28/11/2011 16:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόπειρα επηρεασμού των ΜΜΕ με διαφημίσεις καταγγέλλει η ΝΔ

Τέλος στο πάρτι που έχει στήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με κονδύλια προβολής και διαφήμισης φέρεται αποφασισμένη να βάλει η Νέα Δημοκρατία. Η αποκάλυψη του χορού εκατομμυρίων αναδεικνύει από τη μια την αδυναμία ελέγχου από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο των τεκταινομένων στα υπουργεία όπου προΐσταται και από την άλλη ισχυροποιεί την απόφαση της ΝΔ, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, να μη μοιράζει συγχωροχάρτια. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, υπουργεία και οργανισμοί που ελέγχονται από το κράτος προχωρούν σε προκηρύξεις διαγωνισμών υψηλών budgets, με στόχο να δεσμεύσουν με τις αποφάσεις τους την επόμενη κυβέρνηση».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου σπουδή υπουργείων και οργανισμών να προκηρύξουν διαφημιστικούς διαγωνισμούς αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Σε αυτές τις εποχές που το Δημόσιο προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες του,  Υπουργεία και μονοπωλιακοί Οργανισμοί που ελέγχονται από το κράτος, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, προχωρούν σε προκηρύξεις διαγωνισμών υψηλού budget με στόχο να δεσμεύσουν, με τις αποφάσεις τους, την επόμενη κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν  στο διαφημιστικό διαγωνισμό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ που προκηρύσσει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο την «Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα», την «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» και τη «Δημιουργία τοπικών ικανοτήτων για την απασχόληση και τη διαφοροποίηση στις αγροτικές περιοχές μέσω της προσέγγισης Leader», να συμμετέχει μόνον μία εταιρία, όπου και κατευθύνεται ο διαγωνισμός.

Όπως δεν είναι δυνατόν, σε μία εποχή που όλες οι διαφημιστικές εταιρίες παλεύουν για την επιβίωσή τους, επίσης μία και μόνο εταιρία να συμμετέχει στο διαγωνισμό (προϋπολογισμού 2 εκ. Ευρώ)  για την «ψηφιακή σύγκλιση», και ο διαγωνισμός να συνεχίζει να είναι σε ισχύ.

Όπως δεν είναι δυνατόν, η ΔΕΗ να αποφασίζει τη διανομή διαφημιστικού κονδυλίου 12 εκ. Ευρώ, με πρακτικές με τις οποίες διαφωνεί ακόμη και η Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΔΕΕ).

Αλλά δεν είναι δυνατόν, ο μονοπωλιακός ΟΠΑΠ, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αποφασίζει –σε αυτή τη συγκυρία- τη διενέργεια διαφημιστικού διαγωνισμού ύψους δεκάδων εκ. Ευρώ.

Η σπουδή ορισμένων να κλείσουν άρον – άρον με διαγωνισμούς φτιαγμένους στο γόνατο,  τα διαφημιστικά budget των επομένων ετών και να δεσμεύσουν με τις αποφάσεις τους την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, δεν είναι ούτε κατανοητή και, βέβαια, ούτε αποδεκτή.

Η Νέα Δημοκρατία, δεν θα επιτρέψει τέτοιες διαδικασίες. Γι’ αυτό και ζητά, άμεσα, τη διακοπή των διαγωνισμών και τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών, με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων, για την προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση οποιουδήποτε κρατικού διαφημιστικού κονδυλίου»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 28/11/2011 16:58:27

  Ποίοι να έχουν άραγε αυτές τις διαφημιστικές εταιρείες και τα Μ.Μ.Ε που θα καρπωθούν τα χρήματα από ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΉ ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ ποιός ξέρει;

 2. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 28/11/2011 17:10:16

  O αχυράνθρωπος Παπαδήμος έχει άποψη επί του θέματος;
  Θα ελέγξει τους αρμόδιους υπουργούς του;
  Αλλά ξέχασα...Αυτός είναι για το PSI μόνο.

 3. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 28/11/2011 17:46:25

  Είναι δυνατόν; Ενα εκατομμύριο για να προβάλει τη φάτσα του...ο Ροντούλης; Θα έπρεπε να μας πληρώνουν που τον ανεχόμαστε...Αλλά για τον ΟΠΑΠ, γιατί κόπτεται τόσο η ΝΔ; Ιδιωτική κατα βάσιν είναι η εταιρεία και οδεύει στη λήξη η σύμβαση με την διαφημιστική του κ. Σεριάτου. Δεν θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό δηλαδή; Μήπως να το αναθέσουν απευθείας και πάλι στον κ. Σεριάτο; Παιδιά προσοχή εκεί στη Συγγρού, όταν παίζονται συμφέροντα. Μην πέφτετε στη παγίδα...

