#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2011 21:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο ετοίμαζαν οι ΤούρκοιΜια εντυπωσιακή είδηση μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη. Έκθεση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναφέρει ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης Βαριοπούλα, ετοιμάζονταν απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Γιενί Σαφάκ” έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Όλα αυτά, ύστερα από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία, “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”. Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου Βαριοπούλα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga” - που ήταν το ναυτικό τμήμα της “Βαριοπούλας”- “προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα”. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης”.
Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας”.
Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα”.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 23/01/2011 22:07:16

  Eτοιμαζαν, ετοιμαζουν?

  • Orestios avatar
   Orestios @ man8os 23/01/2011 22:46:26

   Δεν χρειάζεται να ετοιμάσουν τώρα τίποτα.
   Το GAP τους χαρίζει το μισό Αιγαίο.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 23/01/2011 22:16:27

  Αφού δεν ετοίμαζαν απόβαση στην Μύκονο, απειλώντας τα Παρασκευοσαββατοκύριακα της άρχουσας τάξης και τα «δίκαια των ομοφυλοφίλων», με το καλό να έρθουν... Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας. Μπορεί να υπάρξει λίγος συνωστισμός αλλά όλοι οι καλοί χωράνε... Το άρθρο καλλιεργεί τον εθνικισμό και τον ρατσισμό!

  • xmmm avatar
   xmmm @ ΚΜ 24/01/2011 00:59:42

   ++

  • Dora avatar
   Dora @ ΚΜ 24/01/2011 02:52:56

   χαχαχαχα,βραδιατικα.καλο!!!!

 3. Petros avatar
  Petros 23/01/2011 22:25:21

  Παραμύθια των Τούρκων για να εμπεδώνεται το φοβικό σύνδρομο που καλλιεργούν οι σύγχρονοι ραγιάδες του συστήματος εξουσίας.

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/01/2011 22:29:06

  Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά, ότι για να μπορέσει να αναθεωρήσει το καθεστώς του Αιγαίου, πρέπει να καταλάβει έδαφος. Πρέπει να καταλάβει κάποιο νησί, ή κάποια νησιά. Στα Ίμια έδειξε τα χαρτιά της και τις δυνατότητές της. Επίσης στα Ίμια ήρθαν περίτρανα στο φως, οι Ελληνικές αδυναμίες (πολιτικές και στρατιωτικές) και τα φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας από τα οποία διακατέχονται οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

  Είναι πλέον ή βέβαιο ότι, αν η Τουρκία κατορθώσει να καταλάβει κάποιο ή κάποια νησιά, ο Ελληνικός πληθυσμός θα τα εγκαταλείψει, ενώ η Τουρκία ποτέ. Ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και του διεθνούς παράγοντα. Άλλωστε ο κατέχων καλώς κατέχει και υπάρχει και το δεδικασμένο της Κύπρου.

  Στρατιωτικά και μόνο εξετάζοντας τα δεδομένα, η Ελλάδα οφείλει, έχει χρέος, να διατηρεί σε όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου (μικρά και μεγάλα) σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις, με υψηλό επίπεδο επάνδρωσης και εκπαίδευσης, αυτάρκεις σε δυνατότητες και ικανές να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια χωρίς να αναμένουν την άφιξη επιστράτων από τον ηπειρωτικό χώρο.... όσο αντιοικονομικό από στρατιωτικής άποψης και αν είναι αυτό.

  Το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όλοι το γνωρίζουν. Χρειάζονται στρατιώτες. Και οι στρατιώτες μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από την καθολική θητεία.

  Οι αραχνοϋφαντες επανδρώσεις δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι αποδεκτές.

 5. Ντίνος avatar
  Ντίνος 23/01/2011 22:45:33

  Τώρα τελευταία εκατέρωθεν βρυχώνται για να κρύψουν τα ουσιαστικά προβλήματα.
  Απλά οι Τουρκοι είναι πιο αλάνια, και οι διαρροές τους για την εσωτερική κατανάλωση δεν είναι επιπέδου...κόρης τρομοκράτη

 6. anonymous avatar
  anonymous 23/01/2011 22:50:08

  Έβλεπα ένα βίντεο με το Μαρκεζίνη πριν από λίγο και μιλούσε για τα σχέδια της Βαριοπούλας στον Έβρο. Έλεγε ότι παρόλο που συνελήφθησαν οι αξιωματικοί τα σχέδια και οι εξοπλισμοί που αγοράστηκαν υφίστανται.
  Το ίδιο ισχύει κι εδώ. Τα σχέδια υφίστανται.

  • Dora avatar
   Dora @ anonymous 24/01/2011 02:51:26

   Το ειδα κι εγω και δεν κοιμαμαι πια.Απο κει καταγομαι.

