#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από που θα έρθει η ανάπτυξη;Ο ιδιωτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας αυτή την στιγμή βρίσκεται στο καναβάτσο. Η παραγωγικότητά του αμφισβητείται. Ένα μεγάλο του κομμάτι, που υπήρξε παρασιτικό και γιγαντώθηκε με την δανειακή φούσκα του δημοσίου αργοπεθαίνει. Ένα άλλο κομμάτι του, που ήταν πάντοτε κρατικοδίαιτο, υποφέρει από την μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την (μερική) στάση πληρωμών του κράτους προς τους προμηθευτές του. Το παραγωγικό του κομμάτι, μετά τις αλλεπάλληλες αποεπενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών έχει συρρικνωθεί και οι απομένουσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τραπεζική χρηματοδότηση, στριμώχνονται από την ανάγκη της πληρωμής «cash» των εισαγόμενων πρώτων υλών που τυχόν χρειάζονται   και προβληματίζονται από την έλλειψη πίστης στην αγορά. Οι εξαγωγικές τέλος επιχειρήσεις, παρά την περιστασιακή αύξηση του όγκου εργασιών τους, μακροπρόθεσμα πιέζονται από αρρυθμίες στην χρηματοδότησή τους και την αργοπορία στην επιστροφή του ΦΠΑ που τους οφείλει το κράτος.

Από αυτόν τον ιδιωτικό τομέα όμως αναμένουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Είναι φανερό πως για να υπάρξει αυτή η ανάπτυξη, αυτός ο ιδιωτικός τομέας πρέπει επειγόντως να αλλάξει. Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο μέτωπα, αυτό της ψυχολογίας, μέσω αποφάσεων που εδραιώνουν την σταθερότητα και την τραπεζική πίστη και αυτό της καθημερινότητας, μέσω μέτρων και αλλαγών που από την μια θα διευκολύνουν το «επιχειρείν» και από την άλλη θα προωθούν τον έλεγχο της αγοράς και θα «προτρέπουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις προς την κατεύθυνση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Τι πρέπει να κάνει το κράτος

Ας δούμε μερικά από αυτά που πρέπει να γίνουν από την μεριά του κράτους σε σχέση με την ανατροπή του κακού κλίματος στον τομέα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, πέρα από τα αυτονόητα και τα πολυσυζητημένα (πάταξη της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς, κλπ):

Απαραίτητη θεωρείται η αλλαγή του τραπεζικού συστήματος με εισαγωγή πρακτικών όπως: φάκτοριν, εγγυημένες επιταγές, δανειοδότηση με επιχειρηματικά κριτήρια. Απαιτείται επίσης βοήθεια για την εξεύρεση ξένων επενδυτών για καινοτόμα business plan. Είναι αναγκαία επίσης η θέσπιση εργαλείων ελέγχου τήρησης των όρων ανταγωνισμού, οι κανονικές ροές πληρωμών των δημόσιων οφειλών, η στοχευμένη απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, οι αυστηροί έλεγχοι της αγοράς, η δημιουργία (επιτέλους) κτηματολογίου, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει σε οικονομική και επενδυτική σταθερότητα, η μείωση της φορολογίας με φορολογικά κίνητρα για επανεπένδυση κεφαλαίων, οι αυστηρές ποινές (κλείσιμο) όσων παρανομούν, ο έλεγχος της μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας, η μη ανάμειξη του κράτους στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τις συμβάσεις εργασίας, η εφαρμογή της απεργιακής νομοθεσίας με την προστασία του δικαιώματος της απεργίας αλλά και την εγγύηση του δικαιώματος της εργασίας, η αποτροπή κλεισίματος δρόμων – λιμανιών – αεροδρομίων, η αποτροπή βανδαλισμών σε επιχειρήσεις και καταστήματα.

Ας εστιάσουμε ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Οι τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα είναι κατά γενική παραδοχή:

Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια, αλιεία,  ορυκτός πλούτος) και η μεταποίηση των προϊόντων του. Η ναυτιλία. Ο τουρισμός. Η έρευνα και η καινοτομία.

Δύο λόγια για τους τομείς που έχω γνώση και  άποψη:

 

Γεωργία – κτηνοτροφία και μεταποίηση

Στην κομπόστα ροδάκινου και φρουτοσαλάτα είμαστε leaders παγκοσμίως. Λειτουργούν αρκετές σοβαρές επιχειρήσεις με γνώση της αγοράς, τεχνογνωσία και σωστό μάρκετινγκ. Είναι ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος που χρειάζεται την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του κύκλου λειτουργίας των μονάδων, την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ, την εκκαθάριση του κλάδου από τους αλεξιπτωτιστές που «απορρυθμίζουν» τις αγορές και ενίοτε «χαλάνε» το καλό όνομα του κλάδου παγκοσμίως, την εκπαίδευση των αγροτών στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που χρειάζεται ο κλάδος, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει  αξιοπρεπείς τιμές μέσω συμβολαίων με τις σωστές μονάδες.

