#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από εδώ και στο εξής το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι το φάρμακο διά πάσαν τραπεζικήν νόσονΜια μεγάλη ανατροπή επέρχεται στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, ένας νέος δρόμος ανοίγεται στο παγκόσμιο καπιταλιστικό πεδίο. Θα μπορούσε να ονομαστεί το «πείραμα της Κύπρου» αφού από εδώ αρχίζουν όλα. Η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ ήταν η αρχή. Η αρχή για το νέο μοντέλο που προωθούν οι ισχυροί της Ευρώπης. Ο Ντάισελμπλουμ, το όργανο αυτό της Μέρκελ, το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε: Από εδώ και στο εξής το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι η συνταγή, το φάρμακο διά πάσαν τραπεζικήν νόσον.

Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή που συντελείται είναι αυτό που λέμε κοινώς «γράφεται ιστορία», οικονομική στην προκειμένη περίπτωση.

Το νέο μοντέλο που προωθείται τι λέει ουσιαστικά. Ότι οι καταθέσεις δεν είναι πλέον ασφαλείς πουθενά, παρά μόνο σε… ασφαλείς τράπεζες. Οι οποίες όλως τυχαίως είναι οι γερμανικές.

Μέχρι σήμερα ο καταθέτης, μικρός ή μεγάλος αντιμετωπιζόταν ως αποταμιευτής. Αφήνει τα λεφτά σε μια τράπεζα, αυτή του δίνει ένα επιτόκια, μικρό ή μεγάλο ανάλογα με τις συνθήκες και ο αποταμιευτής παίρνει τα λεφτά του όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο. Αυτό πλέον θα πρέπει να το ξεχάσουν ότι έχουν χρήματα πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για το τι θα γίνει στο μέλλον και για τα μικρότερα ποσά.

Στο εξής ο αποταμιευτής αλλάζει όνομα. Γίνεται επενδυτής ο οποίος συμμετέχει και στα καλά και στα κακά των τραπεζών.

Είθισται μέχρι σήμερα, σε μια «στραβή» τραπεζική να την πληρώνουν πρώτα οι μέτοχοι της τράπεζας (μέσω της χρηματιστηριακής τιμής), στη συνέχεια οι ομολογιούχοι και τελευταίοι οι καταθέτες. Τώρα οι τελευταίοι έσονται πρώτοι. Έχει πρόβλημα η τράπεζα; Χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση; Το νέο οικονομικό μοντέλο θα προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων. Ο καταθέτης – επενδυτής θα συμμετέχει ενεργά στις ζημιές της τράπεζας. Και κανείς φυσικά δεν θα τον ρωτά πώς μια τράπεζα καταρρέει. Για παράδειγμα οι αποταμιευτές που χάνουν μεγάλη περιουσία από το κούρεμα στην Κύπρου ή στη Λαϊκή δεν φταίνε για τα θαλασσοδάνεια, τις ρεμούλες, τους εξωφρενικούς μισθούς στελεχών, τα αμφιβόλου αξίας επενδυτικά ανοίγματα, τη «φούσκα» των τραπεζών και των ακινήτων τους. Δεν ερωτήθηκαν καν για την επιτοκιακή πολιτική των δύο τραπεζών επί χρόνια, ούτε για τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό.

Ωστόσο, οι ίδιοι συμμετέχουν στην κατάρρευση αντιμετωπιζόμενοι ως… μέτοχοι της τράπεζας που κατέρρευσε. Έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής. Ο καταθέτης, μικρός ή μεγαλύτερος θα συμβάλλει στο κόστος της σωτηρίας της τράπεζας που δεν είναι μεν δική του, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι είναι.

Βεβαίως, η Κύπρος ήταν η ολοφάνερη εφαρμογή του νέου μοντέλου, η αρχή είχε γίνει με την Ισλανδία. Έβαλαν λουκέτο οι τράπεζες και οι καταθέτες από το εξωτερικό, και πολλοί Ισλανδοί φυσικά, πλήρωσαν ακριβά την αφροσύνη των διοικήσεων.