 4. Wolf avatar
  Wolf 28/11/2011 18:26:14

  Συμπληρωματικά θα έλεγα ότι τέτοιου είδους διαγωνισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και αυτού καθ' αυτού του δημόσιου, είναι διαγωνισμοί που δεσμεύουν συνεργασίες με διαφημιστικές εταιρίες για τουλάχιστον δυο χρόνια, με δικαίωμα παράτασης του έργου σε χρόνο και χρήμα.
  Επίσης όταν σε ένα διαγωνισμό υπάρχει μόνο μια εταιρία ενδιαφερόμενη ή ακόμη και αν καταθέσουν περισσότερες από μια πρόταση και για κάποιο λόγο κοπούν κάποιες και μείνει μια εταιρία, ο διαγωνισμός κηρύσσεται αυτόματα άγονος και επαναπροκυρήσσεται, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξουν περισσότερες συμμετοχές.
  Διαγωνισμός με μια εταιρία να έχει δηλώσει ενδιαφέρον, ΔΕΝ υπάρχει.-

  • Θ.Α. avatar
   Θ.Α. @ Wolf 28/11/2011 21:01:44

   Πολύ σωστά, αλλά επειδή το έχουν μάθει το κόλπο οι διάφοροι λεβέντες της αγοράς, έχουν περάσει στο ''κόλπο του λαγού''. Βάζουν και μια άλλη φιλική τους εταιρία να κατεβάσει και μια ''μούφα'' προσφορά, ώστε να τηρηθεί το νομότυπον. Εαν και αυτό δε τους βγεί, έχουν στην άκρη και κάτι γνωματεύσεις περί ''επείγοντος της διαδικασίας'' ώστε να μη χαθούν Κοινοτικά Κονδύλια, κ.λ.π. κ.λ.π. ΠΑ-ΣΟΚ, μεγάλο σχολείο !!!!

   (Υ.Γ. Ο κος Μιχελάκης λίγα ανέφερε. Υπάρχουν και αρκετές άλλες περιπτώσεις και μάλιστα σε εξέλιξη....)

   • ΣΠΥΡΟΣ avatar
    ΣΠΥΡΟΣ @ Θ.Α. 28/11/2011 23:15:22

    Και μάλιστα επειδή το κόλπο το έχουν μάθει πολλοί λεβέντες το χρησιμοποιούν από πολύ παλιά,πάνω από 30 χρόνια.

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 28/11/2011 19:38:32

  ''..δεν είναι δυνατόν'' '' Όπως δεν είναι δυνατόν..'' '' Όπως δεν είναι δυνατόν '' ''Αλλά δεν είναι δυνατόν '' '' δεν είναι ούτε κατανοητή και, βέβαια, ούτε αποδεκτή''.Η Νέα Δημοκρατία, δεν θα επιτρέψει τέτοιες διαδικασίες'' Τωρα μαλιστα η ΝΔ τους εκανε τα μουτρα κρεας με την ανακοινωση και με τα δεν ειναι δυνατον .Η μπορει να επιβαλλει την θεληση της η ΝΔ στις ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ διοικησεις οι οποιες λειτουργουν ως κρατος εν κρατει η να κανει τουμπεκι .Με τετοιες ανακοινωσεις απλως γελοιοποιειται !

  • ΣΠΥΡΟΣ avatar
   ΣΠΥΡΟΣ @ Ραβινος 28/11/2011 23:12:09

   Μόνο αυτό; Δεν άκουσες τον Μέγα υπουργό Βορίδη ότι πρώτο μέλημα στο υπουργείο του είναι να ξαναξεκινήσουν τα ΜEGALA Δημόσια έργα.Μην τυχόν και ξεμείνουν από ρευστό οι Νταβατζήδες και δεν διαφημίζουν τις μάπες τους στα Μ.Μ.Ε που διαθέτουν πάντα υπέρ '' δημοσίου συμφέροντος''.

 6. a.p. avatar
  a.p. 29/11/2011 01:44:43

  Αρχισαν τα οργανα ....της μεταβατικης ..........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.