 7. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 23/01/2011 22:55:51

  @ Αρματιστή:
  Συνήθως συμφωνώ με όσα γράφεις, αλλά εδώ θα διαφωνήσω.
  "Όποιος υπερασπίζεται τα πάντα, δεν υπερασπίζεται τίποτα" ("Wer alles verteidigt, verteidigt nichts"), είχε πει ο Μ. Φρειδερίκος της Πρωσίας.
  Δε μπορούμε να γεμίσουμε κάθε μικρονήσι του Αιγαίου με αξιόμαχη φρουρά. Θα έχουμε πολυδιάσπαση δυνάμεων και οι Τούρκοι θα επιτυγχάνουν πάντοτε να συγκεντρώσουν ισχυρότερη δύναμη έναντι ενός συγκεκριμένου νησιού που θα επιλέξουν.
  Η εγγύηση για τα νησιά δεν είναι η επιτόπια ΔΑΝ, αλλά η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας, δηλαδή να έχουμε εμφυσήσει στους Τούρκους τη βεβαιότητα ότι αν αποτολμήσουν ο,τιδήποτε σε ένα μεμονωμένο νησάκι (είτε το λένε Οινούσες είτε Καστελλόριζο...), αυτό θα σημάνει γενικευμένο πόλεμο και αντεπίθεση της Ελλάδας με όλα τα μέσα.
  Αν συντρέχει αυτή βεβαιότητα; Προφανώς όχι. Όχι επειδή δεν έχουμε τα μέσα, αλλά επειδή σε προηγούμενες δοκιμασίες (Ίμια, Σ-300, Οτσαλάν), κάναμε πίσω. Και γενικότερα επειδή η κοινωνία μας σήμερα δίνει την εντύπωση ότι θα κάνει τα πάντα για να μη χρειαστεί να σηκωθεί από τον καναπέ, την τηλεόραση και το φραπέ.
  Μια αύξηση της θητείας όπως προτείνεις, κατά τη γνώμη δε θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην άμυνα κάθε μεμονωμένου νησιού, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε να ξαναμετρήσει λίγο η Τουρκία τις διαθέσεις μας και την προθυμία μας να υπερασπιστούμε τα εδάφη και την ιστορία μας. Γιατί φαίνεται ότι για την ώρα έχει βγάλει τα συμπεράσματά της, και δεν είναι ευχάριστα για εμάς.

  • man8os avatar
   man8os @ Οδυσσέας 24/01/2011 00:31:10

   ++++
   Δε μπορεις να εχεις φρουρα σε καθε μικρονησσι. Αλλα μπορεις να απειλης την Τουρκια με αποδεκατισμο του αποσπασματος και αν τολμησουν επιθεση με αμεσο βομβαρδισμο στην Αδριανουπολη.

 8. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 23/01/2011 23:15:29

  Για φρέσκο ψάρι θα πήγαιναν. Αυτή την ριμάδα την Β. Μύκονο πότε τα την απελευθερώσουν;

 9. parsifal avatar
  parsifal 24/01/2011 00:09:52

  Eν αντιθέσει με τους δικούς μας "αρμοδίους" οι Τούρκοι εχουν πλήρη συνείδηση οτι το Αιγαίο και τα διάσπαρτα μικρονήσια είναι ο αδύναμος κρίκος στην γραμμή αντιπαραθέσεως (βλέπε ανάρτηση μου περί ασφάλειας στον αιγαιακό χώρο).
  Με απόλυτη συνέπεια δομούν αεραποβατικό στόλο ελικοπτέρων, πληθώρα ταχέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων και σύγχρονων πλοίων υποστηρίξεως (π.χ. πρόγραμμα κορβεττών MILGEM). Ηδη είναι σε θέση να μεταφέρουν ενα ενισχυμένο τάγμα ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ελικοπτέρων απο την Μικρασιατική ακτή στα πλησιέστερα νησιά. Ενα προγεφύρωμα στο εσωτερικό μεγάλου νησιού ακόμη και εάν εξαληφθή σε μερικές ωρες, θα εχει επιφέρει την κατστροφή : Θα πέσουν επάνω οι καλοθελητές σύμμαχοι, ο ελεγχόμενος ΟΗΕ, οι ετοιμοι να "ευχαριστήσουν τους Αμερικανούς" ημέτεροι και θα βρεθούμε να διαπραγματευόμαστε εθνικό εδαφος !
  Σαφώς δεν μπορούμε να φυλάξωμε κάθε πιθανό στόχο με τις σημερινές συνθήκες απαξιώσεως της θητείας και την διάλυση των ΕΔ που καλλιεργείται συστηματικά (δεν είναι "παραγωγικές" οπως είπε ο κ. Αντιπρόεδρος) και πιστεύω πώς μόνον η ικανή αποτροπή με δυνατότητα "ισοδυνάμου τετελεσμένου" μπορεί να αποσοβήση παρόμοια σχέδια.