Άλλα προϊόντα στα οποία θα μπορούσαμε να είμαστε leaders παγκοσμίως είναι: το ελαιόλαδο, το τυρί φέτα, το κρασί, το ποιοτικό ξύδι, ο κρόκος, τα όσπρια ονομασίας προέλευσης (φασόλια, φακή, φάβα, κλπ), τα αρωματικά φυτά και τα θεραπευτικά βότανα, οι φυσικοί χυμοί, το γιαούρτι. Γιατί δεν είμαστε; Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός κακής ή ανύπαρκτης επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση αυτών των προϊόντων, με ελλειπή και αποσπασματική κρατική καθοδήγηση και προώθηση. Είναι εκ των ουκ άνευ η εκπαίδευση αγροτών - κτηνοτρόφων για αυτά τα προϊόντα, η ενθάρρυνση και χρηματοδότηση δημιουργίας μονάδων μεταποίησης σε αυτούς τους προνομιακούς τομείς, οι έλεγχοι ποιότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξάγουμε χύμα το πολύτιμο ελαιόλαδό μας για να το τυποποιούν οι πολυμήχανοι Ιταλοί βιομήχανοι και να  το επανεξάγουν στις αγορές ως δικό τους προϊόν! Επίσης υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα μπορούν να αποδώσουν οι βιολογικές καλλιέργειες και η βιολογική κτηνοτροφία.

Ενθάρρυνση των ιδιωτών επιχειρηματιών στην ενασχόληση με την κτηνοτροφία. Απλοποίηση αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου. Ενθάρρυνση της καινοτομίας και της εξειδίκευσης: δεν ξέρω αν γνωρίζουν στο υπουργείο Γεωργίας πως στην Ημαθία παράγεται μοσχαρίσιο κρέας με αυξημένα ω-3 και ω-6 λιπαρά! Είναι μια καθαρά ιδιωτική καινοτόμος προσπάθεια ντόπιων παραγωγών σε συνεργασία με το ΑΠΘ που πρόκειται να λάβει πανευρωπαϊκή πατέντα. Τέτοια προϊόντα χρειαζόμαστε και πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να τα προωθούμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο.  Καθετοποίηση παραγωγής εξειδικευμένων ρατσών (breeding) με υψηλή προστιθέμενη αξία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πάταξη του καρτέλ του γάλακτος. Εξάλειψη των ελληνοποιήσεων με συνεχείς ελέγχους. Συμβολαιακή γεωργία για σταθεροποίηση εισοδήματος αγροτών και έλεγχο κόστους ζωοτροφών. Πολιτική βοσκοτόπων, ώστε να μην μετατρέπονται αυτοί σε «δάση» ή οικοδομικές εκτάσεις εν μία νυκτί!

Γενικά: Διάλυση των αμαρτωλών συνεταιρισμών. Δημιουργία νέων παραγωγικών συνεταιρισμών. Δημιουργία ομάδων παραγωγών. Θέσπιση δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων. Έμφαση στην αγροτική – κτηνοτροφική εκπαίδευση (μέση, ανώτερη και ανώτατη) και σύνδεσή της με την παραγωγή. Επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς.

Υγεία 

Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στον υγειονομικό τουρισμό, με την δημιουργία γηροκομείων πολυτελείας και γηριατρικών κλινικών για υψηλά βαλάντια σε θαυμάσιες τοποθεσίες που διαθέτει άφθονες η χώρα. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ο επεμβατικός τουρισμός όπου διαθέτουμε πλεονέκτημα λόγω κόστους – υψηλής ποιότητας υπηρεσιών – εξαιρετικών ιατρών χειρουργών. Μεγάλα επίσης περιθώρια υπάρχουν για τουρισμό σε συνδυασμό με wellness, fitness και αποκατάσταση σε εξειδικευμένες κλινικές και για ιαματικό τουρισμό με την εκμετάλλευση των άφθονων ιαματικών πηγών, λασπόλουτρων, χαμάμ, κλπ. Όλα αυτά, είναι πεδία σχεδόν παρθένα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την απασχόληση και το ΑΕΠ, μέσω ήπιας μορφής εκμετάλλευσης των υπέροχων τοποθεσιών και του ποικίλου μικροκλίματος του τόπου μας.

Για να γίνουν αυτά όμως, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ιδιωτικών μονάδων υγείας με απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του 51% ιατρικού μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλο αυστηρό έλεγχό τους από το κράτος και αγορά από αυτές φθηνότερων υπηρεσιών μέσω του ΕΟΠΠΥ. Υπηρεσίες (φθηνές και ποιοτικές) θα μπορούσαν να αγοράζουν και ξένα ασφαλιστικά ταμεία, κρατικά ή ιδιωτικά αφού οι αντίστοιχες τιμές εκεί (κυρίως στις ΗΠΑ) είναι πολλαπλάσιες αυτών που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εδώ. Αν προσθέσει κανείς τον ήλιο, την ομορφιά του περιβάλλοντος και τα αρχαιολογικά και ιστορικά μας μνημεία, το πακέτο θα μπορούσε να είναι ακαταμάχητο.

