#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2010 09:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από την Ειρωνεία στην Ηγεμονία
Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, έγιναν αλλεπάλληλες μικρές ανατροπές. Κι όπως είναι γνωστό, πολλές μικρές ανατροπές, μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη:

* Για πρώτη φορά, η Νέα Δημοκρατία ειρωνεύθηκε τους αντιπάλους της! Το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη ΔΕΘ - όχι μία πολλές φορές! Το έκανε και λίγες μέρες αργότερα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του...

Σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, η Κεντροδεξιά ήταν θύμα ειρωνείας. Ποτέ ως τώρα δεν διανοήθηκε να ειρωνευθεί η ίδια τους αντιπάλους της.

Τώρα οι ρόλοι αντιστράφηκαν...

Αν «γράψει» η Ειρωνεία είναι το πρώτο βήμα προς την Ηγεμονία. Αν ο λαός μάθει να γελάει σε βάρος κάποιων, η απαξίωσή τους επέρχεται πολύ σύντομα.

Και τις τελευταίες μέρες έπεσε πολύ γέλιο για όλους τους ατυχείς «ενοίκους» στην «πολυκατοικία του Μνημονίου»...

* Για πρώτη φορά κόμμα της Αντιπολίτευσης κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Όχι συνθήματα. Πρόγραμμα! Τι θα κάνει πριν, τι μετά, πώς θα το κάνει, πότε θα το κάνει, γιατί θα το κάνει...

Όχι «λίστα αιτημάτων» που θα ικανοποιήσει. Προτεραιότητες πολιτικής και προτάσεις μεταρρυθμιστικών τομών. Σαφείς, ιεραρχημένες και κοστολογημένες.

* Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να φέρει το πρόγραμμά της στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Όταν διατύπωσε για πρώτη φορά την «πρόταση διεξόδου από την κρίση», τον περασμένο Ιούλιο, την «έθαψαν» τα ΜΜΕ.

Μετά το λόγο Σαμαρά στη ΔΕΘ, αναγκάστηκαν να του απαντήσουν. Κι αυτό αποτέλεσε μοναδική «επικοινωνιακή» επιτυχία του Σαμαρά...

* Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία συνδύασε Πολιτική Πολεμική με Προγραμματικό λόγο. Το πρώτο μέρος της ομιλίας Σαμαρά (τα «εφτά ψέματα του ΠΑΣΟΚ») ήταν μνημείο Πολεμικής. Το δεύτερο μέρος (οι «εφτά αλήθειες πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το μέλλον») ήταν μνημείο Προγραμματικού λόγου. Η Νέα Δημοκρατία δεν μας είχε συνηθίσει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Τώρα μας παρουσίασε και τα δύο μαζί...

Ο λόγος του Αβέρωφ, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε στοιχεία Πολεμικής, αλλά ήταν «κύκνειο άσμα» του Συντηρητισμού. Ενώ ο λόγος του Σαμαρά προχθές ήταν όραμα Φιλελευθερισμού.

* Για πρώτη φορά ο Σαμαράς έφερε «με την μία» ολόκληρη την ατζέντα της φιλελεύθερης σκέψης: μείωση φόρων, μείωση εισφορών, μείωση πάσης φύσεως εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων, αποφασιστικές τομές κατά της γραφειοκρατίας, στροφή στην ανταγωνιστικότητα, στροφή στην ποιότητα, από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας κλπ.

Η επιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας είναι ακόμα «μουδιασμένη». Ίσως είναι πολύ κρατικοδίαιτη για να έχει αληθινά φιλελεύθερα ανακλαστικά ανταγωνιστικότητας. Αλλά οι μικρομεσαίοι – που είναι πολυπληθέστεροι - κατάλαβαν πλήρως το φιλελεύθερο μήνυμα.

Οι μόνοι που δεν το κατάλαβαν είναι οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι του... «νεοφιλελευθερισμού» στην Ελλάδα! Αυτοί παραμένουν περιέργως αθεράπευτα ...«ερωτευμένοι» με το ΠΑΣΟΚ!

Είναι ίσως οι μόνοι, που παραμένουν ακόμα «ερωτευμένοι» με το ΠΑΣΟΚ...

* Για πρώτη φορά συνδυάστηκαν οργανικά διαφορετικές σχολές Πολιτικής: Το άμεσο πρόγραμμα του Σαμαρά για διέξοδο από την κρίση είναι κυρίως Κεϋνσιανό. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Σαμαρά για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου είναι εμφανώς Φιλελεύθερο. Και - το σπουδαιότερο – «δένουν» μεταξύ τους! Για πρώτη φορά η ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού απέκτησε πολιτικό πρόσωπο..

* Τέλος, για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, εμφανίστηκε Πολιτικής ηγέτης στην Ελλάδα που θυμάται το Θουκυδίδη («μέγα το της Θαλάσσης κράτος»), αλλά γνωρίζει και τον Άλφρεντ Θάγιερ Μάχαν (πιο σύγχρονο θεωρητικό της θαλάσσιας ισχύος). Αντιπαρέθεσε στη θεωρία «στρατηγικού βάθους» του Νταβούτογλου, τη θεωρία της θαλάσσιας ηγεμονίας. Στέλνοντας σαφές μήνυμα σε αυτούς που καταλαβαίνουν...

Συνήθως η Νέα Δημοκρατία έλεγε περισσότερα απ’ όσα αληθινά εννοούσε. Αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς υπονόησε πολύ περισσότερα απ’ όσα είπε...

Δεν ξέρω, πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να πείσει για το πρόγραμμά του. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτό συζητάνε όλοι!

Δεν συζητάνε πότε θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής και τι θα κάνει η κα Πελέκη...

Ο Σαμαράς κατάφερε να «σβήσει» μονομιάς όλα τα παρελκυστικά τεχνάσματα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Όλοι συζητάνε σήμερα, αν φτάνουν δύο χρόνια για να μηδενιστεί το έλλειμμα, όπως πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό κι αν είναι επιτυχία του!

Διότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει καν μηδενισμό του ελλείμματος! Ούτε σε τρία ούτε σε πέντε χρόνια...

Έβαλαν την Ελλάδα στο σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί ποτέ διεθνώς, χωρίς να ορίσουν καταληκτική ημερομηνία για μηδενισμό του ελλείμματος! Δηλαδή του προβλήματος που υποτίθεται ότι καταπολεμούν κατά απόλυτη προτεραιότητα...

Πώς να απαντήσουν στο Σαμαρά, όταν ο ίδιος προτείνει καταληκτική ημερομηνία κι εκείνοι όχι; Πώς να αποδείξουν ότι η διετία για την έξοδο από το Μνημόνιο είναι «μη ρεαλιστική», όταν οι ίδιοι προτείνουν λιτότητα επ’ άπειρον; Δηλαδή κάτι όχι απλώς «μη ρεαλιστικό», αλλά εξωφρενικό και αδιανόητο...

Ο Σαμαράς αρθρώνει Πολιτικό λόγο και ανοίγει δρόμο.

-- Αρθρώνει λόγο για την Κεντροδεξιά.

-- Και ανοίγει δρόμο για το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Αυτό ο Γκράμσι κάποτε το ονόμασε «Ηγεμονία».

Φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαβάσει και Αντόνιο Γκράμσι – εκτός από Θουκυδίδη και Μάχαν...

ΝΖ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/09/2010 10:05:53

  Φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαβάσει και Αντόνιο Γκράμσι – εκτός από Θουκυδίδη και Μάχαν…

  Ναι αλλά οι Πασόκοι έχουν μελετήσει εμβριθώς τον Μακιαβέλλι. Προφανώς τον διδάσκουν κιόλας στις τοπικές τους. Όλοι, απ τους πολύ επάνω μέχρι και τα κομματικά στελέχη της γειτονιάς μακιαβελλίζουν. Και δυστυχώς νικάνε.

  • Λεωνίδας avatar
   Λεωνίδας @ Strange Attractor 26/09/2010 12:05:27

   Ο Μακιαβέλλι είναι σοβαρός συγγραφέας. Τι σχέση μπορεί να έχει με το ΠΑΣΟΚ. Οι καλύτεροι από αυτούς διάβαζαν Πουλαντζά. Συμπαθής ο τελευταίος.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Strange Attractor 26/09/2010 23:33:16

   έχουνε κλείσει οι τοπικές του ΠΑΣΟΚ. Ίσως αυτό να αποδειχθεί η κυριώτερη σημερινή αδυναμία τους. Γίνανε πλέον απλώς καθεστωτικοί.

 2. kiki avatar
  kiki 26/09/2010 10:09:24

  Και γιατι να μην εχει διαβασει Γκραμσι,παρακαλω.Οχι λοιπον φαινεται,εχει.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/09/2010 10:17:27

  Oι κλασικοι νεοφιλελευθεροι στην Ελλαδα ποτε δεν θα συμμαχησουν με το Σαμαρα.
  Θα προτιμουν το ΠΑΣΟΚ και μαλιστα θα προσπαθησουν να χτυπησουν το Σαμαρα λεγοντας οτι δεν ειναι φιλελευθερος.
  Ο λογος δεν ειναι οικονομικος.Οι νεοφιλελευθεροι διαμορφωθηκαν στην Ελλαδα ως αντιεθνικιστες.Προκειται για μεταλλαξη του πραγματικου νεοφιλελευθερισμου γιατι κανεις δεν μπορει να χαρακτηρισει το Ρηγκαν ή τη Θατσερ ως αντιεθνικιστες χωρις να γινει καταγελαστος.Το υβριδιο αυτο λοιπον που εφτιαξαν οι Μανος - Ανδριανοπουλος φοβαται τον εθνικισμο και θα προτιμησουν το ΠΑΣΟΚ.Οι φοβοι τους βεβαια δεν ειναι τελειως αβασιμοι καθως στο παρελθον οι εθνικιστες εχουν προκαλεσει καταστροφες λογω κακης εκτιμησης των καταστασεων.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/09/2010 16:19:08

   Ναι, αλλά εδώ δεν μιλούμε για εθνικισμό. Μιλούμε για στοιχειωδώς σοβαρούς κανόνες σκέψης και δράσης.

   Και ούτε μπορεί να συκοφαντηθεί ο τρόπος σκέψης και δράσης που δεν είναι φοβικός - αλλά είναι υπεύθυνος - και προωθεί σταθερά τα εθνικά συμφέροντα χωρίς ακατανόητους υποχωρητισμούς, από τη συμπεριφορά του Ιωαννίδη στην Κύπρο, όπου ήταν ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ να αποκρουστεί η τουρκική εισβολή, αν υπήρχε στοιχειώδης εφαρμογή των υπαρχόντων σχεδίων και αν υπήρχε στοιχειώδες φρόνημα αντίστασης από την ελληνική ηγεσία. Μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είχε τότε αεροπορική και ναυτική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας. Αν σε καιρούς υπεροπλίας δεν πολεμήσαμε, δεν μπορεί να μας "φταίει η κακή εκτίμηση των καταστάσεων" που έκαναν οι εθνικιστές.

   Πού το πας, πού το φέρνεις, όλο στην υποχωρητικότητα το φέρνεις.

 4. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 26/09/2010 10:18:37

  Η νεοπασοκτζού Ντόρα και τα σκυλάκια της, κατέκριναν τον Αντώνη, ότι δεν έχει πρόγραμμα...! Τώρα τι θα του προσάψουν; Οτι οι γραβάτες του είναι κλασικές κι όχι μοδάτες;

 5. Y. avatar
  Y. 26/09/2010 10:42:29

  “Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, έγιναν αλλεπάλληλες μικρές ανατροπές…”
  Συμπτωματικά, πολλές ανατροπές έχουν ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη. Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση.