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/01/2011 00:18:07

  Όσο οι Έλληνες εκλέγουν ηγεσίες που έχουν προαποφασίσει εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνουν απέναντι το αντίστοιχης βαρύτητας μήνυμα.
  Η Τουρκική πολιτική δεν έχει αλλάξει 1000 χρόνια, από τον Αρπ Ασλαν και την μάχη του Ματζικερτ. Σταθερή επέκταση με τον μικρότερο κίνδυνο.
  Μόνο Καραϊσκάκηδες και Κολοκοτρώνηδες τούς χάλασαν τη συνταγή και τους φόβισαν για 100 χρόνια, μέχρι το 1922.
  Μετά ξανάρχισαν την επεκτατική πολιτική σε βάρος του Ελληνισμού, με συνεχή προσπάθεια αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών και των ελληνικών δικαιωμάτων που αυτές κατοχυρώνουν.
  Ο ανατολίτης είναι κουτοπόνηρος, υπομονετικός, παζαρτζής και θρασύδειλος. Το πορτραίτο από έναν που τους ήξερε καλά, τον Μποδοσάκη.
  Γι' αυτό προσφυώς ο Κονδύλης έθεσε ως πρωταρχικό ένα στρατηγικό χτύπημα που θα ανάγκαζε τους Τούρκους να ξανα-μαζευτούν.

  Προς το παρόν η πολιτική περιθωριοποίηση τού ενός από τους δύο μείζονες πόλους φιλοτουρκικής πολιτικής στην Ελλάδα, της κ. Μπακογιάννη, είναι μόνο θετική εξέλιξη για τη χώρα.
  Παραμένει βέβαια το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας : η διακυβέρνηση της από την πιο φιλοτουρκική πολιτική ομάδα στην ελληνική ιστορία.
  Στο παραβάν σκεφτόμαστε και τίποτα άλλο εκτός από την τσέπη.
  Η ελευθερία που απολαμβάνουμε δεν είναι δεδομένη.

  • μούτρο avatar
   μούτρο @ Προφήτης 24/01/2011 00:43:06

   πολύ σωστός, προσυπογράφω

  • Αλφαβητίξ avatar
   Αλφαβητίξ @ Προφήτης 24/01/2011 02:07:28

   @ Parsifal:
   το περί ισοδύναμου τετελεσμένου το είχε τεκμηριώσει ο Κονδύλης στο κεφάλαιο "ελληνοτουρκικός πόλεμος" της Θεωρίας Του Πολέμου. Θεωρούσε, μάλιστα, ότι με τον τότε (δεκαετία 90) συσχετισμό δυνάμεων, μόνο η πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης θα μπορούσε, σε ενδεχόμενη επιτυχή έκβαση αρματομαχίας, να αποτελέσει στις -αναπόφευκτες- μεταπολεμικές διαπραγματεύσεις αξιόλογο εδαφικό αντάλλαγμα για να πάρουμε πίσω κάποιο νησί μας - κάτι που ήταν και είναι δύσκολο να αποφύγουμε.
   Αυτό, βεβαίως, το υποστήριζε χωρίς να τού περνά από το μυαλό ότι η χώρα θα αγόραζε στο μέλλον άρματα χωρίς τα πυρομαχικά τους...

   @Προφήτης:
   Αν θυμάσαι καλά, αγαπητέ φίλε, ο Κονδύλης έλεγε και κάτι ακόμα πιο προχωρημένο: συνιστούσε, αν οι συνθήκες καθιστούσαν την σύρραξη αναπόφευκτη, το πρώτο χτύπημα να το καταφέρουμε εμείς - όσο πιο μαζικό θα ήταν δυνατόν - ως την μόνη ρεαλιστική πιθανότητα επιτυχούς έκβασης των επιχειρήσεων! Σύμφωνα με την άποψή του, πάντα, η "φίλη και σύμμαχος" είναι η από κάθε άποψη επιτιθέμενη στην πατρίδα μας: ελληνοτουρκικός πόλεμος ήδη υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια από την στιγμή που η Τουρκία συνεχώς διεκδικεί από εμάς σε όλα τα πεδία των διακρατικών σχέσεων, και η ένοπλη σύρραξη θα ήταν, απλά, η κορύφωση αυτού του πολέμου.
   Ο Κονδύλης λοιδωρήθηκε αγρίως την εποχή που εξέφρασε αυτές τις απόψεις και χαρακτηρίστηκε πολεμοκάπηλος. Ήταν, βλέπεις, τα χρόνια της εκσυγχρονιστικής νιρβάνας, η χώρα ήταν "ισχυρή", το χρηματιστήριο έπαιρνε τα πάνω του, τα μαχαιροπίρουνα της ολυμπιακής μπίζνας ακονίζονταν, τους Αμερικάνους τούς είχαμε ήδη ευχαριστήσει στην Βουλή και το κουμπάκι που θα έκανε ρημαδιό το greek dream αλλά ίσως εξασφάλιζε στην χώρα ένα πιο αξιοπρεπές μέλλον από αυτό που ζούμε δεν πατήθηκε ποτέ στα Ίμια.

   Αλλά δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε, έτσι; υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (όταν πια ούτε οι Τούρκοι δεν το κάνουν), παρουσιαζόμαστε ως τρόπαια σε νεοοθωμανικές φιέστες, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας στο Αιγαίο με κανόνες-μη-εμπλοκής να τραβάνε στους Τούρκους αναμνηστικές φωτο για τις παραβιάσεις που κάνουν, και το έρμο το Καστελλόριζο το κλειδώνουμε στην συλλογική μνήμη όχι σαν μιά μικρή πατρίδα αλλά ως ντεκόρ της τελετής παράδοσης της χώρας στους δανειστές της.

