι αν δεν θα προασπίζεται. Τότε όμως ας έρθει ξεκάθαρα να πει ότι εμείς δε τα θέλουμε αυτά τα δικαιώματα, είμαστε αντίθετοι σε αυτά. Πιστεύουμε λοιπόν ότι βοηθούμε την Ελλάδα και την κυβέρνησή της γιατί της δίνουμε επιχειρήματα για να αντισταθεί σε αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Δεν πάμε αντιπολιτευτικά αλλά πάμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ελλήνων και της Ελλάδας».

 9. Stratis avatar
  Stratis 19/08/2012 04:27:04

  Διαβάζωντας το σχόλιο για έναν από τους πολλούς Φώντες, μπήκα αμέσως στην ανάλυση του βιογραφικού του ΠΑΣΟΚ που μάλλον θα έπρεπε να αποκαλείται ΆΠΑΠΑ ΣΟΚ Από την Αυστραλία περαστικά σας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.