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιωτικός τομέας

Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει καταρχάς να ξεχάσει όλα όσα ήξερε μέχρι τώρα. Το κράτος – πατερούλης πέθανε. Η επιχειρηματικότητα στο μέλλον θα πρέπει να στηριχθεί στα δικά της ποδάρια. Ως Λαός, έχουμε όλα τα απαραίτητα προσόντα ώστε να επιχειρούμε σωστά, κερδοφόρα και τίμια. Το έχουμε αποδείξει ανά τους αιώνες και το αποδεικνύουμε και σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο επιχειρούμε μέσα σε σταθερά, ασφαλή και προβλέψιμα περιβάλλοντα. Βέβαια, φέρουμε ακόμη μέσα μας το γονίδιο του «κοντραμπατζή», του πολυμήχανου, ανορθόδοξου και σκληρού μεταπράτη που μας βοήθησε να επιτύχουμε και σε αντίξοες συνθήκες, extreme περιβάλλοντα και ποικίλες αναποδιές και δυσκολίες. Το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο όμως εκφυλίστηκε, εκμαυλίστηκε και απαλλοτριώθηκε από το στρεβλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο κληθήκαμε να επιχειρήσουμε τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας. Το ανταγωνιστικό μας αισθητήριο αμβλύνθηκε από τον κρατικό πατερναλισμό που προέκρινε τους «πελάτες» και τους συνενόχους του «μαζί τα φάγαμε» αντί για τους εταίρους και τους συνεργάτες του «μαζί τα δημιουργήσαμε». Δυστυχώς κύριοι, αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα του Έλληνα, που μας οδήγησε σε οικονομική ακμή ακόμη και όταν η πατρίδα υπέφερε από κατακτητές και τυράννους, θα πρέπει να το επανεφεύρουμε εκ του μηδενός. Οι μελλοντικοί επιχειρηματίες της Ελλάδας, θα πρέπει να ανακαλύψουν ξανά τον «τροχό». Θα πρέπει να επανασυνδεθούν με τον Κόσμο και το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Θα πρέπει να ανακαλύψουν ξανά τις αγορές. Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουν τις κουτοπονηριές, την χαμηλή ποιότητα και την «αρπαχτή» στα οποία είχαν κακομάθει τα τελευταία πολλά – πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι θα είναι έτοιμοι να ρισκάρουν κεφάλαια δικά τους, με μικρότερα περιθώρια κέρδους, με περισσότερη εργασία και μεγαλύτερο κόπο. Το «φτιάξιμο» με μια σεζόν, με μια συμφωνία, με μια υπογραφή, έχουν λάβει τέλος. Ο κόσμος μας είναι ανταγωνιστικός και επιβιώνει αυτός που προσφέρει την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή. «Εκεί έξω» δεν θα υπάρχουν πια βουλευτές να μας προσφέρουν νόμους «a la carte», υπουργοί να μας «προστατεύουν» το μονοπώλιο, δημόσιο που θα παραλαμβάνει όποια κακοτεχνία και θα πληρώνει όποια «τσαπατσουλιά»  μας δύο και τρεις φορές πάνω από το κανονικό.

Πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω, βασικός παράγοντας της ανάκαμψης της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα (πρέπει να) είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, όσο και οι τωρινοί αλλά και μελλοντικοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να ενστερνιστούν καινούριες ιδέες και καινοτόμες πρακτικές που θα βοηθήσουν στον εξωστρεφή του προσανατολισμό, που έχει τόσο ανάγκη αυτή την ώρα η χώρα μας. Κυρίως, θα πρέπει να στηριχθούμε στον έλληνα εργαζόμενο. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις καινοτόμες ιδέες, να τις ενστερνιστούμε και να τις κάνουμε πράξη. Θα πρέπει να επενδύσουμε στο υψηλών προδιαγραφών προσωπικό, να ενθαρρύνουμε την εργατικότητα και να ανταμείβουμε γενναία την παραγωγικότητα και την ευφυΐα των εργαζομένων μας. Πράγματα απλά και από χρόνια κατακτημένα από τις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών, εμείς θα πρέπει να τα «ανακαλύψουμε» από την αρχή και να τα εφαρμόσουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Θα «προκάνουμε»; Ο χρόνος θα δείξει …..

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. unfair avatar
  unfair 16/08/2012 10:50:13

  την καλημέρα μου Akenaton,
  απλοποίηση κ σταθερότητα των παραγόντων [εκ μέρους του κράτους (άδειες κ φορολογικό)] για την δημιουργία κ λειτουργία μιας επιχείρησης. Διάλυση των συντεχνιών κ των ολιγοπωλίων. Δημιουργία περιοχών με συγκεκριμένη δραστηριότητα [βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική κτλ]. Αποκέντρωση.
  Μέσω προγραμμάτων, δωρεάν εκπαίδευση για αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού [κυρίως στον ΟΑΕΔ].
  Πλήρη διαφάνεια κ σωστή αιτιολόγηση για κάθε χρηματοδότηση που κάνει το κράτος [όχι με νόμους πυροτεχνήματα] ώστε να διαφαίνεται το δημόσιο όφελος.
  Κατάργηση των ΑΠΕ!
  Αρωγός για την τυποποίηση της πρωτογενούς παραγωγής.
  Διεκδίκηση στην ΕΕ, για ντόπια παραγωγή "μοναδικών" (unique) προϊόντων.
  Δημιουργία μόνιμων αγορών [μαγαζιά] στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες [κ όχι μόνον], ώστε να μπορεί ο κάθε παραγωγός, να παρουσιάζει τα προϊόντα του!
  * ένας τομέας που θα μπορούσαμε "εύκολα" να προσφέρει πραγματική ανάπτυξη, είναι η θάλασσα μας / είναι σχεδόν απαράδεκτο να μην έχουμε μαρίνες σε κάθε νησί μας.
  ** κ άλλα πολλά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ unfair 16/08/2012 11:03:56

   Καλημέρα φίλε unfair! Συμφωνούμε σε όλα, εκτός από τις ΑΠΕ. Προσωπικά θα ήθελα ένα στρατηγικό ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να είμαστε μέσα στο μελλοντικό παιχνίδι. Θα πρέπει να κοιτάμε αρκετά μπροστά σε καίριους τομείς. Και να έχουμε κάποιες εναλλακτικές από τη στιγμή που απορρίπτουμε την πυρηνική ενέργεια, μένουν οι ΑΠΕ.

