#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/02/2012 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από την παραγωγή στην κατανάλωση για το καλό μαςΈγραφα προχτές στο antinews για τη στροφή στα ελληνικά προϊόντα (http://www.antinews.gr/2012/02/26/149294/) , τη στιγμή που 24 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου, πουλήθηκαν σε 530 οικογένειες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης, σε τιμή κόστους (0,25 ευρώ το κιλό), με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Οι παραγγελίες είχαν γίνει μέσω της οργάνωσης, ένας από τους στόχους της οποίας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, ώστε να προμηθευτεί το καταναλωτικό κοινό γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές

Στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας προς τους παραγωγούς απ΄ όλη την Ελλάδα, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, έχουν ανταποκριθεί ήδη δεκάδες γεωργοί από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο, τη Δράμα και άλλες περιοχές.

Οι κινητοποιήσεις, όπως προαναγγέλλει η εθελοντική οργάνωση, θα συνεχιστούν, κάθε φορά με διαφορετικό παραγωγό, ώστε να βοηθηθούν όλοι.

Ας το κάνουμε όπως οι Κατερινιώτες τότε! Όχι μόνο με τις πατάτες Νευροκοπίου αλλά και με άλλα προϊόντα της ελληνικής γης. Ελαιόλαδο, ελιές, λαχανικά, μέλι και ό,τι άλλο παράγει αυτός ο τόπος. Χωρίς μεσάζοντες. Μπορούμε.

Επίσης  η  Σ.Πα.Με. είναι μια συλλογική προσπάθεια δικαίου εμπορίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη(Κ. Μελενίκου 29). Πρακτικά είναι ένα πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, τύπου μπακάλικου, και ως νομική υπόσταση ένας μη κερδοσκοπικός προμηθευτικός συνεταιρισμός. Όλες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα παίρνονται μέσω γενικής συνέλευσης και ψηφίζονται βάσει πλειοψηφίας και όλες οι εργασίες μοιράζονται το δυνατόν με κυκλική εναλλαγή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποιο τρόπο να αποδείξουμε είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σ'αυτόν τον τόπο συλλογικές προσπάθειες – και κυρίως στον πονεμένο τομέα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

Έτσι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες και ο καταναλωτής ωφελείται και η πρωτογενής παραγωγή της χώρας παίρνει μπροστά και  ενθαρρύνεται ο παραγωγός ώστε να συνεχίσει κι αυτός τον αγώνα τους αφού οι κόποι του θα ανταμείβονται και δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε μεσάζοντα.

Ταυτόχρονα αυτή την περίοδο  λειτουργούν πάνω από 50 κοινωνικά παντοπωλεία πανελλαδικά  σε Δήμους και παρέχουν έναντι ελάχιστου αντιτίμου, είδη πρώτης ανάγκης όπως απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και παιχνίδια σε οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Και για να θυμηθούμε, ο αυτοκράτορας Λέων ο Γ’, ο Ίσαυρος (717 - 741) για ν’ αντιμετωπίσει τα σοβαρά  προβλήματα, έκανε τολμηρές αλλαγές στη νομοθεσία και τη διοίκηση του κράτους: Με το «Γεωργικό Νόμο» προστάτευσε την περιουσία των ελευθέρων γεωργών και των κτηνοτρόφων και εξασφάλισε καλύτερες συνθήκες ζωής για όσους ζούσαν στην ύπαιθρο.

Μπορούμε κι εμείς!

Δαναός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 29/02/2012 13:24:55

  Μα αγαπητέ μου δάσκαλε το λέγαμε εδώ και καιρό, οι αγρότες πρέπει να ξυπνήσουν και να γίνουν επιχειρηματίες, να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της καθέτου δραστηριότητας του προιόντος τους (τυποποίηση, διάθεση κλπ). Ελπίζω οι δράσεις των εθελοντικών-κοινωνικών αυτών ομάδων να δώσουν το έναυσμα να ξαναγίνει ο Έλληνας γεωργός ανταγωνιστικός και μάχιμος ξανά.

  Εν παραλλήλω, γέλασα με άρθρο που κυκλοφόρησε και υπερασπίζεται τους μεσάζοντες, τα κόστη και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνονται κλπ. Η ωμή αλήθεια βέβαια είναι πως αγροτικά προιόντα από την άλλη άκρη του κόσμου μας έρχονται πιο φθηνά από τα ντόπια. Ε, δε νομίζω να φταίνε μόνο οι γεωργοί.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/02/2012 13:27:43

  Αγαπητέ Δαναέ, δεν ξέρω κατά πόσον "μπορούμε κι εμείς". Και δεν ξέρω, τελικά, αν πρέπει κιόλας.

  Θέλω να πω το εξής: από πλευράς logistics, πώς θα γίνεται η διαδικασία; Γιατί, αν είναι να γίνεται όπως έγινε στην Κατερίνη, αυθαίρετα, σε αλάνες και σε... υπαίθρια πάρκινγκ σούπερ μάρκετς, πιστεύεις ότι είναι ηλίθιοι οι μεσάζοντες να μη ζητήσουν (και επιτύχουν) επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων (αστυνομία και λοιπές υπηρεσίες) για παραβίαση των διατάξεων περί διακίνησης ειδών διατροφής, που προβλέπουν διακίνηση μέσω των οργανωμένων αγορών λαχανικών, κρέατος κ.λπ; Μην ξεθαρρεύεις επειδή το ανέχτηκαν μια φορά στην Κατερίνη. Αν γενικευτεί, μη νομίζεις ότι θα το ανεχτούν.

  Εκτός αν πάμε σε μορφές "τρουέκε", οργανωμένα, όπου όμως πάλι το "πάθημα-μάθημα" της Αργεντινής θα οδηγήσει εδώ τα συμφέροντα σε βίαιη κατάπνιξη του φαινομένου και στην κήρυξή του ως εκτός νόμου λαθρεμπόριο.

  • Kυαίστωρ avatar
   Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:32:15

   Στην Κατερίνη δεσμεύθηκε το τεράστιο πάρκιγκ των νέων Δικαστηρίων. Υπήρχαν εθελοντές παρκαδόροι, υπευθυνοι για τη διανομή, μεχρι και stand πληροφοριών.
   Επίσης κάθε αγοραστής είχε λάβει sms με την ακριβή ωρα προσέλευσής του ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.
   Όσο για τα σούπερ μάρκετ , αυτά ήδη έριξαν εδώ τις πατάτες στα 0.34 σεντ....;)

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Kυαίστωρ 29/02/2012 13:37:26

    Αυτό προσπαθώ να πω. Ότι όλες αυτές οι ενέργειες που αναφέρεις, προεξαρχούσης της δέσμευσης δημόσιου χώρου (πάρκινγκ) ήταν απολύτως αυθαίρετες, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και, κατ' επέκτασιν, επειδή επιλεκτική αυθαιρεσία δεν υπάρχει, ή θα δεχθούμε ευνομία σε όλα, ή ανομία σε όλα.

    Και επαναλαμβάνω: το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ της πόλης "προσαρμόστηκαν" ρίχνοντας τις τιμές δεν σημαίνει ότι οι μεσάζοντες, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται, θα μείνουν κι εκείνοι άπραγοι αν γενικευτούν αυτού του τύπου τα παζάρια.

    • Kυαίστωρ avatar
     Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:40:27

     Προσωπικά δεν γνωρίζω αν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση με τους υπευθύνους του χώρου οπότε δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος.
     Και προφανώς όταν θίγονται τα συμφέροντα κάποιου αυτός θα αντιδράσει.
     http://www.otoposmou.gr/

     • Δεν έχει σημασία avatar
      Δεν έχει σημασία @ Kυαίστωρ 29/02/2012 14:04:12

      Προφανώς, κάποιοι έχουν "συμφέροντα" και τα περιχαρακώνουν με τη βοήθεια των Πατέρων του Έθνους σε βάρος των ηλιθίων που τους ψηφίζουν και φυσικά με το "αζημίωτο".

    • Kυαίστωρ avatar
     Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:41:51

     Εδώ για πιο αναλυτικά,

     ht*p://w*w.otoposmou.gr/


     για τον χώρο δεν ξέρω αν είχε υπάρξει κάποια συνεννόηση, όσο για το δεύτερο που έγραψες, ε καλά ξέρουμε πως λειτουργούν όλα στην Ελλάδα, αντί να πέσουν οι τιμές, θα πέσουν μηνύσεις.!