 6. klausevitz avatar
  klausevitz 26/09/2010 11:32:40

  'Οταν ένα κατα τεκμήριο λαικό κόμμα μεταλάσσεται,στη δεκαετία '90
  και μετά, σε κύριο εκφραστή του status quo, τότε τα πάντα
  επιτρέπονται: ακόμη και η εμφάνιση του αριστεροδέξιου σεναρίου, με
  την αναγκαία δοση εθνικισμού και απελευθερωτικής ονείρωξης απο το..
  ..μνημόνιο! 'Ενα χρόνο μετά την ήττα της-ύστερα απο μιά 5ετή
  απερίγραπτη διακυβέρνηση-ιδού, η ελληνική δεξιά πλήρως αποενοχοποιημένη!
  Κεντροδεξιά,φιλελεύθερη,στυλοβάτης της μεσαίας τάξης,ολίγον κευνσιανή,
  εθνοκεντρική, τεχνικά στοχαστική (βλέπε την έξοχη διάκριση κυκλικού
  και σταθερού ελλείμματος)και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει. Αυτή η ...
  tarte a la creme, είναι προφανές ότι θα εμφανίσει,σ'ένα λαό
  καταπτοημένο, την ύστατη δυνατότητα αποφυγής του μοιραίου που επέρχεται..
  Και γιατί όχι;΄'Οταν οι..."προοδευτικοί" τολμούν εκεί που οι "συντηρητικοί"
  θα δίσταζαν πολύ ....και οι "αριστεροί" συντηρούν την ακαμψία τους ή
  την πολυδιάσπαση τους, τότε κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό!
  Θεωρώ πολύ θεμιτό ,το ότι η ελληνική δεξιά επανακτά το..δικαίωμα στ όνειρο!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ klausevitz 26/09/2010 16:21:39

   Ρε συ Κλαούζεβιτς, έλεος, τι σχέση έχει ΑΥΤΟΣ ο Σαμαράς που βλέπεις με έναν Καραμανλή ο οποίος φοβόταν για τις απόψεις του, αρνιόταν να κυβερνήσει και είχε αφεθεί για όλα στην επικοινωνιακή στρατηγική του Ρουσόπουλου;

   Δεν μπορείς να δεις ότι εδώ υπάρχει ουσία;

   Ας ξεφύγουμε από τα κλισέ του να τα βλέπουμε τα πράγματα ως "δεξιά" ή ως "μη δεξιά" και ας τα δούμε επί της ουσίας: Αν υπάρχει ήθος, αν υπάρχει αρετή, αν υπάρχει ουσία στο λόγο.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Επώνυμος 26/09/2010 18:04:00

    Βλέπω,όντως,μια προσπάθεια ανασυγκρότησης!
    Μόνο που διεκδικεί ένα χρόνο άμεσης επανάκαμψης,
    ενώ οι δουλείες αυτής της παράταξης-πολιτικές,πλήν Ντόρας,
    αλλά περισσότερο κοινωνικές-μένουν ως έχει!
    Κι'ύστερα: μια νέα γαλβανισμένη συμμαχία,"μεσαίας
    τάξης" και του γνωστού ντόπιου κεφαλαίου,αφήνει πολλούς
    απ'έξω...πάνω απ'τους μισούς στον πάτο του πηγαδιού!
    'Εχετε,παρ'όλα αυτά,μια δυνατότητα: τηνοικοδόμηση μιάς
    δημοκρατικής λαικής δεξιάς,για πρώτη φορά στην ιστορία
    αυτόύ τού χώρου....εγχείρημα δύσκολο και πολύπλοκο,
    για το οποίο δεν αρκεί το αναμφισβήτητο ήθος του
    κ.Σαμαρά.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Επώνυμος 26/09/2010 18:07:59

    όχι χελιδόνι, klausevitz!
    Μοιράζομαι με...Σαμαρική σύζυγο
    το ίδιο laptop!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 18:11:44

    Καλά, εκτιμώ πολύ την παραδοχή σου, και φυσικά έχεις δίκιο ότι ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ μόνον ο Σαμαράς. Ο ηγέτης είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη τέτοιας μεταβολής.

    Γι' αυτό είναι κρίσιμο να δώσουμε εμείς από ανεξάρτητο μετερίζι τον αγώνα για το καλύτερο, ώστε στην κρίσιμη στιγμή να ενισχύουμε τους ηγέτες που μπορούν να φέρουν το σωστό, αλλά και (το κυριότερο!) να τους ελέγχουμε ότι δεν θα παρεκτραπούν.

    Κατά τα άλλα, μόλις βγήκε κατά λάθος το... οικογενειακό σας "μυστικό" στη φόρα!

 7. blue nile avatar
  blue nile 26/09/2010 12:04:18

  Ψυχραιμία.

  Δε μπορώ απόλυτα να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς με τον όρο εθνικιστής ή αντιεθνικιστής?
  Τελικά ποια είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει κάποιον που απλά αγαπάει την πατρίδα του με κάποιον άλλον που χρίζεται εθνικιστής ?
  Ως γνωστόν η φιλοπατρία είναι ιδιότητα ισσοροπημένου και σώφρονα ανθρώπου, ποια είναι τα όρια που ξεπερνά και εξελίσσεται σε εθνικισμό?
  Αν θελήσει κανείς να ξεμπερδεύει γρήγορα μπορεί να αναφέρει το ότι είναι θεμιτή η αγάπη για την πατρίδα αλλά αθέμιτη η θέληση για την προξένηση κακού στις πατρίδες των άλλων. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις άμυνας ή η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εθνών υπό το καθεστώς της διεθνής νομιμότητας.
  Αν πάλι θελήσει κανείς να αναλύσει περισσότερο μπορεί να αναφέρει προοιμιακά το ότι εθνικισμός είναι η μετατροπή της φιλοπατρίας σε ψυχολογικές εγκυστώσεις σε πεποιθήσεις. Σε βεβαιότητες δηλαδή που απόκόπτουν την κριτική ικανότητα από την πραγματικότητα, την αλήθεια των πραγμάτων.
  Και να συνεχίσει αναλύοντας τις παραπάνω πρότασεις.
  Για να χρίσουμε κάποιον εθνικιστή είναι αναγκαίο να τον κρίνουμε βάσει αυτών ή παρόμοιων ορισμών αλλιώς κινδυνεύει ο οποιοσδήποτε που απλά αγαπάει την πατρίδα του να βαφτίζεται εθνικιστής, ακροδεξιός, φασίστας κλπ
  Αν οι όποιοι εθνικιστές που αναφέρεις είναι τελικά εθνικιστές και έχουν κάνει ζημιά λόγω κακής εκτίμησης των καταστάσεων, άλλη τόση και ίσως περισσότερη έχουν κάνει όσοι αποκομμένοι από την πνευματική τους παράδοση αυτή της κληρονομιάς των Θουκυδίδη και Μακρυγιάννη, διαλέγουν να οραματίζονται Νεφελοκοκκυγίες, ουτοπικές πολιτείες χτισμένες στα σύννεφα μακρυά από τον αμείλικτο ρεαλισμό των διεθνών σχέσεων.
  Και καταλήγουν υποστηρικτές του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν, χειροκροτητές του δικαιώματος των Σκοπιανών στον άδικο αυτοπροσδιορισμό τους ως Μακεδόνες, θιασώτες της αλλαγής ύλης των σχολικών βιβλίων με σκοπό τη λήθη και τη παραποίηση, οπαδοί της άνευ όρων εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ blue nile 26/09/2010 12:19:28

   Συμφωνω οτι πρεπει να βρεθει το καταλληλο μιγμα.Υπαρχει μια παραδοση στην Ελλαδα παρατολμων ενεργειων απο το 1897 ως το 1974 που οδηγησαν σε καταστροφες.Αυτο εχει δημιουργησει μια σχολη σκεψης που ειναι καχυποπτη απεναντι σε οποιονδηποτε εχει τασεις για μεγαλες εθνικες ιδεες.Δε σου κρυβω οτι και εγω ειμαι κουμπωμενος απεναντι σε παρομοια πραγματα.Αυτο δεν προδικαζει οτι ο Σαμαρας θα κανει τυχοδιωκτισμους αν και αλλοι το φοβουνται οπως και αλλοι χρησιμοποιουν αυτο το φοβο για να κινδυνολογησουν.
   Ο νεοφιλελευθερισμος στην Ελλαδα αναπτυχθηκε ως αντιδραση στον Ανδρεα Παπανδρεου στη δεκαετια του 80 που ηταν και της μοδας στο εξωτερικο.Επειδη ο ΑΓΠ ειχε δημαγωγικη εξωτερικη πολιτικη ο ελληνικος νεοφιλελευθερισμος εχει εκ γενετης μια αποστροφη στα εθνικιστικα που μεγαλωσε μετα τη συγκρουση Σαμαρα - Μητσοτακη.
   Θα ξαναπω οτι το παρελθον δεν προδικαζει το μελλον αλλα παντως οι "ιστορικα" νεοφιλελευθεροι για τους λογους αυτους που αναγονται 20 χρονια πριν δεν προκειται να συμμαχησουν με το Σαμαρα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/09/2010 16:33:58

    Δεν είναι καθόλου το ίδιο το 1897 με το 1974. Πρώτον, το 1897 πολεμήσαμε και χάσαμε (μπορεί να συμβεί σε κάθε πόλεμο), ενώ το 1974 δεν πολεμήσαμε και δεν πολεμήσαμε με ενέργειες της μεγάλης μας συμμάχου, των Η.Π.Α. Δεύτερον, η ήττα του 1897 οδήγησε σε πιο συγκροτημένη εθνική προετοιμασία, με κορυφαίο το Μακεδονικό αγώνα, τον εξοπλισμό του στρατού (που είχε παραμεληθεί πριν το 1897), για να φτάσουμε δώδεκα χρόνια μετά στο μεγαλείο των δύο βαλκανικών πολέμων και στην επική συμμετοχή του ελληνικού στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο στρατός αυτός ΟΥΤΕ στη Μικρασία ηττήθηκε, παρά μόνον με καταρρακωμένο το ηθικό τα παράτησε και άρχισε να τρέχει προς τα Μικρασιατικά παράλια.

    Το 1974 όχι μόνον δεν πολεμήσαμε, αλλά στερηθήκαμε και επ' αόριστον το δικαίωμα να πολεμούμε. Όχι μόνον δεν αποκαταστάθηκε μια πραγματική δημοκρατία στον τόπο, αλλά η κατάρρευση κάποιων σταθερών της φαυλοκρατίας (παλάτι, παρακράτος κλπ.), αντί να εξαλείψει τη φαυλοκρατία, επέτρεψε εξοργιστική διάχυσή της σε όλα τα κοινωινκά στρώματα. Το πολιτικό σύστημα παρέμεινε, παράλληλα, βαθύτατα υποταγμένο στον ξένο παράγοντα, αφού την ορμή του ελληνικού λαού για πραγματική ανεξαρτησία καπηλεύθηκε και υπονόμευσε καίρια ο Ανδρέας Παπανδρέου, δημιουργώντας ένα τριτοκοσμικού τύπου φασιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

    Ο νεοφιλελευθερισμός αλά ελληνικα ήταν μια διαφορετική εκδοχή λαμογιάς με ξένες πλάτες, κατάλληλη για δεξιούς. Όντως ταιριάζει πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό που ανέπτυξε ο Μητσοτάκης (έχει ονοματεπώνυμο ο υπεύθυνος για αυτόν το "νεοφιλελευθερισμό") ήταν όντως η αντίδραση της παλιάς φαυλοκρατίας στη μεταλλαγμένη και μαζικοποιημένη φαυλοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, όσοι ξεπερνούσαν το σοσιαλισμό, κατέληγε αυτή η εκδοχή νεοφιλελευθερισμού να είναι κατάλληλη και για αυτούς - μια που είχαν ενδιαμέσως αποκτήσει σοσιαλιστική αλλεργία για γνήσιες "δεξιές" αξίες, όπως πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Βάζω εισαγωγικά γιατί εγώ δεν τις θεωρώ δεξιές αυτές τις αξίες, τις θεωρώ πανανθρώπινες, απλώς έχουν συνηθίσει να θεωρούνται "δεξιές" στο πολιτικό λεξιλόγιο.