   • unfair avatar
    unfair @ akenaton 16/08/2012 11:21:16

    για τις ΑΠΕ, θεωρείς στρατηγικό, να γίνεται αφαίμαξη ΟΛΩΝ μας, για να τα τσεπώνουν "κάποιοι" με επιδότηση?
    Υπάρχει κάποια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ μελέτη γι' αυτό, που λέγεται από τους "πράσινους" πως είναι για το καλό μας?
    Φαντάζομαι να έχεις προλάβει το αρχαίο πουλί που έγραφε κ εδώ, κ έχει τεκμηριώσει απόλυτα αυτό το θέμα.
    Δεν είναι ανάπτυξη οι ΑΠΕ.
    Κατά τα άλλα, περιμένω πιο πολλές προτάσεις - ιδέες για ανάπτυξη στην χώρα μας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ unfair 16/08/2012 11:29:13

     Οι νέες τεχνολογίες είναι πάντα ακριβές. Η πλάκα είναι πως ήδη οι "πράσινοι" αντιτίθενται κατά τόπους στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Δεν μιλώ για μεγάλο ποσοστό αλλά γνώμη μου είναι πως τουλάχιστον στα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να επιμείνουμε. Έχω διαβάσει τις αιτιάσεις του αρχαίου. Προτάσεις για τομείς που δεν γνωρίζω, περιμένω από τους φίλους που έχουν γνώση. Εγώ κατέθεσα τις δικές μου, για τομείς όπου έχω γνώση. Είπα επίσης και μερικά γενικά πράγματα, που προκύπτουν από την πολύχρονη παρουσία μου σε αυτό που λέμε 'αγορά" ή "πιάτσα". Φιλικά.

     • unfair avatar
      unfair @ akenaton 16/08/2012 11:38:07

      περίμενα από σένα, να σχολίαζες πχ. για τον ΟΣΕ, πως θα ήταν στρατηγική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης να αποκρατικοποιηθεί με κάποιους όρους ώστε ν'αναπτυχθεί περισσότερο το σιδηροδρομικό δίκτυο, με σημαντικά οφέλη για όλη την επικράτεια.
      Πάντα φιλικά συζητώ με πολιτισμένους αρθογράφους ή σχολιαστές, έστω κ αν δεν συμφωνώ πάντα μαζί τους.

     • akenaton avatar
      akenaton @ unfair 16/08/2012 11:48:45

      Φίλε unfair είναι γνωστό τοις πάσι πως είμαι υπέρ των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων. Σε βαθμό να με χαρακτηρίζουν "νεοφιλελεύθερο βαμπίρ"! Σε αυτό το άρθρο θέλησα να δώσω πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, απόψεις και γιατί όχι, να προτείνω και συγκεκριμένες λύσεις όπου έχω τη γνώση. Αυτά είναι νομίζω που λείπουν, τα άλλα, τα "σπουδαία" σιγά-σιγά τα έχουμε εξαντλήσει θεωρητικά. Η πολιτισμένη συζήτηση με επιχειρήματα, είναι η μόνη που μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα. Να είσαι καλά.

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ akenaton 16/08/2012 11:23:47

    Το όλο ζήτημα είναι στο πως ορίζεται το στρατηγικό ποσοστό (εννοώ και το ποιό είναι καθώς και και το με ποιά κριτήρια ορίζεται). Ως χώρα με έντονη γεωμορφολογία, τεράστιο πλήθος μικρών νησιών και πάρα πολλών τουριστικών περιοχών με τρομακτικές εποχιακές διακυμάνσεις πληθυσμού, η χρήση ΑΠΕ είναι ένα ζήτημα που άπτεται και της μεσομακροπρόθεσμης πολιτικής επενδύσεων σε διάφορους τόπους. Τέλος πάντων αυτό είναι μία συζήτηση από μόνο του.
    ΥΓ. Έχει κανείς καμία ιδέα, γιατί στο λογαριασμό της ΔΕΗ η παραγωγή διαμοιράζεται σε ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά ξεχωριστά; (Τα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ;).
    ΥΓ2. Διατηρώ σημαντικότατες επιφυλάξεις ως προς το αν οι ΑΠΕ είναι μελλοντικός καίριος τομέας, ή αποσκοπούν (επί του παρόντος), στη δέσμευση χωρών σε μονοπωλιακές τεχνολογίες.

 2. kotstak avatar
  kotstak 16/08/2012 10:55:25

  Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πέφτουν πάνω στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών (θεωρήστε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση).
  Αυτό κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας μη ανταγωνιστικές.
  Οι λίγοι επιχειρηματίες που “επιβιώνουν” δεν μπορούν να αναπτυχτούν.
  Δεν μπορούν να “μεγαλώσουν”.

  Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός βίαια και άμεσα κατά 50%.