    • Heaven avatar
     Heaven @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:42:03

     είτε το θέλουν είτε οχι θα τους πάρει παραμάζωμα ο κόσμος!
     ας τολμήσουν να φέρουν τα ματ για να διαφυλλάξουν τα "αυθαιρετα" δικαιώματα τους στο παράνομο κέρδος!!!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Heaven 29/02/2012 13:51:32

      Αν σου φέρουν το ΣΔΟΕ και, με το που βγαίνεις από το χώρο της συναλλαγής, σου την πέφτει με ένα "κοστουμάκι" εκατό ευρώ για την έλλειψη απόδειξης, να δούμε τότε αν θα "τους πάρεις παραμάζωμα". Εκτός αν νομίζεις ότι θα γίνει... της Ικαρίας, όπου οι κάτοικοι πέταξαν τους ΣΔΟΕτζήδες στη θάλασσα.

      Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι, κατά τη γνώμη μου, σύντομα καταδικασμένες να αποτύχουν επειδή η κόπωση επέρχεται πολύ σύντομα στον Έλληνα, που δεν είναι μαθημένος να παίρνει τις συνέπειες της όποιας ανυπακοής του. Δες το περίφημο κίνημα "δεν πληρώνω": άρκεσε μια (ν)τροπολογία του Ρέππα που κήρυξε αδίκημα του ΚΟΚ τη μη καταβολή διοδίων, και το "κίνημα" σκόρπισε στους πέντε ανέμους. Δες και το ίδιο "κίνημα" με το χαράτσι της ΔΕΗ, που μόλις άρχισαν οι πρώτες διακοπές ρεύματος παρατηρήθηκε συμφόρηση στα γκισέ της ΔΕΗ.

     • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
      ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:56:47

      Αυριανιστή, έχεις πλάκα.Εσύ έλεγες οτι το μνημόνιο (ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ- Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., κ.λ.π.-) θα ακυρωθεί απο τον λαό και κολλάς σε ...αγορανομικές διατάξεις του κοινού νομοθέτη που θέλησε να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεσαζόντων;;;!!!

      Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ!
      ΑΥΤΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!
      (εκτός εάν ΚΑΙ ΕΣΥ έχεις συμφέροντα στην μεσιτεία...)

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 29/02/2012 14:21:31

      Έχεις κάνει ένα... συντακτικό λάθος, και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο που χρησιμοποιείς. Δεν είπα ότι το μνημόνιο "Θα" ακυρωθεί από το λαό, αλλά ότι πρέπει "Να" ακυρωθεί από το λαό. Άλλο το ευκταίο κι άλλο το τι συμβαίνει, αγαπητέ.

      Όσο για τους "κρατικοδίαιτους πάτρωνες", είπαμε: είμαι μαζί σου. Βρες, όμως, νόμιμο τρόπο να τους εξαλείψεις πρώτα.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:40:38

   Αυριανιστή έχεις δίκιο.Όπως όμως τονίζουν μιλώντας στο Cretalive, αυτό θα μπορούσε να γίνει οργανωμένα μέσα από ομάδες παραγωγών και καλούν την Πολιτεία να τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
   Επίσης η Σ.Πα.Με. είναι μια συλλογική προσπάθεια δικαίου εμπορίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη(Κ. Μελενίκου 29). Πρακτικά είναι ένα πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, τύπου μπακάλικου, και ως νομική υπόσταση ένας μη κερδοσκοπικός προμηθευτικός συνεταιρισμός. Όλες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα παίρνονται μέσω γενικής συνέλευσης και ψηφίζονται βάσει πλειοψηφίας και όλες οι εργασίες μοιράζονται το δυνατόν με κυκλική εναλλαγή. Σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποιο τρόπο να αποδείξουμε είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σ’αυτόν τον τόπο συλλογικές προσπάθειες – και κυρίως στον πονεμένο τομέα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.
   Αποτέλεσμα:Μετά από αυτήν την κίνηση, η αλυσίδα Super Market της Β. Ελλάδας, η οποία δραστηριοποιείται και στο Νομό Πιερίας, έβγαλε σε προσφορά πατάτες Νευροκοπίου προς 0,34 ευρώ το κιλό! Σαν αρχή καλό δεν είναι;

 3. Kυαίστωρ avatar
  Kυαίστωρ 29/02/2012 13:29:31

  Δαναέ επειδή είμαι απο Κατερίνη να σε ενημερώσω πως για το προσεχές Σάββατο 3/3/2012 ήδη προγραμματίζεται η διανομή 75 τόνων (!) πατάτας Νευροκοπίου σε 1100 περίπου διαφορετικούς αγοραστές με παραγγελίες φτάνουν τα 120 κιλά άτομο, σε συσκευασίες των 20 και 30 κιλών. Η τιμή ίδια στα 0,25 cent του Ευρώ.
  Και υπήρχε πολύς κόσμος ακόμη που ήθελε αλλά δεν πρόλαβε αφού συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο που μπορούσε να μεταφέρει ο εν λόγω παραγωγός.
  Οι παραγωγοί ζήτησαν 0.23 cent και τελικά αποφασίστηκε να πάει στα 0.25 cent (το κιλο) ωστε να καλυφθεί και το κόστος των μεταφορικών.
  Ήδη σχεδιάζεται η αγορά απευθείας απο τους παραγωγούς ελαιολάδου Κρήτης (και απο αλλού), ρυζιού , φασολιών και μακαρονιών. Μετά υποθέτω σειρά θα έχουν τα γαλακτοκομικά.
  Στο site http://www.otoposmou.gr/ υπάρχει αναλυτική περιγραφή.
  Για να καταλάβετε πως επιδρά αυτό στην αγορά σας παραθέτω το ακόλουθο παράδειγμα. Σούπερ μάρκετ (αλυσίδα) ελληνικων συμφεροντων που δραστηριοποιειται και στη βορεια και στη νοτια Ελλαδα πουλουσε τις πατατες στην Κατερινη απο 0,75 εως 0,80 σεντ και μετα απο αυτη την ενεργεια μειωσε την τιμη στα 0.35-0,36cent. Aυτό μου δείχνει εμένα πως δυνατότητες μείωσης κατά 30-50% σε πολλά προιότα ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Αφού κανείς δεν αναλαμβάνει την πρόνοια να μειώσει το κόστος ήρθε η ώρα να το κάνουμε εμείς !

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 29/02/2012 13:35:25

  Μπράβο Δαναέ! Εύχομαι να υπάρχουν τέτοια πλάνα άμα τη αναλήψη της διακυβέρνησης από τον ΑΣ γιατί έρχεται μεγάλη πείνα και πρέπει να οργανωθούμε ως λαός με φιλότιμο, αρχοντιά και αλληλεγγύη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Γεώργιος Τ. 29/02/2012 13:40:06

   Φίλε μου, οργάνωση σε αλληλέγγυα βάση θέλεις; Μαζί σου. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί η αλλαγή πολλών νόμων που διέπουν το εμπόριο στη χώρα μας, αν δεν θέλουμε αυτή η προσπάθεια να κηρυχθεί παράνομη. Πιστεύεις ότι υπάρχει κυβέρνηση, των λεγόμενων "αστικών δυνάμεων", που θα καταργούσε ποτέ τις διατάξεις διακίνησης αγαθών οι οποίες κατοχυρώνουν τους μεσάζοντες; Αστεία πράγματα...

 5. Kυαίστωρ avatar
  Kυαίστωρ 29/02/2012 13:38:33

  Να τα γράψω εδώ αναλυτικά για την Κατερίνη μιας και είναι και ο τόπος που κατοικώ.
  Οι 25 τόνοι που μοιράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι τίποτε μπροστά στους 75 τόνους που θα μοιραστούν το Σαββατο 3 Μαρτιου σε 1100 διαφορετικους αγοραστες καθε ενας απο τους οποίους έχει παραγγείλει απο 20 εως 120 κιλά πατάτες, στην ίδια τιμή βέβαια.
  Οι παραγωγοί είχαν θέσει ως ικανοποιητική τιμή τα 0,23 σεντ και τελικά τους δόθηκαν 0,25 σεντ ωστε να συμπεριληφθουν και τα μεταφορικα εξοδα που γινονται με μεγαλα φορτηγα.
  Οι πατατες διανεμονται σε συσκευασιες 20 και 30 κιλών.
  Θα ακολουθήσουν ρύζι,μακαρόνια,λάδι και φασόλια. Ισως αργότερα έχει και γαλακτοκομικά, δεν το ξέρω σίγουρα πάντως.
  Και όπως έγραψα πιο πάνω , ήδη σουπερ μαρκετ στην Κατερινη εριξαν τις τιμές στις πατάτες απο τα 0,70-0,75 στα 0,34-0,40 σεντ. Άρα; Πρέπει να υπάρξει ένα ντόμινο μείωσης των τιμών. Και αφού η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτε ήρθε η ώρα να υπάρξει κάποιου είδους αυτοοργάνωση των πολιτών.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Kυαίστωρ 29/02/2012 13:41:09

   Ισως αργότερα έχει και γαλακτοκομικά...