    Το πρόβλημα είναι άλλο. Αποδεικνύεται ότι ο ελληνικός λαός αποζητάει διψασμένος να φάει κουτόχορτο και ότι η οδός της αρετής θα είναι πολύ δύσκολη για το Σαμαρά. Πολύ πιο δύσκολο από όσο περιμέναμε. Ο λαός πίστεψε τον ολίγιστο Κωστάκη Καραμανλή στην "επανίδρυση του κράτους" και επένδυσε εκεί τις ελπίδες του - τώρα βέβαια νιώθει απογοητευμένος, έλα μου ντε όμως που ήταν φως φανάρι για μερικούς από εμάς ότι ο Κωστάκης δεν θα τα κατάφερνε με αυτό το έργο! Και τελικά βλέπεις τώρα έναν Σαμαρά που το ΞΕΡΕΙΣ ότι εννοεί αυτά που λέει, να μην γίνεται πιστευτός!

    Γιατί, αν δείτε και μία λεπτομέρεια στη δημοσκόπηση του "Παρόν", ο Γιωργάκης υπερτερεί δημοσκοπικά για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, μόνον σε ένα σημείο, σε μία ερώτηση, έναντι του Σαμαρά, με ποσοστό 37,3% έναντι 34,3%:

    Στο ότι ήταν πιο ειλικρινής! Ναι, αν δεν το πιστεύετε, διαβάστε Παρόν στη σελίδα 10 να το δείτε με τα μάτια σας!

    Ίσως να χρειάζεται τελικά μια εθνική καταστροφή για να συνέλθουμε. Αν αυτός ο λαός ήταν λιγότερο ηλίθιος ίσως και να μην χρειαζόταν η εθνική καταστροφή, αλλά μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα αλλιώς. Πίστεψε τον Ανδρέα, πίστεψε το Μητσοτάκη, πίστεψε το Σημίτη, πίστεψε τον Κωστάκη, πίστεψε το Γιωργάκη, διαψεύστηκε από όλους αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε να έχει την παραμικρή αμφιβολία για κανέναν τους, και τώρα που προκύπτει ένας απείρως σοβαρός Σαμαράς δεν τον πιστεύει!

    Είμαστε άξιοι της τύχης μας...

 8. Y. avatar
  Y. 26/09/2010 12:11:48

  “Το δικαίωμα στο όνειρο”, είναι το τελευταίο καταφύγιο από το ανελεύθερο (κατάσταση που όλοι αρχίζουν και συνειδητοποιούν). Το ζητούμενο, να μετεξελιχθεί το “όνειρο, ως έντονη επιθυμία”, σε “όνειρο, ως πραγματοποιήσιμη ελπίδα”

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 26/09/2010 12:13:21

   @ klausevitz

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Y. 26/09/2010 12:19:24

    Υ
    ...αρκεί να κλείσει η ψαλίδα, όπως τα λες, για να προκύψει η αφύπνιση, η κινητοποίση, η δράση...
    ...αρκεί να πιστέψεις πως το όνειρο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ Y. 26/09/2010 12:41:34

    Y
    Επιτέλους η ΝΔ διαχωρίζεται!...όσοι φεύγουν ανήκουν στο φαύλο παρελθόν΄...
    Οι αγανακτισμένοι πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά καθημερινά!
    Ο Αντώνης πρέπει να τους πείσει. Τους πολίτες γενικά, πρέπει να πείσει, ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης, κόντρα στα ΜΜΕ του σκοταδισμού και τις παρόλες ανευ απτού αντικρίσματος της κυβέρνησης!

    Η σημερινή κυβέρνηση ούτε τους δικούς της δεν εμπιστεύεται... Ούτε στους δικούς της τύποις διορισμένους δε δίνει θεσμικά αρμοδιότητες, ώστε να παραχθεί έργο, ώστε να προχωρήσειεπιτέλους τούτη η χώρα!!!!! Οπισθεν ολοταχώς πηγαίνουμε, το βλέπουμε και δεν το μαρτυράμε!

 9. Y. avatar
  Y. 26/09/2010 12:33:24

  χελιδόνι
  Αυτό που πρόκειται να προκύψει, κατ’ αρχάς μια γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση, που θα μετατραπεί σε μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.
  Ο Σαμαράς και η ΝΔ πρέπει και οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες, για τις σε σύντομο χρόνο εκλογές. Ο ίδιος έδειξε ότι είναι έτοιμος. Ας το δείξει και η ΝΔ (σκόπιμος ο διαχωρισμός των δύο οντοτήτων).

 10. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 26/09/2010 13:25:20

  Αυτό όμως πρέπει να έχει συνέχεια. Να μην ξαναπέσουμε σε ραστώνη γιατί αυτό ευνοεί την κυβέρνηση του ΓΑΠ.

 11. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 13:54:39

  Με το κόμμα που έχει η ΝΔ τώρα, με τα στελέχη εννοώ, την νοοτροπία και την παράδοση, το πιθανώτερο που θα γίνει είναι ότι θα επαναληφθεί για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το γνωστό κομματικό φαγοπότι. Οπως και με το ΠαΣοΚ. Τίποτε το καινούριο δηλαδή. Μία από τα ίδια θα γίνει.

  Χωρίς ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ δεν θα πάμε πολύ μακριά. Τις καλύτερες προθέσεις να έχουμε.

  Θέλω δεν θέλω εγώ ο κ. Σαμαράς είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αυτό είναι το πιθανώτερο.

  Θα πω όμως κι αυτό: Πες ότι γίνεται πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, και είναι έντιμος, σωστός και ειλικρινής, δεν μας κοροϊδεύει, δεν έχει κρυφές συμφωνίες με μεγαλο-παράγοντες οικονομικούς, την "επιχειρηματική ελίτ" που λέτε, και τέτοιες δεσμεύσεις και πραγματοποιεί τα όσα μας υπόσχεται. Με επιτυχία μάλιστα (που δεν ξέρεις πόσο την εύχομαι). Και μένει πρωθυπουργός για 4 χρόνια, για 8 χρόνια, για 12 χρόνια. Και η χώρα γνωρίζει την ανάταση, το έλλειμμα μηδενίζεται και η οικονομία ξανα-ανθίζει, και ρίχνει και τις σφαλιάρες του σε κάτι γείτονες εδώ τριγύρω και μας κάνει και εθνικά υπερήφανους. Δηλαδή ότι, ως λαός, με τον κ. Σαμαρά, μας κάθεται το joker μετά από 3 συνεχόμενα jack pot. Οκ, να το δεχτώ.

  Μετά;
  Μετά τον κ. Σαμαρά τι γίνεται;

  Θε έχει εξοβελισθεί το κομματικό κράτος; Οι γνωστές συνήθειες, νοοτροπίες και παραδόσεις; Η διαπλοκή με την "επιχειρηματική ελίτ"; Το φαγοπότι; Θα έχουν πάει φυλακή οι κλέφτες; Θα σέβονται οι άρχοντες το δημόσιο χρήμα και το συμφέρον; Θα υλοποιούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις; Δεν θα ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι για παραδικαστικά και σχέσεις τις δικαιοσύνης με τα κόμματα; Η ξενοδουλεία και οι ξενόδουλοι θα εξαφανιστούν από την πολιτική ζωή;

  Οχι κύριε.
  Αυτά για να συμβούν θέλουν δημοκρατία.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • καινός avatar
   καινός @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 14:15:17

   Υπεύθυνους πολίτες, υπεύθυνους πολιτικούς, και υπεύθυνη δικαστική - νομοθετική εξουσία θέλουν για να συμβούν αυτά. Δημοκρατία έχουμε αλλά οι λειτουργοί και οι εκφραστές της πάσχουν αγαπητε sa

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ καινός 26/09/2010 14:22:50

    Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημά μας: πιστεύουμε ότι έχουμε δημοκρατία.

    Επειδή έχουμε ελευθερια του τύπου, εντάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια.

    Αυτή είναι και η νίκη του κοινοβουλευτισμού. Η μεγάλη νίκη. Που παρουσιάζει τον εαυτό του για δημοκρατία.

    Αυτή είναι και η δική μας ήττα. Η μεγάλη μας ήττα. Και η αιτία όλων των δεινών μας.

    Αν είχαμε πραγματική δημοκρατία στην οποία νομοθετούσαν και έπαιρναν τις αποφάσεις πραγματικά οι πολίτες
    -δεν θα άφηναν το χρέος να φτάσει στα 300 δις
    -δεν θα παράγγελναν υποβρύχια που γέρνουν και Απάτσι που πέφτουν
    -δεν θα ψήφιζαν νόμους υπέρ των πανωτοκίων των τραπεζών
    -δεν θα ψήφιζαν νόμο που εξαιρεί υπουργούς από την απονομή δικαιοσύνης
    -δεν θα επέτρεπαν ΦΠΑ στο… πόσο είναι τώρα ρε παιδιά;
    -δεν θα έπαιζαν τα αποθεματικά των δανείων σε τοξικά ομόλογα
    -δεν θα πουλούσαν αντί πινακίου φακής κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής μάλιστα σημασίας
    -δεν θα….

    Οχι που έχουμε και δημοκρατία. Ούτε στον ύπνο μας.
    Θραξ Αναρμόδιος

  • dimitris hamenos avatar
   dimitris hamenos @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 16:05:46

   Πες τα χρυσοστομε!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 16:34:47

   Θράκα,

   Για πες μου τη γνώμη σου γύρω από τις έννοιες "διαδικαστική δημοκρατία" και "ουσιαστική δημοκρατία".

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 16:37:40

    Δεν έχω ιδέα.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 18:02:38

    Εσύ ζητάς να γίνεται αυτό που θέλει ο λαός (π.χ.: ο Μεταξάς είπε όχι, κι αυτό ήθελε ο λαός. Αντιθέτως, ο Σημίτης κατέβασε τη σημαία από τα Ίμια, και δεν το ήθελε ο λαός) ή ζητάς απλώς οι θεσμοί να λειτουργούν χωρίς ελέω Θεού μονάρχες και ελέω καταγωγής αριστοκράτες; Δηλαδή, η δημοκρατία για σένα είναι ουσία (γίνεται η θέληση του λαού) ή διαδικασία (διασφαλίζουμε, έστω και όχι θεωρητικά, στην πράξη, το διασφαλίζουμε, την ισότιμη πρόσβαση του λαού στα αξιώματα);

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 18:09:35

    Με κατεβασμένη σημαία ο λαός ψήφισε έπειτα Σημίτη. Ο λαός ήθελε το κεφάλι του ήσυχο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 18:14:03

    Δεν υπερψήφισε τη στάση Σημίτη, ψήφισε Σημίτη για την οικονομία και μόνον για την οικονομία. Οι Πασόκοι ψήφισαν επειδή ήταν Πασόκοι, αλλά οι λοιποί που τον ψήφισαν, ψήφισαν αλλαγή του πασοκικού ήθους, που φαινόταν να φέρνει τότε ο "εκσυγχρονισμός". Τελικά αποδείχθηκε μετεξέλιξη του πασοκικού ήθους.