Και γιατί τώρα είναι το ερώτημα. Είναι απλό. Γιατί η Γερμανία και οι δορυφόροι της βλέπουν ότι η τραπεζική φούσκα διαχέεται σε όλη την Ευρώπη. Κι αν για την Ελλάδα ή την Ισπανία βρέθηκαν κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, από εδώ και στο εξής οι κάνουλες κλείνουν. Το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει ουσιαστικά την ενεργό συμμετοχή των καταθετών – επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση ώστε να απαλλαγούν οι Γερμανοί από το να βρίσκουν χρήμα να δίνουν και να απολογούνται στους ψηφοφόρους τους. Έτσι, το μήνυμα εστάλη και στην Ιταλία ή τη Γαλλία: Φτιάξτε το τραπεζικό σας σύστημα, γίνεται πιο αξιόπιστοι διότι θα χάσετε τα λεφτά σας.

Από την άλλη, το σχέδιο για τραπεζική ένωση στην Ευρώπη προβλέπει τη συμμετοχή μόνο των ισχυρών και «καθαρών» τραπεζών που θα μείνουν. Οι χώρες με προβληματικό τραπεζικό σύστημα θα πάψουν να είναι ασφαλείς επενδυτικοί προορισμοί και καταφύγια για τα μεγάλα κεφάλαια. Ακόμη κι αν τους τάζουν υψηλά επιτόκια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αφού δε θα είναι ποτέ ασφαλείς.

Αυτό σημαίνει σταδιακή συσσώρευση του πλούτου στις χώρες και τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης, εκτός κι αν οι καταθέτες επιλέξουν το ρίσκο άλλων παραδείσων.

Η ισχυροποίηση των τραπεζών της Γερμανίας κι άλλων χωρών ουσιαστικά μετατρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιφέρειας σε «μπακάλικα» και τα υπόλοιπα σε σούπερ μάρκετ. Έτσι, όμως, με εμφανή την έλλειψη ρευστότητας οι τράπεζες για παράδειγμα στην Ελλάδα θα σταματήσουν να δίνουν αφειδώς χρήμα. Καλό είναι αυτό θα πει κανείς αν πρόκειται για τους αιώνιους νταβατζήδες, διαπλεκόμενους καναλάρχες οι «κολλητούς» επιχειρηματίες. Μαζί μ’ αυτούς, όμως, θα την πληρώσουν και οι μικρομεσαίοι αλλά και οι νοικοκυραίοι  πολίτες που ελπίζουν σε καλυτέρευση της ζωής τους μέσω ενός δανείου.

Και το τελευταίο ερώτημα που μπαίνει για όσους έχουν κάποια λίγα χρήματα: Τι να τα κάνω; Να αγοράσω ακίνητο ενώ η αγορά καταρρέει; Να πάρω μετοχές ενώ οι εταιρείες φυτοζωούν; Να πάρω εταιρικά ομόλογα ή άλλα σύνθετα προϊόντα; Να πάω σε παραδεισένιους προορισμούς; Ή να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να τα δώσω σε κάποια γερμανική τράπεζα;

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 26/03/2013 09:55:44

  «Από εδώ και στο εξής το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι το φάρμακο διά πάσαν τραπεζικήν νόσον.» Και Θεραπείαν.

  «If you think U.S. is different than #Cyprus, it’s not. $400B per year goes from depositors to banks via #Fed Ζero Rate Policy. #Theft #Shame»
  ~Jim Rickards, twitter.com

  «What an Error Account is? Well, you see with the Cyprus situation, in other words, you see the country had built-up a number of faulty trades that would never appear in anyone’s Books, officially. They kept them in the Error Accounts Off the Balance Sheet..»
  ~Μax Keiser Report: Reggie Middleton on Cyprus; Financial Fascism (E421)
  http://bit.ly/ZoCOuJ

  Συμπερασματικά:
  «Το θέμα το οποίο ανά τους αιώνες σάρωσε και το οποίο αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να καταπολεμηθεί, είναι οι σχέσεις των Λαών έναντι των Τραπεζών.»
  ~Lord Acton (1834-1902) Βρετανός Ιστορικός