   Αγορανομία, πότε έχει;

   • Kυαίστωρ avatar
    Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 13:42:28

    Μετά τις πρώτες μηνύσεις υποθέτω :)

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Kυαίστωρ 29/02/2012 13:51:51

     Εγώ θέλω να δω τους μπράβους που θα προσλάβει αυτός που θα κάνει τις πρώτες μηνύσεις...

     • Kυαίστωρ avatar
      Kυαίστωρ @ TopGunZ 29/02/2012 13:58:31

      Δηλαδοί αν οι μεσάζοντες ρίξουν τις τιμές στα 0.40 σεντ δεν θα έχει όφελος και ο υπόλοιπος κόσμος;
      Αφού τις αγοράζουν 0.10-12σεντ , ας τις μεταπωλησουν στον εμπορο 0.30cent.
      Περιθώρια υπάρχουν.
      Θα μου πει κανεις τα 0.25 απεχουν απο τα 0.30 ή τα 0.40 cent αλλά και πάλι δεν είναι μια πρόοδος σε σχέση με τα 0.70 cent ?

     • Kυαίστωρ avatar
      Kυαίστωρ @ Kυαίστωρ 29/02/2012 13:59:08

      Δηλαδή* (καλά θα πάθουμε κανένα σοκ στο τέλος)

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Kυαίστωρ 29/02/2012 14:10:00

      Μα εγώ συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ και επικροτώ τέτοιες ενέργειες, θέλω να δω τα μούτρα αυτουνού που θα προσπαθήσει με μηνύσεις και νομικίστικα τερτίπια να χαλάσει αυτήν την όμορφη και πραγματικά επαναστατική δράση.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Kυαίστωρ 29/02/2012 14:17:35

      Φίλε μου, πλάκα κάνεις; Βλέπεις να πέφτουν πουθενά οι τιμές σε αναλογία προς την πτώση των μισθών; Ειδικά όσον αφορά στις υπηρεσίες, κάτι αναιμικές ψευτομειώσεις βλέπω, της τάξης του 5% το πολύ. Πήγες σε κάποια πόλη με καρναβαλικές εκδηλώσεις, να δεις τι όργιο αισχροκέρδειας γινόταν το τριήμερο;

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Kυαίστωρ 29/02/2012 14:34:00

      Και κάτι άλλο, αγαπητέ Κυαίστωρ. Ως κάτοικος της περιφέρειας, έχεις μιλήσει ποτέ με ΕΜΠΙΣΤΟ σου αγρότη, να τον ρωτήσεις γιατί εκείνος πουλάει με 0.10 στους μεσάζοντες και εσύ τα αγοράζεις με 0.75 στο ράφι; Μη ρωτήσεις καλύτερα, γιατί -αν αποφασίσει να μιλήσει- θα... κοκκίνιζες εσύ ο ίδιος όταν θα τα άκουγες. Αν, δηλαδή, σου έλεγε για τα τιμολόγια στα οποία υπογράφει για 0.30 και στο χέρι παίρνει 0.10, και παρά το φόρο, πάλι του μένει κέρδος. Όπως και αν σου έλεγε ότι αναγκάζεται να πουλήσει πριν καν τη συγκομιδή, σε εξευτελιστική τιμή, διοτι λόγω της πολιτικής του κράτους βλέπει τον μεσάζοντα ως αναγκαίο τοκογλύφο...

      Οι συνεταιρισμοί θα ήταν μια υγιής λύση, αλλά έτσι όπως τους διέλυσε το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" δεν υπάρχει πια ελπίδα.

     • Kυαίστωρ avatar
      Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 15:05:56

      Τα ξέρω τα πράγματα Αυριανιστή πως γίνονται και για πολύ χειρότερες καταστάσεις, απο συγγενείς πολύ πολύ στενούς που έβαζαν καπνά και άλλα δήλωναν και έπαιρναν πολυ πολυ λιγοτερα. Και αυτό συμβαίνει σε άλλα μερη δεν ειναι ιδιον της Κατερίνης βεβαιως.
      Το ότι υπάρχει όργιο στις τιμές είναι γεγονός.
      Προσωπική εμπειρία : Επισκέφθηκα πρόσφατα τη Ρώμη για ένα συνέδριο και στο Βατικανό που πήγα έπινες εσπρέσσο 1 ευρώ στο καφέ που ειναι πισω απο τα μουσεια του με θεα στους υπεροχους κηπους. ! Και οι τιμες των καφεδων ηταν αν θυμαμαι καλα μεχρι 2 ευρω, ουτε σεντ παραπανω. Μονο τα αναψυκτικα ξεφευγαν λιγο !

     • Τασος avatar
      Τασος @ Αυριανιστής 29/02/2012 15:06:26

      Οι συνεταιρισμοι που φτιαχτηκαν απο το ΠΑΣΟΚ δεν φτιαχτηκαν με κριτιρια ελευθερης αγορας αλλα με κριτιρια κολεκτιβας και βολεματος των υμετερων .Γιαυτο πηγαν στραφι και οι συνεταιρισμοι και οι περιουσιες τους.Αν δεν μαζευτουν οι αγροτες μονοι τους και σε εθελουσια βαση με αιρετο προεδρο με καταστατικο λειτουργιας και δυκτιο διανομης των προιοντων τους τοτε δεν γινεται τιποτα.Ολα τα αλλα ειναι μη βιωσιμες λυσεις.

 6. juliet avatar
  juliet 29/02/2012 13:47:36

  Στο Χαλάνδρι είδα σε μανάδικο στην Ηρακλείτου -γωνία κοντά στο Εθνος-30 κιλά πατάτες Νευροκοπίου 8 ευρώ,περίπου 27λεπτά.Νόμιμα και ''ηθικά'' ,αγαπητέ Αυριανιστή...

  • Kυαίστωρ avatar
   Kυαίστωρ @ juliet 29/02/2012 14:02:44

   Μια χαρά τιμή αγαπητή juliet. Kai 10 ευρώ να έκαναν (δλδ 0.30cent) πάλι καλά θα ήταν.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ juliet 29/02/2012 14:12:08

   Γιατί χρησιμοποιείς εισαγωγικά; Στην προκειμένη περίπτωση είναι και νόμιμα και ηθικά. Άνευ εισαγωγικών.

  • occultist avatar
   occultist @ juliet 01/03/2012 01:33:12

   Αγόρασα πατάτα Νευροκοπίου σε δικτάκι των 3 κιλών, 5 συσκευασίες, προς 0,30 το κιλό από μανάβικο. Τελικά μου έπιασαν πολύ χώρο στην σακκούλα των σκουπιδιών και έμεινα και νηστικός κυριακάτικα. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την πολύ καλή κίνηση των Κατερινιωτών.

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 29/02/2012 13:52:49

  Αυριανιστή θύμισέ μου, είσαι υπέρ ή εναντίον των διαδηλώσεων, των πορειών και λοιπών τέτοιων επαναστατικών γυμναστικών?

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ TopGunZ 29/02/2012 14:10:12

   Είμαι υπέρ της ισονομίας. Δεν μπορεί κάποιες ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ενέργειες να θεωρούνται "χουλιγκανισμός" (όπως συκοφαντούσαν κάποιοι το "δεν πληρώνω") και κάποιες "υγιής επιχειρηματικότητα" (όπως το ιδιότυπο ημι-τρουέκε της Κατερίνης). Προσωπικά εγώ είμαι υπέρ και των δύο, αλλά δεν έχει σημασία η προσωπική μου άποψη. Σημασία έχει το αν τις αντιμετωπίζουμε με τα ίδια μέτρα και σταθμά.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Αυριανιστής 29/02/2012 14:17:30

    Δηλαδή μου λες ότι οι ψευτομαγκιές είναι υγιής ένδειξη επαναστατικότητας, αλλά η γέννεση ενός ανοικτότερου και δημοκρατικότερου μοντέλου αγοραπωλησίας είναι παραβατική πράξη. ΟΚ, δε χρειάζεται να μου πεις τπτ άλλο.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ TopGunZ 29/02/2012 15:04:59

     Κατά τη συνήθη πρακτική σου, θέλεις να διαβάζεις μόνον ό,τι βολεύει την όποια επιχειρηματολογία σου.

     Πρέπει όμως να αποφασίσουμε κάτι, συλλογικά ως κοινωνία: ότι διάκριση μεταξύ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ δεν υπάρχει. Όσο αντίκειται στους νόμους η ψευτομαγκιά της καύσης καταστημάτων, έτσι αντίκειται στους νόμους και η παράνομη πώληση (έστω και με έκδοση αποδείξεων) εκτός των προβλεπόμενων χώρων.

