#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2013 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόφαση της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων με το «μοντέλο Κύπρου»




(Ανανεωμένο) - Η Ε.Ε. συμφώνησε σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τον τρόπο διαχείρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών που επισπεύδει επίσης το μέτρο επιβολής ζημιών και στους ομολογιούχους ανώτερης εξασφάλισης (senior creditors), αλλά αφήνει περιθώρια στις κυβερνήσεις για τραπεζικές στηρίξεις.

Σε διαπραγματεύσεις που έγιναν αργά τη νύχτα στο Στρασβούργο, αξιωματούχοι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την οδηγία εκκαθάρισης και στήριξης των τραπεζών, της οποίας ευρύτερος στόχος είναι να μην βαρύνει πλέον τους φορολογούμενους πολίτες η στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η μεταρρύθμιση είναι μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες να ενωθούν οι αποσπασματικές εθνικές άμυνες για τις τραπεζικές χρεοκοπίες, που βγήκαν στην επιφάνεια μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Οι φορολογούμενοι πολίτες, από το 2008, έχουν τοποθετήσει περίπου 473 δισ. ευρώ σε στηρίξεις ευρωπαϊκών τραπεζών.

Βάσει της συμφωνίας, αυτό το νέο «βιβλίο κανόνων» θα εφαρμοστεί σε όλη την Ε.Ε. από το 2015, με τους κανόνες για το αποκαλούμενο bail-in των senior ομολογιούχων να εφαρμόζονται από το 2016, δύο χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τον αρχικό προγραμματισμό για το 2018, που είχε συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών τον Ιούνιο.

Οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων με δημόσια κεφάλαια, είτε μετά τα stress tests είτε μετά από μία συστημική κρίση. Πάντως, οι παρεμβάσεις θα είναι εφικτές μόνο μετά από προκαθορισμένες προϋποθέσεις και θα απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε.

Οι εθνικές αρχές συμφώνησαν να δημιουργήσουν ταμεία εκκαθάρισης ή να θεσπίσουν αντίστοιχες εισφορές των τραπεζών, ώστε να συγκεντρωθεί μέσα σε διάστημα δεκαετίας ποσό που να αντιστοιχεί στο 1% των καλυμμένων καταθέσεων, η σε περίπου 70 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

«Με αυτούς τους νέους κανόνες, οι μαζικές κρατικές στηρίξεις πιστωτικών ιδρυμάτων και οι επιπτώσεις τους για τους φορολογούμενους πολίτες θα είναι επιτέλους πρακτική του παρελθόντος», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Η συμφωνία παρέχει το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και το οποίο θα εφαρμοστεί από την κεντρική αρχή στην τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης, η οποία αποτελεί τη βάση ξεχωριστής μεταρρύθμισης που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Από το 2016, το καθεστώς bail-in μπορεί να επιβάλλει στους μετόχους, στους ομολογιούχους και σε ορισμένους καταθέτες να συμβάλουν στο κόστος από τη χρεοκοπία μιας τράπεζας. Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται και οι ανασφάλιστες καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων έχουν προνομιακό στάτους στην ιεραρχία της συμμετοχής στο bail-in.

Για να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια εκκαθάρισης, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει πρώτα ένα ελάχιστο bail-in της τάξεως του 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας από τους ιδιώτες. Οι χώρες όμως έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για να προστατεύσουν ορισμένους πιστωτές από την επιβολή ζημιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Αφού εφαρμοστεί το ελάχιστο bail-in, οι χώρες θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν είτε τα κεφάλαια εκκαθάρισης είτε δημόσια κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Η παρέμβαση αυτή έχει όριο το 5% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας και υπόκειται σε έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα στις εξάμηνες συζητήσεις ήταν η εισαγωγή προβλέψεων που δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ρίξουν δημόσιο χρήμα στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ήθελαν να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες σε προληπτική βάση, ενώ το Κοινοβούλιο ήθελε να υπάρχει η επιλογή χρήσης «κυβερνητικών εργαλείων σταθεροποίησης» σε περίπτωση ανάγκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα είναι δυνατή η εθνικοποίηση μιας τράπεζας κάτω από εξαιρετικές συνθήκες, και μόνο αφού γίνει bail-in στο 8% των ζημιών αυτής.

Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση φερέγγυας τράπεζας, η οποία ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις για κεφάλαια, θα είναι δυνατή μετά από stress tests που θα έχει εγκρίνει η Ε.Ε. Οι κανόνες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει προηγουμένως να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν απώλειες και στους πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης (junior creditors), ακόμα και αν είναι προληπτική η χρήση κεφαλαίων από τους φορολογούμενους.

Ο Gunnar Hökmark, επικεφαλής διαπραγματευτής, από την πλευρά του κοινοβουλίου, δήλωσε: «Έχουμε πλέον ένα ισχυρό σύστημα bail-in, το οποίο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν τις απώλειες στις δύσκολες ημέρες, και όχι οι φορολογούμενοι. Παράλληλα, καθιερώσαμε ξεκάθαρους κανόνες για την αντιμετώπιση των πιο ιδιαίτερων περιπτώσεων, κατά τις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ο Philippe Lambers, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα μικτό. «Γεννήθηκε και επισήμως το bail-in, οι διασώσεις παραμένουν ζωντανές, αν και κάπως περιορισμένες».


ΠΗΓΗ: ft.com
http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 12/12/2013 13:53:38

  Eτοιμαστειτε για αδειασμα Τραπεζων , ανασταση ΣΑΡΑΦΗΔΩΝ και γενικωτερα ενναλακτικες καταθετικες λυσεις.... μαλλον ο ψεκασμος ειναι διαπλανητικος και ουχι μονον εδω στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας... δεν εξηγειται αλλοιως αυτη η ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΛΑΚΩΔΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΩΝ ΚΡΕΤΙΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.... αυτα που ειδαμε ηταν ενα μικρο πρελουδιο μπροστα σε αυτα που ερχονται.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Νικηφορος Φωκας 12/12/2013 14:46:04

   Έτσι είναι.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Νικηφορος Φωκας 12/12/2013 15:36:57

   Θα ήθελα πολύ να συμφωνήσω μαζί σας. Μακάρι να ήταν βλακεία. Θα αντικαθιστούσαμε τους βλάκες με έξυπνους και θα τελειώναμε. Αλλά δεν είναι βλακεία. Είναι σχέδιο εξαθλίωσης και προλεταριοποίησης της Ευρώπης, η οποία γίνεται μάρτυρας της αποκαθήλωσης του «κοινωνικού κράτους» την ίδια ακριβώς στιγμή που συστηματικά αποσπώνται από τους λαούς της οι ιδιωτικοί πόροι τους. Όχι τυχαία, φυσικά. Δεν είναι σύμπτωση το ότι τα δυο αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα.

   • Mariana avatar
    Mariana @ Νιόβη 12/12/2013 17:50:24

    Ε, μεταξύ μας τώρα, τα θέλει και των λαών ο απαυτός τους... Όταν τους ρωτάνε, όλο τι ωραία είναι στην ευρωζώνη λένε και τι θα κάναμε χωρίς αυτήν και πάση θυσία να είμαστε μέλη λένε και οι ετραίροι μας που μας βοηθάν κλπ κλπ και ψηφίζουν αβέρτα "ευρωπαϊστές" αριστερούς και δεξιούς και "κεντρώους" και ιδού το χάλι! Και οι πολιτικοί βλέπουν που πάει το κύμα και λένε: "ναι, ε? ΕΕ θέλετε, ΕΕ θα πάρετε. ΖΗΤΩ η ΕΕ!" (των λαών, ε?)
    Τι ψάχνεις...?

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Mariana 12/12/2013 18:41:38

     Δεν θα διαφωνήσω. Τι ψάχνω; Εκατό νοματαίους να βλέπουν το δάσος αντί να ψαχουλεύουν τα φυλλαράκια των δέντρων.