  Το δεύτερο που πρέπει να γίνει και άμεσα μάλιστα, είναι το κράτος να συλλέξει τα παλιά και εγκαταλειμμένα μηχανήματα,, να τα επισκευάσει και να τα παραχωρήσει σε νέους που θέλουν να ανοίξουν βιοτεχνίες.
  Σαπίζουν χρήσιμα μηχανήματα. Μηχανές που με ελάχιστο κόστος μπορούν να φτιάξουν εξαιρετικά προϊόντα. Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν στον δημόσιο τομέα, ούτε στο πολιτικό προσωπικό, στελέχη τέτοια που να είναι σε θέση να αναλάβουν και να υλοποιήσουν με επιτυχία τέτοια project.

  Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν, αλλά δεν θα γίνουν.
  Όσο υπάρχει αριστερίζουσα νοοτροπία δεν θα γίνει τίποτα.

  Έχετε δει κάποιο κράτος να προοδεύει και οι πολίτες του να έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, όταν στο κράτος αυτό η αριστερά έχει υψηλά ποσοστά, ελέγχει τα ΜΜΕ και επιβάλλει τις απόψεις της;

  • kotstak avatar
   kotstak @ kotstak 16/08/2012 11:09:06

   Το έχω πει δεκάδες φορές:
   Πρέπει να φτιάξουμε πρόγραμμα προσομοίωσης της οικονομίας.
   Θα αποφεύγονται οι γκάφες.
   Η αριστερά δεν θα μπορεί να “στυλώνει τα πόδια”, σαν τα γαϊδούρια, σε ότι καλό για τον τόπο πάει να γίνει.
   Θα βάζεις τις προτάσεις της στο πρόγραμμα και θα την κάνεις ρεζίλι.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ kotstak 16/08/2012 14:45:38

    Μου αρέσει η ιδέας περί προσομοίωσης της οικονομίας, δηλ. των οικονομικών μέτρων και των επιπτώσεων που θα είχαν στο ΑΕΠ.
    Φοβάμαι όμως, ότι με τις υποθέσεις-περιορισμούς (προκειμένου να να πετύχουμε την προσομοίωση) που θα έπρεπε να κάνουμε επάνω στις παραμέτρους της αγοράς (πριν και μετά την θέσπιση ενός μέτρου/μιας πολιτικής), θα καταλήγαμε τελικά σε ένα μη-ρεαλιστικό σύστημα.
    Λόγου χάρη, έστω ότι διαθέτουμε το μαγικό ραβδάκι και μπορούμε αυτή τη στιγμή να παρέμβουμε α) στην συνολική αγροτική παραγωγή (έστω τη δεκαπλασιάζουμε) και β) στο κόστος παραγωγής , ώστε να διαθέσουμε προς εξαγωγή εικοσαπλάσιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της ΕΕ.

    Φαντάζομαι ότι εννοείται να προϋπολογίσουμε την αύξηση στο ΑΕΠ πριν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα-πολιτικές για να πετύχουμε το α) και β) . Θα είναι όμως ρεαλιστική η προϋπολογιζόμενη-προσδοκόμενη αύξηση του ΑΕΠ;
    Ποιος εγγυάται ότι μη-εγχώρια εμπορικά καρτέλ δεν θα αποτρέψουν παντί τρόπω (ακόμη και με βρώμικα μέσα) την προώθηση των ελληνικών προϊόντων που θα εισέρχονται για να διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς ;
    Ποιος εγγυάται ότι οι εξαγωγές θα αποτυπωθούν όντως στο ΑΕΠ, και δεν θα "βγάλουν φτερά προς εξωχώριες" με την εμπλοκή ντόπιων καρτέλ ;
    Θέλω να καταλήξω ότι για να κάνει κάποιος μια τέτοια προσομοίωση θα πρέπει να εξαλείψει τους αδιαφανείς παράγοντες (πχ διαφθορά, κυκλώματα) κτλ, αλλιώς θα είναι εκτός πραγματικότητας.

 3. Apostolos avatar
  Apostolos 16/08/2012 12:33:10

  Symfono me to arthro. Distihos omos erevna kai kainotomia me tin torini katastasi sta Ellnika panepistimia pou aporiptoun meta manias kathe sindesi me tin agora, apotelei oneiro apatilo...

 4. unfair avatar
  unfair 16/08/2012 13:42:07

  Ακόμα μια πρόταση θα κάνω,
  να γίνει ένα ελληνικό kickstarter [για όποιον δεν ξέρει, google], ίσως με πιο λεπτομερή σχεδίαση κ με περισσότερα στοιχεία.
  Δημιουργία κ επένδυση, σ' ένα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ unfair 16/08/2012 15:36:43

   Καλή ιδέα!!! Να δούμε αν θα βγάλουν οι νεοέλληνες τα "ευρά" από τις κρυψώνες τους! :)

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ unfair 16/08/2012 23:01:44

   Το kickstarter έχει δουλέψει αρκετά καλά σε έργα διάνοιας και με μια παγκόσμια κοινότητα από πίσω, αλλά δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στο ελληνικό θέμα (ειδικά αν η μόνη ανταμοιβή για τον επενδυτή είναι ένα μπλουζάκι υπογεγραμμένο από τον "δημιουργό" της επένδυσης). Έχει ψωμί η ιδέα, είναι μια ωραία πρόκληση, κάτι που σίγουρα θα ήθελα να υποστηρίξω. Κάτι σαν κοινωνικό venture capital.