     Για ό,τι δεν σου αρέσει, δεν έχεις παρά να απαιτήσεις, με όποιον τρόπο κρίνεις προσφορότερο, την αλλαγή της νομοθεσίας. Όσο όμως αυτή υφίσταται, θα τη σέβεσαι. Διαφορετικά, περνάς σε πεδία μάλλον διαφορετικά από την αστική ιδεολογία που υποτίθεται ότι πρεσβεύεις.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Αυριανιστής 29/02/2012 20:48:25

      Δες που στο τέλος θα μου βγεις εσύ συντηρητικός δεξιός και εγώ αριστερίζων. Απλά έχοντας το θάρρος του ότι έχουμε ανταλλάξει και δυο-τρεις κουβέντες έστω ηλεκτρονικά, σου λέω ότι "ακούγεσαι" περίεργα στην κριτική σου απέναντι στην κίνηση. Θέλω να πιστεύω τώρα που το ξανασκέφτομαι ότι περισσότερο για να προστατέψεις την ιδέα το κάνεις παρά για άλλον λόγο, αλλά ειλικρινά κάποιος που δεν σε ξέρει χαλαρά μπορεί να εκμαιεύσει ότι είσαι μεσάζων που του θίγεται η δουλειά.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/02/2012 13:59:05

  Δαναέ βαδίζεις στα χνάρια του Μαρίνου Αντύπα.
  Θυμίζεις Κιλελέρ και Αμπελάκια.
  Από δάσκαλος, ωρίμασες σε μεγάλο συνεταιριστή, εχθρό των μεσαζόντων, και υπέρμαχο των κολεκτιβάτων.
  Πρόσεχε όμως, μη σε πουν και μπολσεβίκο (λολ), οι καιροί είναι πονηροί.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Strange Attractor 29/02/2012 14:04:46

   Βρε Strange, εγώ δεν είμαι επαναστάτης, ένα μικρό παντοπωλείο θέλω να ανοίξω και μετρώ αντιδράσεις!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Δαναός 29/02/2012 14:13:49

    Δανάε,
    πρόσεξε μη σε ψήσει ο Strange να τον πάρεις για ..μπακαλόγατο γιατί θα κάνει το ...Παντοπωλείο καλοκαιρινό

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Κώστας Ροδινός 29/02/2012 14:54:16

     Μόνο γυναίκες θα προσλάβω!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Δαναός 29/02/2012 14:56:09

      E, τότε θα σου στείλει τη ...Dolores!

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας Ροδινός 29/02/2012 15:11:26

      Δαναέ,αν σου στείλουν για πρόσληψη ..θα δεχθείς αν πληρώνουν εκείνοι την προσληφθείσα ,μιας και είσαι νέος στο χώρο του εμπορίου να προσέχεις ,πάνε να αποτύχεις σαν επιχειρηματίας ,μη μασάς...

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Δαναός 29/02/2012 14:19:00

    Πρόσεχε μόνο, θα σου στείλει ο Αυριανιστής τον ΣΔΟΕ, την Αγορανομία, το Υγειονομικό και την Πυροσβεστική.

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ TopGunZ 29/02/2012 14:52:40

     Αυριανιστή αλήθεια λέει ο Τop;

     • juliet avatar
      juliet @ Δαναός 29/02/2012 15:00:09

      Το υγειονομικό έγινε διεύθυνση Υγιεινής και ελέγχους κάνει και ο ΕΦΕΤ.Αλλά τι φοβάσαι....θα σου εκδόσουμε ένα HACCP και άστους να λένε...

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ juliet 29/02/2012 15:10:42

      juliet , άστο μην το παιδεύεις.Έχω κλείσει ήδη προσωπικό!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Δαναός 29/02/2012 15:12:45

      Δαναέ, πίστευα ότι εσύ τουλάχιστον θέλεις να καταλάβεις τι εννοώ. Να το επαναλάβω λοιπόν: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, είμαι υπέρ ΚΑΙ των κινημάτων "δεν πληρώνω" (ειδικά όταν εδράζονται και στην κοινή λογική, όπως π.χ. σε δρόμους στους οποίους έχουν εγκαταλειφθεί τα έργα), ΚΑΙ της απευθείας πώλησης γεωργικών προϊόντων από τους παραγωγούς. Όμως, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το τι πιστεύω εγώ προσωπικά, υπάρχει και η νομική διάσταση, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Και γι' αυτό άλλωστε είπα ότι τέτοιες προσπάθειες δεν προορίζονται να μακροημερεύσουν.

      Ας το καταλάβουμε όλοι καλά, ότι επαναστάσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ήπιες ή μη, ΔΕΝ επιτυγχάνουν εφ' όσον ως λαός δεν είμαστε διατεθιμένοι/εκπαιδευμένοι να πληρώνουμε και το τίμημα της ανυπακοής. Δυστυχώς, αυτή είναι η γυμνή αλήθεια και όποιος δεν τη βλέπει μάλλον δεν έχει συνηθίσει να κοιτάζεται το πρωί στον καθρέφτη.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Αυριανιστής 29/02/2012 20:50:20

      Ρε Αυριανιστή πλάκα κάνω, άρχισες με το κειμενοσέντονο πάλι...

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Δαναός 29/02/2012 21:18:26

    http://www.youtube.com/watch?v=WPdNILW6bCQ

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/02/2012 14:08:08

  Τι παντοπωλείο μας λες ρε τιμονιέρη.
  Εσύ έβαλες πλήρη για άλλα πράγματα.
  Έτσι όπως το πας σε βλέπω αρχηγό κινήματος κοινωνιστών!
  Μέχρι και πρωθυπουργό... τι λέω, μέχρι και δήμαρχο (Τσοτυλίου)!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 29/02/2012 14:08:33

   Διόρθωση: πλώρη!

 10. thanos avatar
  thanos 29/02/2012 14:32:29

  Πολύ καλή η προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας κ ελπίζω να προχωρήσει για το καλό όλων μας.
  Θέλω να θέσω την παράμετρο των εξαγωγών -των αγροτικών προϊόντων κυρίως- για τις οποίες οι περισσότεροι μάνατζερς θέτουν ως μεγαλύτερη ευκαιρία παραγωγής για τη χώρα μας την ώρα της κρίσης αλλά κ διαχρονικά. Ο λόγος είναι ποιότητα των προϊόντων που βγάζει η ελληνική γη αλλά και η πληθώρα των προϊόντων.
  Η δυσκολία είναι η μη αναγνώριση στις περισσότερες χώρες της ξεχωριστής ποιότητας των ελληνικών προϊόντων λόγω άγνοιας (π.χ. το λάδι που οι Ιταλοί κ Ισπανοί το αγοράζουν κ το πωλούν ως εγχώριο αναμεμειγμένο μο το δικό τους) και λόγω της ελληνικής μικρότητας ή πως αλλιώς να ονομάσω το γεγονός πως Έλληνες εξαγωγείς την πρώτη παρτίδα που εξάγουν στέλνουν ότι καλύτερο, αλλά στη δεύτερη και μετά η ποιότητα είναι απίστευτα χαμηλή.
  Όσον αφορά το ποιες χώρες είναι υποψήφιες για εξαγωγή, η Κίνα, οι Ινδίες, η Ρωσία είναι τεράστιες ευκαιρίες.

 11. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 29/02/2012 14:36:28

  Ζούμε σε ειδικές συνθήκες οπότε ειδικοί τρόποι αντιμετώπισής τους δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Ειδικά από τη στιγμή που δεν καταλύουν την ελευθερία των πολιτών αντίθετα την προστατεύουν.
  Η Πολιτεία μπορεί να προστατεύσει και τους καταναλωτές και τους παραγωγούς έναντι των μεσαζόντων, των κερδοσκόπων αλλά και των κάθε λογής απατεωνίσκων που παρεισφρύουν σε τέτοιες διαδικασίες. Αρκεί να εξέδιδε τις τυπικές άδειες για τη διάθεση των προϊόντων της εποχιακής παραγωγής τους (αποκλειστικά αυτής και χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εκ του πονηρού προσκόμματα). Το που και πως θα γίνει αυτό, το παράδειγμα της Κατερίνης δηλοί ότι η ελεύθερη αγορά βρίσκει πάντα τρόπους. Μακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί τέτοια οργάνωση ώστε οι παραγωγοί να διαθέτουν απευθείας, οι ίδιοι, τα προϊοντα τους στις λαϊκές αγορές. Όπως γίνεται σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Όπου βρίσκεις από ζυμωτό ψωμί και τυρί μέχρι ζαρζαβατικά, αλλαντικά οικιακής παραγωγής και, γιατί όχι, ανθοδέσμες!!!. Αυτό προϋποθέτει ότι η Χώρα έχει ενημερωμένο ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών (κτηνοτρόφων-τυροκόμων, παραγωγών κηπευτικών, πατατοπαραγωγών, κρεμυδοπαραγωγών, τοματοπαραγωγών κτό).
  Τα απλά πράγματα φαντάζουν και τα πιο δύσκολα. Διότι δεν ταΐζουν τους κατ' ευφημισμό λεγόμενους "δημόσιους" υπαλλήλους.