   • Marlo avatar
    Marlo @ Νιόβη 13/12/2013 08:49:38

    Πάλι καλά...ξυπνάνε κάποιοι που έλεγαν πως η έξοδος από το Ευρώ είναι καταστροφή...Έτσι κάνανε και στο 1984. Την σωτηρία την ονόμαζαν καταστροφή

  • aris avatar
   aris @ Νικηφορος Φωκας 12/12/2013 16:08:03

   Οπως τα λες φίλε Νικηφόρε. Το αφεντικό τρελλάθηκε. Κι όπως τόχει πει παλιότερα και ο Blue Nile που ξέρει, είναι τελικά πολύ μεγάλες οι τρύπες των Μεγάλων τραπεζών και δεν κλείνουν με τις υποτιμήσεις χωρών, κανονικές όπως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, ή εσωτερικές όπως στην ΕΕ. Αντί να συνενοηθούν μεταξύ τους και να ξεφουσκώσουν με τρόπο την τεράσια φούσκα που δημιούργησαν, θα αρχίσουν τα τυφλά χτυπήματα κι όποιον πάρει ο χάρος . Αλλά θα μου πείς συνενόηση καρχαριών ή συνενόηση Μπάνκστερς μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει, ει μη μόνο για να κατασπαράξουν απο κοινού ένα μεγάλο θύμα και μετά ξανα τρώγωνται μεταξύ τους. Μήπως νομίζουν οτι αμα αρχίσουν τις κατασχέσεις των καταθέσεων απο τις μικρές τράπεζες της περιφέρειας θα γλιτώσουν αυτοί τις Μεγάλες Παγκοσμιοποιημένες?
   Ευρωπαικό ταμείο διάσωσης με 70 δίς? Φτάνει δε φτάνει δηλαδή για την Κύπρο? Και η διάσωση των "μεγάλων χωρών" όπως τα PIIGS που χρειάζονται 5 τρίς απο ποιό ταμείο θα γίνει? Η μήπως πιστεύουν οτι θα ξοφλήσει η Ελλάδα στ' αλήθεια 450 δις τα επόμενα έστω 50 χρόνια?

 2. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 12/12/2013 16:10:10

  Διαβάζω οτι ειναι κοντά σε συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρώπης, για το μοντέλο που θα ακολουθείται σε περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών.
  Ο μόνος τρόπος, κατα την γνώμη τους, το κούρεμα καταθέσεων.
  Δηλαδή ο καταθετης παίρνει το ρίσκο της σωστής διαχείρισης της τράπεζας ;

  Αλλα κατα το νομό την διοίκηση την ασκεί η γενικη συνέλευση των μετόχων και το ΔΣ που εκλέγεται απο την ΓΣ.
  Την εποπτεία την ασκεί στην Ελλάδα η τραπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο οικονομίας, που οφείλουν να προστατέψουν τους καταθέτες και να εγγυηθούν για την εύρυθμη και κατα το νομό λειτουργία.
  Άρα πριν φτάσουν στους καταθέτες πρέπει να ελέγξουν αν κάποιοι έκαναν σωστά την δουλειά τους κεντρικές τράπεζες, Υπ. Οικονομίας, ΔΣ τραπεζών ;
  Οι διάσωση θα πρέπει να γίνεται με κούρεμα περιουσιακών στοιχείων των μετόχων και μόνο.
  Αυτοί ειναι οι ιδιοκτήτες και ασκούν διοίκηση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πληρώσει ο καταθετης

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Παναγιώτης 12/12/2013 18:09:58

   Oι μετοχοι θα κουρεύονται πρωτοι - πρωτοι.Το ερωτημα είναι τι γινεται εάν αυτοι δεν φθανουν.Δυο λυσεις υπαρχουν - η λυση Ελλαδος στο PSI που φορτώνονται τη ζημια οι φορολογούμενοι και η λυση Κυπρου που φορτώνονται τη ζημια και οι καταθετες.ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
   Φυσικα υπαρχει και η τριτη λυση που λεγεται πληθωρισμος αλλά αυτή verboten.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ ψυχραιμια 12/12/2013 18:40:36