    Αλλά δεν υπερψήφισε το κατέβασμα της σημαίας στα Ίμια, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και δείχνει τα όρια της "διαδικαστικής δημοκρατίας", της απλής δηλαδή επιλογής κυβερνήτη, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών και κρατικών πράξεων.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 18:16:36

    Έτερον εκάτερον αυτό που λες. Αν ο λαός έκρινε το κατέβασμα της σημαίας ως σημαντικότερο από το τομάρι του, ο Σημίτης θα είχε στηθεί στο εκτελεστικό. Διαφωνείς?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 18:20:14

    Δεν ήταν μόνον το τομάρι του, ήταν κυρίως ότι ο Σημίτης φαινόταν πράγματι να φέρνει ένα διαφορετικό ήθος και αυτοί που τον ψήφισαν πιστεύω ότι α) παρέβλεψαν το κατέβασμα της σημαίας, β) έχαψαν (ήθελαν κιόλας να το χάψουν) το παραμύθι που τους σέρβιραν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ σχετικά με το γιατί κατέβηκε η σημαία.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 18:22:45

    Μετά ήρθε ο Οτσαλάν, το ευχαριστώ στους Αμερικανους, το σχέδιο Annan nr1 κλπ. Ο λαός ουδέποτε ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Προτιμάει την ησυχία του

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 19:09:23

    Κι όμως. Ήταν μια περίοδος που είχαν σχεδόν πείσει το λαό ότι αυτά είναι "ξεπερασμένοι εθνικισμοί" κλπ., αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι υπήρχαν δυνάμεις αντίστασης που κράτησαν κρίσιμες εφεδρείες, ιδεολογικές και ηθικές εφεδρείες. Υπήρχαμε όλοι εμείς, βασικά, που ο λόγος μας δεν περνούσε στον κατεστημένο τύπο. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή ήρθε το Ίντερνετ και κάλυψε το κενό στον πατριωτικό λόγο. Η πρώτη κρίσιμη μάχη που κερδήθηκε στο Ίντερνετ ήταν αυτή του βιβλίου Ιστορίας της Ρεπούση. Η δεύτερη σοβαρή μάχη που κερδήθηκε ήταν η εκλογή Σαμαρά. Ίσως να υπήρχαν κι άλλες που τις ξεχνάω. Όμως θέλω να υπογραμμιστεί ο ρόλος του ιδεολογικού βομβαρδισμού των πολιτών, καθώς και το τελικό σίχαμά τους για όλες τις αντεθνικές θεωρίες που προπαγανδίστηκαν στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, κυρίως, αλλά και παλιότερα.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 19:12:54

    @Επώνυμος

    Για να λειτουργήσει πράγματι δημοκρατικά ένα πολίτευμα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει τον άρχοντα για τα πεπραγμένα του. Ο ΙΔΙΟΣ ο πολίτης. Οχι αντιπρόσωποι, προέδροι, βασιλιάδες, επαγγελματίες δικαστές κλπ.

    Ο δημοκρατικός έλεγχος είναι το κριτήριο. Το ΚΡΙΤΗΡΙΟ.

    Ολη η ΟΥΣΙΑ, μια και την ανέφερες, είναι στον ΕΛΕΓΧΟ των πεπραγμένων των αρχόντων.

    Και βέβαια στον συνακόλουθο στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των αρχόντων. Πριν και μετά το αξίωμα. Καταγραφή της περιουσίας (και των πέμπτων εξαδέλφων) και σύγκριση απολογιστικά. Και όχι κόλπα με μη-ονομαστικές μετοχές. Είναι γνωστά αυτά.

    Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από ΤΥΧΑΙΑ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ πολίτες. Σαν επιτροπή. Κλήρωση λοιπόν.

    Ελεγχος σημαίνει ότι οι παραβάτες ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ. Οχι τα σημερινά χαϊδέματα και τα "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη".

    Κάποιος είπε παραπάνω, νομίζω ο athamas, ότι πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι πολίτες, να γίνουμε έντιμοι κλπ κλπ.

    Δεν μπορεί να γίνει αυτό. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
    Ο καλύτερος άνθρωπος, ο πιο έντιμος, ο άγιος παπούλης από το Αγιο Ορος, εγώ ο στοματάς που λέω αυτές τις μεγάλες κουβέντες, μόλις μείνει ΜΟΝΟΣ του με τον πειρασμό και την εξουσία, και δεν τον βλέπει κανένας, "θα τα πάρει". Ο καλύτερος. Θα διαφθαρεί. Θα τον διαφθείρουν. Θα τον πάνε στα κότερά τους να τον ταϊζουν χαβιάρια. Θα "την δει". Θα μας ζητάει κόκκινα χαλιά και παρουσιάστε και το Κύριος με κεφαλαίο Κ. Και άλλα φαιδρά και άλλα επικίνδυνα.

    Κάνουμε τους καλύτερους χειρότερους, επειδή τους αφήνουμε άνέλεγκτους. Είναι ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

    Γι' αυτό η βάση της δημοκρατίας είναι η καχυποψία.
    ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ.

    Οτι ο άρχοντας "θα τα πάρει", "θα κάνει του κεφαλιού του", ή έστω θα ζημιώσει το κοινό συμφέρον ακόμη και από απλή ανικανόητα (απ' αυτό κιαν έχουμε).

    Εννοείται φυσικά ότι ούτε αριστοκράτες μας χρειάζονται, ούτε βασιλιάδες. Στην Ελλάδα το ξεκαθαρίσαμε αυτό από τον εποχή του Κόδρου. Μην κοιτάς που μας έφεραν μετά τον Βίτελσμπαχ και τους Γκλύσμπουργκ. Ο λαός στην μεγάλη του επανάσταση του 1821 για δημοκρατία πολέμησε. Οχι για βασιλιάδες. Το λένε και τα συντάγματά του, που δεν τα γράψαν και οι πιο δημοκράτες πια.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 19:39:10

    Ωραία, στη δική σου εκδοχή, δεν θα διαφθείρει και αυτούς που θα οριστούν με κλήρωση; Θα τους καθυστερήσει λιγάκι πρώτα, θα τους παρακαλέσει, θα κλαφτεί "σκεφτείτε τα παιδιά μου" και μετά θα τους κοπανήσει κι ένα "δεν θα σώσεις εσύ την κατάσταση, υπάρχει τόση διαφθορά, γιατί να την πληρώσω εγώ;" και μετά για να καθησυχάσει και τις τύψεις του θα τον λαδώσει κιόλας για να κάνει "λίγο" τα στραβά μάτια και, αφού τον κάνει συνένοχο, να τα κάνει κι εντελώς.

    Τι θα εμποδίσει τον άρχοντα να λειτουργήσει έτσι;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 19:45:15

    @Επώνυμος

    Ας κάνουμε Επώνυμέ μου τότε δημοκρατία και θα τα διαπιστώσουμε όλα αυτά. Ούτως ή άλλως αυτό το σάπιο σύστημα πεθαίνει και θα μας πάρει κι εμάς μαζί.

    Ολα τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις. Το σίγουρο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ 2 αιώνων, κομμάτων και πολιτικών προσώπων να οδηγήσουν την χώρα σε αυτό που πάντα υπόσχονταν: στην προκοπή και τη δικαιοσύνη.

    Πλήρης και ομολογημένη αποτυχία. Από τα δικά τους χείλη.

    Δεν είναι καιρός να δοκιμάσουμε και τίποτε άλλο; Με αυτό το σαραβαλάκι πολίτευμα θα μείνουμε;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:04:03

    Δική μου πεποίθηση είναι η εμπέδωση της ΑΡΕΤΗΣ στο δημόσιο βίο. Μόνον αυτό μπορεί να βελτιώσει το όποιο πολίτευμα υπάρχει και να το κάνει καλύτερο.

    Αν ο άρχοντας και οι αρχόμενοι δεν έχουν ΗΘΟΣ, κανένα σύστημα δεν μπορεί να επιτύχει.

    Πιστεύω ότι ο λόγος αποτυχίας κάθε δημοκρατικύ ή "δημοκρατικού" συστήματος στην Ελλάδα είναι το χαζοφιλότιμο του Έλληνα, πάνω στο οποίο πατάει το κάθε λαμόγιο για να κάνει τη δουλειά του, αλλά στη συνέχεια και για να μην τιμωρηθεί.

    Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να αλλάξει, να τιμωρούνται όσοι καταχρώνται την εξουσία που τους δίνεται ή το κρατικό χρήμα. Αν δεν αρχίσουν να τιμωρούνται και δεν πειστούν όλοι ότι υπάρχει τιμωρία, τότε δεν γίνεται τίποτα. Κανένα καθεστώς δημοκρατίας δεν θα πιάσει.

    Και το να τιμωρούνται όσοι καταχρώνται την εξουσία τους και το δημόσιο χρήμα, δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά ζήτημα αντιστάσεων, ήθους, δυναμισμού, παιδείας, αρετής, σε τελική ανάλυση.

    Όλα αυτά είναι άσχετα με τη δημοκρατία.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:24:48

    @Επώνυμος

    Δεν μπορεί να υπάρξει αρετή στον δημόσιο βίο πάντως με ευχές.

    Είναι πολλά τα λεφτά.
    Είναι πολλή η εξουσία.

    Γι' αυτό χρειάζεται το άγρυπνο μάτι του δημοκρατικού ελέγχου και της ΤΙΜΩΡΙΑΣ.

    Σήμερα ζούμε το εκατομμυριοστό επεισόδιο ενός τραγικού σήριαλ με τίτλοι: ΟΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ.

    Και τις διαφημίσεις του σήριαλ αυτού ακόμη, εμείς τις πληρώνουμε.

    Ολα με δικά μας έξοδα γίνονται.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:28:19

    Ποιος είπε για ευχές; Εσύ ας πούμε τη δημοκρατία πώς έχεις σκοπό να τη φέρεις;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:37:40

    @Επώνυμος

    Οσο και να θέλω εγώ, άμα δεν θέλεις εσύ και μερικά εκατομμύρια ακόμη έλληνες, δεν θα "φέρω" τίποτε.

    Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ τώρα είναι, με τις μικρές μου δυνάμεις, να μιλάω για την λύση της δημοκρατίας. Ωστε να γίνομαι αφορμή για κάποιους να ερευνήσουν το ζήτημα περισσότερο, να γίνουν μέλη στις διάφορες ομάδες του διαδικτύου σχετικά με την δημοκρατία. Με τελικό στόχο να γίνουν πολλοί κάποια στιγμή. Και τότε να το ζητήσουμε όλοι μαζί.

    Και σε αυτό με "βοηθάει" πολύ το παρόν σύστημα. Εκτρέφει την διαφθορά και γιγαντώνει την ανυποληψία του στα μάτια του πολίτη. Είναι μια μεγάλη "βοήθεια" αυτή. Τραγική με καταστροφικά αποτελέσματα στις μέρες μας, αλλά ξυπνάει συνειδήσεις.