 12. άγνωστος αναγνώστης avatar
  άγνωστος αναγνώστης 29/02/2012 14:44:53

  σε όλη την ΕΕ, στις λαϊκές αγορές πωλούν ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ οι ίδιοι οι αγρότες, εδώ βάλαμε κάθε καρυδιάς καρύδι να πουλάει ότι θέλει, ζωικά τρόφιμα στους 40 οC το κατακαλόκαιρο, με ανάλογη προστασία από τις υπηρεσίες των δήμων, με τιμές μεγαλύτερες από τα Σ/Μ.

 13. nikp avatar
  nikp 29/02/2012 14:45:27

  Είναι πλέον πασίγνωστο ότι οι αυξημένες τιμές οφείλονται σε μια σειρά στρεβλώσεων της αγοράς, είτε αυτές εντοπίζονται στα κλειστά επαγγέλματα, είτε στην ύπαρξη μαφίας και εκβιασμών στις λαχαναγορές, είτε σε "υπερεθνικούς" προμηθευτές. Οπότε αν δεν λυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Επίσης, ενώ θεωρώ την εξέλιξη αυτή πολύ θετική, το "αγοράζω ελληνικά" μπορεί να σημάνει τελικά τη μείωση της ποιότητας του προϊόντος που φτάνει στον Έλληνα καταναλωτή. Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι οι καλές παρτίδες προϊόντων εξάγονται και μένουν στη χώρα οι σαπίλες. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν προδιαγραφές και να ελέγχονται, κάτι που δεν γίνεται...

 14. juliet avatar
  juliet 29/02/2012 15:04:25

  χαχαχαχα, μη του λες τέτοια .Εμένα ;έχω προυπηρεσία ....και δεν θα φοβάσαι να στο κάνω καλοκαιρινό ....ανοιξιάτικο ίσως.

 15. Δαναός avatar
  Δαναός 29/02/2012 15:13:20

  Dolores...για να με πιάσουν οι πόνοι;

 16. Δαναός avatar
  Δαναός 29/02/2012 15:16:34

  Σου είπα παραπάνω ότι συμφωνώ για τους κινδύνους.Μάλλον δεν το είδες Αυριανιστή μου!

  • juliet avatar
   juliet @ Δαναός 29/02/2012 16:35:58

   Δαναέ,
   Πιστεύω ότι τώρα κατάλαβες γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα.Ολα αυτά τα νόμιμα έχουνε μεγάλο κέρδος .....Ο μεγάλος εχθρός της επιχειρηματικότητας εδώ είναι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα ,φίλε μου.

 17. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/02/2012 15:23:51

  Φυσικά και εξάγονται οι καλές παρτίδες, γιατί οι αγρότες την πάτησαν πριν από λίγα χρόνια, που η Γερμανία έστειλε... αύτανδρα πίσω τα φορτηγά με τα προϊόντα που "απέκλιναν" από τις πιστοποιημένες προδιαγραφές. Τρελοί ήταν να την ξαναπατήσουν και να "φάνε στη μάπα" τα επιστραμμένα; Έστελναν λοιπόν, σαν καλά παιδιά, το καλό πράμα εκεί όπου υπάρχει ΕΛΕΓΧΟΣ, και στο εγχώριο μπάχαλο διοχέτευαν τα σαπάκια...

  • Kυαίστωρ avatar
   Kυαίστωρ @ Αυριανιστής 29/02/2012 15:38:08

   Αυτό συνέβη με ντομάτες απο Κρήτη και πιο συγκεκριμένα απο Ιεράπετρα ;) .. Στείλανε ντομάτες φρεσκοψεκασμένες και γύρισαν κλωτσηδόν.

 18. Δαναός avatar
  Δαναός 29/02/2012 15:24:05

  Μην φοβάσαι τους ξέρω!

 19. Απόστολος avatar
  Απόστολος 29/02/2012 15:25:55

  Κάπως έτσι είναι το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.
  Το γεγονός είναι ότι, η δράση φέρνει και αντίδραση, αν τολμήσουν βέβαια, πριν τις εκλογές.

 20. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/02/2012 15:39:27

  Αγαπητέ Δαναέ, πολύ ωραία η προσπάθεια. Μακάρι να πετύχει, και όχι μόνο στα γεωργικά.

 21. anonymous avatar
  anonymous 29/02/2012 16:03:10

  Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις. Για το λάδι που το έψαξα εγώ τα πράγματα έχουν ως εξής:
  Το μπουκάλι 0,75 λίτρων κοστίζει 1,09 Ευρώ και 0,20 κάνουν τα βουλώματα. Πρόσθεσε και το κόστος της ετικέτας περί τα 0,50 και είσαι με καπέλο 1,80 και άντε για να είμαι γενναιόδωρος 1,50 Ευρώ και το λάδι είναι εμφιαλωμένο στις αποθήκες. Βάλε και το κόστος για να φτάσει στον τελικό καταναλωτή και από 2,20 που σου το παίρνει ο μεσάζων έχεις πάει στα 5 Ευρώ χωρίς κάποιο όφελος για τον αγρότη και τον καταναλωτή.
  Η μόνη λύση που θα μπορούσε να δουλέψει είναι να πάει ο καταναλωτής στο ελαιοτριβείο, να το πάρει φρέσκο την ώρα που βγαίνει και να δώσει 0,50 Ευρώ στον αγρότη αν και ούτε αυτό το ποσό σώζει τον αγρότη.

  • CC avatar
   CC @ anonymous 29/02/2012 17:22:00

   Αγαπητε

   Με 2,30 ευρω το λιτρο το παιρνει το καλο λαδι ο "Ιταλος" εμπορος που γυροφερνει τον Νοεμβρη στην Μεσσηνια (και φυσικα το πολλαπλασιαζει με αλλα λαδια για να βγαλει το δικο του Ιταλικο "παρθενο" για την παγκοσμια αγορα). Πρεπει να δωσεις πανω απο αυτη την τιμη για να σου το πουλησει ο Ελληνας παραγωγος (μπορει καλλιστα να το πουλησει αυτος στο ελαιοτριβειο, και αυτος μετεπειτα στον "Ιταλο"). Για να αποφυγεις το κοστος του μπουκαλιου κλπ. αγοραζεις ντενεκε (17,5 λιτρα) που εχει μικροτερο κοστος (δεν θυμαμαι τωρα ποσο ακριβως, νομιζω κοντα 3 ευρω).

   Το προβλημα ομως ειναι οτι λαδι απο λαδι εχει μεγαλη διαφορα και εξαρταται απο το χωμα (αν εχει πετρα), τον δακο (που σου ανεβαζει την οξυτητα), το κλαδεμα, κλπ. Πρεπει να ξερεις τον παραγωγο και τα χωραφια του για να ξερεις οτι αγοραζεις καλο λαδι. Χωραφια που ειναι 500 μετρα μακρια μπορουν να βγαζουν τελειως διαφορετικα λαδια.

   Παρομοιο σχεδιο με την πατατα το βρισκω κομματι δυσκολο να δουλεψει με το λαδι.

   CC
   Υιος συγχωρεμενου παραγωγου λαδιου!

   • anonymous avatar
    anonymous @ CC 29/02/2012 20:04:13

    Το ίδιο σου λέμε. Δεν έχει νόημα για τον παραγωγό να δώσει σε τιμή χοντρικής το λάδι του. Πρέπει να του δώσουν κάτι παραπάνω.
    Το δοχείο κάνει 60 Ευρώ και βγάζει μια τελική τιμή 3,42 Ευρώ. Το θέμα είναι ότι απαγορεύεται. Το κυνηγάνε διότι πιέζουν οι εταιρίες κλπ.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ anonymous 29/02/2012 20:44:07

     Προς διευκρίνηση, εννοείται πως δεν μέμφομαι την ιδέα των logistics, η εξειδίκευσή μου ήταν στους μηχανολόγους και τη θεωρώ κορυφαία επιστήμη, απλά ακριβώς με εκνευρίζει η απλότητα των επιχειρημάτων των δήθεν ασχολούντων με αυτή ότι απλά όλα είναι ακριβά.