    Είναι πλαστός ο διαχωρισμός αυτός, τα λέγαμε και τότε με τα γεγονότα στην Κύπρο. Δεν υπάρχει «καταθέτης» και «φορολογούμενος». Πότε άλλοτε ξανακούσατε κάτι παρόμοιο; Υπάρχει πουθενά τέτοια κοινωνία που να έχει τους μισούς πολίτες της «καταθέτες» και τους άλλους μισούς «φορολογούμενους»; Έχει απαλλαγεί πουθενά κανείς από την καταβολή των φόρων του επειδή είναι καταθέτης; Όχι, νομίζω. Αυτό που υπάρχει είναι φορολογούμενος που είναι και καταθέτης. Όταν λοιπόν αποφασίζεται η διάσωση τράπεζας με χρήματα καταθετών, στην ουσία αποφασίζεται η διάσωσή της με χρήματα φορολογούμενων οι οποίοι, εκτός του ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά (δεν θα πάψουν να είναι φορολογούμενοι), θα κληθούν να συμμετάσχουν στη διάσωση της τράπεζας και με τις φορολογημένες καταθέσεις τους (αντί να το κάνουν οι διοικητές των τραπεζών και τα μεγαλοστελέχη τους που έριξαν το καράβι στα βράχια). Ο πελάτης, δηλαδή, θα κληθεί να σώσει την επιχείρηση. Σαν να λέμε ότι θα πέσει έξω ένας φούρνος κι ο φούρναρης θα απαιτεί να του πηγαίνουν τα καρβέλια οι πελάτες για να κρατήσει το κατάστημα ανοιχτό. Τα υπόλοιπα που διατείνονται οι εταίρες (το λέω δόκιμα και κόσμια) της ΕΕ είναι χονδροειδή ψεύδη και κουτοπονηριές που στόχο έχουν να διχάσουν για άλλη μια φορά τις χιλιομπερδεμένες κοινωνίες προκειμένου να νομιμοποιήσουν δια της έχθρας και της διχόνοιας την κτηνωδία τη δική τους και τη φτωχοποίηση των πολιτών. Είναι τρομακτικά απλά τα πράγματα.

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Νιόβη 12/12/2013 21:26:19

     Δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι μιας χώρας = πελάτες της τράπεζας που βαράει κανόνι; Αν γίνω πελάτης μιας τράπεζας που δίνει π.χ. υψηλότερες παροχές και κάνει παράτολμες κινήσεις, θα πρέπει τη νύφη να πληρώσω όχι μόνο εγώ για την επιλογή μου, αλλά και ο άλλος φορολογούμενος που επέλεξε μια σοβαρή και πιο συγκρατημένη τράπεζα με μικρότερα επιτόκια;

 3. Κυνας avatar
  Κυνας 12/12/2013 16:50:35

  Μπειτε στο € μας λεγανε....

  Ισχυρο νομισμα μας λεγανε....

  Ασφαλεια καταθεσεων μας λεγανε...

  Θα περασετε καλα μας λεγανε.....

  • Mariana avatar
   Mariana @ Κυνας 12/12/2013 18:11:03

   Το ότι είχε κάμερες μπροστά, δε σημαίνει πως τα λέγανε για μας που χάφταμε από το γυαλί! Μεταξύ τους τα λέγανε και πράγματι έτσι όπως τα λέτε έγιναν τα πράματα. Και το ισχυρό τους νόμισμα έχουν και τις καταθέσεις τους έχουν, και μια χαρά περνάνε!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κυνας 12/12/2013 18:12:54

   Γιατι δεν είναι ισχυρο;Βλεπεις εσυ πληθωρισμο;
   Οποιος θελει φυσικα φευγει και μπορει να εχει τη λυση που εδωσε η ΤτΕ στην Τραπεζα Κρητης όταν την εκλεψε ο Κοσκωτας.Τυπωσε δραχμες και τις εδωσε στην τραπεζα και κανεις καταθέτης δεν εχασε τιποτα.Εχασαν ολοι οι υπολοιποι από την αυξηση του πληθωρισμου.

   • foros1 avatar
    foros1 @ ψυχραιμια 12/12/2013 22:07:45

    αναρωτιεμαι, τα τοσα τρις $ που τυπωθηκαν τα τελευταια χρονια, γιατι δεν εφεραν αυξηση πληθωρισμου στις ΗΠΑ;
    μηπως καποιοι υπερβαλουν με τον "μπαμπουλα" του πληθωρισμου στην ΕΕ;

 4. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 12/12/2013 18:15:59

  Τι λέτε ρε παιδιά οι αποπάνω, πάτε καλά; Το άρθρο δε λέει ότι: "Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται και οι ανασφάλιστες καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων έχουν προνομιακό στάτους στην ιεραρχία της συμμετοχής στο bail-in"; Δηλαδή ως τώρα, εγγυημένες οι καταθέσεις δεν ήταν μόνο ως τα 100000 ευρώ; Εγγυόταν κανένας το bailout για απεριόριστα ποσά; Απλά τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες για το ΠΩΣ θα γίνεται το bailout (ή bail-in άνω των 100000 ευρώ). Στις άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης δεν υπάρχει όριο εγγυημένων καταθέσεων; Δεν υπάρχει στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αγγλία; Εγγυάται κανείς εκεί το bailout;

