#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/02/2013 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από γκάφα σε γκάφα στο ΥΠΟΙΚ


Μια νέα σύγχυση για μείζονος σημασίας θέματα καλείται να προλάβει η κυβέρνηση και αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά το αν θα γίνει ή όχι ρύθμιση για τους φορολογούμενους που χρωστάνε. Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα για ρύθμιση που θα επιτρέπει στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν σε πάρα πολλά δόσεις, 48 ή ακόμη και 60 δόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βήμα της Κυριακής προεξοφλούσε και το ποσό που θα μπορούσε να δώσει κάποιος. Έλεγε ότι ακόμη και με 25 ευρώ το μήνα θα μπορεί ένας φορολογούμενος να προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του.
Προφανώς τα σενάρια αυτά δεν ήταν μόνο στο μυαλό των δημοσιογράφων, αλλά ήταν διαρροές από την κυβέρνηση. Κάποιοι είπαν ότι είναι λάθος να προαναγγέλλεται μια ρύθμιση διότι τότε δε θα πάει κανείς να πληρώσει περιμένοντας τη ρύθμιση με τις πολλές δόσεις.

Όμως, σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ήρθε να διαλύσει τις φήμες ή τις ελπίδες όσων περίμεναν ευνοϊκή ρύθμιση με πολλές δόσεις. Επιτείνοντας ωστόσο τη σύγχυση για το τι τελικά θα γίνει και που κρύβεται η αλήθεια.

Σε έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ενδεχόμενο κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, ο κ. Μαυραγάνης έλεγε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, διότι μια τέτοια πρακτική δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς.

Όπως ανέφερε στην απάντησή του, «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων καθώς και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 και 30Α του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Υπενθύμιζε πάντως ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε, εξάλλου, ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες, όπως σημειώνει ο υφυπουργός.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε επίσης ότι κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών επισκέπτονται τις ΔΟΥ του νομού Αττικής και δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για την ορθή αναδιανομή του υφιστάμενου προσωπικού για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, τη συνεργασία με φορολογικά τμήματα στο πλαίσιο της διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και την ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων, την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει: «Αναφορικά με την απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών, σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο Υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου». Αν καταλάβαμε καλά, δε θα γίνουν ρυθμίσεις για τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και από εδώ και πέρα βλέπουμε.

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα; Ποιος έκανε τις διαρροές και γέννησε ελπίδες; Και γιατί τώρα παίρνουν πίσω αυτά που έλεγαν ότι μπορεί να γίνουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Camel avatar
  The Camel 18/02/2013 20:58:10

  Oρισμένοι εξακολουθούν να πιστέυουν οτι η χώρα διοικείται απο την κυβέρνηση, αγνοώντας οτι ο τελευταίος λόγος ανήκει στη τρόικα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα. Πρόκειται για την περιβόητη απώλεια εθνικής κυριαρχίας των χρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 18/02/2013 21:01:46

  Δεν ξέρω αν φταίει για την "γκάφα" (που δεν αποκλείεται να οφείλεται σε παρέμβαση της τρόικας) ο Μαυραγάνης, πάντως, για να είμαστε πλήρως δίκαιοι, πρέπει να πούμε και το εξής:

  Εξαρχής ο Μαυραγάνης τα έβαλε με τους δεινόσαυρους και τους καρεκλοκένταυρους που για μόνο σκοπό έχουν να εισαγάγουν ακόμη μεγαλύτερη και σκληρότερη φορολογική γραφειοκρατία στην ελληνική οικονομία.

  Είναι φανερό, στις έως σήμερα νομοθετικές παρεμβάσεις στη φορολογία, ότι υπάρχουν δύο σχολές: Η πρώτη, αυτή που αποδομεί φορολογική γραφειοκρατία και η δεύτερη, αυτή που επιμένει να ενισχύει τη φορολογική γραφειοκρατία.