 22. alakran avatar
  alakran 29/02/2012 16:10:03

  Τα χρήματα που πήραν οι Έλληνες αγρότες από την ¨κακή¨ (τότε ήταν καλή) Ε.Ε δεν τα πήρε καμμία άλλη χώρα.Οι παλιότεροι θυμόμαστε τους συνεταιρισμούς του '80.
  Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα το κόμπλεξ των αριστερών δεν επέτρεψε στο λαό να αντιμετωπίσει τους συνεταιρισμούς γι'αυτό που είναι,δηλαδή,συλλογικές επιχειρήσεις.Γουστάρουμε αριστερά παραμύθια.Διαλέξαμε τον όρο ¨συνεταιριστικό κίνημα¨,λες και πρόκειται για τους ζαπατίστας.Αγνοήσαμε ότι η επιχείρηση έχει να κάνει με οικονομικά μεγέθη και πρέπει να λειτουργεί με αντίστοιχα κριτήρια.
  Την συνέχεια την ξέρετε.Παίρνω επιχορήγηση από την Ε.Ο.Κ και δάνεια από την Αγροτική,μαζί με τα φιλαράκια μου φτιάχνω τον συνεταιρισμό,διορίζω τη γυναίκα μου "υπεύθυνη πωλήσεων¨ (για να μην γκρινιάζει ότι όλοι κλέβουν και ότι εγώ μόνο είμαι το κορόιδο),υπεξαιρώ από τα ταμεία μερικά πεντοχίλιαρα κάθε Σάββατο (οι καινούργιες Βουλγάρες στο σκυλάδικο είναι πραγματικά μανούλια),υπεξαιρώ χρήματα από το ταμείο για την καινούργια ¨μπέμπα¨ (είναι καλύτερος δηλαδή ο γείτονας?) και έχει ο Θεός,δηλαδή ο Αντρέας.
  Την περίοδο που η παγκόσμια οικονομία είχε ανάπτυξη,η Ελλάδα σπατάλησε τα χρήματα σε μαλακίες και έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει μια μοντέρνα αγροτική οικονομία.Την χασούρα δε, ξέρετε ποιός την πλήρωσε.¨Θα χαρίσουμε τα χρέη των αγροτών¨ υποσχόταν ο Μεγάλος.Και τα πλήθη παραληρούσαν.Μόνο που στην πασοκική διάλεκτο το ¨Θα χαρίσουμε τα χρέη των αγροτών¨ σημαίνει ότι ¨Θα τα πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι¨.Ωραίο ε?
  Μην υποτιμάτε καθόλου αυτά που γράφει πιο πάνω ο Αυριανιστής.Η νομιμότητα στο εμπόριο, η ασφάλεια των τροφίμων,η υγιεινή είναι πολύ σοβαρά θέματα.
  Ας γίνουν έμποροι λοιπόν οι αγρότες (τα γράφει πολύ καλά ο Εύμηλος) και ας πάρουν και την ευθύνη.Αλλιώς θα έχουμε μεν την ικανοποίηση ότι αγοράζουμε ανώνυμα προιόντα ¨από τον παραγωγό στο χωριό¨,αλλά θα γινόμαστε πειραματόζωα στα πειράματα χημείας τού κάθε οινοποιού (στην περίπτωση τού χύμα κρασιού), θα βάζουμε στις σαλάτες μας μούργες 3 χρόνων (στην περίπτωση τού χύμα λαδιού) και θα γευόμαστε σάπια τυριά που θα μας πουλάνε ως ελληνικό ροκφόρ.
  Μια τέτοια κατάληξη θα είναι βαρύ τίμημα,όσο και αν ικανοποιηθεί η αριστερή ορολογία επειδή θα εξαφανιστούν αυτοί που λέγονται (αποκλειστικά) στην Ελλάδα μεσάζοντες και στον πολιτισμένο κόσμο τυποποιητές-διανομείς και έμποροι.

  • nestrom avatar
   nestrom @ alakran 29/02/2012 16:38:11

   Μιλάς σπάνια αλλά πάντα σωστά.

  • tak avatar
   tak @ alakran 29/02/2012 17:28:23

   alakran έχεις δίκιο. Πέρα από το άνομο κέρδος, υπάρχει και το νόμιμο κέρδος, που διασφαλίζει ένα σωρό παραμέτρους (τις ανέφερες). Η Ολλανδική Φρίζλαντ, αγροτικός συνεταιρισμός είναι, αλλά ως προς τους μετόχους, επειδή ως εταιρεία είναι απόλυτα εμπορικά οργανωμένη.
   Πράγματι, όπως λες στην αρχή, οι αγρότες έχουν πάρει χρήματα από την τότε ΕΟΚ, αλλά κορόιδευαν, αφού είχαν και τις πλάτες των βουλευτών του ΠαΣοΚ κυρίως...
   Στην Άρτα ο Τσοβόλας ανακάτευε τα χώματα και τα πέταγε στον αέρα, κραυγάζοντας πως χώμα είναι τα λιπάσματα, που τους πουλούσε η κακή ΝΔ και φυσικά και με τις δικές του ευλογίες οι πορτοκαλιές δεν άλλαξαν, τα πορτοκάλια ζυγίζονταν και πετάγονταν στις χωματερές, από όπου φορτώνονταν σε φορτηγάκια και πουλιόταν ξανά! Δεν έχουν αλλάξει ακόμα οι καλλιέργειες στην Άρτα, ως επί το πλείστον και ναι μεν το πορτοκάλι είναι υπέροχο, αλλά μη εμπορεύσιμο...
   Τέλος το ... υπεξαιρώ χρήματα από το ταμείο για την καινούργια ¨μπέμπα¨, που γράφεις, τα λέει όλα! Το ουίσκι που έρευσε στις αγροτικές περιοχές της χώρας, πλούτισε Σκωτία, Ιρλανδία και ... Κεντάκι!

  • logikos avatar
   logikos @ alakran 29/02/2012 18:19:15

   Sigharitiria, exairetika ta grafomena sou

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ alakran 29/02/2012 18:26:23

   alakran, έγιναν όπως τα περιγράφεις με τους συνεταιρισμούς και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν σαν μεσάζοντες και χειρότερα ακόμα . Ρήμαξαν οι περισσότεροι για τους λόγους που αναφέρεις.Αυτό όμως δεν εμποδίζει να ξεκινήσει κάτι πιο υγιές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Ας ψάξουμε για ιδέες. Κάπου διάβασα και για ίδρυση κοινωνικού ιατρείου. Θέλουν όλα αυτά βέβαια προσοχή μεγάλη!

   • Φιδίσιος avatar
    Φιδίσιος @ Δαναός 29/02/2012 18:46:50

    Πατριωτάκι ε'ίσαι φίλε; Τσοτυλιώτης; Εγώ είμαι απότον Πεντάλοφο.

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Φιδίσιος 29/02/2012 18:55:01

     Γεια σου Φιδίσιε φίλε! Χαλκιδική!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Δαναός 29/02/2012 19:18:44

      Πρόσεχε δάσκαλε μην τον δείρεις κι αυτόν.

     • juliet avatar
      juliet @ Strange Attractor 29/02/2012 19:43:18

      Δαναέ,
      η προπόνηση έχει σχέση με το μποξ;

 23. Δαναός avatar
  Δαναός 29/02/2012 16:10:45

  Σποράκια, ιδέες, ρίχνουμε Νίκο πάνω στις δυσκολίες μας. Μπορεί κάτι να ξεφυτρώσει...

 24. juliet avatar
  juliet 29/02/2012 16:18:51

  Με προΰποθέση να λειτουργήσουν σαν ομάδα και να μην αρχίσουνε ο ένας να κλέβει τον άλλο.
  Αυτά τα διοικητικά συμβούλια είναι δίκοπο μαχαίρι.Καλύτερα τμήμα προώθησης και ενημέρωσης των αγροτών .Πάντως είναι δύσκολο να μονιάσουμε και να κάνουν συνεταιρισμούς .Οι συνεταιρισμοί μέχρι σήμερα ήτανε φυτώρια οπαδών και ψηφοφόρων με ελάχιστες εξαιρέσεις ,δεν ξέρω αν υπάρχουν.

 25. Σίχαμα avatar
  Σίχαμα 29/02/2012 16:44:39

  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΣΈΝΑ.