 5. Ερωτοφωτόσχιστος avatar
  Ερωτοφωτόσχιστος 16/08/2012 16:18:49

  Akenaton,
  κατ' αρχάς συγχαρητήρια για το άρθρο. Νομίζω ότι πλέον πρέπει να στραφούμε σε πιο συγκεκριμένες λύσεις και να αναζητήσουμε απτά αποτελέσματα και χειροπιαστές πρακτικές. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Από το κείμενο δύο πράγματα θα ήθελα να σημειώσω και να επισημάνω:
  1ον την έλλειψη ορθού επαγγελματικού προσανατολισμού στις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η στρεβλή αντίληψη ότι "το παιδί μου πρέπει να πάει στο Πανεπιστήμιο για βρει δουλειά" έχει καταβαραθρώσει τον πρωτογενή τομέα, αφού πλέον θεωρείται "ρετσινιά" να ασχολείται κανείς με χειρονακτικές εργασίες ή να αναπτύσσει δραστηριότητες που δεν απαιτούν επιστημονική γνώση. Γι' αυτό άλλωστε και υπάρχει αυτή η χαοτική αναντιστοιχία μεταξύ κατάρτισης και αγοράς εργασίας, δηλαδή περισσότεροι πτυχιούχοι απ' όσους χρειάζεται η αγορά εργασίας και αντέχει η οικονομία της χώρας. Το ζητούμενο επομένως είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας ως κοινωνία απέναντι σ' αυτήν την άρρωστη αντίληψη, η πολιτεία να επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον αναβαθμίζοντας ή αντικαθιστώντας το μάθημα του Σ.Ε.Π ώστε να το χρησιμοποιήσει προς ίδιον όφελος και τελικά να αξιοποιήσει μεγάλο τμήμα του νεανικού της δυναμικού- που παραμένει άνεργο- στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
  2ον) Πολύ ορθώς επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος πολύς για να ενεργοποιήσουμε το αποκοιμισμένο επιχειρηματικό αισθητήριο των Νεοελλήνων. Τόσες δεκαετίες σε λήθαργο το ελληνικό δαιμόνιο έχει παραμορφωθεί και έχει διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό που φαντάζει σχεδόν αδύνατο να επανακάμψει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Φυσικά, η ανάγκη αποτελεί τον ισχυρότερο νόμο. Αλλά δεν αρκεί. Αν το κράτος εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών που εξέθρεψε το σύστημα ΠΑΣΟΚ, στο οποίο το lifestyle, το βλαχομπαρόκ και η ανειμένη δίαιτα κυριαρχούσαν, ενώ το ρουσφέτι και η εκδούλευση ευδοκιμούσαν τότε η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Και αυτή τη φορά δεν θα βοηθήσει ο καλός Θεός της Ελλάδας...

 6. kinezos avatar
  kinezos 16/08/2012 16:50:27

  πολυ σωστα ολα αυτα. να προσθεσουμε ενα απλο πραγμα. οτι αναπτυξη με ευχολογια δεν γινεται. δεν γινεται να ευχομαστε ο απλος νεος επιχειρηματιας (γιατι για νεους επιχειρηματιες μιλαμε αφου οι παλιοι ειναι αλλιως μαθημενοι και δεν ενδιαφερονται) να ανακαλυψει ή μαλλον να δημιουργησει μονος του αγορες. αυτο δεν γινεται. πολλω δε μαλλον στην εξαγωγικη δραστηριοτητα την οποια χρειαζομαστε περισσοτερο. αυτο χρειαζεται κρατικη καθοδηγηση. σε καποια αλλη αναρτηση διαβασα καποιον να λεει αυτο που παντα πιστευα για την αναπτυξη: στοχευμενη επιχειρηματικοτητα. καθε κρατος, καθε λαος εχει καποια ατου. σε καποια πραγματα υπερεχει εναντι αλλων και αυτα πουλαει. καποιος φερ'ειπειν εχει πλουσιο υπεδαφικο πλουτο, καποιος αλλος εχει τεχνογνωσια σε καποιο τομεα, κλπ. αυτο που πρεπει να γινει ειναι να δουμε σε τι υπερεχουμε και σε τι θελουμε να στηριχθουμε για να προχωρησουμε. δεν μπορει να κανουμε λιγο απ'ολα και στο τελος τιποτα. μετα, πρεπει στους τομεις της πρωτογενους παραγωγης, η οποια πρεπει να λειτουργησει ανεξαρτητα αν αποτελεσει μερος της στοχευμενης επιχειρηματικοτητας, και πρεπει να λειτουργησει γιατι πρεπει να αρχισουν να καλυπτονται οι αναγκες απο εγχωρια παραγωγη, πρεπει λοιπον σ'αυτους του τομεις να βρουμε τροπο να γινουμε και εγχωρια ανταγωνιστικοι και κατ'επεκταση θα γινουμε και διεθνως. ειπε το αρθρο για το ελαιολαδο. μα αυτη τη στιγμη, η τιμη αγορας απο το ελαιοτριβειο ειναι μικροτερη του κοστους παραγωγης. και τα περισσοτερα αγροτικα ειδη απ'αυτο πασχουν.

