13/11/2009 08:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόφαση κόλαφος του ΣτΕ για την αναδρομική επιβολή φόρωνΚαλό είναι η κυβέρνηση να ετοιμάζεται για μεγάλο στραπάτσο και να βρει σχέδιο διεξόδου από το τούνελ που θα μπει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια απόφαση πραγματική βόμβα έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση που είχε επιβληθεί σε ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες προ δεκαετίας.

Πρόκειται για μια υπόθεση του 1998 όταν επί Σημίτη είχε επιχειρηθεί να πληρώσουν οι ανώνυμες εταιρείες φόρο 40% επί των αποθεματικών τους που είχαν όμως το 1997.

 Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ρύθμιση αυτή συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών αυτών, διότι επιβάλλεται αμέσως και υποχρεωτικώς φόρος εισοδήματος για ύλη, η οποία, κατά τον σχηματισμό της και μέχρι τη δημοσίευση του πιο πάνω νόμου, ήταν αφορολόγητη.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια:

Η έκτακτη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ θα καταπέσει στα δικαστήρια. Κι αυτό διότι όσοι είχαν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν εισφορά για χρήματα που έβγαλαν το 1997 και για τα οποία είχαν ήδη φορολογηθεί. Χαστούκι δηλαδή στον Παπαθανασίου.

Χαστούκι και στον κ,. Παπακωνσταντίνου διότι πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά από επιχειρήσεις για τα κέρδη που είχαν, όμως την προηγούμενη χρονιά.

Για να μην σας πω ότι μπορεί να καταπέσει και η αύξηση του ΕΤΑΚ 2009 για την ακίνητη περιουσία που διέθετε φέτος κάποιος. Κι αυτό γιατί πώς θα πληρώσει κάποιος υψηλό ΕΤΑΚ αν μέσα στη χρονιά πούλησε μέρος της περιουσίας του και επομένως δεν έχει ακίνητα αξίας πάνω από 600.000 ευρώ.

Τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από έκτακτες εισφορές και ΕΤΑΚ είναι πάνω από 1.5 δις ευρώ κι αν τα χάσει και αυτά χάθηκε.

Με απλά λόγια νέα μαύρη τρύπα σε έναν προϋπολογισμό που μόνο το προσχέδιό του έχουμε δει. Ας πρόσεχε ο «πράσινος» τσάρος που έμπλεκε...

 Οικονομικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 13/11/2009 00:17:48

  Ούφ ησυχάσαμε. Τώρα με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πληρώνουν ΜΟΝΟ οι ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ.
  ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ θα απολαύσουν την σοσιαλιστική αναδιανομή πλούτου.

 2. Vass avatar
  Vass 13/11/2009 00:37:17

  Είναι κρίμα κι άδικο να χαθούν από τον προυπολογισμό τα χρήματα της έκτακτης εισφοράς. Θα αναγκαστεί ο Γιώργος να τρίξει τα δόντια στο κεφάλαιο, μετά να τα βάλει με τους τραπεζίτες και στο τέλος να παραλάβει χάος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.