 5. Κούκος avatar
  Κούκος 12/12/2013 19:16:40

  Το κοινωνικό κράτος υπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει στην Ευρώπη.
  Οι καταθέσεις των ιδιωτών εκεί έχουν πολύ μικρότερη χρηστική αξία για τους κατόχους τους, από αυτές των Ελλήνων.
  Οι λόγοι προφανείς: η παιδεία, η υγεία, η εργασία, η εξασφάλιση των γερατειών- στο μέτρο του δυνατού-εξακολουθούν να είναι δεδομένες, άλλως τα εθνικά κράτη δεν έχουν λόγω ύπαρξης. Στην ειρήνη και το πόλεμο.
  Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.
  Ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στο τριτοκοσμικό προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα και κυβερνάται από πολιτικούς ανύπαρκτου εθνικού φρονήματος, και τη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία. Για να μην αναφέρω τη Βρετανία.

 6. Νιόβη avatar
  Νιόβη 12/12/2013 19:28:50

  Το κοινωνικό κράτος ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ του κεφαλαίου και της μη κομμουνιστικής Ευρώπης μετά τον Β᾽ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτως ώστε να μην υποκύψει η ρημαγμένη Δυτική Ευρώπη στη γοητεία του υπαρκτού σοσιαλισμού (τόσα ξέρανε, τόσα λέγανε τότε). Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο εφ᾽ όσον το φόβητρο του κομμουνισμού εξαφανίστηκε και το κεφάλαιο παίζει μπάλα μόνο του και σε δικό του γήπεδο. Θα σας πω κάτι απλό έως απλοϊκό για να γίνω αντιληπτή: ήδη ορισμένα νοσοκομεία μιας Σκανδιναβικής χώρας (από αυτές με τα έως πρότινος θαυμαστά κοινωνικά κράτη) ζητά, δειλά-δειλά (ακόμα) από τις έγκυες να φέρνουν μαζί τους δικά τους σεντόνια και από τους συγγενείς των νεκρών να πληρώνουν...συμμετοχή προκειμένου οι σωροί των νεκρών να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις τους. Τόσο δεδομένο είναι το κοινωνικό κράτος πλέον.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/12/2013 19:59:20

  Δεν τα διαβασες καλα.Οι πρωτοι που θα χανουν είναι οι μετοχοι.Μετοχοι είναι οι ιδιοκτητες,εκτος αν νομιζεις ότι υπαρχουν καποιοι αλλοι,εξωγηινοι μη μετοχοι που είναι "τραπεζιτες".
  Το ζητημα λοιπον είναι τι γινεται εάν η απωλεια των μετοχων δεν φθανει.
  Παράδειγμα : ο Κοσκωτας εκλεβε και συνεληφθη και μπηκε φυλακη.Ποιος όμως καλυψε τη ζημια;
  Γιατι η ζημια καλυφθηκε.Λοιπον τη ζημια την καλυψε ΟΛΟΣ ο ελληνικος λαος.Αυτος είναι οι "φορολογούμενοι",το "κρατος",το "δημοσιο",δεν είναι καποιοι αλλοι.
  Οι καταθετες της Τραπεζας Κρητης εμειναν αλώβητοι και δεν εχασαν τιποτα.Με τη νεα διαταξη πριν αναλαβει το "κρατος" ,δηλαδή ολοι και αφου εχουν συνεισφερει οι μετοχοι θα συνεισφερουν και οι καταθετες ανω των 100.000 μεχρι του ποσου του 8% του κυκλου εργασιων της τραπεζας.
  Το άλλο 5% για να φθασει παλι το 13% του απαιτουμενου συμφωνα με τους διεθνεις κανονες κεφαλαιου θα το καλυπτει παλι το κρατος,δηλαδη ολοι.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ψυχραιμια 12/12/2013 21:28:16