 7. Nik avatar
  Nik 16/08/2012 18:27:27

  Μεταποίηση ίσον μετατροπή υλικού, μέσω χρήσης ενέργειας σε προϊόν. Οι ΑΠΕ σαφώς και ΔΕΝ επιτρέπουν την παραγωγή απρόσκοπτης και φτηνής ενέργειας. Επίσης οι ΑΠΕ δεν είναι "ώριμη" βιομηχανία. Κάθε μέρα ακούγεται και κάτι νέο που καθιστά τα παλιά συστήματα (αυτά που μας πουλούν οι φίλοι μας Γερμανοί κυρίως) άχρηστα και κοστοβόρα. Στην Αγγλία έχει ήδη αρχίσει ο καυγάς για τις ΑΠΕ οταν κατάλαβαν τελικά οι Αγγλοι ότι οι ΑΠΕ έχουν ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ κόστος εγκατάστασης από σύγχρονες μονάδες αερίου.

  Επίσης χρειάζεται μια δραστική μείωση των ΜΚΟ, και αποκλεισμός τους από την διαμόρφωση πολιτικής. Οι ΜΚΟ σε μια πολιτισμένη χώρα δεν παράγουν πολιτικές, στην καλύτερη περίπτωση συμβουλεύουν. Εδώ έχουν γίνει κράτος εν κράτει με λόγο, και μάλιστα συχνά κυρίαρχο, στην διαμόρφωση πολιτικών. Βλέπε WWF ΑΠΕ, και λοιπά. Ετσι δεν γίνεται καμία ανάπτυξη. Η ανάπτυξη εξ ορισμού θα πατήσει σε οικολογικούς κάλλους ακομη και όταν το έργο είναι άκρως οικολογικό, το παράδειγμα της ανακύκλωσης είναι γνωστό, να την κάνουμε αλλά όχι σε μεγάλα πράγματα όπως πχ πλοία.

  Ανάπτυξη και σύγχρονη ελληνική αντίληψη περί "οικολογίας" είναι εντελώς ασύμβατες έννοιες. Στα καθ'ημάς η οικολογία κινείται μεταξύ θρησκείας και ξεδιάντροπης λαμογιάς με πολλαπλάσιο όγκο μελετών από άλλες χώρςε της ΕΕ, και που γίνονται μόνο για το κονδύλι και τίποτε άλλο. Για να μην πούμε για τις προκάτ μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένα σωρό άλλα.

  Διαλεξτε λοιπόν.

 8. kotstak avatar
  kotstak 16/08/2012 18:39:39

  "ειπε το αρθρο για το ελαιολαδο. μα αυτη τη στιγμη, η τιμη αγορας απο το ελαιοτριβειο ειναι μικροτερη του κοστους παραγωγης. και τα περισσοτερα αγροτικα ειδη απ’αυτο πασχουν."

  Έρχεστε στα λόγια μου. Σε σχόλιό μου, λίγα σχόλια πριν από το δικό σας, είπα:

  “Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πέφτουν πάνω στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών (θεωρήστε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση).”
  Και:
  “Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός βίαια και άμεσα κατά 50%.”
  Όσο και εάν φαίνεται παράξενο, αυτό και μόνο αυτό, θα μειώσει το κόστος των παραγόμενων προϊόντων, που η παραγωγή τους δεν απαιτεί πολύ ενέργεια (πχ αγροτικά προϊόντα), κατά 30% περίπου.
  Θα πέσει η τιμή των παραγόμενων προϊόντων 40% περίπου και των εισαγόμενων 10% περίπου.
  Θα διπλασιαστεί άμεσα η παραγωγή και θα μηδενιστούν οι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
  Εισάγουμε χοιρινό από την Ολλανδία, ντομάτες από το Βέλγιο, xώρες που ο ήλιος “τις έχει ξεχάσει” και δεν ντρεπόμαστε.

  • kotstak avatar
   kotstak @ kotstak 16/08/2012 18:45:07

   @ kinezos

 9. χρηχα avatar
  χρηχα 16/08/2012 21:14:39

  Καλησπέρα Ακενατών....

  Έκανες μια καλή προσπάθεια να αναλύσεις τα δεδομένα και να προτείνεις λύσεις , για να έρθει η ανάπτυξη.....

  Εκείνο που ήθελα να σημειώσω είναι ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο....όλα όσα προτείνεις είναι ναι μεν καλά , θεμιτά και ευκταία για να γίνουν από την μεριά του δημοσίου, αλλά αν πρόσεξες όλες οι συγκρίσεις με το κακό παρελθόν αφορούν την κακή λειτουργία του δημοσίου, των δημοσίων λειτουργών κτλ κτλ....