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 26/03/2013 11:09:35

  Ουσιαστικό το τελευταίο ερώτημα, αλλά απαντάται μόνο του από τα γεγονότα, νομίζω. Πάσης μορφής ιδιοκτησία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό διαβάζω εγώ και από τις δημεύσεις καταθέσεων αλλά και από τις έμμεσες δημεύσεις ακίνητης περιουσίας μέσω της υπερφορολόγησης. Ο καινούριος εχθρός λέγεται «ιδιοκτήτης» και θα στοχευθεί κατάλληλα όταν έρθει η ώρα, με τα κατάλληλα επιχειρήματα φυσικά. Αν αυτό ισχύει, θα το νιώσει πρώτη η Ελλάδα με το υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης που είχε μέχρι τώρα την τύχη να διαθέτει. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν θα σταματήσει στην Ελλάδα, όπως ακριβώς γίνεται σαφές ότι οι δημεύσεις των καταθέσεων δεν θα σταματήσουν στην Κύπρο. Το οποίο σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, πουθενά. Ούτε, φυσικά, στις Γερμανικές τράπεζες. Ποιός μας λέει ότι δεν θα κουρευτούν κι εκεί καταθέσεις όταν η Γερμανική μηχανή δεν θα μπορεί πια να αντλήσει καύσιμα από αλλού; Ή όταν έρθει η ώρα να βάλουν στο χέρι και τον διαφυγόντα πλούτο των χωρών που έχουν βάλει στο μάτι, κι αφού έχουν ξεμπερδέψει με τον εντός εθνικών συνόρων πλούτο τους;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Νιόβη 26/03/2013 11:35:32

   Αγαπητή Νιόβη, το σκεφθήκατε τι σημαίνει αυτό, άν όντως, παντού στην Ευρώπη, "ο καινούριος εχθρός λέγεται ιδιοκτήτης»;
   Ποιός αλήθεια έγραψε τη διάσημη φράση "ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απο την Ευρώπη - το φάντασμα του κομμουνισμού”; Σε ποιό "Μανιφέστο", εν έτει 1847;
   Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ πέρα, σ' αυτον το πλανήτη; Ενώ στην Κίνα οι ιδιώτες κομμουνιστές γίνονται δισεκατομμυριούχοι, στην Ευρώπη οι καπιταλιστές καταργούν την ατομική ιδιοκτησία;
   Τι μπάχαλο είναι τούτο Θεέ μου;

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Uncle Stgm 26/03/2013 15:22:09

    Αγαπητέ Θείε, δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν με ρωτάτε «αν το έχω σκεφτεί». Είναι σχήμα λόγου για να εκφράσετε δυσπιστία ή τρόμο ή να μου πείτε εύσχημα ότι κάνω λάθος; :) (Ειλικρινής ερώτηση).

    Ναι, είναι μπάχαλο, δεν είναι; :) Αν κι εγώ νομίζω ότι η καπιταλιστική Ευρώπη και η «κομμουνιστική» Κίνα συμπλέουν μια χαρά. Κι εκεί ο πλούτος σε λίγους τρανούς επιχειρηματίες (και μέλη του Κόμματος) συγκεντρώνεται. Αλλά κάπου αλλού, σ᾽ ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης (συγγνώμη, «εργασίας»), κάτι δυστυχισμένοι αυτοκτονούν γιατί δεν αντέχουν άλλο. Γιατί αποκλείουμε τόσο εύκολα το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος στόχος η μεταφορά του μοντέλου πάμφθηνης εργασίας και στην Ευρώπη; Μπορεί και να μην είναι, ουδείς αντιλέγει. Αλλά, έχει συμβεί τίποτα την τελευταία τετραετία για να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε τόσο σίγουροι ότι δεν αποτελεί ενδεχόμενο;

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Νιόβη 26/03/2013 16:20:57

     Πάμφθηνης εργασίας εκτελούμενης από απογυμνωμένους πρώην ιδιοκτήτες, ήθελα να πω. Αν και ξέρω ότι το καταλάβατε, αλλά επειδή καμιά φορά γράφω βιαστικά...

