#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2011 14:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόφαση-παράθυρο για κατάργηση εφεδρείας!Βόμβα… πολλών μεγατόνων έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος" ήλθε η πρώτη δικαστική απόφαση που λέει «όχι» στην εφεδρεία και ανοίγει παράθυρο για την κατάργησή της σε ό,τι αφορά στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά χορήγησε χθες προσωρινή διαταγή κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, μέχρι να συζητηθεί η αίτησή της στο ακροατήριο. Πρόκειται για την προϊσταμένη της Γραμματείας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, Περιστέρα Πλατιπώδη, η οποία θα πληρώνεται κανονικά από την εργασία της.

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, θα έρθει κύμα προσφυγών, αλλά και θα ξεσηκωθούν πολλές αντιδράσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ζητήσαμε μια πρώτη δικαστική εκτίμηση, για την απόφαση, από τον καθηγητή και πρόεδρο της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος δήλωσε στον «Ε.Τ.»:

 

«Είχαμε προειδοποιήσεις -έγκαιρα- μέσα από τις στήλες ΤΟΥ ΕΝΥΠΕΚΚ ότι το θεσμικό πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας είναι στα όρια της συνταγματικής και έννομης τάξης αφενός και του ευρωπαϊκού και κοινωνικού κεκτημένου από την άλλη. Για αυτό η συγκεκριμένη πρώτη απόφαση βρίσκεται σε σωστή δικαστική κατεύθυνση. Συνιστούμε σε όσους περιέλθουν σε καθεστώς εφεδρείας, παρά τη θέλησή τους, να παρακολουθούν τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα».

Την ίδια ώρα, το υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μαίρης Σαρπ, είπε ότι «δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και έτσι δεν τίθεται θέμα εφεδρείας για τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους».

Την αντίθεσή του στο μέτρο της «εφεδρείας» εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, ενώ υπογραμμίζει ότι ο παραλογισμός της εφεδρείας αποδεικνύεται στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς επιχειρείται τη στιγμή που εξαγγέλλονται προσπάθειες επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας εισάγει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία -όπως ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ομολογούν- προέκυψε ως αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων εκ μέρους της Τρόικας, υπό την απειλή μη εκταμίευσης της περιβόητης έκτης δόσης».

Παρά «τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες των εμπνευστών του», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «ο θεσμός αυτός δεν αναμένεται -σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς- να αποφέρει σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αναμφισβήτητα δυσανάλογο τόσο των πραγματικών αναγκών της εθνικής οικονομίας όσο και της κοινωνικής αναστάτωσης που θα επιφέρει η εφαρμογή του».

«Οι χρόνιες παθογένειες του τομέα της δημόσιας διοίκησης, αποτέλεσμα των παλινωδιών των πολιτικών που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με νομοθετήματα αποσπασματικά, κοινωνικά άδικα και ανάλγητα, που καταδικάζουν συμπολίτες μας σε μια φάση οιονεί ανεργίας, αποστερώντας τον κρατικό μηχανισμό από σημαντικό μέρος του δυναμικού του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και προσθέτει:

«Ο παραλογισμός μάλιστα του εν λόγω θεσμού, που εφαρμόζεται δίχως εξαιρέσεις, αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, ο ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα κομβικός στις πανταχόθεν διαρκώς εξαγγελλόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, προσπάθειες που είναι εξαρχής καταδικασμένες να αποτύχουν, αν δεν έχουν τη στήριξη από το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό».

«Δεν περιλαμβάνονται στο θεσμό οι δικαστικοί υπάλληλοι»

 

 

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015) προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας προσθέτουν ότι από πλέγμα διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (Ν. 4024/2011), αλλά και από τη γραμματική διατύπωση του νόμου προκύπτει ότι στις καταργούμενες οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται αυτές των δικαστικών υπαλλήλων.

Τονίζουν, δε, ότι στον όρο «πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι» που χρησιμοποιεί το άρθρο 33 του επίμαχου νόμου, δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Ετσι, το υπηρεσιακό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του «αφενός τον πολύ μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων του κλάδου δακτυλογράφων στη γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του κλάδου γραμματέων, αφετέρου δε τις υπηρεσιακές ανάγκες στον τομέα της καθαρογραφής αποφάσεων του δικαστηρίου και λοιπών κειμένων, απέρριψε αίτημα μετατάξεως υπαλλήλου, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. k avatar
  k 02/12/2011 14:56:55

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ κ. ΡΕΠΠΑ ΤΩΡΑ. ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