  Εγώ στην παρούσα φάση προτείνω , λόγω της ανικανότητας που έχει το Ελληνικό δημόσιο όχι να δημιουργήσει , αλλά ούτε να κατανοήσει όλα αυτά που του ζητάς, προτείνω το δημόσιο να απέχει από κάθε δραστηριότητα που αφορά την ιδιωτική επένδυση και δραστηριότητα.....
  Μακρυά κύριοι.....
  Πρώτα αφήστε χώρο να αναπτυχθούμε και μετά βλέπουμε....
  Να καταργηθούν όλοι οι τομείς που ελέγχουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα....να αναπτύσσεται μόνος του και χωρίς καμία παρέμβαση....όσες φορές αναμίχθηκαν κρατικοί φορείς στην ανάπτυξη έγιναν στρεβλώσεις, ευνοήθηκαν οι ΄δικοί "τους , έγιναν έκτροπα.....
  Μακρυά....
  Αφήστε τους ανθρώπους που θέλουν να ρισκάρουν τα λεφτά τους να αγωνιστούν επί ίσοις όροις με όλους τους ξένους.....
  Λες να κάνει το κράτος εδώ το ένα , εκεί το άλλο, όσον αφορά τους αγρότες και την εκπαίδευση, και την οργάνωση.....
  Μακρυά...ειδικά από τους αγρότες....
  Δεν θέλουμε ούτε υποστήριξη ούτε οργάνωση , ούτε εκπαίδευση....θέλουμε να μας αφήσετε στην ησυχία μας , να κλείσετε όλα αυτά τα Δήμητρα- ΟΠΕΚΚΕΠΕ κτλ....να κλείσετε και όλες τις υπηρεσίες - δ/νσεις Γεωργίας που διατηρείτε σε κάθε νομό....15000 υπάλληλοι και οι δηλώσεις καλλιέργειας γίνονται από μεταπράτες με δικά μας λεφτά....αίσχος , ντροπή και ανάθεμα.....

  Αφήστε τον ιδιώτη να κάνει την δουλειά του....

  Αλλά εδώ τρία χρόνια μας ήπιαν το αίμα κι ακόμα ψιλολογάμε για τα διακαιώματα του δημοσίου....οι περισσότεροι ιδιώτες χαντακώθηκαν αλλά το δημόσιο εκεί, καλά κρατεί....

  Μακρυά από τον ιδιώτη επενδυτή κάθε δημόσιος και κάθε πολιτικάντης......

  Δεν θέλουμε καμία υποστήριξη και καμία βοήθεια.....

  Αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας....

 10. TopGunZ avatar
  TopGunZ 16/08/2012 23:21:05

  Θα το ξαναπώ, ξεκολλήστε με την υπονόμευση του τριτογενούς τομέα. Επειδή το γύρισε η μισή αγορά στο λιανεμπόριο εισαγόμενων ειδών, γιατί είτε σταμάτησε ο κόσμος να επισκευάζει τα παλιά (gadgets, ηλεκτρικά, αυτοκίνητο), είτε του "μυρίζανε" τα Ελληνικά (ρούχο), δεν πρέπει να ξεχνάμε μερικά απλά και βασικά στοιχεία. Πρώτον, ο Τουρισμός ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ! Τριτογενής τομέας. Δεύτερον, άντε και κατάφερες και παρήγαγες, αν δεν έχεις σοβαρές υποδομές logistics (μεταφορά, αποθήκευση κλπ) να τα έχεις να τα χαίρεσαι. Για να μην ξεχάσω πως αν δεν θέλεις να αγοράζεις καινούρια μπλιμπλίκια από τους Γερμανούς, πρέπει να μπορείς να επισκευάσεις τα παλιά. Ναι, και η επισκευή είναι υπηρεσία (άντε, στην παραγωγή μπορεί να ενσωματωθεί ο υπεύθυνος συντήρησης στο οργανόγραμμα). Α, και να μην ξεχνάμε πως η έρευνα ουσιαστικά είναι τριτογενής τομέας. Σε ότι αφορά τώρα το θέμα του άρθρου περί παραγωγής και μεταποίησης, ο μόνος τομέας που μπορούμε άμεσα να κινηθούμε είναι ο αγροτικός. Και φυσικά υπό προυποθέσεις. Η έκταση της Ελλάδας και τα χαρακτηριστικά του προιόντος της σημαίνουν τελικά προιόντα υψηλής επιπρόσθετης αξίας: ελαιόλαδο σε μπουκαλάκια από άρωμα, κυνήγι των ΠΟΠ, προωθητικές ενέργειες υψηλού επιπέδου κλπ. Σε ότι αφορά άλλους τομείς, η Ελληνική βιοτεχνία είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει λόγω εξευτελιστικών τιμών των εισαγόμενων ειδών. Δεν ξέρω αν υπάρχουν περιθώρια ενεργειών υποστήριξής της (μακάρι!). Τέλος, πιστεύω πως εκεί που θα μπορούσαμε να κινηθούμε είναι στην παραγωγή μεγαλύτερων προιόντων από υπάρχοντα (δεν εννοώ μεταχειρισμένα) ανταλλακτικά/modules τα οποία μπορούμε να εισάγουμε, αλλά να τους προσθέτουμε πολλαπλάσια αξία (βλέπε μικρά αυτοκίνητα και άλλα μεταφορικά μέσα). My two cents...

 11. Αθανάσιος θεοδωράκης avatar
  Αθανάσιος θεοδωράκης 23/08/2012 18:46:36

  Συγχαρητήρια για τον καινοτόμο και υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο προβάλετε το θέμα. Εχω εστιάσει στις δυνατότητες του αγροτικού τομέα και ειμαι βέβαιος οτι μπορούμε να πετύχουμε πολλά (Αθ Θεοδωράκης "Πίσω στο χωριό...Η απάντηση στην κρίση είναι η αγροτική παραγωγή", εκδόσεις Λιβάνη). Ολα πρεπει να σχεδιαστούν από την αρχή και οι ρόλοι και οι νοοτροπίες μας πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.