    Σιγά σιγά.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:46:39

    Ε, κι εγώ με τον ίδιο τρόπο ξεκινάω να εργάζομαι για την Αρετή, που τη θεωρώ πολύ σημαντικότερη από τη δημοκρατία, και προϋπόθεση της πραγματικής δημοκρατίας.

    Με τη διαφορά ότι την Αρετή δεν τη διαλαλείς μόνον: Μπορείς να την κάνεις και πράξη, στο επάγγελμά σου, στην εξουσία που τυχαίνει να έχεις.

    Μιλούσα αυτές τις ημέρες με γνωστό μου, γιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω, έκανε αίτηση για μια θέση σε ένα υπουργείο και ΑΠΑΓΌΡΕΨΕ στον πατέρα του να τον βοηθήσει. Στη θέση (φυσικά...) δεν τον πήραν, πήραν άλλο βύσμα και όταν ένας από την επιτροπή που αποφάσισε έμαθε ότι ο πατέρας του γνωστού μου είναι βουλευτής του είπε "καλά, γιατί δεν μου το είπες;" η απάντηση ήταν "δεν ήθελα να με πάρετε έτσι".

    Η πράξη αυτού του νέου αξίζει πολύ περισσότερο από οποιοδηποτε κηρυγμα περί αρετής ή περί δημοκρατίας.

    Η διαφοράς όμως είναι ότι η αρετή εμπεδώνεται ενώ η δημοκρατία πώς εμπεδώνεται, χωρίς αρετή; Η αρετή είναι και αυτοσκοπός και μέσον, ενώ η δημοκρατία δεν είναι παρά μέσον για να φτάσεις στην αρετή. Δεν είναι αυτοσκοπός.

    Ας ασχοληθούμε λοιπόν πρωταρχικά με τον αυτοσκοπό και τα υπόλοιπα θα έρθουν.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 20:51:03

    Η αθηναϊκή δημοκρατία αφορά και ένα διαφορετικό είδος πολίτη. Ο πολίτης δεν νοείται εκτος πόλεως εξ ου και δεν ορίζονται ατομικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα απορρέουν από την πόλη. Βεβαια η πόλη αυτοκτονεί διότι άγεται και φέρεται από δημαγωγούς και δεν υπάρχουν έλεγχοι και εξισορρόπησης από ανεξαρτητους της κλήρου η της ψήφου παράγοντες. Αυτοί οι έλεγχοι αποτρέπουν στην Respublica τους δημαγωγούς. Βεβαια με μείωση της πολιτικής συμμετοχής

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Επώνυμος 26/09/2010 20:53:03

    Aρετή...

    Η Αρετή ξεκινάει από την διαπίστωση ότι η ζωή σε οργανωμένη κοινωνία είναι πιο πολύ "υποχρέωση" και λιγότερο "δικαίωμα".

    Και ξεκινάει από το σπίτι...

    ...και κάπου εκεί φυσικά αρχίζει το μεγάλο κλάμμα...

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 20:57:28

    Αυτή είναι η αρετή του απολυταρχικού κράτους. Φαντάσου το 21 να ξεκίναγαν την επανάσταση με το επιχείρημα της υποχρέωσης των ραγιάδων να έχουν δικό τους κράτος και όχι με αυτό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης τους. Όσο το κράτος βλέπει ως υπόχρεους τους υποτελείς του, τόσο και θα απαιτεί λιγότερη συμμετοχη. Γιατί να συμμετέχεις αφού υποχρεούσαι.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 26/09/2010 20:59:00

    @Επώνυμος

    Συμφωνάω στον στόχο της αρετής. Να ρωτήσω κι εγώ τώρα με τη σειρά μου: Πως σχεδιάζεις να φέρεις την αρετή;

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Διότι ο χριστιανισμός, που έχει έναν παρόμοιο στόχο, τόσες χιλιάδες χρόνια, και με τόσα μέσα, δεν έχει να μας επιδείξει πολύ σοβαρά αποτελέσματα της προσπάθειάς του για αρετή στον άνθρωπο. Ούτε καν στους επιφανείς εκπροσώπους του.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 21:14:01

    Ο μόνος τρόπος, κατ' εμέ, είναι η προσωπική αντίσταση στον εκμαυλισμό και η προσωπική πραγμάτωση της αρετής στη ζωή του καθενός μας.

    Ενώ είναι αδύνατον να διορθώσουμε τους άλλους - κυβερνήτες και κυβερνωμένους - είναι ωστόσο δυνατόν να διορθώσουμε τον εαυτό μας.

    Ξεκινάμε λοιπόν από αυτό που μπορούμε και όταν το κάνουμε όσο περισσότεροι μπορούμε, τότε θα μπορούμε να έχουμε άποψη και για τους υπόλοιπους που δεν κάνουν καλά τίποτα.

    Α, και ο Χριστιανισμός δεν είναι κοινωνικό ούτε πολιτικό σύστημα. Δεν ήρθε στον κόσμο ο Χριστός για να επιβάλει την αρετή. Αν ήταν έτσι, θα ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Θεός είναι, θα μπορούσε σε μία στιγμή να είχε επιβάλει την αρετή.

    Όμως ο Θεός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και γι' αυτό εξακολουθέι να υπάρχει το κακό πάνω στη γη. Το πώς συνδυάζεται τώρα η ελευθερία με τη Θεία Πρόνοια είναι ένα μέγιστο μυστήριο, αλλά πάντως συνδυάζονται χωρίς να παραβιάζεται η ελευθερία του ανθρώπου.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 21:04:23

   Θράκας

   Διαφωνώ.
   Η Αρετή δεν διαδίδεται πάρα μόνο με το παράδειγμα.
   Όπως και στην Χριστιανική πίστη.
   Το "πρόβλημα" είναι ότι επιτάσσει και την ταπεινότητα.
   Γι αυτό οι πραγματικοί ενάρετοι κρόβονται.
   Γι αυτό και είναι δύσκολη να την "δεις".

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 22:13:44

   Περὶ τοῦ ἂν ἔχουμε δημοκρατία, ΕΣΤΩ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, τσιτάρω Νῖκο Ράπτη (ppol):
   http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6178&LID=1
   "
   Αυτοί που θα εορτάζουν σε λίγες μέρες τη «μεταπολίτευση» στο προεδρικό μέγαρο έχουν πολλά κοινά με τους χουντικούς του 1974. Ή, για να ξεφύγουμε από ανώφελες συναισθηματικές φορτίσεις, έχουν σίγουρα πολλά κοινά με τους ομολόγους τους των σοσιαλιστικών καστών (τα καλά νέα) που ανέτρεψαν οι ευρωπαϊκοί λαοί πριν είκοσι χρόνια (τα κακά).   Μονοκομματισμός   Όπως κι εκείνα τα κράτη, έτσι κι εδώ κυβερνά ένα «Κόμμα» -ένα κλειστό πολιτικό σύστημα- με διάφορες τάσεις προφανώς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ1), με διάφορες κατανομές ρόλων, που όμως λειτουργεί ως ενιαία-ομοιογενής-αναγνωρίσιμη κάστα και ευημερεί από οικονομικές-κοινωνικές λειτουργίες που κατά τα άλλα εκπτωχεύουν το έθνος και την κοινωνία.   Μη-δημοκρατία   Όπως και σε εκείνα τα κράτη, έτσι και στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία (που είναι τουλάχιστο εξίσου ο διαχωρισμός των εξουσιών, όσο και ο πολυκομματισμός):

   *
   Οι ίδιοι οι βουλευτές (νομοθετική εξουσία) δηλώνουν πως εγκρίνουν ή όχι τα διάφορα νομοθετήματα λειτουργώντας ως «λόχος» και παραδέχονται πως εκφράζουν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους -και όχι βέβαια των πολιτών-ψηφοφόρων τους2!
   *
   Οι ίδιοι οι δικαστές (δικαστική εξουσία) δηλώνουν πως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καταπατάται συστηματικά, όχι μόνο «από έξω» από το δικαστικό σύστημα αλλά και «από μέσα» και ως εκ τούτου δικάζουν εξυπηρετώντας «"μιλήματα" και "πιασίματα"» -και όχι βέβαια το δίκαιο των πολιτών!
   *
   Οι ίδιοι οι υπουργοί (εκτελεστική εξουσία) παραδέχονται πως μπορούν ή θέλουν να εφαρμόζουν/εκτελούν τους νόμους μόνο στο βαθμό που αφορούν κοινωνικά/πολιτικά αδύναμους -και όχι βέβαια αν πλήττουν δυνάμεις που μπορούν να τους προκαλέσουν «πολιτικό κόστος»!
   *
   Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι παραδέχονται πως γράφουν και μιλάνε καθ'υπόδειξιν των εργοδοτών-επιχειρηματιών τους -και όχι βέβαια για να ελέγχουν την εξουσία!

   Νομενκλατούρα   Όπως και σε εκείνα τα κράτη, έτσι κι εδώ το «Κόμμα» εκφράζει κοινωνικά προνομιούχους (τη «νομενκλατούρα» της διαφθοράς του δημοσίου και τη «μαφιοκρατία» της «μαύρης» οικονομίας και της φοροκλοπής). Για να το πούμε «μαρξιστικά»: εκφράζει όλους όσων το εισόδημά τους προέρχεται κυρίως από τη διαφθορά και τη παραοικονομία3.   Έλεγχος της ενημέρωσης   Όπως και σε εκείνα τα κράτη, έτσι κι εδώ το Κόμμα ελέγχει την ενημέρωση: η δική μας «Πράβδα» είναι πολυκέφαλη, και λέγεται «κανάλια», μέσα δηλαδή που λειτουργούν ως δελτία τύπου καθεστωτικών οικονομικών συμφερόντων και εκφράζουν το σημείο στο οποίο ισορροπεί κάθε φορά η συμφωνία αυτών τα συμφερόντων με το πολιτικό σύστημα.   Χρεοκοπία   Όπως και σε εκείνα τα κράτη, έτσι κι εδώ το καθεστώς οδηγεί το σύνολο της κοινωνίας και το έθνος σε ηθική, πολιτική και οικονομική χρεοκοπία. Παράγει κοινωνική-εθνική απάθεια και απείθεια. Και στα τελευταία του, όταν πια ο κόμπος φτάνει στο χτένι, παράγει οργή -κι εντέλει ανατροπή.
   "

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 26/09/2010 22:14:51

    Στὸ ἄρθρο ὑπάρχουν καὶ οἱ σχετικοὶ σύνδεσμοι γιὰ τοῦ λόγου τὸ ἀληθὲς κάθε ἀπόφανσης.

 12. blue nile avatar
  blue nile 26/09/2010 15:43:06

  Προς Ψυχραιμία.

  Συμφωνώ και εγώ με ένα καταλληλότερο μίγμα εφόσον όμως παραμένουν απαραβίαστες οι κόκκινες γραμμές και διαμορφωθούν με ρεαλισμό οι μπλε.
  Επαναλαμβάνεις όμως τον όρο εθνικιστικά σε περιπτώσεις που ίσως ήταν προτιμότερη η χρησιμοποίηση του όρου εθνικά.

  Προς Θραξ Αναρμόδιο.