   Και η σίγουρα απεχθής για κάθε λογικό άνθρωπο πολεμική σύρραξη είναι πιο μακριά παρά ποτέ - ούτε καν ορατή ως έσχατη λύση εθνικής επιβίωσης απέναντι σε έναν γείτονα που την απειλεί. Όχι όμως επειδή η χώρα ασκεί πολιτική αποτροπής, αλλά επειδή αξιωματικά ο πιο επιτυχημένος πόλεμος είναι αυτός που κατακτάς τους στόχους σου χωρίς να ρίξεις ούτε σφαίρα: και η Τουρκία για την ώρα δεν χρειάζεται να το κάνει.

 11. parsifal avatar
  parsifal 24/01/2011 00:34:30

  Και καλά η φιλότουρκη ομάδα. Ο κόσμος που αδιαφορεί χαρακτηριστικά και εκδηλώνει τον πατριωτισμό του ανέξοδα σε γήπεδα και ανέκδοτα με "ελληνες, γερμανούς κλπ" ? ΗΜπακογιάννη περιθωριοποιήθηκε αλλά ποιός θα ξαναβάλη τα εθνικά θέματα στο τραπέζι ? Ποιός θα ταράξη τον υπνο των ησυχαζόντων οσο ο Τούρκος φαίνεται "μακριά" ?

 12. Κάποιος avatar
  Κάποιος 24/01/2011 01:11:12

  Μετά την τρομολαγνεία πάνε να μας περάσουν σε φάση εθνικής ενότητας απέναντι στον εχθρό εξ' ανατολών , μπας και καταπιούμε πιο εύκολα το μνημονιακό καλούπωμα και κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους η κυβέρνηση ;
  Kάτι οι δηλώσεις Παπούλια, κάτι ταυτόχρονες διαρροές τουρκικών εγγράφων,κάτι λεονταρισμοί εκ του ασφαλούς από τον ΓΑΠ για τα εθνικά θέματα, μάλλον μοιάζουν με παρασκευή επικοινωνιακής σούπας.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Κάποιος 24/01/2011 01:23:12

   Επικοινωνιακά παιγνίδια. Γιά ρίξτε μιά ματιά και σε αυτό, νομίζω έχει ενδιαφέρον.
   http://www.topontiki.gr/article/13260

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΝΑΥΤΗΣ 24/01/2011 01:48:27

    Sleep and Awe...

  • Dora avatar
   Dora @ Κάποιος 24/01/2011 02:45:49

   Μα τα κορακια(τουρκοι στην εδω περιπτωση)πεφτουν στο πτωμα οταν αυτο ψοφησει.Ο εχθρος εξ ανατολων ουδεποτε σταματησε να παραβιαζει και ν'απειλει.
   Οποτε δεν ειναι τεχνασμα.
   Εξ αλλου ειναι φανερο πλεον σε τι αποσκοπει με τους λαθρομεταναστες.Μονο οποιος δεν θελει να το δει δεν το βλεπει.

  • Dora avatar
   Dora @ Κάποιος 24/01/2011 02:47:52

   Το δε βιβλιο του Νταβουτογλου σχετικα με το αιγαιο και την γυρω περιοχη ανοιγει και ενος τυφλου (ηθελημενα η μη)τα ματια.

 13. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 24/01/2011 01:21:35

  Έρχεται σκηνοθετημένη λύση – πακέτο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής;