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Νιόβη 26/03/2013 16:45:30

     Σχήμα λόγου είναι, και πικρή ειρωνεία (όχι προς εσάς, αλλά προς την πραγματικότητα, που τόσο συχνά ξεπερνά τη φαντασία). Είναι και αυτοειρωνεία, αυτοσαρκασμός: Βλέπω μπροστά μου πράγματα που δεν μπορούσα να φαντασθώ στη νιότη μου.
     Ωστόσο, ούτε τρόμος ούτε δυσπιστία. Τελικά, αναμενόμενα τα βρίσκω. Η καταστροφή κεφαλαίων που πλεονάζουν είναι ουσιαστικό μέρος όλων των κρίσεων στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.
     Πολύ αμφιβάλλω όμως, ότι αυτό το μπάχαλο είναι κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο. Ο άνθρωπος, ακόμη και ο παντοδύναμος (οικονομικά και πολιτικά), είναι όν ασθενικό και αδύναμο, η νόησή του πεπερασμένη. Μπροστά στα τυφλά ρεύματα του αποχαλινωμένου χρήματος και της κοινωνικής σύγκρουσης (της φύσης ούτε κάν το σκέφτομαι), ο έλεγχος που μπορεί ν' ασκήσει η όποια εξουσία δεν είναι πλήρης.
     Η κατάσταση ξεφεύγει, γι αυτό και οι "σπουδαίοι πολιτικοί" έχουν κι αυτοί "ξεφύγει". Σαν μαθητευόμενοι μάγοι.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Uncle Stgm 26/03/2013 20:53:30

      Σ᾽ αυτό που λέτε δεν μπορώ παρά να δω δίκιο. Οι κοσμογονικές αλλαγές έρχονται πάντα όταν είσαι απροετοίμαστος.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/03/2013 11:17:34

  Η δήλωση Ντάισελμπλουμ (που μετά μετριάσθηκε) ήταν για να "τεστάρουν" τις αγορές. Δεν ήταν τυχαία, ούτε εκ παραδρομής. Μέτρησαν αντιδράσεις.
  Επισημαίνω ότι ανέφερε ονομαστικά Λουξεμβούργο και Μάλτα - και για άλλους λόγους την Σλοβενία. "Μπέρδεψε" πολύ κόσμο χθές βράδυ, γιατί οι δηλώσεις του ήταν ακριβώς αντίθετες απο τις δηλώσεις Σώυμπλε.
  Θυμίζω επίσης την προχθεσινή αντίδραση του Λουξεμβούργιου υπουργού στο Eurogroup: "Η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχουν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, η Γερμανία έχει υπερτροφική βιομηχανία αυτοκινήτων. Μήπως εκτός απο τις τράπεζες, πρέπει να συρρικνώσουμε κάπως και την Γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων;"
  Το τουρλουμπούκι γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο - μαζί και η ανάγκη για λεπτεπίλεπτο τρόπο σκέψης, άν θέλουμε να καταλάβουμε τι τρέχει.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε απλοικά, σε βαθμό κακουργήματος.

 4. Mak avatar
  Mak 26/03/2013 12:03:00

  Ο κομμουνισμός τώρα δικαιώνεται...Κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας! Μετά την Σοβιετική Ένωση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τον ίδιο στόχο από άλλο δρόμο!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 26/03/2013 17:21:26

  Το 54% των Γερμανών αμφισβητούν τις εγγυήσεις Μέρκελ για τις τραπεζικές καταθέσεις | Πηγή: Capital.gr | Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 | 14:08

  Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.

  Αντιθέτως, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ το 26% ανησυχεί πολύ και το 41% λιγότερο για τις αποταμιεύσεις του. Το 33% δηλώνει πάντως πως δεν το απασχολεί το θέμα.

  Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 41% και ανάλογη απώλεια για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που πέφτουν στο 5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μένουν σταθεροί στο 24%, όπως και οι Πράσινοι στο 14%, ενώ η Αριστερά αυξάνει την δύναμή της κατά μία μονάδα και φθάνει στο 8%.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ, το γεγονός ότι η Άγγελα Μέρκελ ενισχύεται παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται ανήσυχοι για τις καταθέσεις τους μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, ερμηνεύεται ως εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της καγκελαρίου για την διαχείριση της κρίσης. Επίσης, σημειώνει ο ίδιος, οι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι ευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κύπρο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.