  Δεν είναι δυνατό να υπάρχει δημοκρατία χωρίς κάποιες βασικότατες προυποθέσεις.
  Ο Καμύ είχε μιλήσει για το προαπαιτούμενο της αλήθειας.
  Εδώ όλοι ψεύδονται με τον πιο αμοραλιστικό τρόπο.
  Οι πολιτικοί που προεκλογικά τάζουν τα πάντα για να υφαρπάξουν ψήφους, οι ίδιοι πολιτικούς που όταν κυβερνούν βαφτίζουν τον ενδοτισμό και την άνευ όρων υπαγωγή στο άρμα της υπερδύναμης σε υπερήφανη εξωτερική πολιτική ή τα 360 ευρώ σε σύνταξη αξιοπρέπειας.
  Από τους δημοσιογράφους-φερέφωνα του συστήματος που οι όποιες ικανότητες τους εξαντλούνται στην παραποίηση των γεγονότων τον αποπροσανατολισμό την διαστρέβλωση των αναλύσεων.
  Η ανυπαρξία της ισονομίας, μόλις πριν λίγες μέρες θαυμάσαμε την μεταχείριση από την εξεταστική επιτροπή του Κόκκαλη την ίδια στιγμή που ο κοινός πολίτης διώκεται για λιγοστά χρέη στην εφορία.
  Την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας, πόσες αλήθεια θέσεις στο δημόσιο κατακτήθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια? Λιγότερο από ελάχιστες μιας που τα ύψιστα προσόντα της αφισοκόλλησης της κομματικής οσφυοκαμψίας και του γλυψίματος με άνεση υποσκελίζουν σωρευμένη εμπειρία και τίτλους σπουδών.
  Τέλος για ποια δημοκρατία μιλάμε με αυτά τα μεγέθη διαφθοράς?
  Μπορεί να νοείται κυρίαρχος λαός που τον...κλέβουνε ασύστολα?

  Προς Strange Attractor

  Έστειλα μήνυμα στον φάκτορα ζητώντας την ηλεκτρονική σου διεύθυνση.
  Δεν μου απάντησε αλλά αν θέλεις ζήτα την δική μου αφού επικοινωνείτε.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ blue nile 26/09/2010 15:58:40

   @blue nile: "Δεν είναι δυνατό να υπάρχει δημοκρατία χωρίς κάποιες βασικότατες προυποθέσεις".

   Διάβασα, μικρός όταν ήμουν, τον Ξένο και όλη αυτή την σύνδεση με το παράλογο. Οριστικά: δεν με ενδιαφέρει ο Καμύ.

   Η δημοκρατία ΔΕΝ χρειάζεται προϋποθέσεις. Η δημοκρατία ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ τις προϋποθέσεις. Η δημοκρατία είναι πρόληψη και θεραπεία μαζί. Είναι η παροχή όλων των προϋποθέσεων.

   Αν το πάμε έτσι, να περιμένουμε να λένε όλοι την αλήθεια δεν θα κάνουμε ΠΟΤΕ δημοκρατία. Δεν είναι λογική αυτή.

   Ο χριστιανισμός περιμένει να υπάρξουν καλοί άνθρωποι για να εφαρμοστεί;

   Και τέλος πάντων, κάντε μου το χατήρι να κάνουμε δημοκρατία μια φορά, μετά από 2.500 χρόνια (λολ). Να μου φύγει κι εμένα το μεράκι (λολ εκ νέου). Μη μου το αρνιέστε συνέχεια προβάλλοντας το ένα και το άλλο. Εδώ έχουμε κάνει χειρότερα και χειρότερα. Εδώ αλλάζουμε ανά δυο-τρια χρόνια κόμματα στην εξουσία περιμένοντας να μας τύχει το jack pot.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 16:05:12

    Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι μπολσεβίκοι, και τον πρώτο χρόνο καταργήσανε τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς απ τον στρατό, αντικαθιστώντας τους με εκλεγμένους από τα φαντάρια. Αποτέλεσμα; Το χάος. Επέστρεψαν πάραυτα στη κλασική μέθοδο ορισμού υπευθύνων. Αν αυτό το παράδειγμα το αναγάγεις σε όλα τα του πολιτικού βίου, θα καταλάβεις τι εστί άμεση ή έμμεση δημοκρατία. Το ότι είναι βουλευτής η Καϊλή και η Νταλάρα αντί π.χ. του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, δεν σου λέει τίποτα; Λαϊκή βούληση θέλεις; Πάρε νάχεις.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 16:11:24

    @Strange Attractor

    Τα χω πει, τα χω ξαναπεί, τα χω χιλιοπεί. Μη με βάζεις, είσαι και φίλος, να τα ξαναλέω.

    Οι υπεύθυνοι, οι άρχοντες, οι δικαστές κλπ κλπ, αναδεικνύονται με ΚΛΗΡΩΣΗ.

    Οπου όμως χρειάζεται κατάρτιση, πχ στρατηγοί, αξιωματικοί κλπ, οι υπεύθυνοι αναδεικνύονται με ΕΚΛΟΓΗ. Οχι όμως επιλογή ανάμεσα σε ΑΣΧΕΤΟΥΣ με τις ανάγκες της θέσης. Καήκαμε.

    Το ξέρω ότι αρχικά το κάναν αυτό οι μπολσεβίκοι. Οι νεοφώτιστοι πάντα κάνουν τέτοια λάθη εξιδανίκευσης από ορμητικότητα.

    Τι σχέση έχω εγώ με τους μπολσεβίκους; Και πως από την τόση δημοκρατία οι μπολσεβίκοι τους προέκυψε πατερούλης Σταλιν στην θέση του τσάρου και απολυταρχία παρόμοια;

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Εχω δουλειά, μην με απασχολείς συνέχεια με τέτοια (λολ)

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 19:03:07

    Θράκα, θέλω να τα ακούω....

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 19:41:17

    @l' ami du peuple

    Διάλεξα το ψευδώνυμο Αναρμόδιος και μιλάω, από πολιτική άποψη, σχεδόν για τα πάντα. Το ψευδώνυμο είναι για να μην ΞΕΧΝΑΩ ότι αρνούνται στον πολίτη την βασική του αρμοδιότητα: το κυβερνάν, το νομοθετείν και το δικάζειν, με ΠΡΟΣΧΗΜΑ την ΤΕΧΝΙΚΗ του αναρμοδιότητα.

    Αμ, αν δεν είναι ο πολίτης ο πιο αρμόδιος για όλα αυτά, τότε ποιος είναι;
    Και γιατί τον χρειαζόμαστε τότε τον πολίτη;
    Γιατί τον λέμε πολίτη αφού του έχουμε αφαιρέσει την βασική του αρμοδιότητα;

    Ακου αρμοδιότητα! Λες και πρέπει να έχει ο πολίτης ECDL. Πιστοποιητικό πολιτικής ικανότητας. Μα αν το προεκτείνουμε αυτό, και δεχθούμε ότι η τεχνική ικανότητα και γνώση είναι προαπαιτούμενο για πολιτικές πράξεις και αποφάσεις, τότε ΚΑΚΩΣ επιτρέπουμε στον πολίτη να ψηφίζει κιόλας στις εκλογές.

    Να τον στείλουμε στο σχολείο να μάθει πολιτική πρώτα, και βλέπουμε. Στο κάτω κάτω για να σου επιτρέψουμε να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο σε στέλνουμε στο σχολείο και απαιτούμε πιστοποιητικό, άδεια κλπ. Ποιο είναι πιο σημαντικό: η ψήφος στις εκλογές ή η άδεια οδήγησης; Γιατί για την οδήγηση απαιτούμε άδεια τότε και όχι για την ψήφο;

    ΓΙΑΤΙ Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΜΑ.
    Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

    Υπ' αυτήν την έννοια δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε η μαγείρισα, ούτε ο περιπτεράς ούτε κανένας. Και ο τελευταίος, με οποιαδήποτε έννοια τελευταίος, πολίτης μπορεί να έχει την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΩΤΕΡΗ ιδέα, άποψη ή σκέψη πάνω σε ένα θέμα. Την πολιτεία, το κράτος, το δημόσιο, την πατρίδα ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

    Ο πολίτης είναι κάτι σαν εργασία πλήρους απασχόλησης. Πολίτης είσαι ΟΛΟ το 24-ωρο. Την δουλειά του ο πολίτης δεν την μαθαίνει σε καμμιά σχολή Πολιτικών Επιστημών. Την μαθαίνει συζητώντας αδιάκοπα και παντού για τα θέματα που αφορούν την πολιτεία, το κράτος και το δημόσιο. Ο πολίτης μαθαίνει την δουλειά του, ΠΕΡΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ είπαμε, από τους άλλους πολίτες. Και φυσικά μελετώντας και διαβάζοντας.

    Αλλά αυτό που ωριμάζει τον πολίτη είναι η ΕΥΘΥΝΗ. Σήμερα ο πολίτης δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ. Απλώς πάει και ψηφίζει. Ευθύνη εννοώ εδώ με την έννοια του αξιώματος, του μέλους σε επιτροπή προετοιμασίας νόμου, του μέλους σε κληρωτό δικαστήριο πολιτών, του με απόφαση της πόλης ορισμένου παιδαγωγού περί δημοκρατίας στα παιδιά και τους νέους, του χορηγού-λειτουργού, όταν είναι πολύ πλούσιος, μιας στρατιωτικής μονάδας, μιας μοίρας της πολεμικής μας αεροπορίας, ενός νοσοκομείου, ενός σχολείου. Ευθύνη. Ευθύνη λέμε. Οτι από σένα κρέμονται ψυχούλες των αδελφών σου πατριωτών. Οι ζωές τους, το δίκιο τους, η νοητική τους συγκρότηση, η προκοπή τους. Ευθύνη.

    Σήμερα η λέξη πολίτης είναι ευφημισμός. Κάτι σαν το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος. Δεν υπάρχουν πολίτες σήμερα. Υπάρχει μόνο φορολογητέα ύλη και στρατεύσιμος. Υπήκοος. Τίποτε άλλο.

    Η πολιτική ασκείται από επαγγελματίες πολιτικούς. Ο πολίτης δεν έχει την δυνατότητα να πάρει μέρος στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μια ψήφος στα 4 χρόνια δεν είναι πολιτική παρουσία. Είναι τίποτε. Είναι το αντίστοιχο της "ξεπέτας".

    Δεν ξέρω αν θάρθει η δημοκρατία με εκλογές. Αυτό που ξέρω είναι πως αν δεν έλθει θα είμαστε καταδικασμένοι, εμείς και τα παιδιά μας, να ζούμε σε κάτι σαν την σημερινή βαρβαρότητα.

    Το σύνθημα γίνεται λοιπόν: Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 19:55:30

    @l' ami du peuple

    Ακριβώς όπως το λέει ο Μπρεχτ.