   Δεν νομίζω τίποτα. Αντιθέτως, πιστεύω και βασίζω αυτά που πιστεύω στον πρότερο ανέντιμο βίο και λερωμένο μητρώο των εγκεφάλων των «δίκαιων» αυτών σχεδίων. Άσε που έτσι όπως τα λες οι καταθέτες θα πληρώνουν και δυο φορές για να σωθεί η τράπεζα. Και στην πρώτη φάση του 8% (ως «καταθέτες») και στην τελευταία, όταν συνεισφέρουν «όλοι» (οι «φορολογούμενοι») τον οβολό τους. Και πολύ περισσότερα, μάλιστα. Όχι μόνο επειδή θα πληρώνουν δις, αλλά και επειδή αλλιώς επιμερίζεται το 8% του κύκλου εργασιών της τράπεζας μεταξύ μερικών εκατοντάδων ή και χιλιάδων (των «καταθετών») και τελείως αλλιώς το 5% μεταξύ ορισμένων εκατομμυρίων. Διακρίσεις ή μου φαίνεται; Η ΕΕ(ταίρα) έχει σαφές πλαίσιο κατά των διακρίσεων. Έτσι λέει τουλάχιστον. Μήπως, λέω μήπως, διακρίνουμε μια μικρή αντιφασούλα εδώ πέρα; Τουλάχιστον, όταν πληρώνουν «όλοι» (ως «φορολογούμενοι»), πληρώνουν ΟΛΟΙ από ΜΙΑ φορά. Όπως άλλωστε και στο παράδειγμά σου: πλήρωσε μεν το «κράτος» (οι «όλοι»), αλλά μέσα σ᾽αυτούς ήταν και οι ίδιοι οι καταθέτες της Τράπεζας Κρήτης (με την ιδιότητα του «φορολογούμενου» αυτή τη φορά). Ούτε λοιπόν αυτοί έμειναν αλώβητοι. Πλήρωσαν όμως μία, όχι δυο φορές.

   Αλλά πέρα από όλα αυτά... Σοβαρά τώρα...

   Τους πιστεύεις;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Νιόβη 12/12/2013 21:44:13

    Γιατι να μην τους πιστεψω;Ειπαν ποτε αυτοι (όχι οι Ελληνες πολιτικοι) ψεματα;

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ ψυχραιμια 12/12/2013 22:03:14

     Την απάντηση δεν θα στη δώσω εγώ. Οι ιδρυτικές συνθήκες υπάρχουν, οι δηλώσεις υπάρχουν, οι διακηρύξεις υπάρχουν, οι υποσχέσεις υπάρχουν, τα «κοινωνικά συμβόλαια» υπάρχουν. Κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν (το παρόν το έχεις έτοιμο) και θα την πάρεις την απάντησή σου.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ ψυχραιμια 12/12/2013 22:28:57

     Και για του λόγου το αληθές (κι επειδή είναι αργά τώρα για να διαβάζουμε συνθήκες), να ένα επίκαιρο και μεγαλόφωνο...ψέμα:

     ««Το πρόγραμμα της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ειδικά προσαρμοσμένα για την πολύ εξαιρετική κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει έγγραφο της ΕΕ, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg».

     http://www.xrimaonline.gr/230825/eggrafo-ee-to-montelo-ths-kyproy-den-tha-xrhsimopoihthei-kai-gia-alles-diaswseis

 8. βασίλης avatar
  βασίλης 12/12/2013 20:39:52

  Το ΕΣΥ του Άδωνη θα αντέξει από τα εγκεφαλικά των ψηφοφόρων 65 & άνω; (πάει το κομπόδεμα για τα pambers και τους ουροσυλλέκτες) γιατί από φάρμακα τους έχει εξασφαλίσει.....Τώρα πόσοι ψηφοφόροι θα καταφέρουν να φτάσουν στη κάλπη; Θα υπάρχει βέβαια το κέρδος από τη μείωση των συντάξεων!!!! Όσοι αντέξουν, στα γεράματα θα επιβεβαιώσουν τη θεωρία των δύο άκρων.

  • Cynthia avatar
   Cynthia @ βασίλης 13/12/2013 06:50:20

   Το ΕΣΥ θα μείνει μόνο κατ´επίφαση όπως στις πρώην ανατολικές χώρες πολλά χρόνια πριν την πτώση τους , και δεν θα φταίει μόνο ο Αδωνις για αυτό . Η σήψη κ η παρακμή είναι σταδιακές διαδικασίες που άρχισαν πολυ πριν την κρίση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας . Τις πορσελάνες στο σπιτι μας τις φροντίζουμε , εδώ τις χρησιμοποιούσαμε άκριτα για το καθημερινό μας . Τώρα στα δύσκολα , δεν έχουμε ούτε κεραμικά .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.