 26. Orestios avatar
  Orestios 29/02/2012 18:01:38

  Δαναέ, εκεί κρύβεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Orestios 29/02/2012 19:33:44

   Αποπληθωρισμός από ποια σκοπιά-θέση Ορέστιε;

 27. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 29/02/2012 18:26:57

  Πύλη για τους έλληνες παραγωγούς όλων των ειδών
  www.ebloko.gr
  www.e-bloko.gr

 28. Φελίζα avatar
  Φελίζα 29/02/2012 19:17:36

  Κοινωνικά παντοπωλεία νομίζω ότι υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας , φαινόμενο των δύσκολων καιρών που διανύουμε.
  Όπως και η κίνηση των κατοίκων της Πιερίας βοηθούν σε καιρούς κρίσης.
  Νομίζω όμως ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι μεσάζοντες και τα υπερ-κέρδη.
  Άλλο το ένα , άλλο το άλλο.
  Διάβασα πολλά σχόλια και πιστεύω ότι ο Αυριανιστής σε πολλά σχόλια έχει δίκιο.
  Υπάρχουν και οι λαϊκές αγορές , ένας θεσμός απαξιωμένος , όπου μπορείς να βρεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα ακόμα και όσπρια και κάθε τι που βγάζει η ελληνική γη , σε λογικότατες τιμές χωρίς μεσάζοντες και υπερ-κέρδη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Φελίζα 01/03/2012 11:04:02

   Νομίζω πάντως ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και η τριτοκοσμικού τύπου λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι οποίες στη μορφή που γίνονται, λίγο απέχουν από την εικόνα των υπαιθρίων παζαριών της Δαμασκού. Σε όλες τις, δυτικού τύπου, οργανωμένες πόλεις, υπάρχουν στεγασμένες λαϊκές αγορές μεσαίας (επίπεδο περιοχής) και μεγάλης (επίπεδο πόλεως) κλίμακας. Στην Αθήνα υπάρχει μόνο η δεύτερη κλίμακα και η πρώτη κλίμακα εκφράζεται με το γυφταριό που βλέπουμε στους δρόμους. Σε άλλες πόλεις δεν υπάρχει καν η μεγάλη κλίμακα, ενώ μόνο σε μικρές πόλεις και σε κωμοπόλεις λειτουργούν μεσαίας κλίμακας στεγασμένες αγορές. Η όχληση που υφίσταται μια περιοχή με υπαίθρια λαϊκή αγορά και η διακοπή λειτουργιών (π.χ. ακόμα και αφετηρίες λεωφορείων καταργούνται) κατά την ώρα διεξαγωγής της, δεν ενδιαφέρει κανέναν; Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο, υπαρκτές στεγασμένες αγορές μεσαίας κλίμακας να έχουν ρημάξει και παραδοθεί σε αριστεριστές καταληψίες οι οποίοι τις έχουν "παραχωρήσει" (έναντι ποίου τιμήματος και με ποιον αδιαφανή τρόπο;) σε λάθρο, ως δήθεν "αυτοδιαχειριζόμενες". Μια βόλτα στη δημοτική αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη) θα σας πείσει. Γιατί να μη λειτουργεί κανονικά, και σε καθημερινή βάση, εκεί η λαϊκή αγορά, και αντ' αυτής να διεξάγονται υπαίθριες λαϊκές αγορές στην περιοχή;

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ Αυριανιστής 01/03/2012 18:29:48

    Αυριανιστή θέτεις πολλά άλλα ζητήματα που χρήζουν υποδομές , κρατική μέριμνα ή άλλου είδους οργάνωση.
    Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές Αθήνας είναι χωρισμένες σε τομείς ή κατηγορίες και επιτρέπουν συμμετοχή τόσο εμπόρων όσο και παραγωγών . Τα τριτοκοσμικά φαινόμενα που αναφέρεις μάλλον αφορούν τους τσιγγάνους κυρίως που στέκονται παράνομα με τα ντάτσουν στους παράδρομους.
    Φίλοι αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές της Αθήνας διαμαρτύρονται ότι οι πελάτες που έχουν απομείνει είναι κυρίως αλλοδαποί, τουλάχιστον στο Δήμο Αθηναίων. Μάλλον οι Αθηναίοι προτιμούν εισαγόμενα μπρόκολα και πορτοκάλια από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν κανονισμοί που υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να τηρούν μια κοινή γραμμή όσον αφορά την εμφάνιση των πάγκων τους, νομίζω ότι ορίζεται από το ταμείο λαϊκών αγορών. Το μπάχαλο ξεκίνησε με τους εμπόρους που πωλούν ρούχα , παπούτσια , λευκά είδη και ότι άλλο φανταστείς.
    Αυτοί δεν ξέρω τι δουλειά έχουν στη βδομαδιάτικη λαϊκή αγορά. Ίσως κάποιοι κυνηγούσαν κάποιους ψήφους κάποτε και αυτό παγιώθηκε.

 29. Δικερως avatar
  Δικερως 29/02/2012 20:21:59

  Δαναε,συμφωνω.
  Θελω να θεσω,ομως,τους εξης προβληματισμους.
  Πρωτον να ενημερωσω ολους πως οι ποσοτητες για τις οποιες μιλαμε,ητοι 25
  -50-75 τονοι πατατας,ειναι ελαχιστοτατες.Αντιστοιχουν σε 15-40 στρεμματα.
  Μονον η ποσοτητα του πατατοσπορου,για το Νευροκοπι,κυμαινεται στο
  1.000.000 κιλα ετησιως.Μια καλη πλατφορμα φορτωνεται με 15-20 τονους.
  Αρα ας μην παρασυρομαστε.Οι δρασεις αυτες,οσο συγκινητικες και αν ειναι,
  δεν παυουν να ειναι συμβολικες.Ισως δε,να αποπροσανατολιζουν και τους
  λιγοτερο ενημερωμενους.Σας παραθετω την καλη μεταπτυχιακη εργασια της
  Χατζηδημητριου Κατερινας στο Αριστοτελειο:
  http://invenio.lib.auth.gr/record/113778/files/%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97.pdf?version=1
  Οσον αφορα στο λαδι,και επειδη η Πατριδα μας ειναι στις 3 πρωτες θεσεις
  στην παραγωγη ελαιολαδου,πυρηνελαιου και επιτραπεζιας ελιας στον κοσμο,
  οι καταστασεις ειναι ακομη πιο αμειλικτες.Εκει,ειναι σιγουρο πως τα προβληματα,σιγουρα,δεν λυνονται με ηρωϊκες δρασεις και γοητευτικα
  ευχολογια.Σας παραθετω παρακατω συνδεσμο προς την ΠΑΣΕΓΕΣ για το αντικειμενο,υπενθυμιζοντας σας,πως στο λαδι,κιολας,υλοποιειται η προταση πολλων σχολιαστων,και η δικια σου,για το "απο την παραγωγη στην καταναλωση".Ισως στο λαδι(40%),οπως και στο κρασι, ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του κλαδου,δλδ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ.
  http://www.paseges.gr/el/news/3h-dynamh-pagkosmiws-sto-elaiolado-h-Ellada-Ti-deihnei-meleth-ths-ICAP
  Για οσους τους ενδιαφερει το κρασι παραθετω την εκθεση της Κομισιον για το
  2011-2012:
  http://www.paseges.gr/resource-api/paseges/contentObject/00fe6cfd-4ff3-4b61-8bd5-e94e0fc6bdd0/attachedFiles%5Bbd7d1a47-6cab-4e96-af76-23d077eef0bb%5D
  Για την οικονομια του χωρου,κι επειδη το θεμα ειναι τεραστιο,πιστευω πως η
  κατευθυνση πρεπει να ειναι προς την αντιθετη πλευρα:
  Αγροτικη παραγωγη εκσυγχρονισμενη,τυποποιηση,αγροτικες α.ε. και ισως
  οχι συνεταιρισμοι παλαιου τυπου,μειωση κοστους παραγωγης μεσω ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και οχι κατακερματισμου των δρασεων κτλ,κτλ,κτλ.
  Οσον αφορα στις λαϊκες αγορες,καλο θα ειναι να αναλογιστουμε πως οι αδειες
  δινονται σε πολλους για πωληση της ιδιας παραγωγης,κατι που ΔΕΝ ισχυει σε
  πολλες των περιπτωσεων.
  Τελευταια θα'θελα να επιστησω την προσοχη σε ενα κεφαλαιωδους σημασιας
  μειονεκτημα της Ελλαδας μας.Η Πατριδα μας ειναι μια απο τις πιο κατακερματισμενες,γεωγραφικα,χωρες του πλανητη.Και οσον αφορα την
  αρχιπελαγικη της υποσταση,αλλα και την γεωοικονομικη της ενδοχωρας της.
  Ετσι οι δομες,οπως και οι υποδομες,κοστιζουν υπερπολλαπλασια των εμπορικων εταιρων μας.Το ιδιο και οι μεταφορες.Αρα το πρωτογενες κοστος
  ειναι de facto υψηλοτερο.Λυσεις υπαρχουν,ειναι λυσεις κοινης λογικης,αλλα
  και λυσεις ρηξικελευθες.Δεν χωρουν δυστυχως στο σχολιο μου.
  Δαναε,συγγνωμη για το σεντονι,αλλα το θεμα με καιει(οπως ολους σας).