    Θραξ Αναρμόδιος

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/09/2010 20:05:09

  Eπειδη σημερα υπαρχει εξιδανικευμενη εικονα της αρχαιας αθηναικης δημοκρατιας θα πρεπει να πουμε οτι κατα τον Αριστοτελη οπως η βασιλεια μπορει να εξωκειλει σε τυραννια,η αριστοκρατια σε ολιγαρχια ετσι και η δημοκρατια σε οχλοκρατια.Τα εγραψε αυτα γνωριζοντας την ιστορια των Αθηνων.
  Η αθηναικη δημοκρατια αγοταν και φεροταν απο δημαγωγους σαν τον Κλεωνα,αποφασισε τον εξοστρακισμο του Αριστειδη επειδη ο οχλος δεν μπορουσε να υποφερει εναν ηθικα ανωτερο απο τον ιδιο πολιτικο,εξοστρακισε και τον Θεμιστοκλη,εκτελεσε το Σωκρατη,εκτελεσε τους νικηφορους ναυαρχους της ναυμαχιας των Αργινουσσων επειδη δε μαζεψαν τα πτωματα λογω της τρικυμιας και ετσι αυτοκτονησε αφου εχασε το ναυτικο πλεονεκτημα,ψηφισε την τρελλα της εκστρατειας στη Σικελια μονο και μονο για να βαλουν χερι στα πλουτη της και να φαει καλα η λαικη μαζα και αλλα πολλα.
  Οτι η αμεση δημοκρατια ειναι ευαλωτη σε δημαγωγους το ηξεραν πολυ καλα οταν αρχισαν να συζητουνται οι θεσμοι των συγχρονων πολιτευματων.
  Κατα τις συζητησεις για το συνταγμα των ΗΠΑ ο Βενιαμιν Φραγκλινος επεμενε οτι πρεπει να αποφευχθουν οι δυο κινδυνοι - ο προεδρος να γινει δικτατορας και η λαικη ψηφος να οδηγησει σε χαος οποτε απαιτειται ενα συστημα ισορροπιων.
  Εαν στην σημερινη Ελλαδα υπηρχε αμεση δημοκρατια η χρεωκοπια θα ειχε ελθει μαλλον νωριτερα.
  Oλα αυτα δε γραφονται για να υποτιμησουν την αναγκη διευρυνσης της δημοκρατιας και καθιερωσης των δημοψηφισματων.Γραφονται για να επισημανουν οτι δεν ειναι πανακεια και ειναι συνταγη καταστροφης για επιρρεπεις σε λαικισμο.Η Ελβετια που ειναι η μονη χωρα με θεσμους αμεσης δημοκρατιας εχει Ελβετους δηλαδη υπερσυντηρητικους πολιτες.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ψυχραιμια 26/09/2010 20:13:59

   @ψυχραιμια

   Εγώ προσωπικά δεν έχω καμμία μα καμμία ιδιαίτερη κάψα με την δημοκρατία της Αθήνας.

   Αυτοί που έχουν κάψα και μας την θυμίζουν συχνά είναι οι τωρινοί και περασμένοι επαγγελματίες πολιτικοί, τα κόμματα και οι λοιποί παρατρεχάμενοι. Οταν μιλάνε για δημοκρατία όλο στην Αθήνα το γυρνάνε.

   Εχω πολλά να πω για τα παραπάνω που λες αλλά μίλησα ήδη πολύ και δεν έχω τόσο χρόνο. Τα περισσότερα είναι αυτονόητα, για μένα.

   Μπορεί να ακούγομαι σαν να εξιδανικεύω την δημοκρατία συχνά. Μη με κατηγορήσετε περισσότερο από όσο κάνετε όταν κατηγορείτε κάποιους που εξιδανικεύουν πρόσωπα, όπως του κ. Σαμαρά για παράδειγμα.

   Αν δεν αρέσει σε κάποιον η δημοκρατία, δεν χάλασε ο κόσμος.

   Το θέμα είναι να κάνουμε μια δημοκρατία κάποτε. Και τότε βλέπουμε σε ποιον αρέσει και σε ποιον όχι. Με σιγουριά.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/09/2010 20:17:47

   Βασικά, το θέμα είναι ότι στην Ελβετία δεν λειτουργεί ΜΟΝΟΝ άμεση δημοκρατία. Η παρέμβαση του λαού είναι τις περισσότερες φορές κατασταλτική. Δεν ψηφίζει δηλαδή απευθείας τους νόμους, αλλά έχει το δικαίωμα να ακυρώσει νόμο που ψηφίστηκε απο τη Βουλή. Δηλαδή, συνήθως δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ο λαός. Όμως υπάρχει και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, άλλο ότι δεν εφαρμόζεται συχνά.

   Δεν πιστεύω ότι φταίει "η φύση του Έλληνα", όπως υπονοείς. Πιστεύω ότι ιστορικές συγκυρίες βοήθησαν τη σωστή διαμόρφωση των θεσμών στην Ελβετία, καθώς και τη συνακόλουθη πολιτική τους παιδεία. Στην Αρχαία Αθήνα μπορούσε να γίνει δουλειά ΜΟΝΟΝ με τον κόσμο, ενώ στην Ελβετία θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα και χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή. Δηλαδή ο λαός συμμετέχει μόνον αν το θέλει. Το θέλει βέβαια, αλλά το κύριο θέμα είναι ότι, από φόβο μήπως ακυρωθούν οι νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, συνήθως οι Ελβετοί εξουσιαστές δεν τολμούν να πάνε και πολύ κόντρα στη λαϊκή θέληση.

   Δηλαδή, το κατασταλτικό (κυρίως) ελβετικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας καταλήγει να λειτουργεί κυρίως προληπτικά κι έτσι βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ λαϊκισμού και υπευθυνότητας και έχουμε έντονο λαϊκό στοιχείο και έντονο σεβασμό στους θεσμούς, τόσο από τους εξουσιαστές, όσο και από τους εξουσιαζόμενους.

   Η Αθηναϊκή δημοκρατία δεν μπόρεσε ποτέ να ωριμάσει και ο λόγος ήταν η υπερβολική όσο και ταχύτατη επέκταση της αθηναϊκής αυτοκρατορίας, που έφερε μια άνευ προηγουμένου ευημερία και τεμπελιά στον αθηναϊκό λαό. Αν η Αθήνα έμενε μια πόλη-κράτγος σαν όλες τις άλλες, ίσως να μην παρήκμαζε τόσο γρήγορα. Να μην αναπτυσσόταν δηλαδή ο λαϊκισμός τόσο γρήγορα. Ακόμη και την εποχή του εξοστρακισμένου Αριστείδη, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με την εποχή του Κλέωνα και του Αλκιβιάδη. Η μεγάλη αλλοτρίωση προς το λαϊκισμό επήλθε από τον Περκλή, άλλο ότι ο ίδιος το κρατούσε το σύστημα να μην γείρει πολύ προς το λαϊκισμό ("έργω δε ενός ανδρός αρχή").

   • Kasut avatar
    Kasut @ Επώνυμος 26/09/2010 20:45:33

    Οι ελβετοί έχουν πεισθεί (και ορθά) πως έχουν τα ίδια συμφέροντα ανεξάρητα εθνότητας η κοινωνικής τάξης. Για τους Ελβετούς ότι είναι καλο για την UBS η την Rotschild είναι καλο για την Ελβετία.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ψυχραιμια 26/09/2010 20:21:12

   Μια που συζητάμε περί εξιδανίκευσης και παρακμής, έχω να απευθύνω, σε οποιονδήποτε επιθυμεί να απαντήσει, ένα καίριο ερώτημα:

   Εχει παρακμάσει η κοινοβουλευτική δημοκρατία;
   Και αν ναι γιατί;

   Θραξ Αναρμόδιος

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 20:29:57

    Εχει παρακμασει γιατι οι λυσεις στα προβληματα ειναι πια τεχνοκρατικες,στα χερια ειδικων και ο κοσμος δεν ασχολειται με τα πολιτικα.Επισης επειδη υπαρχει ελλειψη εναλλακτικης λυσης και αρα καλλιεργειται αδιαφορια.
    Ομως οι θεσμοι παραμενουν αθικτοι και αν υπαρξει ενα ζητημα που κεντρισει το ενδιαφερον του λαου μπορει αυτος να κινητοποιηθει.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 20:39:23

    @l' ami du peuple

    Συνονόματό μου; Ποιον εννοείς;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 20:39:53

    χα χα, τον Αρμόδιο;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ψυχραιμια 26/09/2010 20:41:22

   Η θέσμιση του δημοκρατικού πολιτεύματος οδήγησε στην Αθηναϊκή αυτοκρατορία. Ο πλούτος μοιραία οδήγησε στη μαλθακότητα και στην ιδιώτευση (βλ. Ισοκράτη Αρεοπαγιτικός) αλλά το κομβικότερο σημείο για την αλλοίωση του πνεύματος της εποχής του Κλεισθένη, ήταν ο Πελοποννησιακός πόλεμος ο οποίος εξάντλησε τον πλούτο των Αθηνών και ώθησε στα όριά του το δημοκρατικό πολίτευμα αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του.
   Η συζήτηση αυτή, πάντως, είναι πολύ μεγάλη και καλό θα είναι να αναλυθούν προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες αυτού του τύπου πολιτικής οργάνωσης.

   ΥΓ. Η αποφασιστική στιγμή για την εδραίωση της δημοκρατίας της πόλης-κράτους των Αθηνών και,κατά συνέπεια της φύσης ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού, ήταν ο θρίμαβος των Αθηναίων και Πλαταιαίων οπλιτών στην πεδιάδα του Μαραθώνα πριν ακριβώς 2500 χρόνια.
   Μήπως αντιληφθήκατε τη διεξαγωγή εκδηλώσεων προς τιμή αυτού του γεγονότος από το ελληνικό κράτος, τα πανεπιστήμια, τους διαννοούμενους, τα μέσα ενημέρωσης κλπ?

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/09/2010 20:55:16

    @l' ami du peuple

    Ο ιμπεριαλισμός. Και μια δημοκρατία μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια του ιμπεριαλισμού. Κοινώς το κέρδος.

    Στη Σάμο μοιράστηκαν κληρουχίες μετά. Ο μπαμπάς του Επίκουρου ήταν τέτοιος αθηναίος κληρούχος στη Σάμο, νομίζω. Και τους Μήλιους τους πούλησαν, αν θυμάμαι. Οσους επέζησαν.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/09/2010 21:38:50

    Να που γίνεται συζήτηση λοιπόν!
    Για να ξεκαθαρίσω κάπως τη δική μου άποψη. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το ιδανικό πρότυπο. Ας το εκλάβουμε όμως ώς μια βάση.

    Οι κοινωνικές συνθήκες στην Αθηναϊκή κοινωνία μετά την τυρρανία των Πεισιστρατιδών οδήγησαν τον αριστοκράτη Κλεισθένη να συντάξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της αναδυόμενης πολυπληθούς "μεσαίας τάξης" των εμπόρων και των βιοτεχνών και της Αθηναϊκής αριστοκρατίας. Επί της ουσίας νομιμοποιήθηκε η εξουσία της αριστοκρατίας υπό τον "έλεγχο" της μεσαίας τάξης.
    Η μόνη οργάνωση στην οποία συμμετείχαν εξίσου ήταν η οπλιτική φάλαγγα η οποία εδραίωσε τη θέσμιση αυτού του κοινωνικού συμβολαίου στο Μαραθώνα.
    Έκτοτε, αναπτύχθηκε συστηματικά ο Αθηναϊκός ιμπεριαλισμός υπό τη σκέπη της Συμμαχίας της Δήλου. Όπως ήταν φυσικό αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τις υπόλοιπες πόλεις κράτη. Έτσι οδηγήθηκαν στην εμφύλια σύρραξη κια στις ακρότητες που ακολούθησαν.
    Το οποιοδήποτε σύστημα οργάνωσης μιας κοινωνίας πολιτών δεν οδηγεί αναγκαστικά στην υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης.