  Στις 9 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη και του ομολόγου του από την fyrom Ζόραν Jolevski με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Πριν 2 μέρες στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της fyrom George Ιβάνοφ με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της fyrom. O πρόεδρος της fyrom μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι, “η χώρα του πρέπει να απεμπλακεί από το ζήτημα μέσω μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης”.
  Η εφημερίδα ‘σημερινή’ της Κύπρου αναφέρει ότι πριν λίγες μέρες ο τουρκοκύπριος ηγέτης Έρογλου δήλωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, δηλ. μέχρι το Μάρτιο, θα έχουμε… λύση στο κυπριακό. Για το ίδιο ζήτημα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντάουνερ, επανέλαβε τα περί… «καλού μομέντουμ» Τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα παρατηρούμε τους κυβερνώντες να έχουν επιδοθεί σε αδικαιολόγητες για την εποχή κορώνες εθνικισμού.
  Στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασε να ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να απολογηθεί μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο. Αποκορύφωμα του εθνικού παροξυσμού ήταν η μήνυση του Τούρκου πρωθυπουργού κατά του Αχμέτ Αλτάν, εκδότη της εφημερίδας «Ταράφ», για προσβολή κατά του προσώπου του. Η εν λόγω εφημερίδα έχει στηρίξει πολλές φορές την κυβέρνηση και είναι εκείνη που είχε αποκαλύψει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατά του στρατού. ο Αχμέτ Αλτάν και η εφημερίδα του κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν για έλλειψη ειλικρίνειας, εξαπάτηση του λαού, ότι τα «έκανε πλακάκια» με τους στρατηγούς, που προηγουμένως κυνηγούσε, για να καταλήξει με το «γιατί δεν άνοιξες το στόμα σου εναντίον του στρατού, όταν πετούσε πάνω από τα ελληνικά νησιά, την ώρα που συναντιόσουν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Ήταν μήπως ωραίο αυτό που έκαναν;» Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στο Ερζερούμ έγινε ξαφνικά ‘τουρκοφάγος’. Επίσης, οι δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά την υποδοχή του ομολόγου του από την Αρμενία «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» πυροδότησαν έναν έντονο διάλογο μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, κ.α.
  Όλα τα παραπάνω, δλδη οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι παράτολμες δηλώσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προσπαθεί να βρει κάθε είδους υπεκφυγές και αστήρικτες δικαιολογίες μέσω της σκανδαλολογίας, της συνωμοσιολογίας, της ψιθυρολογίας κ.α δείχνουν ότι σε υψηλό διπλωµατικό επίπεδο, στο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος διάλογος που στόχο έχει να διαμορφωθούν συνθήκες συνολικής διευθέτησης των ζητημάτων που απασχολούν εδώ και δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική. Στο σημείο αυτό το ερώτημα που προκύπτει είναι: μπορεί η Ελλάδα ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930 να υπερβεί την «κόπωση» για να λυση χρονια ζητηματα που αφορούν τις Ελληνοτουρκικές και Ελληνοσκοπιανές σχέσεις ή έχει αυτή την εποχή τα περιθώρια να δημιουργήσει μια νέα μείζων κρίση που μπορεί να έχει και παρολίγο σύρραξη όπως στα Ίμια με άγνωστα αποτελέσματα;
  Μήπως τελικά η κρίση του ελληνικού χρέους, μεταξύ άλλων, είναι το άλλοθι για να ‘αιτιολογήσουν’ το σχέδιο κατασπατάλησης των δυνάμεων του ελληνισμού που θα καταστήσει δυνατή την de facto µετατροπή της οικονομικής, πολιτισμικής και πολιτικής ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή;

 14. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 24/01/2011 09:36:10

  ++++ 1000

 15. Κάποιος avatar
  Κάποιος 24/01/2011 09:56:21

  Οι Τούρκοι έχουν κι αυτοί τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα να κουκουλώσουν.Οπότε κι αυτοί έχουν αντίστοιχο κίνητρο.

  Εξάλλου μην ξεχνάς ότι από την αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας κάποιοι κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα λόγω των στρατιωτικών εξοπλισμών (από εταιρείες όπλων, μέχρι μεσάζοντες) και κάποιοι άλλοι αποκτούν στρατηγικό ρόλο διαμεσολαβητή στην περιοχή (πχ.ΗΠΑ) με το αζημίωτο φυσικά.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Κάποιος 24/01/2011 14:46:39

   Οπότε ας τα αφήσουμε αφύλακτα τα νησιά. Το πολύ-πολύ να κάνεις λάθος, προοδευτικέ, και να μας τα πάρουν οι Τούρκοι... Δεν χάλασε ο κόσμος, άλλωστε άλλα πράγματα σας κόφτουν εσάς τους προχώ....

 16. night star avatar
  night star 24/01/2011 10:11:24

  Η αφύπνιση των δύο μη ισλαμικών λαών της μεσογείου, της Ελλάδος και του Ισραήλ, και η μεταξύ τους ισότιμη συμμαχία είναι μια καλή αρχή. Μένει να δόυμε εάν το Ελληνικό κράτος θα έχει το απαραίτητο σθένος να τιμήσει τη ¨νέα συμμαχία¨-μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι νέο- με τη Γαλλία αλλά προπάντων εάν θα έχει το θάρρος και τη τόλμη να συνεχίσει το άνοιγμα προς τη Ρωσία που άρχισε επι πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

 17. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 24/01/2011 10:51:42

  @ Οδυσσέα

  Αγαπητέ Οδυσσέα

  Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Άλλωστε και τη λύση που προτείνω, τη θεωρώ εκ προοιμίου αντιοικονομική. Κάποτε, όταν ήμουν στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, σε εργασία που είχα κάνει, υποστήριζα ότι οι δυνάμεις που υπάρχουν στα νησιά είναι μεγάλες και η διάταξη είναι αντιοικονομική. Και αυτό διότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να προσβάλει όλα τα νησιά ταυτόχρονα. Ίσως ένα μεγάλο και κάποιο μικρό, ή κάποια μικρά. Ως εκ τούτου οι Ελληνικές δυνάμεις στα υπόλοιπα νησιά θα στέκονται απαθείς και ανήμπορες να υποστηρίξουν τα προσβαλλόμενα. Υποστήριζα ότι στα νησιά θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμένες δυνάμεις και η Ελλάδα να αποκτήσει την ικανότητα άμεσης ενίσχυσης των νησιών που θα προσβληθούν με δυνάμεις ταχείας αντίδρασης από τον ηπειρωτικό χώρο. Αυτό όμως προϋπέθετε την ύπαρξη των παρακάτω δυνατοτήτων:

