08/05/2009 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τα καμένα μπορεί να γεννηθεί ζωή


_______________________________________________________________________________________________
Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής προστασίας του Δήμου Ζαχάρως, διοργάνωσε  υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου  Επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον κου Σταύρου Δήμα στις 2 Μάιου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ημερίδα με θέμα : « Η Κλιματική Αλλαγή. Οι επιπτώσεις της καταστροφής του 2007 στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας».

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης  συνοψίζονται ως εξής:

Η καταστροφή του 2007 και η απώλεια των δασών οδηγεί σε ανοδική μεταβολή των θερμοκρασιών στην  ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου από 0,5 έως 1,5 βαθμούς το καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των ημερών επικινδυνότητας μέχρι το 2050, κατά 20 επιπλέον  ημέρες.

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή μιας νέας οικολογικής καταστροφής με σημαίνοντα τον ρόλο της τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αποκατάσταση και αναβάθμιση των προστατευόμενων από την Ευρωπαϊκή  και Εθνική νομοθεσία περιοχών  (Natura 2000) και ιδιαίτερη προστασία των πολιτιστικών μνημείων. Εκπόνηση ειδικής  Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το οικοσύστημα Καϊάφα σύμφωνα με τις προβλέψεις της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ. Χωρίς το παραπάνω διαχειριστικό σχέδιο δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις ακόμα και για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας του οικοσυστήματος.

Δημιουργία ειδικού διαχειριστικού σχεδίου για τις λεκάνες απορροής όπως η Νέδα, ο Καϊάφας και ο Αλφειός, σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα νερά.

Ανασχεδιασμός βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου εκτός οικοσυστήματος Καϊάφα και έκτος οικισμών του Δήμου Ζαχάρως, λόγω του απρόβλεπτου γεγονότος των πυρκαγιών, όπως προβλέπει  το άρθρο 61 «Ανάθεση συμπληρωματικών έργων στον ανάδοχο» της οδηγίας 18/2004/ΕΚ, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης  δημόσιων συμβάσεων έργων, καθώς και η σύμβαση παραχώρησης.

Άμεση προτεραιότητα  την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών υποδομών (βιολογικοί καθαρισμοί, χωματερές, επεξεργασία λυμάτων, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας). Η αναβάθμιση της Περιβαλλοντικής υποδομής χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υποβολή των κατάλληλων σχεδίων μέσω του 4ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Η δημιουργία ενός νέου οράματος βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή, με σεβασμό και προστασία στο περιβάλλον σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα παραπάνω συμπεράσματα θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναδασωτης avatar
  Αναδασωτης 08/05/2009 13:51:41

  Ειναι αληθεια οτι 2000 στρεμματα της Ζαχαρως παραχωρηθηκαν για 'ηπια τουριστικη εκμεταλευση' αντι για αναδασωση?

  Τρεξτε να υπογραψετε την διαμαρτυρια που θα παει στην ΕΕ, ΟΗΕ, και Βουλη:

  http://www.petitiononline.com/forestgr

  ωστε να αναδασωθει η περιοχη και η ελλ. κυβερνηση να υπογραψει (η μονο που δεν το εκανε στην ΕΕ) την συνθηκη αναδασωσης...

 2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 08/05/2009 14:07:44

  ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ/ΕΚΔΟΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ.
  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΑΖΕΙ

  · Η Ιόνια οδός (νότιο τμήμα) θα εξασφαλίσει οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο προϋπολογισμένο χρόνο και χρήμα.
  · Τον Ιούλιο του 2007 δημοπρατήθηκε η κατασκευή της Ιόνιας Οδού στις κατασκευαστικές εταιρείες Vinci - Ελλ. Τεχνοδομική - TEV, Άκτωρ, J&PAvax, Hochtief και Αθηνά ΑΤΕ και είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει αμέσως, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το 2011.
  · Από το 2005 στις παρόχθιες περιοχές αλλά και από την κοίτη (όχι μόνο του Αλφειού αλλά και άλλων της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου) γίνονταν αμμοχαλικοληψίες με εντατικούς ρυθμούς, κυρίως από ντόπιους εργολάβους, που είχαν εξασφαλίσει την ανοχή κάποιων τοπικών δημοσίων λειτουργών και αρχόντων. Βουνά ολόκληρα αδρανών υλικών, βρίσκονται συγκεντρωμένα σε διαφορές τοποθεσίες του δήμου Σκιλλούντος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (καταστροφή από τις αμμοληψίες). Κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλουν ανοιχτά τη μελλοντική χρήση των φυλασσόμενων υλικών στην κατασκευή της Ιόνιας οδού, σε συνεργασία με ντόπιους κατασκευαστές – υπεργολάβους.
  · Τα υλικά αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή της Ιόνιας οδού (παράνομες αμμοληψίες). Σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρασε στα ψιλά γράμματα για το ευρύ αναγνωστικό κοινό (Αντί για αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό άρπαξαν τα αδρανή υλικά ).
  · Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και με τη δικαιολογία ότι η περιοχή πριν τις εκβολές του ποταμού Αλφειού (κυρίως στη περιοχή του δήμου Σκιλλούντος) χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις – βελτιώσεις, εντατικοποιηθήκαν οι αμμοχαλικοληψίες στο έπακρο (ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ).
  · Κάτοικοι της περιοχής, μετά το θάνατο γνωστών, φίλων και συγγενών, την καταστροφή των σπιτιών τους, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής τους, τώρα βιώνουν την καταλήστευση και τον βιασμό των βιοτόπων. Ακόμα και επίσημοι τοπικοί φορείς ψαχνόντουσαν να μάθουν σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά, τι μεταφέρουν, από πού το παίρνουν και που το πάνε. Κοινό μυστικό μεταξύ των ντόπιων, είναι ότι η “εθνική” μας κατασκευαστικής εταιρία Άκτωρ ΑΕ, έχει κερδίσει σημαντικά ποσά από την εμπορία αδρανών υλικών, αφού τεράστιες ποσότητες τέτοιων υλικών μεταφέρονταν επί σειρά μηνών με φορτηγά στο λιμάνι του Κατάκολου και από εκεί σε λιμάνια αραβικών χωρών (όπου δραστηριοποιείται τόσο ο Άκτωρας όσο και η J&P Άβαξ),
  · Η κατασκευαστική Άκτωρ, που ανέλαβε την κατασκευή του νοτίου τμήματος της Ιονίας οδού, ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως προκύπτει από τη μετοχική σύνθεση, το 15,08% ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα. Πριν μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός σε επίσημο ταξίδι επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Κατάρ, μια ενέργεια που προκαλεί διάφορα σχόλια και ερμηνείες. Αυτό που έμεινε σαν τελική εντύπωση ήταν η επίδειξη δύναμης και ισχύος (από την πλευρά της εταιρίας) που αποπνέει το άκουσμα της παραπάνω είδησης.
  · Σε μέλη της ίδιας οικογένειας ανήκει και το 71,19% του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Όπως προκύπτει και από τη δομή της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, μέλος του ίδιου ομίλου είναι και ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (Τηλέτυπος ΑΕ). Το μετοχικό κεφαλαίο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ ανήκει κατά 26,82% στην ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, κατά 22,11% στον Δ.Ο.Λ. (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) και το υπόλοιπο μέρος σε διαφόρους επενδυτές.

  anexartitovima.blogspot.com/2009/04/blog-post_29.html

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2009 14:27:06

  από έγκλημα σε έγκλημα πάμε, να δούμε που θα σταματήσει

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2009 18:09:12

  ξένος πόνος ξένο δάκρυ

  αν οι μοσχαροκεφαλές αξίζουν 200 σχόλια είμαστε άξιοι της μοίρας μας

  τα χρήματα των τηλεμαραθωνίων έχουν πάει μέχρι σεντ στους πυροπαθείς όπως όφειλαν ή όχι ακόμα;

 5. fantomas avatar
  fantomas 08/05/2009 23:24:53

  ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΕΡΗ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.