28/10/2009 00:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόλυτο μπάχαλο στα νέα υπουργείαΑλλού ο υπουργός, αλλού το υπουργείο του: η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργικών χαρτοφυλακίων εκτός από σύγχυση και τις πρώτες ενδοκυβερνητικές κόντρες, προκάλεσε και χωροταξικά προβλήματα αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι υπηρεσίες των υπουργείων στεγάζονται σε άλλο κτίριο από τον προϊστάμενο υπουργό…

Με δυο λόγια, στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, στο Σύνταγμα, στεγάζονται οι υπηρεσίες της κ. Κατσέλη η οποία συστεγάζεται (στη λεωφόρο Μεσογείων) με την Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Ενέργειας Μανιάτη. Ταυτόχρονα ο ένας υφυπουργός της Λούκας (κ. Αρναουτάκης) βρίσκεται στο κτίριο του Παπακωνσταντίνου και ο άλλος (κ. Μπόλαρης) στη Θεσσαλονίκη…

Υπάρχει και άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς το χάος: π.χ. η κ. Κατσέλη δεν έχει στο κτίριο της Μεσογείων κανέναν από τους δύο υφυπουργούς της, έχει όμως μια ακόμα υπουργό (κ. Μπιρμπίλη) και έναν «ξένο» υφυπουργό. Χώρια που η κ. Μπιρμπίλη επισκέπτεται συχνά – πυκνά και το υπουργείο Περιβάλλοντος όπου βρίσκονται οι άλλες μισές της αρμοδιότητες.

Το «κλειδί» πίσω από όλη αυτήν την ανακατωσούρα είναι το γεγονός ότι η Λούκα Κατσέλη είναι στην πραγματικότητα υπουργός Ανάπτυξης με (πολύ) διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά την «βάφτισαν» υπουργό Οικονομίας για να χρυσώσουν το χάπι της αναβάθμισης Παπακωνσταντίνου ο οποίος μαζί με τον τίτλο του υπουργού Οικονομικών πήρε το «καλό» γραφείο της πλατείας Συντάγματος.

Η πραγματικότητα είναι, επίσης, ότι αν ο Παπακωνσταντίνου πήγαινε στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα υπήρχε μια στοιχειώδης χωροταξική λογική. Ο ίδιος θα είχε τις περισσότερες υπηρεσίες του κοντά του, η Κατσέλη στην πλατεία Συντάγματος επίσης, και η Μπιρμπίλη στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης της Μεσογείων θα είχε την ενέργεια και μία γενική διεύθυνση (Βιομηχανίας) που θα ανήκε στην Κατσέλη. Μικρό το κακό μπροστά στο χάος που επικρατεί σήμερα.

Όμως το υπουργικό γραφείο του 6ου ορόφου στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος έχει και συμβολικό χαρακτήρα: εκεί κάθεται ο εκάστοτε «τσάρος». Και αυτό δε θα μπορούσε να το παραχωρήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου (ή μήπως οκ. Παπανδρέου;) στην Κατσέλη, σύζυγο του πρώτου τσάρου της ελληνικής οικονομίας (επί Ανδρέα), Γεράσιμου Αρσένη.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχουν οριστεί ακόμα γενικοί γραμματείς οι οποίοι προφανώς θα ψάχνουν για γραφεία… Για παράδειγμα ο υφυπουργός Ενέργειας (Γ. Μανιάτης) έχει εγκατασταθεί στο γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα Ανάπτυξης. Παραμένει άγνωστο λοιπόν πού θα είναι λοιπόν το γραφείο του νέου γραμματέα.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο ήταν μελετημένες οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, το γεγονός πάντως ότι τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αρμοδιότητες των υπουργείων πήγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας είκοσι μέρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών δείχνει ότι δεν είχε προηγηθεί η τέλεια προετοιμασία.

Και μια, ακόμη, λεπτομέρεια: η πλατεία Κάνιγγος όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Εμπορίου για την ακρίβεια, την προστασία του καταναλωτή κλπ. δεν έχουν – για πρώτη φορά στα χρονικά – υφυπουργό. Να δούμε ποιος θα τρέχει όταν αρχίσουν τα ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/10/2009 23:35:37

  Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και.....

 2. fvasileiou avatar
  fvasileiou 28/10/2009 12:15:58

  Μια απορία έχω: Υπάρχει κάποιος, έστω ένας, που να τον εκπλήσσει αυτό το μπάχαλο;

  Ή και οποιοδήποτε άλλο;;;

 3. vaax avatar
  vaax 28/10/2009 13:44:03

  Aληθεια?
  Δεν ξερω τι ειναι το χειροτερο?
  Η ανυπαρξια της κυβερνησης Καραμανλη ή
  το μπαχαλο του Παπανδρεου?

  • fvasileiou avatar
   fvasileiou @ vaax 28/10/2009 19:11:38

   Για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτούμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ανύπαρκτη. Την ύπαρξη της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν καταλαβαίνω από πού την συνάγεις.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/10/2009 18:54:40

  Σιγά μωρέ, δεν χρειάζονται να κυβερνήσουν και να ασχοληθούν με προβλήματα, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ακόμα αντιπολίτευση και κάνουν εξαγγελίες....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.