  1) Δυνάμεων ταχείας αντίδρασης (τις διαθέτουμε)
  2) Ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης για αποφυγή του αιφνιδιασμού (εδώ η προϊστορία, βάζει πολλά ερωτηματικά. Μη ξεχνάς ότι η κυβέρνηση του Σημίτη, ο αρχιστράτηγος και το ΠΝ, πληροφορήθηκαν από τον Χόλμπουκ την κατάληψη των δυτικών Ιμίων από του Τούρκους και το επιβεβαίωσαν από το CNN)
  3) Ικανότητα ταχείας μεταφοράς των δυνάμεων αντίδρασης (κατά την άποψη μου δεν διαθέτουμε. Πχ δεν διαθέτουμε ικανή δύναμη ικανών Ε/Π)
  4) Ικανότητα υποστήριξης και παροχής προστασίας στις δυνάμεις που θα μεταφερθούν από τον αέρα και τη θάλασσα. Δηλαδή δυνατότητα απόκτησης και διατήρησης τοπικής αεροπορικής και θαλάσσιας υπεροχής στους διαδρόμους που θα κινηθούν οι υπόψη δυνάμεις. (Και εδώ βάζω πολλά ερωτηματικά διότι και η Τουρκική αεροπορία θα επιδιώξει το ίδιο και ίσως κάτω από πολύ καλύτερες προϋποθέσεις).
  5) Ισχυρή πολιτική βούληση για χρησιμοποίηση της ισχύος που διαθέτουμε, στη περίπτωση που η Τουρκία προσβάλει κάποιο νησί στο οποίο η στρατιωτική παρουσία μας θα είναι συμβολική. Η πρόσφατη ιστορία της Ε-Τ αντιπαράθεσης και ειδικά τα Ίμια στα οποία κατελήφθη Ελληνικό έδαφος, αποδεικνύουν ότι η πολιτική βούληση, τουλάχιστον τότε, δεν υπήρξε. Αν αυτό γίνει σε ένα μεγαλύτερο νησί, πχ στο Αγαθονήσι, η Ελλάδα θα αντιδράσει με όλη της τη στρατιωτική ισχύ, ή θα καταφύγει στον ΟΗΕ και στις «καλές» υπηρεσίες του Αμερικάνικου παράγοντα;;;).

  Κρίνοντας από τα παραπάνω, σήμερα είμαι οπαδός της διατήρησης από τώρα, σημαντικών δυνάμεων σε όλα τα νησιά. Και βεβαίως στα 6 μεγαλύτερα υπάρχουν και είναι σημαντικές. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι δυνάμεις των μεγάλων νησιών και ειδικά των μικρών, έχουν «αυτάρκεια» στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης, χωρίς να αναμένουν ενίσχυση. Και η σημαντικότερη παράμετρος της «αυτάρκειας», είναι η ικανοποιητική επάνδρωση. Επίσης κατά την άποψη μου οι δυνάμεις στα μικρά νησιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συμβολικές φρουρές δυνάμεως διμοιρίας ή λόχου, κατά περίπτωση. Δηλαδή εκεί που υπάρχουν διμοιρίες πρέπει να μεταφερθούν λόχοι και εκεί που υπάρχουν λόχοι να δημιουργηθούν τάγματα. Χωρίς να χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες όσο αφορά τη συγκρότηση των δυνάμεων και τη κατανομή τους σε κάθε νησί, πιστεύω ότι μια τοποθετημένη δύναμη περίπου 35.000 – 40.000 ανδρών, θα ήταν ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση. Εννοείται ότι η δύναμη αυτή θα ενισχυθεί από τη τοπική εφεδρεία των νησιών και από όσες δυνάμεις μπορέσουν και φθάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα. Και η δύναμη αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται υπερβολική για μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων με προβλήματα ασφάλειας και με ένα στρατό, τουλάχιστο ονομαστικά, 100.000.

  Επίσης με την εμπειρία της διοίκησης υπομονάδων και μονάδων με πλήρη επάνδρωση και με μειωμένη επάνδρωση και μάλιστα σε περιόδους κρίσεων, πιστεύω ότι μονάδες με τοποθετημένη δύναμη μικρότερη του 80% της προβλεπόμενης στον πόλεμο, είναι αδύνατο να εισέλθουν στη μάχη με δυνατότητες επιτυχίας πριν τη παρέλευση σημαντικού χρόνου, που θα είναι μεγαλύτερος όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό επάνδρωσης της μονάδας.

  Απαντώντας και σε κάποιους άλλους σχολιαστές, πιστεύω ότι αν επαναλαμβανόταν μια αντίστοιχη κατάσταση με αυτή των Ιμίων, όχι κατ’ ανάγκη σε κάποια έρημη βραχονησίδα αλλά σε ένα κατοικημένο νησί από τα μικρά, στα οποία υπάρχει και μια συμβολική φρουρά, αφού οι άνδρες της φρουράς θα υπέκυπταν απέναντι στη συντριπτική ισχύ των επιτιθέμενων, η Ελληνική κυβέρνηση θα καλούσε και πάλι στο τηλέφωνο κάποιο κύριο Χόλπρουκ και θα απέφευγε να κάνει χρήση της ισχύος της. Μακάρι τα γεγονότα να με διαψεύσουν και ποτέ να γίνει τίποτε. Η ιστορία όμως πάντοτε επαναλαμβάνεται και πάντοτε ως φάρσα ή ως τραγωδία.