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Δικερως 29/02/2012 21:30:20

   Γράψε κι άλλα φίλε μου καλέ! Εγώ ειδησούλες ανέβασα, για την πρόκληση συζήτησης.Οι Έλληνες ξεχάσαμε να ακούμε.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δικερως 29/02/2012 22:37:42

   Ισως στο λαδι(40%),οπως και στο κρασι, ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του κλαδου,δλδ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ.
   http://www.paseges.gr/el/news/3h-dynamh-pagkosmiws-sto-elaiolado-h-Ellada-Ti-deihnei-meleth-ths-ICAP

   Για την εσωτερική κατανάλωση αυτό δεν είναι πρόβλημα. Για τις εξαγωγές είναι. Όπως έγραψα και πιο πάνω η τυποποίηση διπλασιάζει το κόστος. Άρα γιατί θα πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τα διπλάσια για το ίδιο προϊόν; Μήπως για να γίνεται ποιοτικός έλεγχος; Αυτό λύνεται με άλλους τρόπους.

   Για τις εξαγωγές όντως είναι πρόβλημα. Εκεί πρέπει να διώχνεις το προϊόν τυποποιημένο.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ anonymous 29/02/2012 23:02:57

    Η τυποποιηση αυξανει το κοστος οταν υλοποιειται αποσπασματικα και απο λιγους.Αυξανει τα κερδη οταν εχει καθολικη αποδοχη.Εξ'αλλου,εαν το προιον εχει συναλλαγματικη αποδοση,μερος της υπεραξιας μπορει να καρπωθει η εσωτερικη αγορα.Η διαθεση μη
    τυποποιημενων,μεταποιημενων αγροτικων προιοντων, και ιδιαιτερα τροφιμων,εκτος του οτι ειναι επικινδυνη, ειναι και παρανομη.Αποτελει,δε,για αυτους που συμμορφωνονται,αθεμιτο ανταγωνισμο.

    • anonymous avatar
     anonymous @ Δικερως 29/02/2012 23:32:07

     Φίλε μου έχεις μπερδέψει τις βούρτες μεταξύ τους.
     1) Μπερδεύεις την εσωτερική κατανάλωση με την εξαγωγή
     2) Μπερδεύεις τον ποιοτικό έλεγχο με την τυποποίηση
     3) Αναπαράγεις αυτά που λένε οι εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν την τυποποίηση-διακίνηση προς ίδιον όφελος. Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να αναλάβει ένας σοβαρός επιχειρηματίας αλλά συνήθως αναλαμβάνουν λαμόγια που αισχροκερδούν.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Δικερως 29/02/2012 22:38:48

   Είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η διάσταση της μάλλον μικρής κλίμακας εφαρμοσιμότητας τέτοιων μεθόδων. Προσωπικά, μου θυμίζει κάτι αριστερίστικου τύπου παζάρια όπως π.χ. η "αυτοδιαχειριζόμενη δημοτική αγορά της Κυψέλης".

   Πολύ σωστά το επισημαίνεις, ας μην ξεγελιούνται κάποιοι από την περίπτωση της Κατερίνης. Αν σε τέτοιες πόλεις γίνεται μόνο περιορισμένα, πιστεύει κανείς ότι σε πόλεις της κλίμακας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει; Και ακόμα κι αν γίνει σποραδικά, δεν μπορεί να καλύπτει μακροχρόνιες διατροφικές ανάγκες, πόσο μάλλον επαναλαμβανόμενες τακτικά. Γιατί άλλο να πάρεις ένα σακί με τριάντα κιλά πατάτες που δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης, κι άλλο να πάρεις τριάντα κιλά κρέας. Το κόστος και μόνο για τον... καταψύκτη που θα χρειαζόταν, δεν θα απεσβέννυτο ποτέ!

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Αυριανιστής 29/02/2012 23:07:49

    Αυτο ηταν το πνευμα του σχολιου.
    Θελει πιο σοβαρες δρασεις,μεγαλυτερη επιμονη και πολυ
    μερακι.Καλες,αλλα ανεπαρκεις οι κινησεις της βασης.Εδω θελει οραμα,σχεδιασμο,γνωση,και πιστη στην ελευθερια
    του Ελληνα να δημιουργησει.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Αυριανιστής 29/02/2012 23:27:40

    Αυτές οι δράσεις έχουν νόημα για:
    1) προϊόντα που δε χαλάνε, όπως πατάτες κρεμμύδια, σκόρδα, λάδι, όσπρια
    2) Υπό τον όρο ότι έχεις αποθήκη να τα βάλεις.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ anonymous 29/02/2012 23:37:40

     Δυστυχως στα οσπρια εχουμε μονον 35%καλυψη
     της εσωτερικης ζητησης.
     Παντως η αποθηκευση κοστιζει οσο δεν φανταζεσαι.

 30. Δικερως avatar
  Δικερως 29/02/2012 21:19:52

  Πω,πω,οχι σεντονι,παπλωμα βγηκε.
  Sorry.

 31. Δικερως avatar
  Δικερως 29/02/2012 21:26:49

  Τι παπλωμα,προικια ολοκληρα.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Δικερως 29/02/2012 21:32:25

   Λες να χρειαστεί πολυμορφικό;

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Δαναός 29/02/2012 21:39:27

    Τουλαχιστον,αν και προσανατολιζομαι σε mini bus.

 32. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/02/2012 23:47:41

  Αναρωτιέμαι το εξής: κάποτε βλέπαμε συχνά σε πόλεις, πλανόδιους (όχι αναγκαστικά αθίγγανους) με Datsun να ρολάρουν νωχελικά στους δρόμους πουλώντας οπωρολαχανικά. Σταδιακά η εικόνα αυτή εξέλιπεν. Γιατι; Δεν θα μπορούσαν να πουλάνε, νόμιμα, οι παραγωγοί απευθείας με αυτόν τον τρόπο;

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Αυριανιστής 01/03/2012 10:33:30

   Μπορουν,νομιμα,και το κανουν ακομη στην επαρχια.Ειναι και μικροπωλητες και παραγωγοι.Εξαρταται απο την πολη.

 33. Δικερως avatar
  Δικερως 29/02/2012 23:48:27

  Αν ξυπνησες,να σου πω πως η Ελλαδα ειναι ανοικτη αγορα,ειναι μελος του Δ.Ο.Ε.,της Ε.Ε. και ουτω καθ'εξης.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.Αρα η εσωτερικη ζητηση,εαν δεν ειναι ανταγωνιστικο το προιον, υπερκαλυπτεται απο το εξωτερικο. Μαλλον εισαι ασχετος μ'αυτα.Ποιοτικος ελεγχος,χωρις πιστοποιησηΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  Ειδες πουθενα την λεξη "εταιρεια"?Για
  ξεκολλημενους μερακληδες παραγωγους
  μιλησα.Τεσπα.Μητηρ κακων αγνοια .
  Οσο για τις βουρτες τι να πω,με νικησες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δικερως 01/03/2012 00:21:37

   Για ακόμη μια φορά μπερδεύεις τα πράγματα 1) Το προϊόν είναι ανταγωνιστικό στην Ελλάδα. Εκείνο που εξοικονομεί ο καταναλωτής είναι το κόστος της τυποποίησης. 2) Η τυποποίηση δεν έχει καμιά σχέση με το ΔΟΕ και την ΕΕ. Αν είναι μάγκες ας έρθουν να πουλήσουν τυποποιημένα σε καλή ποιότητα σε μικρότερη τιμή από τις τιμές παραγωγού. 3) Μιλάς για πιστοποίηση για ποιοτικό έλεγχο. Εγώ μιλώ για τυποποίηση. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Πάλι τα μπερδεύεις και μου πετάς την πιστοποίηση για πρώτη φορά. 4) Σου έγραψα ότι όλα αυτά που λες είναι τα επιχειρήματα των εταιριών που θέλουν να βάλουν το προϊόν στο χέρι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Σου λένε θα απαγορέψω το μη τυποποιημένο, δε θα δημιουργήσω ανεξάρτητους πιστοποιημένους ελεγκτές ποιότητας άρα θα πάρω το προϊόν από τον αγρότη διότι μόνο εγώ μπορώ να ελέγξω την ποιότητα και να το τυποποιήσω και θα ανέβει το κέρδος μου στο θεό. Κάτι ανάλογο έκαναν με τα τυροκομεία με το πρόσχημα του μελιταίου με αποτέλεσμα να μην τυροκομάει κανένας τσοπάνης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.