    Ο Θουκυδίδης περιγράφει ως εξής:

    [3.82.8] Αιτία για ολ' αυτά είναι η όρεξη ν' αποχτήσουν δύναμη οι άνθρωποι από απληστία και φιλοδοξία· κι' απ αυτά πηγάζει η ορμή που τους σπρώχνει, μια και μπούνε στη διαμάχη των κομμάτων. Γιατί όσοι ξεπρόβαλαν κάθε φορά σαν αρχηγοί στις πολιτείες, ο καθένας με ωραίο και αξιόπρεπο σύνθημα, πως εκτιμούν πάνω απ' όλα την ίση συμμετοχή όλων των πολιτών στη διοίκηση [της πολιτείας, ή τη γνωστική και μετρημένη κυβέρνηση των πιο καλών, γνοιάζονταν για τα κοινά μόνο με τα λόγια, ενώ κέρδιζαν πλεονεχτήματα για τον εαυτό τους, και πολεμώντας με κάθε τρόπο να υπερισχύσουν ο ένας από τον άλλον πολλές φορές ως τώρα τόλμησαν να κάνουν τα πιο φοβερά πράματα, κ' επιδίωξαν να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους όχι ως εκεί που επιτρέπει η δικαιοσύνη και το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις πιο άγριες πράξεις, με μοναδικό περιορισμό το τι ήταν πιο ευπρόσδεκτο κάθε φορά για τη μια ή την άλλη μερίδα· και δεν εδίστασαν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την αρχή είτε καταδικάζοντας τους αντιπάλους με άδικη ψήφο του λαού, είτε με βίαιο πραξικόπημα, να χορτάσουν τη φιλοδοξία τους της στιγμής. Έτσι που κανείς από τους δυο δεν ακολουθούσε τους κανόνες του σεβασμού προς το δίκαιο και το σωστό, αλλά όσοι τύχαινε με ωραία και πρεπούμενα λόγια να σκεπάσουν τις πιο ανόσιες πράξεις, αποχτούσαν καλύτερη φήμη. Οι πιο μετριοπαθείς πολίτες θανατώνονταν κι από τους δυο, είτε γιατί δε βοηθούσαν τον αγώνα τους ή γιατί τους φθονούσαν οι άρχοντες ως και την πιθανότητα να επιζήσουν..


    ΥΓ.Πως σας φαίνεται το Θραξ Αριστογείτων?

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/09/2010 21:50:06

    @Γιάννης Φαίλτωρ: "Πως σας φαίνεται το Θραξ Αριστογείτων?"

    Το Αναρμόδιος είναι πιο χαριτωμένο (λολ).

    Ανεξάρτητα από το τι θεωρούσαν οι τοτινοί Αθηναίοι τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, τους περίφημους "τυραννοκτόνους" δεν νομίζω ότι είμαστε εντελώς σίγουροι ότι η δολοφονία του γιου του Πεισίστρατου είχε πολιτικά κίνητρα. Είναι λίγο μπερδεμένο το ζήτημα νομίζω.

    Βέβαια ο Παπαδόπουλος ...εχμ ο Πεισίστρατος ήθελα να πω, δεν έπαθε τίποτε από την επίθεση εκείνη τη μέρα των Παναθηναίων, και νομίζω πέθανε από γεράματα.

    Ισως είχαν και νόμο περί ευθύνης δικτατόρων σε ισχύ (λολ).

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/09/2010 22:02:50

    Ερωτικό ήταν το ζήτημα Θράξ Αναρμόδιε.
    Ποιός να τόλεγε ότι η αντιζηλία των κορυφών ενός ερωτικού τριγώνου θα είχε τόσο σημαντικές ιστορικές επιπτώσεις! (χα, χα, χα).
    Ο Πεισίστρατος είχε πεθάνει βέβαια το 527 και δεν ήταν και τόσο τύραννος (υπό τη σημερινή ερμηνεία του όρου). Η διοίκησή του ήταν ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ των μεταρρυθμίσεων του Σόλωνος και αυτών του Κλεισθένη σε μια κοινωνία που άλλαζε.

 14. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/09/2010 20:29:52

  @l' ami du peuple

  Και ο Αριστοτέλης που αναφέρει ο Ψυχραιμία είναι μαθητής του Πλάτωνα. Και ο Πλάτωνας του Σωκράτη.

  Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε ως εραστές της δημοκρατίας, κανέναν τους. Ισα-ισα. Ασχετα από το τι νομίζει ο μέσος άνθρωπος και ο έλληνας. Είναι άλλη μια νίκη του συστήματος. Που κατάφερε να θεωρεί ο μέσος άνθρωπος αυτούς τους τρεις μεγάλους στοχαστές της αρχαιότητας, περίπου ως ακραιφνείς δημοκράτες.

  Τα περισσότερα κείμενα των αληθινά δημοκρατικών στοχαστών της αρχαιότητας έχουν χαθεί. Από μερικούς δεν έμεινε ούτε μία γραμμή. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί για τους οποίους δεν έχουμε παρά ελάχιστα σπαράγματα από τη σκέψη τους.

  Οι νικημένοι.

  Το γιατί έχασε η δημοκρατία της αρχαιότητας είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, και θα έλεγα να μείνουμε μακριά της.

  Θραξ Αναρμόδιος

 15. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 26/09/2010 21:37:52

  Γράφει ὁ ΝΖ:

  "Αν «γράψει» η Ειρωνεία είναι το πρώτο βήμα προς την Ηγεμονία. Αν ο λαός μάθει να γελάει σε βάρος κάποιων, η απαξίωσή τους επέρχεται πολύ σύντομα."

  Γράφει ὁ ΚΖ (Κώστας Ζουράρις):

  "Ὅταν ἀρχίσουμε νὰ κοροϊδεύουμε τοὺς τυράννους, αὐτοὶ εἶναι ἤδη ἑτοιμόρροποι, διότι αὐτὸ σημαίνει ὅτι μειώνεται ὁ φόβος ποὺ ἐμπνέουν στοὺς πολίτες" (σ.σ.: ἢ στὴν μείζονα ἀντιπολίτευση...)

  (στὰ περὶ μακρυγιάννειας πολιτειολογίας, σ. 178)

  καὶ συνεχίζει μὲ τὴν ὑπέροχη μακρυγιάννειο εἰρωνεία, ἡ ὁποία, καὶ γι' αὐτὸ τὸ ἀναφέρω, θὰ μποροῦσε κάλλιστα νὰ εἶναι σαμαρική, ὡς κεχαριτωμένη...

  "Ὅτι οἱ ἀρχηγοί, ὁποὺ κάμαμεν αὐτοὺς τοὺς Εὐρωπαίγους (σ.σ. τὸν ΓΑΠ), ὅλο μὲ τὰ καράβια (σ.σ. τὰ ἀεροπλάνα...) ἔχουν νὰ κάνουν. Αὐτῆνοι ἀπὸ μέσα πολεμοῦν τοὺς ὀχτροὺς εἰς τὴν στεριὰ καὶ τοὺς σκοτώνουν μὲ λόγια, μὲ σκέδια, μὲ τὴ σούπα". (!)

  Ἐπειδὴ ὅμως ὁ ΓΑΠ ἀποδεικνύεται σκράπας στὰ σχέδια καὶ ψεύτης στὰ λόγια, τοῦ μενει μόνον ἡ σούπα...

 16. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/09/2010 22:12:32

  Δημοκρατία δεν είναι ψήφος κάθε 2 ή 4 χρόνια, ούτε σημαιάκια και χειροκροτήματα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ούτε φάσκελα και καντήλια μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης.
  Είναι ενεργός και διαρκή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που παίρνονται για το κράτος και την κοινωνία στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται.
  Εχω ξαναγράψει πως αυτό που ονομάζουμε στις μέρες μας δημοκρατία ή democracy είναι απλά μια ομόηχη λέξη που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική έννοια του όρου όπως γεννήθηκε περίπου 2600 χρόνια πριν στον τόπο μας.
  Η δημοκρατία σαν πολίτευμα δεν εξασφαλίζει a priori την ευτυχία και την ευημερία των πολιτών και εν γένει του κράτους. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλα τα πολιτεύματα καθώς ιδανικό πολίτευμα δεν υπάρχει.
  Απλά στη περίπτωση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος την επιτυχία ή την αποτυχία ενος κράτους την καθορίζουν οι αποφάσεις και η θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών ενώ στα άλλα πολιτεύματα ένα άτομο,μια ομάδα ατόμων, ή μια κοινωνική τάξη.

  Στην περίπτωση της χώρας μας το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από διαστρεβλώσεις, παθογένειες ή δυσλειτουργίες του "δημοκρατικού" μας(ας λέμε...)πολιτεύματος.
  Είναι δυστυχώς οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας.
  Δεν είναι μόνο τα 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους που μας χωρίζουν από τους πυθαγόρειους, τους προσωκρατικούς,τους σοφιστές,τους ατομικούς,τον Ομηρο,τον Σωκράτη,τον Πλάτωνα,τον Αριστοτέλη,τον Ιπποκράτη, τον Ευκλείδη,τον Φειδία, τον θεμιστοκλή,τον Μιλτιάδη,τον Ξενοφώντα,τον Λεωνίδα,τον Περικλή,τον Αλέξανδρο κα.
  Είναι και τα 1000 χρόνια του βυζαντίου που αργά και μεθοδικά κυνήγησε την ελεύθερη σκέψη και το φρόνημα των Ελλήνων και όσους δεν τους ξεπάστρεψε τους έμαθε να προσκυνούν και να έρπουν στα γόνατα.
  Κάποιοι ελαχιστοι ξέμειναν διάσπαρτοι εδώ και κει,ένας Ρήγας, ένας Υψηλάντης, ένας Κολοκοτρώνης, ένας Σολωμός, ένας Ελύτης και κάμποσοι άλλοι για να προσδίδουν μια ταυτότητα σε έναν λαό που εδώ και πολλούς αιώνες έχει συστηματικά πνευματικά και σωματικά ξεκληριστεί και μπασταρδευτεί.
  Κατα την γνωμη μου όχι ένας αλλά δέκα "Περικλήδες" χρειάζονται για να κυβερνήσουν διαδοχικά στα επόμενα 200 χρόνια μπας και έχουμε μισή ελπίδα να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

 17. oloi_stis_kalpes avatar
  oloi_stis_kalpes 27/09/2010 00:33:02

  Ο Antonio Gramsi στα γραμματα απο την φυλακή είχε πεί " Η Κρίση υπάρχει γιατι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί".

 18. Μακκις Friss Τσιαβόλο avatar
  Μακκις Friss Τσιαβόλο 28/09/2010 05:41:36

  " There is no growth without discontent "

  H αυτογνωσία αναπτυσεται δια μεσω της καταστροφής της υπάρχουσας δομής και εξελίσεται με την αναπτυξη νέας δομής που εξυπηρετεί την νεα νοοτροπία. Στο ενδιάμεσο υπάρχει πόνος και αγωνία.

  Στην Ελλάδα πιστέψαμε οτι αρκει να συντηρήσουμε το παλιό για να λυθουν τα προβληματα του μέλλοντος. Μονο που αυτό ειναι χίμαιρα. Σημερα ξεπεραστηκε ολη η κατεστημένη νοοτροπία απο την πραγματικότητα.

  Αρκουσαν μικρές και ανώδυνες "καταστροφές" τις περασμένες 10ετιες για να διατηρουμαστε σε εγρήγορση και να ανταποκρινόμαστε στους καιρούς. Ποτε δεν καταλάβαμε την δυναμική που αναπτυσεται απο την " δημιουργική καταστροφή".

  Εμεις ομως προτιμήσαμε, σαν φοβισμένα παιδάκια, να πιστευουμαι σε καποιο ονειρικό μοντέλο, οπου το "κρατος" θα κανει "τα πάντα" για "τους πάντες". Σημερα βιωνουμε το τελος του ονειρου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.