  Ας πάρουμε ένα παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες. Θα είναι, λέει, τεκμήριο τα γυμναστήρια. Οπότε, τι θα κάνει ο γυμναζόμενος; α) θα αφήσει το γυμναστήριό του να γίνει τεκμήριο, β) θα σταματήσει το γυμναστήριο, γ) θα πει στο γυμναστήριο να μην του κόβουν απόδειξη ή να του κόβουν απόδειξη για μικρότερο ποσό. Κάτι μου λέει ότι θα συμβεί το γ. Με αποτέλεσμα να χάσει το δημόσιο φορολογικά έσοδα.

  Εκεί, όμως, οι γραφειοκράτες επιμένουν. Πρόκειται για τη φιλοσοφία φορολογικού συστήματος, η οποία έχει κάνει τα τελευταία 15-20 χρόνια τον φορολογικό μηχανισμό της χώρας όχι μηχανισμό ελέγχων σε βάθος και με ακρίβεια εντοπισμού της φοροδιαφυγής, αλλά εργαλείο εκβιασμών κατά δικαίων και αδίκων, με μεγάλους ωφελημένους τους εφοριακούς, που "εισπράττουν" από δικαίους και αδίκους (με αποτέλεσμα να κάνουν περίπου υποχρεωτική την φοροδιαφυγή) και μεγάλο χαμένο το φορολογικό σύστημα και την όλη οικονομία.

  Ας μην αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε φορολογικό σύστημα και γιατί δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η αιτία.

  Ο Μαυραγάνης γνώριζε τα προβλήματα και προσπάθησε εξαρχής να τα βάλει με αυτό το σύστημα. Πιστεύω ότι στοχοποιήθηκε άγρια από αυτούς τους ανθρώπους και τώρα επιχειρούν να τον καταδείξουν ως τον αυτουργό της κάθε γκάφας και του κάθε σφάλματος. Δεν αποκλείεται να έχει το μερίδιο της ευθύνης του και ο Μαυραγάνης σε τέτοιες γκάφες. Όμως νομίζω ότι και η στοχοποίησή του είναι γεγονός. Αν ισχύουν αυτά που λέω (και πιστεύω ότι ισχύουν) τότε θα πρέπει να προστατευθεί και όχι να συνεχίζεται η στοχοποίησή του.

 3. tpe avatar
  tpe 19/02/2013 07:55:10

  Όπως είπε κάποιος άλλος, το πρόβλημα με τις διαρροές, είναι πως αποτελούν κλασσική παλαιοκομματική λογική. Μα καλά, ουδείς έχει σκεφτεί πως είμαστε στο 2013 κι όχι στο 1981; Τα εργαλεία που έχουμε σήμερα είναι έτη φωτός μπροστά από αυτά. Ακόμα κι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν, μίνι εκλογές, ή ότι άλλο θέλετε.
  Αλλά οι δεινόσαυροι αυτοί, δεν ξέρουν απ' αυτά. Δεν είναι "γκομπιουτεράδες" οι άνθρωποι...

 4. tak avatar
  tak 19/02/2013 08:47:34

  Συμφωνούμε... Αλλά τι να γράψουμε, που στέλνουμε τα σχόλια και δεν τα βλέπουμε;

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 20/02/2013 11:58:36

  Εννουσε κατι σαν το ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΟΥΣ 790.000 ΕΥΡΩ, 400 ΧΡΟΝΑΚΙΑ Η 47ΟΟ ΔΟΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΜΕΣΑ...ΤΟ ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 172 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ, ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ 7200!!! Ανεργε, συνταξιουχε, περιμενουμε απο σας να σταθειτε στο υψος σας αφου στους μεγαλοφειλετες κανουμε αερα, διαγραφουμε χρεη ή τα διαγραφουμε εντελως αν δεν μπορουν να τα πληρωσουν...λαε την πατησες, οχι τωρα, αλλα οταν μας ψηφηζες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.