  • Οδυσσέας avatar
   Οδυσσέας @ Αρματιστής 24/01/2011 14:05:28

   Καμία αντίρρηση σε όλα τα παραπάνω.
   Επίσης ρίξε μια ματια στην πρόταση του Βελισσάριου στο "Εν Κρυπτώ" για μια δύναμη αντεπίθεσης προεγκατεστημένη σε νησί του κεντρικού Αιγαίου (ενδεχομένως το ΣΑΚ με άλλη οργάνωση, με τα ΕΤΕΘ να αποσύρονται από τα ανατολικά νησιά και να συγκεντρώνονται εκεί).
   Φυσικά παραμένουν τα ζητούμενα που απαρίθμησες.

 18. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 24/01/2011 11:18:28

  Αγαπητέ Οδυσσέα

  Γράφεις ακόμη και για την αποτρεπτική ισχύ. Πράγματι, αυτό είναι ίσως το μείζον. Το αναφέρεις σωστά. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε κάνει κατανοητό στην Τουρκία, ότι η οποιαδήποτε επιθετική ενέργειά της θα αντιμετωπιστεί με συντριπτικά πλήγματα από την Ελληνική πολεμική μηχανή και στο σημείο της προσβολής, αλλά και σε στόχους της μεγάλης στρατιωτικής, ακόμη και οικονομικής και πολιτικής σημασίας».

  Από τη παραπάνω πρόταση, γίνεται αντιληπτό ότι η «αποτρεπτική ικανότητα» της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνει τόσο τη βούληση της ηγεσίας, όσο και τα μέσα για την έκφραση αυτής της βούλησης.

  Τώρα η βούληση έχει ζυγιστεί, έχει μετρηθεί και πάντοτε βρέθηκε λειψή. Όσο για τα όπλα που έχουν αποτρεπτική σημασία, ας μη συζητάμε. Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι αυτά είναι μόνο κάποιοι ελάχιστοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από τα Α/Φ Μιράζ 2000-5 και τίποτε άλλο. Είμαστε βλέπεις, «αποφασισμένοι» να αγοράσουμε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) από τους Ρώσους έναντι 1,8 δις ευρώ, που είναι «κατάλληλα» μόνο για τη διεξαγωγή της μάχης και αυτό με πολλά ερωτηματικά και αγνοούμε προκλητικά ότι δεν διαθέτουμε μέσα αποτροπής του πολέμου τα οποία θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε σε επαρκή ποσότητα με αυτό το ποσό.

  • Οδυσσέας avatar
   Οδυσσέας @ Αρματιστής 24/01/2011 14:06:53

   Κι αυτό πολύ σωστό.
   Ειδικά τα ΒΜΡ-3 ΄θα ήταν τεράστια σπατάλη πόρων, αλλά φαίνεται ότι μας διέσωσε η οικονομική κρίση και μας "ανάγκασε" να κοιτάξουμε καλύτερες και φθηνότερες επιλογές.

 19. parsifal avatar
  parsifal 24/01/2011 11:41:38

  @Αρματιστή Ακριβώς για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν τα "αποτρεπτικά" μας assets (SCALP NAVAL) και να ασχοληθή κάποιος με την αντιαεροπορική αμυνα οπου και πάλι καλύψαμε τις μεγάλες πόλεις με Patriot και Hawk (σωστό) και αφήνομε τα νησιά στο ελεος της τουρκικής αεροπορίας με τα γηρασμένα και μικρού βεληνεκούς OSA - AKM (ισως απο τα πλέον "μελετημένα" στην Δύση συστήματα του Σοβιετικού οπλοστασίου, αντιλαμβάνεσθε τι εννοώ).
  Επίσης είναι παράδεκτη η κατάσταση που εχει προκύψη με τα ελικόπτερα μεταφοράς, μοναδικό μέσο ταχείας ενισχύσεως νήσου δεχομένης επίθεση, ομού με τα παρατημένα και απαξιωμένα ZUBR.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ parsifal 24/01/2011 12:56:43

   Σε αντιλαμβάνομαι απόλυτα και έχω και σχετικό σχόλιο, αναφορικά με την αποτρεπτική ισχύ, στο άρθρο σου για τις φρεγάτες.

   Τι πιστεύω όμως όταν γράφω σχετικά με την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που υπάρχουν στα νησιά, ειδικά στα μικρά. Αν υπάρχει σε αυτά μια ικανή δύναμη σε μέγεθος και μέσα, σε περίπτωση προσβολής θα αμυνθεί και κανένας δεν μπορεί να τις δώσει διαταγή να κατεβάσει τα όπλα. Αν όμως δεν υπάρχει δύναμη, ή η δύναμη είναι συμβολική, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε ανάλογη κατάσταση με αυτή των Ιμίων.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ parsifal 24/01/2011 13:11:53

   Να συμπληρώσω ακόμη ένα στοιχείο σε σχόλιό σου παραπάνω.

   Ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, είχε αναφέρει ότι οι δυνατότητες αερομεταφοράς του Τουρκικού στρατού, είναι μια Ταξιαρχία σε μια διαδρομή. Και λογικά ο τεράστιος στόλος ελικοπτέρων που διαθέτουν, τους το επιτρέπει. Ήδη το νέο πρόγραμμα προμήθειας Ε/Π του Τουρκικού στρατού (αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης), περιλαμβάνει 130 Ε/Π. Αυτά τα Ε/Π για κάποιους δικούς μας, πολλούς μάλιστα, οι Τούρκοι τα προορίζουν για τη μεταφορά τουριστών και για δημόσιες σχέσεις.

   Βεβαίως είναι γνωστό ότι από την εδώ πλευρά υπάρχουν πάρα πολλοί "μακάριοι", που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Ελλάδα πρέπει να "προβεί σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών" με τη Τουρκία.

 20. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 24/01/2011 13:35:42

  Και για την υποστήριξη όσων έγραψα παραπάνω, διαβάστε και τα παρακάτω από το Τουρκικό σχέδιο, όπως τα αναφέρει σε σχετική ανάρτηση του το DefenceNet (h--p://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=17028&Itemid=139)

  Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας”.
  **********************************

  Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ναρκωθεί και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται.


  "Για την Λέρο
θα χρειαστούν σημαντικές δυνάμεις και πιθανόν η κινητοποίηση να γίνει αντιληπτή από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών. Προτείνεται η απ΄ευθείας μεταφορά ειδικών δυνάμεων από την Ανατολή με ελικόπτερα και η στενή υποστήριξη μετά την αεραπόβαση από τις Αεροπορία μέχρι την άφιξη βαρέων τμημάτων. Πρώτα πρέπει να εξουδετερωθεί η μικρή στρατιωτική δύναμη του νησιού και εν συνεχεία να ελεγχθεί το λιμάνι για την άφιξη βαρέων δυνάμεων που θα αφιχθούν για να αποτρέψουν επιχειρήση ανακατάληψης"

  Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Πρόκειται για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην αποκοπή και της Χίου, ενώ θα απαλειφθεί και ο κίνδυνος κατά του Τσεσμέ”.

  Επίσης αναφέρεται ότι "Δεν διαθέτουν ισχυρές στρατιωτιές δυνάμεις, η μεταφορά ενισχύσεων είναι αδύνατη και ο πληθυσμός τους μικρός και δεν θα έχει δυνατότητα να συνεισφέρει στην αμυντική προσπάθεια, όμως θα συμβεί αν κάνουμε ενέργεια σε μεγαλύτερα νησιά".

  Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών η οποία θα προηγηθεί του κύριου επιθετικού κύματος και θα καταστρέψει τις υποδομές του νησιού, ενώ θα κτυπήσει τα βασικά κέντρα διοίκησης!

  Στην αερομεταφερόμενη κίνηση θα χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα Super Puma και εν συνεχεία UH-60. Τον πληθυσμό θα τον συγκέντρωναν μετά την κατάληψη του νησιού σε στρατόπεδο και θα τον έστελναν στην ηπειρωτική Ελλάδα!

  Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.
"Πριν την έναρξη των αποβάσεων θα δοθούν στην δημοσιότητα επεισόδια σε βάρος των τουρκικών δυνάμεων" αναφέρεται χαρακτηριστικά.


  Μήπως και με αυτά τα στοιχεία κάποιοι από την ελληνική πολιτική ηγεσία και ειδικότερα την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιλαμβάνονται ότι παίζουν με τη φωτιά, αφοπλίζοντας την χώρα; Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος τους: Να αποτελέσουμε εύκολη λεία...

 21. thanasis avatar
  thanasis 24/01/2011 17:40:42

  δεν ακουσα την πορτα φαινεται ειμαι βαρηκοος οπως και ο
  jefry γεωργιος παπανδρεου

 22. Dimitris D avatar
  Dimitris D 24/01/2011 19:44:59

  Τελικά έκαναν απόβαση στην Νομική σχολή.
  Άντε αύριο στο πολυτεχνείο, μετά στο αριστοτέλειο κτλ.
  Τουλάχιστον θα σταματήσουν τα πανεπιστήμια να παράγουν κομματικά στελέχη, γιατί πτυχιούχους ξέχασαν να βγάζουν.

 23. bill avatar
  bill 16/02/2011 20:44:01

  o πληθυσμος καθε νησιου μικρου η μεγαλου δεν θα μπορουσε να βοηθησει?δηλαδη ενα ειδος παλαικης αμυνας ,σε ολα τα σπιτια οπλα και πυρομαχικα !και μπολικα πολυβολα....αν εινε ετσι τοσο δραματικα προς χαλια στο στρατο, οι γαλοναδες τι κανουν ??γιατι πληρωνοντε να κοιμουντε τον υπνο του μακαριου?.πρεπει να βορβαδιζουν καθημερινα και πιεστικα με διαβηματα την στρατιωτικη και πολιτικη ηγεσια περι της ληψης αμεσων μετρων αποτροπης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.