 2. ioannis avatar
  ioannis 02/12/2011 15:51:08

  Τα περί εφεδρείας είναι επινοήσεις των πολιτικών, για να εξαθλιώσουν τον Ελληνικό Λαό. Αφού τα έτη 2010 και 2011 η κυβέρνηση ΓΑΠ προσέλαβε στο δημόσιο 26000 υπαλλήλους. Για ποια μείωση του κράτους και των δαπανών μιλάνε. Τα περί δόσης και τρόικας είναι παραμύθια. Αυτό το σήριαλ με τις δόσεις ως πότε θα συνεχιστεί. Στις επόμενες δόσεις δηλαδή τι θα ζητήσουν μήπως κ@λο. Κοροϊδεύουν ασύστολα τον Ελληνικό Λαό. Ο Ελληνικός Λαός δεν τους θέλει αυτούς τους πολιτικούς που μας ταλαιπωρούν περί τριάντα επτά χρόνια.Επιτέλους το υπάρχον πολιτικό προσωπικό πρέπει να ξεβράσουμε και να πάμε για άλλα. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!! Γιατί να μην επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Φοβίζουν τον Ελληνικό Λαό με ανύπαρκτα διλήμματα. Τι θα χάσει ο κόσμος. Απλώς οι πολιτικοί θα χάσουν. Επίσης να γίνει η ισοτιμία 1 Δραχμή =1000 ευρώ για να ξεχρεωθούμε και τέλος. Η ΕΛΛΑΣ έχει ανάγκη έναν ΗΓΕΤΗ όχι τις δόσεις!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Ανάλγητος νεοφιλελεύθερος avatar
  Ανάλγητος νεοφιλελεύθερος 02/12/2011 17:40:53

  Ἔτσι. Πρέπει νὰ χάσουν τὴν δουλειά τους ὅλοι οἱ ἰδιωτικοὶ ὑπάλληλοι καὶ νὰ πεινάσῃ ὁ ἰδιωτικὸς τομέας, προκειμένου νὰ μὴν φύγῃ οὔτε ἕνας δημόσιος.
  Ἐπισης, οἱ δικαστικοὶ νὰ ἐπιβάλουν καὶ δικαστικῶς τὴν μονιμότητά τους. (Ὡραῖο αὐτό.)

  «Δεν περιλαμβάνονται στο θεσμό οι δικαστικοί υπάλληλοι»
  Ἐνῶ ὅλοι οἱ ἄλλοι, ποὺ κατούρησαν στὸ πηγάδι, περιλαμβάνονται. Ἄμ πῶς.

  • k avatar
   k @ Ανάλγητος νεοφιλελεύθερος 02/12/2011 18:35:18

   ΚΑΙ ΤΙ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ? Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΟΒΑΡΑ. ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.

  • Ο Καθένας avatar
   Ο Καθένας @ Ανάλγητος νεοφιλελεύθερος 02/12/2011 23:11:31

   Ανάλγητε νεοφιλελεύθερε,
   πάρτε το χαμπάρι, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, θα δημιουργήσουν αύξηση ανεργίας και στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ύφεσης και κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, για λόγους που έχουν εκτενώς αναλυθεί.
   Τώρα αν θέλετε να συνεχίσετε το παραμυθάκι του ΣΚΑΙ, συνεχίστε αλλά δεν πείθετε πλέον...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Καθένας 03/12/2011 00:28:40

    Το νεοφιλελεύθερο Capital.gr έγραφε σήμερα ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ήδη κινούνται δυναμικά για να περάσει νομοθετικά δραστική μείωση των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με επιχείρημα ότι πρέπει να... συγκλίνουν με τους αντίστοιχους του δημοσίου που έχουν μειωθεί πλέον πάρα πολύ! Και μάλιστα θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, απαιτώντας να μην καταβάλλονται μισθοί κατά τους μήνες των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι).

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους κουτοχορτοφάγους του κοινωνικού αυτοματισμού, που ανακαλύπτοντας τη Γη Χαναάν του νεοφιλελευθερισμού νόμιζαν ότι θα βελτιωνόταν η δική τους τύχη με το να εξαθλιωθούν οι ΔΥ...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ανάλγητος νεοφιλελεύθερος 03/12/2011 00:22:11

   Οι διάτρητοι νόμοι, όμορφα καίγονται. Και, ειδικά σ' αυτή την πυρκαγιά, δηλώνω Νέρων.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 02/12/2011 19:04:15

  Επειδή το γράφαμε από το καλοκαίρι για τις μετατάξεις τα παράθυρα και την εφεδρεία και η ΝΔ το ανακάλυψε τον Δεκέμβριο.....
  Ας κοιτάξουν και τους αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές...ποιοι εξαιρούνται, ποιοι ...παραμένουν και τι υπογράφουν.

  ΥΓ

  Αλλά εδώ υπάρχουν τροποποιήσεις μετά τη ....συζήτηση.
  Νομικές ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ.

  Ας το ξανά γράψω : ο Αι Βασίλης πρέπει να φέρει ...ξυπνητήρι στη Συγγρού και να το κουρντίσει γιατί διαφορετικά μερικοί δεν ....ακούνε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.